Keresés

Részletes keresés

Rollei Creative Commons License 4 napja -1 0 157694

Én is arra tudok tippelni, hogy a klór nem barátja a tömítésnek. Csak én rendszeres fogyasztóként nem éreztem ki a csapvízből. Egyébként nekem nem volt bajom a pesti csapvízzel, pedig gyakorlatilag egész felnőtt életemben azt ittam. És most sem érzek semmi különöst, ha néha azt iszom.

 

Sokkal maradandóbb élmény volt az az ivóvíz, amit nagyapám hordott Rákócziújfaluból, az artézi kútból, mert náluk az ásott kút elnitrátosodott. Sokan csak húzogatták a szájukat, de szerintem nem volt azzal semmi baj, főleg nyáron, amikor a szorgos játszás, meg kertbensegítés után belekortyolt az ember a jó hűvös konyhában.

 

Most próbaképpen megtöltöttem az MH kulacsomat az itteni csapvízzel (jó nagy kisváros, nem klóros, nem büdös, de eléggé kemény a víz), illetve az orosz katonai kulacsomat is. A tovarisoké hasonló stílusú, csak más az alakja, meg nem szürkésfehér, hanem fekete a gumitömítés a kupakjában. Amúgy a tovarisok sokkal célszerűbben oldották meg, az ő kulacsukat nem a csajkába kellett belepasszítani, hanem hosszúkásabb, van rajta vastag vászon tok, aminek a leffentyűjénél fogva fel lehet akasztani az övre, és akkor áll, mint Katiban a gyerek. (vagy: mint fasz a lakodalomban) A magyar az karabineres, viszont a derékszíjon koloncol, zörög, és veri az ember seggét. Az oroszt ráadásul jól be lehet vizezni, és akkor elég sokáig hűvösön tartja a tartalmát.

 

Miközben írtam, eszembe jutott, hogy van énnékem még egy szerb katonai kulacsom is, ez gyakorlatilag egy vastagfalú zöld kocka petpalackból. Nincs benne se tömítés, se fém. De azért a JNA-ban nem bízták a véletlenre:  "Ne drzati na vatri".

 

Majd este, meg egy-két nap múlva érzékszervi vizsgálatot tartok.

 

 

Előzmény: smith (157693)
smith Creative Commons License 5 napja -1 0 157693

Gyerekkoromban a pesti vizet kb. meginni nem tudtam, ha látogatóban voltunk a rokonoknál, de az főleg a brutális klórozás miatt volt. Nem lehetett ezzel összefüggésben az alu kulacsos történet?
Nagyanyáméknál meg annyira lágy volt a vezetékes víz, hogy az meg a szomjat nem oltotta. Szerencsére az udvarban még volt tiszta vizű kerekes kút.

Előzmény: Rollei (157692)
Rollei Creative Commons License 5 napja -1 0 157692

Egy időben elég sokat járkáltam ki bóklászni, meg fotózgatni Ócsára, amikor nagyon tele lett a tököm a cégnél. Úgy kb. a madárvártánál indítottam a kört, aztán a turjánost megkerülve ballagtam vissza a faluba, meg elüldögéltem itt-ott, szóval kb egésznapos program volt. Többnyire a szabvány honvédségi kulacsomat vittem, ami a leszerelésnél véletlenül nálam maradt.

 

Ha Pestről vittem csapvizet, akkor az már reggel Ócsára érve kulacsszagú volt, nem is annyira az alumíniumtól, hanem inkább a kupakban lévő gumitömítéstől. Baja nem volt estére sem, attól eltekintve, hogy volt egy jellegzetes szaga. De ha a madárvártánál lévő pumpás kútból töltöttem meg, ami pár méter mélyről, a tőzegből / tőzegben szűrt vizet adott, akkor az teljesen kóser volt még az egész napos kulacsban lötyögtetés után is. Volt amikor otthon, este ittam meg a végét, se íze, se szaga, se semmi nem volt, kb. olyan állapotban maradt, mint amikor megtöltöttem.

Előzmény: smith (157689)
Rollei Creative Commons License 5 napja 0 1 157691

Úgy rémlik 1987 fagyos telén  - éppen amikor leszereltem a seregből -  láttam, hogy a Baross tér és (akkor még) Mező Imre út sarkán lévő Zöldért kirakatában nem bírták az éjszakai mínuszokat a literes Pepsi Cola üvegek. Ahogyan megrepedtek a fagyás során, kihabzott a cukros-szénsavas lélötty, és abban a pillanatban megfagyott hab formájában. Elég szürreális látvány volt, főleg hogy mind a nyakánál repedt meg.

Előzmény: MrJones512 (157690)
MrJones512 Creative Commons License 5 napja -1 1 157690

91-ben, még sorkatona koromban történt először ilyen: a kezemben fagyott jéggé a kantinban vett meggyes Márka. Egy élmény volt! :)

Előzmény: smith (157689)
smith Creative Commons License 5 napja -1 2 157689

A petpalackos víz tisztaságáról: történt egyszer, hogy szénsavmentes vizet előre megfontolt szándékkal (jégakkunak) betettem a -12 fokos, ** fagyasztóba este. Reggel kiveszem: lötyög. Mi van? Mérgesen leraktam az asztalra, ahogy odaütődött, recsegve-ropogva kásává fagyott. Vagyis annyira tiszta volt, hogy simán túlhűlt, nem lévén kristálymagok benne, ami körül megindulhatott volna a fagyás.

Előzmény: Rollei (157687)
MrJones512 Creative Commons License 5 napja -1 1 157688

"Gyakorlatilag meg szerintem egy darab sem. Valami rémlik, hogy a bepalackozott cucc halad valamilyen sugárforrás előtt, bár könnyen lehet hogy keverem valamivel."

 

Valószínűleg. A kibaszottul tartósra gyártani szándékozott konzerveknél (fémtartalmú csomagolóanyag) csinálnak gammasugaras csírátlanítást.

Az ivóvíznél elég az egyszerű UV-fény.

Előzmény: Rollei (157686)
Rollei Creative Commons License 5 napja -1 0 157687

A petpalackos vizet simán le lehet fagyasztani egy jégtömbnek, akár jégakkunak is megteszi. A dobozos sört viszont nem célszerű a fagyasztóban felejteni, tapasztalatból hallottam, hogy kb. a fele megadja magát. Aztán meg kocsmaszagú a hűtő, amikor leolvasztják takarításilag.

Előzmény: Nyaky Z. (157681)
Rollei Creative Commons License 5 napja -1 0 157686

Egyszer láttam egy tudományosfantasztikushogyankészül kisfilmet az ásványvizek palackozásáról. Az egy dolog, hogy az egész folyamatnak élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőnek és zártnak kell lennie. De emellett a palackozásra kerülő vizet valamilyen igen durva csírátlanítási eljáráson küldik át, most nem emlékszem, hogy valami gammasugárzás féle, vagy ózonos kezelés volt-e. De úgy elméletileg egy-két életképes baktériumnál több nemigen maradhat benne. Gyakorlatilag meg szerintem egy darab sem. Valami rémlik, hogy a bepalackozott cucc halad valamilyen sugárforrás előtt, bár könnyen lehet hogy keverem valamivel.

 

Az viszont biztos, hogy a konyhapolcom aljában, normál szobahőmérsékleten és fényviszonyok között tárolt petpalackos Szentkirályi évek alatt sem változik. Nem zöldül, nem zavarosodik, nem fosat, és még én is élek, pedig előfordul, hogy letekerem némelyiknek a nyakát.

Előzmény: Nyaky Z. (157681)
Nyaky Z. Creative Commons License 5 napja -1 1 157685

2020 januárjában tettem félre 7 szelet szendvicskenyeret egy adalékanyagos beszélgetés után.  Szárazak, de semmi bajuk.

Dolgoztam sörgyárban. Az ántsz-től 28 napot kapott sörből, mikor 2 éves lett, vidáman, s kellemetlen következmény nélkül ittunk. 

Előzmény: smith (157682)
MrJones512 Creative Commons License 5 napja -1 3 157684

"a csomagolás napfényérzékenysége (hiszen le kell bomlania tőle!)"

 

Speciel aki "feltalálta" a "lebomló műanyagot", azt Emberiesség elleni bűntettért addig ütném, amíg fel nem döglik.

A dolog ugyanis egyfelől nem szól másról, mint az UV-stabilitást okozó adalékok elhagyásáról, illetve az UV-nek ellenálló (drága) műanyagok helyett az óccsó, szétesők elterjesztéséről.

Másfelől ami elsőre baromira kényelmes (ti.: "eltűnik" a széthullajtott szemét), az valójában annyit tesz, hogy csak a szemnek láthatatlan mikroműanyaggá esik szét.

Amivel aztán olyanokat lehet kezdeni, hogy belélegezni, megenni-meginni... egyvalamit viszont többé NEM lehet vele tenni: összegyűjteni és ártalmatlanítani.

Előzmény: Nyaky Z. (157681)
MrJones512 Creative Commons License 5 napja -1 0 157683

A linkelt lapon ez áll:

 

"Naptól és fagytól védett, száraz, hűvös, szagmentes helyen tárolandó.

Tárolási típus
Szobahőmérsékletű"

 

 

Konkrétan EZT a baromságot hol olvastad: "co2 vel dusitott dolgok 28C felett ,akár 6h alatt is megromlanak."???

 

 

 

Előzmény: Atis57 (157677)
smith Creative Commons License 5 napja -1 1 157682

Anno a 8 napos eltarthatóságú sört a gyárban is, a kocsmában is jórészt az udvaron tárolták. Nyáron is. Ahogy a palackozott ásványvizeket, a szódásballont, az üdítőket szintén. Ja, és a ponyvás IFA platóján is volt vagy 50 °C. Fura módon akkor sem buggyantak meg.
Ma meg a pasztőrözött dobozos cuccok kb csak attól mennek tönkre, ha a hőhatástól megpukkan a dobozuk.
Az ásványvizek olyan szinten vannak szűrve, hogy nincs mi megromoljon benne.

Előzmény: Atis57 (157675)
Nyaky Z. Creative Commons License 5 napja -1 1 157681

Erősen összekeveri, egybemossa a legjobb élvezeti érték, a munőségmegörzés, s a  fogyaszthatóság fogalmakat.

 

A legtöbb újélelmiszert a csomagolás napfényérzékenysége (hiszen le kell bomlania tőle!) okán nem szabad napon tárolni. Persze a tényleg gyorsan romlékonyak, a hűtést igénylő  húskészítmények, tejtermékek más téma. Vagy az ellenkező előjel, a fagyvédelem( az italoknál). Az sem csak az élvezeti érték elvesztése miatt van, hanem egysuerűen balesetvédelem..

 

Előzmény: Rollei (157680)
Rollei Creative Commons License 5 napja -1 1 157680

A beteszed az fogalmilag nem azonos azzal, hogy benne is hagyod, a kocsival meg a tűző napon parkolsz egész nap. Amúgy meg nyilván kiteszi mindenki valami hűvös helyre a cuccot, akinek egy csöpp józan paraszti esze van. Merhogy ki akar pisameleg ezt-azt inni egy verőfényes nyári napon. :-)

Előzmény: Atis57 (157673)
triplaharom Creative Commons License 5 napja -2 0 157679

Neköm mind1, sehogy sem iszom őket ... (:-)))

Előzmény: Atis57 (157678)
Atis57 Creative Commons License 5 napja -2 0 157678

Szia!

 

Azért az a zavaros lötty ,akár lila szinben ---nekem nem annyira bizalom gerjesztő.

 

Persze hűtve jöhet......!

Előzmény: triplaharom (157676)
Atis57 Creative Commons License 5 napja -2 0 157677
Előzmény: MrJones512 (157674)
triplaharom Creative Commons License 5 napja -2 0 157676

A sörnek mind1, az a lényeg hogy ártson ! (:-)))

Előzmény: Atis57 (157675)
Atis57 Creative Commons License 5 napja -2 0 157675

Szia!

 

"Ezt a címeres ökörséget meg honnan szedted?"

 

-csak a napon álló autó csomagtartójából..................

 

 

Te nem láttál még romlott sört?  s ásványvizet ? 

 

Akkor igyad nyugodtan őket.

Előzmény: MrJones512 (157674)
MrJones512 Creative Commons License 5 napja -1 1 157674

Ezt a címeres ökörséget meg honnan szedted?

Előzmény: Atis57 (157673)
Atis57 Creative Commons License 5 napja -3 0 157673

Szia!

 

 

Annyira nem jó;

 

" De rövid távon meg minek, beteszel a csomagtartóba két zsugor Szentkirályit, osztjóvan."

 Ez nálunk nyáron is hamar  megromlik.  Az "ásványviznek "? nevezett , co2 vel dusitott dolgok 28C felett ,akár 6h alatt is megromlanak. A csomagtartóban meg lehet akár 50C is.

Ezért kellene hútve tárolnod, vagy forralnod , esetleg Neomagnol stb.....

Előzmény: Rollei (157667)
Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 5 napja -2 2 157672

Még nem volt óraátállítás. Gondolom. Téli napon történhetett

 

Miskédi Laci bácsi negyed hétkor fölriadt álmából. A betyár mindenit, igyekeznem kell, mert negyed nyolckor már a hivatalban kell lennem. Könyvelni. Na gyorsan mosdás, fogmosás. Teavizet föltenni.

 

A sok motoszkálásra fölébredt Miskédi néni is.

 

Mit csinálsz Laci?

 

Nem látod? Reggelizek.

 

De egy félórája vacsoráztál.

Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 5 napja -3 0 157671

Még nem vettem be. Keresem.

 

Előzmény: Qqberci (157670)
Qqberci Creative Commons License 5 napja -1 0 157670

Ezexerint bevetted a Cavintonodat...

Előzmény: Őpoiuztrewq12 (157669)
Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 5 napja -2 0 157669

Ez csalafintán hangzik, de értem.

Előzmény: Csokis (157668)
Csokis Creative Commons License 5 napja 0 1 157668

Valamint az is igaz volt, hogy a konyak a munkásosztály itala, melyet választott képviselői útján fogyaszt el.

Előzmény: Őpoiuztrewq12 (157657)
Rollei Creative Commons License 5 napja 0 1 157667

Gyakorlatilag desztilláltvizet állítasz elő, annak a hosszabb távú fogyasztása nem túl egészséges. Főleg nyáron, amikor a fokozott izzadás miatt amúgy sincs teljesen egyensúlyban a só-víz háztartásod. A lecsapódó vízbe kerülő szennyeződésekről nem is beszélve, minden adott egy jó megfostosodáshoz, meleg, por, mosogatás (higiénia) hiánya, stb. Rövid távon nyilván nem olyan vészes dolgok ezek, meg haza is tudsz jönni, amikor kezdesz rosszul lenni. De rövid távon meg minek, beteszel a csomagtartóba két zsugor Szentkirályit, osztjóvan.

Előzmény: Csokis (157652)
Nyaky Z. Creative Commons License 5 napja -1 0 157666

Persze hiányozhat róla 6 szószostál is... 

Előzmény: Nyaky Z. (157665)
Nyaky Z. Creative Commons License 6 napja -1 0 157665

Első lehetőség: utopenec-tálaló

Másidik: a lengyeleknál a mai napig hasonló elrendezésűben tálalják a hengeres, szeletelt desszertelet (kókuszrúd-félék) 

Előzmény: indexfan (157621)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!