Keresés

Részletes keresés

rainman Creative Commons License 2005.06.16 0 0 62
Jusztin napja. Latin név, a Justusból ered, amelyben könnyen ráismerni a Justitiára, a Jusztusz tehát azt jelenti: igazságszerető férfi. A Justusnak már az ókorban kialakult a Justinus formája is, s végül ennek rövidülése által jött létre a Jusztin. Egyébként megmaradt a Jusztus is, de e név viselőit ne ma köszöntsük. Ma Arany, Hajna és Tina nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 71 éves Vajda Vilmos kenuzó, edző, 1989-től nyolc éven át a válogatott szövetségi kapitánya, így két olimpia három aranyérmében játszott szerepet.
- 71 éves Eileen Atkins brit színésznő, a Twist Olivér, a Copperfield Dávid, a Gosford Park, Az órák és a Hideghegy című film szereplője.
- 75 éves Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász, a Sugarlandi hajtóvadászat és Az eastwicki boszorkányok, valamint a Bánk bán című operafilm operatőre.
- 50 éves Laurie Metcalf amerikai színésznő, a Kétségbeesve keresem Susant, az Oroszlánbarlang, a JFK – A nyitott dosszié, az Oltári nő és A kincses bolygó című film szereplője.
- 1971-ben ezen a napon született Tupac Shakur amerikai rapper.

rainman Creative Commons License 2005.06.15 0 0 61

Június 15. Vida - Vid - Vitus napja

Mindenütt azt tartják, hogy most fordul meg az időjárás. A rákok - a muravidékiek szerint - e napon kijönnek a folyó partjára, várják a változást. A Vid-napi időjárás termésjósló is. Jó idő esetén jó termés, rossz idő után rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa, mondogatták már régóta. Vitus napján rendszerint viharos, zivataros az idő, ilyenkor gyertyát gyújtottak.

Vid vértanú, szent életét a Martyrologium Hieronymianum 450 táján említi, más források szerint 303 táján halt vértanúhalált. Legendája szerint Szicíliában született pogány szülőktől.

Vitus a vitustánc, nyavalyatörés, őrjöngés, hisztéria, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

rainman Creative Commons License 2005.06.15 0 0 60

Jolán és Vid napja. A Jolán görög név, eredetileg Jolantha formában volt használatos, és Dugonics András magyarította Etelka című híres regényében. Jelentése: a viola virága. A Vid őse a latin Vitusban keresendő, ebből lett aztán a német Guido, amelyből a délszláv népek csinálták a Videt. Ma Bernát és Viola nevű olvasóinkat is köszöntjük.

 

más forrás szerint:

 

Névnap

A Jolán a régi magyar Jóleán (jó leány) felújítása. A Vid a Gujdó név délszláv megfelelője, jelentése: erdőből származó.


- Németországban ma megkezdődik a labdarúgó Konföderációs Kupa.

 

 

ezen napon történt:

– Angliában Földnélküli János király aláírta a Magna Chartát, az angol nemesség szabadságlevelét (1215).
– A szabadságharc leverésére küldött orosz seregek a Duklai-hágón megkezdték
a bevonulást Magyarországra (1849).
– Először szállt le Budapesten, a Ferihegyi repülőtéren a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, a Boeing 747-es, közismert nevén a Jumbó (1985).

 

 


rainman Creative Commons License 2005.06.14 0 0 59

Véradók Világnapja

 

A Véradók Világnapját június 14-én ünnepeljük a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára.
Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki felfedezte az AB0-vércsoportot. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának 82 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér.
A WHO rámutatott arra, hogy az egészséges vérrel történő, kielégítő szintű ellátás elengedhetetlen feltétele a betegségek megelőzésének és lényegi eleme a hatékony egészségügyi ellátási rendszernek. A szervezet felmérései szerint 178 országból csupán 39-ben számíthatnak arra, hogy a szükséges vértartalékot teljes mértékben az egészséges véradóktól szerezhetik be.

rainman Creative Commons License 2005.06.14 0 0 58

Június 14

 

Vazul napja. A Vazul görög eredetű név, a Baszileiosz, vagyis a Bazil az őse. Ebből lett különben a szláv Vaszil is, a magyarban pedig egy tévedés folytán alakult ki. A Vazult ugyanis a duplavé-vel írt ősi magyar Wazulból csinálták, pedig annak a névnek a helyes olvasata a Vászoly lett volna. Ma Valér és Töhötöm nevű olvasóinkat is köszöntjük.


rainman Creative Commons License 2005.06.13 0 0 57
Shavu'ot - A Tora Ünnepe

rainman Creative Commons License 2005.06.13 0 0 56
Június 13. Páduai Szent Antal napja

A háziállatok patrónusa, az egyház legfőbb "alamizsnás" mestere. Dologtiltó napnak tartották. Páduai Szent Antal ünnepét a ferencesrendi szerzetesek terjesztették hazánkban. A templomokban gyakran látni szobrát adománygyűjtő perselyekkel.

Ezen a napon nem fogták be az állatokat, vagy láncon hajtották át, hogy erősek legyenek, mint a lánc. Az emberek Páduai Szent Antalhoz imádkoztak, hogy megőrizze állataikat a vadállatoktól. Helyenként dologtiltó nap volt. Az asszonyoknak, nem volt szabad liszthez nyúlni, nehogy kelések legyenek a kezükön. Bács-Bodrog vármegyében férjjósló napnak tartották a lányok.
rainman Creative Commons License 2005.06.12 0 0 55

Június 12

 

Az Orosz Föderáció Nemzeti Ünnepe

 

Június második vasárnapja: az Építők Napja

 

A Gyermekmunka Elleni világnap:

2002. június 12-én tartották meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére. Az ILO statisztikái szerint a gyermekmunka világméretű törvényi tilalma ellenére még mindig minden hatodik (5-17 éves életkor közötti) gyermek dolgozik rendszeresen: a munkára fogott gyermekek több mint fele ázsiai. A gyermekmunka felszámolásáról szóló ILO határozatot 2004. márciusáig 148 ország törvényhozása ratifikálta.
Magyarországon már 1839-ben betiltotta az Országgyűlés a gyermekmunkát.

Villő napja.

Magyar név, és kialakulása igen érdekes. A „villőzés” ugyanis egy régi népszokás volt, amikor a tavasztündérrel kiűzték a telet. A népszokást, illetve az azt kísérő népdalt Kodály Zoltán dolgozta fel, és ismertette meg az országgal, s ennek nyomán lett személynév a húszas évek végén. Ma Sebő nevű olvasóinkat is köszöntjük.

rainman Creative Commons License 2005.06.11 0 0 54

Június 11.

 

– Mária Terézia a boroszlói szerződésben lemondott Szilézia nagy részéről Poroszország javára (1742).
– Himmler elrendelte valamennyi lengyel gettó felszámolását (1943).
– A Le Mans-i 24 órás autóversenyen 85 ember meghalt és 200 megsebesült, amikor több autó összeütközött, a nézők közé rohant, és az egyik felrobbant (1955).

Barnabás napja. Annyira ősi név, hogy pontos eredetét nem is sikerült kideríteni. Az arameus nyelvben már létezett, de jelentését homály fedi, előtagjában talán a „fiú” főnevet őrzi. A héber a „vigasztalás fia” jelentéssel vette át, s a Bibliában már így szerepelt. Ma Barabás és Barna nevű olvasóinkat is köszöntjük.

rainman Creative Commons License 2005.06.10 0 0 53

Történt:

 

– Megalakult Pestváros tanácsa (1688).
– Megtartották Széchenyi István kezdeményezésére a Nemzeti Kaszinó alakuló ülését (1827).
– A király szentesítette az uniót Erdéllyel (1848).
– Az első világháborúban elsüllyesztették az Osztrák–Magyar Monarchia Szent István csatahajóját, négy tiszt és nyolcvanöt tengerész vesztette életét (1918).
– Bíró László szabadalmaztatta a golyóstollat Argentínában (1943).

 

 

 

Az Ügyészség napja magyarországon 1991 óta

 

 

Június 10. Margit napja

Vértanú Szent Margit ünnepe A retek-, és káposzta-, lenvetés ideje. Retkes melléknevet Margit a Muravidéken kapta. A gazdasszonyok ugyanis azt tanácsolják, ha esik az eső Margitkor, legjobb lesz retket vetni, mert alkalmas rá az időjárás.

A retket, káposztát és a lent vetették ezen a napon. A gazdálkodók szerint, ha a kukoricaszál ilyenkor eléri a szekér tengelyét, akkor azon lesz termés. Nem nyitották ki egész nap az ablakot, nehogy sok légy legyen az éven. Monostoron úgy tartották, hogy "Margit asszony" minden konyhába beereszt egy kötővel a legyekből.

rainman Creative Commons License 2005.06.10 0 0 52

Született:

 

– Apáczai Csere János író, tanár (1625);
– G. Dénes György dalszövegíró (1915);
– Fülöp (Duke of Edinburgh) brit herceg, II. Erzsébet királynő
férje (1921).

 

Elhunyt:

 

– Kernstock Károly festő (1940);
– Elek Oszkár irodalomtörténész (1945);
– Ray Charles amerikai énekes (2004).

 

rainman Creative Commons License 2005.06.10 0 0 51

- Ma van Portugália nemzeti ünnepe.

rainman Creative Commons License 2005.06.09 0 0 50

Nem nap, hanem év!

 

Az idei a fizika éve!

 

http://index.hu/tech/tudomany/ruther0609/

 

Biz' isten jót derültem a cikken!

És meglehet: ha az időjárás kegyesebb, akkor komolyabb cikk születik.

De legalább vigyorogtam a sort....

rainman Creative Commons License 2005.06.09 0 0 49

Született:

 

– I. Lipót, magyar király (1640);
– Otto Nicolai német zeneszerző (1810);
– Nyergesi János festő (1895);
– Somorjai Ferenc agrárkutató (1900);
– John Christopher Depp amerikai filmszínész (1963).

 

Elhunyt:

 

– Charles Dickens angol író (1870);
– Miguel Ángel Asturias Nobel-díjas guatemalai író (1974);
– Frank Chacksfield angol zeneszerző (1995);
– George Segal amerikai szobrász (2000)

 

Történt:

 

– II. Rákóczi Ferenc elindult a galíciai Drozdowicéből Magyarországra, hogy a szabadságharc élére álljon (1703).
– Az Országgyűlés hatályon kívül helyezte a bős–nagymarosi vízlépcső megvalósításáról és üzemeltetéséről szóló 1977. évi államközi szerződést, valamint az azt módosító 1983. évi jegyzőkönyvet. (1992).
– Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri flotta megosztásáról. (1995).

rainman Creative Commons License 2005.06.09 0 0 48

2005. június 9. csütörtök

 

71 éves Donald Kacsa

  Félix napja. Latin eredetű név, s azt jelenti: boldog. A magyarban eredeti formában került, majd később lefordították, s ebből lett a Bódog. Természetesen mindkét név elfogadott és használható, az más kérdés, hogy nemigen népszerű. Ma Farkas nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 135 éve hunyt el Charles Dickens angol író.
- 71 éves Donald Kacsa. Walt Disney népszerű állatfigurája 1934-ben ezen a napon jelent meg először a mozivásznon, s később közel félezer rajzfilm főszereplője volt.
- 42 éves Johnny Deep amerikai színész, a Remálom az Elm utcában, az Arizonai álmodozók, a Cry-Baby, a Don Juan Demarco, az Ollókezű Edward, a Fedőneve: Donnie Brasco, az Álmosvölgy legendája a Csokoládé, A pokolból, a Betépve, A Karib tenger kalózai, a Volt egyszer egy Mexikó és az Én, Pán Péter című film szereplője.
- 44 éves Michael J. Fox kanadai színész, a Doc Hollywood, a Törjön ki a frász!, a Támad a Mars és A kerge város című film, valamint a Vissza a jövőbe-filmek főszereplője.
- 40 éves Gloria Reuben amerikai színésznő, a Vészhelyzet című filmsorozat közreműködője.
- 24 éves Natalie Portman amerikai színésznő, a Leon, a profi, a Gyönyörű lányok, a Támad a Mars és a Varázsige: I love you című film szereplője, a Csillagok háborúja újabb részeiben Amidala királynő alakítója.
- 35 éves Miklósa Erika operaénekesnő.
- 30 éves Ajkler Zita atlétanő, a távolugrás ötszörös szabadtéri és ötszörös fedettpályás magyar bajnoka, a válogatott keret tagja.
- 64 éves Jon Lord angol billentyűs, a heavy metal-legenda Deep Purple együttes egyik vezetője.
- 54 éves Terry David Uttley angol rockzenész, a Smokie együttes basszusgitárosa.
- 29 éves Bee, az egykori Bestiák együttes énekesnője.
- 113 éve született ezen a napon Cole Porter amerikai zeneszerző, hangszerelő, drámaíró, költő.

rainman Creative Commons License 2005.06.08 0 0 47

Június 8:

 

II. Országos Patika Nap

 

Óceánok Világnapja

 

 

Medárd napja
Medárd az utolsó fagyosszent. Időjárásjósló nap. A közhiedelem szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esni fog. Ha tiszta az idő Medárdkor, akkor kellemes, szép, jó nyárra lehet számítani. A népi rigmus így szól: "Medárd napján, ha esik, 40 napig mindig esik." Szőlőtermelő vidékeken úgy tartották, hogy a Medárd napi eső nem használ a szőlőtermésnek.

sneci Creative Commons License 2005.06.07 0 0 46

Ma Ariadna Ariadné Arianna Arienn Berengár Bogumil Gotlib Jeremi Jeremiás Kocsárd Oriána Robertin Robertina Robertó Robin Robinzon Róbert Sebes Seherezádé Énok Énók nap van.

KOCSÁRD (német-görög) ld. még: Gothárd meghívott, szívesen látott ápr.19.,máj.4.,5.,jún.7.

rainman Creative Commons License 2005.06.07 0 0 45
Június 7.: hivatalos ünnep máltán
rainman Creative Commons License 2005.06.07 0 0 44

Született:

– Asbóth János író, újságíró, akadémikus (1845);
– Paul Gauguin francia festő, a posztimpreszszionizmus egyik legnagyobb hatású mestere (1848);
– Nagy Imre közgazdász, politikus, miniszterelnök (1896);
– Zádor Ervin olimpiai bajnok vízilabdázó (1935).

 

Elhunyt:

– II. Rákóczi György erdélyi fejedelem (1660);
– Henry Miller amerikai író (1980);
– Demeter Károly állami díjas fizikus (1985).

 

Történt:

– Irán északi részén földrengés pusztított; korabeli források szerint negyvenezer halálos áldozata volt (1755).
– A Panama-csatornán áthaladt az első óriáshajó, a négyezer tonnás amerikai Alliance (1914).
– Jugoszlávia és Románia szövetségre lépett, ezzel kialakult a kisantant, Csehszlovákia, Románia és Jugoszlávia szövetségi rendszere (1921).

 

Névnap:

RÓBERT. A Róbert a német Robert névből ered, amely a germán Hródbert fejleménye. Jelentése: fényes hírnév.

rainman Creative Commons License 2005.06.06 0 0 43

Svédországban hivatalos ünnep.

 

E napon született: Eino Leino (1878-) költő, író; Aram Hacsaturján (1903-1978) zeneszerző; Gobbi Hilda (1913-) színésznő; O. Nagy Gábor (1915-) nyelvész; Edwin G. Krebs (1918-) Nobel-díjas biokémikus; Székely Éva (1938-) műfordító; Richard Smalley (1943-) Nobel-díjas kémikus + elhunyt: Orlai Petrich Soma (-1880) festőművész; ifj. Johann Strauss (-1899) zeneszerző; Kvassay Jenő (-1919) építőmérnök; Robert F.Kennedy (-1968) politikus

sneci Creative Commons License 2005.06.06 0 0 42

Cintia:(görög) Cynthus hegyén született jan.22.,jún.6.,okt.20.

 

Előzmény: rainman (40)
sneci Creative Commons License 2005.06.06 0 0 41

Azért  én köszöntöm a többieket is...

Artemisz Artemízia Cintia Citta Filip Fülöp Gilbert Klaudetta Klaudia Klaudiusz Klaudiána Kolos Kolozs Lícia Norbert Norberta Norisz Normann Norton Szindi Szintia

Előzmény: rainman (40)
rainman Creative Commons License 2005.06.06 0 0 40

2005.06.06

 

Született:

 

– Thomas Mann Nobel-díjas német író (1875);
– O. Nagy Gábor nyelvész (1915).

 

Elhunyt:

 

– Orlai Petrich Soma festő (1880);
– Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német drámaíró (1946);
– Bánffy Miklós író (1950).

 

Történt:

 

– A pesti országgyűlés nemessége a Rákos mezejére vonult, és Hunyadi János erdélyi vajdát egyhangúan kormányzóvá választotta (1446).
– Óbudát egyesítették Budával (1848).
– A második világháborúban az elsődleges szovjet–német front mellett ezen a napon megnyílt a második front: az angol–amerikai szövetséges haderő megkezdte a partraszállást Normandiában (1944).
– A koszovói Kosovska Mitrovicában megkezdődött az első háborús bűnper: két koszovói szerbet vádolnak népirtással (2000).

 

Névnap:
Ma CINTIA és NORBERT nevű olvasóinkat köszöntjük névnapjuk alkalmából. A Cintia a görög Artemisz istennő mellékneve volt. A Norbert német eredetű név, jelentése: északi fény.

rainman Creative Commons License 2005.06.05 0 0 39

Június első vasárnapja: Pedagógusnap

 

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban ezen a napon fogadta el a pedagógus jogokról szóló, 150 paragrafusból álló határozatot.

 

Június 5: a Környezetvédelem világnapja

 

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban "Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította.

 

Június 5 Hivatalos ünnep Dániában

 

Névnapok: Bonifác, Bán, Béda, Béke, Bónis, Fatima, Fatime, Ferdinánd, Fernandó, Nándor, Reginald, Regő, Valéria, Zenina, Zinaida, Zinajda

rainman Creative Commons License 2005.06.04 0 0 38

Június első szombatja 

A lakáskultúra napja (FENA, 1994-)

rainman Creative Commons License 2005.06.04 0 0 37
Az Erőszak Ártatlan Gyermek-áldozatainak Világnapja.
rainman Creative Commons License 2005.06.04 0 0 36

85 évvel ezelőtt írták alá a trianoni békediktátumot
2005.06.04. 10:54


  1920. június 4-én a szövetségesek és Magyarország képviselői – a gróf Apponyi Albert vezette magyar delegáció – aláírták a trianoni békét, amely jelentős határeltolódásokat eredményezett.
http://www.uno.hu/news/story/165116
rainman Creative Commons License 2005.06.04 0 0 35

JÁNOS VITÉZ NAPOK
Június 4-5.
Ráckeve
Petőfi Sándor a ráckevei Horváth Nepomuki János (volt huszárkapitány) élettörténete alapján írta János Vitéz c. művét - tartja a legenda. A programok között mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt: lehetőség nyílik kipróbálni a fafaragás, üvegfestés, linómetszés, akvarellfestés, portrérajzolás, csipke készítés és a testfestés fortélyait is. Borvásárt, képzőművészeti kiállítást, díjugratást, fogathajtást, főzőversenyt, mazsorett bemutatókat látogathat.
Művelődési Központ
Ráckeve Kossuth L. u. 51.
Tel: 24/ 518-650, 24/ 424-150

 

"TÁJAK, ÍZEK, KULTÚRÁK" - NÓGRÁD MEGYEI FALUSI VENDÉGLÁTÓK FESZTIVÁLJA
Szécsény
Június 4.
A vendéglátók szálláshelyeik mellett bemutatják településük hagyományait és gasztronómiáját. Az érdeklődők a kézművesek munkáit, elkészítésük fogásait is megismerhetik, kipróbálhatják.
Tourinform Szécsény
3170 Szécsény, Ady Endre út 12.
Tel./fax: 32/370-777
Web: www.szecseny.hu

 

 

Forrás: www.itthon.hu

rainman Creative Commons License 2005.06.03 0 0 34

Tegnap kellett volna, azaz június 2-án:

 

Léko & Adams párosmérkőzésének első napja, Miskolc, Kossuth Filmszínház

http://www.origo.hu/sport/sakk/20050530sakk.html

 

http://www.lekoadams.info/

sneci Creative Commons License 2005.06.02 0 0 33

Milyen nap van ma...

Amelinda Amélia Anita Anna Armina Blandina Csilla Erazmus Etele Etre Eugén Gamáliel Gemella Geminián Irma Jenõ Kornél Kármen Petõ Péter Razmus Rézmán Vénusz Ábel Ármin Ármina

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!