Keresés

Részletes keresés

hontalan Creative Commons License 1999.11.02 0 0 141
Talán a Fehérvári út és a Bartók Béla út?
Előzmény: Hacsek (129)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 140
Igaz, a lovaskocsi is jobboldali közlekedés szerint áll, tehát az akkori forgalommal szemben, ezt én sem vettem észre :)

A kép sem fordított, a Nap jó irányból süt, de az a lejáró...

Üdv:
John Howard

Előzmény: Osztap Bender (138)
Vajk Creative Commons License 1999.11.02 0 0 139
Van egy konyvem , melynek cime: Budapest regi terkepeken.
Most nem dicsekedni szerettem volna:)), hanem olyan helyeket, forrasokat talalni segitsegetekkel, amelyekbol regi (szazadeleji, mult szazad vegi) terkepek vagy fotok kozott lehet nezelodni.
Van ilyen szerintetek? Regebben a metroban voltak regi pesti fotok, alairva az utcanev is. Ezeket hol es foleg kik gyujtik?
Osztap Bender Creative Commons License 1999.11.02 0 0 138
Jó, a lovaskocsi is mintha menetiránnyal szemben állna. De ha oda akarsz kilyukadni, hogy fordítva van a kép, akkor biztosan nincs fordítva, az árnyékok miatt. Ellenkezô esetben ugyanis északi irányból sütne a nap. A feliratokat nem lehet kivenni a képen.

Osztap

Előzmény: John Howard (137)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 137
Ez még csak langyos, Nagy Kombinátorom!
Előzmény: Osztap Bender (136)
Osztap Bender Creative Commons License 1999.11.02 0 0 136
A mostanihoz képest fordítva áll a földalatti lejárója. De ez miért hiba?

Osztap

Előzmény: John Howard (135)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 135
Hello Mindenkinek!

"Vájtszeműeknek" egy különleges kép:

www.nexus.hu/jhoward/drechslr.jpg

Nem az a kérdés, hogy hol van ez a szép épület, hiszen ez a Drechsler-palota az Andrássy úton, az Operával szemben, hanem az, hogy mi a hiba a képen? A hibát nem én követtem el rajta, érdekes módon így látható "A 125 éves MÁV" című, igen szép
könyvben.

Üdv:
John Howard

Hacsek Creative Commons License 1999.11.02 0 0 134
Gratula, J. Howard!
Előzmény: John Howard (131)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.02 0 0 133
Hacsek úr, lejött a leveled a listán, de gondolom már láttad magad is.
Hacsek Creative Commons License 1999.11.02 0 0 132
Csak érdekességnek:
A Wekerle elvileg nem felel meg a főváros egyetlen építési övezeti előírásának sem, ezért külön kivételként van szabályozva, csakúgy mint az Andrássy út.
Hiába no, a nagyszabású gondolatok sohasem szabályosak.
Előzmény: John Howard (130)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 131
Talán a Bajcsy Zsilinszky út?

A másikhoz, azt hiszem, már ki kell lépnem a régi Budapest határaiból: Csepelen a Szabadkikötő út (Kikötői főút), meg a Kossuth Lajos utca is É-D irányú, úgy tudom.

Előzmény: Hacsek (129)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 130
A Wekerle-telep valóban gyönyörű, nemhiába tartják Európa legszebb városi terének a főterét. Hja, akkoriban még tudtak tervezni, meg építeni is! Szerencsére nem is alakították át azt a környéket minden periódusban, így még mindig árasztja azt a sajátos, bájos, századelős hangulatot!

Egyébként teljesen hasonló jellegű, igaz, jóval kisebb telep van Zuglóban is a Bátorkeszi utca környékén. Sajnos itt már sok helyen megtörték az egységet az utólagos hozzáépítésekkel és homlokzat-átalakításokkal, de a legtöbb háza így is erősen emlékeztet a Wekerlére!

Üdv:
John Howard

Előzmény: Vajk (128)
Hacsek Creative Commons License 1999.11.02 0 0 129
Találós kérdés (nem ér térképet használni):
Melyik az a két főútvonal a városban, amit pontosan észak-dél irányban tűztek ki anno?
Vajk Creative Commons License 1999.11.02 0 0 128
Ersdekes ez sokszor, sok helyen megjeleno Parizs-Becs hasonlosag.
Es talan meg egy, . Mint Pest irant edeklodo emberkek, biztosan eszrevettetek a terkepen a legnagyobb es legszabalyosabb "mintat". Ha nem, nezzetek Pest deli oldala fele: Kispesten a
Wekerle telepre gondolok.
Setaltatok mar errefele? Lattatok, ereztetek az idekotodo emberek nyugodsagat, segitokeszseget, lokalpatriotizmusat? Ez egy olyan kis zold sziget Pesten, mint Europaban Irorszag.
Nezzetek meg, feltetlenul. Most szep ido van, lehet setalgatni a csendben, a jobb levegon egy picit.
Előzmény: Törölt nick (27)
Hacsek Creative Commons License 1999.11.02 0 0 127
Off.

November & idared!
Feliratkoztam a levlistára, de a regisztráció utáni első levelem egyből permanent fatal errorral jött vissza. Az ékezetek miatt lenne?
Lécci nézzétek meg, hogy nálatok van-e nyoma az emilemnek?
Kösz!

Előzmény: Törölt nick (124)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 126
Az Astoria melletti telket Grassalkovich ajándékozta a fővárosnak a Nemzeti Színház felépítésére.
Előzmény: Törölt nick (124)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 125
Alfreddal egyetértek, az Elevátorház a Horthy Miklós híd mellett állt, mert akkor úgy hívták a hidat. Egyébként én is jobban szeretem a mai elnevezéseket használni, de nem mindig lehet. SZVSZ, ha egy adott kor építészetéről, emlékeiről, utcáiról, házairól beszélünk, inkább használjuk az akkori elnevezéseket, ne szégyelljük, ez is a múltunkhoz tartozik, még ha olykor negatív kicsengése is van. Egyébként Horthy pozitív vagy negatív voltáról még a történészek véleménye is megoszlik, de ez itt nem a politika rovat...

Kérdés: hol volt a Marokkó-udvar, és miért volt ez a neve?

Üdv:
John Howard

Előzmény: Törölt nick (124)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.02 0 0 124
Azért ez a Horthy Miklós mégsem volt egy olyan pozitív személyisége a történelemnek, hogy ennyire ragaszkodjunk hozzá. Bár ez alapján aztán az összes utcanév vita tárgyát képezhetné. No mindegy, látom azért minden városbarátnak megvan a maga bogara, kinek az épületek, kinek az utcanevek, stb. stb. . És ez így van jól (bár az én számból a Ferenc József hidat ugyan nem fogod hallani... )

A budai helynevekhez kiegészítésképpen érdemes talán megjegyezni Döbrentei Gábor nevét, aki 1847-ben indítványozta az akkor német nevek magyarosítását. Ennek 1997-ben volt 150 éve, az évfordulóról nagyon érdekes cikkek jelentek meg többek között a Hegyvidék c. helyi lapban, feltárva az összefüggéseket a mai és a 150 évvel ezelőtti nevek közt.
A budapesti meg nem valósult tervekről jelent már meg mostanság is egy kiadvány, a Budapesti Negyed ami szerencsére az interneten is olvasható. Minden száma egy-egy témát jár körbe, így volt A meg nem épült Budapest és a Koncepció és vízió is. A Budapest építészetével foglalkozó könyvek ajánlását köszi, de szinte kizárt, hogy beszerezhessük...

Ugye feliratkoztatok már a levelezőlistánkra? Nem kell tőle félni, nincs spam, egyelőre csak én irogatok, és idared nagy ritkán, de ha segítenétek a honlapban, akkor ehelyütt tudnánk a részleteket megbeszélni.

Jahh, még egy kedves adalék a Nemzeti Színházhoz: Széchenyi István az Akadémia helyén álló telket eredetileg a Nemzeti Színház építéséhez szánta, ám akkor már (sajnos a nevét nem tudom a telektulajdonosnak) folyamatban volt egy kezdeményezés a nagyon régi színház helyén (Astoria) is. Végül ez utóbbi mellett döntöttek, s Széchenyi csak ekkor vállalta fel az Akadémia létrehozásának megvalósítását.
Még kettőt a telektulajdonlásról és a tréfás utcanevekről: (bár akinek megvan a lexikon, azelőtt nem titok): A VI. kerületi Podmaniczky utca nem Szilárd nevét viseli, hanem annak a teleknek a tulajdonosáét, melyen a korabeli Nyugati pályaudvar felépült. A szintén terézvárosi Dessewffy utca sem Arisztid, hanem a Tudományos Akadémia egyik elnökéről neveztetett el, dacára az emléktáblának... keresztnevek?

És egy uccsó:

Van a városban egy halottasház az Üllői úton. (A Nyugati pályaudvari metróállomás mozgólépcsője mellett fénykép is volt róla ahogy kell halottaskocsival, halottal). Most persze valami nyakatekert neve van, a SOTE Anatómiai Klinikája. Ezt az intézményt egészségügyi berkekben csak Szvetyóként emlegetik. Sokat elmélkedtem, vajon miért. Azt hittem valami feledésbe merült pesti szleng a magyarázat, de nem. A Lenhossék (aki nem két ember volt, hanem egy) utcának a régi neve volt Szvetanay utca, s innen a rövidítés, "becézés". A Szvetanay pediglen egy egyszerű telektulajdonos volt, aki a városegyesítéskori utcanév változtatások során felajánlotta a tekintetes hatóságnak, hogy az akkor névtelen utcát, ahol az ő telke is áll, nevezzék el róla. S lőn. El is nevezték, mivel nem volt jobb ötlet.
Úgyhogy aki kihagyta a rendszerváltás utáni utcanév mizériánál, hogy saját magáról utcát neveztessen el, az most már bánhatja, mert ki tudja...

Alfred Creative Commons License 1999.11.02 0 0 123
Csokis2:
Buda építészete nekem is megvan!!!
Folyamatosan várom a testvérét, Pestet, lassan meg kellene jelennie.
Most küzdünk egy ötvenes években épült ház megvételén, és terveink szerint háború előtti szolid modern villának alakítjuk vissza.
Előzmény: Csokis2 (119)
Alfred Creative Commons License 1999.11.02 0 0 122
hontalan:
Horthy Miklóst itt csak a korhűség és stílus okán írtam, egyébként nekem is jó a Petőfi. A Ferencz Józsefhez viszont ragaszkodom, és követelem az imitált hídkorlát lecserélését újra gyártott csipkésre!

Egyébként a '45-ös '56-os emlékeidet nem irigylem, de azt, hogy sétálgathattál az ostrom elötti Budapesten, azt minden kortársadtól! :-)

Előzmény: hontalan (117)
John Howard Creative Commons License 1999.11.02 0 0 121
Hello Mindenkinek!

Az Elevátorhoz még csak annyit, hogy mintegy 12 emeletnyi magas, méltóságteljes épület volt. A Dunapart-teherpályaudvar tulajdonképpen ennek, és a Soroksári úti malmoknak a kiszolgálására létesült. A Boráros tér déli sarkán levő kávéház neve Elevátor Kávéház volt. A régi Boráros térről képeket már most láthattok a www.nexus.hu/jhoward lapon, nemsokára frissítem.

Az Elevátor az ostrom alatt megsérült, egyesek szerint leégett. Én úgy tudom, hogy nem volt súlyos a rongálódás, de miután a visszacsatolt területeinket újra elvesztettük, a kisebb méretű országnak nem volt szüksége ekkora kapacitású folyami-vasúti rakodóra. A romokat lebontották, a helyét parkosították. Szerintem kár érte.

Még mindig Horthy Miklós híd: mit tudtok a budai oldalán álló Tengerészeti Emlékműről? Milyen feliratok voltak rajta? Miért csak egy hónappal a híd átadása után (1937. szeptember 12.) avatták fel, csúszott a kivitelezés? :)

Üdv:
John Howard

Előzmény: hontalan (117)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.01 0 0 120
Mindenkinek köszi a jókívánságokat.
Ennek az az előnye, hogy a névnapi buli és ajándékozás egy hónapon keresztül zajlik...
Csokis2 Creative Commons License 1999.11.01 0 0 119
Aki szereti a ket vh. kozotti modern epiteszetet, annak ajanlom Ferkai Andras: Buda epiteszete a ket vilaghaboru kozt c. konyvet. MTA kiadvany 1995-bol, kapni sehol nem lehet, en meg nem adom kolcson, mert ugy vigyazok ra, mint olasz gyerek a huga szuzessegere. Raadasul a kepek olyan kicsik benne, hogy alig lehet belole szkennelni. Egyszer hozzajutottam Kozma Lajos: Uj haz c. konyvehez is egy konyvtari selejtezesen 10 Ft-ert, de felelotlenul kolcsonadtam. :-(((
Ajanlhato meg az Akademiai Kiado Architektura sorozata a 80-as evekbol. (narancs - fekete) Ezek antikvariumokban neha meg kaphatok. Kos karoly, Kozma Lajos, Molnar Farkas, a magyar CIAM es meg sokan masok jelentek meg benne.
A Pozsonyi uti villamos csilingeleserol csak annyit, hogy honnan hallottad te azt? Emlekeim szerint ott Stukak jartak, amik nem csak agyorsulasukkal, de a hangjukkal is a nevadora utottek. Szoval sok csilingeles ott nem hallatszhatott. :-)
A ket vh. kozti modern hazakrol. Haz es haz kozt bazi nagy kulonbseg volt egy kornyeken belul is. mikor a szuleim a Boszormenyi utrol a Nemetvolgyire koltoztek, a nagyi novere ova intette oket, hogy a kivalasztott haz nem jo, mert az "prolihaz". Na, megneznem azt a prolit, akinek ott tellett berlakasra a 40-es evek elejen, de teny, hogy az eredetileg oroklakasnak epult hazak sokkal nivosabbak voltak, mint a befektetesi cellal epult berhazak. Az oroklakasokban parafa volt a furdoszobaban es a konyhaban a csempe alatt, kozponti futes es melegviz volt, a lepcsohazat pedig uvegcsempe burkolta. Itt a Nemetvolgyin viszont pl. a ket haz kozt nincs tuzfal, mert egy epuletnek szamitunk ket lepcsohazzal, illetve olyan vekonyak a kozfalak, hogy a szomszed neni villanyszereloje a mult honapban atjott egy konnaktorveses kapcsan a szulok lakasaba. Es ez meg egy bazi jo haz, jo beosztassal, a kesobbi Sztalin-barokkokhoz kepest. Pl. keves a folos ter, siman zarnak a hatvan eves ablakok, jo a tervezes, ezert alacsony a rezsi.
A tervezett honlaphoz szivesen szallitok anyagot, pl. a Bp. jovoje cimu, a Muszaki Konyvkiadonal 1973-ban megjelent konyvbol. Hat szerencse, hogy nem volt mindenre penz. Olyan falansztereket terveztek, hogy beszaras.
XI! Boldog nevhonapot! Taban majd jon, de most mar eleget irtam.
Csokis
Előzmény: scsabi (107)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.01 0 0 118
A Hutyra Ferenc térit? Az jó... Az igaziak mindig lepisilik És a Nezsider parki lovasszobrot?
Előzmény: hontalan (117)
hontalan Creative Commons License 1999.11.01 0 0 117
Kedves Alfréd!
Mi a fenének ragaszkodsz a Horthy Miklós-hídhoz. Jó az Petőfinek is, bár a háború után egy ideig Boráros téri hídnak nevezték. A vélasz egyébként pontos, a Közraktár utca 24. számú ház előtt volt a Duna-parton. A közraktárak rakodószerkezete volt (dunai hajókról). A kéménye az égbe meredt. Gyerekkoromban sokat láttam, oda nyílt az ablakom.Akkoriban hídépítő üzem volt, egész éjjel szegecseltek,így 56-ban, amikor viszont géppuskáztak, fel sem ébredtünk.
Jut eszembe, ismeritek a nagy bronzkutyát?
Hontalan
Előzmény: Alfred (116)
Alfred Creative Commons License 1999.11.01 0 0 116
hontalan:
"Kérdés! Hol volt, és mire szolgált az Elevátor?"
Csak tapogatózom, Horthy Miklós híd pesti hídfő északi oldalán, és folyami-vasúti átrakó?

Előzmény: hontalan (115)
hontalan Creative Commons License 1999.11.01 0 0 115
Kedves mindenki!
Kissé lemaradtam, ezért összegyűjtött válaszaim következnek.
Kedves John Howard!
A Széchenyi és a Mátyás király szobor helyét pontosan közölted, legalábbis én is így tudom. A Duna utca felől Werbőczy szobra állt.

Kedves Stig Helmer!
Szép és jó dolog a nosztalgia, de a Blaha Lujza téri Nemzeti Színház (mint tudjuk, az ereseti pótlásaként lépteték Népszínházból elő – az eredeti az Astoriával szemben volt) nagyon vacak színház volt. Igaz, amikor oda jártanm, igencsak szegény voltam, a számomra megfizethető helyekről csak a színpad felét lehetett látni, azt is messziről, hallani meg a székek recsegése miatt nem lehetett (de azért remek Shakespeare-ciklust láttam).

Kedves November!
Kalef biztos (Széll Kálmán, a Moszkva tér második neve, eredetileg Széna tér volt) minden Toldys tudja.
A régi Erzsébet-híd okkersárga volt. A kérdés nem a Lánchídra vonatkozott?
Szerintem igen régi a Pintér utca neve is. (Ez is foglalkozásnév ám!) Ennek az utcának azonban van még egy-két érdekessége. Vajh mi?

Kedves Scsabi!
A Bauhaus minaépülete tudomásom sszerint a Rózsavölgyi-ház a Szervita téren. Bár nem vagyok igazán szakértő, de szerintem a legjobban kivitelezaett házak a 30-as években épültek, pl. a pesti Dunaparton a Közraktár utcában a Bakáts u. és Zsil u. között. Mellettük, a Református Gimnázium (Közgáz) épülete azonban már nem olyan jó, mondhatni korai szocreál. Emiatt én az 1938-at már későnek tartom.

Kérdés! Hol volt, és mire szolgált az Elevátor?
Hontalan

Légtornász Creative Commons License 1999.11.01 0 0 114
Zseniális topic! Egyik kedvenc témámról lévén szó lenne is rögtön néhány kérdésem és felvetésem.
ELTE jogi kar épülete és az Egyetemi templom, mit tudtok róluk? Szinte teljesen egybe vannak építve, az Egyetemi templomban pedig ha minden igaz még Mária Terézia is "országgyűlésezett".

Szerb utca. Ennek a története is érdekes. A XVI. században egy szerb csoport telepedett itt meg, ők laktak erre, ma egy gyönyürű kis templom őrzi a nyomukat. Erről jut eszembe. A Szerb utcában az ELTE épülete korábban valamilyen kolstor volt. Milyen? Az épület maga nagyon hangulatos, kis gótikus érzettel.

New York palota? Én ezen vagyok a legjobban ledöbbenve. Mi lesz a sorsa? A kávéház, a gyönyörű épület, a hatalmas torony... Régen ördögöket megformázó kovácsoltvas lámpák világítottak körös-körül, ma ezek állítolag az udvvaron rozsdásodnak.

Royal szálló. Romosodik az épület, a volt Vörös Csillag-Apolló mozi, ami eredetileg bálterem volt, most valami jó kis szórakozóhelynek ad otthont. Kíváncsi vagyok, mennyire tesz ez jót az aranyozott kis díszítéseknek... Ki engedte ezt? Miért nem esik a terem műemléki védelem alá?

És az utolsó. Broadway mozi. A kedvencem. Egyedülálló építészeti megoldás volt a pincébe helyezése, s különösen bájosna hatott a berendezés és a hangulat, a szocreál érzés a 90-es években. Ha rajtam múlt volna, én úgy hagytam volna meg az egészet, ahogyan nemrég bezárták. Egy kor mementojaként... A kis mozilámpák, a pártmogulok páholyai...

Na, elég sok mindent fevetettem, mindezekhez várom az infokat, és gratula November!

Alfred Creative Commons License 1999.11.01 0 0 113
scsabi:
Nagyon szépen összeszedted, valóban ezért megyek '38-ba.
A harmincas-negyvenes években adómentességgel, nyomott árú állami telek eladással, és különféle pályázatokkal ösztönözték az építőket, és szerintem nagyon finom harmónia alakult ki az épületeken a bauhaus és a korábbi polgári ízlés között.

Mit szóltok az értelmetlen utcabútor és egyéb felszerelés cserékhez?
Figyeljétek meg, ahol hozzányúlnak a háború elötti járdához, ott az esetek háromnegyedében az örökéletű bazalt szegélykövet lecserélik apró beton elemre, ami viszont azonnal elreped, ha egy busz, vagy teherautó rááll.

Előzmény: scsabi (107)
scsabi Creative Commons License 1999.11.01 0 0 112
Dr. Stig,
Szelíd-Bauhaus alatt én nem a fajtiszta Gropius-i stílt értettem ezért írtam mintaépületeket.
Szt. István parkról így ír a Föld országai (1938) Modern dunaparti lakónegyed...
Nekem azért tetszik de igazad van, az akkori kortársak sem rajongtak a "modern" épületekért. Rejtő Jenőt idézve "...tudja Lipótváros, Tátra utca, vékony falak, minden szó áthallatszik..."

Polgári lakások: három évig laktam a Márvány utcában (Marmorgasse) egy 1916-20 között épült házban. Hát... hiába 3,2 belmagasság, 25 m2-es szobák, de a felhasznált anyagok (km. mészhomoktégla élére rakva) nem öregbítették a "békebeli" házak hírnevét.

November:
A hónap beszólása... :-)))
Csabi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!