Keresés

Részletes keresés

John Howard Creative Commons License 1999.10.29 0 0 51
Hello Mindenki!

Hitler-tér = Kodály Körönd

Visszakérdezek: Mussolini-tér?

Állítólag az Alkotás utca neve is "leiterjakab". A német eredetije most nem ugrik be, de inkább Teremtés-nek lehetett volna fordítani...

A Zugligetnek viszont nem a "cúgos liget"-hez van köze, hiszen eredeti neve Auwinkel, ami pontosan zug (mint zeg-zug) ligetet jelent.

Üdv:
John Howard

Előzmény: scsabi (50)
scsabi Creative Commons License 1999.10.29 0 0 50
T. Asztaltársak!
Adós maradtam a szükséghidakkal...
Sorrendben:
Pest elfoglalása után Buda ostromához, illetve a dunai átkelésekhez négy hadihíd épült. Egy vasúti az Összekötő vasúti hídnál vasúti forgalomra, egy a Horthy Miklós-híd roncsai felhasználásával (ez különösen érdekes lehetett a roncsok sajátos fekvése miatt), egy a Ferenc József-híd roncsain (annak ellenére, hogy a roncseltakarítás kezdetekor a budai parti nyílás teljes megmaradt szerkezete a sarukról leugorva a rakpartra rogyott). Ezt a szükséghidat aztán a jégzajlás '46 januárjában elsodorta.
A harmadik közúti hadihíd volt az újlipótvárosi oldalt a Margit-szigettel. illetve a Margit-szigetet a budai oldallal összekötő "Manci-híd".
'45 áprilisában a hidakat a polgári közigazgatás vette át. A Petőfi (Horthy) hídtól északra '45 nyarán épült egy gylogforgalomra alkalmas szükséghíd.
A "Böske-híd" (Petőfi-pontonhíd)vasszerkezettel erősített hajóhíd volt a Petőfi-tér és a Döbrentei tér között, amely kétsávos, gépjárműforgalmat is lehetővé tett. Ez kb. két hónapig működött, majd a jégzajlás (a többi, előzőekben felsorolt híddal együtt) ezt is tönkretette.
Az utosó ideiglenes híd a Margit-híd pilléreire fektetett csőhíd volt (ún. Gázhíd) amely az óbudai gázgyárat kötötte össze a pesti elosztóhálózattal. Ez volt az egyetlen szükséghíd amely túlélte a jégzajlást.

Más:
November
A Magyar utcánál az Ungergasse félrefordítására gondolsz? Ehhez hasonló jó story még tán a Spiegelgasse, illetve a valós "urban legend" Karpfensteingasse.

Cirill betűs feliratok:
Láthattok még ilyet az I. ker Csap utcában a háziorvosi rendelő mellett, amely az Aladár u. 18. óvóhelyéhez kapcsolódó hadikórházat jelzi.

Térképből nekem a legrégebbi 1943-as. (találós kérdés: hol volt a Hitler-tér?)

Üdv:
Csabi

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.29 0 0 49
Kedves idared, ez nagyon jó, ha ily módon találkoznak a szándékok, örülök neki. Ha javasolhatom, ne az Extrán, hanem olyan szolgáltatónál regisztrálódjunk, melyet külföldről is el lehet érni, s több tárhelyet ad (Tár, Netlap)

XI.

Előzmény: idared (48)
idared Creative Commons License 1999.10.29 0 0 48
November, nem is akarom lemosni, épp ellenkezőleg!!!! Szeretnék én lenni a szűk keresztmetszet ahova befutnak a dolgok. Tapasztalatból tudom, hogy az nem megy, hogy mindenki mindent csinál, és így lesz valami jó. Mivel nekem is van anekdotakincsem, meg kis Bp.-könyvtáram, meg régi térképeim, meg ilyenek, de igazából azt sokkal izgalmasabbnak tartom, hogy én nálam fussanak össze a dolgok és én koordináljam a dolgokat.

Tegnap mikor mentem hazafelé a villamoson rögtön fel is vázoltam egy lehetséges site-térképet, mit is lehetne feltenni. Ezt ide most leírom. Nézzük:

Szerintem 3 fő rész lenne, Budapest, Duna, és Vélemények.
Ezen belül:
Budapest
-Buda
-Pest
-Óbuda
--utcák, terek, szobrok, épületek
--Bp. az irodalomban, a képzőművészetben, a zenében
--híres Bp-iek, híres emberek Bp-en
--közigazgatás régen és most
Duna
-hidak
-szigetek
-fürdők és minden egyéb 'vizes' dolog
Vélemények
-hogy látják a külföldiek a mi városunkat, hogy látják a vidékiek, hogy látjuk mi
-Budaiak, Pestiek vita
-Te hol laktál eddig Bp-en és melyiket szeretted legjobban
-Te hol laknál szívesen Bp-en

Ez az a vázlat amit hirtelen összeszedtem. Egészítsük ki, vagy szűkítsük, ahogy tetszik.
Most azt kéne még eldönteni, hogy kijelölünk-e témafelelősöket, vagy (ami szerintem jobb lenne), ha mindenki mindenbe adja a saját anyagait, és azt bepakoljuk a megfelelő helyekre. Ha az utóbbi mellett döntünk, az azért jobb szerintem, mert így egységes lesz a site.

Még egy kérdés van valaki akinek nincs az Extrán regisztrált site-ja? Úgy tudom, figyelik a többszörös regisztrációt, és nekem már van. Tudtok erről valamit, hogy ez számít-e?

idared

Finn Creative Commons License 1999.10.28 0 0 47
Köszi, XI ezt ténleg nem tudtam a Harrer Pál uccáról...

Off : már 6 antológiát néztem át, vers sehol :-(((

Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 46
Hmmm. Valami hasonló létezik... A Főpolgármesteri Hivatalban van egy térbeli Budapest "térkép", vagy tán makett, amit meg lehet tekinteni. Az épületek azt hiszem fából vannak, semmi cikornya, nyers színűek, épp csak hogy az alakjuk szerint lehet őket megkülönböztetni. Ha valamit lebontanak, vagy új épület nő ki a semmiből, belefarigcsálják a makettbe.
Remélem az ősi voodoo (így írják?) misztikához nem ért senki a FPH-ban...

Ha mindezt az interneten képzelted el, hát.... Én biztos nem tudok hozzálőni sem, mert nem ez a szakmám. De ha van jelentkező...

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 45
Jeahh, amit elfelejtettem: van egy középrossz minőségű szkennerem.Illetve nem is az enyém, de ez most mindegy Az eddigi képeket is azzal szkenneltem, azoknak a minőségéhez tudtok viszonyítani. Régi Budapest térképeket be tudok szkennelni elsősorban a Budapest régi térképeken című Holló Szilvia féle albumból, meg egy-két más helyről, amik nekem megvannak. Íme a régi térképek listája:

Pest Buda, Óbuda kültelki térképe a XIII.-XVIII. századig
Pest Buda, Óbuda térképe a XIII.-XVIII. századig
Budapest 1944
Buda ostromának helyszínrajza 1686
Buda és Óbuda határtérképe 1760
Budai Vár, Víziváros 17777-1784
Margitsziget 1811
Városliget 1847
Városmajor 1858
Pest város szabályozási térképe 1872

Budapest 1974 (ma már ez is antik... negyedszázados)

Ha valakinek az a gondolat támad a fejében, hogy mindet szkenneljem be, az komolyan mondom jobban jár, ha megveszi a fenti könyvet, ugyanis a benne található térképek alig harmadát tüntettem itt fel, mivel a többi olyan, hogy ha az ember hozzáérinti a laphoz az orrát, még lát is belőle valamit, de szkennelve semmit sem ér.

Kicsit szűkítem a korábbi felajánlkozásomat: minden OK, de amiben a legjobbnak érzem magam (nem másokhoz hanem magamhoz képest) azok a következők:

-Margitsziget
-Belváros
-(Újpest esetleg, ha senki más nem akad)
-Várospolitika, közigazgatás
-Polgármesterek, bírák
-Utcanevek, városrész elnevezések

És persze anekdota és legendahegyek.

Épületek, szobrok csak kevésbé, ill. sehogysem.
De a Klotild paloták között nincs Matild, ezt tudom, ez egy régi pesti dezinformáció, már mástól is hallottam.
Javallom, hogy akik még részt vennének a honlap készítésében, erősítsék meg, illetve egészítsék ki mit tartanak a "szakterületüknek". Idared, sajna ezt már le nem mosod magadról, de Te leszel a koordinátor

Óbudának Tarlós István a második polgármestere, a városegyesítés előtt már volt egy: Harrer Pál (utca Óbuda belvárosában!). Azelőtt megvoltak enélkül az óbudaiak, illetve a korabeli közigazgatásnak megfelelően nem polgármesternek, hanem bírának vagy tanácselnöknek hívták őket.

Hali!
XI.

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 44
Kedves November!

évekkel ezelőtt, még a multimédia láz kitörése előtt volt egy álmom. Nem álmodozás, hanem egyszeri, kristálytisztán látható éjszakai álom, ami azóta se' jött elő, de emlékszem rá.

Négydimenziós repülésem volt Budapest felett. Egy-egy jellegzetes épületet vagy környéket körberepülve, ráközelítve, kinyitva az idő is megmozdult. Térben és időben rá lehetett zoomolni a nagy beruházásokra, építkezésekre, mint például az Opera építésére. Megállítani az időt, mikor még nem volt teteje, és közelebb repülni, mindenféle szögekből megnézni. Holt időszakokban FFWD, nyüzsinél lassítás. Arra már nem emlékszem, hogy irányítottam a dolgot.

Szerintem ma már lehetne ilyet csinálni. Foglalkozik a dologgal valaki olyan, aki nem csak álmodni tud róla?

Előzmény: Törölt nick (-)
kerenyitomi Creative Commons License 1999.10.28 0 0 43
Nagyon örülök a topicnak, már régen nem láttam az asztalon ilyen jót!!!!!
Én jelenleg várostörténetet is tanulok, úgyhogy nekem pont tanulmányaimba is vág.
A régi Erzsébet hídról meg mennyire kerestem már egy fotót!!! Köszönöm!!!

Dr Stig Halmer:Nekem van egy 63-as Bp térképem, amin rajta van még a Nemzeti Színház...

lap ügyben amiben tudok segítek

(ezek a Bp utcai találóskérdések zseniálisok!!! holnap végigmegyek az Andrássyn megkeresem a cirillt)

az én kérdésem:
Hol látható a Gettóban még manapság is háború előtti falreklám??

mokusleqvar Creative Commons License 1999.10.28 0 0 42
Szívesen segítek (leginkább a latin nyelvhez konyítok) én is
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 41
Fúú, ez tök jó, hogy így belelkesültetek ettől, nem is gondoltam volna tényleg, azt hittem majd egyedül maradok... Mint házigazda, igyekszem a kérdéseknek utánajárni, de mint a bevezetőben is írtam, rengeteg hiányosság van a tudásomban, viszont van egy klassz Budapest könyvtáram amire marha büszke vagyok (no azért nem sok...) A honlap ötletét maximálisan támogatom mind erkölcsileg, mind anyaggal, mind egyszerűbb HTML szerkesztéssel, már amire fussa az időmből. Ilyesmim van nekem is, a honlapomon egy magánBudapest oldal, de se nem szép, se nem kész, még dolgozni kell rajta, csak a fényképeimet nem lelem.
Osztap Bender Creative Commons License 1999.10.28 0 0 40
Az Andrássy út melyik házán látható mind a mai napig háborús jellegű cirill betűs felirat, és mit jelent?

Osztap

idared Creative Commons License 1999.10.28 0 0 39
Írjatok ha van kedvetek segíteni egy ilyen site-ot összehozni. :)
Én most tökre belepörögtem magamat ebbe megint (nyáron is csak erről bírtam beszélni), úgyhogy valószínűleg a hétvégén előszedem azokat a régi html oldalakat és tovébb csinálom. Szóljon aki segítene!

idared

Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.28 0 0 38
Tök jó ötlet!
Előzmény: idared (36)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.28 0 0 37
Üdv mindenkinek! Tetszik ez a topic. Lokálpatriótának vallom magam, Istvánmező a szívem csücske. Sajnos már nem ott élek, de talán egyszer megint… 44-es, 67-es, 68-as villamosok, Thököly út, Stefánia, Stadion, Városliget (szomszédos városrész) gyermekkorom színhelye. - Nem villamoson nőttem fel 
Tudjátok-e, hogy volt egy víztorony a Stefánián is, most benzinkút van a helyén. Tudtok-e erről fényképet valahol?
Próbáltam a hálón keresni régi Budapest térképet, azt sem találtam. Tudna valaki segíteni? Köszi DSH
idared Creative Commons License 1999.10.28 0 0 36
Sziasztok!

Tök jó ez a topic, nagyon örülök, hogy rátaláltam. Köszi November!
Én is Budapest-imádó vagyok, és mellesleg Budai, és nem is szeretnék Pesten élni. Más a hangulata. Világ életemben (az eddig csak 19 év ugyan...) Budán éltem és nagyon ideköt minden. Van egy lakásom Pesten, de nem tudnék benne lakni.

Na, most hogy ezeket már tudjátok, elárulom, hogy még idegenvezető is vagyok, mármint leszek ha levizsgázom 2 hónap múlva.
Az lenne az ötletem, hogy ebből a topicból csináljunk egy website-ot. Egy Budapest-imádó wensite-ot, ahova mindenki felrakhatná a képeit, összegyűjtenénk a történeteket városrészek és témák szerint, stb. Én egy ilyesmit a nyáron elkezdtem összerakni, de egyedül nagyon nagy munka és elakadtam. De amit megcsináltam az megvan. És szeretném folytatni.

Szóval asszem megyek és regisztrálok egy site-helyet valahol. Írjatok benne vagytok-e???

Most éppen nincs időm többet írni, de visszajövök majd!

idared

John Howard Creative Commons License 1999.10.28 0 0 35
Hétfőn este a DunaTV-n volt egy film, Vilma néni Budapestje, láttátok? Az öregasszony sem volt semmi, sokat anekdotázott meg dohányzott, de az igazi a bejátszott régi filmfelvételek voltak: Baross tér a Rákóczi út felől, háttérben a Keleti pu., előtérben villamosok a körforgalomban, még baloldali volt a közlekedés. Aztán meg a Kossuth Lajos utca felől villamosoztunk a régi Erzsébet híd felé, jobbosan, a Klotild paloták közé (anyám szerint Klotild és Matild paloták), több beállításban is. Csúcs volt.

Jut eszembe, tudjátok, hogy a Klotild paloták előtt két szobor állt a két világháború között? Az egyik a Kígyó utcai háromszögben, Pázmány Péter szobra, ez most a Horváth Mihály téren, a templom előtt van, a másikat, a Duna utcai oldalon állót nem tudom. Info?

Üdv:
John Howard

mokusleqvar Creative Commons License 1999.10.28 0 0 34
Azt hittem, valami extrább, nem a Nyulak szigete latinul... kär
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 33
Insula Leporum
Előzmény: mokusleqvar (32)
mokusleqvar Creative Commons License 1999.10.28 0 0 32
Kedves November,
mi volt a sziget neve latinul?
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 31
Ez cca igaz, Óbuda azonban nem volt város úgy tudom, legalábbis a középkorban nem. A sziget királyi birtok volt, mely oly módon volt egyházi tulajdon, hogy több rend osztozott rajta. Legnagyobb része a domonkosoké volt, Margit királylány is ehhez a rendhez tartozott, ezért is támogatta őket IV. Béla. De voltak mások is, pl. a ferencesek, kiknek épülete (legalábbis másfél fal) még mindig látható a szigeten. Nem voltak népszerűek ezek a rendek, különösen a domonkosok nem, Margitról és koráról azért tud annyit a történelemtudomány, mert állandó perben és haragban voltak mindenkivel, főleg a telekszomszéd ferencesekkel, s a birtokvitákról igen sok dokumentum marad fenn. De nem csak a szigettel rendelkeztek a domonkosok, hanem olyan, nem kevés jövedelmet hozó "koncessziókat" is kaptak, mint a budai vásárvám szedése. Ez azonban annyira bőszítette a derék budai polgárokat, hogy vallásos révület ide vagy oda, egy ízben úgy elverték a domonkosoknak vámot szedő tisztviselőket, hogy a rend belátta: jobb, ha lemond erről a kiváltságáról. 1871-72-ben a városegyesítést előkészítő bizottság sokáig vacillált, hogy hova is sorolja a Margitszigetet, előbb Lipótvárosnak szánták, majd egy szavazás Óbudához csatolta.
Neve egyébként volt sok, a nyulas a legismertebb, de hívták latinul is, törökül, nekem a Mergit a legszimpatikusabb.
Előzmény: John Howard (29)
John Howard Creative Commons License 1999.10.28 0 0 30
Hm, Széchenyi-szobor... azt hiszem, az Akadémiától néhány háznyira északra, egy sarkon, a rakpart felé néz, úgy a második emelet magasságában.

Mátyás kirány az Uránia mozi tömbjén, a Rákóczi út és Szentkirályi utca sarkán néz le egy kis negyedfülkéból rosszallóan a forgalomra.

Talált?

Üdv:
John Howard

Előzmény: hontalan (17)
John Howard Creative Commons License 1999.10.28 0 0 29
A Margitsziget (Nyulak szigete) valamikor a középkorban Óbuda városához tartozott (forrás: Budapest régi térképeken), ráadásul az ottani egyház tulajdonában volt.
Előzmény: Törölt nick (25)
John Howard Creative Commons License 1999.10.28 0 0 28
Hello Mindenkinek!

Ez ám a topic, most akadtam rá!!! :)))

A Böske híd a háborús pusztítások után épült ideiglenes pontonhíd a régi Erzsébet híd romjaitól északra. Képet is láthattok róla a honlapomon:

http://www.nexus.hu/jhoward

A jobboldali közlekedésre 1941-ben álltunk át (nem '44-ben), méghozzá két ütemben: június v. júliusban az ország szinte egyész területén, Bp kivételével, mert itt több gondot okozott a tömegközlekedés (autóbuszok ajtajai, villmos-járdaszigetek). Bp.-en csak 1941 NOVEMBER(!) 8-9 éjszakáján állították át a forgalmat. Akkor sem mindenhol. A szentendrei HÉV pl. csak 1947-ben, a "kis"-földalatti, mint írta valaki csak az 1973-as rekonstrukciónál.

A gödöllői HÉV pedig - állítólag - azért jár balosan, mert a Hungária körút és a "százlábú" híd közötti szakaszon az egyik vágány a közúton volt, csak a másik, a Stadion felé eső volt zártpályás. Ezért az úton levő vágányon zajlott le a befelé irányú járműforgalom, célszerű volt tehát a HÉV-et is itt közlekedtetni befelé. Később meg már egyszerűen elfelejtettek foglalkozni az üggyel, mára meg már meg is szoktuk ezt a furcsaságot. Nem tudom, hogy ez így igaz-e, vagy csak "urban legend", mindenesetre érdekes.

Gratula November-nek a topic-ért!

Üdv:
John Howard

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 27
Hát nekem mindenről eszembe jut valami. Igérem leállítom most már magam, csak még ezt az egyet: szóval lóversenyről nem hallottam, de persze attól még lehetett. Valóban a minta párizsi, ami alapján azonban mi építkeztünk, az bécsi. Sok különbség nincs, a kör-sugaras szerkezet ugyanaz mindhárom városban, de ide Magyarországra mindig is a bécsi minta és divat szerint érkeztek a dolgok, Bécs meg persze a franciáktól származtatta ezeket.
Hanem az Andrássy út egy érdekes torzszülött. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a már meglévő Lánchidat kössék össze az úri közönség által egyre felkapottabb Városligettel. Ha magatok elé húztok egy térképet, látszik, hogy ez nem sikerült. Azonban nem elszabták, hanem ha rendesen vonalzóval meghúzzátok az utat, az bizony éppen keresztülmegy a Bazilikán. Hát ez bizony kínos volt, annál is inkább, mert a Bazilikát akkor már vagy 20 éve építgették (és végül 50 (!) év alatt készült el). Felmerült persze a gondolat, hogy lebontják, hiszen az Andrássy út miatt az akkori Terézvárosba amúgy is jócskán belebontottak, hiszen előtte azon a nyomvonalon nem volt út, csak házak, telkek. De ha már 20 évnyi munkát belefeccöltek, hát senki nem akarta, hogy veszendőbe mennyen annyi humánerő, így született meg a "funkciótlan sugárút", melyet a József Attila utca köt ma össze a Roosewelt térrel. Érdekesség és érdemes is kipróbálni, hogy ha a Bazilika bejáratánál felmentek a lépcső tetejére, a Zrínyi utcán keresztül pontosan be lehet látni az Alagút szájába. Tehát az Andrássy útnak éppenséggel ott kellene haladni (ezt a kisérletet csak késő ősszel, illetve télen lehet elvégezni, különben a fák lombjaitól nem látszik az Alagút bejárata).
Bizony nem csak a kisföldalatti volt "balos", hanem Magyarországon minden, akárcsak az angoloknál, a balkézszabály volt érvényben, egészen a németek 1944-es bevonulásáig, akkor kényszerűen váltottak jobbra, de nem kapkodták el, mert a kisföldalatti vígan pöfögött a bal oldalon tovább egész 1973-ig, csak akor állt át a jobbos közlekedésre. Hm.. A gödöllői HÉVről pedig megfeledtkezhettek, mert az bizony mind a mai napig a bal oldalon jár...

Ja, az óbudai polgármestereket elfelejtettem, de majd később írok, most hagyok mást is szóhoz jutni.

Üdv
XI.

Előzmény: micmaci (24)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 26
Bocs, bocs, bocs! Itt a kis kép a víztoronyról!!! Ellinkeskedtem...
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 25
Röstellem, de nem tudom a szobrokat. Szédhenyi? Mátyás. Valami nagyon triviális lehet a megoldás.
Az utcanevek hú, talán egyszerűbb, ha úgy gondolkodunk milyen nációbeliről nincs elnevezve

Hát látom Csaba már úgyis lerántotta a leplet Ferenc József szegecséről, idetettem hát a fotót. A szegecs ugyan alig látszik, de sejteti hol is van. Én úgy tudom, hogy '56-ban jelent meg erről egy cikk, és akkor lopták el az eredetit, amin még F.J. monogramja is ott díszelgett, és ezüsből volt. Ami most a helyén van, már csak egy pótlás.

Kedves NaNe, igen, jköszönöm a lehetőséget, de egybe akarom gyűjteni az összes lehetőséget, és egy pár napig elmélkedem rajta.

A Margitsziget hovatartozása vitatott, ugye földrajzilag önálló, közigazgatásilag a XIII. kerület, tehát pest, de volt Buda is valamikor, jogulag pedig a Főváros részét képezi. Én persze jó pesti polgárként azt mondom, a Sziget a mienk . Ez csak felvezetése volt az indítóhozzászólásban feltett kérdésnek, hogy honnan is a Vízművek emblémája. Természetesen a margitszigeti víztorony (nagy kép) látható rajta. Ez a torony 1911-ben épült Zielinszky Szilárd és ifj. Raj Dezső építészek jóvoltából, s korán túl, különleges vasbeton szerkezete teszi értékessé, ma már ipari műemlék. Nem csak a vasbeton korai felhasználása miatt érdemelte ki a műemléki védettséget, hanem különleges szerkezete miatt is (ez belülről látszik csak persze). Ma már persze funkcióját vesztette, de galériaként még működő épület, szépen fel is újították. Nos, a Vízművek ezt választotta jelképéül, így nem csak a szigeten látható, hanem a városban több helyen is felbukkanhat, ahol vízműves autót látunk.
(kis kép)

Előzmény: hontalan (17)
micmaci Creative Commons License 1999.10.28 0 0 24
azt tudtátok, hogy regen az andrassy uton rendeztek a lovasversenyeket egeszen a kisfoldalatti megepiteseig. es hogy az andrassy ut
a parizsi minta alapjan epult. a kisfoldalatti iranyat pedig eredetileg angol mintara, baloldali kozlekedesre alakitottak ki. zuglo pedig a varos pereme volt, ahol jozsef attila is elt egy darabig.
NaNe Creative Commons License 1999.10.28 0 0 23
November,

Megkaptad a levelem ?

NaNe

Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.28 0 0 22
Szóval akkor nem is a 18-as a legautentikusabb budai villamos? Aszittem pedig. De azért a 41-es is igazán izgalmas... Nem az 59--es ám az egyetlen hegyijárat! Azért az 56-os sem semmii... Ahogy a Nagyhídról alázuborog... Egy időben BKV-nál dolgoztam (hol nem?) ez még a 80-as években volt, s valaki bejelentést tett, hogy az egyik megállóban az 56-os szám elé, a kis táblára amin a menetrendi adatok voltak feltüntetve, valaki bekarcolta: 19. Huhh. Mindenki ott nyüzsgüött a Moszkva téri BKV-s bódéban, civil ruhás zsaruk faggatták szegény villanyosvezetőket, hoogy ki mikor vette észre stb. stb.
Az 58-assal még én is utaztam!!! Sajnálom magam is, hogy megszűnt. A Magyar utcai kupit nem tudtam :-)) Ez jó sztori...

A szobrokon és az utcaneveken elmélkedem még
És rövidesen visszakanyarintom Pestre a témát...

Előzmény: Csokis2 (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!