Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.07 0 0 346
Bizony jó lenne :)
De nem fog menni.
Addig meg lehet irígykedni azökra, akik már voltak, és örülni azoknak, akik mostanság mennek...
Előzmény: PannonGSM (343)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 345
ps:

az elozo hozzaszoasommalegyaltalan nem szandekozom parttalan vitat nyitni sem pedig senkinek a bekesen savanygo lelkivilagaba beletaposni.

szoval kimeljuk a topicot az en hozzaszolasomat fikazo es a mar_csak_azer_is_ finnorszagot_fikzo hozzaszolasoktol :)

koszonettel,

z

BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 344
Zsolt,

valoszinuleg igazat adnek neked ha:

nem ismernek szmeleyesen 4 vietnami informatikust es ket kozgazdaszt itt finnorszagban es nem dolgoznek egyut kb 50 indiai programozoval ja es nem soroztem, buliztam volna egyut izom fekete afrikaiakkal. De talalkoztam kozonseges bulihelyen arabokkal es kinaiakkal is. Soha sehol semmilyen bantalom nem erte oket. Kocsogok mindenhol vannak es a massagot valamilyen szintem mindenhol idegenkedessel fogadjak. Ez tulajdonkeppen egy bizonyos mertekig termesztes es elfogadando dolog.

Boseggel talalkozom igen videki finnekkel es bizton allithatom, hogy a finnek nacionalizmusarol irt velemenyed _NEM_ igaz, pusztan csak egy szociologiailag nagyon parcialis es korantsem szignifikans retegben tapasztalhatoak ilyen jelek.
Amik persze mindezzel egyut riasztoak es kellemetlenek.
Tudhatnad, hogy ha egy satu allat pofanrugdos egy feketet Turkuban az meg nem azt jelenti, hogy a finn fiatalok nacionalistak lennenek, hanem azt, hogy van 1 db idiota az 5000000-bol.

A disco-ra (amire meg olyannagyon erzekeny vagy) csak annyit irnek, hogy te sem vagy egy nagy discoba jaro, ha nemtudod, hogy Magyarorszagon gyakorlatilag minden masodik helyrol ki vannak tiltva a romak es a feketek...
Az, hogy itt van olyan hely ahol az altalad emlitett dolog megtortent az vagy nem igaz, vagy nem ugy igaz ahogy azt a media talalja. De ha megis igaz lenne, akkor az egy kiveteles eset ami ellen valoban a torveny erejevel el lehet es kell is jarni. A jelentosege viszont meg igy sem sok.
Kb annyi mintha valaki reszegen lehenyna a barpultot es ezert elvinne a rendor.

Voltam mar bulizni Tamperetol, Helsinkiig, Kivijarvitol at Kuopioig, de vegig mulattam Hanko parti mulatohelyeit is es mindenhol kizarolag vendegszeretetet tapasztaltam es toleranciat, hibatlanul beszlenek mindenhol angolul es soha egy percig nem kellet feltenem testi epsegemet es biztonsagomat.

Na erro ennyit.. ja es megegy. Az a magyar amelyik egyetlen fikazo sot ne adj Isten valotlan de legalabbis megalapozatlan mondatot le mer irni nyilvanos forumon Finnorszagrol, annak tisztelettel uzenem, hogy lehet elhuzni innen retkes francba mashova es lehet az osi jo magyar panaszkodos, szidos/fikazos stilust eloadni mashol, masnak.

De semmikeppen sem azoknak akik Finnorszagot nem ismerve naivan tolunk (itt elo magyaroktol) szeretnenek informaciot kapni.

UFF,

z

PannonGSM Creative Commons License 2000.11.07 0 0 343
valóban jó lenne meglátogatni a skandinávokat webberke!! :)
egy két látogatás ide,egy oda
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.07 0 0 342
Sziasztok!
Én ide még nem írtam, csak most :)
Finnországról szerintem annyit, hogy iszonyatosan szeretnék elmenni oda, dehát nem lehet mert nincs egy fia forint se itthon erre a célra. :(
De sebaj, mert egyszer valahogy eljutok oda is! :)
tappava_ase Creative Commons License 2000.11.07 0 0 337
Ezzel a "Finnország a finneké" dologgal csak az a baj, hogy mindig van egy csomó marha, aki bedől az ilyesminek. Leginkább olyanok, akik semmit sem tudnának Finnország (vagy bármely ország) gazdaságához hozzátenni.

Az értelmesebb megoldások pedig nem akarnak működni, pl. mikor a cigányoknak ingyen fogamzásgátlót ajánlottak, nagy volt a sértődés. Nem az a humanitás, hogy pár millió szerencsétlent a kétmilliárdból idehozunk és megetetünk, arra kellene már ráébreszteni a harmadik világot, hogy ők tojták a kakit, amiben ülnek.

A finn fiatalokról pedig annyit, hogy sokan kétségbeejtően primitívek ami a fene nagy liberalizmus következménye. Szerintem nem az a demokrácia, ha a gyerek feldobhatja a büdös lábát az asztalra és lehülyézheti a tanárokat. Itt valamit nagyon elszúrtak. Tiszta Amerika. A legrosszabb értelemben.

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.07 0 0 336
Az uborkáról annyit, hogy a finnek _tényleg_ sokkal kevesebb vegyszert használnak mint máshol. (Bár az utóbbi időben a déli országrész tavaiban nőtt a foszfát koncentráció.) Van akinek ez fontos. Csak az a ciki, hogy az embernek a lábát le kell járnia, míg finn banánt talál... :^)

Az oroszokat tényleg előnyben részesítik a cikizésben, pedig a többség, aki itt van, az finn származású, az elcsatolt Karél részekről jönnek.

Ha észrevettétek, évről-évre nehezebb lesz ide kijönni, megaztán legtöbben mégis inkább Svédországba mennek, mert ott már megvannak a török, pakisztáni, stb. kolóniák. Ezért talán nem fenyeget a szélsőjobb térhódítás.

monty Creative Commons License 2000.11.07 0 0 335
Finnorszagban lenyegesen kevesebb szelsojobbos van, de - aranyaiban - meg mindig sokkal tobb, mint Magyarorszagon (erdekes modon, finn Vasarhelyi Mariak, Haraszti Miklosok meg sincsenek, azaz nem ir arrol minden masodik kulfoldi lap, hogy Finnorszag milyen fasiszta - szemben, "termeszetesen", Magyarorszaggal). a szomaliaiak, es - kisebb mertekben - az indiaiak, vietnamiak es ruszkik ellen eleg eros a gyulolet, kulonosen az eszakibb regiokban.

Csak annyit fuznek hozza, hogy egyreszt a politikai partok kozott nincsen komoly szelsojobbos csoportosulas. Monjduk Vapa Suomen Liitto 1%. Ellenben Magyarorszagon a Parlamentben ul a MIEP. Nem ertem ez miert bizonyitja, hogy Finnorszagban politikai szinten szelsosegesebb lenne, mint Magyarorszag.

A hetkoznapi rasszizmus, az igen, az van, es sajnos par even belul elofordulhat, hogy esetleg halalos aldozata is lesz egy leszamolasnak, verekedesnek. Szoval a helyzet azert annyira nem jo. Ha kulfoldon nem is de, az orszagon belul azert igenis tema a rasszizmus a mediaban, pl. most hogy Turkuban az onkormanyzatba valasztottak azt a nemtudommilyen nevo fickot, aki nyiltan a 'Finnorszag a finneke' szoveggel a masodik legtobb szavazatot kapta. Vagy kicsivel korabban a Vantaa-i iskola esete a szomaliakkal, Ettol fuggetlenul azert meg a primitiv, lecsuszott fiatalok akik aktivan, rasszistak, a tobbseg az kb. olyan szinten teszi ezt, hogy mondjuk a sorosuveg mellett mondja a szoveget.

Azt, hogy Magyarorszag fasiszta ezt senki nem gondolja komolyan Europaban, de a honi ciganysag rossz helyzetet azt a fejunkre olvassak rendesen.

Előzmény: Werner Zsolt (331)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 334
A finnek azert veszik a nemzeti zaszlos uborkat, mert aszontak nekik a teveben, hogy azt vegyek, mert attol fasza az orszagnak. A spanyol paradocsom meg azert fogy el kesobb, mert a finnek jobban szeretik a felig erett paradicsomot mint az erettet.
Nokia telefont azert vesznek mert jobb az arteljesitmenye.

A kulfoldieket meg nem utaljak, mert nem programozta belejuk a tortenelem soran, hogy "nagy Finnorszag menyorszag kis Finnorszag nem orszag", igy fogalmuk sincs, hogy miert jo az nekik, ha gyulolik egy kicsit a kulfoldieket. Van egy ket barom aki szelsoseges marhasaggal akar publicitast elerni, de a legtobb finnletagadja az ilyen satukat. Aki meg tenyleg gyulol barkit is az meg kemenyen munkanelkuli es szidja meg az utcakovet is, hogy az a hibas, azert hogy o az alkoholista lecsuszott zerus...

z

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.07 0 0 330
Szerintem az, hogy a finnek inkább megveszik a tré finn terméket mint a jobb külföldit, három dolgot jelenthet: az egyik az, hogy sokukban a hazafiság kommercializálódott, vagy ilyen formában is megjelenik, a finn zászlós kulcsocska tényleg egy jobb minőséget képvisel és a másságtól való félelmet.

Ezt egyébként az ipar és a kereskedelem csúnyán ki is használja. Egyrészt azzal, hogy "finnesíti" a külföldi termékeket és sokkal drágábban értékesíti, másrészt pedig a gyenge minőségű finn termékeket túl magas áron értékesítik a reflexszerűen vásárlóknak.

Magyarul ezt úgy mondanánk, hogy jól átb.sszák az embert. Bocs... :^)

Egyébként csak azért nincsenek (még ??) jelentősebb szélsőjobb csoportok, mert a külföldiek nem érték el a kritikus tömeget.

Jyrki, nem mesélnél a Perussuomalaiset (Igazi Finnek) pártról? Finn csurkák? Vagy valami más?

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.06 0 0 329
Igen, az tényleg szomorú, hogy Magyarországon a magyar jelző egy terméken rossz dolog. Félig-meddig jogos is _volt_ a dolog, mert régebben tényleg elég sok silány termék volt a nyugatival összehasonlítva. Kell pár év, mire visszazökkenünk a helyes kerékvágásba és persze kellenek a jó minőségű magyar áruk is hozzá.
Előzmény: szalka (327)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.06 0 0 328
Szerintem, azt, amikor a _tök zöld_ suomelainen tomatti kilója 20 FIM, a _tök piros_ spanyol paradicsom kilója 17 FIM és a suomelainen is elfogy, akkor ez (a magyarnál mindenképpen erősebb) nemzeti öntudatnak gondolnom.
Előzmény: BZoltan (326)
szalka Creative Commons License 2000.11.06 0 0 327
Hat szerintem abban az egeszseges mertekben , amennyi kell annyi nemzeti ontudat van bennuk. Szerencsere ez nem jelent semmifajta eloiteletet , sem nacizmust , semmi ilyen negativ dolgot nem jelent.
Szvsz ez annyiban nyilvanul meg, hogy valahol tamogatjak a nemzeti ipart, pl ugyanabbol a kategorias telefonbol Nokiat vesznek nagyobbreszt, hiszen a sajatjuknak erzik nem pedig Ericssont, vagy Motorolat. Vagy amikor nyaron megjelennek az uzletekben a finn termesztesu zoldsegek , akkor inkabb abbol vasarolnak, nem az importbol, pedig az sem olcsobb, se nem jobb, de megis ugy vannak vele, hogy ha ugyanolyan jo akkor inkabb a hazai temeket veszik meg, ami szerintem nagyon pozitiv dolog.
Mig sajna Mo-n ez pont forditva van nagyobbreszt, ha van ket ugyanolyan aru es minosegu termek, akkor inkabb a kulfoldi import cuccot veszik meg, mert az menobb, mert az nyugati.
Előzmény: BZoltan (326)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.06 0 0 326
szerintem meg a legtobb europai orszagban mar kihaloban van az a fogalom, hogy nemzeti erzes. Egy atlag finnben sincs annal tobb nemzeti erzes, hogy szurkol a Mika-nak meg a jegkorongvalogatottnak.
Eddig barmikor voltam kinn a Senatorintorin a fuggetlenseg napjan, mindig csak par szaz fos "tomeg" verodott ossze.
A mai nyugati tipusu orszagokban az emberek annyira buszkek a szarmazasukra mint alltalaban azokra a dolgokra amihez kozuk van...

na persze ez szubjektiv velemeny...

z

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.03 0 0 323
Regebben szo esett a finn nacionalizmusrol, ehhez szeretnek egy-ket kosza gondolatot...

Szoval lehet, hogy egy kulfoldinek ez neha irritalo lehet, de en inkabb nemzeti ontudatnak nevenem, ami meg mindig sokkal pozitivabb, mint ami mashol (Europaban) tortenik. A finnek egyszeruen szeretnek finnek lenni es buszkek arra, amit elertek. Szerintem ha a magyarokban csak tizede lenne meg ennek az ontudatnak, nem itt tartanank. Nem allitom, hogy a finn politikusok szentek, de az teny, hogy kepesek osszefogni a tarsadalmat nagyobb celok erdekeben. Amit az elmult tiz evben elertek, az csucsteljesitmeny, sajnos mi, odahaza, nem voltunk erre kepesek. Tobbek kozott a nemzeti ontudat hianya miatt, mert ezt a fogalmat csurka es tarsai lejarattak.

A finnek ertelmesebbje azt is felfogja, hogy kulonbseg van az etiop menekult es a magyar programozo kozott. Ugyanis Tuula es Jukka barhogy igyekeznek is, nem birnak olyan utemben kis finn programozokat gyartani, ahogy az ipar fejlodik.

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.03 0 0 322
szalka, ezt nezd meg: http://www.2000.hel.fi/
BZoltan Creative Commons License 2000.11.03 0 0 321
A Sonera Plazanak van ilyen szolgaltatsa.. en ezt hasznalom.
Itt a link.
szalka Creative Commons License 2000.11.01 0 0 320
Sziasztok!
A Helsinkiben eloktol szeretnem kerdezni, hogy miutan a varos iden 450 eves es magyarnyelvu mediakban azt olvastam, hogy egesz evben mindenfele nagyszabasu rendezvenyek lesznek ezen okbol.
Tudtok valami konkret erdekes esemenyrol , amiert erdemes leugrani egy hetvegere a kozeljovoben?
Tudom a Zetort mindig erdemes meglatogatni :-), de az ilyennel speckobbra gondoltam.
monty Creative Commons License 2000.10.10 0 0 318
Szerintem kerdezz utana meg1szer. En ugy emlekszem a Malevnal 25 ev alatt van diakkedvezemeny. Azaz a 25 eves szuletesnapod elott kell elindulnod, de a visszaerkezes idopontja mar indifferens. Legalabbis igy volt meg az ev elejeig biztosan. A diakjagy egy evig ervenyes es a visszautazas idopontjat nem kell lekotni (illetve aranylag olcso atiratni), cirka 80-90 e Ft lehet. Az egyetlen hatranya, hogy esetleg alacsonyabb a prioritasa mint mas turista osztalyu jegyeknek, es elofordulhat, hogy a visszauton nehezebb helyet foglalnod.
Előzmény: monic (316)
szalka Creative Commons License 2000.10.10 0 0 317
Probalkozz a vistanal , nekem meg majdnem mindig ok adtak a legjobb ajanlatot. Meg mond elore azt is, hogy atszallasall is jo, mert sokszor ugy sokkal jobb aru repcsijegyet birnak irodak ajalani. Csak nyilvan kenyelmetlenebb, mert at kell szallni (pl Becsben) ahol varni kell esetleg 2-3 orat , de gondolom nem olyan nagy problema neked, ha nem 2 es fel ora alatt vagy itt, hanem csak 5 ora alatt. Ez altalaban penztarca kimelo.
Előzmény: monic (316)
monic Creative Commons License 2000.10.09 0 0 316
Sziasztok!

Valaki ajanlotta korabban az utazas.com-on a repjegyvadaszt. Elkeserito :-(
Megirtam, hogy mennek, eddig (mondjuk ot npja?) ket valasz erkezett. Az elso arrol szamolt be, hogy 199 ezer Forint a jegy, ha mar elmultam 24 eves, amikor indulok, 85 ezer kulonben. Tobb mint a duplaja, pedig van diakom, csak eppen indulas elott masfel honappal lesz a 24. szulinapom. Ennyi penzem nincs, tehat varom a tobbi reakciot.
A masodik pedig word doc-ot kuld. Utalom a Microsoft-ot, sehol nincs Word a kornyezetemben, ezer ev mire elolvasom. Ha egyatalan van ertelme elolvasni.
Tudtok nekem segiteni? Nemzetkozi diak, vagy mi kell ahhoz, hogy elhiggye egy legitarsasag, hogy diak vagyok, nincs sok penzem?

Moni(c)

Porter Creative Commons License 2000.10.09 0 0 315
Szalloda ugyben kellene egy kis segitseg: eredetileg az SAS Royal-ba foglaltak nekunk szobat, de ugy nez ki, hogy nincs hely: tud valaki hasonlo szallodat javasolni? - a csaj akivel megyek, az csak igenyes szallodaban hajlando lakni, de azert jo lenne 750 FM/ejszaka/szoba alatt ket egyagyas szobat keriteni, ket ejszakara.

Nem artana, ha olyan reszen lenne a varosnak, ahol van nemi (jo ertelemben vett) elet estenkent, es ne legyen nagyon messze a Technikai Egyetemtol (?), azt hiszem HUT-nak becezik.
Minden segitseget megkoszonnek!

Beebite Creative Commons License 2000.10.09 0 0 314
dReam, köszönöm, körbe fogok nézni...:)

Bee

Előzmény: dReam (313)
dReam Creative Commons License 2000.10.09 0 0 313
Beebite!

> Azt mondta, elég ha bemegyünk a konzulátusra itt pesten...
Hat lehet hogy nem ilyen egyszeru, de mint mernok/informatikus
jo eselyeitek vannak.
A legtobben kozvetito irodakon keresztul dolgoznak kint, en
ezekrol hallottam:

Innovative Ideas: http://www.innovativeideasoy.com/
Millgate: http://www.millgate.fi/
Medios Consulting Oy: http://consulting.medios.fi/

Kozelebbrol egyikhez se volt szerencsem, de a legtobb
ismerosom az Innovative-val dolgozik. Az oldalaikat
mindenkepp erdemes megnezned sok hasznos infot
talalhatsz munkavallalassal kapcsolatban.
Aztan persze kozvetlenul is meg lehet keresni finn cegeket...

dReam

Előzmény: Beebite (307)
Porter Creative Commons License 2000.10.06 0 0 312
Yes! Jovo het szobaton megyek Helsinki-be 3 napra egy konferenciara. Mindjart atragom a topic-ot, hogy mit erdemes ott csinalni szombat este, de ha valakinek van jo otlete, akkor ki vele!
zsosz Creative Commons License 2000.10.06 0 0 311
Otto mint legjobb barat...ez jo....terjeszteni fogom, ha nem kopirajtos :)

zsosz

Előzmény: szalka (310)
szalka Creative Commons License 2000.10.06 0 0 310
Szia Monic!
Nem az Otto nem aruhazlanc, hanem az ATM -ekre van ez kiirva, ezert mindenkinek Otto a legjobb baratja :-). Ezek bankfuggetlen ATM-k olyan mint otthon a Bankomat, azzal a hatalmas kulonbseggel, hogy itt ingyenes!!!! barmilyen kartyaval valo felvetel belole.
Előzmény: monic (309)
monic Creative Commons License 2000.10.05 0 0 309
Köszike mindenkinek!!!

Az autokölcsönzéssel nem lesz gond, mert nem is tudok vezetni. :-)
Az Otto valamilyen áruházlanc, ha jól sejtem, ugye?
Legyetek jók, és menjetek haza aludni, és én is menjek már haza aludni, ha holnap fél hatkor fel akarok kelni :-)

Előzmény: madjoe (308)
madjoe Creative Commons License 2000.10.05 0 0 308
Penzt felvenni mindenhol tudtam vele, csak autokolcsonzeshez kellett a dombornyomasos kartya.
Előzmény: monic (305)
Beebite Creative Commons License 2000.10.05 0 0 307
Szépjóestét...:)

Ugy tünik teljesülhet nagy álmom... Egy Helsinkiben élő magyar barátom felbiztatott, hogy én, mint frissdiplomás mérnök, és informatikus párom jó eséllyel keresünk állást álmaim országában, Finnországban.
Azt mondta, elég ha bemegyünk a konzulátusra itt pesten...
Ti mit gondoltok erről, kérlek segitsetek:)
Szeretnék kijutni kb 1 évre, és ott nem au-pairkedni, hanem dolgozni...
Angoltudás rendben...
Finnország határtalan szeretete szintén...

Hova forduljak állás ügyben, és mikor?:)

Bee

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!