Keresés

Részletes keresés

Képkovács Creative Commons License 2005.01.28 0 0 13

Abrash!

 

Milyen jellegű konkrétan a gondod a profillal azon kívül, hogy "nem jó"?

 

Hadd ne mondjam, hogy fizetett színbemérők nekem is mondtak már olyat, hogy: "...a profilban lévő ugrások és tüskék fokozzák a profil pontosságát, ezért törekedni kell rá, hogy úgy is nézzenek ki az eszközleíró ICC-k!"

Csak annyit szóltam rá, hogy: "akkor köszönöm az eddigi munkáját, menjen vissza egy műszaki középiskolába újratanulni a műszaki berendezések alapvető működési elveit, a színmérésssel meg majd én elboldogulok valahogy!"

 

Az utóbbi időben legalább 35-40 méréses profilt készítettem, abból 2-3 eredményt kellett az első mérés után még finomítani, a többi eléggé korrekt lett. Legalábbis az inkjetre készített profilok. 0-255 között veszteségmentes tónusátvitelt tudnak meglehetősen sima átvitellel és többnyire jó gray balansszal. Jónéhány mérésemet visszaellenőrizve jóval 2 delta E alatti hibák adódnak a tónusskála legérzékenyebb részein, de a feketék körül is a szem érzékeléshatára körüliek a legnagyobb eltérések. Mindíg ki lehet sajtolni a médiából a maximumot. Jó példa rá a backlight, amit a szoftverek és profilok alaptudásával nem lehet használhatóra megnyomni, míg megfelelő saját kalibrációval Durával egyenértékű kifogástalan eredmény érhető el rajta.

 

A szoftverem már rögtön mérés után jelzi a szerinte kiszórt pontokat, ezeket újramérhetem, sőt ha az újramérés is durva hibás lenne, akkor kérésre ezeket matematikai módszerekkel belesimítja a többi mérési eredmény közé. Utólag a pontterülésen, a gradáción, a színegyensúlyi görbéken lehet mérési pontonként változtatni, de erre még az esetek 10%-ában sem volt szükségem, illetve a kritikus profilokat nagyobb mérőpontszámú ábrával átmérve szinte mindíg meggyógyultak, ha az alaplinearizációt is gondosan végeztem el.

 

Ami ellen nem nagyon van orvosság, az az optikai fehérítőt tartalmazó papírok hihetetlenül nagy színhőmérséklet érzékenysége: a szürkéjük "színe" telesen a megvilágító fény spektrális összetételétől függ, ezen semmilyen műszer nem segíthet. Annyi azonban jól látható a próbanyomatokon, hogy a profil 5000K-nél adja a legsemlegesebb szürkét (ahogy elvárható).

 

Az eddigi profiljaim nem billegnek a szürkeéken-folytonos szürkeátmeneteken, hanem eléggé szépen együttfutnak mindvégig azonos jellegű szürkében, nincsenek bennük ugrások, tüskék és más huncutságok, a nyomatok meg azt mutatják, hogy azok nem is kellenek beléjük...

 

A monitoros mérések közül a CRT-k általában elsőre jók, de TFT-vel viszont igencsak kínlódni kell általában.

 

Szimuláltam egy olyan monitort is, amit Majdnem említ, és meglehetős használhatóan ki lehetett gyilkolni a feketéből a vöröset azon az áron, hogy a mélyfekete hajszálnyit szürkébb, de ezt a fényerővel lehet eliminálni. Egyébként figyelembevéve a szem erőteljes érzékenységcsökkenését a nyomtatások feketéinek színegyensúlyában, a Majdnem féle monitorprobléma a gyakorlatban nem okoz túl durva képhibát a nyomatokon, még akkor sem, ha emiatt kissé ciánra szűri a feketéket (az emberek 85%-a semmit sem lát belőle).

 

A kitalált ICC elmélet egyébként szerintem igenis működőképes, ha minden a helyén van. A PS-ben a papírprofilt betöltve láthatom a gamut problémákat, előre kivédhetem őket, ezzel nem is túl nagy ördöngősség, hogy a monitor képe és a nyomat a lehető legjobban hasonlítson egymásra. A pípr bizonyos színekbn mindíg kevésbé terhelhető mint az emisszióval működő monitor, de nem igazán durva az eltérés, ha jó médiát választ az ember.

 

Színproblémák persze így is léteznek, de összehasonlítva a gyári profilokkal, meg a szolgáltatók méréseivel a problémák minimum egy-másfél nagyságrendnyivel kisebbek lettek (saját rendszeremben).

 

Még nem gondolkodtam, hogy külső kalibrációt milyen áron vállalnék, csak azt tudom, hogy az eddigi próbálkozásaim a külső mérési szolgáltatókkal nem érték meg az árukat.

Előzmény: Abrash (4)
Abrash Creative Commons License 2005.01.25 0 0 12
köszi!
Előzmény: futobab (11)
futobab Creative Commons License 2005.01.25 0 0 11
Bocs, elfoglalt az ember, akit ajánlottam, de jelentkezni fog nálad.
Előzmény: Abrash (10)
Abrash Creative Commons License 2005.01.25 0 0 10
kerestelek magánban - érdekel a kontakt! abrash@freemail.hu és köszi
mire összejön, ideér a spekrtrofotométer amerókából.
Előzmény: futobab (9)
futobab Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9
Ilyenkor kell a tudománynak adni egy csókot a homlokára és olyan embert keresni, akinek ehhez szeme van és ért is hozzá. Ő aztán szemrátevéssel addig állítgat, amíg valami értelmes ki nem jön belőle. Ismerek ilyet, ha érdekel, keress magánban.
Előzmény: Abrash (7)
Majdnem Creative Commons License 2005.01.21 0 0 8

az én monitorom hibás valszeg, mert semmilyen módon nem lehet neutrális alap-szürkét (feketét) állítani rajta, a piros kiesik a linearizálható tartományból

 

valszeg ezért tudtam megvenni 22 collos létére, khm

Előzmény: futobab (6)
Abrash Creative Commons License 2005.01.21 0 0 7
a kalibrálással eljutottak oda, ahova lehet.

csak ez nem elég.

az ICC arra jó, hogy a megfelelő profilokat (jó esetben mérve) és használva az "átlag" felhasználó is eljusson a korrektség 80-90%-os fokára.

Csakhogy e fölé jutni meg szinte lehetetlen, mert aki az egészet leprogramozta, anak a való élet problémaköréről halavány segédfogalma sem volt.
például a getag szoftvere tünik a legjobbnak (bár a monacoban lehet legalább a graybalance kimenő device cmyk értékeit editálni), mégis hazsnálhatatlan az utólagos (kreálás utáni) editor-rész. Amit kérek, a profilmérő népek sem képesek megoldani (az egyikük a kérdést sem érti, mert nem szakmabeli hanem elektro vagy hasonló végzettségű).

Előzmény: futobab (6)
futobab Creative Commons License 2005.01.21 0 0 6
Miért nem kérsz újabb kalibrálást garanciába? Elszúrták a mérés, vagy égett a villany és bezavart?

Majdnem monitorával küzdöttünk nyáron, végül valami elképesztően elállítottuk a monitor színhőmérsékletét és abból tudott csak valamit kihozni a Gretag. Persze az sem lett tökéletes, ő akart kézzel beleferagni, nem tudom, hozzáfogott-e.
Előzmény: Abrash (4)
tutajos_g Creative Commons License 2005.01.21 0 0 5

Én egyelőre még kérdezni sem tudok, de érdekel a téma és figyelni fogok. Épp az imént futottam bele ebbe a linkbe, amely -- úgy érzem -- érdekes lehet itt, esetleg "közhasznú" gondolatokat ébreszt. (A link témája: Miért érdemes a ProPhoto RGB színteret használni?) 

Előzmény: Abrash (3)
Abrash Creative Commons License 2005.01.20 0 0 4
Van egy konkrét problemám.

Tintasugaras kimeneti esztközhöz mérettem icc profilt. Nem volt olcsó, és nem jó. Sajnos ehhez az eszközhöz már kell - 8 éve dolgozom profilozás _nélkül_, de most nem volt más kiút :-(.

Lényeg a lényeg, egy tintás eszköz kimenő , device cmyk értékeit szeretném editálni.

Az általam ismert (monaco, gretag) eszközök ezt nem igen tudják... nem lch égy egyébben szeretném megadni, hanem sima device cmykban.

Olyan eszközt keresek, ami görbe egyszerűséggel képes szerkeszteni, táblázatosan akár, de nem individuális pontokkal vacakol.

Képkovács, Tren, valaki?
Abrash Creative Commons License 2005.01.20 0 0 3
Köszi Holparcs!


Ez itten a HARDCORE COLOR MANAGEMENT topic.

Lehet kérdezni, ésatöbbi, de csak olyanoknak lene fenntartva, akiknek a dologról valamely fogalmaik vannak, tudják mit jelent, csak éppen valami problémájuk van, és erre keresnek megoldást.

Komolyan kérem, hogy akik csak ismerkednek a dologgal, azok inkább csak kérdezzenek, és ne adjanak esetleg rossznak bizonyuló "válaszokat".

Ugyanakkor minden ez ügyben kezdőt szeretettel várunk, valahol csak el kell kezdeni :-)

Itt tech problémákat oldanánk meg, és nem a topik demokratizmusáról vitáznánk. :-)
zenoka Creative Commons License 2005.01.20 0 0 2
ertettem felfogtam:) rajottem mire van atopic ki is vonulok belole mert nem ertek hozza:))
Előzmény: holparcs (1)
holparcs Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1
Hát a topikra.
Előzmény: zenoka (0)
zenoka Creative Commons License 2005.01.20 0 0 0
ez mi:) marmint amire szugsege van?:D egy program?:) vagy micsoda csoda:)
Előzmény: holparcs (-)
holparcs Creative Commons License 2005.01.20 0 0 topiknyitó

Abraka D'Abrash kérésére, mert ő még nem tud topikot nyitni, viszont sürgősen szüksége volna rá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!