Keresés

Részletes keresés

Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.11.01 0 0 111
Nézd csak meg jobban! Vannak ott IGAZI pesti házak is. De a lényeg: a fák, hát még ha a 15-ös villamos is ott csilingelne…
Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.01 0 0 110
Pozsonyi út?! Ott még a lift is bauhausból van...
Előzmény: Dr. Stig Helmer (109)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.11.01 0 0 109
Hát...
A Bauhaus szerintem pre-lakótelepi stíl, alacsony belmagasság, vékony falak... Persze Bauhaus stílusban is lehet nagyot alkotni, elcserélném Békásmegyert minden további nélkül Bauhausra.
Az igazi századfordulós polgári lakásokra esküszök. Újlipotvárosban csak a Pozsonyi út és a Szt. István park (főleg a bekerítés előtti állapotában) tetszik, a többi része túl ipari. Szűk utcák, semmi fa.Rossz közlekedés, nagyon be van szorítva a Duna és a Váci-vasút vonal közé. Istvánmező, Herminamező rulez! Budát sajnos nem nagyon ismerem... De ahol sok a zöld terület az rossz hely nem lehet!
Előzmény: scsabi (107)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.11.01 0 0 108
Sirály!
Előzmény: John Howard (98)
scsabi Creative Commons License 1999.11.01 0 0 107
1938 szerintem azért jogos, mert a Főváros egységes fejlesztésének ez az "utolsó békeéve". A két háború közti fejlesztés ugyanazon az elven folyt tovább, ti. Budapest a Kárpát-medence fővárosa.
Ha az azelőtti utolsó békeévre (1913) gondolsz, nos mai szemmel sokkal szegényebb lenne a város.
Példák:
-Lipótváros északi része (ún. Újlipótváros)
-A jelenlegi XIV. kerület két háború közt fejlődésnek indult területe (Zugló, Alsórákos), ami az utolsó "korszerűnek" nevezhető tudatos városfejlesztés eredménye. Torzói ma is láthatók (Örs vezér útja, Róna u.; Kerékgyártó u.)
-Németvölgy és a Felső-Krisztinaváros
-Horthy Miklós-híd
-Nap-hegyi villanegyed modern házai
-Margit krt.

Én szeretem a 30-40-es évek modern, szelíd-Bauhaus épületeit. Pl. szép a Díjbeszedő-ház (Margit krt.), vagy az Aladár u. 18., vagy Dezső u. 3. stb.)

Csabi

Előzmény: Dr. Stig Helmer (104)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.11.01 0 0 106
Vilmos Császár útja (előzőleg Váci körút):
A lényeg szerintem a villamos és a fák… A régi patinás utcáknak vissza kéne adni a régi jól csengő neveiket, pl. Aréna út, Dózsa Gy út helyett. Bajcsy-Zsilinszkyről, Dózsáról stb. szerintem lakótelepeken kéne utcát elnevezni, de ne vesszünk el ebben!
Előzmény: Sp (80)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.11.01 0 0 105
Kedves Alfred!
Mint régi Bp. rajongó, látogass el a politika/ne legyen Nagy-Bp 50 éves topic-ra! (sajnos érdeklődés hiányában igen csak halódik...)
Előzmény: Alfred (91)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.11.01 0 0 104
OFF
Miért pont 1938?!
Én az I. VH előtti időkbe mennék vissza. Demokratizálnám a Monarchiát, nem lenne háború se I. se II. se Trianon, csak szép Budapest!
Előzmény: Alfred (92)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 1999.11.01 0 0 103
Zugliget:
(Pest-budai helynevek játékai - Kiss Gy. Csaba, Napi Magyi Nézet 1999. 10. 30.):
… A Zugliget elnevezésben már ott van némi kellemkedés, hiszen ezt a helyet németül egyszerűen Sauwinkelnek hívták (a Disznófő név mindmáig erre utal), magyarul Disznózug lett volna, ám egyszerű megoldásnak látszott a szókezdő betűt elhagyni, így is értelmes kifejezés maradt: Auwinkel, vagyis Ligetzug, Zugliget…
Bp. utcanévlexikona:
…1847-ben az addigi Auwinkel (Ligetzug), korábbi nevén Sauwinkel (Disznózug) egyik része kapta ezt a nevet. Másik része Virányos lett. Valószínűleg az itt volt vadaskert vaddisznókban gazdag területe volt ez e rész…
Bp. utcanévlexikona:
Alkotás u:
az elnevezés a Schöpfung (teremtés) német szó félrefordításából ered. Az utca a mai Magyar jakubinusok tere 5, 6 és 7 sz. ház helyén állott házról kapta a nevét, amelyet a XVIII. sz-ban építettek, timpanonjában a Teremtést ábrázoló domborművel.
Előzmény: John Howard (51)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.01 0 0 102
Kedves Topicnyitó!

Boldog név(hó)napot kívánok! Valamint gratulálok a témához, ami nekem is szívem csücske, bár nem vagyok benne szakértő. Évekkel ezelőtt, amikor hazatértem első hosszabb külföldi utamról, ahol élveztem a tisztaságot, rendezettséget, a tömegközlekedést meg mindent ami jól működött, mély depresszióba zuhantam és maradtam is.

Azóta spontán kezdem felfedezni Budapest nagyszerűségét mint a gumimacik, akik néha az ős-gumimacik high-tech fossziliáira bukkannak, csak lesnek és még nem mindig értik, mi mire való is volt.

Budapest gyönyörű a levegőből. Ide megérkezni a legszebb látvány. Nekem kedvencem a légifotók, a térképek és a helyszíni fotók összevetése, közös megjelenítése. Egyszer ha elfogadjátok (mert hogy ebben nem vagyok profi, így anayagaim sem) majd én is beszállnék, ha időm engedi.

Ismét boldog névhónapot kívánok

slr

Előzmény: Törölt nick (-)
idared Creative Commons License 1999.11.01 0 0 101
Reméljük ezen a héten meg tudjuk beszélni, hogy is legyen ez a honlap.


Ha valaki szeretne részt venni komoyabban a site létrehozásában, az iratkozzon fel a budapest anno levelezo listara. (irjon egy emailt a budapest-subscribe@onelist-com cimre)
Akinek nincs ideje ra, de lenne anyag amit felajanlana, az irjon nekem az idared@freemail.hu cimre.

Hacsek, biztos lesznek fenyekpek amiket fel akarunk majd tenni, de majd kozos erovel osszenyomujk oket! Koszi a segitseget!!!

Szóval jelentkezzetek!

idared

Előzmény: Hacsek (100)
Hacsek Creative Commons License 1999.11.01 0 0 100
Kedves idared és November!
Nagyon jó hírem van.
Nincs méretbeli korlátozás a szerverünkön.
Az más kérdés, hogy csakis az olvasó érdekében az egész archiweben nincs olyan kép, ami átlagos modemen 20 mp-nél hosszaban kellene hogy ömöljön át.
Ha EBBEN segítség kell, azt szívesen megteszem, a saját érdekünkben is.
Ha valamiféle "csapat" összejön megdumálni, hogy milyen legyen, miből álljon a Budapest Anno honlap, azért azon szívesen ott lennék.

És még valami... Nagyon szeretem ezt a topicot, csakhát (az archiweb szerkesztése mellett) már itt a törzsasztalon is van egy elég komoly vállalásom az Építkezés topicban, és ha még ide is írogatnék, a nap 24 órája nem volna elég.

Előzmény: Törölt nick (77)
John Howard Creative Commons License 1999.11.01 0 0 99
Azért ide is írok egy rövidet.

A két világháború között nagyon sok helyen akadályozta a város közúti közlekedését vasúti sorompó, az ún. "halálsorompók". Egy ilyen helyen, talán a kőbányai Liget térnél történhetett egyszer, hogy egy esküvői menet is várakozásra kényszerült. Fél óra múlva azonban a menyasszony megunta a dolgot, úgy, ahogy volt, fátyolban, ruhában, faképnél hagyta az egész násznépet, meg a vőlegényt is - örökre!

Üdv:
John Howard

(100)

Előzmény: John Howard (98)
John Howard Creative Commons License 1999.11.01 0 0 98
Hello Mindenkinek!

Városi történetek (urban legends) honlapomon!

www.nexus.hu/jhoward

Üdv:
John Howard

kaviat Creative Commons License 1999.11.01 0 0 97
homepage rulez :)) várom...

.kav]4t

scsabi Creative Commons License 1999.10.31 0 0 96
Ha már foglalkozásnév:
Tímár u. (III. ker)
Előzmény: Törölt nick (95)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.31 0 0 95
Hmmm... A Kecskeméti utca nyert. Ami azért érdekes, mert ha nekem kellett volna tippelnem, nem erre gondoltam volna, hanem foglalkozás vagy tárgynevekre. Úgyhogy gratula. Van egy másik is, ami nem tudni hogy egyidős-e, de ugyanabban a forrásban említik, viszont a legrégebbi valóban a Kecskeméti.
A budaiban, mondom nem vagyok biztos, valami iparszerű neve van és pár éve volt 600(?) éves, de nem jut eszembe a fene vinné el.
Előzmény: scsabi (94)
scsabi Creative Commons License 1999.10.31 0 0 94
Legrégebbi közterület-elnevezések:
(szigorúan SZVSZ):
Buda: 1. Szent György tér (XVI. sz-ban már létezett); 2. Balta köz (tipp)
Pest: 1. Kecskeméti u. (tipp); 2. Váci u. (tipp)

Cs.

Előzmény: Törölt nick (77)
Alfred Creative Commons License 1999.10.30 0 0 93
Dr. Stig Helmer:
Támogatom! A Corvint meg kell hámozni, a Nemzeti külső homlokzatát vissza kell építeni, de a teljes épület legyen a színházé (Eredetileg csak a terem az előcsarnok és néhány kiszolgáló helység volt a házban, fölötte bérház volt. A technikai részek, a díszletépítők, a díszlet raktár, öltözők, kazán a Kőrút túlodali háztömbjének túlsó oldalán volt, és egy négyméter magas alagút kötötte össze a színházzal. Ez az épület ma a Kopintdatorg jól őrzött székháza, alig lehet bejutni.).

És a legfontosabb, elő kell venni a háború elötti fejlesztési terveket, átrostálni, kiegészíteni, a kor technikai lehetőségeihez hangolni, és aszerint építeni tovább Budapestet, ahol pedig az elmúlt ötven év felejthetőt alkotott, esetleg a korábbi tervek ellenében, azt keményen lebontani.

Előzmény: Dr. Stig Helmer (55)
Alfred Creative Commons License 1999.10.30 0 0 92
Dr. Stig Helmer:
"Ha valamiért érdemes foglalkozni az időutazás lehetőségével, hát ez lenne az! Képzeld át menni az Erzsébet hídon :)"
Te csak ne vigyorogjál! Én alaposan kidolgoztam, hogy mit, hogyan fogok intézni, amikor '38-ba megyek. Már a feleségemet is beavattam, sikerült néhány vitás kérdésben is megegyeztünk, és amint technikailag kivitelezhető, mi utazunk!
Előzmény: Dr. Stig Helmer (63)
Alfred Creative Commons License 1999.10.30 0 0 91
Kedves mindenki, budai vagyok, és Régibudapest rajongó. Különösen a háború elötti már modern, kényelmes Budapestet szeretem. Ismerőseim lemondóan legyintenek mikor megemlítem egyik legfájóbb problémámat, Budapest szétlövetését, és rommá bombázását. Az a Budapest, ami szinte teljesen elégett, az volt az igazi, Európa legszebb tetőszerkezeteivel, csipkés homlokzataival, és olyan előrelátó tervekkel, amik a mai terveknél is előbbrelátók voltak.

scsabi:
Igen ott van két reklám, és úgy emlékszem egy női fehérnemű bolt, és egy vasalat kereskedés hírdette magát. A nyelvezetéből, és abból, hogy telefón számot egyik sem tartalmaz, valamint az elbontott ház korából ítélve a tízes évek előttről származnak.

Ha este, mikor már ég a közvilágítás a Csaba utcából nézzük a Széll Kálmán térii Postapalotát, a bejárat fölött jobbra, kb másfélemelet magas nyíl látszik, mely töréssel a még látszó, de befalazott óvóhelyre mutat. Mostanában nem néztem, a homlokzat felújítása után a a sárgás közvilágítás fényében szinte világított.

Előzmény: scsabi (54)
idared Creative Commons License 1999.10.30 0 0 90
Mindenkeppen irjal ilyenekrol, engem es szerintem mindenkit nagyon erdekel!!!

idared

Előzmény: _cOlOs_ (88)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.30 0 0 89
_cOlOs_ Creative Commons License 1999.10.30 0 0 88
Sziasztok!

Ql a topic. Magam nem vagyok fővárosi, csak itt tanulok már 5 éve...és idegenvezető képzetségem is már megvan...meg úgy általában érdekel mindenféle helytörténet.

Hallotatok arról (igaz egyáltalán?) , hogy a régi Mátyás-templom oltárát lefalazták a törökök, és mikor elkezdődött a várr visszafoglalása, a fal leomlott, és a törökök ebből azt szűrték le, hogy a magyarokkal vannak az istenek. Ettől aztán úgy berezeltek, hogy nem is kellett sokat küzdenünk...

Egyébként most hallgatok egy előadást Bp. múltjáról, főleg urbanizációs megközelítésből. Kellenek ilyen irányú sztorik? (világítás, csatornázás, középületek...)

idared Creative Commons License 1999.10.30 0 0 87
Ja igen. A listara irni a budapest@onelist.com cimen lehet.
Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.30 0 0 86
Köszi! És milyen e-mail címre lehet írni ha azt akarom, hogy megkapják a többiek?
Előzmény: idared (85)
idared Creative Commons License 1999.10.30 0 0 85
Na, megvan a levelezo lista.

A OneList-en csinaltam, mert mar vannak ott listaim es az volt a legegyszerubb.

Feliratkozni ugy lehet, hogy kuldesz egy emailt a budapest-subscribe@onelist.com cimre. Erre erkezik majd egy email a cimedre, erre kell egyszeruen valaszolni (siman reply, semmi mas), es mar fent is vagy a listan.

Tehat ha valaki szeretne segiteni osszehozni a Budapest anno... website-ot, az iratkozzon fel erre a listara! Gyertek minel tobben!

idared

idared Creative Commons License 1999.10.30 0 0 84
Eppen most regisztralom a levelezolistat, ha kesz van folrakom ide az email cimet ahol fel lehet iratkozni.

Es asszem elfogadjuk Hacsek ajanlatat az archiwebes serverre. Koszonjuk!!!
En mar nagyon beindultam erre a website otletre...
:):)

idared
UI: mindjart kesz a levlista

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.29 0 0 83
Uhhh :-(
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.29 0 0 82

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!