Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.18 0 0 3995

namost a korongozás kukigyártáshoz amerikai szakácskönyvekben is van, de attól még baromság. én is kipróbáltam anno, fagyottan nem tudod elvágni, puhán meg deformált lesz, és szórakozhatsz vele órákig, hogy kiegyenesítsd.

de az összetapicskolás végképp nonszensz.

Előzmény: ribizli (3993)
VKOrsi Creative Commons License 2007.04.18 0 0 3994
nekem is JOtól rémlik ez a technika.
de szerintem a korongozással tök egyenetlen lesz a tészta vastagsága...
Előzmény: ribizli (3993)
ribizli Creative Commons License 2007.04.18 0 0 3993
Ezt a "korongozást" véletlenül nem Jamie Olivertől leste el?
Valamelyik könyvében írja JO, hogy egyszerre több adag tésztát szokott bekeverni, és rúddá formázva, becsomagolva a mélyhűtőben tartja (figyelem! nem megveszi a boltban a mirelitet!!), majd amikor szüksége van rá, kiveszi, _fagyottan_ felszeleteli és belenyomkodja a formába.
Újabb trükkje, hogy a vakon sütéshez nem vacakol sütőpapír+babbal, hanem sűrűn megszurkálja villával a tésztát, így nem púposodik fel. (Fejből nem emlékszem, ezt megmagyarázza-e részletesen.)
Logikus, értelmes(nek tűnő) magyarázatot ad tehát arra, miért úgy csinálja, ahogy, és nem jut eszembe, hogy pluszmunkát és -koszolást produkál ezzel.

Stahljuci meg egyszer szeret tésztát nyújtani, egyszer meg nem. Értelmes magyarázatot (józan parasztésszel beláthatót) nem mond, csak olyan nyakatekert hülyeségeket, amiktől egyből ráncolja az ember a homlokát, ami pedig, jól tudjuk, nem egészséges.
Azt hiszem, én most fogadalmat teszek, hogy ezt a topikot ingore-ba rakom, minek bosszankodnék rajta? :)
ribizli
vasszűz29 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 3992
Van, persze, csak itt a világ végén gondolják úgy, hogy nem kell az a vásárlónak.

A tapicskolásról: hát arról az első könyvében írja, hogy valami francia főzőműsorban látta. Szerintem jópofa, de inkább kinyújtom. Azt se mondta senki, hogy kavicsból (amit rá kell tenni) is kell egy csomó, rátettem kb 6-7 (olyan közepese méretű) darabot, szépen fel is púposodott a tészta:)
Előzmény: t3v3d3s (3988)
Danae Creative Commons License 2007.04.18 0 0 3991
Szerintem azért, mert sok receptnél a mélyhűtőből veszik elő a tésztát, akkor szokás lapocskázni. Ettől még hülyeség.
Előzmény: Törölt nick (3989)
Zitka Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3990
Én már rájöttem, hogy nem kell logikát keresni az "újításaiban". :-))
Előzmény: Törölt nick (3989)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3989
ez a korongocskás tapizása és összeragasztása, ez valami oltári baromság. miért kéne megúszni a nyújtást? és ha igen, akkor miért ilyen agyament, másfél órás cirkuszt javasol helyette?? ha nincs kedve nyújtani, egy adag tésztát kézzel szét lehet teríteni egy formában, de hogy karikákat meg félköröcskéket vágni??
Előzmény: komórka (3981)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3988
Kotányi van pedig szárított.
Előzmény: vasszűz29 (3987)
vasszűz29 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3987
Nem, nem akarom átültetni, erkélyre nem szeretném.
Csak érdekel, hogy lehet-e már kapni boltban, korábban mintha a Tescoban láttam volna, de az idén még egész biztos, hogy nem.
Sőt, még szárított formában sem:(
Előzmény: ribizli (3984)
Danae Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3986
A teraszládában nekem át is telelt, csak óvatosan: két tő benőtt egy fél ládát, pedig tömény fűszer, nem kell belőle sokat használni.
Előzmény: ribizli (3984)
hangyáznék Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3985
Kedves cnzsuzsa!

Most láttam meg a válaszodat, nagyon köszi neked is.
Időközben már elkészült, és megettük a férjemmel:), nagyon fincsi volt (kicsit rózsaszín de jó). Lehet, hogy az almát kihagyom belőle, a francia salit sem szeretjük, talán pont ezért. Amúgy ajánlom mindenkinek, finom és frissítő.
Még1szer köszönöm.
h
Előzmény: cnzsuzsa (3978)
ribizli Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3984
Kertészetben, mivel ez egy sima (fűszer)növény.
De ne számíts rá, hogy lakásban megmarad, szabadföldi növény, és nagyra nő, tehát ablakba se való, max. erkély-terasz jöhet szóba.
ribizli
Előzmény: vasszűz29 (3982)
kutykurutty Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3983
Nekem termett egy idoben, de kidoglott. Ilyen kis cserepes fuszernovenykent lehet neha kapni.
Előzmény: vasszűz29 (3982)
vasszűz29 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3982
Friss zsályát lehet valahol kapni?
Már régóta keresem, még egyszer Pesten jártamban is, de nem találtam.
Előzmény: komórka (3981)
komórka Creative Commons License 2007.04.17 0 0 3981
A vasárnapi és a tegnapi. Szerintem a Zsályás karaj már volt, de azért ismétlünk!

Indiai lencse-curry
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
1 sárgarépa
10 dkg zellergumó
1 vörösmagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg lencse
10 dkg árpagyöngy
2-3 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 púpos evőkanál currypor
1 kávéskanál csípős paprikakrém
2-3 dl tejszín
5 dkg kókuszreszelék

1 csokor apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz

Meghámozzuk a sárgarépát és a zellerdarabkát, majd megpucoljuk a vöröshagymát meg a fokhagymát. A répát, a zellert és a vöröshagymát lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, aztán összekeverjük pket, és apróra vágva hozzáadjuk a fokhagymá. ez az a zödségalap, amellyel a későbbiekben összefőzzük a lencsét.

A lencsét és az árpagyöngyöt szűrőben megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük, és rövid időre félretesszük. Egy közepes méretű lábosban, mérsékelt tűzön felmelegítjük az olajat, hozzákeverjük a zöldségalapot, alaposan megsózzuk és megborsozzuk, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk, sőt kicsit meg is porítjuk. Ha ez megvan, megszórjuk a curryporral és kevergetve óvatosan melegítjük még 1-2 percig. A lábosba szórjuk a lencsét meg az árpagyöngyöt, alaposan összekeverjük a zöldséggel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 cm-re ellepje. Erős lángon fedő alatt elkezdjük melegíteni.

Amint felforrt, lekapjuk róla a fedőt, majd a félig főtt lencsét sózzuk, borsozzuk, aztán hozzáöntjük a tejszínt, végül belekeverjük a kókuszreszeléket és a paprikakrémet is. Az egészet újra alaposan összekeverjük, lefedjük, majd 20 perc múlva tálalhatjuk is meghintve az apróra vágott petrezselyemmel.

Olasz sáfrányos lepény fenyőmaggal
Süssünk valami finomat!
Hozzávaló a tésztához:
20 dkg finomliszt
1 evőkanál kristálycukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárga
3-4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
1 tojás + 2 tojássárga
10 dkg fenyőmag
1 dl tej
2 dl tejszín
8 dkg kristálycukor
1 evőkanál liszt
1 csipet sáfrány
1 citrom
2 ml keserűmandula aroma

a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje
a tortaforma kikenéséhez kevés vaj

Első lépésként elkészítjük a lepény tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a cukorral, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.
Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.
Ahhoz, hogy nyújtásnál nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.
Ha a tészta pihenőideje lejárt, a tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.
A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.
A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt borítunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.
Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.
Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés", és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
A fenyőmagot száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, aztán a tojásokat beleütjük egy nagy tálba. Jöhet hozzá egymás után a cukor, a liszt és az aroma, majd az egészet kézi robotgéppel alaposan összekeverjük. Ha kész, a citrom reszelt héjával ízesítjük a masszát.
Aztán egy kisebb lábosban a tejszínt, a tejet és a sáfrányt forralásig melegítjük, és miután egy kicsit hűlni hagytuk, a robotgépes állandó keverés mellett a tojásos masszához adagoljuk apránként ezt a tejszínes, sárfányos tejet.
Ha kész, beleszórjuk a pirított fenyőmagot is, majd egy alapos keverés után a tölteléket átöntjük az elősütött omlós tésztába, majd sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Töltött krumpligombóc zelleres paradicsommártásban
Majd a Buday!
Ami a dobozban volt:
½ fej zeller
60 dkg burgonya
4 db tojás
40 dkg darált hús
1 db hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg trappista
Használtunk még:
olaj, 2 fej vöröshagyma, fokhagymakrém, bazsalikom, só, bors, liszt, 1 kanál cukor
Először a tölteléket készítem el. Egy serpenyőbe olajat melegítek, addig egy fej vöröshagymát apróra vágok, majd beledobom a serpenyőbe. Egyszer-kétszer átforgatom, és ha már üveges, jöhet rá a darált hús. Fűszerezésként megy bele egy kevés fokhagymakrém, egy kevés bazsalikom, só, bors, és a négyoldalú reszelő apró lukú oldalán lereszelt zeller ¼ része.
Amíg a töltelék pirul, elkészítem a gombóc tésztáját. A héjában megfőtt krumplikat a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem, és egy nagy tálban teszem. Hozzá reszelem a sajt kb. harmadát, és csak az íze miatt teszek ebbe is egy kis zellert - úgy egy nagy csipetnyit -. Az egészet megsózom, beleütök 2 tojást és majdnem annyi lisztet mint amennyi a krumpli mennyisége. Aztán, hogy laza legyen a tészta, hozzácsurgatok még 2-3 kanálnyi olajat is. Mikor minden a tálban van, az egészet kézzel alaposan összegyúrom. (Gyúrás közben ha kell, kiegészíthetjük a liszt arányát.)
Mikor a tészta elkészült, a vágódeszkát (vagy nyújtódeszkát) belisztezem és a tésztából teniszlabda nagyságú gombócokat formázok, majd a deszkára ültetem őket szép sorban.
Az idő közben elkészült tölteléket lehúzom a tűzről, és reszelek ebbe is a sajtból, majd hozzáütöm a maradék 2 tojást, így a sajt és a tojás majd összefogja a tölteléket.
Ha ezzel is megvagyok, belisztezem a kezem és a kis gombócokat kerek lepényekké nyújtom, majd mindegyik közepébe teszek egy-egy kanálnyi tölteléket, majd mindegyikből újra gombócot formázok.
Most jöhet a mártás. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek. Amíg melegszik, apróra vágom a másik fej hagymát, és ha kész, már dobom is a serpenyőbe a maradék reszelt zellerrel együtt. Egy kicsit sózom, ízesítem bazsalikommal és fokhagymakrémmel. Ezután beleszórom a cukrot, amely minden - a serpenyőben lévő - ízt kerekké tesz. Ekkor mehet rá a paradicsomkonzerv leve, utána pedig a villával összetört paradicsomszemek is. Egy-két keverés, és hogy meg tudjuk főzni a gombócokat, a mártást felöntöm egy pohárnyi vízzel.
Ha a paradicsomos szósz felforrt, egyenként belehelyezem a gombócokat, és lefedve 8-10 percre magára hagyom. Ha az idő letelt, megfordítom a gombócokat, majd újra magukra hagyom őket 8-10 percre.
Mikor már másodszorra is lejárt a gombócok ideje, az ételünk el is készült. Kimerem a szószt egy mélytányérba, beleteszem a gombócokat és megkoronázom őket frissen reszelt sajttal.
Jó étvágyat!
Feta-habos zöldsaláta mogyoróval
Salátavacsora
Hozzávaló:
10 dkg feta sajt
3 dl hideg tejszín
10 dkg hántolt földimogyoró
2 csapott evőkanál kristálycukor
kevés olaj
1 kávéskanál erős paprikakrém
málnaecet
olívaolaj
1 csomag wellness salátakeverék

A hideg tejszínt a botmixer keverődobozába öntjük, majd hozzáaprítjuk a feta sajtot, aztán a botmixerrel az egészet jó alaposan összeturmixoljuk. Ha kész, a fetás tejszínt áttöltjük egy habszifonba, majd betesszük a hűtőbe és alaposan lehűtjük.

Ezalatt a földimogyorót egy kevés olívaolajon megpirítjuk, majd ha már a szemek szép barnásak, meghintjük a cukorral. Néhány keverés után hozzákanalazzuk a paprikakrémet is, és az egészet alaposan összeolvasztjuk. Ha kész, a cukros-erős-mogyorót egy szilikonlapra kanalazzuk, majd szétterítve azon félre tesszük kihűlni.

Ha már a fetás tejszín is kellően hűs, és a mogyorós ropogtatnivaló is megdermedt, összeállítjuk a salátát. Egy nagy tányérra halmozunk a salátából, mejd megspricceljük az ízes ecettel. Szórunk a salátánkra egy marékkal, a nagyobb darabokra tört pikáns mogyoróból, végül az egészet megkoronázzuk a feta-habbal.
Sajtos muffin
Együtt a konyhában
Hozzávaló:
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg füstölt sajt, lereszelve
1 csokor újhagyma, apróra vágva
15 dkg joghurt
1,5 dl tej
1 tojás
1 dl vaj, olvasztva

Első lépésként bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.

Aztán egy nagy tálba öntjük a kétféle lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport, a reszelt sajtot és az apróra vágott újhygamát, majd az egészet összekeverjük.

Aztán fogunk egy másik tálat, és össze készítjük benne a muffin hozzávalóinak nedves részét. Azaz a tálba kerül a tej, a joghurt, a tojás és az olvasztott vaj. Ha minden egy helyen van, egy kézi habverővel alaposan összekeverjük.

Ezután összeállítjuk a muffin tésztáját. Ehhez a nedves részt beleöntjük a száraz anyagokhoz, majd fakanál segítségével szép símára dolgozzuk a masszát.

A kész tésztát kanalakkal kiadagoljuk a tepsi horpadásaiban várakozó papírkapszlikba, majd a sütőbe tolva kb. 20 perc múlva már ehetjük is az illatos muffinokat.

Zsályás főtt karaj
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
1 ½ kg hosszúkaraj (csonttal együtt)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
1,5 liter tej
1 citrom
1 marék friss zsályalevél
Egy kis előkészítéssel kezdünk. A megmosott, szárazra törölt húst megsózzuk, megborsozzuk, majd a fokhagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A citromot megmossuk, szárazra töröljük, és krumplihámozóval vékonyan leszedjük róla a sárga, illatos héjat. Ennyi volt az előkészítés, kezdhetünk főzni.
Kiválasztunk egy akkora lábost, amelybe könnyen belefér a karaj, és takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk benne a vajat az olajjal. Ha a kétféle zsiradék egymásba kavarodott, nagy lángra csavarjuk a lábos alatt a tüzet, és a forró zsiradékon alaposan átpirítjuk benne minden oldalán a karajt. A pirítást szó szerint kell érteni. Nem szabad közben a húst mozgatni, ide-oda tologatni, hanem néhány percen át békén kell hagyni, hogy szép és erőteljes színe alakulhasson ki. Amikor az egyik oldalát már megpirítottuk, fordítunk rajta, és ovább pirítjuk a még nyers felületeket. Egészen addig fordítjuk, és pirítjuk a csontos hosszúkarajt, amíg mindenhol egyenletesen aranybarna nem lesz. A tökéletesen megpirított húst kivesszük a lábosból, és félretesszük.
A lábos alatt takarékra állítjuk a tüzet, és pár kavarással megfonnyasztjuk benne a finomra vágott - vagy reszelt - fokhagymát. A lábosba visszatesszük a megpirított karajt, és felöntjük annyi tejjel, hogy ¾-ig ellepje. Hozzádobjuk a citromhéjakat, a zsályaleveleket, és felforraljuk.
Ha a zsályás karaj már forr, takarékra vesszük alatta a tüzet, és lefedjük. De nem szorosan borítjuk rá a fedőt, hanem úgy, hogy egy kis rész szabadon maradhasson. Így a főzés során lesz hol elpárolognia a tej egy részének, amitől a szaft a végére besűrűl majd. Illetve nemcsak ettől, mert sűrítésben a beledobált citromhéj is szerepet játszik.
A zsályás karajt 2 órán át csendes forrásban főzzük, de félidőben megfordítjuk, hogy alul is, felül is átfőhessen. Amikor elkészült, kiemeljük a lábosból, és megnézzük a szaftot. Ha nem elég sűrű, fedő nélkül tovább forraljuk 10-15 percig, és közben megkóstoljuk, elég sós-e, borsos-e. Végül kivesszük belőle a citromhéjakat, és miután a csontról levágtuk a megfőtt, vajpuha húst, aztán vékonyan felszeleteltük, tálalhatunk.

vasszűz29 Creative Commons License 2007.04.10 0 0 3980
Bot-rány
Előzmény: Zitka (3979)
Zitka Creative Commons License 2007.04.10 0 0 3979

Megint kecsapozott egyet. :-((((

OK, értem, hogy szponzor. Na de a szponzornak (Univer) van sűrített paradicsom terméke is. Nem fogy a ketchup, ezt kell nyomatni?????? :-(

Előzmény: cnzsuzsa (3977)
cnzsuzsa Creative Commons License 2007.04.10 0 0 3978
Ezt találtam.

Ruszlis céklasaláta
Beküldte:Mozsu
Mailcíme: mozsu25@freemail.hu

Hozzávalók:
Ruszli, cékla, tejföl, alma, méz
Elkészítés:
A ruszlit felkockázzuk az almával és a céklával együtt. A ruszlin lévő hagyma egy részét (ízlés szerint) kicsit feldaraboljuk, hozzáadjuk a halhoz, almához és a céklához. Mézet csorgatunk rá, és összekeverjük tejföllel. Bundáskenyérhez, esetleg sült krumplihoz, de magában is nagyon finom.
Előzmény: hangyáznék (3974)
cnzsuzsa Creative Commons License 2007.04.08 0 0 3977
Vasárnapi receptek

Fűszeres báránycomb
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló: 1 nagyobb, csontos báránycomb (kb. 2½ kg összesen), 5 vöröshagyma, 4 fej fokhagyma, ½ kg sárgarépa, só és frissen őrölt bors, 1 üveg száraz fehérbor, 2 kávéskanál Erős Pista, 2 kávéskanál őrölt gyömbér, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 kávéskanál kurkuma
A körethez: 2 evőkanál olaj, 2-3 szál újhagyma, 20 dkg rizs, 5 dl csirke alaplé, 1 teáskanál só, frissen őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 10 dkg mazsola, 2 teáskanál kukruma
Először is egy nagy tepsibe teszem a negyedekre vágott vöröshagymát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és a 3-4 centis darabokra vágott sárgarépát. Az egészet megsózom, megborsozom, és ráültetem a 2,5 kilós, csontos báránycombot. A zöldségágyon csücsülő báránycombot betolom a 200 fokra
előmelegített sütőbe 30 percre. Ha ez az idő letelt, visszaveszem a sütő hőmérsékletét 120 fokra.
Ezután egy tálban összekeverem a bort a fűszerekkel; az Erős Pistával, az őrölt gyömbérrel, az őrölt köménnyel, a kurkumával és a csipet őrölt fahéjjal. Ha a pác kész, ráöntöm a bárányra, az egészet letakarom alufóliával és vissza teszem a sütőbe 5-6 órára.
Amikor a sütési idő a vége felé jár, előkészítem a köretet. Ehhez vékonyan felkarikázom az újhagymát, majd olívaolajon néhány perc alatt puhára párolom egy közepes méretű serpenyőben, aztán hozzáöntöm az átválogatott, leöblített rizst. Az egészet alaposan összekeverem, majd kb. 3 perc pirítgatás után felöntöm a csirkealaplével. A köretet sózom, borsozom, majd hozzádobom a babérlevelet és a mazsolát is, végül megfűszerezem a gyönyörűen élénk sárga színt adó kurkumával. Az egészet alaposan összekeverem, majd erős lángon felforralom. Amint elkezd bugyogni, leveszem a serpenyőt a tűzről, és letakarom akkora - kör alakúra kivágott - sütőpapír lappal, amekkora a serpenyő felső pereme.
Ha a bárányhús már omladozik a csontról, felerősítem a sütő hőmérsékletét újra 200 fokra, és amikor már forró, alufólia nélkül visszateszem a húst 15-20 percre, hogy a teteje megpiruljon. Ekkor készítem el véglegesre a rizst is; a sütő alsó részében, 175 fokon szintén 10-15 perc alatt elkészül a rizs is.

Meggyes-csokis süti
Süssünk valami finomat!
A rumos meggyhez: 30 dkg mélyhűtött meggy, 1 dl rum, 4 ml színtelen mandulaaroma
A tésztához: 25 dkg finomliszt, 5 dkg kakaópor, 2 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 tojássárgája, 1 vaníliarúd, 2½ dl tej
Előző éjszaka ráöntjük a meggyre a rumot és a mandulaaromát, aztán másnap összeforraljuk őket. Ezután a rumos meggyet alaposan lecsöpögtetjük, és magunk mellé készítjük.
Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy kb. 30x20 cm-es tepsit.
A tésztához összekeverjük a lisztet a csomómentesre szitált kakaóporral, a sütőporral és a sóval. Ezután 1-2 perc alatt robotgéppel összehabosítjuk a puha vajat és a cukrot, majd a vajas-cukros keverékhez hozzáadjuk vaníliarúd kikapargatott belsejét, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat meg a szóló tojássárgáját. Végül lassabb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és a tojásos-vajas-cukros masszába felváltva belekeverjük a sütőporos-kakaós lisztet és a tejet. Sima, csomómentes, kissé fényes tésztát kapunk.
A kész tésztát átkanalazzuk a tepsibe, elsimítjuk, és a tetejébe belenyomkodjuk a meggyet: nem kell túl mélyre tenni, mert a gyümölcs sütés közben amúgy is lesüllyed majd kissé. A süteményt 40-45 perc alatt megsütjük, és csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt.

Bundás hal kenyérmajonézzel
Majd a Buday!
Ami a dobozban volt: 1 zacskó salátakeverék, 50 dkg mirelit tőkehal, 5 dkg kukoricakeményítő, 30 dkg szikkadt kenyér, 1 db citrom, 3 db tojás
Használtunk még: olívaolaj, só, fokhagymakrém,
A kenyérnek levágom a héját, a belét pedig lereszelem a négyoldalú reszelő nagylukú oldalán. Aztán a reszelt kenyeret beleteszem egy tálba és kb. 1,5 - 2 dl olívolajjal összekeverem. A lényeg, hogy jó pépes állagú legyen. Aztán egy picit megsózom, majd egyenként hozzádobom a tojások sárgáját. Ezt is a péphez dolgozom, majd a savanyú íz fokozása érdekében hozzányomom a citrom felének levét. Mikor ezt is alaposan eldolgoztam, a kanalat habverőre váltom, és a kenyérmajonézt habosra keverem. Ha kész, félreteszem.
Fogom a halat, a törzseket kifilézem, majd ezeket is félreteszem.
Aztán egy mélyebb serpenyőben bő olajat forrósítok. Amíg az melegszik, a tojásfehérjéket habosra keverem, beleszórok 2-3 evőkanál étkezési keményítőt, majd az egészet kikeverem csomómentesre. Ezután a hal filékből ujjnyi csíkokat vágok, majd enyhén megsózom őket. Ha már kellően forró az olaj, a halcsíkokat alaposan megforgatom a keményítős fehérjében, majd sorban beledobálom őket a forró olajba, majd oldalanként 3-4 perc alatt szép aranybarnára sütöm mindegyik falatot.
Amíg sül a hal, összevágom a kenyérhéjat.
A megsült halcsíkokat egy itatóspapírra kiszedem, helyére pedig a serpenyőbe beledobom a felkockázott kenyérhéjat. Pár pillanat elég a kockáknak és már azokat is szedem a halak mellé a papírra.
Végül a kenyérmajonézbe nyomok még egy kis fokhagymakrémet, újra kikeverem, és már tálalok is. Egy nagy salátástálba szórom a salátakeveréket, rákanalazom a "történelmi" majonézt, csurgatok a salátára még egy kis olívaolajat, aztán az egészet kicsit összekeverem. A salátát a tányérra pakolom, ráhalmozom a sült halszeleteket, végül megszórom a pirított kenyérkockákkal. És aki még savanyúbban szereti a halas ételeket, mellé kínálhatja a megmaradt citromot is.
Jó étvágyat!

Mentás epersaláta
Salátavacsora

Hozzávaló: 15 dkg friss eper, 6 evőkanál rosé, 1 evőkanál cukor, 8-10 db friss menta-levél, 3 db tojás, őrölt piros paprika, 1 evőkanál málnaecet, fél dl olívaolaj
Egy kisebb lábosba hideg vizet öntünk, majd egyenként beleeresztjük a tojásokat a vízbe, aztán a lábost feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük forralni a vizet. Amikor már gyöngyözve bugyog, lezárjuk az edény alatt a tüzet, majd a tojásokat a vízben hagyjuk kb. 10 percre. Ezalatt szépen megfőnek.
Amíg a tojások keményednek, haladunk tovább. Az eperszemeket elnegyedeljük, aztán egy kisebb edényben felmelegítjük a bort a cukorral, beleszórjuk a mentaleveleket és az eperszemeket, majd az egészet egy alapos összeforgatás után fedővel lefedve magára hagyjuk egy kicsit.
Az idő közben elkészült tojásokat leszűrjük, megtisztítjuk és kezdődhet a tálalás. A saláta keveréket tányérra szedjük, majd szűrőlapáttal rákanalazzuk a boros-mentás epret. A visszamaradt mentás-cukros bort beforraljuk, aztán málnaecet és az olívaolaj hozzáadásával elkészítjük belőle a saláta öntetét. Ha kész, meglocsoljuk vele a salátánkat, végül az ételt megkoronázzuk a negyedekre vágott, paprikába mártott tojásokkal.

Töltött kenyér
Együtt a konyhában
Hozzávaló: 1 kg formázott kenyér
A tojáskrémhez: 4 db főtt tojás, 1 csokor újhagyma, apróra vágva, 3-4 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg puha vaj
A paradicsom krémhez: 25 dkg puha vaj, 1 evőkanál morzsolt oregánó, 4-5 evőkanál ketchup
Az avokádó krémhez: 2 db puha avokádó, 1 db zöldcitrom leve, 25 dkg puha vaj, 2 evőkanál tejszín
Ennek az ételnek az elkészítése, mondhatnánk, gyerekjáték. Hiszen csak annyi a teendőnk, hogy a kenyeret hosszában 4 részre vágjuk, aztán a különböző ízű krémek hozzávalóit sorba összekeverjük, majd ha mindegyik kencével elkészültünk, megtöltjük a kenyeret. Ez pedig szintén nem nehéz feladat; magunk elé fektetjük a kenyér egyik végét, megkenjük az első krémmel. Aztán jön rá a következő szelet kenyér, majd a második krém. A sorban a haramadik szelet kenyér és az utolsó krém következik. Végül a nagyméretű szendvicsünket a kenyér másik vége zárja.
Ahhoz, hogy a töltött kenyér jól összeálljon, és jól tudjuk majd szeletelni, alaposan befóliázzuk, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük. Ez alatt az idő alatt a krémekben található vaj egy kissé megdermed, a fóliázástól pedig a kenyérszeletek úgy egymáshoz tapadnak, hogy a töltött kenyér felvágásakor szép csíkos harapnivalókat kapunk
hangyáznék Creative Commons License 2007.04.05 0 0 3976
Nagyon köszönöm a segítséget!
:)
h
Előzmény: kutykurutty (3975)
kutykurutty Creative Commons License 2007.04.05 0 0 3975
Ld. kereses funkcio (ruszli):

#3900
Előzmény: hangyáznék (3974)
hangyáznék Creative Commons License 2007.04.05 0 0 3974
Üdvözlet!

Most leltem rá erre a topikra és nagyon jónak találom.
Nagyon sürgősen szükségem van egy Buday-féle receptre, mégpedig a ruszlis, céklás salátára.
Légyszives, ha valaki tudja, írja le, vagy linkelje be. A Stahl oldalon nem találom.
Érdekes, hogy 1-2 hónappal ezelőtt még egy csomó recept fent volt, most meg a 2007-ből csak egy. Úgy tűnik, hogy ez a topic naprakészebb. Egyszerűbb az internetről, mint a teletext-ről leírni.
Ha vki tud segítsen, köszönöm.
H
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.04 0 0 3973
off? :-DDD
Előzmény: JamiC (3971)
komórka Creative Commons License 2007.04.04 0 0 3972
Igen ez az egyik könyv, van még egy. Az összeset elolvasva és az amerikai sütire egy "magyar módra" megalkottam a magam változatát, de nekem ez a gombócos süti nem jön be, olyan alaktalan. Szóval 24 db-os muffinformába csinálom és egész jó lett.

A tegnapelőtti receptet én nem ismertem de mivel fönn volt azért tettem ide.
Előzmény: JamiC (3971)
JamiC Creative Commons License 2007.04.03 0 0 3971
OFF
Illia & Co. Kiadó.
ezt találtam róla.

Bocsi az OFF-ért!

JamiC
Előzmény: komórka (3967)
vasszűz29 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 3970
Ez finom;), ajánlom az érdeklődők figyelmébe.
Előzmény: komórka (3968)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.03 0 0 3969
ja, meg 2006.09.17 20:07:12 (3419) is :))
Előzmény: komórka (3968)
komórka Creative Commons License 2007.04.03 0 0 3968
Tegnap ez volt:

Olajbogyós kiflik
Süssünk valamit!
A tésztához:
2½ dl víz
1 dl tej
5 dkg margarin
1 tasak szárított élesztő
1 kávéskanál cukor
50 dkg finomliszt
1 evőkanál só
frissen őrölt bors
A töltelékhez:
25 dkg margarin
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg magozott fekete olajbogyó
só és frissen őrölt bors
A kiflik tetejére:
1 tojás
1 evőkanál víz
1 csipet só
kevés olaj a kelesztőtál kikenéséhez
kevés finomliszt a nyújtáshoz és a tepsik megszórásához

A tésztához a vizet, a tejet és a vajat egy kisebb fazékban kevergetve addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad. Ezután levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Ha már kézmeleg, 4-5 evőkanálnyit összekeverünk belőle egy kis tálkában az élesztővel meg a cukorral. Az élesztő néhány perc alatt felhabosodik, és ez megnyugtató momentum, mert innen tudhatjuk, hogy a tészta rendesen megkel majd. A lisztet a mikróban közepes fokozaton néhány perc alatt meglangyosítjuk. Áttesszük egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, és bőven tekerünk bele frissen őrölt borsot.

Összedolgozzuk a tésztát. A kézi robotgépbe beillesztjük a tésztadagasztó-karokokat, majd a liszthez hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt és a maradék langyos, vizes-tejes-vajas keveréket. A géppel 6-7 percen át dagasztjuk a tésztát, hogy selymes és fényes legyen. A tészta ezalatt gyakran lejt darabos táncot a tálban, és kell hozzá némi fizikai erő, hogy sikeres legyen a dagasztás, de semmi vész: egy darab öntudatlan tésztával bárki el tud bánni. Miután összeállt, gyúródeszkára tesszük, és kézzel is átgyúrjuk 1-2 perc alatt, majd bucira formáljuk.
Vékonyan kiolajozunk egy nagy keverőtálat, és a tésztabucit alaposan megforgatjuk benne, hogy mindenhol fényes legyen. Az így rákerült olajréteg nem hagyja majd, hogy a tészta kiszáradjon a kelés során. A tálra konyharuhát borítunk, és betesszük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy a duplájára nőjjön.
Elkészítjük a tölteléket. A fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, és a reszelő finom lyukú oldalán lereszeljük. A magozott olajbogyókat lecsepegtetjük, és mintha petrezselymet aprítanánk, vágódeszkán egészen apróra vágjuk. A vaj következik. Mivel csak akkor tudjuk összekeverni a fokhagymával és az olajbogyóval, ha nagyon puha, krémesre kell lágyítanunk a mikróban. De vigyázat, mert csak néhány pillanat választja el egymástól a folyósra olvadt és a krémesen puha vajat, ezt keserű tapasztalatokból tudom. Aki nem bízik a mikróban, az gőz fölött puhítsa a vajat. Kicsit tovább tart, ám könnyebb észrevenni, mikor puhul meg. A puha vajhoz hozzákeverjük a fokhagymát és az olajbogyót, picit sózzuk, borsozzuk, majd kiterítünk magunk elé egy darab folpackot. Erre rákanalazzuk a fokhagymás-olajbogyós vajat úgy, hogy összeérő, vastag sort kapjunk, aztán a folpack segítségével a vaj-sort henger alakúra formázzuk. Szorosan felcsavarjuk, a két végét meg is pödörjük, mint egy óriási szaloncukornak, és betesszük 1 éjszakára a mélyhűtőbe. Ennyi idő alatt a fokhagymás vaj megfagy, és egyszerű lesz ráreszelni a kinyújtott tésztára.
Kivesszük a hűtőből a duplájára kelt tésztát, és néhány perc alatt átgyúrjuk. Ezután hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával 30 cm-es körlappá nyújtjuk.
Előszedjük a fagyos vajat a mélyhűtőből. Kicsomagoljuk a folpackból, és a reszelő nagy lyukú oldalát használva, egyenletes rétegben ráreszeljük a kinyújtott tésztára. Amikor ezzel megvagyunk, a reszelt vajjal meghintett tésztát lisztbe mártott késsel 12 cikkre vágjuk.
Elkezdünk kifliket sodorni. A 12 tészta-cikket sorra magunk elé vesszük, és a hosszabb oldaluknál indítva, mindegyiket feltekerjük. A végén kicsit meg is hajlítjuk őket, hogy csinosabbak legyenek. Miután feltekertük az összes kiflit, 2 nagy tepsit vékonyan meghintünk liszttel, és letesszük rájuk a felsodort kifliket egymástól 7-8 cm-re. Finoman megkenjük mindet higított tojással, amelyhez előtte a tojást, a vizet és a sót villával egy pillanat alatt simára kevertük.
Megvárjuk, amíg a kiflik meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájukra nőnek. Ezalatt bőven van időnk előmelegíteni a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A két tepsi kiflit egymás után érdemes megsütni, mert egyszerre túl sok lenne a sütőnek. Ezért amíg az első adag 35-40 perc alatt aranybarnára sül, addig a másik tepsi kiflit betesszük a hűtőbe. Amikor megsült az első adag, megsütjük a másodikat is. De ezeknek a kifliknek néhány perccel több idő jár a sütőben, mivel hidegebben kerültek oda.

komórka Creative Commons License 2007.04.02 0 0 3967
Nem ezet nem ismerem, de köszi.
Joanne Fluke
Hannah Swensen titokzatos esetei
Epercsók és gyilkosság
Egzotikus Csók és gyilkosság
Ez a két könyv cime. Kiadót nem tudok. Annyira hasonlitott a könyv külső képe a Stahl könyvtára könyveire, hogy azt hittem ujabb könyvei jelentek meg. Később tudtam meg, hogy nem. Csak sütemény receptek vannak benne.
Előzmény: JamiC (3966)
JamiC Creative Commons License 2007.04.02 0 0 3966
Szia!

Nem tudom, hogy erre gondolsz-e... nemrég olvastam a Francia kenyér c. könyvet (szerző: Hendricks, Judith Ryan; Ulpius Kiadó), érdekes regény, benne sok recepttel!

Remélem segítettem!

JamiC
Előzmény: komórka (3964)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!