Keresés

Részletes keresés

United Snakes Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6323

"Ott van viszont 3 db kilo class amivel nagy hatótávolságú bevetéseket is tudnak végrehajtani. Alapvetően a fő célpont a közeli CVBG-k..."

 

CVN-re lőni egyrészt öngyilkosság, ( tudom, ez őket nem zavarja ) másrészt egyszerű torpedó-pazarlás. Egy CVN-t csak egy közvetlen nukleáris találat tud a tenger fenekére küldeni. Pont! A Kilo-k torpedója legfeljebb 1-2 kamrát tud elárasztani a rengeteg rekeszre osztott hajótestben, még a havariás egységet sem izzasztják meg vele különösebben. Nem véletlenül van az Akulákon 4-4 atomfejű torpedó is, és az Oscar-II. SSGN tengók Shipwreck rakétái is felszerelhetők nukleáris fejjel. Egy D/E tengó esélytelen arra, hogy kárt tegyen a hordozóban. Esetleg az egyik kísérőhajót elkaphatja, de inkább csak a kisebbek közül, mert valószínűleg egy Ticonderoga cirkáló is túlélne 1-2 torpedót, a Tarawák meg pláne...

 

"Nem így tenném fel a kérdést hanem hogy az Iráni haditengerészeti erők képesek e problémát komoly problémát okozni.
KÉPESEK
Alapvetően az eszközparkjuk meg van hozzá és az alkalmazási elveik miatt még széleskörübben tudják ezeket bevetni."

 

Pontosítanék: a háború előtt ( azaz jelenleg ) megvan az eszközparkjuk. Ugyanis a nulladik perctől olyan légi csapásméréssel indul az akció, hogy utána az irániaknak semmilyük sem marad, csak amit esetleg el tudtak dugni. És ugyebár elsősorban az infrastruktúra kap. Nem lesznek használhatóak a reptereik, kikötőik, kommunikációs eszközeik, radarjaik, stb. Onnantól süketek, vakok, és tehetetlenek...

U. Snakes

Előzmény: Kuruc71 (6318)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6322
És volt idejük , akaratuk felkészülni.
Előzmény: Plieur (6321)
Plieur Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6321
És nem csak azt kellene legyalulni. Ha ránézel a térképre, a hegyvidék nem esik messze a tengerparttól, oda is lehet kimenekíteni vagy telepíteni pár dolgot.
http://mapsof.net/makran_coast
Előzmény: Kuruc71 (6319)
Plieur Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6320
Az az Öböl nagyon forgalmas hely, ott mennek ki az olajexportálók hajózási útvonalai ( Irak, szaudiak, Kuweit, Emirátusok). Egy konfliktus esetén sem tudják leállítani a hajózást, tehát adva van egy meglehetősen forgalmas és zajos környezet ( van ott kishajó forgalom is bőven), amiben lehet rejtőzni. Kis szerencsével és attól függően mekkora kockázatot mernek felvállalni, szvsz igen.
Előzmény: hufenbach (6314)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6319
Valóban. Azok is komoly veszélyt jelentenek.


Ez egyben mutatja is a feladat komplexitását mert ha úgy döntenek hogy megtámadják a nuki létesítményeket akkor a lérak légvédelmi egységeket, reptereket rakétaindítóat, és a tengó haditengerészeti bázisokat is gyalulni kell.

Ez pedig nem egy nyolc gépes köteléket jelent. Az ideális az lenne ha Izrael USA közösen csinálná. Olaj gáz létesítmények épségben hagyva ( kínai érdekek ) a katonai infrastruktúrát meg leamortizálni.
Előzmény: Biga Cubensis (6317)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6318
"Meglephetik-e az iráni Kilo-k az USA felszíni flottáját?"

Nem így tenném fel a kérdést hanem hogy az Iráni haditengerészeti erők képesek e problémát komoly problémát okozni.

KÉPESEK

Alapvetően az eszközparkjuk meg van hozzá és az alkalmazási elveik miatt még széleskörübben tudják ezeket bevetni. Gondolok ara hogy nem kell a katonáik életével törődni az teljesen elfogadott hogy mártirok lesznek.

Két terület van amin komoly fenyegetést jelenthetnek

- Az öböl a Hormuzi szoros lezárása amivel a nemzetközi energia hordozók szállítását akadályoznák meg. Alapvetően több szúz motorcsónak és a zsebtengóik alkalmasak erre. Azonban aknazárra sok esélyt nem látok mivel nekik is érdekük a szállítási útvonalak fentartása. Kell majd a bevétel az ujáépítéshez. Inkább célzott kissebb akciókat tudok elképzelni mivel a zsebtengókat és a rohamcsónakoka is könnyű elrejteni. Ezek ellen csak a folyamatos járőrözés és a part menti bázisok fölötti légiuralom az egyetlen megoldás.

- Ott van viszont 3 db kilo class amivel nagy hatótávolságú bevetéseket is tudnak végrehajtani. Alapvetően a fő célpont a közeli CVBG-k és a DG ( Diego Garcia ) Az első nem olyan könyű mert a járörözési útvonalakt változtatják és komoly tengó elhárító erők vannak a térségben. Azonban ott sem lehetetlen eredményt elérni csak éppen szerencse kell hozzá. A fő probléma ogy hiába csendes a D/E tengó ha olyan hatalmas a sebesség különbség a CVBG flotta és közötte. Ha csendben akar maradni és "lesállást" felvenni a iráni kilo akkor 8 csomónál nem lehet gyorsabb de az is inkább 3-4 csomó ( energiatakarékos sebesség de még stabil hajóirányítás ) Ha a célt képező CVBG a torpedók hatótávján kívül annak a szélén van akkor vagy rákapcsol vagy hagyja elmenni hogy máskor majd nagyobb szerencséje lesz. Tehát szerencse függő ott a dolog.

Ahol nagyobb esélyük van a skerre az a DG környéke illetve ha a főbb hajózási útvonalakon állnak lesben pl Ádeni öböl. Ott megbújhatnak és a partmenti vizekben észrevétlenül pipálhatnak is. Ha feltűnik egy USA Izraeli hajó akkor meg lehet küldeni.

Valszeg Irán több helyről is komoly felderítési adatokat kap így ezen a téren sem lebecsülendő.

Előzmény: hufenbach (6314)
Biga Cubensis Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6317
szerintem inkább az SS-N-22 Sunburnok lephetik meg, a Kilokkal csak elbánnak.
Előzmény: hufenbach (6314)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6316
Egyetértek.

Annyi még hogy a 80 as évekig használták a nem irányított torpedók gyakorlatánál a harci rész nélküli gumifejes torpedókat . Nálunk a MK VIII as gyakorló verziója volt. Ma is lőnek ilyennel de már nem ez képezi a torpedók gerincét.
Előzmény: Plieur (6315)
Plieur Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6315
Kihagytál valamit: a hajótestnek sem tesz jót 1 tonna amely 30 kn-al érkezik, szépen behorpasztja . És a gyakorló torpedó is általában tönkremegy egy ilyen ütközéskor.
Előzmény: Kuruc71 (6313)
hufenbach Creative Commons License 2010.08.13 0 0 6314
Készül valami a perzsa öbölben? Az USA és Izrael ugrásra készen a végéhez érkezett iráni atomprogram miatt. Meglephetik-e az iráni Kilo-k az USA felszíni flottáját?
Előzmény: hufenbach (6312)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.11 0 0 6313
Jól gondolod. De gyakorló torpedóbol több fajta van. Van amelyik sűrített levegőt, van amelyik szines vizet lövel ki, ha "célba" talál. Általában ezeket is közelségi "gyujtóval" szerelik mivel nem lenne szerencsés és pláne olcsó ha egy ilyen acélszivar megkoccolná a nagy sebességgel forgó hajócsavarokat. A csavarszárny deformáció garantált de akár törhet is a lapát . Aztán még ott vannak a víz alatti szenzorok meg be-kiömlő csövek amelyek szintén érzékenyek tudnak lenni.

Ez az oka hogy vagy vontatott csalicélra indítanak kontakt torpedót vagy pedig ezt a proxisat gyakorlaton.
Előzmény: hufenbach (6312)
hufenbach Creative Commons License 2010.08.11 0 0 6312
Kedves Kuruc71!

Ha nem voltam érthető, bocsánat.

A 72 Метра c. filmben egy gyakorlat során egy tengeralattjáró támadott egy felszíni hajót. Mivel gyakorlat volt és saját hajóra lőtt így valószínűleg nem használhatott éles torpedót. A jelenetben halad a hadihajó, majd a vízből "tárgyak" lövődnek ki, mint valami jelzőrakéták. A kilövődések nyomvonala keresztezi a hajót. Gondolom hogy így működnek a gyakorlótorpedók. De mivel még nem is hallottam ilyenről, ezért kérdezem.
Előzmény: Kuruc71 (6302)
gacsat Creative Commons License 2010.08.09 0 0 6311
Gondolom igen. Nagyon jópofák a repülő focik.

http://www.youtube.com/watch?v=KoAIt6g4hg4&feature=related

2.20nál
Előzmény: hufenbach (6300)
Ramius Creative Commons License 2010.08.08 0 0 6310

Persze, a mundér sok mindent eltakar... :-))

 

A Flottillánál pl. egészen a közelmúltig parancsba adták a végzettséget... :-)))

 

 

 

Előzmény: Kuruc71 (6308)
VBL Creative Commons License 2010.08.08 0 0 6309

Nagyon hasznos írás, sokat tanultam belőle.

 

" .... A magyar köztudatban ugyanis hibásan úgy terjedt el, hogy egy hajónak egy kapitánya van, aki ugye a "főnök"."

 

Ez így igaz, bár a laikusok TV és mozifilmekből "tanulták".

Előzmény: Ramius (6307)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.08 0 0 6308
Köszönöm a kiegészítést. Természetesen én is így gondolom de nem kívántam ennyire mélyre menni a témában.

Nállunk amúgykét tisztnek van "hajóparancsnoki " vizsgája. CO-nak és a EXE-nek. De ahoz hogy valaki ezt a tanfolyamot egyáltalán megpályázhassa, ahoz az ajánlásokon kívül szüksége van hogy minimum Liutenant Commander rendfokozattal redelkezzen.

Nálunk.
Előzmény: Ramius (6307)
Ramius Creative Commons License 2010.08.08 0 0 6307

Keveredik három dolog, de nagyon.

 

A rendfokozat, a beosztás és a képesítés!!

 

Amit Te felsoroltál, azok katonai rendfokozatok, és az alá-fölérendeltségi viszonyokat jelzik.

 

Az, hogy egy-egy alakulatnál vagy egy alegységben egy adott rendfokozatból hány fő szolgál, az az adott alakulat vagy alegység állománytáblájának függvénye.

 

Nyilvánvaló, hogy 150-200 évvel ezelőtt, amikor a jelenlegi rendfokozatok kialakultak, még egészem más volt a hajók mérete, így a személyzetének összetétele is. A mai rendszerben már nincs rá szükség, hogy minden hajót "kapitány" parancsnokoljon. Ahol csak 6-8 tiszt van, elég bután is nézne ki, ha a 2-3 hadnagynak, meg a főhadnagynak meg az egyszem századosnak egy ezredes lenne a parancsnoka...

Ráadásul abban az időben egy hajó "parancsnoklása" teljes önállóságot, azaz hatalmas gyakorlatot, tapasztalatot, ismeretet igényelt. Egy-egy hajó hosszú hónapokig, de akár évekig is "felsőbb irányítás" nélkül, önállóan tevékenykedett!! (Persze, nem ez volt a jellemző, de még a flottában tevékenykedő hajóknak is sokkal nagyobb volt az önállósága, mint manapság. Teljesen egyszerű és érthető módon, sokkal lassabb és nehézkesebb volt a kommunikáció, ezért elkerülhetetlenül sokkal nagyobb önállóságra volt szükség.)

 

 

Na de vissza az eredeti kérdéshez:

 

Az, hogy egy hajón ki a "kapitány", hibás megközelítés!!!! A magyar köztudatban ugyanis hibásan úgy terjedt el, hogy egy hajónak egy kapitánya van, aki ugye a "főnök".

 

Ezzel szemben egy hajón egyszerre több kapitányi végzettségű kolléga is dolgozhat, ahogy azt VBL olvtárs már meg is kapirgálta.

 

A hajó méretétől függően akár 2-3-4 kapitányi végzettségű fedélzeti tiszt is lehet a személyzetben. Közöttük áll fel a parancsnok-elsőtiszt-második tiszt rangsor. 

 

A civil oldalon ugyanis a "kapitány" elsősorban is egy képestési szintet jelöl!!

 

A kapitányi képesítés jogosít fel a hajó önálló vezetésére. Ahol a szolgálat úgy kívánja meg (pl. nagy hajó, huszonnégyórás üzem, bonyolult feladat, stb.), ott természetesen több azonos képesítésű személyre is szükség van. Ezeken a hajókon tehát 2-3-4 kapitányi végzettségű személy is dolgozik egyidejűleg.

 

Természetesen közöttük is kell lennie egynek, aki az egyszemélyi felelős (hajón mindig egyszemélyi felelősség van!), ő lesz a hajóparancsnok.

 

Kapitányi végzettséget hivatalos vizsgán szerezhet az ember - mint mondjuk pl. a teherató vezetésére feljogosító jogosítványt is. Ha egyszer levizsgázott, onnantól hajóskapitány az illető.

 

Hogy ki lesz a pk., az már az adott cég döntésétől függ, kit nevez ki erre a posztra.

 

 

 

Tehát elsősorban anyanyelvileg kell helyretenni a kérdést:

 

kapitány, mint képesítés

 

kapitány, mint a hajó parancsnoka

 

kapitány, mint tiszti rendfokozat (ilyen "magyarul" ugyebár manapság már nincs is!!)

 

 

Másodsorban az angolszász káoszt kell átlátni:

 

az egyes országok haderőiben a tiszti rendfokozatok között más szinten szerepel a kapitány

 

 

Sajnos mindkét esetben a szövegkörnyezettől függ a dolog, így nem egyszerű eldönteni, hogy mikor miről is van nagyba szó!!!

 

 

Mindesetre, egy dolog tény, kapitány kérdésben nincs univerzális okosság!! :-)))

Előzmény: Kuruc71 (6301)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.07 0 0 6306
Előzmény: Kuruc71 (6305)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.07 0 0 6305
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.07 0 0 6304
A US NAVY meg egy ujabb külön műfaj a "hadnagyaival".

Amúgy nem túl meglepő módon a nemzetközi haditengerészeteknél a Brit rendfokozati jelzések vannak túlsúlyba. Kivételt képez pár önállóskodó ország mint pl japán vagy kína.

De pl a Pakik indiaiak Ausztrálok Fülöpszigetiek is ugyan azt a rendfokozati rendszert használják.

A Fülöpszigeteki NAVY "büszkélkedhet" a valóban harci feladatokra fentartott legrégebbi hadihajóval. Egy ex US NAVY 1945 ös "korvetjük" van.
Előzmény: VBL (6303)
VBL Creative Commons License 2010.08.07 0 0 6303

Köszi.

 

Ez bizony nagyon különbözik a felszíni hajózás tisztikarától.

Előzmény: Kuruc71 (6301)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.07 0 0 6302
Szia

A filmet nem láttam és nem értem a kérdésedet igazán de megpróbálok válaszolni.

Ha modern torpedóról beszélünk és az működik is rendjén akkor a kilövés elött beállíthatod a mélységet ( a célpont merülésétől függően ) vagy pedig a cirkáló mélységet irányított torpedó esetén amellyel megközelíti a célt.

Amenyiben tengóra lősz torpedóval úgy a mélységnek nincs sok értelme mert hát a gaz tengó ugye merül emelkedik is.

Főleg a II. VH ban fordúlt elő hogy a torpedó hibás beállítás vagy mechanizmus miatt a felszínenen kacsázva tette meg az utat. Ez akkor is valamilyen hibára utalt. Nem volt egészséges mert ideje korán feldedezték a torpedót és nem csak kikerülhették de azt is tudták hol van a tengó is.
Előzmény: hufenbach (6300)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.07 0 0 6301
Csak a Brit kultúrájú tengókról tudok nyilatkozni ( Angol-Kanadai-Ausztrál stb)

A Briteket leszámítva mindegyik hagyományos tengóval operál ezért a létszám olyan 50-60 fő környékén van a fedélzeten és ebből 6-8 a tiszt.

A Commanding Officer az az KAPITÁNX egy Commander vagy Liutenant Commander rendfokozatú személy tölti be.

A tisztek a haditengerészetnél a következők ( Brit hadikultúrában )

Acting Sub Liutenant ( megbízott alhadnagy ) szárazföldön a hadnagyal egyenértékű

Sub Liutenant ( alhadnagy ) főhadnagy

Liutenant ( hadnagy ) százados vagy szárazföldi captain

Liutenant Commander őrnagynak megfelelő

Commander - értelem szerűen az elezredesnek.


Nagy ritkán akad egy Captain amelyik a szárazföldieknél az ezredesnek megfelelő.


Előzmény: VBL (6299)
hufenbach Creative Commons License 2010.08.07 0 0 6300
Üdv!

Volt szerencsém lázni a 72 Метра c. orosz filmet. Kérdezném hogy mikor a tengeralattjáró torpedókkal támadta a felszíni flottát akkor a vízből kivágódó tárgyak a torpedó nyomvonalát jelezték-e. Tehát a torpedó jóval mélyebben haladt. Erősítsétek meg ha igen. Köszönöm.
VBL Creative Commons License 2010.08.04 0 0 6299

Üdvözletem !

 

A "felszíni" hajózásban tudtommal az alábbi tiszti fokozatok vannak: Kapitány, első tiszt, másodtiszt ...

 

Tengeralattjárón 10 - 15 tiszt is teljesít szolgálatot, ahogy olvastam valahol. Ott is a kapitánnyal kezdődik a hierarchia nyílván. És aztán tovább ? Van még olyan poszt jelenleg, hogy főmérnök ? (II. Világháborúban volt.) Egy atom-tengeralattjárón jelenleg mi a tiszti rangsor ?

Plieur Creative Commons License 2010.08.03 0 0 6298
A tengóvadász gépek kategóriáját senki sem tudta eddig kiváltani. mert az a gép valójában többfeladatú:)
Előzmény: Kuruc71 (6294)
gacsat Creative Commons License 2010.08.03 0 0 6297
Ezt a csatahajósban kéne megbeszélni.
Előzmény: United Snakes (6288)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 6296
A gond az hogy még volt a NImrodokban üzemidő és úgy vonták ki hogy az utód még sehol. Most meg vakaróznak.

Bár amilyen átalakuláson megy keresztül a Brit haderő most nem lehet tudni hogy mi miért történik. Nagy sakkjátszma megy odaát.


Előzmény: Biga Cubensis (6295)
Biga Cubensis Creative Commons License 2010.08.03 0 0 6295
A leváltása már régen tervben volt, meg is van az utód, csak az új rendszerbeállítása előtt van szükség valamilyen megoldásra, itt a C-130-as módosításáról beszélnek.

However the Nimrod MR2 discontinued active service at midnight on 31 March 2010, due to be replaced by the Nimrod MRA4 program due to fully enter service late 2011. The Nimrod MRA4 is undergoing test flights and training by BAE, who got the contract to rebuild and fit the Nimrod MR2 fleet. In total 9 MRA4's have been ordered (one of these a former development airframe). The search and rescue role has been adopted by the C-130 Hercules force for this gap, and the anti-submarine role by the Royal Navy.
Előzmény: Kuruc71 (6294)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 6294
Most olvastam egy cikket ami arról szól hogy ugye nem régen ( pár hete ) vonták ki a NIMROD MR" ASW repgépeket a Britek. Annak csekkolására hogy ezt a tengóvadász képességen esett lyukat a többi modern technikával betudják e foltozni , rendeztek egy gyakorlatot.

A gyakorlat vége az lett hogy elkezdték vakargatni a fejüket és képletese a következőt mondták " Vazzeg ! Ez így nem fog menni. Nagyon nem fog menni "

A gond az hogy a hajók lassúak a helik meg hajókhoz vannak kötve és lassabbak kissebb hatósugarúak mit a Nimrod volt.
Előzmény: Plieur (6293)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!