Keresés

Részletes keresés

szalka Creative Commons License 2000.09.05 0 0 264
De zsosz, hisz most itt meleg van !
Hetvegen ha nem is furodtem a tengerben, de a labam bele mertem dugni! Szoval egesz jo ido ido van , tuti kirandulno ido. Uljel sokat kint a napon, akkor jobban erzed a melegseget,esetleg sorrel rasegithetsz :-). Komolyan ennel csak hidegebb lesz, de addigra megszokja az ember.
Előzmény: zsosz (261)
BZoltan Creative Commons License 2000.09.05 0 0 263
En annyira nem talalom hidegnek, es kifejezetten jobban birom az itteni klimat, mint a honajizzados, tenyerrragados egeto meleget.

Előzmény: zsosz (261)
szaunax Creative Commons License 2000.09.04 0 0 262
Zsosz, nem akarsz helyet cserélni velem? Finnországhoz képest itt még mindig egész meleg van, és tök szívesen felváltalak Jyvaskylaban!!! Budapest tényleg büdös és zsúfolt...Majd hozzászokom (??)
Előzmény: zsosz (261)
zsosz Creative Commons License 2000.09.04 0 0 261
emberek, ez egy nagyon nagyon nagyon hideg orszag :)))))))) de gyonyoru mert csonde es baratsagos es szep. de tenyleg, csak mondjuk akkor ha kifele nezel a futott szobadbol 1 nagy pohar kakaoval :)

zsosz

szalka Creative Commons License 2000.09.04 0 0 260
Aaz utolso felbemarad mondat csak a veletlen muve ,bocs :-)
Előzmény: szalka (259)
szalka Creative Commons License 2000.09.04 0 0 259
Monic ennyire panikhangulatot idezett elo a dolog? :-)
Pedig szeptemberben a nyaruto csodalatos itt. Nagyon elenk pirosasan oszulnek a fak itt ami hihetetlenul szep. Persze otthon is szep az oszi erdo, de attol, hogy itt ez eleg hamar lezajlik meg eroteljesebb szinek vannak es raadasul a fenyokon kivul az osszes fa szinte egyszerre pirul ki. Legfeljebb majd jovore latod .
Nem irtad mikor jossz januarban, de az huzosabb kicsit.
Ha januar elso feleben jossz , akkor jo elore (minimum 1-masfel honap, vagy inkabb tobb) foglalj jegyet a repulon. Tobbszaz magyar dolgozik/tanul itt + a csaladjaik es a karacsony/szilveszter idoszaka, amikor a nagytobbseg hazamegy es aztan januar elejen -kozepen jon mindenki vissza. Akkor rendkivul tele vannak a repulogepek es az olcso jegyek mar november vegere elfogynak. Ha januar masodik feleben/vegen jossz akkor mar nincs ilyen problema.
Viszont januar vegetol kezdve van itt a legnagyobb hideg. Ha osztol itt van valaki, akkor szepen fokozatosan hozzaszokik az idojarashoz, mig a hirtelen -30 fok teljesen sokkolo lehet.

Telicucc vasarlasilag a januar a legjobb idoszak itt, hiszen mar megkezdodnek a learazasok, de meg nincsenek kifosztva az uzletek. Viszont, ha epp belecsoppensz egy kritikuasan nagy hidegbe, telicucc nelkul, akkor lehet, hogy orokre elatkozod azt a par napot ameddig tart mig beszerzed, ami kell.

Kulonben en azt tanacsolnam neked ilyen ugyben, hogy ne egy boszme nagy pufi tollkabatot vegyel, hanem egy ki-be cipzarozhato termobelesu lelegzos, viz/hohatlan gora-tex kabatot(nem feltetlen eredeti goratexet, mert ott a nevet is nagyon meg kell fizetni, de olyan anyagbol). Mert a pufi kabatok, valoban nagyon jo melegek tudnak lenni, de mozogni nem tudsz benne es raadasul nem szellozik es pl a buszon radizzad, az eleg kellemetlen. Mig a goratex stilusu kabat is ugyanolyan meleg a belesevel , nem izzad rad, ha tavaszodik egyszeruen kicipzarozod a beleset szoval nagyon jol kihasznalhato. Raadasul itt remek jo teli sportlehetoseg vannak, jegkori/jeghoki, sieles/snowboardozas, sifutas,vagy csak turazni es eleg nehez ugy barmelyiket is muvelni hogy egy lufimeretu pufidszeki van rajtad. Bar ha csak annyi idot toltesz az utcan, mig elbattyogsz a suliba meg haza , akkor edesmindegy, es lehet, hogy a pufi az olcsobb valamivel.
Itt nagyon jo teli sportlehetosegek vannak, minden varo

Előzmény: monic (257)
BZoltan Creative Commons License 2000.09.04 0 0 258
Zsolt,
asszem megegyezhetunk... voltam dodzsoban, meg is volt/van a velemenyem, de ez nem a FINN ifjusagrol szol, hanem ugy general az ifjusagrol. Ez van, a vilag valtozik.
A finn/svedfinn gazdasagi erovanalk szempontjabol vegtere is egy a szempontunk. Te azt mondod, hogy a 6-7%-os lakossagi aranyhoz passzol az, hogy az elitben 20-30 szazalek az arany. Szerintem ez eleg sok ami se nem jo, se nem rossz, de mindenkeppen mutat valamit es mindenkeppen erezheto a hatasa. Persze ez Finnorszag kulonbozo reszein mas es mas lehet. De az biztos, hogy ellentetben Magyarorszaggal itt a gazdasagi elit egyben szellemi elitet is jelent es itt mar erdekes aspektusa van a finn/finnsved viszonynak.

A kivandolralssal kapcsolatban erdekes amit irsz, logikusnak tunik, am a kivandorlasnak trobb hullama volt a szazad elso feleben. Ha vannek ezzel kapcsolatos erdekes forrasaid, akkor oszd mar meg velem kerlek. kosz.
z

Előzmény: Werner Zsolt (251)
monic Creative Commons License 2000.09.04 0 0 257
Pániknak vége!!!

Januárban megyek, nem szeptemberben. Még mindig Finnországban vegyek télikabátot?
Sajnos most már az is biztos, hogy négy lányból, akit erre az útra kiválasztottak csak én megyek egyedül. :-(
A közvetítő tanárom azt mondta, hogy nagyon fognak szeretni, ha én leszek az egyetlen magyar az egyetemen :-)

Raki: Igazán kedves vagy, hogy ennyi kabátot megnéztél nekem, köszönöm szépen!

Előzmény: Törölt nick (256)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.04 0 0 256
monic:

Megnéztem a hétvégén pár árat. Én úgy vettem észre, hogy igazán még nincsenek kirakva a télikabátok, nagyon szegényes volt a választék és drága is. Tavaly sajnos nem tudom, mikor kezdték kirakin a télikabátokat, de sokkal nagyobb volt a választék később és alacsonyabb árak is előfordultak. 600 FIM-ért már tök jó pufók télikabátot lehetett kapni. Szóval, türelem. :-)
Az ( espooi ) Maxiban pl még nem is volt kirakva télikabát.

Írok megnevezéseket is, hátha meg tudod nézni otthon vagy a neten.
A helsinki stockmannban és topsportban néztem őket. A citymarketben ennél olcsóbbak is vannak(csak ott nem voltam, mert messze van), sőt általában jellemző , hogy amit egy intersportban megveszel x márkáért, azt x*0.7-ért meg tudod venni egy citymarketben. Az euromarket még olcsóbb, csak az nem mindenhol van. Viszont szerintem az euromarketen már a minőség is alacsonyabb. A cityben még egész jó dolgok vannak.

Adidas:
S-3S downjkt 698 FIM
Ez a tipikus pufók télikabát.

S downjkt 998 FIM.
Szintén pufók.

S coach jkt 499 FIM
Ez nem pufók és nekem nem is tetszik. Ettől függetlenül ez is meleg de a pufók kabátok melegebbek.

Nike:
164483 Pufók 999 FIM

US40 snowwear 92970011 437FIM ( 50%-kal leértékelve a topsportban ).
Nekem nem tetszett.

Aztán még volt pár az 1000 FIM fölötti kategóriából, de azokat nem írom inkább.

Előzmény: monic (247)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.04 0 0 255
Aki tudni akarja, hogy mi a legújabb(?) divat itt Helsinkiben, az nézze meg a http://index.hu/rendel/roller/ címet. Ilyen rollereken száguldottak páran az utcán. Itt nagy divat a görkorcsolya ennek egy folyamodványa ez a roller. Az Anttila-ban kiprobaltam egyet, elég furcsa volt :-)

off
Boribon: sajnos a 100% körüli narancslevet és az alkoholt nem szeretem :-)
on

Boribon Creative Commons License 2000.09.03 0 0 254
OFF (bocs mindenki mástól!)
Tudtam én, hogy az összes listás címet fejből fújod? Vagy képes voltál ilyen lényegtelen ügyben rákeresni a címemre? Amúgy épp mától változott a címem, mindjárt kijavítom az Indexen is. Na mindegy, majd ha itthon leszel, esetleg beválthatod azt a pirospontot valami mérgezőre (90% os narancslé vagy alkohol?)
Megbeszéljük. Amúgy nem csoda, hogy unod a listát, mostanában én is olvasatlanul törlöm a levelek jó részét, de ha leiratkozok, akkor meg kimaradhatok valami fontosból, és azt nem akarom.
Szia
BB( a másik):-))
Előzmény: Törölt nick (253)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.03 0 0 253
topic off.

Boribon: kitaláltam ki vagy, nem volt nehéz csak az email címedet kellett megnézni, szóval akkor ide a pirospontos meg az ilyesmit.
Egyébként nem nagy hévvel történt a leiratkozás, csak már untam a dolgot. Majd visszaíratkozom kb egy hónap múlva.
( ja, tulajdonképpen csak az other topicról iratkoztam le bár az igaz, hogy a levelek 99% ebbe tartozik )

topic on.

Előzmény: Boribon (252)
Boribon Creative Commons License 2000.09.03 0 0 252
OFF
Szia raki,
latom azert az indexen meg maradtal, ha mar egyes listakrol le is iratkozol.... (pedig mar lenyugodtak e kedelyek, ha esetleg azert leptel volna le)
(Ha kitalalod ki vagyok, pirospont meg ilyesmi)
Boribon
Előzmény: Törölt nick (242)
zsosz Creative Commons License 2000.08.30 0 0 250
még 3 nap hungary, aztán irány a reptér + a fagy országa :)))

zsosz

BZoltan Creative Commons License 2000.08.30 0 0 249
Sajnos nougyben kenytelen vagyoknem egyet erteni veled.
Szerintem ez egyaltalan nem tipikus finn jelenseg amit az akos leirt. Nezz korul a vilagban es te is latni fogod.
Az meg tok ertjheto, hogy egy kulfoldi sracnak egy finn lany nem azt mondja, hogy tudod a finn sracok sokkal faszabbak mint ti kulfoldiek... szoval lassunk mar a szinfalak moge :)
Ami meg a konkretumokat illeti, nekem volt finn baratnom es hidd el, hogy nehez dolga volt a lanynak, mert olyan szinten nem beszelek finnul, hogy problema nelkulk eltarsalogjak egy finn hazibuliban. Nem voltak kozos gyokereink (tv-maci, vuk, uttoroseg, kispal, etc/ amik meignt csak elegge megnehezitik a dolgot. Persze ha csak kalandra vagyik a lanyzo akkor az egyszerubb, de ilyenkor meg sosem mondtak nekem, hogy jaj ti kulfoldiek milyen faszak is vagytok.
Szoval en ennek nem adok hitelt. Eleg sok finn sracot ismerek es igen tokos palik, rendesek, uriemberek es egyaltalan nem baratsagtalanok.
Akinek olyan lehangolo a velemenye mint neked az valoszinuleg rossz tarsasagba keveredett vagy nem ismer 10nel tobb finnt (KOZVETLENUL!!!)

A sved-finn lakossag gazdasagi tenyezokent valo ertekeleseben meg szerintem rossz informaciot hallottal. No meg szerintem trivialis, hogy tekintettel arra, hogy finnorszagban az elmult evszazadban nem voltak olyan jelentos tarsadalmi atretegzodesek mint kozep europaban igy a 19. szazadi taradalmi elit megorzott eleg sokat az akkori helyzetebol. Nem tagadom, hogy jelentos a finn elit, de szerintem a felso tizezerben nem 6-7 % a finnsved.

Előzmény: Werner Zsolt (244)
szalka Creative Commons License 2000.08.30 0 0 248
A finn nyelvtudasom, vagy inkabb nemtudasomat nem csillogtatom a finn napokkal, szamokkal, megteszik majd masok :-)
A dohanyzasrol meg neked csak jot mondhatok.
Bar en dohanyzom, es hat elegge szuk keretek koze van ez itt szoritva, de dohanyos letemre is azt mondom, hogy ez igy helyes, igenis ne zavarjon senkit a dohanyfust.
Nehany pelda:
-Nincs! dohanyzo vagon a vonaton, osszesen van egy bazi hosszu vonaton egy eldugott helyen egy 2x2 meteres uvegkalitka, es csak ott szabad , de normalis, mert azert en tudom, hogy a legerosebb dohanyos is kibirja az a jopar orat, amit utazassal tolt.
-Altalaban semmilyen public helyen nem lehet csak ugy dohanyozni: pl itt a munkahelyemen, egy 7 emeletes irodaepuletben van 2 db dohanyzo szoba legelszivassal, de sehol mashol nem szabad.
-Az ettermekben is mindenhol van nemdohanyzo reszleg , sot altalaban a kis pizzeriak /kebabosok stb-k nedohanyzok es kesz.

Itt nagyon adnak az ilyesmire, osszesen dohanyozni az utcan lehet , a sajat lakasban, ha berelt, akkor csak a tulaj engedejevel, de leginkabb csak az erkelyen, azonkivul persze a kocsmakban es a zenes -tancos szorakozohelyeken.
Az egyetem epuleteben nem fogsz folyoson dohanyfusttel szembekerulni szerintem, ott is max van egy-ket pici dohanyzoszoba (ha van) es azonkivul sehol nem lehet.

Csak es kizarolag az utcan fogsz latni dohanyzo embert(persze ha felkeresed ezeket a pici helysegeket, akkor ott talalkozol fusttel, de minek keresned fel , illetve ha kocsmaba vagy diszkoba mesz, akkor ot is. Bar most Tampereben van par olyan zenes-tancos szorakozohely, amiben egy resz kijelolt nemdohanyzo.

Előzmény: monic (247)
monic Creative Commons License 2000.08.30 0 0 247
"Ha konkrétumok érdekelnek, majd úgyis elmegyek valamikor szétnézni, leírok pár konkrét árat, ha jól látom szept. 15-én jössz, addig biztos. "

Hát elég meggyőző volt az is, hogy ketten egymástól függetlenül (?) 400-500 FIM-re becsültétek a minimumot :-)
De persze ha konkrétabbat mondasz, azt nagyon megköszönom.

Megnéztem a sportbizomanyit, kisírtam, hogy levigyenek a raktarba a tavalyi kabátok közé, de csak egyetlen fazont tudott 21*** HUF-ért mutatni az eladó hölgy, a használt kabátok nagyon el vannak még dugva. (A nyár eleji 1 FIM = 43 HUF alapján 21500 HUF = 500 FIM, úgyhogy kabátot kint veszek:-)

Viszont még nincs semmi vízálló cipőm. Arra gondoltam, hogy vennék egy túracipőt (könnyű téli bakancsot), a kedvesemnek van egy, és állítólag egy téli túrán öt óra kemény hóban gyaloglás alatt, amikor már monden cipő feladta a szolgálatot, ez akkor sem ázott be. Persze most még van egy pár napom, addig megkérdeznélek benneteket a cipők áráról is.

Ja! Meg arról, hogy a finnek mennyire dohányoznak? Az utóbbi időben nagyon nehezen veszek levegőt dohányfüstben, és ha egy ici-picit is meg vagyok fázva, akkor kifejezetten fáj az orrom és a tüdőm tőle.

Ugye folyik még itt finn oktatás ;-)
Szertném megkérdezni, hogy vannak finnül a hét napjai, és a számok, kb. 5000-ig. Meg még ha valaki tudja, hogy kérek élesztő nélküli kenyeret?
Ha eszembe jut valami még megkérdezem.

Moni(c)

Előzmény: Törölt nick (242)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 243
dicseretes, tessekis megvedeni ahol lehet. De en azthiszem, hogy az en finn barataim nagy resze nem orulne, ha barki azt mondana, hogy igenytelen az oltozkodesuk...
Ja es majd akkor mondjad, hogy nem fikazod az orszagot ha nem lesz olyan velemenyed amit ne vallalnal barki elott. Ha van olyan amit inkabb nem mondasz el egy finnek mert nem akarod megbantani az szep szandek, de egyszer szold el magad es akkor magyarazkodhatsz :)
Nekem el kellet itt toltenem ugy ket es fel evet, hogy ne legyen negativ velemenyem semmirol, bar ez elegge specialis hozzaallas. Amiben amugy semmi kunszt nincsen, csak en szeretem jol erezni magamat.
z
Előzmény: Törölt nick (242)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 242
monic:

A 400-500 FIM reálisnak tűnik egy télikabátért, valahol itt kezdődnek az árak.

Nekem a FiveSeason tetszett legjobban, az 30%-kal leértékelve benne van ebben a kategóriában. Vannak nagyon profi télikabátok is ( ezek általában finnek ) ezek 1000 FIM-nél kezdődnek .
Aztán megtalálhatók itt is a ( bár lehet, hogy picit vékonyabb(?) ) Adidas, Nike stb kabátok is, ezek asszem a 400-500 FIM kategóriában vannak alapban.
Érdekes, hogy itt nincs az a nagy majmolás ezek iránt a márkák iránt bár itt nem is a legdrágábbak közé tartoznak.

Ha konkrétumok érdekelnek, majd úgyis elmegyek valamikor szétnézni, leírok pár konkrét árat, ha jól látom szept. 15-én jössz, addig biztos.

BZoltán:

Azt hiszem, amiket leírtam, azt vállalnám is egy finn előtt. Persze van olyan, amit nem írtam le, de az már tényleg más topic lenne :-)
Hidd el, hogy nem akarom fikázni ezt az országot, tévedni lehet, hogy tévedek, de nem fikázom. Többször is volt például, hogy Saloban én védtem meg az ottani kantin becsületét ( vagyis csak hasztalanul próbáltam ), több ilyen példát tudnék felhozni.

monic Creative Commons License 2000.08.29 0 0 241
Köszi BZoltan, az reális árnak tűnik.

Valaki írta, hogy Tampereben van a TOAS egyik diákszállásán. Légyszíves segíts, mert a levél, amit a finnek írtak nem egészen tiszta.
Tehát van egy szoba, abban ágy, ahhoz tartozik takaró, párna, vagy az, hogy nincs "bedding" azt jelenti, hogy nemcsak ágyneműt, hanem takarót is kell vinnem?
A konyhában a széken és asztalon kívül mi van? Tűzhely, ilyesmi...
Valamint a fűtéstről eddig még senki sem írt. Mennyire fűtenek egy diákszállásokon? (Úgy értem, inkább megfagy, vagy inkább megsül az ember, vagy mindenki maga állítja be a saját szobája hőmérsékletét?)
Milyen az egyetemeken a számítástechnika (Ez elég nagy témakör, majd még kérdezek, ha írtok valamit)?

BZoltan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 240
monic,
olcso helyen ugy 4-500 FIM mar realis egy telikabatert, de akciosan valoban megkaphatod olcsobban is. Innen felfele a csillagos eg a hatar, csak ugy mint barholmashol.

raki,
szo sincs csatabardrol meg ilyesmirol, de hidd el, hogy neha mar herotom van a szep politikusan megfogalmazott igen pejorativ velemenyektol. Szerintem gondolj mindig arra, hogy szo szerint ugyanigy fogalmaznal e, ha tudnad, hogy egy altalad tisztelt finn is ertene amit mondasz/irsz.

En cak azert allok ki, hogy feleslegesen ne bantsunk meg senkit es probaljunk mi kulfoldiek pozitivan hozzaallni a helyi dolgokhoz es legyunbk toleransak a massaggal.

z

monic Creative Commons License 2000.08.29 0 0 239
Sziasztok!

Na most jól egymásnak ugrasztottalak benneteket, hogy felvetettem ezt a ruhatémát. Bocs.
Az igazság az, hogy nekem egy ismerősöm, aki két évet élt kint, plusz mások is a sportboltban vásárlást ajánlották. Szeptemberben megyek ki, kb. 15.-én, 5, vagy 10 hónapra, és idén májusban tudtam meg, hogy lehet, hogy megyek. Egyszóval esélyem se lett volna megvenni a télikabátot, még úgy sem, hogy a hidegnek még a gondolatától is rosszul vagyok, amióta tudom, hogy utazhatok. Az előérzetem nem csalt, megerősítettetek a -25 körüli hőmérsékletben.
Megézem ma azt a boltot, amit az a hölgy ajanlott, aki két évig kint volt, aztán, ha nincs semmi eredménye, azt hiszem marad a kinti cucc.
Ja! És bár nőből vagyok, azért nem a divat az első, hanem a kényelem. Kb. mennyiért lehet jó meleg kabátot kapni kint? (Valami minimumösszeget írjatok nekem, hogy tudjak mihez viszonyítani.) Az ösztöndíjam ha minden igaz kb. 2500 FIM lesz.

Moni(c)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 238
szalka:

Nem vettem egyaltalan tamadasnak, amit irtal, teljesen targyilagos voltal.

Persze itt mar jon a sok szubjektiv elem vagy a sok-sok kulonbseg, ami az osszehasonlitast nehezebbe teszi. Peldaul, hogy mit szamoljunk, egy adott osszegbol milyen minosegu ruhakat lehet venni, egy atlagfizetesbol milyen minosegu ruhakat lehet venni, egy vasarloi kosarbol milyen minosegu ruhakat lehet venni, egyaltalan mit ertunk a minoseg alatt.

Szóval, még az is lehet, hogy igazad van :-)

Előzmény: szalka (237)
szalka Creative Commons License 2000.08.29 0 0 237
raki,
Nehogy ugy erezd en is neked tamadok, csak fel szeretnem hivni az itteni ruhazkodassal/divattal kapcsolatban a figyelmedet valamire.

Valahol ott van a problema , abban, hogy nem talalsz magadnak elegge divatos meno cuccokat itt, mert nem jo helyen nezed, ahogy irtad:
" A belvárosi igényes boltokban még nem jártam, mert előg volt megnézni az árakat a kirakatban :-) "
Hat igen itt van a kutya elasva, en is sokaig csodalkoztam diszkokban vagy egyszeruen csak az utcan, hogy ezek a finn nok mindig olyan jol neznek ki, de en ilyen cuccokat szinte nem is lattam uzletben, amit hordanak. Ez azert volt, mert en is csak az legolcsobb uzletekben jartam, az igenyes uzletekben maximum akkor, ha mar a learazasi idoszak vegefele jart, hogy mar 70, vagy tovbb %-al voltak learazva a cuccok. Csakhogy addigra, marcsak szinte az olyan ruhak maradtak meg , amik senkinek sem kellettek. Aztan elmentem egyszer evszak elejen egy igenyes boltba es egybol rajottem, hogy hat igen itt vannak azok a jo goncok, amiket a divatozo fiatal lanyokon latni, csakhogy eleg borsos osszegert.

De ez otthon es mindenhol igy van, vagy veszed az olcso cuccot, ami aztan lehet, hogy nem olyan divatos,sot szar minosegu, vagy ugy dontessz, hogy te divatozol meg kifizeted a minoseget az viszont tobbe kerul.
Finnorszagban ez a arkulonbseg nem a minoseg teren van , hanem a foleg a kinezet teren. Azaz az olcsobb cuccok is atlagban jobb minoseguek mint otthon, hanem esetleg kevesbe divatosak.

Előzmény: Törölt nick (233)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 236
BZoltán:

Az email címedről visszapattan a levél, így ha te is meg akarod oldani a dolgot, akkor írj egy magánlevelet nekem.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 235
BZoltán:

Azt javaslom, hogy ássuk el a csatabárdot, vagy inkább nem is kapirgáljuk a földet.

Azért neked válaszoltam, mert te írtál a finn nőkről szaunaxnak. Ezen megakadt a szemem, eszembejutott ez az írás az apátia levlistán és beidéztem. Mi ott a listán jól elpoénkodtunk rajta, nem hiszem, hogy ebből arra kellene gondolni, hogy én mondjuk elitélem a finn lányokat. Erről szó sincs ( már csak azért sem, mert nem sokkal találkoztam ). Az az írás csak egy vélemány volt a sok közül, melyet közzétettem. Te is leírhatod a tiedét _tárgyilagosan_.

Szóval arra kérlek, hogy vedd észre, hogy írásaim távolról sem fikázóak, nem lénézőek, ezek csak egyszerű vélemények _se nem többek se nem kevesebbek_.

Tényleg nincs kedvem egymás b@szogatásával tölteni a topikot, így ha azt gondolod beszéljuk meg magánlevélben a dolgot. Biztos vagyok benne, hogy megegyezünk.

Légyszíves ne keverj engem a Finnországot fikázók közé, mert nem tartozom oda. Értsd már meg!

Előzmény: BZoltan (234)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 234
raki,

nem tudom, hogy miert nekem valaszoltad az Akos idezetet, de sebaj.
A magadet, meg nem tolem kapod meg, ha lefikazod a finnek igennyeseget oltozkodes teren (bar ugye nincs osszehasonlitasi alapod).

Az Akos levelerol/tapasztalatarol annyit, hogy ez nem skandinav jelenseg es legkevesbe nem finn, hanem vilagjelenseg manapsag. Szomoru, nagyon szomoru, de hidd el, hogy ugyanez a problema megvan Magyarorszagon is, meg mindenhol mashol. Egyeb hozzafuznivalom a temahoz meg annyi, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy a tizeneves gyerekek szeretnek nagyot/nagyobbat mondani mint a valosag. Foleg ivaszat, buli, drogok es szexualitas teren. De ez nagyon offtopic lenne.
A felnott finn nok viselkedese meg nem ilyen konnyen megfejtheto dolog, ha egyaltalan a vilagon barhol elo nonek megfejteheto a viselkedese :)

Az oltozkodesrol meg annyit (n+1), hogy izomnagy seggfejsegnek tartom azt, ha valaki a kulturalis massagot ala vagy fole rendelo dologkent ertelmezi. Bocs a kifejezesert, de tenyleg igy van. Tessek mar eszrevenni, hogy nem magyarorszagon elunk es ha valaki itt akar elni akkor tanuljon meg a helybeliek szemevel latni, orraval szagolni, nyelvevel izleni es igy tovabb...

z

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 233
szálka:

Természetesen a leértékelések időpontjával kapcsolatban igazad van.
Ettől függetlenül lehet rá alapozni, mert a téli leárazás bőven a tél vége előtt kezdődik a nyári pedig bőven a nyár vége előtt kezdődik. Tehát amit veszel, még hordhatod egy ideig.
Cipő például olyan dolog, ami kevésbé évszakfüggő ( mert nem csak a sárban kell a cipő, hanem az épületen belülre is, célszerűen nem ugyanaz a meleg, mint kint. ).

Nekem nem a minőséggel volt gondom, hanem, ahogy te is írod, a kinézettel. Jellemző erre a dologra, hogy a nem sport cuccokon kívűl csak nagyon kevés ruhát tudtunk itt venni. Ez főleg akkor látszik, amikor már 70%-ot engedtek az árból és mégsem kell.


Itt ahogy en latom foleg sportruhaban a praktikussag dominal, azaz arra a celra felejen meg amire veszi az ember, mert mondjuk -30 fokban tobben szamit az, hogy ne fazzak, ne vizesedjen at a ruham/cipom, mint az, hogy menon nezzek ki.

Ez igaz, de van egy olyan opció is, hogy ne fázzak, ne vizesedjen át _és_ menően is nézzek ki :-)
És ha már választani lehet... :-)

A minőséggel, mármint ha a minőség alatt a tartósságot értjük, nekem sem volt gondom. Bár az igazán jó téli cuccok és ha jól vettem észre, most a téli dolgokról van szó, iszonyú drágák.

Előzmény: szalka (232)
szalka Creative Commons License 2000.08.29 0 0 232
Igen teny, hogy itt ha learazas van , akkor az nem 10-20 %-ot jelent, hanem 50-70 % minuszt is jelenthet, ha nem konkret elkepzelese van az embernek, es nem surgos, akkor erdemes erre alapozni.
Csak egy problema van, hogy az evszak kozepen/vegen vannak ezek a nagy leertekelesek, teljesen logikusan. Azaz barki barmikor idejon osztondijjal fel vagy 1 evre, annak tuti keso mar a learazaskor elkezdeni beszerezni az adott evi meleg ruhat.
Aki itt van tobb evig annak erdemes ezeken vasarolni, hiszen ha mar abban az evszakban nem is tudja kihasznalni a cuccot, remekul jo lesz az meg jovore.

Kulonben meg szerintem meg nagyon jo minosegu ruhakat lehet itt kapni, ez halmozottan igaz a sport ruhazatra.
Ez a jo minoseg itt tenyleg a minosegre(nem kinezetre) ertendo azaz:
- tartos:nem megy szet 1 honap vagy egy evszak alatt,ha veletlenul megis, akkor suru bocsanatkeres kozepette kicserelik
- tenyeg vizallo, amit annak adnak el, tenyleg lelegzo stb.

Csakhat itt mas a divat es ezert aki az otthoni sportruhazat benetton szineit/fazonjait szokta meg annak elsokorben nem biztos, hogy tetszik az itteni szin es formavalasztek.
Itt ahogy en latom foleg sportruhaban a praktikussag dominal, azaz arra a celra felejen meg amire veszi az ember, mert mondjuk -30 fokban tobben szamit az, hogy ne fazzak, ne vizesedjen at a ruham/cipom, mint az, hogy menon nezzek ki.
Pl az itteni teli bakancsomban lehet, hogy otthon nem lennek divatos, de otthon nincs is szukseg olyan melegsegu/soha at nem azo teli cipore, meg arra hogy tenyleg ne csusszon a tukorjegge alakult teli jardan.

Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.29 0 0 231
monic:

Ha jól látom nem írtad, hogy mikor fogsz jönni.

A ruhavásárlásról annyit érdemes tudni, hogy itt júliusban van nagy ale. Ez leárazást jelent. Ilyenkor nem ritka az 50% engedmény, de van ahol 70%-ra is lemennek az árak. A Helsinkiben a topsport a legjobb sportbolt ilyen szempontból és a citymarketek. A laakso sport, sportia és mégegy kisebb nevű sportruházatot is árusító lánc ( nem jut eszembe a neve ) nem nagyon szokott leértékelni, csak kb 30%-kal, de ezeken a helyeken eredetileg is drágábbak a dolgok.
A téli leárazás kb december végén kezdődik és egész tavaszig kitart. A százalékok hasonlóak.

A kappahl ( utcai ruházat ) és a Säppäle ( hasonló ( remélem így kell írni )), kb 70%-ig szokott elmenni.

A belvárosi igényes boltokban még nem jártam, mert előg volt megnézni az árakat a kirakatban :-)

Ja, az árakat nem mindig írják ki a kirakatba.

Persze, addigra már sokminden elfogy, szóval erre csak akkor érdemes számítani, ha van időd várni és nem olyan dolgot néztél ki, amiből már csak egy van, mert az bizony elfogy.

Én úgy vettem észre, hogy itt kevésbé igényes ruhák vannak, mint otthon ez mind sport (itt kevésbé észrevehető) mind más ruhára is érvényes. Sajnos más országgal nem tudom összehasonlítani.
De még mielőtt BZoltántól megkapnám a magamét e kijelentésért, közlöm, hogy ez csak a személyes szubjektív véleményem, szóval ne vitatkozzunk rajta. :-)

Előzmény: monic (227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!