Keresés

Részletes keresés

jkarhu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 85
Rendes kenyér!! Bárcsak itthon is lehetne kapni a középen lukas hagyományos finn (rozs+nem tudom milyen összetételű) kenyeret. Amit hazahordtam, általában 1,5 nap alatt felfaltam.
Előzmény: KuBa (84)
KuBa Creative Commons License 2000.07.25 0 0 84
Terve! Üdv mindenkinek!
Én is épp Finnországban csücsülök, pontosabban Tamperében.
A nyelvrol: én is elég jól elboldogulok angolul. Tény, hogy pl. a buszsoforök nem nagyon beszélnek angolul, de nem is kell velük túl sokat kommunikálni! Ami szükséges, azt meg tudod értetni velük. Az egyetemen szinte mindenki beszél angolul.
A vásárlásról: megesett, hogy az elso napokban tej helyett joghurtot vettem... Viszont nincs "rendes" kenyerük! Ha valaki tud ilyenrol kérem írjon!
Hirtelen ennyi. Moi!
Balázs
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 83
A finn nyelvtudás hiányának nem láttam komoly hátrányát. Persze volt már olyan, hogy valamelyik finn nem tudott angolul, de sikerült elboldogulnom _minden esetben számottevő hátrány nélkül_.
zsosz Creative Commons License 2000.07.24 0 0 82
szaunax! te éppen hol finnen belül?

vagy nincs itt vki aki éppen Jyvaskyla-ban van???

zsosz

Előzmény: szaunax (77)
szaunax Creative Commons License 2000.07.23 0 0 81
Sziasztok.

Zsolt - hidd el, egy szot nem beszeltem finnul, amikor januarban kijöttem (most pedig keveset beszelek). Es minimalis probleemam se szarmazott ebböl, annak elleneere, hogy valoban vannak helyek, ahol az angoltudas hianyos. Ennek elleneere, azt hiszem, sokkal nagyobb gondban lehet az, aki magyar földre megy magyartudas nelkul, otthon ugyanis tenyleg elöfordulhat, hogy se a közertes nem beszel angolul, se a sorban mögötted allo. Itt sok olyan nemzetközi diak van, akinek a nyelvtudasa annyinal megall, hogy yksi es kiitos.

Zity - En is nagyon szeretem Finnorszagot, van nehany olyan jellemzöje, amely otthon hianyzik. Ilyen az altalad is emlitett tisztasag, es a nyugalom.
Keves a duma, ez teny, az neeha peldaul a munkahelyemen idegesitö tud lenni, amikor egy nap harman bejönnek az irodaaba, egyetlen szot nem szolnak, vegigturnak mindent, körulötted is, majd anelkul, hogy legalabb egy nyögest kiadnanak magukbol, mar tavoznak is. Azt hiszem, nem akarnak zavarni, de valami felelmetes mertekben tudjak ezt muvelni. Ha megszolitod az ilyen hallgatagokat, lathatoan örulnek, hogy beszelhetnek. Ez eleeg furcsa tapasztalat.
Szorakozasi lehetöseg eleeg sok van, de nem a kis falvakban. En a 200.000-s Tampereeben elek, itt van legalabb tiz esti zenees szorakozohely, negy többtermes mozi, szinhazak, pubok egymas hegyeen-hatan, stb.
Ahol dolgozom, az epitkezesen, diakszallasokat epitunk, ott is mindenhova betesszuk a szaunat...Nagyon jo... A szaunabulik meg szinteen nagyon jok. a, es a finnek szerint sör nelkul beulni a szaunaba bunnek szamit (kiveve, ha nem szereted a sört).
A taj, az ejszakai fenyek pedig csodasak. Szar lesz itthagynom nemsokara.

Zity Creative Commons License 2000.07.22 0 0 80
sziatok

Én csak féligmeddig túristaszinten jártam arra, eredetileg dolgozni kellett volna, de nem lett belőle sok. Nem tudom miért ez a sok negatív vélemény, de én teljesen beleszerettem Finnbe, bár lehet hogy csak azért mert a rossz dolgokat az ember csak hosszútávon veszi észre. Egyébként először Helsiniben voltam, ahol egy volt annyi szerencsém, hogy egy német családnál laktam, akik felvilágosítottak a helyi szokásokról.
Mindenesetre nagyon megtetszett az ottani élet. Az utcán nincs egy eldobott csikk, nincs egy árva szál csövi (legalábbis a belvárosban), bűnözés szinte ismeretlen, az mberek még ha hidegek is, nagyon segítőkészek, és ha a bizalmukba fogkadtak, akkor akár kedvesek is (próbálnak) lenni. A csajok pedig nem tudom kinek nem tetszettek, de szerintem legalább 80%-uk nagyon szép, és nem azok a plázacicák, amik itthon tonnaszámra nyüzsögnek 0 iqval. Tapasztalataim szerint mindenhol(értsd: az isten hát mögött lévő legkisebb trafikban is) beszélnek legalább 3 nyelven (finn, svéd, angol), de nem ritka a német se. Kivétel ezek alól a buszsofőrok, akik mérhetetlenül bambák, de jól vezetnek.
Később Helsinkitől már úgy 4-500km-re északra laktam (Vaasa környéke), már egy svéd csajnál (azon a környéken sok a svéd).A kevés duma viszont engem is zavart néha. Először is az zavart, hogy amikor vittek haza, 0 duma ment a kocsiban, próbáltam beszélgetni, de valahogy nem sikerált. Aztán ha bárhova mentünk a lánnyal, útközben hiába próbáltam állandóan beszélgetni, 3-4 mondatváltásnál nem lett több. Aztán beletörődtem, és elég zavaróan, de tök kussban sétáltunk akár fél órákat is, csak néha beszéltünk egy mondatot. Viszont este, amikor kényelmesen voltunk a nappaliban, már egész jól el lehetett vele beszélgetni mindenről. Egy óra után már meg is jegyezte, hogy milyen jó beszélgetni velem :), de ez már egy másik történet...
A másik pedig hogy egy ilyen kis faluban, de még helsinkiben se nagyon, 0 a szórakozási lehetőség.
Nincs egy bár, egy kávézó, neadjisten egy diszkó, vagy egy mozi ahova be lehet ülni. Semmi.
A bort nagyon értékelik(én úgy vettem észre), ugyanis ott alkoholmonopólium van, és a sörön kívül más alkoholtartalmú italt, csak az Alko üzletekben lehet venni, ahol a kannás szinvonalú borok 30 márkánál kezdődnek. A tokajit amit vittem, betették a nappali közepére a vitrinbe a trófeák és a serlegek közé, nem is láttam egyébként más piát, vodkán vagy pálinkán kívül.
Egyébként általánosan minden q drága, más kérdés, hogy 10-20x annyit keresnek az emberek mint itt.
A szaunának pedig nagy kultúrája van, legjobban az lepett meg, hogy a panellakásban is van szauna :). Egyébként meg mindenféle különleges szaunaklubokba járnak, vagy szaunabulikat csapnak.

Legjobban viszont a táj tetszett, bár lehet hogy ha az ember sokáig van ott unalmas lesz, de eszméletlen érzés hajnalig sétálni a tenger melletti erdőkben, éjfélkor nézni a naplementét, a leírhatatlanul gyönyörű tengerpartól.

Ennyi, meglehetősen összevissza, és felületesen összefoglalva, de mondhat bárki bármit, szerintem egy király hely.

szaunax Creative Commons License 2000.07.19 0 0 78
Werner Zsolt mondataihoz:
(szia, most jöttem, vegigneztem a "beszelgetest")

1. A finn nyelv nem igaz, hogy könnyu, esetleg nekunk az, mert sok szempontbol hazonloak az alapjai. De körulbelul annyira könnyu, mint a magyar, amit mindenki szid a nehezsege miatt. Hogy nincsenek kivetelek? ez tulzas, bar valoban föleg csak a tövaltozasok miatt. A finn nyelv tele van kivetelekkel, a nyelvtanarunk orankent ket-haromszor indokolt ekeppen: Well...It's an exception...

2. A finnek nagy resze beszel angolul, legfeljebb fel töle. Megkerdezed, hogy beszel-e, es közli, hogy nem nagyon, es hamarosan rajössz, hogy minimum egy közepfokut tudna összeszedni a Rigoban. Lasd kissebbsegi erzet, ez egyszeruen minden szempontbol jellemzö rajuk. Persze, vannak kivetelek, akik valoban nem beszelnek angolul, de akkor megkerdezheted peladul a sorban a mögötted allot, vagy pedig ha valaki ismerössel mesz, maris egyszeru a helyzet.

Rakinak:

Sajnos, igy van. Tampereben is. Nem egyszer kestem mar fel orat a munkahelyemröl, mert nem jutott eszembe, hogy mint valami örultnek, integetnem kell, hogy haho, itt vagyok, azert ulök itt a megalloban, mert fel szeretneek szallni, es nem azert, mert epp itt faradtam el.

Ennyi,
Szaunax

szaunax Creative Commons License 2000.07.19 0 0 77
Zsosz!

Szerintem is minden a körulmenyektöl, es fökepp a szobatarsaktol fugg. Itt vagyok Finnben januar ota, es ebböl volt ket honap, amig szobatarsam is volt. mazlim volt, a gyerek nagyon csendes, visszafogott alany volt, aki a legnagyobb zajt akkor csapta, amikor csamcsogott (komolyan csamcsogott, de ez legyen a legnagyobb hibaja). A szobam negyven negyzetmeteres, ugyhogy ha zajosabb ficko lett volna, se lett volna talaan akkora baj, de azt hiszem, akkor jobban örultem volna a kulön szoba + konyha felepitesnek (amely konkretice az en esetemben ha jol tudom, valami kevessel meeg olcsobb is lett volna, sok minden fugg tehat a szoba meretetöl is).
Persze, ha olyan az illetö, akivel egy szobaban gondok lennenek, azzal valoszinuleg kulön is meglesznek a gondok, itt is peldaul sokan karomkodnak a masik tisztatalansagara, a mosnivalo edenyek halmozodasara stb...

Ha kulön szobad van, mindenkepp elöny peldaul, hogy akkor viszel fel csajt, amikor csak akarsz, nem kell felned attol, hogy a masik belemaszik a maganeletedbe (vagy eppen hogy te maszol bele az öveebe). Marpedig itt kint a parra vagyo lyanyok meglehetösen nagy szamban talalhatoak...

Udv, kerdezz batran,
szaunax
(latod, oly reg vagyok itt, hogy mar a nevemre is ez hatott)

kheiron Creative Commons License 2000.07.19 0 0 76
Kedves zsosz!

Kérdésedre a válasz: IGEN!!!

Függ attól, hogy mekkora szoba, hány emberrel, ismered-e őket, milyen nemzetiségűek, mekkora lenne az árkülönbség meg ilyenek.

Üdv
Kheirón
(gyakorlott finnországi együttlakó)

zsosz Creative Commons License 2000.07.19 0 0 75
szerintetek mejik a jobb: több emberkével együtt lakni 1 szobában olcsóért vagy drágábbért csak a fürit+konyhát megosztani.... képtelen vagyok dönteni :(
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.23 0 0 74
HOgy valami kézzelfoghatót is írjak.
( Amennyire én tudom ) Helsinkiben csak akkor áll meg a busz, ha te integetsz neki és mutatod a bérleteded vagy a pénzt, jegyet. Különben hiába állsz a megállóban elmegy melletted.

jó, mi? :-)

pancho Creative Commons License 2000.05.22 0 0 66
Röviden salmiakkikossu, hát, szerintem rettenetes...
Ja, Helsinkiben van valami torony - a nevére már nem emlékszem -, onnan jó időben állítólag látszik Észtország. Mikor én ott voltam, sose volt _annyira_ jó idő :-)
Előzmény: hirvike (58)
madjoe Creative Commons License 2000.05.22 0 0 65
:)
Vizslaidoszak itthon felejtheto decemberben. Foleg a repulojegy-arak miatt, de a szunet sem olyan hosszu. Itt amugy a vizsga nem nagy cucc. (ez muszaki egyetem, lehet, hogy mashol maskepp van) Csak irasbeli van, es az is eleg gyer az otthoni atlaghoz kepest. (otthon is BME).
mad
Előzmény: zsosz (64)
zsosz Creative Commons License 2000.05.22 0 0 64
OFF

mejik címen lehet mostan tégedet elérni medzsó???

ON :)

igazából még azt akartam csak kérdezni, hogy a vizsgaidőszak ottan kint hogyan zajlik? kb. akkor mint a mienk? karácsony? szilveszter? stb? szóval megoldható-e, hogy itthon is levizsgázzak vagy felejcsem el nagy ívben?

zsosz

Előzmény: madjoe (61)
madjoe Creative Commons License 2000.05.20 0 0 63
Előzmény: madjoe (62)
madjoe Creative Commons License 2000.05.20 0 0 62
Ja, csak, hogy hirdessem is magamat:)
kepek. madjoe
Előzmény: madjoe (61)
madjoe Creative Commons License 2000.05.20 0 0 61
Cso Zsosz!

500 eur eleg, de keves. Mi 450-et kapunk egyelore, de az ERASMUS iroda eleg szeszelyesen fizet (mar, ha eppen kuldik a penzt), joreszt persze azert mert ok sem kapjak idoben, de ez minket nem vigasztal. Nalunk 1000FIM a "kolesz", ami valojaban egy haromszobas lakas egyik lakasa (+kozos konyha, furcsi, WC harmunknak, es az epuletnek kozos mosoda, szauna, biciklitarolo). Az egy havi buszberlet 225FIM (de pl. Turkuban olcsobb). En magamnak fozok (tudod egesz turhetoen :) ) es igy 200 FIM/het a kaja, ugy, hogy ebben mar benne van a szokasos heti szauna, ill grill party (olut+makkara :) ) is. Youth Hostel kartyaval az egesz orszagban lehet szallast talalni 55 -> 160 FIM ig, a nagyon videki szallasok sokkal jobbak, mint a varosiak, es olcsobbak is. Mi berelt kocsival korbejartuk az orszag "elerheto" reszet (eszakra csak Sodankyleig), ez 3500 kilometer volt es kigyutt 2000 markkabol, pedig a Tamperei toronyban meg ettunk is.
Sajna az orszagnak az a resze, ahova mesz (es ahol en is vagyok / Lappeenranta / ) a leghavasabb, valamely idojarasi tunemeny miatt, amit el is magyaraztak nekem. (Aprilis elejen, amikor Turkuban voltam egy hetet, ott mar rovidujjuban voltam es barnultam, mig itt meg meteres hokupacok es szar ido. Alt. az egyetemeken az international board ala tartozo diakok csomo bulit szerveznek (elvetve meg egy egy finn is elgyun, de ez ritka). Az osszes normalis finn, akit talatam, mind volt hosszab idot kulfoldon.

byte

madjoe

ps.: maillal is megdobhatnal

zsosz Creative Commons License 2000.05.20 0 0 60
csokiötletet kösz, bár én csak a fehércsokit szeretem, amilyen finnyásra sikerültem :)))

más: itthon elte jogi karra járok, de azt nem igazán találtam a honlapon, de ezek a bölcsész "lilaságok" is érdekelnek (legalábbis 1 évig asszem fognak) :)))

egyébként meg ahova megyek:

www.jyu.fi

Előzmény: hirvike (58)
hirvike Creative Commons License 2000.05.19 0 0 59
finn művészeti együttes magyarországi útjának szpronzorálása tárgyában

Kosza otlet: a Finn Nagykovetsegen a kulturalis attase esetleg tud segiteni. (*385-0700)

Előzmény: aagnus (43)
hirvike Creative Commons License 2000.05.19 0 0 58
az egyetemen van magyar szak

Szerintem annyi magyarral es magyarul beszelo finnel fogsz talalkozni, hogy meg sok is lesz :-)

Mas: erdekes, a salmiakkit meg senki sem emlitette, mint finn jellegzetesseget... :-) Ez egy fekete cukorka (ill letezik a vodkavaltozata, a Salmiakkikoskenkorva, eleg erdekes az ize, a finnek imadjak (en is), de mas nepek kepviseloi nem nagyon szoktak szeretni. Egyszer erdemes megkostolni.

Ja, es a Fazer csokit ne hagyd ki!

Előzmény: jkarhu (53)
aagnus Creative Commons License 2000.05.19 0 0 57
Köszönöm mindenkinek a finn érdekeltségeket. Veszek egy mély levegőt, és keresem őket.
Főtanszakválasztás - well, itthon mivel foglalkoznál szívesen? Amiben ők nagyon jók (a finnek) az formatervezés, művtöri, környezetvédelem, nonprofit meg egyáltalán marketing... de hogy ez érdekel-e, meg Jyvaskylaben van-e...?
aagnus

pancho Creative Commons License 2000.05.18 0 0 56
Miből lehet választani? Pl. a finnugrisztikát angolul nem ajánlanám. A 3000 markka (ha szállásod meg valami étkezés is megvan a kollégiumben) bőven elég.
Ja, Jyväskylä kb. Szolnok méretű (lakosságra, mert területre sokkal nagyobb, tekintve, hogy van egy csomó tó meg erdő is benne, városon belül, bár nem a szorosan vett belvárosban).
Előzmény: zsosz (55)
zsosz Creative Commons License 2000.05.18 0 0 55
azt már tudjátok, h angolul fogok tanulni, azt, hogy mit még én sem igazán :) megnézegettem az óralistákat és elég sok érdekes van... még a main subject-et sem tudtam igazán eldönteni :) ajánlat?
Előzmény: jkarhu (29)
zsosz Creative Commons License 2000.05.18 0 0 54
hoppá, valóban elsikkadt... :(( nincs mentség. :) de már megvan. thanx
Előzmény: jkarhu (53)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.18 0 0 53
Zsosz,

A nagy parázásban nem figyelsz eléggé, ejnye, ejnye:-)
Mint már írtam volt, Jyväskylä 70 ezres város, az egyetemen van magyar szak. Ismerkedj össze valakivel onnan, az szeretni fog (nem véletlenül tanul magyarul) és bevisz a tutiba.
Ne reménykedj, nem olcsóbb, mint Helsinki, mindenesetre az ottani (H.) ismerőseim (barátaim?) egyetemista korukban ha nagyon megszorultak, megéltek havi 500-600 FIM-ből. Persze nem ittak meg minden este egy hektó sört, és ez még 1993-ban volt. A többiek azért írtak konkrét árakat is, azokból lehet viszonyítani.
A nyelvből ezek szerint csak a minimum kell, angolul amúgy is mindenki tud.
Ha szereted a vizes dolgokat (vízparti ez-az, horgászat, evezés stb.) és/vagy a téli sportokat, akkor kitűnően fogod érezni magad, mert Jyväskylä körül is rengeteg a víz. Ezek k*rva szépek, nem lehet velük betelni.
jääkarhu
u.i: gyüjtögessél pézt és menjél jövő nyáron Lappföldre. Hihetetlenül jó hely.

Előzmény: zsosz (52)
zsosz Creative Commons License 2000.05.18 0 0 52
naszóval mindenkinek megathanx az infókért, kissé felengedtem, hogy mégse olyan félelmetes az egész, kissé meg összefostam magam, hogy mégis :)

hát igazából angol nyelvű lesz az oktatás, ettől annyira nem rosálok, bár azért angolul könyveket bevágni, amikor néha még magyarul sem megy :))) szóval első kérdés: mennyire eszik a külföldiek vizsgáztatását komojan?

a pénzről: kb. 500 eurót fogok kapni/hó, ez átszámoltam: 3000 FIM. ebből lejön 500-700 FIM a koleszra, de a maradék nem tudom mire elég? nincsenek nagy igényeim... :))) áááááá, dehogy :) szóval mennyit számoljak kb. költőpénznek?

megaztán ha ez egy kis hely, akkor tuti olcsóbb, mint helsinki, nem? megaztán mennyire kicsi? szeged? pécs? eger? bivalybasznád? :OOOO

meg előtte megyek valszínűleg 1 hónapra ijen survival finnish órákat venni helsinkibe, szóval remélem a nyelvvel sem lesz problem...

minden választ és bíztatást előre kösz:
zsosz

p.s.: azért 1 év nagyon hosszú idő..... másodpercenként változik, hogy rosálok-e vagy sem... :)

jkarhu Creative Commons License 2000.05.18 0 0 51
Hei kaikki!

Má' megen lett reggelre egy csomó hozzászólás, úgyhogy nézzétek el, ha nem név szerint válaszolok.
Finn cégek: Nokia, Tikkurila már volt, de sok van még.
- Tammerneon Oy.: fényreklám a fő profil (pl. rengeteg MOLkút és bev.közp. dekorációját csinálták)
- Perlos: Komáromban van hatalmas műanyaggyáruk
- Elcoteq: Pécsen gyártanak Ericsson mobilokat
- Helkama: hűtők
- Fortum: az újpesti hőerőművet építik
- magyar-finn szálloda Rt. : Hélia Hotel
Ebből tán ennyi
Tallin. szvsz Tallin a világ egyik legszebb városa (mármint az óvárosa), mindenképpen érdemes átmenni. Nem túl drága a hajóút + Tallinban a sör meg minden emlékeim szerint a finn árak max. negyede.
jääkarhu

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.18 0 0 50
SumQuiSum,
Van más megoldás! Ugyanis épp az imént pakoltam fel egy szerverre a klippet... Ha épp nem neked :), akkor elküldöm erre a cimedre a helyet. A levél kvótám ennél alacsonyabb, bár az i-drive-ra és a nexusra szoktam pakolgatni, csak azok kicsik ehhez.

:DEL
ui.: Tele van orosszal az emelet!!! Csak nem utálhatják őket annyira... (Mondjuk a cég főleg orosz piacra dolgozik.) Az is igaz viszont, hogy sokáig orosz illetve svéd gondoskodást tűrt a nemzet.

Előzmény: SumQuiSum (49)
SumQuiSum Creative Commons License 2000.05.17 0 0 49
DEL-FIN: Ha el tudod küldeni mailben, akkor feöl tudom rakni a szerverünkre. Ha ez oké, küldj mailt, s begadom a privát címem, ha nem, akkor is és akkor találunk más megoldást. Nekem _kell_ az az mpg!!! :)

pancho: szitaagyú ló = siiviläaivoinen hevonen :D

zsuzsa Creative Commons License 2000.05.17 0 0 48
reszvetem... ha adsz egy postacimet kuldok neked finnorszagrol konyvet ( cegunk szponzoralta, olyan vilagoskek)
2 evig eltem ott, a tel eleg pocsek, de ha hajlando vagy sifutni meg biciklizni, akkor el leszel valahogy.
Hangsulyozd, hogy nem orosz vagy, azokat utaljak. A savoi finnt ugyse ertened meg, idiota nyelvjaras, nincs egy kulturalt mondatuk.. probald az angolt, jyvaskyla egyetemi varos.
kicsit sivar lesz, de tul lehet elni..

ja : azert legalabb az elelmiszerek nevet meg kene tanulnod, mert nagyon ciki elso nap dobbenten alnod a boltban, hogy melyik a tej :-) aztan veszel valami szar piimaat vagy mittomen.
amugy meg draga es baratsagtalan hely, kiveve , ha barataid vannak ott. sajna nekem most nincs pont jyvaskylai ismerosom .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!