Kedves V!
Mennyi az az "egy darabig"? Én már három hónapja csinálom a diétát és az emésztési panaszaim sokat javultak, de ezek az átok gombák a genitáliák környékén és a fejbőrömön nem hagynak békén. Van néha átmeneti javulás, de aztán kezdődik minden elölről. A hajam borzasztóan hullik, lehet, hogy ez már a diéta hatása? Van valaki akinek hasonlóak voltak a tünetei és elmúltak valaminek a hatására?
Hónapok óta most először olvasok bele a topicba. Érdekes a krumpli eseted, nálam uez volt. Könyörgöm, hagyjátok ezt az ádáz önsanyargató diétát!!! Nagyon édeset és élesztőset ne egyetek, de csak egy darabig! A végén már én is megvontam a szervezetemtől szinte mindent, és sorra alakultak ki az allergiáim, ill. intoleranciáim. A szervezet megsinyli ezt. Valamit nem adsz neki ugyanúgy megborul az egyensúly. Jelenlegi meggyőződésem, hogy nekem is volt candidám, de a 1,5, sőt 2 éves szigorú diéta nemhogy hasznos, hanem nagyon is káros volt. A szervezetem csak nagyon kis mennyiségben képes a mai napig elviselni bármilyen kenyeret,úgy, hogy lisztallergiám, lisztérzékenységem nincs!!! én rájöttem, mindazon dolgokra reagál túl, amit előtte megvontam tőle. Szépen lassan adom neki vissza a dolgokat, és kezd helyreállni a több éves hasmenésem is, üdv:
V.
A quinoa-t és a bulgurt is lehet enni candidásoknak. Mindkettő kiváló köretnek.
Kíváncsi vagyok, hogy neked "odaát" milyen módszerrel állapították meg a betegséged?
Elküldöm a privátodra is, de hátha örülnének neki mások is. Anno még Ensortól kaptam én is ezeket a recepteket, remélem tudod használni őket.
Íme:
Élesztő nélküli kenyér (1):
Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csésze hajdinaliszt
3 csésze kukoricaliszt
1/2 csésze szójaliszt
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 evőkanál szezámvaj
Keverjük össze a liszteket, a sót és az olajat egy tálba. Az olajat egyenletesen dolgozzuk be. Hagyjuk állni 1 órán át. (Ha azt akarjuk, hogy megkeljen hagyjuk másnapig állni.) Apránként adjunk hozzá vizet, és dagasszuk erősen míg a tészta ragadós és majdnem nyúlós lesz. Formáljuk cipóvá, lisztezzük meg, és tegyük kiolajozott kenyérformába. Hagyjuk 1/2 óráig állni. Süssük közepes sütőben 1 - 1 1/2 óráig.
Úgy készül mint az előbbi, de sütés előtt a tetejét szórjuk meg szezámmaggal.
Élesztő nélküli kenyér (3):
2 csésze teljes őrlésű búzaliszt
1/2 csésze hajdinadara
1 evőkanál olaj
1/2 teáskanál só
Akármilyen főtt gabona, pl. rizs, hajdina vagy köles belekeverhető a kenyértésztába. Jó szórakozást - mindenki saját belátása szerint keverheti a különböző liszteket.
Kenyér:
2-3 közepes krumpli, héjában megfőzve, összetörve
kb. fél kg Graham liszt
1 sütőpor
kb. 1 kávéskanál tengeri só
2-3 evőkanál étolaj
1-2 dl víz (fokozatosan öntsd hozzá, amennyit felvesz)
A hozzávalókat összekevered, két kis veknit formálsz belőlük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig kell sütni (amikor szépen megpirult). Én szoktam a tésztába keverni egy kis köménymagot vagy szezámmagot, esetleg lenmagot.
Minél több krumplit teszel hozzá, annál finomabb. Viszont a krumplitól kissé ragad a tészta, akkor kicsit több olaj kell hozzá.
Lisztérzékenyeknek kenyérlapocska:
Keverjünk össze egy csésze rizslisztet, fél csésze kukoricalisztet, egy evőkanál burgonyakeményítőt egy csapott mokkáskanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy tészta sűrűségű legyen. Ízesítésként beledolgozhatunk szezámmagot, hántolt napraforgót, lenmagot, esetleg mustármagot, valamint egy kevés tengeri sót. Kanalazzuk a tésztát gofrisütőbe. 10-12 perc sütés elegendő.
Hajdinakeksz:
2 csésze hajdinalisztet fél deci olajjal jól összedolgozunk. Hozzáadunk 2 deci joghurtot és lisztezett deszkán simára dolgozzuk. Fél centi vastagságura kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró sütben körülbelül 15 percig sütjük. (Mivel az eredeti receptben van méz is, de nekünk az tilos, ezért szerintem sóval és mindenféle fűszerekkel élvezetessé tehető.)
POGÁCSA:
25 dkg Durum tésztaliszt
25 dkg túró
15 dkg margarin
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál szódabikarbóna.
DURUM TÉSZTA-LISZTBŐL KENYÉR:
30 dkg durumtésztalisztet kis sóval, mokkáskanál szódabikarbónával( aki érzékeny rá, tegyen bele fél mokkáskanál kálium-hidrotarikumot-amit gyógyszertárban meg lehet vásárolni) ezt szárazon összekeverem, majd hozzáadok kb. egy kávéskanál étolajat, amelyet elmorzsolok a lisztes anyaggal és csak ezután keverem hozzá a szűken mért 2,5 dl PI-vizet.
A sütőt csak akkor kapcsolom be, amikor már majdnem kész a tészta, tepsibe teszem és eligazítom, és máris rakom be, tehát 2 perc, vagy még annyi sem. Először erős tűzön sütöm, majd közepes tűznél kb. 25-30 perc alatt sütöm meg.
Kisütés után rögtön konyharuhába tekerem, hogy visszapuhuljon.
Ropogtatnivaló:
Szükséges hozzá egy ostyasütő, de ha nincs, a tésztát kevés olajban palacsintasütőben is ki lehet sütni.
1/3 kukoricaliszt, 1/3 rozsliszt (telj.kiőrl.),1/3 Graham-liszt, kevés olaj, rengeteg fahéj és őrölt szegfűszeg meg szegfűbors, víz, csipet só. Mindezeket összekeverni, hogy sűrűbb palacsintatészta szerű legyen, fél órát állni hagyni és evőkanalanként kisütni. Én a tésztához még keverek egy kis zabpelyhet, őrölt kölest és egy kanál hajdinalisztet.
Sós változata, ha fahéj helyett egy kis gyömbért vagy köményt teszek bele.
Ha a tésztába tesztek 2 egész tojást is (persze a tészta mennyiségétől függ mennyi tojást lehet bele tenni!) és 2-4 órán keresztül állni hagyjátok, akkor a sütőben ugyancsak evőkanállal kiszaggatva kis puffancsokat lehet sütni!
Lepény: hamar elkészül, finom, érdemes kipróbálni: rozsliszt, tönkölybúzaliszt, étolaj, langyos víz, sütőpor vagy szódabikarbóna, tökmag, napraforgómag, só keveréke. Ezt összegyúrom, tepsibe teszem, és kb. 3 cm vastagságú lepény lesz belőle, ami még egy hétig is eltartható fólia alatt. Ajánlom mindenkinek, akinek kevés ideje van, vagy nem sikerül az igazi kenyeret megsütnie.
Kedves Topiklakók!
Élesztő,és gluténmentes kenyér recepteket tudnátok küldeni nekem, ha létezik ilyen?(mailben)
Egy új kenyérsütő gép boldog tulajdonosa lettem.
én már teljesen össze vagyok zavarodva, segítsetek nekem kiigazodni magamon
nálam epe-candidiasis-t állapítottak meg, a gasztroenterológián, epeszondázással, semmiféle vega teszt nem készült, és nem is tervezek ilyenre menni, hamár egyszer van egy diagnózisom
viszont: semmilyen tünetem nincs
ilyenkor mi van? mit kell csinálni?
koszi aNDA a segitseget. mivel amerikaban lakom nehezen tudom a bioboltost megkerdezni hogy melyik mit jelent magyarul :-))) persze tudok angolul, de ezek mar eleg specialis szavak...
most fogom kezdeni a 3 honapos candida dietamat es epp az alapanyagok beszerzeset vegzem. elmentem ebbe a bioboltba, hogy szetnezzek mi kaphato azok kozul amiket irkaltatok. sok mindent meg is talaltam, de voltak ott olyan termekek amiknek a magyar megfelelojet nem tudtam, igy azt sem tudtam eheti e candidas. ezeket irtam meg a korabbi hozzaszolasomban. epp ezert fordultam hozzatok.
ok, akkor tonkolybuzam van, mivel tegnap vettem spelt flour-t.
A kasha egy szövetfajta, de természetesen lehet, hogy van más jelentése is.
A quinoa magyarul is ugyanígy van és egy gabonafajta.
A bulgur szintén ugyanígy van magyarul és ez a tört búza, amit az arab országokban nagyon kedvelnek.
A tönkölybúza angol megfelelője: german wheat illetve spelt.
A többivel jól kifogtál rajtam, mivel nem soktam ilyeneket enni... A teff flour tuti, hogy valamilyen liszt (de nem tudom, hogy milyen), a seed csírát, magot jelent, a kasha nem más, mint a kása (esetleg hajdnia kása). Szerintem kérdezd meg nyugodtan egy bio boltban az eladót, tudnia kell ezeket. Sok sikert!
Részemről nagyon köszönöm a részletes felvilágosítást. :)) Bevallom, eddig nem tudtam, mi a tönkölybúza. Eddig inkább az olcsóbb graham lisztet használtam. Ezek után áttérek a tönkölyre. :)))
Köszi a kimerítő ízelítőt... már olvasás közben is éreztem, hogy vérem, húsom egészséges, lelkembe boldog értelem és öröm költözött. Na jó, ne tessék komolyan venni, de annyir vicces volt ez a rész :))
Az utóbbi hónapokban rászoktam a tönkölybúza kenyérre. Először nem ízlett, egy ideig nem is vásároltam belőle, aztán mégis rákényszerültem, jobbhíján. Hamar feltűnt, hogy jót tesz az emésztésemnek, sőt némi megszokás után már jóízűnek tartottam.
A helyzet már odáig "fajult", hogy még gyümölcsöt is tudok fogyasztani anélkül, hogy cefreszerűen megerjedne, megromlana a beleimben, valamint a nyelvem kifehéredne, rossz közérzet kíséretében. Persze, gyümölcsöt egyelőre csak reggeli gyanánt eszem, hogy más ételekkel ne keveredjen.
Úgyhogy kénytelen voltam utánanézni ennek a növénynek, mert eddig nekem ez valahogy kimaradt. Így választ kaphattam pl. arra is, hogy régiesen csengő neve ellenére, régebben miért nem lehetett róla hallani és honnan került elő "mostanában":
"Két lelkes és elszánt magyar nemesítő, dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc többéves munka eredményeképpen szelekciós nemesítéssel, génbankokban még meglévő alapanyagokból állította elő az Öko-10 névre keresztelt tönkölybúzát a '90-es évek közepe táján, ami azóta magyar és nemzetközi bejegyzést is kapott."
"Kenyéren és vízen él - szól a sokat hallott szólás, melyet szegényes körülmények közt tengődő emberek életének jellemzésére használ a magyar nyelv. Ha azonban a tönkölybúzát vennénk alapul, akár érvényét is veszthetné az ősrégi mondás...
Lássuk, mi minden szól a tönkölybúza fogyasztása mellett: - Könnyen, gyorsan felhasználható energiával látja el az izomszöveteket, a kötőszöveteket, a belső szerveket, az idegsejteket, az érzékszerveket - tehát minden emberi sejtet. - Pelyvája antibiotikus hatású, erősíti az immunrendszert, így rendkívül hatékony például a Candida elleni küzdelemben. - Könnyen emészthető, emellett gazdag rosttartalma szinte kefeként tisztítja a beleket."
"A tönkölybúza a legjobb gabonafajta.
Meleg, zsíros, és tápláló, mégis lágyabb,
Mint a többi gabona. Aki ezt fogyasztja,
Annak vére és húsa egészséges lesz, lelkébe
Pedig boldog értelem és öröm költözik.
Bármely formában fogyasztva ízletes."
"Az egészséges táplálkozás hívei közül is kevesen ismerik a tönkölybúzát, annak ellenére, hogy ez a gabonafajta már a Magyarországon élő ősemberek barlangjában is megtalálható volt. A legrégebbi, hazánkban talált tönkölylelet Kengyelről ismert és mintegy 8000 éves. Az ismeretlenség azonban nem véletlen, hiszen hosszú évekig semmit nem lehetet erről a gabonafajtáról hallani, mert feldolgozása nehezebb mint a közönséges búzáé. A tönköly hazánkban 1995-ben jelent meg újra."
Elhiszem, hogy sokaknak nem újdonság, de akit érdekel, részletesebb információkat találhat a fenti linkeken, illetve google.com keresővel.
Bagolyka:lehet, hogy így van, ahogy mondod. Valóban sokat ettem belőle, mert egyszerű volt az elkészítése. Én elég szigorúan tartom a diétát.
Vega: nekem bejött, de mindenkinek más a véleménye. A Számok: az a jó, ha 100%-os. Ez egyfajta inverz szám. Az immunrendszered és a gomba közti arányszámot mutatja meg.
Sziasztok! A Vega teszt mennyire megbízható? Az eredményem 68 lett, de a megbíhatóságon kívül még arra sem kaptam választ,hogy ez pontosan mit is jelent.
Lehet, hogy a candida miatt az immunrendszer annyira "padlón volt" hogy már nem volt ereje reagálni az őt allergizáló krumplira. Amint helyre jött az állapota rögtön kinyilvánította a nem tetszését. Ilyet már mástól is hallottam.
Azért jó változatosan enni, mert ha valamit tartósan sokat eszel, akkor arra allergiás lehetsz. Nem lehet, hogy nálad ez történt?
Hála a mindent megtagadó diétának, sikerült tavaly beállnom az allergiások csapatába. Hurrá!
Szia aNDA! Mostmár értem, amit ide írtál. Nekem változott az allergiám, pl. Régen egyáltalán nem voltam allergiás a krumplira, most nem bírom megenni. Elég nagy kiszúrás, sokszor nagyon sokféleképpen lehetne enni...
Nem tudom elképzelni, miért van ez, de a VEGA is kimutatta és mondta a hölgy, hogy ez nagyon sokszor előfordul. Érti valaki ennek a mehanizmusát? Hozzátenném, nem vontam meg magamtól a gyümiket, minden reggel azt eszem, ha bírom délig, és már 100%-os vagyok, de ez azért még sincs így jól.