Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 242
monic:

A 400-500 FIM reálisnak tűnik egy télikabátért, valahol itt kezdődnek az árak.

Nekem a FiveSeason tetszett legjobban, az 30%-kal leértékelve benne van ebben a kategóriában. Vannak nagyon profi télikabátok is ( ezek általában finnek ) ezek 1000 FIM-nél kezdődnek .
Aztán megtalálhatók itt is a ( bár lehet, hogy picit vékonyabb(?) ) Adidas, Nike stb kabátok is, ezek asszem a 400-500 FIM kategóriában vannak alapban.
Érdekes, hogy itt nincs az a nagy majmolás ezek iránt a márkák iránt bár itt nem is a legdrágábbak közé tartoznak.

Ha konkrétumok érdekelnek, majd úgyis elmegyek valamikor szétnézni, leírok pár konkrét árat, ha jól látom szept. 15-én jössz, addig biztos.

BZoltán:

Azt hiszem, amiket leírtam, azt vállalnám is egy finn előtt. Persze van olyan, amit nem írtam le, de az már tényleg más topic lenne :-)
Hidd el, hogy nem akarom fikázni ezt az országot, tévedni lehet, hogy tévedek, de nem fikázom. Többször is volt például, hogy Saloban én védtem meg az ottani kantin becsületét ( vagyis csak hasztalanul próbáltam ), több ilyen példát tudnék felhozni.

monic Creative Commons License 2000.08.29 0 0 241
Köszi BZoltan, az reális árnak tűnik.

Valaki írta, hogy Tampereben van a TOAS egyik diákszállásán. Légyszíves segíts, mert a levél, amit a finnek írtak nem egészen tiszta.
Tehát van egy szoba, abban ágy, ahhoz tartozik takaró, párna, vagy az, hogy nincs "bedding" azt jelenti, hogy nemcsak ágyneműt, hanem takarót is kell vinnem?
A konyhában a széken és asztalon kívül mi van? Tűzhely, ilyesmi...
Valamint a fűtéstről eddig még senki sem írt. Mennyire fűtenek egy diákszállásokon? (Úgy értem, inkább megfagy, vagy inkább megsül az ember, vagy mindenki maga állítja be a saját szobája hőmérsékletét?)
Milyen az egyetemeken a számítástechnika (Ez elég nagy témakör, majd még kérdezek, ha írtok valamit)?

BZoltan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 240
monic,
olcso helyen ugy 4-500 FIM mar realis egy telikabatert, de akciosan valoban megkaphatod olcsobban is. Innen felfele a csillagos eg a hatar, csak ugy mint barholmashol.

raki,
szo sincs csatabardrol meg ilyesmirol, de hidd el, hogy neha mar herotom van a szep politikusan megfogalmazott igen pejorativ velemenyektol. Szerintem gondolj mindig arra, hogy szo szerint ugyanigy fogalmaznal e, ha tudnad, hogy egy altalad tisztelt finn is ertene amit mondasz/irsz.

En cak azert allok ki, hogy feleslegesen ne bantsunk meg senkit es probaljunk mi kulfoldiek pozitivan hozzaallni a helyi dolgokhoz es legyunbk toleransak a massaggal.

z

monic Creative Commons License 2000.08.29 0 0 239
Sziasztok!

Na most jól egymásnak ugrasztottalak benneteket, hogy felvetettem ezt a ruhatémát. Bocs.
Az igazság az, hogy nekem egy ismerősöm, aki két évet élt kint, plusz mások is a sportboltban vásárlást ajánlották. Szeptemberben megyek ki, kb. 15.-én, 5, vagy 10 hónapra, és idén májusban tudtam meg, hogy lehet, hogy megyek. Egyszóval esélyem se lett volna megvenni a télikabátot, még úgy sem, hogy a hidegnek még a gondolatától is rosszul vagyok, amióta tudom, hogy utazhatok. Az előérzetem nem csalt, megerősítettetek a -25 körüli hőmérsékletben.
Megézem ma azt a boltot, amit az a hölgy ajanlott, aki két évig kint volt, aztán, ha nincs semmi eredménye, azt hiszem marad a kinti cucc.
Ja! És bár nőből vagyok, azért nem a divat az első, hanem a kényelem. Kb. mennyiért lehet jó meleg kabátot kapni kint? (Valami minimumösszeget írjatok nekem, hogy tudjak mihez viszonyítani.) Az ösztöndíjam ha minden igaz kb. 2500 FIM lesz.

Moni(c)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 238
szalka:

Nem vettem egyaltalan tamadasnak, amit irtal, teljesen targyilagos voltal.

Persze itt mar jon a sok szubjektiv elem vagy a sok-sok kulonbseg, ami az osszehasonlitast nehezebbe teszi. Peldaul, hogy mit szamoljunk, egy adott osszegbol milyen minosegu ruhakat lehet venni, egy atlagfizetesbol milyen minosegu ruhakat lehet venni, egy vasarloi kosarbol milyen minosegu ruhakat lehet venni, egyaltalan mit ertunk a minoseg alatt.

Szóval, még az is lehet, hogy igazad van :-)

Előzmény: szalka (237)
szalka Creative Commons License 2000.08.29 0 0 237
raki,
Nehogy ugy erezd en is neked tamadok, csak fel szeretnem hivni az itteni ruhazkodassal/divattal kapcsolatban a figyelmedet valamire.

Valahol ott van a problema , abban, hogy nem talalsz magadnak elegge divatos meno cuccokat itt, mert nem jo helyen nezed, ahogy irtad:
" A belvárosi igényes boltokban még nem jártam, mert előg volt megnézni az árakat a kirakatban :-) "
Hat igen itt van a kutya elasva, en is sokaig csodalkoztam diszkokban vagy egyszeruen csak az utcan, hogy ezek a finn nok mindig olyan jol neznek ki, de en ilyen cuccokat szinte nem is lattam uzletben, amit hordanak. Ez azert volt, mert en is csak az legolcsobb uzletekben jartam, az igenyes uzletekben maximum akkor, ha mar a learazasi idoszak vegefele jart, hogy mar 70, vagy tovbb %-al voltak learazva a cuccok. Csakhogy addigra, marcsak szinte az olyan ruhak maradtak meg , amik senkinek sem kellettek. Aztan elmentem egyszer evszak elejen egy igenyes boltba es egybol rajottem, hogy hat igen itt vannak azok a jo goncok, amiket a divatozo fiatal lanyokon latni, csakhogy eleg borsos osszegert.

De ez otthon es mindenhol igy van, vagy veszed az olcso cuccot, ami aztan lehet, hogy nem olyan divatos,sot szar minosegu, vagy ugy dontessz, hogy te divatozol meg kifizeted a minoseget az viszont tobbe kerul.
Finnorszagban ez a arkulonbseg nem a minoseg teren van , hanem a foleg a kinezet teren. Azaz az olcsobb cuccok is atlagban jobb minoseguek mint otthon, hanem esetleg kevesbe divatosak.

Előzmény: Törölt nick (233)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 236
BZoltán:

Az email címedről visszapattan a levél, így ha te is meg akarod oldani a dolgot, akkor írj egy magánlevelet nekem.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 235
BZoltán:

Azt javaslom, hogy ássuk el a csatabárdot, vagy inkább nem is kapirgáljuk a földet.

Azért neked válaszoltam, mert te írtál a finn nőkről szaunaxnak. Ezen megakadt a szemem, eszembejutott ez az írás az apátia levlistán és beidéztem. Mi ott a listán jól elpoénkodtunk rajta, nem hiszem, hogy ebből arra kellene gondolni, hogy én mondjuk elitélem a finn lányokat. Erről szó sincs ( már csak azért sem, mert nem sokkal találkoztam ). Az az írás csak egy vélemány volt a sok közül, melyet közzétettem. Te is leírhatod a tiedét _tárgyilagosan_.

Szóval arra kérlek, hogy vedd észre, hogy írásaim távolról sem fikázóak, nem lénézőek, ezek csak egyszerű vélemények _se nem többek se nem kevesebbek_.

Tényleg nincs kedvem egymás b@szogatásával tölteni a topikot, így ha azt gondolod beszéljuk meg magánlevélben a dolgot. Biztos vagyok benne, hogy megegyezünk.

Légyszíves ne keverj engem a Finnországot fikázók közé, mert nem tartozom oda. Értsd már meg!

Előzmény: BZoltan (234)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 234
raki,

nem tudom, hogy miert nekem valaszoltad az Akos idezetet, de sebaj.
A magadet, meg nem tolem kapod meg, ha lefikazod a finnek igennyeseget oltozkodes teren (bar ugye nincs osszehasonlitasi alapod).

Az Akos levelerol/tapasztalatarol annyit, hogy ez nem skandinav jelenseg es legkevesbe nem finn, hanem vilagjelenseg manapsag. Szomoru, nagyon szomoru, de hidd el, hogy ugyanez a problema megvan Magyarorszagon is, meg mindenhol mashol. Egyeb hozzafuznivalom a temahoz meg annyi, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy a tizeneves gyerekek szeretnek nagyot/nagyobbat mondani mint a valosag. Foleg ivaszat, buli, drogok es szexualitas teren. De ez nagyon offtopic lenne.
A felnott finn nok viselkedese meg nem ilyen konnyen megfejtheto dolog, ha egyaltalan a vilagon barhol elo nonek megfejteheto a viselkedese :)

Az oltozkodesrol meg annyit (n+1), hogy izomnagy seggfejsegnek tartom azt, ha valaki a kulturalis massagot ala vagy fole rendelo dologkent ertelmezi. Bocs a kifejezesert, de tenyleg igy van. Tessek mar eszrevenni, hogy nem magyarorszagon elunk es ha valaki itt akar elni akkor tanuljon meg a helybeliek szemevel latni, orraval szagolni, nyelvevel izleni es igy tovabb...

z

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 233
szálka:

Természetesen a leértékelések időpontjával kapcsolatban igazad van.
Ettől függetlenül lehet rá alapozni, mert a téli leárazás bőven a tél vége előtt kezdődik a nyári pedig bőven a nyár vége előtt kezdődik. Tehát amit veszel, még hordhatod egy ideig.
Cipő például olyan dolog, ami kevésbé évszakfüggő ( mert nem csak a sárban kell a cipő, hanem az épületen belülre is, célszerűen nem ugyanaz a meleg, mint kint. ).

Nekem nem a minőséggel volt gondom, hanem, ahogy te is írod, a kinézettel. Jellemző erre a dologra, hogy a nem sport cuccokon kívűl csak nagyon kevés ruhát tudtunk itt venni. Ez főleg akkor látszik, amikor már 70%-ot engedtek az árból és mégsem kell.


Itt ahogy en latom foleg sportruhaban a praktikussag dominal, azaz arra a celra felejen meg amire veszi az ember, mert mondjuk -30 fokban tobben szamit az, hogy ne fazzak, ne vizesedjen at a ruham/cipom, mint az, hogy menon nezzek ki.

Ez igaz, de van egy olyan opció is, hogy ne fázzak, ne vizesedjen át _és_ menően is nézzek ki :-)
És ha már választani lehet... :-)

A minőséggel, mármint ha a minőség alatt a tartósságot értjük, nekem sem volt gondom. Bár az igazán jó téli cuccok és ha jól vettem észre, most a téli dolgokról van szó, iszonyú drágák.

Előzmény: szalka (232)
szalka Creative Commons License 2000.08.29 0 0 232
Igen teny, hogy itt ha learazas van , akkor az nem 10-20 %-ot jelent, hanem 50-70 % minuszt is jelenthet, ha nem konkret elkepzelese van az embernek, es nem surgos, akkor erdemes erre alapozni.
Csak egy problema van, hogy az evszak kozepen/vegen vannak ezek a nagy leertekelesek, teljesen logikusan. Azaz barki barmikor idejon osztondijjal fel vagy 1 evre, annak tuti keso mar a learazaskor elkezdeni beszerezni az adott evi meleg ruhat.
Aki itt van tobb evig annak erdemes ezeken vasarolni, hiszen ha mar abban az evszakban nem is tudja kihasznalni a cuccot, remekul jo lesz az meg jovore.

Kulonben meg szerintem meg nagyon jo minosegu ruhakat lehet itt kapni, ez halmozottan igaz a sport ruhazatra.
Ez a jo minoseg itt tenyleg a minosegre(nem kinezetre) ertendo azaz:
- tartos:nem megy szet 1 honap vagy egy evszak alatt,ha veletlenul megis, akkor suru bocsanatkeres kozepette kicserelik
- tenyeg vizallo, amit annak adnak el, tenyleg lelegzo stb.

Csakhat itt mas a divat es ezert aki az otthoni sportruhazat benetton szineit/fazonjait szokta meg annak elsokorben nem biztos, hogy tetszik az itteni szin es formavalasztek.
Itt ahogy en latom foleg sportruhaban a praktikussag dominal, azaz arra a celra felejen meg amire veszi az ember, mert mondjuk -30 fokban tobben szamit az, hogy ne fazzak, ne vizesedjen at a ruham/cipom, mint az, hogy menon nezzek ki.
Pl az itteni teli bakancsomban lehet, hogy otthon nem lennek divatos, de otthon nincs is szukseg olyan melegsegu/soha at nem azo teli cipore, meg arra hogy tenyleg ne csusszon a tukorjegge alakult teli jardan.

Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 231
monic:

Ha jól látom nem írtad, hogy mikor fogsz jönni.

A ruhavásárlásról annyit érdemes tudni, hogy itt júliusban van nagy ale. Ez leárazást jelent. Ilyenkor nem ritka az 50% engedmény, de van ahol 70%-ra is lemennek az árak. A Helsinkiben a topsport a legjobb sportbolt ilyen szempontból és a citymarketek. A laakso sport, sportia és mégegy kisebb nevű sportruházatot is árusító lánc ( nem jut eszembe a neve ) nem nagyon szokott leértékelni, csak kb 30%-kal, de ezeken a helyeken eredetileg is drágábbak a dolgok.
A téli leárazás kb december végén kezdődik és egész tavaszig kitart. A százalékok hasonlóak.

A kappahl ( utcai ruházat ) és a Säppäle ( hasonló ( remélem így kell írni )), kb 70%-ig szokott elmenni.

A belvárosi igényes boltokban még nem jártam, mert előg volt megnézni az árakat a kirakatban :-)

Ja, az árakat nem mindig írják ki a kirakatba.

Persze, addigra már sokminden elfogy, szóval erre csak akkor érdemes számítani, ha van időd várni és nem olyan dolgot néztél ki, amiből már csak egy van, mert az bizony elfogy.

Én úgy vettem észre, hogy itt kevésbé igényes ruhák vannak, mint otthon ez mind sport (itt kevésbé észrevehető) mind más ruhára is érvényes. Sajnos más országgal nem tudom összehasonlítani.
De még mielőtt BZoltántól megkapnám a magamét e kijelentésért, közlöm, hogy ez csak a személyes szubjektív véleményem, szóval ne vitatkozzunk rajta. :-)

Előzmény: monic (227)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 230
A finn lányokról szól a következő írás. Az apatia levelezolistan kovette el Maroy Akos (darkeye@tyrell.hu) 2000 júliusának elején. A beleegyezésével beidézem. Az apatia levelezolista egyebkent egy kotetlen hangnemben szervezodo lista a finnorszagi magyarok reszere. Feliratkozas apatia-subscribe@egroups.com. Web oldal es archivum http://www.egroups.com/group/apatia

Tegnap munka utan nemi pihenes jeligevel kultem az Esplanadira az egyik
padra. Nezegettem az embereket, alig feltuno sotet zako / napszemuveg
felszerelesben. Egyszer csak egy kisebb leany csapatra leszek figyelmes,
igen jol neznek ki es sok-sok nejlon zacsko van naluk. Leulnek a
mellettem levo padra, majd atmennek valamiert pont szembe velem.

Persze kiderul, hogy a nejlon zacsiban uveges sor van, elkezdik
eloszedegetni oket, es a fogukkal (!!!) kinyitni. Minden fele jovo-meno
fiukat szolitanak le, a feltuno utcazenesznek adnak par markat. Egyszer
arra leszek figyelmes, hogy nekem integetnek, hogy menjek oda.
Szemrebbenes nelkul meg sem mozdulok, erre az egyikuk felall es leul
mellem. Megkerdezni, hogy titkos ugynok vagyok-e, mert olyan szigoruan
neztem az emberkeket a napszemu mogul, es lathatoan semmi mast nem
csinalok itt.

Lepesrol lepesre vegulis mindegyik atjon hozzam, amolyan valto
jelleggel, es kiderul, hogy ezek 15-17 eves lanyok, nagyresze meg
altalanos iskolas (az ugye 9 evig tart), egyiknek annyira rossz jegyei
voltak, hogy inkabb megy 10. osztalyba hogy utana be tudjon jutni a
gimibe. Amugy szegeny sorbol valok sajat bevallasuk szerint. Engem a
koruk mar azert is sokkent ert, mert az egyik nagyobb volt nalam, es
igen mindennel fel volt szerelve. Egy masik meg alacsonysaga ellenere
verte az elsot equipment teren. A tobbi harommal sem volt igazan baj.

Kinezetre igen korrekt mindegyik, szepen kisminkelve mind, az egyiknek
szinezett kontaktlencse a szemeben. Az oltozkodes testresimulo ruha,
olyan keves ami eppen eleg. A piercing az "cool" ahogy mondjak, az
egyiknek csak az arcan 4 van (egy a nyelveben), plusz a mellbimbojan,
stb. De a tobbi sem panaszkodhat. A bonyolultabbakat hivatasosokkal
csinaltatjak, csak az draga. Az egyszerubbeket sajat maguk, mert ugy
olcsobb.

Tovabbi beszelgetes folyaman feny derul, hogy ez a project: minden heten
penteken kiulnek az Esplanadira es jol leisszak magukat. Nyaron akar
hetente tobbszor is. Azert a teren, mert 18 alatt nem engedik be oket a
kocsmaba. Az ivas meg edzett szegedi ex-egyetemistanak is igen hard core
modon zajlik: Mint mondtam, foggal nyitjak az uveges sort ("eleinte fajt
a fogam tole, de ugy fel evre az elso nyitas utan mar meg se kottyan" -
mondta az egyik 16 eves). Sajnos nincs nyilvanos WC az Esplanadin, a
helyi kocsmak az utcan ivokat nem engedik be pisilni, ezert a helyi
Munkaugyi (?) Miniszterium (!) ele pisilnek, vagy egyszeruen a fube a
teren.

Mivel nem csak kocsmaba, de szorakozohelyre sem engedik be oket koruk
miatt, ezert a teren intezik a pasiszerzest is, finn modra. Leszolitanak
embereket, es aztan a finn nok teljes magabiztossagaval ravetik magukat
az illetore. Ennek igen latvanyos eredmenyei vannak, mint pl. a
magymellu 17 eves kollegina az elobb emlitett testreszeit dorgoli a srac
arcaba mindenki szeme lattara. Es igy tovabb. Arrol nem is beszelve,
hogy jellemzoen mind a lanynak mind a sracnak van egyebkent parja, de
hat sebaj.

Parkapcsolataik egyebkent elegge "erdekesek". Az egyik 15 eves elmondasa
szerint eddig egyszer jart egy sraccal, de a srac keves volt neki, nem
nyujtotta amit kell. Egyejszakas kalandbol viszont nagyon sok volt mar.
A masik 15 eves azt mondja, hogy a legutobbi faszija egy 24 eves srac
volt, de allandoan rajta csungott ezert kirugta. Az egyejszakas jatek
azert mindenkinek ott van rendszeresen. Altalanos tapasztalatuk, hogy ha
szerelmes vagy, akkor bajban vagy, a legjobb megoldas gyorsan kikerulni
belole.

Csaladi eletuk is igen eredeti: altalaban mindnek sok, min. 3 testvere
van, de ezek nagyresze feltestver, csak egy szulo egyezik. Igy oriasi
rokonsagra lehet szert tenni, mert az embernek vannak az igazi szulei
(szigoruan kulonvalva), vannak a mostohaszulok mindket helyen es hat
vannak a feltestverek mindket helyen. Az elmondasok szerint rendszeresen
valtogatjak, hogy melyik "igazi" szulojuknel laknak.

Egy szo mint szaz ezeknek a lanyoknak egyenes folyomanya a
szorakozohelyeken megtalahato valamivel idosebb finn no. A
parkapcsolatban igazabol nem hisz (szuleinel sem ezt latta,
tapasztalatai sem ezt mutatjak), igazi leteleme az egyestes kaland. Jol
nez ki de nem gogos emelle. A fuggetlenseg a legfontosabb a szamara, es
persze az onbecsules amire a behajkuraszott ferfiak rajongasa ad alapot

Előzmény: BZoltan (229)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 229
szalka,
az utasszalito repulogepeken /amennyiben rendelkeznek legnyomaskiegyenlito ficsorrel/ ugy 6000-8000 lab magassagnak megfelelo nyomast tartanak az utazas folyaman, akkor is, ha az uatazasi magassag 30000 lab felett van. Ennek repulogepszerkezeti es egeszsegugyi okai vannak. Ehhez a nyomsvaltozashoz a szervezeted is konnyeden igazodni tud, vagyis a halloszerveidben levo nyomas is lecsokken. Landolaskor azonban a pilotak ezt a csokkentett nyomast visszaallitjak a normalis foldi nyomasra. A kulso nyomas es a halloszerveidben levo nyomas kiegyenlitodese azonban idot vesz igenybe es egeszen addig ameddig nem egyenlitodott ki, quasi tulnyomas alatt vannak a halloszerveid ami fajdalommal jar.
Amit ilyenkor tehetsz az a nyeles, szopogatas, tatogas, meg egyeb varazslas, de a legegyszeribb, ha befogod az orrod es sajata magad allitod visza a nyomast.

monic,
a hideget vedd komolyan, keszulj fel rendesen, mert tud durva lenni. Nem biztos, hogy anyagilag joban jarsz, ha a tudogyulladsod kezelesere koltesz el tobb szaz markat mintha ugyanannyiert beszerzel egy meleg kabatod meg neheny par meleg harisnyat. Ez nem vicc, ha sporolni akarsz akkor gyere ki stoppal, egyel krumplit meg vizet, de az egeszsegedet ne kockaztasd.

szaunax,
felenkek a fenet, meg csak nem is nagyobb a felenk halgatag szazalek es az sem biztos, hogy erdemes magyar lanyoknak olyan tanacsot adni, hogy kezdemenyezzenek inkabb ok.
Az igazsagrol annyit, hogy bar ez a tema is megerne egy topic-ot, de ebben az orszagban /ha neked nemis tunt fel/ letezik a ferfi-noi egyenjogusag es ez azzal jar, hogy a ferfiak nem a vilagtoke nagyurak akiknek allandoan jar a pofajuk es uton utfelen hangsokodnak, nagykepuskodnek mikozben szenne alazzak a noi nemet... :) es a nok sem bujnak szepen csndben meg es nem varjak kedvesen, hogy szedje man oket fel valaki.
Vagyis a finn ferfiak viszafogottabbak mint a deli ferfiak es a finn nok szbadabbak mint a deliek. Ez nem felenkseg es ramenosseg, hanem egeszseges emberi viselkedes.

szalka Creative Commons License 2000.08.28 0 0 228
Otthoni meleg cuccokban nem tudok segiteni. Sajna en a sajat boromon tanultam , nagyon felkeszuletlenul jottem ki ide, brr :-(

Viszont ha nem utaztal repulon meg soha, akkor adok meg egy tanacsot. A leszallaskor a nyomaskulonbseg miatt(a fizikai hatteret nem tudom) bedugul az ember fule. Valakinek ez semmit nem jelent, de ha nathas vagy , vagy voltak regebben a fuleddel gondok(gyulladas, felszuras ilyenek) , akkor fajhat tole a fuled, kinek jobban, kinek kevesbe. A nyeles segit, adnak is cukorkat a repcsin leszallas elott, hogy szopogassa az ember, mert attol nyel folyamatosan. Meg ha nem segit es nagyon faj , akkor ugy lehet megoldani, hogy befogod az orrod,es ugy csinalsz mintha fujnad ki a levegot, ettol kidugul majd a fuled.
Fogalmam sincs mitol van, a fajas, meg a kidugulas, de tapasztalat.

Előzmény: monic (227)
monic Creative Commons License 2000.08.28 0 0 227
Szia Szalka!

Köszi a részletes repülési gyorstalpalót. Igazán rámfért. Én még még soha nem utaztam repülővel, azt se tudtam hogyan fogjak hozzá.

A meleg cuccokról csak annyi, hogy hol? Most hallottam egy bizományi sportüzletről, ma megnézem. Egy másikat már korábban megnéztem, ott egyátalán nem voltak téli cuccok. :-(

Moni(c)

Előzmény: szalka (225)
szaunax Creative Commons License 2000.08.25 0 0 226
A finn pasik eleeg felenkek, persze ezt se lehet altalanosan kijelenteni, de nagyobb a felenk/csendes/hallgatag szazaleek. Jobb, ha te kezdemenyezel...
szalka Creative Commons License 2000.08.25 0 0 225
Szia monic!
Nincs ra aranyszabaly, hogy Malev, vagy Finnair, az a konkret idoponttol fugg, en eddig vagy 5-6-szor repultem oda-vissza es mindig az adott idopontra a legolcsobb altalam elerheto jegyet vettem meg es mar mindket legitarsasaggal utaztam, szoval akciotol idoponttol nagyonn fugg.
Helsinki repterrol nem egy nagy cucc eljutni Tamperepe, mivel kozvetlen a repter kijaratanal allnak meg/indulnak a tavolsagi buszok, es a megallokban mindig korrekt menetrend van indulasi idoponttal celallomassal.
Szoval megtalalod a megallot(a repteren az info pultnal megmondjak a szamat) odemesz megnezed mikor jon, elotte mar 10 perccel ott van es a sofor kinyitja a csomagtartojat oda berakod a cuccot. Felszallsz kifizeted a jegyet (mar asszem kerek 100FIM ) es a vegallomas Tampere , szoval nem teveszted el.
Egyetlen dologra ugyelj :
Van olyan busz, ahol egyszer at kell szallni, ez kb a reptertol 15 perce Helsinki hataraban egy benzitkutnal tortenik , ugyhogy a busz megall, a sofor! leszall attpakolja az osszes csomagot a masik buszba , te is leszallsz es mesz a masik buszra a csomagod utan. Nem mindegyik busz ilyen , de ne lepodj meg ha ez tortenik, viszont onnantol 2-2es fel ora es a vegallomas Tampere.

De par tipp repcsijegy vasarlashoz:
-Nekem meg legjobban a vista jott be
-Sokszor, ha nem direktbe josz Budapest-Helsinki, hanem pl Budapest-Becsben atszalsz-Helsinki akkor olcsobb lehet a jegy.
-Az utazas.com-on van repcsijegy vadasz erdemes probalkozni, az egy olyan rendszer, hogy beirod neved egy email cimet, es pontos repcsijegy felteteleket: mikor oda mikor vissza , kor, diakigazolvagy van-e stb. Aztan majd 1-2 napon belul jopar olcso ajanlatot kapsz, enelkul, hogy orakig telefonalgatnal , varakoznal a a kezelore stb.

Ezenkivul finnairel neha van olyan, hogy ogyanannyiba kerul Tampereig az jegy mint Helsinkiig. Szoval a jegy jogosit arra, hogy Helsinkiben atszallj a helyi repcsijaratra es ugy gyere Tampereig. De ennek vannak hatranyai: Tamperepen a repter kinn van a feneben busz ritkan, plane, ha keson josz, azaz onnan egy eleg hosszu taxiut lesz befele a varosba, ami szintemn van annyi mint a Helsinki-Tampere buszjegy. Ezenkivul ha a BUD->HEL gep kesik (en igy jartam legelso ideutamkor) azt biza nem varja meg a helyi gep. Ilyenkor lehet az infonal reklamalni, megnezik , hogy van-e hely a kov gepen jopar ora mulva addig varsz, vagy ha nincs hely akkor a tamperebe jovo buszon elfogadjak jegykent.

Mindenkepp talalj magadnak otthon ho/tel hideg fagy allo cipot es kabatot es kesztyut es sapkat, persze szeptemberben josz es akkor meg itt sincs vesz, de az osztondijbol itt nem nagyon fogsz venni. A lanyok eleve fazosabbak altalaban(en osztol harisnyat hordok a nadrag ala) , ugyhogy jol keszulj fel!
Haat a finn fiuk ? Kinek mi a zsanere, nekem spec a kreol boru barna haju olaszos sracok, na itt olyan nen nagyon van.
Tipikus pelda Mika Hakinen , na atlagban ugy neznek ki. Kinek ez tetszik kinek nem.

Előzmény: monic (224)
monic Creative Commons License 2000.08.25 0 0 224
Sziasztok!

Én is megyek, az ELTE-ről, mint zsosz, csak én TTK-ról, Tamperebe, a műszaki egyetemre. Azt már nagyjából tudom, hogy a szállás milyen lesz, hogy lesz a vizsgaidőszak (ez rajta van annak az egyetemnek a honlapján, ahova megyek), stb.

Arra lennék kíváncsi, hogy melyik légitársaság gépével lenne érdemesebb repülni - Finnair, vagy Malév? Tudtommal a Malév csak Helsinkiig visz, onnan hogy menjek tovább? A baj az, hogy nincs sok pénzem, és jó lenne viszonylag olcsón eljutni Tampereig.

Mivel az első félévben megyek, a legnagyobb bajom az, hogy nincs télikabátom + télálló cipőm. Kint venni képtelenség, itthon viszont már jártam sportboltban, de kabát nincs. Mit tegyek? Használt kabátot is szívesen vennék, mert a tavalyi legfeljebb egy magyar telet bír ki, és hamar átázik.

Ja! Annyit írtatok már a finn nőkről, nem tudtok valamit a finn férfiakról is írni? ;-)

Moni(c)

lollipop Creative Commons License 2000.08.25 0 0 223
BZoltan
Lehet, hogy dobna egy hatast a finn kollega :-))))

De en lattam a baratnom felhaborodott arcat, hogy hogy lehet ilyet csinalni...stb..stb es hogy Finnorszagban ilyet nem szoktak :-)))

lolli

Előzmény: BZoltan (222)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.25 0 0 222
ZSolt,
az, hogy melyik orszag milyen gazdasagi helyzetben van, azt mint tudjuk ugy mutatjak ki ahogy akarjak. En szmely szerint a magam alacsony kozgazdasagi kepzettsegevel ugy latom, hogy Finnorszag valoban dinamukusabban fejlodik mint barmely mas orszag a regioban, de azt is tudhatjuk, hogy az ipari paletta nem tul szeles. Attol tartok, hogy az elektronikai cegek nagyon konnyen magukkal tudjak rantani akar az egesz orszagot. Szoval en ipari vizfejuseget latok amit szerintem a kormanyzat is lat es ahogy a tendenciakat latom tenni is igyekeznek ellene. Mindenesetre egyelore Svedorszag lakossagilag nagyobb, az urbanizacio magasabb szinten van, katonai es ipari potenciaja pedig joval Finnorszag elott van. Az, hogy ez mit jelent en nem tudom. Mindenesetre Finnorszag nagyon ugyesen elvezi ki a kicsinysegenek az elonyeit.

Na de en nem is errol irtam.. hanem arrol, hogy a Finnorszagban lako svedek es finnsvedek joval iskolazottabak es gazdagabbak mint az atlag finnek. Ez teny es ez mar okozhat komplexusokat egy alacsonyan fejlett szemelyesigu szocialis problemakkal kuzdo embernek.

lollipop,
azert megneznek egy finn kollegat, hogy puskazas nelkul hogyan csinal vegig egy magyar egyetemet, ugy , hogy azert meg el is vigan :)

z

lollipop Creative Commons License 2000.08.25 0 0 221
Zsosz arra ugyeljel, hogy a finnek nem puskaznak a vizsgakon. (van ugyesen csinaljak?!? :-)) )
A finn baratnom teljesen fel volt haborodva amikor Magyarorszagra jott tanulni, es latta, hogy a vizsgakon mi megy.

udv
lolli

szaunax Creative Commons License 2000.08.24 0 0 220
Csatlakozom az elöttem szolohoz.

:o(((((((((((((((

KuBa Creative Commons License 2000.08.24 0 0 219
Sziasztok!

Ezennel ünnepélyesen elköszönök mindenkitol, ugyanis vasárnap elhagyom Finnországot, megyek haza!
A maradóknak kívánok kellemes további itt-tartózkodást! Aki pedig "frissen" érkezik az olvasgassa a topicot (én is sok hasznos információt kaptam) és érezze magát legalább olyan jól, amint én éreztem magam az elmúlt két hónapban!

Maradok (most már otthonról figyelmes topic-olvasó):
KuBa

DRT Creative Commons License 2000.08.22 0 0 217
Akkor 6 :)
Előzmény: szaunax (215)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.22 0 0 216
Furcsa ez a finn-sved tema. Amit en erzekeltem az annyi, hogy az alacsonyan iskolazott, muveletlen reteg az tenyleg szereti fikazni a finnsvedeket meg a svedeket. De szerintem ez nem tobb mint irigyseg /jobb munka, jobb megelhetes, jobb nok/ es a szocialis problemak soven levezetese. Az iskolazottabb finn barataim nagyresze turhetoen es szivesen is beszel svedul.
Mindenesetre mint kulfoldinek, mindenkinek csak a kivulallok nyugalmat javallom. Ha be akar valaki vagodni a finneknel, akkor az ne szemeteljen, legyen tiszta es halkszavu, igyekezzen segitokesz lenni es lehetoleg mindenkivel legyen baratsagos. Tanulja meg szeretni a kajajukat, a zenejuket no meg a lanyaikat...

z

szaunax Creative Commons License 2000.08.21 0 0 215
6
DRT Creative Commons License 2000.08.21 0 0 214
Kösz a kiigazításokat! De annak azért kevés esélyét látom, hogy pont beletrafáljak a 10%-os kisebbség valamelyik tagjába... :)
Előzmény: Werner Zsolt (210)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.19 0 0 212
"azer elotte gyozoggy meg arrol h nem valami finnorszagi sveddel allsz szemben :DDDD echte finneknel altalaba bejon a sved-szidas, finnorszagi sved viszont ijenert beveri az arcod"

Na, errol nem akarok vitatkozni, megyek tataba s zarom a vitat reszemrol. Csak imho szidni ugy altalaban nem nagyon rulez - bocs a tanitas :). Persze ugy mint pl. az USA s Kanada kozott, s gyakran szomszedi orszagok kozotti van ilyen "feszultsegek", verseny, van a svedek s a finnek kozott, ugy mint tampereik s turkuik kozott folyik kis viccelodes (ez nem komoly). De gyozni svedeket jegkorongban ez mindig fontos, athletikaban fontos Ruotsi-Suomi maaottelu, hagyomanyos oszi meccs. Vannak itt sved viccek - annyira nem kedvelem ilyen "sztereotypiakra" alapulo vicceket. A fatol kene latni az erdot, s eloitelektol az embert, igy kicsit naivan mondva.

A finnorszagi svedek - finnul suomenruotsalaiset - nyelvi kisebbseg, nem _etnikai_ kisebbseg, ok finneknek vallalnak magat, az Ĺland (Ahvenanmaa) -sziget Finn - Svedorszag közott - kulon kategoria. Ott kotelezo nyelv a sved, ez a szigetnek autonomiaja van, vegul is jol vannak. Finnorszagban kb. 8-10 ezer sved allampolgar el, s 294 000 finn, akinek anyanyelve sved. Ok altalaban ketnyelvuek, s ha van vegyes hazaspar (finn-sved anyanyelvuk), ok gyermekei altalaban svedet vennek anyanyelvenek, mivel a szulek ertenek, hogy fontos tudni skandinav szempontjabol svedul s ugyis a gyerekek jol tanulnak finnul.

Zsolt szokott ezt sved-kerdest valamikeppen gyakran osszekeverni, emliteni, "kiabalni", csak neha csodalkozom, minek. Lehet hogy sved szarmazasu vagy? ;-)), valamikeppen kisebbsegi szemmel, gondolom egy kisebbseghez tartozol, nezel a Finnorszagot - a fontos nezopont, nem tagadom. A kisebbsegi kerdesek fontosak neked, ugy mint sok magyarnak, de pl a Erdely helyzetet nem lehet jol osszehasonlitani, mas a kenyer s a suto.

Mennem kell a tataba, off line leszek egy darabig, mondok ezt az egyet meg egyszer,
kefelni kell ;-), a nyelvet jobb ugy is lehet tanulni.

Előzmény: Werner Zsolt (210)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.18 0 0 208
"en ole viele kännyssä = meg nem vagyok reszeg "
;-), nagyon nokias mondat, gondolom,
bocs BZoltan, a javitas, az eredeti szoveged sokkal aranyosabb
känny=kännykkä=käsipuhelin=matkapuhelin=mobil azt teszi,
"meg nem vagyok mobilban",
helyesebben,
en ole vielä kännissä,
a känny eleg ritka sok, inkabb kännykkä.
Előzmény: BZoltan (207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!