Keresés

Részletes keresés

kirgizke Creative Commons License 2022.03.27 -3 0 8973

Szia!

 

Jutottál valamire ebben a kérdésben (2 Szputnyik +1 Pfizer)?

A konzulin nincs fent ez az eset, hogy ezt elfogadják-e.

Van valakinek esetleg infója?

 

Köszi szépen. 

Előzmény: country2 (8965)
Jeff. Creative Commons License 2022.03.17 -3 1 8972

Rám fért már, mert nagyon lazán vettem... 😉 🤣

Hátha valaki még hasznát venné...  🤔

Előzmény: Flower2000 (8971)
Flower2000 Creative Commons License 2022.03.17 -4 0 8971

Te már felkészültél rendesen.

Előzmény: Jeff. (8970)
Jeff. Creative Commons License 2022.03.17 -3 2 8970

Lisszabon és környéke tömegközlekedéséhez néhány információ

 

Az elővételben vásárolt és a kártyákra feltöltött jegyeket meg lehet venni jegypénztáraknál vagy automatáknál is. A napi jegyek Viva Viagem kártyára feltöltve a használat megkezdésének percétől számított 24 óráig érvényes. https://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25334535-bcdcaa56/758865

Egyszerre két különböző típusú jegy nem lehet ugyanazon a kártyán. Napijegyet nem tölthetsz fel olyan kártyára, ahol van maradék más fajta egységtípusú jegyfeltöltés. Ha, a Rossio vasútállomásból Sintrába szeretnél menni, akkor a vonatjegyhez külön kártyát kell venni. A képen látható középső sötétebb zöldet a vasúti jegy feltöltéshez adnak, ami a hátulján a négy ikonos ábra közül csak a vasúti mozdony jele van kontúrosan kiemelve. Csak ezzel léphetsz be a peronra, amit egy kapu előtti szenzorhoz érintesz. Itt láthatod: http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25312367-91a9a32b   A vonaton jön a kalauz, amit ismét ellenőriz, majd az állomásról kifelé is érintve hagyhatod el.

 

Train Rossio-Sintra: Rossio <-18 min-> Queluz-Belas the Queluz Palace is 1.1 km away <-2 min-> Monte de Abraão the Queluz Palace is 1 km away <-17 min-> Portela de Sintra <-2 min-> Sintra

 

https://www.cp.pt/passageiros/en/train-times/Train-time-results#!

 

A kártyákat automatából is megveheted, ha nem akarsz sorba állni a pénztárnál. Állítsd át a nyelvet angolra és kövesd az utasításokat. Először felkínálja, hogy (With a reusable card - Insert card to reload/read) feltöltés a már meglévőre/ összeg ellenőrzés (ez a felső lehetőség kártyatípusokkal illusztrálva), vagy (Without a reusable card - Purchase your card) új kártyát szeretnél vásárolni (ez az alsó szöveg). Ráböksz a +-ra amennyi kell, majd (Continue) - Folytatás. Kiválasztod, hogy milyen feltöltést szeretnél a többféle variációból. Az új kártya ára 0,50 €.

Egyszeri vonaljegy korlátlan számú utazás 1 órán belüli átszállási lehetőséggel, (metró, villamos, busz) de a metróhálózaton nem lehet két egymást követő utat megtenni. (Carris Metro Ticket) 1.50 €.

24 órás napijegy (metró, villamos, busz, siklók, liftek) (Daily Ticket) 6,45 €.

Extra napijegyek is vannak, ami az egyik kompozással bővül és 9,60 € (Cacilhas és Cais do Sodré között).

A másik elővárosi vonat használattal együtt 10,70 €. Ez a napijegy korlátlan számú utazásra érvényes a teljes CARRIS hálózaton, a Metro és a CP (Lisszaboni városi vasúti szolgáltatás, amely magában foglalja a Sintra, Azambuja, Cascais és Sado vonalakat) hálózatán 24 óráig.

A Zapping jegy és a VIVA GO ára 1.35 € (1 óra a teljes hálózaton).

Bökés, majd mennyiség meghatározás. Folytatás után összegzés és fizetési mód választás a következő feladat. (Cash - Bank Card) Készpénz vagy bankkártya. Bankkártya esetén csak akkor vedd ki a plasztikot, ha már kiírja, hogy Thank you! Új feltöltés esetén hasonló módon kell eljárni csak akkor a már nálad lévő Viva Viagem kártyát be kell dugni a megfelelő helyre.

A közlekedési járműveken vásárolt jegyek csak azon a buszon vagy villamoson érvényes, ahol megvásároltad. A járműből való kiszálláskor már nem érvényes.

Busz 1 út - 2.00 €, villamos 1 út - 3 €, Bica, Lavra, Gloria siklók 2 utazás - 3,80 €, Santa Justa lift 2 utazás - 5,30 €. A Lisboa Card, a Cascaisba és Sintrába irányuló vonatokra is érvényes.

Nem feltétlen szükséges minden napra jegyet venni, mert a leglátogatottabb pontok gyalog is bejárhatóak. Előre megtervezett napokkal lehet úgy csoportosítani a távolabbi látnivalókat, hogy a napijegy optimálisan legyen felhasználva. Pl.: esetleg egy napon kipróbálni a Santa Justa liftet, a 28-as villamost és a siklókat. Ezekre nagyon megéri a napijegyet választani.

A Zapping jegytípus időkorlát nélküli a feltöltés és CP elővárosi vonatra, kompra is érvényes, de a megfelelő viteldíjakat kell fizetni (pl. nem 1,35 eurót kell fizetni a Sintra-i utazásért, hanem 4 zónásat). Az érvényesítés után bármelyik útvonalon és bármely irányban, korlátlan számú alkalommal 1h30 óra alatt tudsz átszállni, de a következő félórában be kell fejezni az utat, és az állomásokra és a vonatokra történő újbóli belépés nem engedélyezett. Egy érvényesítéssel csak a lisszaboni városi szolgáltatásokon belül változtathatsz 90 percig. A kártyát minimum 3 euró és legfeljebb 40 euró értékben lehet feltölteni. A lisszaboni vonatjegyirodákban és jegyárusító automatákban a következő pénzegységeket töltheted a kártyára: 3 €, 5 €, 10 €, 15 €, 20 €, 25 €, 30 €, 35 € és 40 €.

Metró vonalak: https://www.lisbonportugaltourism.com/images/lisbon-metro-map.jpg

A lisszaboni metró minden nap, a hétvégéket is beleértve, reggel 06:30 és 01:00 óra között közlekedik.

Busz vonalak: https://lisbonmap360.com/img/0/lisbon-bus-map.jpg

Lisszabon tömegközlekedési vonalai: http://www.inat.fr/files/lisboa-mapa-rede-integrada.pdf

https://www.mapaplan.com/travel-map/lisbon-portugal-city-top-tourist-attractions-printable-street-plan/high-resolution/lisbon-top-tourist-attractions-map-08-carris-tram-route-tramway-stop-electrico-funicular-cable-aerobus-shuttle-greater-public-transport-zone-high-resolution.jpg

Elővárosi vonat vonalak: https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5bcfc8c07a1fbd730b2ba933/1577745979282-CZ18EPW667V2KK9DMFZL/lisbon_train_system_map.png

 

Lisboa Cais Do Sodré – Cascais vonat

 

A vonat Cascaisba a Cais de Sodré állomásból indul és ezért egyszeri 4 zónás viteldíjat 2,30 kell legombolnunk.

 

https://www.cp.pt/StaticFiles/timetables/lisbon-cascais-urban-trains.pdf

 

Cais Do Sodré - Santos - Alcântara-Mar - Belém - Algés - Cruz Quebrada - Caxias - Paço De Arcos - Santo Amaro De Oeiras - Oeiras - Carcavelos - Parede - São Pedro Do Estoril - São João Do Estoril - Estoril - Monte Estoril – Cascais

 

Cascais – Cabo Da Roca – Sintra 403 busz

 

Bus 403 Cascais Terminal - Sintra Estação: Cascais Bus Terminal <-22 min-> Cabo da Roca <-30 min-> Live Science Centre (Ribeira Sintra) <-7 min-> Sintra Train Station

 

Cascaisból a 403-as busz megy Cabo da Rocába. 1,15 A buszok mezei helyközi járatok sofőrös, egyszeri célpontos jegykiadással.

A vasútállomásból http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25341817-1111df63/user kifelé jövet jobbra lesz egy aluljáró és az út túloldalán találjuk a buszpályát.

Ott megkeressük a 403-as buszt, amelyen a sofőrtől tudjuk megvenni az oda menetre a jegyet. Visszafelé (vagy Sintrába) szóló menetrendet itt találod: http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25312365-ea73317b/user

Azt, hogy mikor érdemes Cabo da Rocába menni, az már személyes indoklási elhatározástól is függhet. Például, hogy az aznapi túrát milyen egyéb programokkal kapcsoljuk, vagy őszi-téli-tavaszi utazás esetén indokolt lehet már a nap első felében megtennünk. Én fotósszemmel terveztem a korai (délelőtti) érkezést, mert akkortájt még a nap nem az óceán felől világítja meg a kontinenst. Így jobb fényviszonyokra is számíthattam egy óceán-kőkereszt-kerítés-szakadék variációs fotók készítéséhez.

http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25341823-8baf7f92/user

http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25341821-318ffa12/user

https://indafoto.hu/nagy_istvan/portugalia_2

https://indafoto.hu/nagy_istvan/portugalia

https://indafoto.hu/nagy_istvan/porto_2018

 

Cabo da Roca-ból szintén a 403-as busszal lehet tovább haladni Sintrába.

 

A Sintra, Cabo de Roca, Cascais útvonal egy nap alatt sűrűnek tűnik. Főleg ha úgy vesszük, hogy csak Sintrára legalább egy-két nap kellene mire érdemben (nem rohanva) bejárjuk. Mi egy teljes napot szántunk a Pena kastélyra, Mór várra és a város központjára. A nagy távolságok és a domborzati viszonyok miatt a busszal való közlekedés ajánlott a Sintra környéki látványosságok megtekintéséhez.

Az állomástól jobbra lévő megállótól lehet indulni. https://goo.gl/maps/1YpPNwdhYyG2 Körjárat jegyet érdemes venni, ami a 434-esre 6,90 €. Lényeges lehet előre eldönteni azt is, hogy melyik objektumot nézzük meg hamarabb, mert ha pl. a Pena kastélynál szállunk le először, akkor már csak egy másik jeggyel tudunk visszamenni a Mórok várához, ami a kör első állomása, vagy vissza sétálunk 350 métert. Visszafelé nincs járat, csak előre a kiindulópontra. Tehát, egy körre szól a jegy.

 

https://pianotohikouki.com/wp-content/uploads/2020/02/sintra-bus-map.jpg

 

http://cdn6.ezportugal.com/wp-content/uploads/2015/03/Map-Sintra-portugal.pdf

 

Kiegészítésképpen még van olyan kombi napijegyes lehetőség, mint a Sintra Green Card 2 Palaces kártya opció, amely  tartalmazza a Sintra CP vasúti vonalát, a Scotturb 434-es útvonalát, a Sintra Nemzeti Palotához és a Pena palotához való belépést, valamint egy kiválasztott múzeumba (Természettudományi Múzeum, Ferreira de Castro Házmúzeum, Anjos Teixeira Házmúzeum, Leal da Camara Házmúzeum és a MU.SA) való belépést. Ára: 31,40 €

Sintra Green Card 3 Palaces opció tovébbi még egy belépőt is tartalmaz a Queluz Nemzeti Palotájába. Ára: 40,00 €

Hop on hop off all Buses 24 hours 15,20

 

Train & Bus

 

CP-Scotturb combined ticket 16 A kombinált jegyet Viva Viagem kártyára töltheted. A felhasználás napján érvényes éjfélig. Ha már feltöltötted, de nem használtad fel, akkor még érvényes 1 évig a kártya és a rajta lévő jegytípus is.

Korlátlan számú utazást kínál a megvásárlás napján, a CP Sintra, Cascais és az Azambuja vasúti vonalak (az Alcântara-Terra és Oriente között) és a Scotturb összes buszjáratára.

Scotturb buszjáratai:

  • Cascais - Cabo da Roca - Colares - Sintra

  • Sintra - Castelo dos Mouros - Palácio da Pena

Sintra 434 Busz: Sintra Train Station > Historic City Centre, Tourist Office, Sintra National Palace > Castle of the Moors > Pena Palace > Historic City Centre - Sintra National Palace > Sintra Train Station

 

A másik buszjárat a 435-ös, ami szintén Hop on hop off rendszerben működik.

 

Villa Express 4 Palácios – Ida e Volta (435) 5

 

Sintra 435 Busz: Sintra Train Station > Historic City Centre, Tourist Office, Sintra National Palace > Regaleira Palace > Seteais Palace > Monserrate Palace > Seteais Palace > Regaleira Palace > Historic City Centre, Sintra National Palace > Sintra Train Station

 

Bica, Lavra, Gloria siklók és a Santa Justa lift használatához napijegyet érdemes vásárolni.

 

Ascensor da Bica - Lisboa / Video

https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/35085891263/

Elevador do Lavra - Lisboa / Video

https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/36971725166/

Ascensor da Glória - Lisboa / Video

https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/28718586278

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.17 -5 0 8969

Az általad linkelt stat a teljes lakosságról szól, amire a lenti cikk 88%-ot ír.

A 98% a felnőtt lakosságról regél, azt is egy vakcinással együtt. De mondjuk tök lényegtelen, mert ezek a számok arra jók, hogy hírt csináljunk belőle.

Mindenesetre jól csinálták.

 

Ami számomra kissé visszás, az az, hogyha ennyire átoltott a nép, akkor mire fel a rettegés? A behurcolt covid vajon kit tud megfertőzni, ha 89%-ban EMA certes vakcinákkal vannak beoltva? 

 

Kíváncsi vagyok hogy a kötelező oltásos országok mit fognak tenni az ucsó ember beoltása után két héttel. Jön az össznépi orgia? 

Előzmény: Zagara (8968)
Zagara Creative Commons License 2021.12.16 -3 0 8968

89%-os a felnőtt lakosság tekintetében, és December 1-jétől minden beutazónak, negatív tesztet kell bemutatnia a Portugáliába történő belépéskor, amely 48 óránál nem régebbi antigén teszt, vagy 72 órán belüli RT-PCR teszt lehet. :(

Előzmény: Törölt nick (8966)
nev-2009 Creative Commons License 2021.10.14 -18 0 8967

 ...  " mint a kisangyal " - sajnos, inkább a birka a megfelelő szó ...

Előzmény: Törölt nick (8966)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.14 -1 2 8966

https://telex.hu/koronavirus/2021/10/14/portugalia-covid-oltas-vakcina-magas-atoltottsag-oltasi-hajlandosag-maszk-maszkhordas-jarvanykezeles

98 százalékos az átoltottság, mégis úgy hordják a maszkot, mint a kisangyal

 

Jópofa cikk.

country2 Creative Commons License 2021.10.08 -3 0 8965

Sziasztok!

Van valakinek infója arról, hogy milyen beutazási szabályok vonatkoznak Portugáliában arra, ha 2 Szputnyik oltás után a harmadik Pfizer? Kell-e antigén teszt, vagy EU digitális igazolást így elfogadják?

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 -4 0 8964

Sorstársakat keresek, akiknek van még jegyük TAP gépre budapesti indulással.

Mr. Hadley Creative Commons License 2021.08.30 -3 1 8963

Nem semmi!
Jó pihenést!

Előzmény: geodo1 (8962)
geodo1 Creative Commons License 2021.08.29 0 1 8962

Kérted, hogy jelezzem, hogy sikerült az átszállás. Végül bevállaltam, és szerencsére minden tökéletesen ment. A pesti gép 10 perccel hamarabb landolt, Lisszabonban pedig konkrétan shengeni körülmények voltak: se határ, se covid ellenőrzés, se semmi. Busz, onnan pikk-pakk shuttle, check-in és még egy gyors sajtburger menüre is jutott idő. 

Úgyhogy üdv a napfényes (nem) Sao Miguelről. :)

Előzmény: Mr. Hadley (8960)
geodo1 Creative Commons License 2021.08.16 -3 1 8961

Ha lehet hinni a jelzett időpontoknak, akkor a sztrájk nem fog bezavarna (plusz addig még be is fejeződhet, a hónap végén utaznék), de mint írtam én is nagyon melegnek érzem, vszeg kénytelen leszek átszervezni.

Persze ez olyan, ha bevállalnám, nem sikerülne, ha pedig nem, akkor azt fogom látni, hogy simán. :D

 

Mindenesetre köszönöm a véleményed.

Előzmény: Mr. Hadley (8960)
Mr. Hadley Creative Commons License 2021.08.16 -3 0 8960

Nem mernék rápróbálni.

Ha simán ki tudsz robogni a T1-en, akkor összejöhet. De most ott is fejetlenség van az újabb sztrájk miatt, ami nem tudom érintene-e.
Azért majd írd meg hogy sikerült-e ha emellett döntenél. Ha meg nem emellett, akkor meséld el hogy sikerülhetett-e volna.

Előzmény: geodo1 (8959)
geodo1 Creative Commons License 2021.08.15 -3 1 8959

jól gondolom, hogy nullához konvergál az esélye, hogy egy 75 perces átszállás sikeresen megvalósuljon Lisszabonban? (2x Ryanair, csak kézipoggyász)

Merugye érkezés BUD-ról fizikailag T2-re, onnan busz T1-re, ott most útlevél ellenőrzés, majd busz vissza T2-re, ahol ismét passportozás és security. Így van, ugye?

Törölt nick Creative Commons License 2021.07.21 0 0 8958
Unosdías Creative Commons License 2021.06.02 -3 0 8957

Sziasztok, 
Tudtok-e ajánlani Lisszabonban lakóautó kölcsönzőt, ami nem drága? 
Amiket találtam sajnos számomra elérhetetlen áron voltak. ( itthon annyiból kb lehet venni is egyet. ) 

Köszi! 

Tibcsi888 Creative Commons License 2021.05.28 -4 0 8956

Köszönöm szépen !

Előzmény: Baksay-Róka Béla (8954)
zerberus Creative Commons License 2021.05.26 0 4 8955

Ma az  eper 0.98 cent  @portugalhu

Jó érvágyat! 

Baksay-Róka Béla Creative Commons License 2021.05.26 -4 1 8954

Mit Kell Tudnod A Benagil Tengeri Barlang Felkereséséhez Portugáliában | Utazástervezés 2021 (trendingcountries.com)

 

 

(Mondjuk, EGYETLEN kattintás volt a Goggle-ban. Ezek után adódik a kérdés: nincs kezed...?)

 

Tibcsi888 Creative Commons License 2021.05.26 -3 0 8953

Bocsánat Algavre és nem Algevra !

Tibcsi888 Creative Commons License 2021.05.22 -3 0 8952

Kedves Fórumozók !

 

Talán most újra szinte szabadon utazhatunk . Én június második felében Algevrába készülök.

A Benagil barlanggal kapcsolatban lennének kérdéseim!

 

Úgy tudom a legegyszerűbb megközelítés a barlangtól nyugatra lévő pici strandról beúszni, vagy bekajakozni. Ezek az opciók nálunk nem működnek, mert az egyik társunk ilyet nem vállal be.

Kérdezem: lehetséges-e a pici strandról a vízben apály idején gyalogolva eljutni a barlangba?  Ha igen, vajon hol tudok előre tájékozódni arról , hogy mikor kezdődik az apály,hogy ne kelljen sok órát várakozni rá ?

Úgy tudom vannak 10 -15 személyes hajók ( ebbe már félős társunk is be mer ülni ) viszont ezek a Benagil barlangba nem nagyon tudnak bemenni az ottani sekély víz szint miatt. Ez tényleg így van?

Ha mégis ilyen nagyobb hajót, csónakot választunk, ez honnan indul, hol lehet rá jegyet venni ?

 

Minden információért nagyon hálás vagyok !

Petykooo7 Creative Commons License 2021.03.07 -5 0 8951

Porto és Lisszabon után tovább haladunk délre Portugáliában. A következő célállomás, amiről most írunk az Dél- Portugália. Magyarországon nem annyira felkapott régió ez, az emberek szívesebben utaznak Spanyolország tengerpartjaihoz. Valahol ez érthető is lenne, ugyanis a Földközi-tenger hőmérséklete sokkal melegebb, mint az Atlanti-óceáné. Az emberekben általánosan az a nézet alakult ki ez miatt, hogy Portugáliában nem lehet strandolni. Ez viszont egy óriási tévedés! Évente 300 napnyi napsütés és a kedvező áramlatok gondoskodnak arról, hogy az Atlanti-óceán vize kellemesen frissítő hőmérsékletet érjen el a nyári hónapok során. Az isteni portugál konyha a finomabbnál-finomabb falatjaival és a lélegzetelállító táj ezt a részét az országnak csak extra ráadás, ami még vonzóbbá tesz egy utazást ide. Aki már járt Dél-Portugáliában annak érdemes kicsit nosztalgiáznia ezzel a poszttal, aki még nem annak viszont kötelező elolvasnia, hogy milyen ámulatba ejtő látnivalók várnak rá majd Algarveban! Egy biztos, semmiképp se becsüljétek le ezt a régiót!

 

Bővebben: https://travelhacker.eu/latnivalok-del-portugaliaban-algarveban-felejtsd-el-a-spanyol-strandokat/

Petykooo7 Creative Commons License 2021.02.16 -6 1 8950

Pár tipp mit érdemes megnézni Lisszabon közelében + információk arról, hogy mi és mennyibe kerül: https://travelhacker.eu/latnivalok-lisszabon-varosaban-portugaliat-nem-lehet-nem-szeretni/

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.24 0 0 8949

Köszi, közben okafogyottá vált.

Előzmény: wekerlei (8948)
wekerlei Creative Commons License 2020.09.23 -2 0 8948

Tudtommal a repülötereken olyan nincs, ott csak lázat mérnek. Viszont valamennyi kßorház csinál tesztet is.

Előzmény: Törölt nick (8947)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 0 0 8947

Lisszabonban keresek pcr tesztelő helyet.

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.15 -2 0 8946

Azori szigetek? a topic címe

Előzmény: Léna007 (8945)
Léna007 Creative Commons License 2020.02.15 -3 0 8945

Kedves Fórumozók, korábban gyakran írtatok itt is már infókat az Azóri-szigetekről, nekem nagyon hiányzott, hogy nem találtam róluk külön topikot, így nyitottam egyet. A szigetek egyre népszerűbb úticéllá válnak és így sokkal könnyebb lesz a kapcsolódó infókra rátalálni. Akinek van tapasztalata jöjjön oda kérem:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9243410

üdv

Magnussen Creative Commons License 2020.01.23 0 2 8944

Oké, én egy főre értettem. Kicsit korábban Wizz DC-vel még olcsóbb is lehet, a basic repjegy még olcsóbb.

 

Előzmény: Törölt nick (8942)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!