Kedves aNDA!
Köszi a biztató szavakért. Mostmár csak arra lennék kíváncsi, hogy te hogy állsz a candida történeteddel? Mondhatjuk, hogy már egy sikersztori és túl vagy rajta? Nekem az tűnik a legborzasztóbbnak, hogy azt hittem, hogyha diétázok néhány hónapig akkor hű de egészséges leszek, ehhez képest most azt a jótékony mellékhatást leszámítva, hogy fogytam kb. 10 kilót, nincs több energiám, hol itt viszketek, hol ott, gyalogolni alig bírok, mert úgy fáj a talpam és a körmöm a cipőben, hólyaghurut kínoz, tele van a torkom meg az orrom, repedezik a körmöm és persze a ronda, ritkuló hajam. Hol rontottam el a dolgot? Mit kéne még szedni, hogy javuljon a helyzet? És ha arra gondolok, hogy egy kis hülye gomba erősebb nálam és nem tudom megrendszabályozni, szabályosan megijedek magamtól.
Bridzsinek üzenem, hogy eleinte szerintem fontos, hogy a halott gombák el tudjanak távozni a bélrendszerből. Ez történhet colon hidroterápiával (mint nálam is), vagy más aktív eljárással, ami alaposan kisöpri a gombákat és a lerakódásokat. Én ugyan nem próbáltam, de dícsérik a colon cleanse béltisztítót is.
Üdv: Kata
Kb 7 hónappal ezelőtt egyik napról a másikra annyira felpuffadt a hasam, mintha 5 hónapos terhes lettem volna. Ezernyi vizsgálaton estem túl (gyomor, béltükrözés, Helikobakter vizsgálat, hasiröngtgen, széklet, vizelet stb) mire titeket olvasva én is elmentem egy Vega tesztre. (azt hozzá kell tennem, hogy egyik orvos sem, még a gasztroenterológus sem tudott segíteni, csak vonogatták a vállukat, meg hogy beképzelem a haspuffadás stb, sőt kértem is őket, hogy vizsgáljanak candidát, de mondták, hogy az olyan modern betegség)Egy szó mint száz a Vega tesz eredménye: 60-as lett, liszt, élesztő, candida, penészgomba és az összes tartósítószerre mutatta ki az allergiát. Nem voltam a László doktornőnél, mert az asszisztens csaj is váltig biztos volt benne, hogy a candida okozza a puffadást + úgy éreztem, hogy eleget költöttem már orvosra. Mivel más tippem nem volt, 2 hete elkezdtem a diétát. Egyenlőre úgy érzem, hogy rosszabb a helyzet és egy pár kilót híztam is, igazság szerint azt szeretném tudni, hogy mikortól kezd gyógyulni az ember, mennyi idő után lesznek látható nyomai, hogy tünedezik a gomba?
Egyébként az én hajam is hullik. szedek Nystatint, grépfruit kivonatot, Protexint és fokhagymadrazsét, nem eszem semmilyen édeset, még gyümölcsöt sem (kivéve 1-2 biosütit, egyszer-egyszer), nem eszem húst, sem halat, csak zöldségeket, azokat nyersen vagy főzve, barnarizst, bakonyjoghurtot, biokenyereket, de már 2 hét után is úgy érzem, hogy meghalok egy szem szőlőért. Ez másnál is így van? Ráadásul jókat eszem?
Ne gondolj rögtön a legrosszabbra, a diéták, a megszorítások, a tiltások többsége hajhullással jár. Gondolj csak a fogyókúrázókra...
Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de nekem nincs kedvem már megint "felakasztani magam". Biztosan igaza van kandi kálmánunknak, de én nem szeretem ilyen fekete szemüveg mögül nézni és élni az életem. Ha sótlan a kaja, megsózom, és bizony még az ásványvíz nátrium tartalma sem érdekel. Nem, nem és nem!!!!
Tudjátok, millió bocs, ha valakinek a lelkébe gázoltam volna - már megint. :))
Az E-számok sokféle adalékanyagot takarhatnak, nem csak nátriumtartalmúakat:
http://www.zpok.hu/fogyved/e-szamok/index.html
Több-kevesebb nátrium rengeteg élelmiszerben van, úgyhogy ezenkívűl külön sófogyasztásra nem is volna szükségünk egyáltalán. Esetleg izzasztó tevékenységeknél, sportolásnál, melegben. Akinek nincs magasvérnyomás, illetve vesebetegsége, annak szerintem nem kell foglalkoznia az élelmiszerek természetes nátriumtartalmával, mert annyi nem árthat, sőt meg is halnánk nélküle.
Azért említettem a sót és a nátriumglutamátot, mert szerintem ezekre érdemes a leginkább odafigyelni és lehetőleg mértékkel fogyasztani. Az ásványvizet meg azért, mert egyeseknek fel sem tűnik, hogy némely ásványvízfajtával elég sok nátriumot lehet bevinni.
Csak ami hirtelen eszembe jut: sok só van pl. a juhtúróban, sajtokban is, nem beszélve a chips-ekről, pattogatott kukoricáról, felvágottakról stb, de ez nem azt jelenti, hogy én fanatikusan kerülném az ilyeneket, viszont igyekszem szem előtt tartani, hogy a felesleges nátriumbevitel nagyon megterheli a veséket (is), mégha nem is érezzük. Eléggé alattomos dolog ez, szerencsére én csak olvastam róla, hogy amikor valaki észreveszi, hogy gond van a veséjével, akkor már késő. Mivel a vese sokáig tűr, minden jel nélkül, aztán amikor tünetek jelentkeznek, már károsodott a veseállomány.
Te olyan aranyos vagy, hogy még "követed" a dolgokat és próbálsz segíteni. Nekem pont fordítva volt, sokat ettem a krumplit. Utána alakult ez ki. A többi ételt is ettem rendesen, nem estem túlzásba, mindenből ettem. Mégis néha más ételnél is előfordul.
Nálam a hajhullás a nátriumbevitellel van arányban. Amikor sok só vagy nátriumglutamát (E621) tartalmú ételt vagy nátriumos ásványvizet fogyasztok, olyankor sok hullik.
Erre már több, mint 10 éve rájöttem és mindig így tapasztalom, úgyhogy legalábbis az én esetemben biztosan állíthatom.
Vásároltam a Herbaházban (VIII. Százados út) grapefuitmag kivonatot. Ez nagyobb -30 ml- és gazdaságosabbnak tűnt. Csak otthon olvastam el hogy glicerint is tartalmaz, toroköblögetésre és egyéb gőrfertőzésekre kell használni. A "külsőleg" nincs rajta, de ezek után nem tudom meg lehet -e inni mint a többi ilyen készítményt, amelyek valószínúleg glicerin nélkúliek?
Vásároltam a Herbaházban (VIII. Százados út) grapefuitmag kivonatot. Ez nagyobb -30 ml- és gazdaságosabbnak tűnt. Csak otthon olvastam el hogy glicerint is tartalmaz, toroköblögetésre és egyéb gőrfertőzésekre kell használni. A "külsőleg" nincs rajta, de ezek után nem tudom meg lehet -e inni mint a többi ilyen készítményt, amelyek valószínúleg glicerin nélkúliek.
Kedves V!
Mennyi az az "egy darabig"? Én már három hónapja csinálom a diétát és az emésztési panaszaim sokat javultak, de ezek az átok gombák a genitáliák környékén és a fejbőrömön nem hagynak békén. Van néha átmeneti javulás, de aztán kezdődik minden elölről. A hajam borzasztóan hullik, lehet, hogy ez már a diéta hatása? Van valaki akinek hasonlóak voltak a tünetei és elmúltak valaminek a hatására?
Hónapok óta most először olvasok bele a topicba. Érdekes a krumpli eseted, nálam uez volt. Könyörgöm, hagyjátok ezt az ádáz önsanyargató diétát!!! Nagyon édeset és élesztőset ne egyetek, de csak egy darabig! A végén már én is megvontam a szervezetemtől szinte mindent, és sorra alakultak ki az allergiáim, ill. intoleranciáim. A szervezet megsinyli ezt. Valamit nem adsz neki ugyanúgy megborul az egyensúly. Jelenlegi meggyőződésem, hogy nekem is volt candidám, de a 1,5, sőt 2 éves szigorú diéta nemhogy hasznos, hanem nagyon is káros volt. A szervezetem csak nagyon kis mennyiségben képes a mai napig elviselni bármilyen kenyeret,úgy, hogy lisztallergiám, lisztérzékenységem nincs!!! én rájöttem, mindazon dolgokra reagál túl, amit előtte megvontam tőle. Szépen lassan adom neki vissza a dolgokat, és kezd helyreállni a több éves hasmenésem is, üdv:
V.
A quinoa-t és a bulgurt is lehet enni candidásoknak. Mindkettő kiváló köretnek.
Kíváncsi vagyok, hogy neked "odaát" milyen módszerrel állapították meg a betegséged?
Elküldöm a privátodra is, de hátha örülnének neki mások is. Anno még Ensortól kaptam én is ezeket a recepteket, remélem tudod használni őket.
Íme:
Élesztő nélküli kenyér (1):
Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csésze hajdinaliszt
3 csésze kukoricaliszt
1/2 csésze szójaliszt
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 evőkanál szezámvaj
Keverjük össze a liszteket, a sót és az olajat egy tálba. Az olajat egyenletesen dolgozzuk be. Hagyjuk állni 1 órán át. (Ha azt akarjuk, hogy megkeljen hagyjuk másnapig állni.) Apránként adjunk hozzá vizet, és dagasszuk erősen míg a tészta ragadós és majdnem nyúlós lesz. Formáljuk cipóvá, lisztezzük meg, és tegyük kiolajozott kenyérformába. Hagyjuk 1/2 óráig állni. Süssük közepes sütőben 1 - 1 1/2 óráig.
Úgy készül mint az előbbi, de sütés előtt a tetejét szórjuk meg szezámmaggal.
Élesztő nélküli kenyér (3):
2 csésze teljes őrlésű búzaliszt
1/2 csésze hajdinadara
1 evőkanál olaj
1/2 teáskanál só
Akármilyen főtt gabona, pl. rizs, hajdina vagy köles belekeverhető a kenyértésztába. Jó szórakozást - mindenki saját belátása szerint keverheti a különböző liszteket.
Kenyér:
2-3 közepes krumpli, héjában megfőzve, összetörve
kb. fél kg Graham liszt
1 sütőpor
kb. 1 kávéskanál tengeri só
2-3 evőkanál étolaj
1-2 dl víz (fokozatosan öntsd hozzá, amennyit felvesz)
A hozzávalókat összekevered, két kis veknit formálsz belőlük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig kell sütni (amikor szépen megpirult). Én szoktam a tésztába keverni egy kis köménymagot vagy szezámmagot, esetleg lenmagot.
Minél több krumplit teszel hozzá, annál finomabb. Viszont a krumplitól kissé ragad a tészta, akkor kicsit több olaj kell hozzá.
Lisztérzékenyeknek kenyérlapocska:
Keverjünk össze egy csésze rizslisztet, fél csésze kukoricalisztet, egy evőkanál burgonyakeményítőt egy csapott mokkáskanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy tészta sűrűségű legyen. Ízesítésként beledolgozhatunk szezámmagot, hántolt napraforgót, lenmagot, esetleg mustármagot, valamint egy kevés tengeri sót. Kanalazzuk a tésztát gofrisütőbe. 10-12 perc sütés elegendő.
Hajdinakeksz:
2 csésze hajdinalisztet fél deci olajjal jól összedolgozunk. Hozzáadunk 2 deci joghurtot és lisztezett deszkán simára dolgozzuk. Fél centi vastagságura kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró sütben körülbelül 15 percig sütjük. (Mivel az eredeti receptben van méz is, de nekünk az tilos, ezért szerintem sóval és mindenféle fűszerekkel élvezetessé tehető.)
POGÁCSA:
25 dkg Durum tésztaliszt
25 dkg túró
15 dkg margarin
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál szódabikarbóna.
DURUM TÉSZTA-LISZTBŐL KENYÉR:
30 dkg durumtésztalisztet kis sóval, mokkáskanál szódabikarbónával( aki érzékeny rá, tegyen bele fél mokkáskanál kálium-hidrotarikumot-amit gyógyszertárban meg lehet vásárolni) ezt szárazon összekeverem, majd hozzáadok kb. egy kávéskanál étolajat, amelyet elmorzsolok a lisztes anyaggal és csak ezután keverem hozzá a szűken mért 2,5 dl PI-vizet.
A sütőt csak akkor kapcsolom be, amikor már majdnem kész a tészta, tepsibe teszem és eligazítom, és máris rakom be, tehát 2 perc, vagy még annyi sem. Először erős tűzön sütöm, majd közepes tűznél kb. 25-30 perc alatt sütöm meg.
Kisütés után rögtön konyharuhába tekerem, hogy visszapuhuljon.
Ropogtatnivaló:
Szükséges hozzá egy ostyasütő, de ha nincs, a tésztát kevés olajban palacsintasütőben is ki lehet sütni.
1/3 kukoricaliszt, 1/3 rozsliszt (telj.kiőrl.),1/3 Graham-liszt, kevés olaj, rengeteg fahéj és őrölt szegfűszeg meg szegfűbors, víz, csipet só. Mindezeket összekeverni, hogy sűrűbb palacsintatészta szerű legyen, fél órát állni hagyni és evőkanalanként kisütni. Én a tésztához még keverek egy kis zabpelyhet, őrölt kölest és egy kanál hajdinalisztet.
Sós változata, ha fahéj helyett egy kis gyömbért vagy köményt teszek bele.
Ha a tésztába tesztek 2 egész tojást is (persze a tészta mennyiségétől függ mennyi tojást lehet bele tenni!) és 2-4 órán keresztül állni hagyjátok, akkor a sütőben ugyancsak evőkanállal kiszaggatva kis puffancsokat lehet sütni!
Lepény: hamar elkészül, finom, érdemes kipróbálni: rozsliszt, tönkölybúzaliszt, étolaj, langyos víz, sütőpor vagy szódabikarbóna, tökmag, napraforgómag, só keveréke. Ezt összegyúrom, tepsibe teszem, és kb. 3 cm vastagságú lepény lesz belőle, ami még egy hétig is eltartható fólia alatt. Ajánlom mindenkinek, akinek kevés ideje van, vagy nem sikerül az igazi kenyeret megsütnie.
Kedves Topiklakók!
Élesztő,és gluténmentes kenyér recepteket tudnátok küldeni nekem, ha létezik ilyen?(mailben)
Egy új kenyérsütő gép boldog tulajdonosa lettem.
én már teljesen össze vagyok zavarodva, segítsetek nekem kiigazodni magamon
nálam epe-candidiasis-t állapítottak meg, a gasztroenterológián, epeszondázással, semmiféle vega teszt nem készült, és nem is tervezek ilyenre menni, hamár egyszer van egy diagnózisom
viszont: semmilyen tünetem nincs
ilyenkor mi van? mit kell csinálni?
koszi aNDA a segitseget. mivel amerikaban lakom nehezen tudom a bioboltost megkerdezni hogy melyik mit jelent magyarul :-))) persze tudok angolul, de ezek mar eleg specialis szavak...
most fogom kezdeni a 3 honapos candida dietamat es epp az alapanyagok beszerzeset vegzem. elmentem ebbe a bioboltba, hogy szetnezzek mi kaphato azok kozul amiket irkaltatok. sok mindent meg is talaltam, de voltak ott olyan termekek amiknek a magyar megfelelojet nem tudtam, igy azt sem tudtam eheti e candidas. ezeket irtam meg a korabbi hozzaszolasomban. epp ezert fordultam hozzatok.
ok, akkor tonkolybuzam van, mivel tegnap vettem spelt flour-t.
A kasha egy szövetfajta, de természetesen lehet, hogy van más jelentése is.
A quinoa magyarul is ugyanígy van és egy gabonafajta.
A bulgur szintén ugyanígy van magyarul és ez a tört búza, amit az arab országokban nagyon kedvelnek.
A tönkölybúza angol megfelelője: german wheat illetve spelt.
A többivel jól kifogtál rajtam, mivel nem soktam ilyeneket enni... A teff flour tuti, hogy valamilyen liszt (de nem tudom, hogy milyen), a seed csírát, magot jelent, a kasha nem más, mint a kása (esetleg hajdnia kása). Szerintem kérdezd meg nyugodtan egy bio boltban az eladót, tudnia kell ezeket. Sok sikert!