Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.29 0 0 81
Kedves Sp. Az én életemben az az út előbb volt Bajcsy-Zsilinszky, mint István, ilyenformán az én szempontomból a mondatod így hangzik: nem vitatom, hogy újpestnek szüksége van férfi keresztnevűl utcákra, de az ne a Bajcsy-Zsilinszky út legyen. Érted? De mondok mást. Itten van nekünk a Belvárosban a Kossuth Lajos utca. Ilyen nevűből városszerte annyi van, mint égen a csillag. És hát hívták ezt máshogy is,.mégis kinek jutna eszébe visszakeresztelni? Nem csak Újpest jelent tehát problémát, hanem mindazon emberek akik túlzásba vitték az utcanév visszakereszteléseket, akik miatt Pesterzsébet Pestszenterzsébet lett néhány évre, akik Újpesten egy utca nevét áthelyezték egy másik utcába, ily módon két utcanév változás történt és csak egy új utanév született, akik elkövették Bajcsy-Zsilinszkyvel azt a méltánytalanságot, hogy egy Vörös Hadsereg útja szintre süllyesztve átkeresztelik akármivé. 40 év ideológiáját meg lehet tagadni, de azoknak az embereknek az emlékeit és kötődéseit akik ezidő alatt nőttek fel, nem lehet megváltoztatni a személyi igazolványva rótt bejegyzéssel. Annak sem lettem volna a híve, hogy az ötvenes években utcákat keresztelgessenek, de azt a sokkot nem éltem meg, ezt viszont igen.
De általában nem vagyok kibékülve az utcanevek széljárás szerinti megváltoztatásával bár hangsúlyozom, az első időkben még tetszett is, ám a fordulat ennek a személyes érintettségnek köszönhetően következett be nálam.

Az egész mindegy tkp. mert vissza már úgysem fogják csinálni.

Előzmény: Sp (80)
Sp Creative Commons License 1999.10.29 0 0 80
Kedves November!
Nem vitatom, hogy talán Újpesten is helye lenne egy B.Zs-rôl elnevezett utcának csak az ne az István út legyen. Akkor már az Andrássy út is megmaradhatott volna B.Zs. útnak, hiszen B.Zs.E. ott lakott. Meg kellene végre találni a középutat. Csaknem az összes nagyobb magyar településen volt B.Zs. utca, úgyanúgy, ahogy az ötvenes években Lenin úttá, meg Vörös Hadsereg útjává kereszteltek ezer, meg ezer utat.
De miért tagadjuk egyedül Újpest azon jogát, hogy az eredeti utcaneveket visszaállítsa?
Előzmény: Törölt nick (77)
scsabi Creative Commons License 1999.10.29 0 0 79
A Miatyánk u. elnevezés eredete külön kiemelt szócikk a Dr. Stig által említett alapműben. (kb. 01.30 körül érsz odáig). Érdekesség a könyvvel nem rendelkezőknek, hogy a Miatyánk u-t nem keresztelték át a háború után, csak nem tették ki a táblákat.

Csabi

Ps: Dögös a citromsárga Smiley! (ráadásul lopásbiztos) :-)

Előzmény: Törölt nick (77)
kheiron Creative Commons License 1999.10.29 0 0 78
Sziasztok!

A Moszkva tér Kalef neve igen valószínűleg a Kálmánból ered. Már több helyen olvastam (persze leggyakrabban a Budai Polgárban).

Üdv
Kheirón

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.29 0 0 77
sp
Nem látom be, miért ne lehetne B.-Zs.-ről elnevezni utcát Újpesten. Nem is kellett volna tenni semmit, csak úgyhagyni. Van benne egy kis személyes elfogultság, ha a Petőfi utcát keresztelik át, az kevésbé bántott volna, de ezt én már a ló túlfelére való átesésként értékelem.

Dr. Stig
Köszi a tippet, majd éccaka elolvasom. Tudjátok mire vonatkozik egyébként a békebeli elnevezés? Ezt még a Ferenc József korszakára mondták, bármilyen meglepő, a nagy elnyomás mellet az ő hosszú uralkodása idején alakult ki olyan kiegyensúlyozottság, hogy kiérdemelte (főképp a világháborúban és utána) a boldog békeidők kifejezést. De ez csak amolyan kitérő, értem mire gondolsz. (csak épp nem értek egyet Veled ) Nem vagyok híve egyáltalán az utcanév változtatásoknak, de annak különösen nem, hogy mindenféle szentek és istenek visszajönnek. Pl. a Kempinski szálló mögötti kis utca, ami tulajdonképpen új utcaelnevezésnek számít, de hogy miért épp Miatyánk lett?
A Kalef biztos, vagy csak tipp?

scsabi
Igazad van!!! Ez jó... Milyen lenne török neveket visszahozni... Defterdár-mahalle, Gazanfer-aga-mahalle...De persze én az eredeti utcanevekre gondoltam. Tudjátok melyik a két legrégebbi pesti utcanév ami még ma is nagyjából ott van ahol akkor? És melyik Budapest legrégebbi utcaneve? (Ezt a Budabarátoktól kérdem, mert én sem emlékszem, de valahol a Vár környékén van)

Csokis2
Hova tűntél? Itt maradunk Tabán nélkül

Hacsek
Ez igaz? Hú az nagyon jó lenne. Vannak méretbeli korlátozások? (Biztos, de mekkorák?)

És kedves mindenki!
Valaki regisztráljon légyszi egy levlistát... Én nem értem ami oda van írva...

Üdv
XI.

Hacsek Creative Commons License 1999.10.29 0 0 76
Kedves idared!

Én az archiweb, a legszélesebb körű magyar építészeti online szolgáltatás felelős szerkesztője vagyok. Nagyon szívesen helyt adok a Budapest anno honlapnak, természetesen ingyenesen, akár a mi szerverünkön is. A szerkesztésben nem vennék részt, ha lehet, de információval, adatokkal segíteni tudok.

Előzmény: idared (60)
Sp Creative Commons License 1999.10.29 0 0 75
Kedves November! Nagyon jó ez a topic. Az újpesti Bajcsy-Zsilinszky út azelôtt István út volt. Nem értem miért "durrant be" az agyad?
üdv. Sp
Előzmény: Törölt nick (67)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 74
SZEGÕ GYÖRGY
TÉR-KÉPRE MEREDVE
(EZREDVÉGI BUDAPEST):
http://www.c3.hu/scripta/scripta0/lettre/lettre17/08.htm
Erről mi a véleményetek?
(Bocs a nagy betűkért!)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 73
1922:
Úgy rémlik, hogy a Fővárosi Utcanév Bizottság (90-es évek elején volt valami ilyesmi, sajnos nem nagyon emlékszem rá) ajánlásában is ez az évszám szerepel. Gondolom polgári, "békebeli" ? hangulata miatt, ha valaki többet tud ez ügyben, ne algassa el! A középkorral kapcsolatban igazad van, de annyira messzire nem kéne visszanyúlni (SZVSZ)
Előzmény: Törölt nick (70)
scsabi Creative Commons License 1999.10.29 0 0 72
Beç kapusu mahallesi... rulez! :-))
(bocs nem ismerem az autentikus latinbetűs török átírást)
Bocs a tréfáért November :-)))
Előzmény: Törölt nick (70)
scsabi Creative Commons License 1999.10.29 0 0 71
Kedves Dr Stig,

Hogyhogy az Erzsébet-híd szenvedte a legkisebb károkat? Gyakorlatilag a pesti kapuzat (ingaoszlopok), ill a pesti parti nyílás szerkete maradt meg felhasználhatóként. (no meg persze az alépítmény, amit fel is használtak változatlan formában az új hídhoz.
A változatlan újjáépítésnek némelyes akadálya lehetett az eredeti szerkezet irdatlan anyagigénye (11180 t vasanyag az új híd 6300 t-jával szemben). Az eredeti híd vasanyaga kb. a Petőfi és a Margit-híd együttes vasanyagigényével egyenlő.
Amúgy az ötlet kiváló uis. nekem is az eredeti Erzsébet-lánchíd a kedvenc hidam. A lakótelepi környezetbe helyezés pedig... Hol kell Mo-n lakótelepi környezetbe egy 379 m hosszú híd?

Erzsébet-hidas kérdés (nem találós): ki tudja milyen színű volt az eredeti lánchíd? Több akkor élő szemtanút kérdeztem, de senki nem emlékezett rá.
Cs.

Előzmény: Dr. Stig Helmer (55)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.29 0 0 70
Uhh, én pedig egyáltalán nem változtatgatnám... Miért éppen 1922? Szerintem a legautentikusabb utcanevek a középkorból származnak. Egyáltalán nekm kellett volna őket megváltoztatgatni. Ez sem kevésbé letűnt régi kor, mint Vilmos császáré. De ha már így alakult, hogy Bajcsy-Zsilinszkynek van egy ilyen utcája, hát maradjon. Történetesen személy szerint még fel is nézek B.-Zs.-re. És azért mégiscsak több köze volt a Városhoz, mint Vilmosnak.
Előzmény: Dr. Stig Helmer (68)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 69
Kalef: Széll Kálmán tér – Kálmán = Kalef?
Előzmény: Törölt nick (67)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 68
II. Wilhelm von Hohenzollern német császár, az Osztrák-Magyar Monarchia szövetségese (nem náci!) – szerintem jó hangzású utcanév egy rég letűnt kor emlékét idézi, mint a Teréz krt. Izabella u. stb. utcanevek Bp. aranykorából, én szívem szerint az 1922. évi utcanevek visszaállítását támogatnám…
Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.29 0 0 67
Hű Stig Helmer! De jó címet adtál! Én ezt még nem is ismerem!!!
Egy másik opicban már volt szó róla, nem értünk mindenben egyet, de ennek örülök, mert szeretek vitatkozni, én az 1950 UTÁNI Budapestet tartom igazán Budapestnek. És figyuzz: mennyivel tett többet Vilmos császár mint Bajcsy-Zsilinszky mondjuk a magyarokért?

Nekem '90 táján először marhára tetszett, hogy visszajönnek az elfeledett utcanevek, nem kellett többet rászólni a Nagyira, de Nagyi, az már nem Andrássy út!!! Aztán kezdtek jönni a vadhajtások (Pestszenterzsébet), stb., és amikor Újpesten a Bajcsy-Zsilinszky utat átkeresztelték István úttá, akkor bedurrant az agyam és azt mondtam: nem! Soha többet nem fogom használni az új utcaneveket. Persze nem vagyok túl következetes, de a November 7. tér már csak Nov. 7 tér marad nekem, a Felszab meg Felszab. Szóval Vilmos császárt süllyesszük el...

Idared, most hova írjak akkor Neked? Adj egy e-mail címet! Egyébként igen, az Extrát külföldről nem lehet elérni sajnos. Egyelőre azt javaslom nyissunk helyet mindegy hol, akár a Nexuson is lehet, legfeljebb összefűzünk több regisztrációt. Ha valamelyik közgyűjtemény megszán minket hellyel (én pl. a C3-ra gondoltam) akkor még átköltözhetünk, de mindenképpen el kell kezdeni valahol, hogy legyen referencia, meg egyébként is, hogy már nézhessük mi magunk is.

Még egy javaslat: a honlappal kapcsolatos dolgokat ne itt vitassuk meg a továbbiakban, hanem csináljunk egy levlistát és arra feliratkozhat mindenki. Az ötleteket, meg a megvalósult dolgokat azon keresztül megbeszélhetjük. Most már csak egy konkrét kezdeményező kellene aki tud angolul (az nem én vagyok sajna) és megcsinálja a levlistát. Itt egy cím példának, de nekem mindegy hogy hol: http://www.listbot.com/
Akkor megmarad az anno a legendáknak és anekdotáknak.

No hagy jöjjön a régi kedves Margitszigetről egy hamisítatlan pesti legenda:
Tudvalevő, hogy Margit a XIII. században életét a szigeten lévő zárdában töltötte, s ott is halt meg. Aszketikus életet élt, mentesen minden földi hívságtól, s szegényen is halt meg. Legalábbis ezt mondták. Ám a mohó városi nép ezt nem hitte, s azon szóbeszéd nyomán, hogy a királylánnyal együtt vasládákban földbetemették az örökséget is, évről évre felásták a Margitszigetet. Odáig fajult a dolog, hogy azt tartották a jónépek, minden év februárjában azon a napon mikor a királylány meghalt, pontban éjfélkor egy kék lidércfény világítja meg azt a helyet ahol a kincs rejlik... Ez a babon még a múlt században is tartotta magát, nagyjából a szigeti élet felpezsdülésével (fürdő, szálló, majd később a hídszárny) ért véget. Mindenesetre a kertészek megőrültek február derekán, mert reggelre szét voltak túrva a virágágyások, meg az egész sziget, a kincskeresők aktív közreműködésének köszönhetően...
Kövekezik: Normafa és a Margitsziget.

Budaiak! Miért Kalef a Kalef?

Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 66
Németek által is lakott bp-i városrészek elnevezése:
http://www.meh.hu/nekh/Magyar/nemethelyseg.htm |
Előzmény: John Howard (51)
John Howard Creative Commons License 1999.10.29 0 0 65
Dolgozom rajta... :)

Regényszerű megvalósításával néhány héten belül találkozhattok honlapomon!

Üdv:
John Howard

Előzmény: Dr. Stig Helmer (63)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 64
Ha valamiért érdemes foglalkozni az időutazás lehetőségével, hát ez lenne az! Képzeld átmenni az Erzsébet hídon :)
Előzmény: idared (61)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 63
Ha valamiért érdemes foglalkozni az időutazás lehetőségével, hát ez lenne az! Képzeld át menni az Erzsébet hídon :)
Előzmény: idared (61)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 62
Ha sikerül összeállítani egy igazán színvonalas anyagot, akkor csak felfér valamelyik budapesti közgyűjteményünk honlapjára (remélem, van ilyen), de először legyen meg a csúdafinom Bp. anno! Könyörgöm a Népszabóság honlapjára ne rakjátok! :) - A Bp. mellékletüket szeretem, de a többi...
Előzmény: idared (60)
idared Creative Commons License 1999.10.29 0 0 61
Hoppá, valóban vicces lenne ha a 20. század hajnalán ébredeznénk éppen. :) Megnézném az akkori Budapestet élőben, jaj, milyen gyönyörű lehetett. :)

idared

Előzmény: Dr. Stig Helmer (59)
idared Creative Commons License 1999.10.29 0 0 60
Igaz! Csak legyenek anyagok, sztorik, képek.

Tud valaki egy helyet ahol elhelyezhetnénk az egészet az ingyenes helyeken kívül? Úgy értem, valaki nem tud szeretni valahol helyet?

Ha nem, akkor valószínűleg Nexus lesz. De szóljatok ha van valami jobb!

idared

Előzmény: Dr. Stig Helmer (58)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 59
Hú! Ezt nagyon elírtam!
Az igazi Bp. azért mégis csak az 1950 év ELŐTTI Bp!

Nem csak én hibáztam :) XXI. század hajnalán...
Amúgy a Szent Imre híddal semmi bajom :)

Előzmény: Dr. Stig Helmer (58)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 58
Budapest:
-Buda
-Pest
-Óbuda
+ A környező települések (Ujpest, Kispest, Csillaghegy stb.),de ezt a második körben - helyi lokálpatrióták segítségével :)
-közigazgatás régen és most
Az igazi Bp. azért mégis csak az 1950 évi Bp.
Előzmény: idared (48)
idared Creative Commons License 1999.10.29 0 0 57
Hidak...mit szóltok a Lágymányosi hídhoz?? Törvényszerű, hogy amit a 20. század hajnalán építünk annak ilyan hipermodernnek kell lennie?

idared

Előzmény: Dr. Stig Helmer (55)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 56
Utcanevezéshez: Budapest teljes utcanévlexikona, Dinasztia Kiadó – Gemini Budapest Kiadó Budapest, 1998
Nagyon sirály, ezen a topic-on SZVSZ kötelező olvasmány! Még a Máhr Jenő u. is benne van!
Előzmény: scsabi (53)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.10.29 0 0 55
Én is a Régi Erzsébet híd szerelmese vagyok, tudjátok-e, hogy az a híd szenvedte el a legkisebb károkat, mégsem építették újjá! Túl keskenynek találták. (persze a Kerepesi (Rákóczi út) nem autópályának épült, és szerintem ma sem kéne annak lennie) Felmerült az is, hogy újjáépítik, és alagutat fúrnak alá. Sajnos 1964-ben átadták ezt a csak a nevében Erzsébet hidat. Számomra a rokonszenves megoldás az lenne, ha ezt a Szocialista Bp. jelképévé vált műtárgyat áthelyeznék valami lakótelepi környezetbe (M0-s híd, Dunakeszi) és korszerű anyagokat és technológiát alkalmazva újjáépítenék az ERZSÉBET hidat.
Tudom ennek esélye nulla, de álmodozni azt szabad… Végül is vannak biztató jelek: Corvin áruház homlokzatának visszaállításának terve. Apropó Blaha L. tér, SZVSZ a Nemzeti Színházat is ott kéne felépíteni a régi helyén ugyanolyan külső megjelenéssel (a lerombolása után kiderült, hogy a metró miatt nem kellett volna lebontani!), valami olyan technológiával, amellyel a Teréz krt. és a Szondi u. sarkán álló Biztosító székház épült.
Természetesen villamos közlekedést mindenhová! Fák és villamosok nélkül nem érnek semmit a pesti utcák! Undorító, ahogy ma az Üllői út és a Vilmos Császár útja (Bajcsy-Zsilinszky) kinéz, nem hiszem, hogy ebbe bele kéne törődnünk!
Város szerelmesei egyesüljetek! :D
Szép fotó az Erzsébet hídről:
http://www.bparchiv.hu/magyar/fototar/fototar.htm
Előzmény: kerenyitomi (43)
scsabi Creative Commons License 1999.10.29 0 0 54
A Király utca páros oldala (emlékeim szerint) vhol a Káldy Gy. és a Rumbach között. (tűzfalreklám)
Előzmény: idared (52)
scsabi Creative Commons License 1999.10.29 0 0 53
Mussolini tér-> Oktogon
(Érdekes miért nem Nyolcszögtér)
Előzmény: John Howard (51)
idared Creative Commons License 1999.10.29 0 0 52
Az Extrát nem lehet elérni külföldről??? Vagy nem jól? Erről nem tudtam. Körülnézek, hogy mi lenne a legjobb.

Hol van a gettóban a hirdetőtábla?????

idared

Előzmény: Törölt nick (49)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!