Ilyet a nagyobbik lányom szokott csinálni!
Megtaláltam a 2000. év karácsonyára készítetett mézeskalácsház fotóját.
Megpróbálom berakni, de legelső ilyen kísérletem.
Azt tudom, hogy népművészeti vásárokon a mézeskalácsosoktól ismerte meg a recept apró trükkjeit, az esztétikában meg az unokájához kötödő szeretette segítette. Különben három házat csinált, de ez lett a legmutatósabb...
Hát, mindjárt felhívom és megkérdezem. Ebben csoki, meg diákcsemege szokott lenni, extra aszaltgyümölcs adaggal. (A sors fintora, hogy a csoki gyakran a csokimikulásokból származik...)
Aszongya a menyasszonyom, hogy ne írjam be ide a gyümölcskenyerének a receptjét, mert az olyan egyszerű, hogy már ciki. Pedig én meg pont nagyon szeretem. (Többször újra kell készíteni a karácsonyi gyümölcskenyérkészletet emiatt...)
Viszont arra azért csak rákérdeznék, hogy szokott-e valaki ilyen gyümölcskenyeret csinálni és ha igen, akkor hogyan?
________________________________
mas: a heten kaptok valami olyan finomsagot hogy a karacsonyi mizeriaban a gyerekek szet fognak tepni titteket hogy meg csinaljatok
elkesziteni nem nehez ( a titok hogy oszekell vasarolni par elore gyartot dolgot a K@.ser-ben s izlesesen talalni....
jon majda foto s az alapanyagok listaja
ui: ha valaki ezt a topikot torolni akarja megharapom:)))))))))))
udv
zenoka
Ez a kajálós tali jó őtlet!!!!
Valami hazait csak tudok hozni én is...
Bár főzni nem tudok, de halászléből eddig talán egy saját "bográcsos" volt a legjobb.
Nyilt tüzön készült sok (vegyes) hallal, valódi és por ízesítőkkel is, erősen, de nem mérgesen.
Főtt a halászlé.... kavargattuk a nagy kondérba. Majdnem kész volt, de aztán valamiért otthagytuk, ... biztos politizáltunk...
Csak órák múlva tértünk vissza a halászlé gondolatához (jah... fiatalság botorság) a tűz kialudt, de a parázs forrón tartotta a kondért. A 20 literes kondér alján sűrű lé bugyborékolt.
A közeli falú pékségéből hozott friss kenyérrel isteni finom étek volt.
SZázbolha
A menyassszonyom izeni: Ha jók lesztek s ha végre összeházasodunk s lesz lakásunk akkor meghívunk benneteket egy jo kajcsira üsse kő fotozzhatjátok is:)))
zenoka kiegészítése:
ha lesz fotos tali s nem fent dobogókőn akkor megprobálom befüzni hogy egy nagy adag csokiskorongot csináljon oszt halálra zabáljuk magunkat:)))))
megjegyzés: ha a leendő anyosom csinál valami speckót s lefotozhatom + megtudom jegyezni a receptet irom be ide
megjegyzés2: Istenien főőőőőőz s tündéri!
megjegyzés3: nem azért irom mert olvassa forumot:)))
A húst fejtsd le a csontról, és vágd apróra. Az almákat hámozd meg, s vájd ki a közepét (használd azt az almakivágó izét mert különben elszálsz idegileg). (Ha a meghámozott almát gyengén citromos vízben tartod, akkor nem barnul meg.) Egy kanál vajból és egy kanál lisztből (4-5 almához) készíts világos rántást! Öntsd fel egy deci tejjel, s lassú tűzön főzd sűrűre. Ezután add hozzá a húst és s egy apróra vágott (meghámozott) almát. (A magházat ne vágd bele!) A jól összekevert masszával töltsd meg az almákat, s tedd azokat kivajazott tűzálló tálba. Előmelegített sütőben, közepes lángon néhány perc alatt készre sütheted (amig meg nem pirul a massza).
Hozzá való köret:
fahéjas rizs:
Simán megcsinálod a rizst csak egy kicsivel sóval s fahéjal kell fözni!
Hozzá való ital:
Bármilyen könnyü fehér bor
s a végtermék:
Na most a készítés során nekünk nem volt almavájon igy félbevágtünk pár almát:)
(képet ne értékeljétek pleaseeee:)
Deszert:
Mikulás váró csokikorongom by zenoka menyasszonya (copyright) (Nem adjuk az indexnek a receptet)
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
18 dkg puha vaj
18 dkg cukor
1 tojás
1/2 narancs héja
25 dkg liszt
1 teáskanál sütõpor
csipetnyi só
A csokiból vágjunk fel 10 dkg-ot kis darabokra (kb. fél centisre), a többit pedig olvasszuk fel meleg víz fölött (lehet mikróban is közepes fokozaton). A vajat keverjük krémesre, és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a narancs héját és jól elkeverjük. Melegítsük elõ a sütõt 160 °C-ra (a légkeverésest állítsuk be már most 150 °C-ra). A lisztbe keverjük bele a sütõport és a sót, a felét szitáljuk rá a vajkrémre, majd a kézmeleg csokoládével együtt keverjük el benne. A maradék lisztet a csokidarabokkal együtt dolgozzuk össze a tésztával.
Teáskanál segítségével rakjunk kis halmokat a sütõpapírral kibélelt tepsibe kb. 4 cm-re egymástól (sütés közben kicsi szétfolyik így összesülhet). Középen elhelyezett rácsra tegyük a tepsit és süssük kb. 20 percig. Ha kész kicsit hagyjuk hûlni majd könnyedén leválaszthatjuk a korongokat a papírról.
Nem lehet, hogy az a szakács tudta is, hogy mit várjon egy kenyértöl íz és formavilágban?..:-)))
Na jó nem macerállak. Egyszer, ha megkóstolod az aszalt paradicsomos kenyerünket (koszorú formában sül asszem nök lapja recept alapján) lehet, hogy majd cserepesvirágot ültetsz a csodamasinádba.:-))
Mint szegény nagypapám (Isten nyugosztalja) aki kirakta a keverötárcsás mosógép vázát a kert utcafonti részére és a lyukat teleültette muskátlival..:-)))
Ja az adagot meg mindig pontosan mérd (föleg élesztöböl meg vizböl), különben nem 1 percig fogod mosogatni, a kiszzerelhetetlen fütöszálat a ráégett tésztától pláne..:-))
Azt a kenyeret amit a kenyérsütö gép csinál, légyszíves az absztrakt kategóriába feltölteni....:-)))
Kb. 2 sütés után már csak dagasztottunk benne. Aztán kb 2 dagasztás után már azt sem.
A sorrend manapság: Dagasztótálba kézi keverögéppel összekever majd bele egy kenyérformába innen be a 200 fokos sütöbe kb 50 percet (70-75dkg-os kenyér)
Nekem eddig leginkább ez vált be.
PS: Alighasznált kenyérsütögép féláron eladó :-)) (mondjuk nem is annyira vicc)