Keresés

Részletes keresés

zsosz Creative Commons License 2001.09.30 0 0 527
en 1 evet voltam kinn, elkepzelheted, mennyire hianyzik.

igen, ismerem. why?

zsosz

Előzmény: nickwarren (526)
nickwarren Creative Commons License 2001.09.30 0 0 526
Hali,

te ismered berillt?

amugy finnorszag nagyon-nagyon jo hely, en ketszer egy hetet voltam kint, helsinkiben, meg espooban, es iszonyatosan jol ereztem magam. ugy ereztem, hogy ha valaki most feljanlana egy allast nem jonnek vissza, hatrahagynek mindent amim csak volt/van.

nw

Előzmény: zsosz (525)
zsosz Creative Commons License 2001.09.30 0 0 525
majd ha lesz rá pénzem :( szóval nem egyhamar...
Előzmény: rali (524)
rali Creative Commons License 2001.09.30 0 0 524
Mikor mégy ki újra?
Előzmény: zsosz (523)
zsosz Creative Commons License 2001.09.30 0 0 523
annyira hiányzik finnország, h csak na... :((((
RogerWilco Creative Commons License 2001.09.19 0 0 522
Kedves Zoli,

nem vagyok se fizetett, se ügynök :-))

1/ Ki kell választani azt a "célvárost", ahol nincs, vagy minimális az illeték

2/ Nem kell átszállni, csak Bp-n keresztül repül a Malév. Ha nem akarsz továbbmenni, "veszni hagyod" a jegy "tovaút" részét

3/ Persze hogy kötött, tán 50$-be kerül a változtatás - ha rugalmas kell, vegyél business class 4-5000 FIM-ért

4/ A nyáron Dublinban nem 6 órát, hanem egy hetet voltam így. Elötte Londonban 10 napot. Elötte Párizsban 1 hetet. Soroljam tovább? Kb 5 éve "ingyen" így járok Budpaeströl nyaralni Európába.

PS- mielött leb.szol, nézz utána, miröl írtam

Előzmény: BZoltan (520)
morticia addams Creative Commons License 2001.09.19 0 0 521
nem Finnorszag ugyan, de hasonlo -megtapasztalt - helyzet miatt en is csak azt tudom tanacsolni, hogy minel kevesebb cuccal menjetek ki. Ket borondnyi-kezitaskanyi - konyv, ruha, szemelyes holmi eleg lesz kezdesnek. Mindent, amire ott tenylegesen szuksegetek lesz, vegyetek meg ott. Beleertve a bringakat is. (Szerintem masfel evre meg az sem biztos, hogy vadiuj bringa kell ) Majd lesz eleg idotok vagy gondotok azon gondolkodni, hogy hogyan hurcolkodtok - vissza...:)

a legjobbakat.

Előzmény: CsTom (517)
BZoltan Creative Commons License 2001.09.19 0 0 520
A gyakran repulok azert tudjak, hogy ez nem annyira trivialis. Ugyanis az ilyen -occso- jegyek szinte soha nem irathatok at es igen gyakran nagyon durva idopontokban vannak az indulasok es az erkezesek. Plusz ne felejtsetekel, hogy ha nemcsak Budapestre mentek akkor a repteri illeteket is ki kell fizetni minden egyebb repteren... ami ugyancsak nem 0FIM.

Szoval ha nem vigyaztok akkor kaptok ugyanannyiert egy kototteb jegyet es meg el kell mennetek atszallni egy masik varosban. Ahol ha makod van akkor 6 orara elhagyhatod a repteret -de sosem egyegesz hetvegere-.

Szal RogerWilco, mielott marhasagokat beszelnel -vagy fizetett utazasi ugynok vagy?- nezz utanna a valodi hatternek, sokan tenyleg informacioert jonnek ebbe a topicba. Ne vezessuk oket felre.

kosz,

z

Előzmény: RogerWilco (519)
RogerWilco Creative Commons License 2001.09.13 0 0 519
Magyarországra igyekvök - a Malév nem ismer lehetetlent!! :-))

Hel-Bud 1750 FIM

rákérdeztem Hel-Bud-Düsseldorf (ott is lenne dolgom) - 1650 FIM (!)
Na kérdezösködöm tovább, miért is ne - kiderül, hogy:
Hel-Bud-Bécs/Thesszaloniki/Athén/München vagy Prága - 1600 FIM!!

Azaz 150 FIM-et megspórolsz, ha még Bp-röl tovább is repülsz. Nem kell persze "lerepülni" a továbbutat, de egy free athéni hétvége azért nem rossz. :-))

a_viking Creative Commons License 2001.09.13 0 0 518
Sziasztok!

Finntanárom Finnországba utazott fél évre :-), így most tanárt keresek Budapesten. Ha ismertek valakit, aki vállalna, segítsetek légyszi! Kiitos!

CsTom Creative Commons License 2001.08.29 0 0 517
> Ha mégis autózni akarsz (szép tájak) és idöd is van, autózz ki a cuccossal, másik útvonalon vidd vissza (még több táj) aztán úriemberként,
> csomag nélkül repülj Finno-ba. Igy nincs második soför probléma sem.

Igen, nem egy rossz megoldás, szívesen megtenném :-) a gáz csupán annyi, hogy a cég 1 utat fizet. Saját zsebből a ki- és visszakocsikázás picit drága sajnos... (még a fele elfogadható lenne)

Előzmény: RogerWilco (515)
CsTom Creative Commons License 2001.08.29 0 0 516
Hááát kezdtek meggyőzni :-)
A problémám most az, hogy már ketten is jelentkeztek a visszaútra sofőrnek :-)
A fő ok, amiért így akartam tenni, hogy most vettem egy lakást, így készpénzem alig van,
hitelem meg bőségesen, a kezdet kezdetén meg amúgy is elég sok költenivaló lesz.
Így a "megveszem ami kell" elég szűk határok között bír mozogni :-(
Ráadásul mire megkapom majd az első fizetésem, sok víz lefolyik még a Dunán...
Előzmény: BZoltan (514)
RogerWilco Creative Commons License 2001.08.29 0 0 515
1-1,5 évre bringát kihozni tényleg fölösleges, Zolinak igaza van az "add el Mo-n - vegyél Fo-ban" kombinációval.
A reptéren vannak mikrobusz taxik is + óriási kombi Volvók, néhány doboz valszeg nem probléma.

Ha mégis autózni akarsz (szép tájak) és idöd is van, autózz ki a cuccossal, másik útvonalon vidd vissza (még több táj) aztán úriemberként, csomag nélkül repülj Finno-ba. Igy nincs második soför probléma sem.

Előzmény: CsTom (513)
BZoltan Creative Commons License 2001.08.29 0 0 514
CsTom,

:) te nem kerdezel, hanem allitasz.

Tegy ahogy jonak latsz, de elarulom, hogy nem fogsz talalni olyan itt elo magyart aki
1. Eppen akkor koltozne haza amikor te ES
2. Sok cucca van ES
3. Le szeretne vezetni egy ket napos horrortavot egy olyan autoval amint nem valoszinu, hogy ismer.

En tobb mint harom eve jottem ki egy azaz egy darab boronddel (es meg ismerek egy tucat ilyen magyart itt), ami kellet azt megvettem itt es ha elkoltozom akkor majd eladom, vagy kidobom. Egy kerekpart lehet, hoyg erdemesebb otthon eladni es az arabol venni egyet itt, aztan a hazautazas elott eladni itt es venni az arabol otthon egyet.

Ha esetleg ez durvan hangzik akkor hozd ki az agyadat meg az ejeliszekrenyedet meg a TV-det es a foteledet is. :)

Amugy a Hki repteren olyan taxit talasz amilyet akarsz.

z

Előzmény: CsTom (513)
CsTom Creative Commons License 2001.08.28 0 0 513
Hát ez a "rövid-hosszú idő" kérdés érdekes, szerinted a "hosszú" 2 évnél kezdődik, én 1 - 1.5 évre gondoltam a kiköltözést, ami viszont már a "rövid"-be se fér bele :-)
Elvileg megoldható a repülőn hurcibálás (két bringa, néhány doboz) némi túlsúllyal, de macerás a cuccok hurcibálása a reptérre/ről. (Főleg a Hki reptér érdekes, hol találok ott hirtelen egy akkora taxit, amibe befér néhány köbméter cucc?)
Szóval nem túl sok cucc, egy "van/transporter" pont elég lenne, és épp most találtam egy akciós ajánlatot: 70 rongy egy hétre egy VW Transporter.
Meghát szeretek is vezetni, így körbenézhet talán az ember egy kicsit észak fele (mondjuk Lengyelországban még nem voltam).
Ezzel nem is lenne gond, a súlyosabb probléma inkább a Roger által felvázolt "hogy prezentálom a másik sofőrt?" című, ennek sűrgősen utána kell nézzek :-(

> Az ittlako magyarok nyilvan sajat autoval jarnak haza, de azt is ritkan, mert faraszto es hosszu azut es nem sokkal olcsobb mint a repulo.

Én olyanokra gondoltam, mint jómagam, akinek nincs saját autója, de szívesen végigvezetne
hazáig egyszer buliból. Vagy épp költözne haza, de őt is elrémítették a költöztető cégek horribilis árai, és pont kapóra jön ez az autó az 5-7 köbméterével :-)

Előzmény: BZoltan (511)
RogerWilco Creative Commons License 2001.08.28 0 0 512
Ez nem fog összejönni. Bérelt kocsinál bérléskor kell megmondani, hogy lesz másik soför is (eddig OK) de a másik soförnek + jogsinak is ott kell akkor lenni! Ha ez nem így van, akkor a biztosítás nem érvényes a másik soförre, azaz ha valami gáz van (baleset, lopás, törés, stb), az egészet rédvágják.
Előzmény: CsTom (510)
BZoltan Creative Commons License 2001.08.28 0 0 511
CsTom,

erdekes es vagany otlet amit felvazoltal. De szerintem nem a legjobb megoldas.

Mennyi idre jossz ki? Mennyi cuccot hoznal?

Ha rovid idore jossz, akkor ne hozz tul sok holmit, ha meg hosszabb itt tartozkodasra szamitasz (2 ev vagy tobb) akkor meg egyszerubb itt beszerezni a szukseges dolgokat.

Tudom furan hangzik, de a repuloutnal egyszerubb es kenyelmesebb valamint adott korulmenyek kozott olcsobb nem sok van. Autoval a legjobb esetben is kb 2 nap amig kiersz, szaold a benzin meg a szallaskoltsegeket es/vagy a kenyelmetlensegi es kozkazati egyuthatokat. Autot berelni meg otthon is draga moka es azt meg rabizni valakire, hat enyhen rizikos.

Az ittlako magyarok nyilvan sajat autoval jarnak haza, de azt is ritkan, mert faraszto es hosszu azut es nem sokkal olcsobb mint a repulo.

z

CsTom Creative Commons License 2001.08.27 0 0 510
Sziasztok,

Október elején költöznénk ki a barátnőmmel Espoo-ba, és felvetődött az ötlet, hogy ezt kocsival kéne megtenni. Saját nincs, marad a bérelt változat :)
Viszont a külföldön történő autóleadás marha drága (250-500E Ft), ezért keresek valakit, aki október eleje környékén jönne haza, és megoldaná a visszautat. :-)
Az autó akár hazaköltözésre is használható, mert egy kisáruszállítót ("van") szeretnék bérelni. (Persze nem kötelező költözni vele, egyszerű személyautónak is lehet használni, hátul elfér egy matrac, oszt meg is lehet benne aludni :) )

A vállalkozók jelentkezését akár emilben, akár itt a fórumban várom.

Csendesbob Creative Commons License 2001.06.28 0 0 509
Moro!

Csak most találtam rá erre a topicra, pedig nagyon szívemnek való hely Finnország. 3 évvel ezelőtt 15 éves koromban eltöltöttem egy hónapot Nokiaban és eszméletlen jó volt. Ha egyszer van rá lehetőségetek nézzetek el a Nokia beli Eden Spa fürdőkomplexumba, bár Helsinkiben is biztos van. Azon kívül menjetek el hajókázni, Turkuból indulnak Silja Line hajók és kb 7000 forintnak megfelelő összegért Luxushajón kelhettek át Stockholmba és kétszer ingyen ehettek a hajó bármelyik étkezdéjében (svédasztalt ajánlom a korlátlan fogyasztás miatt :)). Persze azért ilyen "olcsó" mert nem lehet kiszállni Svédországban. Nokia mellett van Tampere szintén csodaszép város.

Remélem tudtam valami újat mondani!
Perkele!

Csendesbob

Előzmény: csepp (508)
csepp Creative Commons License 2001.06.28 0 0 508
Sziasztok!

Régi topiclakók talán emlékeznek még rám,
február környékén jelentkeztem kérdésekkel,
amikoris felmerült, hogy a férjem Finnországban fog dolgozni,
és hogyan lehetne azt megoldani, hogy én is menjek vele,
és a gyermekünk kint születhessen meg.

Namármost a fejlemények:
a munka június elején kezdődött csak,
amikoris együtt kiutaztunk, de én múlt vasárnap visszajöttem,
mivel a szülést kint nem tudtuk elintézni, és betöltöttük a 36. hetet,
amíg repülhetek, úgyhogy most itthon izgulok és várom,
hogy a férjem hazaér-e a "riasztás" után.
A megszületett gyerekkel persze újra szeretnénk kimenni.

Finnországról:
az utóbbi egy hónapban volt 9 fok és volt 26 is,
rengeteget esett az eső.
Helsinki központjában laktunk, férjem Espooban dolgozik.
Nagyon drága a kaja,
a finn nyelvet pedig nagyon furcsának találom.
Egy hónap alatt talán ha 20 szót tanultam,
ennek fele k-val kezdődik.
Az angollal maximálisan elboldogultam.
Furcsa volt az éjszakai világosság is.
Pont sikerült kint megélni a Helsinki napot és a Juhannust (Midsummer) is.
Tetszett a sok zöld, a víz, a hajók, a rendezettség,
de semmi extra szerelem nem lobbant fel bennem az országgal kapcsolatban.
Mindenesetre ha visszamegyünk,
szeretnék finnül valamennyire megtanulni.

zsosz Creative Commons License 2001.05.24 0 0 507
ez a legolcsóbb, amit mi találtunk :(
Előzmény: blackman (506)
blackman Creative Commons License 2001.05.24 0 0 506
hát ez nem olcsó, dehát nem is vártunk mást.
Köszi.
Előzmény: zsosz (505)
zsosz Creative Commons License 2001.05.24 0 0 505
attól függ, h hol. a legolcsóbbnak nekem az EuroHostel lánc tűnt, de itt is vannak eltérések. Helsinkiben 125FIM/fő/éj, míg pl. Turkuban 60 FIM/fő/éj.

www.eurohostel.fi

Előzmény: blackman (504)
blackman Creative Commons License 2001.05.24 0 0 504
Nem nyelv neh;zs;g, nem is soport, hanem "Finnország - segítség megyek!!!" témában: nem tud valaki véletlenül egy közelítő számot mondani azzal kapcsolatban, hogy Finnországban mennyit kóstál egy hostel szállás? Van egy rakás, csak az árat kellene belőnöm, hogy most akkor sátor, vagy házban alvás lesz-e....

Amúgy idén lesz a harmadik Finnországi nyaralásom. Merthogy én szeretem.

zsosz Creative Commons License 2001.04.25 0 0 503
nem nagyon. puszkasz-orszaggal jatszunk :)

de voltam a hetvegen finn-sved valogatott hokimeccsen...nagyon faintos volt, bar kikaptunk :(

zsosz

Előzmény: Ernesto Serra (502)
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.04.24 0 0 502
:)))

mi a hejzet Suomiban? foglalkoznak a meccsel?

Előzmény: zsosz (501)
zsosz Creative Commons License 2001.04.24 0 0 501
huje! :)

zsosz

Előzmény: Ernesto Serra (499)
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.04.24 0 0 500
ennek örömére:

500!!!

Előzmény: Ernesto Serra (499)
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.04.24 0 0 499
Finnország - segítség jönnek!!!

(még szerencse, hogy Hyppia és Litmanen nem!)

RogerWilco Creative Commons License 2001.04.02 0 0 497
Amire te gondolsz, azt gyüjtökamionnak hívják magyarul, finnül kappaletavara. Ha nem csalódok nagyot, a Danzasnak van heti 1 kamionja, a Hungarocamionnak dettó. Számolj rá min. két hetet, mire otthon lesz. Ár=?

UPS, FedEx, stb - kérdezd meg a cégedet, ahol dolgozol, nincs-e szerzödésük valamelyik futárcéggel, ill. használhatod-e, ui. ÓRIÁSI engedmények vannak a listaárhoz képest.

Légifuvar - nem magyar viszonylatban tapasztalatom szerint futár olcsóbb, de ki tudja? Érdemes esetleg speditörön keresztül érdeklödni, ui. nem biztos, hogy a közvetlen (MA/AY) a legolcsóbb...

Cucc mennyiségétöl függöen - furgonbérlés egy hétre, aztán hadd szóljon!

Előzmény: szalka (496)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!