Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2001.03.01 0 0 478
RogerWilco,

es ha valaki kerdez, akkor arra is olyat irsz aminek a hitelessege ketsegbevonhato? -ez cink volt, de nem veletlen-

1.
"KELA kártya nélkül nemigen lehet meglenni"
De igen, olvasd az alabb irt hozzaszolasokat.
Mar lezartuk azzala temat, hogy nem baj ha van, de korantsem annyira mandatory mint azt te allitod. gyogyszertamogatas: nagyon sok rendszeresen hasznalt magra nem jar tamogatas (pl. fogamzasgatlok, vitaminok, etc) a maradek nagyobb resznek pedig jelentektelen az ara. Egy kissebb szazalek meg meg tamogatva is olyan draga lehet, hogy erdemesebb Magyarorszagrol beszerezni.
Szoval konyorgom probalj nem felrevezeto informaciot adni azoknak akik esetleg mostanabn vagya jovobenjonnek ki.

2.
"Ha van munkavállalásid, akkor sotu is van"
Nem igaz! Koor kasz szem.szamot, ha legalabb egy evest tartozokodasi engedelyed van. Ismerekegy vagon embert akik fel/haromnegyed evre szerzodtek es nem kaptak.
Ismet megkerlek, hogy hivatalos informaciokkal legyel ovatos.

"...szomszédolás elég ismeretlen fogalmoként is [...] ha összeesel az utcán jópáran biztos kikerülnek, mielött. valaki esetleg mentöt/rendört hív."

Nem igy van! Minden azon mulik, hogy te hogyan allsz a szomszedaidhoz. Voltak olyan szomszedaim akiket at lehetett hivni hazibuliba es olyan is volt aki elfogadta a halaszlevet meg hazai bort amit haverkodas celjabol adtunk. Volt olyan szomszed bacsim aki megkert, hogy ne lapatoljam mar el a havat, mert azt o nagyon szereti csinalni. Ha kedves es udvarias vagy akkor ok sem zarkozottak. Amirol te beszelsz az az a termeszetes ovatossag az idegenekkel es kulfoldiekkel amivel otthon is talalkozhatsz boseggel. Ne keverd ossze a zarkozottsagot azzal a tennyel, hogy idegen nyelven gyengen beszelo ember termeszetes modon gatlasosabb, ha kulfoldiul kell beszelnie.

De nagyon kerlek a hozzaszolasomat ne vedd tamadasnak meg ilyesmi.

Egyszeruen mocskos tragar modon ruhellem az alltalanosito pejorativ sztereotipiakat, meg azt amikor valaki hivatalos dologrol teves informaciot szolgaltat a koznek. Ha nem tudsz valamit akkor ne ird le kerlek hogy te azt hogyan "erzed," inkabb nezz utanna, a weben minden fenn van.

"a lehet hogy mar volt, bocs" meg maradhat a hix-mokara, te inkabb lapozd vegig a topicot mielott irnal.

z

Előzmény: RogerWilco (477)
RogerWilco Creative Commons License 2001.03.01 0 0 477
Hali!

Néhány tapasztalat csuklóból, lehet, hogy már volt, akkor bocs

KELA, orvos, stb

KELA kártya nélkül nemigen lehet meglenni, ha bármilyen eü. probléma van (kivéve, ha vastag a hitelkártyád :-)). Gyógyszertár receptre írt gyógyszerre kéri, ha nincs teljes árat fizetsz, ha van, akkor támogatottat. Orvosi ellátás - az állami/önkormányzati elvileg ingyenes, gyakorlatilag a kórházban bennfekvés esetén 120 (?) FIM/nap a díj, bármit is csinálnak veled (szívátültetés, agymütét, tökmindegy) Maszek - fizetsz rendesen, a KELA a saját taksája szerint _útólag_ térít 60%-ot (saját taksa =/= orvosnak fizetett!) Nekünk a gyerekeknek van külön biztosítása, azaz a maszek orvost is fizeti (maszek = nem kell várni) Mivel igencsak "fülesek", sokszor áldjuk az akkori eszünket

Amíg nincs SOTU (szem.szám) addig nem tudsz igazán bankszámlát sem nyitni (ez nem biztos, hogy igaz, de bankkártyát, hitelkártyát biztos nem kapsz), anélkül pedig a fizut sem kapod. De ha van munkavállalásid, akkor sotu is van (aszerint fizeti a munkaadó a bérmellékköltséget)

Tartózkodási engedéy (újítás)
Mindenképpen Bp-n kell az elsö munkavállalásit beszerezni!! Azután itt lehet hosszabbítgatni.

"Sajnos" csak ötévente kell útlevéllejáráskor/ -váltáskor foglalkoznom vele, ezért nem friss az infó. A helyi zsaruk intézik, teljesen városfüggö. Legutóbb Lahtiban laktunk, akkor 1 hét alatt megvolt. Jövöre meglátjuk, Vantaa mit tud produkálni. Állítólag Hki a leglassabbak egyike.

Ha a finn nem beszél, az a normális állapotja. Majd ha lesz valami konkrét mondanivalója, megszólal. De lehet, hogy csak saját idegen nyelvtudásában bizonytalan.

Nemigen foglalkoznak a másikkal, hagyják csináljon amit akar - pl. szomszédolás elég ismeretlen fogalmoként is. Ennek megvan az árnyoldala is, ha összeesel az utcán jópáran biztos kikerülnek, mielött valaki esetleg mentöt/rendört hív.

Munkahely - sokkal önállóbbak, mint Mo-n, ehhez igazodik a management is. Amíg csinálod a dolgod, nem szólnak bele mit,mikor csinálsz. Dicséretet ne várj, az, hogy jól csinálsz valamit, az normális, miért dicsérjenek ?

Fizetés - teljesen tabu téma, egymás fizetéséröl nem beszélnek, kollégák egymásét nem tudják. Mielött megállapodsz a fizuról, nézz körül mennyi a szakmában elfogadott színvonal. A legtöbb szakszervezet készít nagyon részletes statisztikát a fizetésekröl. Közgazdaszok - Ekonomiliitto, mérnökök - Insinööriliitto.
Ha csak 10.000 -et kérsz, amikor 20.000 is lehetne, akkor megkapod, nem fognak szólni, hogy bocs'! De ha 25.000 kérsz, amikor 12.000 a reális, akkor ott végeszakad a beszélgetésnek.

Bankügyek - mindent lehet interneten intézni (talán csak kölcsönt nem) bankfiókba menni sorbanállást jelent és drága.

Ilyenek jutottak eszembe, ha valamit tudni akartok még, kérdezzetek, próbálok válaszoni.

Előzmény: Törölt nick (457)
t_kriszta Creative Commons License 2001.03.01 0 0 476
jól van, megnyugottam, ugyanis én sem akartam senkit megbántani, főleg nem egy olyan témában, mint Finnország.....:-)

a benyomom persze benyomás....:-)

Előzmény: BZoltan (475)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.01 0 0 475
Nem akar itten bantani senki, nyugodj meg. Ha elolvasod az egesz topicot, akkor latni fogod, hogy nem ok nelkul volt a reakcio.

A tapasztalataidra meg csak legyel buszke. Meg a Finnorszagban elo magyarok nagyresze is csak utikonyvbol meg turisztinformesonbol ismeri ezt az orszagot meg ezt a nepet. Szerencses vagy, hogy te testkozelbol tapasztaltad.
Szerintem teljesen lenyegtelen, hogy rokon nyelv-e vagy nem a finn, milyenek a szocialis statisztikak meg a nepegeszsegugyi mutatok, etc... sokkal fontosabb, hogy azt tudjad milyenek az emberek, hogyan esznek, alsznak, szeretnek, szorakoznak. Ha te egy peldan keresztul lattal ra ezekre, akkor meg mindigtobbet tudsz finnorszagrol mint az akinek eleteben semmilyen komolyabb erzelmi kapcsolata nem volt finn leannyal/fiuval es meg eleteben nem sorozott hajnalig egy finn cimboraval es meg sorolhatnam :)

z

Előzmény: t_kriszta (474)
t_kriszta Creative Commons License 2001.03.01 0 0 474
igazad van, nem vagyok nyelvész, és nyelvészt sem kérdeztem meg.....amit írtam az az én benyomom volt, ami lehet, hogy csak annyira megbízható, amennyire megalapozza egy finnel folytatott fél éves kapcsolat.....

viszont támadni sem érdemes jobban, mint amennyire megalapozott.

azt hittem az index arra is jó, hogy emberek, akik nem feltétlenül szakemberek a témában megosszák véleményüket a tévedhetőséggel számolva....támadás mentesen.....

amikor indult a kapcsolatunk a finn sráccal nagyon megnőtt az infoigényem Finnországgal kapcsolatban, elsősorban nem az utikönyvekkel megszrezhető infok, hanem sokkal inkább az emberek, a kultúra a szokások érdekeltek.....gondoltam ezek az emberközpontú benyomások, tapasztalatok is hasznosíthatók, ha a minta nem is túl reprezentatív.

a sztereotípiák létjogosultsága pedig már messzebbre mutat, a közhelyekkel hasonlóan,.....nem feltétel nélkül kell őket komolyan venni, hanem benyomást segítenek kialakítani,......nem ott van a hiba, ha vki használja őket, hanem ott, ha előítéleteket kiváltani.....

ha vmi véleményt mond egy nemzetről, egy népről, nem feltétlen a népet jellemzi elsősorban, hanem az ő jellemét is, hogy mire fogékony, mit vesz észre, mit tart hangsúlyosnak.....véleményt pedig nem csak teljes bizonyossággal érdemes mondani, és a megismerés különböző mélységi szintjein változhat

lehet, hogy nem általánosságban kellett volna beszélnem, hanem egyes szám elsőszemélyben.....elnézést

kriszta

Előzmény: BZoltan (473)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.01 0 0 473
A finn es a magyar nyelv hasonlosagat illetoleg kerdezz meg inkabb egy finnugor szakos nyelveszt vagy legalabb egy magyar szakos szakembert. Ne vonjal le messzemeneo kovetkeztetest alacsony mintavetel utan.
Joval tobb mint 5 hasonlo szavunk van es a nyelvi rokonsag sem abbol all am, hogy a makostesztat ok is makostesztanak ejtik :)

A depressziorol meg az alkoholizmusrol lehet leszallni -tenyleg nagyon buta sztereotipiak-. Nem isznak es nem busanganak tobbet mint a magyarok, meg akkor sem, ha ezt ok -a finnek- igy allitjak.

A netes vasarlas meg azert nepszeru, mert meg a leglefikkantabb tanyara is be van huzva a net. De ennek semmi koze nincsen a szocializaciohoz.

z

Előzmény: t_kriszta (469)
t_kriszta Creative Commons License 2001.03.01 0 0 472
bocsánat......

ÉN SZERETEM A FINNEKET NAGYON, ÉS GYÖNYÖRŰ AZ ORSZÁGUK, A KULTÚRÁJUK ÉRTÉKES,.....stb.

feleségül is mentem volna a volt finn barátomhoz, he nem lett volna neki már otthon egy felesége...!!!

Előzmény: taksi (471)
taksi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 471
Gondolom eppen az ilyen "negativ s positiv sztereotipiak" miatt jelentkezett ki a topicbol Jyrki...(lasd 442, 439) Beszeljunk masrol is,
talan vissza lehetne csalogatni :-)
Előzmény: t_kriszta (469)
szalka Creative Commons License 2001.03.01 0 0 470
"0 fok felett már az összes finn nő miniszoknyában van! "
Azert ez talan egy picit tulzas, de sokan :-)
Viszont a hetvegen Tampereben siman -15 vagy hidegebb volt es az egyik zenes tancos szorakozohelyen ahova mentunk kb 10-15 miniszoknyas leanyzo volt megtalalhato.

Meg tavaly nyaron Poriban a jazzfesztivalon (szinte vegig szakadt az eso es rohadt hideg volt, tipikusan az a nyirkos a borala is bekuszo hideg) a tarsasagunkban levo finn leanyzo a teljes fesztival ido alatt miniszoknyaban es pantos kis topban volt, max egy vekony kardigan. Ekozben mi hosszunadrag pulover(ek) + vizhatlan kabat. A leanyzo persze diderget mint a nyarfalevel ezert a lelkes magyar ifjoncok egyre masra ajanlgattak neki a kabatjukat es a pulovereiket, de nem fogadta el es tovabb vacogott. Amikor kek volt mar a szaja akkor megkerdeztem, hogy ugyanmar miert makacskodik hiszen szejjelfagy, es kulonben miert nem hozott semmi meleg cuccot, hisz mikor elindultunk is hat dobtam egy hatast a valasztol:
Mert ezek a nyari ruhai es nyaron a nyari ruhakat kell hordani, akkor is ha az ido nem olyan mint amilyen nyaron kene lennie. Szoval gyakorlatilag o igy sztrajkolt az idojaras ellen :-)

Előzmény: t_kriszta (469)
t_kriszta Creative Commons License 2001.02.28 0 0 469
még eszembe jutott néhány dolog....a nyelvük nem hasonló, csak öt majdnem azonos szavunk van (kéz, vér...), de a többi szó nagyon más! a hasonlóság abban van, hogy ők is pakolják egymás után a ragokat, de ebben szinte ki is merült minden.....szerintem.....talán még a hangzás kicsit hasonló.....DE nagyon nehéz nyelv, még nekünk is, rokonoknak és nekik is a miénk. (egyikünknek sem sikerült kicsit sem megtanulni a másik nyelvét, pedig próbálkozások voltak)

nem igazán van náluk teljes négy évszak és mivel a lelkünknek nagyon fontos lenne ez az állandó körforgás igazi tavasszal és napos, hosszú nyárral, valószínű, hogy ezért van köztük olyan sok depressziós és alkoholista.....0 fok felett már az összes finn nő miniszoknyában van!

nagyon népszerű náluk a net illetve a netes bevásárlás, ez is azt mutatja, hogy ha lehet inkább nem szocializálódnak.....ezt csak hallottam, az én pasim nagyon nyitott volt és bárhova el lehetett vinni.

nem győzőm hangsúlyozni, hogy ha nincs mondanivalójuk NEM tartják mindenáron fontosnak, hogy beszéljenek.

nagyon sok KV-t isznak, tisztelik a természetet és racionálisan gondolkodnak.

szalka Creative Commons License 2001.02.28 0 0 468
Ha hatarozatlan ideju a munkaszerzodesed, akkor egy evre. Ez a max, ha ennel rovidebb a munkaszerzodesed, akkor nyilvan csak arra a kevesebb idore, de ez az egy ev a standard.
Előzmény: Intruder (467)
Intruder Creative Commons License 2001.02.28 0 0 467
Sziasztok,

Mennyi időre adják a vízumot? Áprilisban megyek ki,a finn közvetítővel határozatlan idejű munkaszerződést kötöttem.

Üdv.
Intruder

RadiX Creative Commons License 2001.02.28 0 0 466
Ugyanmar, nekem 5 es fel honapig tartott egy vizumhosszabbitas, es meg csak karacsony se volt benne (helyette volt benne husvet meg Vappu :-). Persze ez Helsinki, allitolag Espooban gyorsabban megy.
Előzmény: taksi (465)
taksi Creative Commons License 2001.02.28 0 0 465
Bocs, az elozo kicsit kusza lett - mert ezek tkp a jo peldak, a Kelaval a kezdeti nehezsegek ota minden gordulekenyen ment, lekopogni! ... igaz, nem is kertunk Tole igazan sok segitseget ;-)
A rendorseg viselkedett eddig klasszikusan "hivatal"kent: felrevezeto infok (pl el ne hidd rogton, h a magyar jogositvanyodrol hiteles forditast kell benyujtanod, mely tobbe kerulne, mint az egesz finn jogsi dija...),
hosszas ucsorges a papirokon (pl ha erdeklodesedre azt valaszoljak, h a munkaugyi hivatal meg nem hagyta jova a papirodat, erdemes megkerdezni, h atkuldtek-e mar nekik egyaltalan?!)
- az egyik evben, karacsonnyal tetezve, de megis: 9 hetbe tellett a vizumhosszabbitas! Allitolag beteg volt az ugyintezo?! Aztan a kovetkezore eleg volt szuk 3 het - emlekezhettek a kepemre es talan lehetett egy kis lelkifurdalasuk?!

Előzmény: taksi (464)
taksi Creative Commons License 2001.02.28 0 0 464
Leginkabb azzal ertek egyet, h "a burokracia az mindenutt burokracia"! Nekem pl mindvegig finn munkaltatoval elobb 1evig B2, aztan B1 vizumom volt, a gyerekemnek mindig az eggyel rosszabb -
a Kelat rogton megkertem es 2 honap alatt kaptuk
meg, mindketten, vizum lejarat/hosszabbitas miatt
nem kellett Kela-ugyeket ujrakezdeni sosem.
Kapjuk szepen a nem-tul-sok-de-milyen-jol-jon "csaladi potlekot" a gyereknek a Kelatol.
Minden jot! taksi
Előzmény: Törölt nick (457)
chris_k Creative Commons License 2001.02.28 0 0 463
Hei, meg ilyenek!

Egy kis pillanatkep innen a sarkkor mellol. Kuldom minden magyarnak itt es otthon :-)

Északi szösszenet

Hosszú vékony árnyak között
hidegen ropog a hó,
vastag fehér paplan alatt
új tavaszról álmodik a tó.
Lapos napfény kúszik be
a házak ablakán,
jégvirágok árnya pihen
vakítón a szobám falán.
A fagyos szél az arcokba vágja
apró, éles karmait,
de ennek ellenére
kedvelem Rovaniemit...

Legyetek jok!

ChrisK

szalka Creative Commons License 2001.02.28 0 0 462
Ezeken kivul en meg azt birom nagyon bennuk, hogy mennyire toleransak, mind munkaugyben, mint maganeletben.
Előzmény: t_kriszta (460)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.28 0 0 461
t_kriszta,
szepen megfogalmaztad... es csak alatamasztani tudom, kiveve azt hogy jol birjak a cefret :) mi magyarok nagysagrendekkel jobban birjuk.

raki,
ez gaz, majd mindenki szivott ilyennel, foleg ha a satu kozvetitod szarik az egeszbe es abszolut nem segitenek.

z

Előzmény: t_kriszta (460)
t_kriszta Creative Commons License 2001.02.28 0 0 460
sziasztok,

bocsánat, ha olyasmit írok, ami már elhangzott, de nincs időm végigolvasni. én még nem voltam sajna Finnországban, de volt egy finn barátom itthon, Mo-n félévig. szóval a finnek keveset beszélnek, visszafogottak, kevésbé érzelmesek mind szavakban, mind testi gesztusokban. egyáltalán nem érzik kínosan magukat, ha hallgatnak és baromi jól tudnak szórakozni csendesen a sarokban ülve. sokat isznak, de jól bírják. családközpontúak nagyon. egyébként udvariasak, kedvesek.....nem veszik rosszul (sőt), ha a nők kezdeményeznek, fiftififti alapon szeretnek rendezni minden anyagit. és marha jókat röhögnek az itteni szaunákon. jól beszélnek angolul.

persze kivételek vannak, de nekem ez volt a benyomásom.

kriszta

kriszta

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.28 0 0 459
A szabályok pontos ismeretére jó példa a jelenlegi munkavállalási engedélyem hosszabbítása, mely az útlevelem lejárta miatt kisebb bonyodalmakba ütközött. A rendőrségen 4-szer jártam, először teljesen bíztató hangnemmel találtam szemben magam, majd a végén kiderült, hogy sz@r van a palacsintában, mert egyre több dologról kiderült, hogy nem úgy van, ahogy először mondták a végén pedig szinte az első beszélgetés negáltja lett az igaz.

És ez csak egy példa.

Előzmény: BZoltan (458)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.28 0 0 458
"Ettől függetlenül, én ha gyerekkel jönnék, mindenképpen ragaszkodék a KELA kártyához."

:) igy van, ha mar a csaladi kotelessegek terhet viseli az ember, akkor miert ne szopjon egy kicsit a hivatalokkal, plussz sorbanallasok, magyarazkodasok, kellemetlensegek.

"B 1" az az a statusz ami csak akkor jar, ha kozvetlen finn alkalmazott vagy. Ha nem az vagy akkor meg van boven penzed akar felevente egy szivtranszplantaciora is... ugye erted?

"Van egy olyan magyar törvény"
Olyan is van, hogy nemet/francia/angol cegnek is kotelessge lenne elmondania? :) Na jo, ez vicc, de amugy a jobb fejvadaszcegek -nem az egyszemelyes jozsika bt aki embert ad el itt es ehbert fizet- szamara az ilyen szolgaltatas nagyon alapveto...

Ami egyebkent a pontos szabalyakot illeti, szerintem nem kevesen vannak akik pontosan tudjak. Csak, hogy felsoroljak nehanyat:
1. Magyar nagykovetseg
2. Kela office
3. Barmelyik finn munkajogasz
4. Barki aki evek ota van kinn es nem lusta utannajarni a dolgoknak

z

Előzmény: Törölt nick (457)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.28 0 0 457
Csipp-csepp:

A KELA kártyával:

Én úgy tudom, hogy a munkavállalási engedélyed típusa is számít. Ha jól emlékszem B 3-ra nem szoktak KELA kártyát adni. B 1-re igen. ( ez a tunnnus rublika azon a papíron, amit oleskelulupa néven beapplikálnak az útleveledbe ).

Azt, hogy mikor kell fizetni orvosi ellátásért fogalmam sincs, mert még nem voltam orvosnál csak jogosítvány ügyben, de ott meg mindenkinek kell.

Eddig amiről hallottam: a kulcscsonttörést simán ellátták a szokásos vizitdíj fejében.

Ettől függetlenül, én ha gyerekkel jönnék, mindenképpen ragaszkodék a KELA kártyához.

Munkavállalási/tartózkodási engedély lejártakor a KELA kártyát is újra kell igényelni.

Ja, és a legfontosabb. A KELA kártyára is igaz, hogy a pontos szabályokat kevesen tudják a nagy többség nem ( én sem ). De szerintem még a KELÁ-ban se feltétlenül. A bürokrácia, az mindenhol bürokrácia.

És még valami:

Van egy olyan magyar törvény, mely szerint, ha közvetítőcégen keresztül jön ki valaki, akkor a közvetítőcégnek el kell mondani minden ilyesmit és egy aláírt papírral tanusítania, hogy elmondta neked/a férjednek. Az már más kérdés, hogy én még ilyennel nem találkoztam.

BZoltan Creative Commons License 2001.02.28 0 0 456
szalka,

ok ez tenyleg fontos szempont, az igenkoltseges kezelesek eseten valoban szamithat a kartya. A magyarorszagi gyogyszerbeszerzes meg orvosi kezeles egy jarhato ut.

Amit irtam azt amugy azert irtam, hogy aki dolgozni jon ki, az nehogy elfogadjon egy szarabb fizetest valami gagyi cegtol -van ilyen boven, hogy rohadnanak meg ott ahol vannak a hiena dogok- mondvan ok adnak kela kartyat, mig a masik tobbet fizeto ceg azt mondja, hogy ha kell akkor old meg magad.
Mert a kela kartyat mindenkeppen magad oldod meg, te toltod ki a palyazatot es te adod be, nem pedig a ceg. Az elbiralaskor meg csak az szempont, hogy van e legalabb egy eves vizumod. A ceg akinel dolgozol az lehet akar egy papuai kekszagyaros ceg is, szoval az nem szamit.

z

Előzmény: szalka (455)
szalka Creative Commons License 2001.02.27 0 0 455
Kedves Zoli,
Felreertes ne essek en nem akartalak teged meggyozni a kela szuksegessegerol, nem is a te kedvedert irtam le az infokat, hanem azoknak a kedveert akik ide keszulnek es erdeklodtek minden ilyen dologrol. Aztan majd mindenki merlegeli sajat maga, hogy megeri-e neki vagy sem.
Az 5000 FIM-es gyogyszerrol meg annyit, hogy itt egyaltalan nem kell komoly betegseg hozza, hogy egy gyogyszer ennyibe keruljon. A konkret esetben aknes pattanasos borre valo gyogyszerrol volt szo, ami magyarorszagon a 3 honapi adag kemeny 1600 ft-be kerul, ugyanis a vegen onnan lett beszerezve.
Csak ugye konnyen elofordulhat, hogy valakinek (mondjuk egy beteg kisgyereknek) olyan gyogyszer kell, ami nem er ra honapokig, amig hazautazik az ember, hanem surgos es akkor nem mindegy.
Előzmény: BZoltan (454)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.27 0 0 454
szalka,

megegyszer elismetlen, hogy honapokig alltam korhazi kezeles alatt finnorszagban.. sajnos -nem jo ha az ember balesetet szenved- tudom, hogy miert kell es miert nem kell fizetnem.

Amugy meg nemerdekel. Ha akarsz kelazz, ha nem akarsz ne kelazz. A lenyeg, hogy nem kotelezo es egyaltalan nem lenyeges az itt tartozokodas szempontjabol. En nem kelazok, mert nincsen szuksegem a szolgaltatasaira.

Ha neked 5000 FIM-es gyogyszerekre van szukseged, akkor persze igazad van. Nekem nincs, nem volt es nem is lesz, de csak azert, mert lehet, hogy egyszer majd talan lesz, azert szerintem nem eri meg az egesz.

UI: itt a legtobb dologgal kapcsolatban ugy general nem kell fizetni, nemcsak a szulesert.

z

Előzmény: szalka (453)
szalka Creative Commons License 2001.02.27 0 0 453
"Ha komoly bajom van akkor sehol a vilagon nem akarok az allami egeszsegugyi ellatasba bekerulni. Szepen elmegyek maganorvoshoz -aki aztan vegkepp tesz a kartyara- aki jo penzert jo kezelest ad. "
Hat latszik, hogy meg nem volt szukseged ra, ugyanis finnorszagban ez nem igy van,(de akkor legalabb ne mondanad, ha azt se tudod, hogy muxik) Ugyanis itt ha elmesz egy maganrendelobe, maganklinikara "aki jo penzert jo kezelest ad" az nem tesz a kartyadra, hanem sokkal kevesebbe (majd felebe) kerul. Ugyanis a masik felet a kela fizeti neki, vagy eppen veled kifizetteti az egesz osszeget, de ad rola egy papirt, amit a kelanal bemutatva szepen visszautaljak a szamladra a penz jelentos reszet.
Es en nem a 100 FIM-es osszegrol beszelek, hanem pont a maganrendelokben fizetett ezresekrol. Meg arrol, hogy talalkoztam mar olyan antibiotikummal, ahol nem volt mindegy (nekem), hogy 5000 FIM helyett kelaval harmadaba kerul.

UI: A szules meg rohadtul nem jo pelda, mert itt az azzal kapcsolatos orvosi dolgokert nem kell fizetni.

Előzmény: BZoltan (452)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.27 0 0 452
monty:

"Szemelyi azonositot (henkilötunnus) nagyjabol mindenki kaphat, akinek van tartozkodasi-engedelye, Finnorszagban el, es elmegy a maistratti-ba ejelentkezni."

Ez nem igaz... legalabb egyeves tartozkodasi engedelyednek kell lennie.

"az az egyetlen modja, hogy eü-biztositasa legyen."

Szinten nem igaz. Nekem semmi gondom nem volt meg eddig semmilyen biztositassal es nincsen kela kartyam es nem is lesz. Akkor sem volt amikor finn alkalmzott voltam. Utalom, ha mindenfele hivatalok regisztralgatnak engem es mindenfele buta muanyagkartyat soznak ram amiert 22.75 fillert sporolok, ha sezlonyrugot veszek :)

szalka:

Nem akartam kerkedni vele, de mint modtam ketszer tortem el a labamat finnorszagban es ebbol egyszer mento vitt a korhazban es legalabb 10 Xray kepet csinaltak rolam es kb 20-szor voltam orvosi kivizsgalason. Kaptam extra muanyag air-castot meg mankokat. Mint irtam, mindezt kela kartya nelkul. Es az egeszet megusztam egy 45 markas mentodijjal meg neha fizetnem kellett az orvoslatogatasert -alkalmankent 100FIM- de direkt megkerdeztem es azt mondtak, hogy kartya ide vagy oda, ezt mindenki kifizeti. Persze lehet, hogy a kela visszaterit nekik 28.5 markat amire en meg teszek. Ha komoly bajom van akkor sehol a vilagon nem akarok az allami egeszsegugyi ellatasba bekerulni. Szepen elmegyek maganorvoshoz -aki aztan vegkepp tesz a kartyara- aki jo penzert jo kezelest ad. De hal istennek -kopkop- ilyen komoly problemam meg nem volt.

Ismeroeseim gyereket szultek es fogaszhoz jarnak

z

szalka Creative Commons License 2001.02.27 0 0 451
"Amugy nekem finnorszagban soha sem volt ugynevezett kelakortti-mes minden jel arra mutat, hogy az a kortti semmi mast nem jelent, mint, hogy bizonyos kezeles egy reszet -pl fogaszati- visszakapod. De amugy nem szukseges. "
Ez igy igaz, ellatnak Kela kartya nelkul is barhol , a korhazban, barmilyen szakrendeloben, nyilvan a mentobol se dobnak ki ha nincs kela kartyad.
Csak azert egyaltalan nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni erte. A legtobb orvosnal kela-val 50 FIM -mel megusztad, mig anelkul sehol nem fizetsz 300 alatt meg egy 5 perces dumaert sem az orvosnal es a felso hatar a csillagos eg.
Termeszetesen egy egeszseges huszoneves ferfi, nagyjabol akkor kerul koszonoviszonyba az eu elatassal, ha fogaszatra, esetleg szemeszetre megy, vagy balesete van, ami eleg ritka azert.
De tudod egy rendszeres evi nogyogyaszati rakszures egy egyeb rutin vizsgalatert kela nelkul csak ugy hagyod ott az ezreket rendeloben. Ahol meg kisgyermek van ott vannak oltasok, meg gyerekbetegsegek(skarlat, rozsa es barany himlo stb), vagy csak a gyereknek ejjelre 40 fokos laza van es ki kell hivni az orvost, vagy be kell vinni az ugyeletre, es ezek a dolgok nem evente egyszer fordulnak elo egy kisgyereknel, hanem rendszeresen. Meg a gyogyszer arak is szepek tudnak lenni egy dragabb antibiotikum eseteben(nem mindegy hogy 1000 vagy 5000!).
Szoval egy kisgyermekes anyuka eseteben nagyon szep kis osszegre rughat eves szinten a dolog, ezert erdemes elore megerdeklodni es nem art a munkaajanlatba az ilyen dolgokat beleszamolni.
Meg ugye az sem mindegy, hogy kela-val az gyermekevel otthonulo anyuka is kap havi appanazst a kelatol, nem mondom, hogy sokat, de eves szinten akar havi 1500 FIM is jelentos.
Előzmény: BZoltan (448)
csepp Creative Commons License 2001.02.27 0 0 450
Köszi szépen!
Bár még nem holnap indulunk,
sőt, az is előfordulhat, hogy Németország lesz belőle,
bár én Finnországnak jobban örülnék.
Előzmény: BZoltan (448)
monty Creative Commons License 2001.02.27 0 0 449
...minden jel arra mutat, hogy az a kortti semmi mast nem jelent, mint, hogy bizonyos kezeles egy reszet -pl fogaszati- visszakapod. De amugy nem szukseges.

Orulnek ha igy lenne, de azert nem szerintem ez nem igaz. Szemelyi azonositot (henkilötunnus) nagyjabol mindenki kaphat, akinek van tartozkodasi-engedelye, Finnorszagban el, es elmegy a maistratti-ba bejelentkezni.

Kela kortti jogosultsag az a vizum tipusatol fugg, van aki jogosult ra, van aki nem (pl. en sem, ugyanakkor nyugdijjarulekot meg fizetek :((( ) Ha nincs Kela kortti-d azert az eleg ciki tud lenni. Nem csak a kozvetlen egeszsegugyi ellatasra gondolok, hanem pl. az amerikai utamnal meg baleset/betgbiztositast sem tudtam kotni kartya nelkul, mert hiaba a Pohjola ceg csinalja a biztositast, megis ossze van kotve a Kela-val, es csak Kela tagok jogosultak ra.

Azert valoszinuleg a kerdes elmeleti, mert akit ceg hoz ki, az biztos kap Kela kartyat (ha mukodik a logika), mivel az az egyetlen modja, hogy eü-biztositasa legyen.

Előzmény: BZoltan (448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!