Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 9
Kedves Csaba, van egy nagyon homályos képem az ominózus szegecsről, majd megküldöm e-mailben a paramétereit, de elő kell, hogy kotorjam. A hidaknak meg nézz utána!

Kedves Csokis, Te jössz a Tabánnal!

Kedves Mindenki, írjatok, írjatok!

scsabi Creative Commons License 1999.10.27 0 0 8
OK, OK
A titok maradjon titok.
Hidakról tovább holnap, mert még a gályán vagyok és otthon megnyúznak

Üdv:
Csabi :-)

Előzmény: Törölt nick (6)
scsabi Creative Commons License 1999.10.27 0 0 7
Remélem én nem vagyok itt persona non grata?
Persze hogy érdekel!
CS
PS: szegecsügyben szeretnék pontosabb helymeghatározást kérni!
Előzmény: Csokis2 (5)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 6
Kedves scsabi! Örülök, hogy tetszik!!!
F.J. szegecsének pontos helyét nem tudom, de meg tudnám keresni. A helyzet azonban az, hogy 1956 óta háromszor lopták el, mindig akkor, amikor valamilyen publicitást kapott, úgyhogy ha tudnám sem írnám ide... Vannak tippjeim, de ez maradjon titok... (sajnos egyébként nem nehéz utánanézni.)(De ne értsd félre, nem Tőled féltem, hanem úgy általában nem tartom jónak, ha ekörül hírverés támadna)

Üdv
XI.

Ehh, Te hídmániás... Írnál a II. vh. utáni két ideiglenes hídról? Manci és Böske, így hívták őket, az egyikbe benne volt a Margitsziget faállományának színe java is, gondolom a Manciban lehetett. A Böske hol állt pontosan? És a rómaiak hídja? Most mi igaz, volt vagy nem? Átívelt valóban a Dunán, vagy csak egy részén?

Előzmény: scsabi (4)
Csokis2 Creative Commons License 1999.10.27 0 0 5
Na, mar megint gyalogolhatok. :-)
Ferenc Jozsef szegecset valoszinuleg kevesen ismerhetik, allitolag mar a haboru alatt sem volt meg. (Vagy csak az ostrom utan loptak el?) Mindenesetre a helye, illetve inkabb a szegecset vedo egykori bura helye jol lathato a Szabadsag-hid pesti hidfojenek deli oldalan, egesz kozel a hidfohoz. A Szabadsag-hidnak egyebkent eleg erdekes szerkezete es tortenete van, ez utobbi foleg a 45-46-os "helyreallitasra" vonatkozik. Ha van erdeklodes, megirom, de lehet, hogy csak Novemberrel fogjuk egymast bombazni a sztorikkal. :-(
Előzmény: Törölt nick (3)
scsabi Creative Commons License 1999.10.27 0 0 4
Kedves November!

Óriási, itt az új kedvenc topicom! :-)

Hol van Ferenc József szegecse? (hídmániás is vagyok) Gondolom valamelyik parti nyílás (vszínűbb a budai) szerkezetében. Írd le lsz.!

Hajrá!

Csabi

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 3
Igen, igazad van, mindjárt jönnek a Napóleon szobor N. sz.) paraméterei. Kicsit reméltem, hogy több hozzászólás gyűlik össze, ám így sem baj, majd vonzóvá tesszük a topicot. (Többektől hallottam már, hogy nincs is unalmasabb a helytörténetnél. Miért van ez?)
Sajnos a N. sz. nincs éppen túldokumentálva. Ezt is a város titkai közé sorolom, amit csak kevesen ismernek (mint Ferenc József szegecsét a Szabadság hídon), annyira ismeretlen a városlakók előtt, hogy van ilyen. Nem csoda egyébként, nincs éppen szem előtt a szobor, ami a Terézvárosban található, a Hajós utca 25 számú ház homlokzatát díszíti. Bizony nekem is el kellett mennem egy páreszor a ház előtt, mire kiszúrtam. Mellékszál csupán, de akik emlékeztek még az Ó utcai házomlásra könnyebben megtalálják, mivel a N. sz.-ot magán viselő ház a Zichy Jenő és Ó utcák közötti Napóleon udvar nevű épület, mely közös tűzfallal bír az összedőlt ház mementóként mindmáig éktelenkedő, hálóval letakart romjaival.
Különösebb története nincs. A ház építésze, Napóleon iránti rajongásának kifejezéseképp álmodta párkányra a császárt, s az épület csak ez után kapta a Napóleon Udvar nevet. Számomra különösen kedves a Napóleon Udvar felirat, mely a legautentikusabb szecessziós betűkkel van kirakva, ez az irányzat mindig is megkapó volt, szeretem. Fodor Gyula volt e nagy franciabarát, s álma 1906-ban valósult meg (dúl a szecesszió).

Kép a házról:
nagyban kicsiben

Előzmény: Csokis2 (2)
Csokis2 Creative Commons License 1999.10.27 0 0 2
Akkor lehet itt nekem egy Taban "altopikom"? :-) Van meg rajtam kivul olyan, aki esetleg Taban manias es netezik is? Mert a 80 felettiek kozt biztos talanek, de ok nem irnak ide. :-( Pedig milyen erdekes lenne egy Zorad Erno visszaemlekezest olvasni. Mint topikgazdanak, Novembernek kene meginditani a hozzaszolasok sorat, ugyhogy a Napoleon szobrot, ha lennel szives reszletesen.
Előzmény: Törölt nick (-)
djyangce Creative Commons License 1999.10.27 0 0 1
Most komolyan.
Bufapest tényleg gyönörű város. Nagyon sok nagy és még több kis látnivaló van benne. De a legtöbbről nagyon kevesen tudnak, sajnos.
Afelfedezés egyszerű, legalábbis nem kell mást tenni, mint elindulni mondjuk az ötödik kerület egyik végéből a másikba. Oda vissza párszor más és más útvonalon. Van sok szép érdekes dolog.
djyangce Creative Commons License 1999.10.27 0 0 0
A múltja nem 0.
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 topiknyitó
Kedves érdeklődő!

Nézegettem itt a Budapestről szóló, illetve nevükben a Budapest szót tartalmazó topicokat, sok érdekeset találtam, de egy régi, szívem vágyát teljesítőt nem: Budapest múltjáról szólót. Sokat olvastam, kutakodtam e város zűrös előéletéről, hallatlanul izgalmas legendákat, történeteket találva, ám újra és újra ráébredve arra, hogy e város megismerésére egy ember élete is kevés lenne. Ezért gondoltam, hogy a híres könyv címével jelezve nyitok egy topicot az érdeklődőknek, amatőr és hivatásos helytörténészeknek, lokálpatriótáknak, egyszóval a város kedvelőinek (hagy ne mondjam szerelmeseinek) osszuk meg egymással, s tegyük közkinccsé a múlt jeles eseményeit.
Gondolkoztam, hogy a kultúra rovatban indítsam-e útjára e kezdeményezést, de a nehezen behatárolható témakör és a (remélhetőleg) jobb látogatottság miatt végül a törzsasztalra helyezem a lehetőséget.
Tudjátok hol van Napóleon szobor? Honnan ered, a Normafa elnevezés? Hogyan kapcsolódik a Szent Margit legenda mindmáig a városhoz? Hol található a vízművek logójának eredetije? Melyik utcát kiről és miért nevezték el? Van-e különbség Pest és Buda mai lakói között?

Várom a legendákat, a nagyvárosi folklór bemutatását, én biztos nem hagyom elsüllyedni a topicot, s nagyon bízom Bennetek is!!

XI. (Nem a kerület, hanem a hónap)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!