Keresés

Részletes keresés

Törp Creative Commons License 2001.08.30 0 0 29
Tudom, hogy ez már egy picit lerágott csont, de egy félmondatnyi(?) még az evésről ill a nem evésről. Nekünk is azt szokta mondani a gyerekdoki, hogy majd eszik ha éhes. Na mi kipróbáltuk azt is amikor ő mondta, hogy anyuka nem tudom mit csináljon vele, de a gyerek egyen!!
Előzmény, kaptunk baktériumot, vírust, nagyon csúnya lett a szája ill az egész nyelőcsöve attól a nyavalyás vírustól (meg a mellett lévő egyéb betegségektől), következmény nem volt hajlandó még inni sem, nemhogy enni. Na kórház, infúzió antibiotikum stb. Nem akarok ijesztegetni senkit sem. El tudjátok azt képzelni, hogy egy ilyen állapotban lévő gyerkőccel meg kell itatnod napi! 1,5-2 l folyadékot (1,5 éves volt akkor). És utána azt hogy 1 db szilvásgombócot (gyengéje) 2 óra alatt ettünk meg? Buta módszer, de nálunk nem evés esetén beválik, hogy a gyerkőc kajájáért versenyez apa és anya. És a vége az hogy őkelme nagy ravaszul bekapja mielőtt még odaérnénk és szélesen vigyorog. Bocsi, ha hosszú lett, mégegyszer nem elrémisztés akart lenni, csak egy más megvilágítás
Kati
Lovászi Creative Commons License 2001.08.30 0 0 28
Húúúúú, cékla, imádom!

Csak vigyázzatok, mert a cékla pirosra színezi a babák pisijét, ha azt adtok neki, nehogy rohanjatok utána az ügyeletre, hogy haldoklik...
(Velem anno anyukám ezt eljátszotta...)

Tímea

Előzmény: Törp (27)
Törp Creative Commons License 2001.08.30 0 0 27
Sziasztok!

A kruplipüré meggyel piros lesz az igaz, de nem az igazi, megkóstoltam. Finom és piros a céklától lesz, ezt a Danim nagyon szerette, ill. szereti. Most 2,5 éves és még most is szívesen megeszi. A céklát héjában pici sóval és köménymaggal főzd. Turmixolva is jó, de ha jó puhár főzöd, elég ha villával összenyomod.

Kati

Előzmény: Cincoka (25)
Lovászi Creative Commons License 2001.08.30 0 0 26
Sziasztok!

Igen, a mézben tényleg lehet botulinum, de mindenhol azt olvastam, hogy az hőre érzékeny, ezért én biztos ami ziher, egy kis üvegben kb. fél órát "forraltam" a mézet, mielőtt adtam volna belőle Babinak. A másik, hogy az ún. "maciméz" (tudjátok a macis flakonban lévő), már agyon "tisztított" (lehet, hogy méhet sem látott :-))), és én azt melegítettem fel. Valahogy szimpibnek tűnt, mint a védőnéni által favorizált szőlőcukor.

Lencsi, régebben bekukkantottam egy gyerekorvos által üzemeltetett honlapra, ahol volt egy nagyon jó írás az ún. rossz evő gyerekekről. Ha jól emlékszem, akkor a linket Gabó kuckójában láttam: http:krea.bke.hu/~gabó

Sokat gondolkodtam melyik a "jobb", ha valakinek mindent megeszik a gyereke, vagy a fordítottja... viccen kívül. A két nagyobbnak 2 éves kora körül nálunk is voltak olyan időszakai, amikor csak és kizárólag 4-5 fajta kaját ettek meg, és kizárólag olyasmit, aminek 0 volt a vitamintartalma. Most bezzeg már muszáj korlátozni, hogy mennyit egyenek, mert különben elgurulnak.

Sziasztok!

Tímea

Előzmény: szilvasgomboc (23)
Cincoka Creative Commons License 2001.08.30 0 0 25
Lencsi,én nem szinezem,mert ha én fozöm,ugysem eszi meg, de arra gondoltam,igen, hogy zöldségekkel szinesitve talán jobban megeszi.Zöld lehet talán az uborkától is, lehet, hogy azt szeretné:-)meg a zöldborsótól.
Piros mitol lehet a répán kivül?meggyes krumplipürét evett már valaki?:-)
Amin kiakadok, hogy pld. a Rossmannban is megkérdezte a kiscsaj a pultnál, mikor feltankoltam az akciós kajákból, hogy nem fozök a babának?De olyan lesajnálkozva...most álljak le magyarázkodni,mi a helyzet? Különben is, valaki régen irta a topicban, hogy fozzön a kozarek,na,én is szivesen vallanám ezt:-)...
Cinc.
Előzmény: Lencsi (22)
vomitné Creative Commons License 2001.08.29 0 0 24
Sziasztok,

örömmel látom a nyaralásból visszatérve ezt a jó kis topicot :-).

A most 4 éves Anna lányom 2 éves koráig nagyon jól, gyakorlatilag mindent evett. Onnantól kezdve szinte semmi nem kellett neki, amit itthon kapott, kivéve az egészségtelen vagy egészen képtelen dolgok. A nagymamánál továbbra is evett. Sovány sose volt, 4,15-tel született, most 20 kg körül van a súlya, de szép magas mellé :-)). 3 évesen ment oviba, ott is mindent megevett és megeszik most is, itthon is javulóban a helyzet. Nálunk egyetlen alapszabály volt születésétől kezdve: csoki nincs, cukor, nyalóka egyáltalán. Ez szerencsére a mai napig megvan, pedig vendégségben itt-ott volt alkalma megkóstolni ezeket, de egy harapásnál többet sosem kért. Szerintem ez jó. A hasonló korú gyerekes mamák a játszótéren próbálkoztak, kínálgatták eleinte, hiába mondtam, hogy nem kér pl. nyalókát, nem hitték :-)).
A kisebbik, Benjámin 9 és fél hónapos, egyelőre nagyon szeret enni, kicsit túlzásba is viszi, amikor ő hamarabb ebédel, és látja, hogy mi eszünk, addig visít, amig nem kap ő is, legalább egy falatot. :-) Neki mimdegy, hogy bébiétel vagy s.k. készítés, jöhet bármi. Én egyébként nem főzök előre, mert kicsi a mélyhűtöm, általában a mi ebédünkből veszek ki zöldséget vagy húst stb. ízesítés előtt, és az övét rántás, habarás stb. helyett krumplival turmixolom össze. Neki is sózom, de kevésbé, és petrezselyemmel, bazsalikommal stb ízesítem.
Uzsonnára natúr joghurtból vagy túróból pépesítek friss gyümölcsből ennivalót, alkalmanként egy piskótával vagy némi péppel ízesítem. Ha az alma savanyú, más édesebb gyümölccsel pl. jó érett körtével vagy banánnal lehet szerintem édesíteni.
Most az a gondom, hogy bár rengeteg a tejem, de Benjámin a reggeli, esti és éjszakai :-(, szopáson kívül napközben csak max. egyszer hajlandó már cicizni.:-(( Pedig mindig evés előtt kínálom meg, de csak egyet-kettőt kortyol, aztán indul tovább játszani, utána pedig megeszik egy tányér ennivalót. Én örülnék, ha napközben még legalább plusz egy szopi lenne. Mit tegyek?
Lencsi: úgy emlékszem a Polivitaplex szirupban van vas, íze és összetétele egyébként hasonló a Vitacolanhoz. Szintén étvágygerjesztő hatású.
szilvásgombóc: azért látszik, hogy ezt a listát amerikaiak készítették amerikai szülőknek ;-)).

Kicsit hosszú lett, elnézést, de már régen ültem gép előtt :-)
vomitné

szilvasgomboc Creative Commons License 2001.08.29 0 0 23
sziasztok! :)

Tímea: a mézet mi nagyon nagyon szeretjük (méhézs nagypapák:), de sajnos azt hallottam, hogy nem szabad kisbabáknak adni, mert nagy baj lehet belőle. Egyszer még a Vészhelyzetben is volt 1 ilyen rész. (tudom, nem épp orvosi alátámasztás).

Tudtommal nálunk a marhát miatt nem kell aggódni. (mármint a tehenekre értem :))

A dokim szerint így a 6. hónap után elsőre répa, krumpli és zöldbab mehet. Ez utóbbi kicsit meglepett.

Találtam egy oldalt, ahol összeírták, mit mikor nem szabad még adni a babáknak:
*0-6 hónapos kor
Mindent ! Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia azt javasolja, hogy a csecsemőt csak anyatejjel, vagy tápszerrel etessük az első hat hónapban. Nem mindenki várja ki ezt az időt, de okos dolog orvossal beszélni, mielőtt átszoktatnánk szilárd táplálékra gyermeket az első hat hónap vége előtt.

*6-12 hónapos kor
Búzafélék és búzából készült termékek – az egyik legismertebb allergén. Érdemes várni, amíg a csecsemő legalább 6-8 hónapos lesz,
és már hozzászokott a rizsből, vagy zabpehelyből készült ételekhez.

*Méz – jó táptalaj a spórák (például a Clostridium botulinum) elszaporodásához, melyek a csecsemő beleiben számára életveszélyes mérgezőanyagokat termelnek.

*Teljes tej – ha túl korán itatjuk a babával, allergiás tüneteket okozhat. Az első évben ez kerülendő, lehetőleg anyatejet és/vagy tápszert adjunk neki.

*Tojásfehérje – a sárgáját már 9 hónapos korban adhatjuk a babának, de a fehérjében gazdag tojásfehérje csak 1 éves kor után javasolt.

*Citrusfélék – jobb kikérni a gyerekorvos véleményét, mert egyes esetekben levük allergiás reakciót válthat ki.

*Mogyoróvaj – a földimogyoró vagy a mogyoróvaj heves allergiás rohamot válthat ki az arra érzékenyekből, ezért egyáltalán nem ajánlott
a fogyasztása 3 éves kor előtt.

*1-2 éves kor
Alacsony zsírtartalmú tej – a 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek szükségük van a benne lévő zsiradékra.

Mogyoró – egyrészt allergiát válthat ki, különösen ha a családban ez már előfordult, másrészt az egészben lenyelt darab fulladáshoz vezethet.

Hot dog – a túl nagy falatok cigányútra mehetnek, hacsak nem vágjuk őket apró katonákra.

Szőlő – a szemeket aprózzuk fel, mert egészben félrenyelhetik, vagy megakadhat a torkukban, persze a magjával is vigyázzunk.

Nyers sárgarépa – főzve vagy lereszelve adjuk a gyereknek, mert szintén fulladás oka lehet.

Sajt – lereszelve már eheti a baba. Figyeljünk oda, hogy túl sokat ne vegyen a szájába egyszerre, mert a gombóccá összetapadt sajtcsíkok elzárhatják a légutakat.

Kemény cukorka, dió, popcorn, nyalóka – veszélyes lehet mindegyik. Ha nem tudjuk apróra darabolni ezeket, inkább ne adjuk.

Lencsi Creative Commons License 2001.08.29 0 0 22
Sziasztok
mammarosa: a paradicsomlevest kipróbálom, natúr paradicsomot nem eszi, hátha leves formájában menni fog
Cincóka: mivel szinezed a krumplipürét (sárgarépa, spenót?)
A tejbegrízt lehet, hogy akkor szúrtam el, amikor véletlenül olyan darából főztem, ami költözéskor a szerecsendió mellé került. Sajnos nem kóstoltam meg, mielőtt odaadtam volna. Nem valószínű, hogy ebben az életben fog tejbegrízt enni. (a férjem még repetázott is belőle, hiába no: a férfiaknak fejletlenebb a szaglásuk és az izlelőbimbóik :-)))
Lencsi
mammarosa Creative Commons License 2001.08.29 0 0 21
Lencsi!

Bundáskenyér!Próbáltad már?Imádja minden gyerek, még az én Milánom is..pedig...!
Aztán van a paradicsomleves betű, vagy kerék alakú tésztával.
A tejbegríz tényleg jó, egy héten egyszer, sok kakaóval + cukor.Húsleves kockatésztával.A reszelt almát meg lehet próbálni úgy, hogy reszelsz hozzá az üvegreszelőn banánt.Irtó finom. Édes lesz az egész.Vagy külön csak banánt reszelsz.Az laktató is.Rántott csirkemell papírvékonyan.

Cincoka Creative Commons License 2001.08.29 0 0 20
Hát az ideális valóban az lenne, hogy figyelnek a bébikajákra,de ki tudja,mi a valóság...Angliában volt is botrány belole, még a kergekór elott,mármint, hogy nem igazán figyeltek az eloirt dolgokra, a vezér asszonya pld. a konkurrens cég termékét vásárolta gyerekének, emiatt.Á,remélem, idehaza jó, csak a fiam a kecskeméti hamikat kedveli és pld. náluk most van valami zur,hogy aztán ez a gyártást befolyásolja vagy sem, azt nem tudom.

Lencsi,nem minden bébikaja rossz, a paradicsomos hal is finom,szerintem te finnyásabb vagy, mint a lányod:-)
Fozzél neki tejbegrizt vagy süss palacsintát.
Krumplipüré szinesen.Kenyérke almával,sajttal.

C.

Előzmény: Törölt nick (16)
Lencsi Creative Commons License 2001.08.29 0 0 19
Szia Törp
A körözöttet már próbáltam többféleképpen, nem eszi meg :-( Alma úgy natúr OK, ha lereszelem, már nem jó. Virslit eszik (azon kb. 5 kaják egyike, amit megeszik, a maradékot én szoktam elfogyasztani, már nagyon utálom) Azon gondolkodom, hogy rizst próbáltam-e. Tejberizs formájában egyszer próbáltam, akkor nem volt sikerem, de lehet, hogy teszek még egy próbát.
Köszi: Lencsi
Előzmény: Törp (18)
Törp Creative Commons License 2001.08.28 0 0 18
Sziasztok!

Lencsi, mit szólnál egy kis körözötthöz vagy almaszószhoz sült virslivel? Esetleg egy kis rizshez némi húsleveslében párolt csirkehusival és zöldkörettel? Ezek a Daninál általában nyerő kaják. A sült oldalas zsírjával megkent falatkákról nem is beszélve.

Előzmény: Lencsi (17)
Lencsi Creative Commons License 2001.08.28 0 0 17
off
Két tehén beszélget:
- Hallottál már a kergemarha kórról?
- Igen. Még szerencse, hogy mi pingvinek vagyunk!
endoff
Képes vagy megkóstolni húsos bébikaját? Hát nem is tudom. Én a szagukat sem bírtam. Eleinte még adtam a leányzónak halasat (na kóstolgatni azt sem volt kedvem) aztán megváltozott a recept és olyan fertelmes halszaga lett, hogy többet nem kellett olyat vennem. Én gondolkodtam azon, hogy esetleg a bébiételek rontják el a babákat. Azoknak olyan homogén és állandó az ízük, amit az ember házilag nem tud produkálni. (ez mondjuk az uramra nem igaz, nem hiszem, hogy 68-ban olyan nagy bébiétel kínálat volt) Meg az állaguk is olyan zselés, amit nem tudtam soha utánozni. Amit én kotyvasztottam az mindig olyan krémszerű lett.
Ma vacsorára lencsefőzeléket és rántott patisszont nem evett a lányom :-(((. Gondolkodom, hogy holnap mi legyen a nemvacsora. Minden ötletet örömmel fogadok.
Lencsi
Előzmény: Cincoka (15)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.28 0 0 16
Cincóka:

NEm gondolod ugye, hoyg a bébiételekre nem figyelnek kellőképpen..... Azokban még megbízhat az ember.
Ráadásul az itthoni marhaállomány nagyon jó, és nem fertőzött.

Piglet

Cincoka Creative Commons License 2001.08.28 0 0 15
Sziasztok!
Lencsi,szerintem se aggódj,hogy keveset eszik a lányod, biztos a papa anyagcseréjét örökölte, a kevésbol is jól gazdálkodik.Patricia nem egy girhes,éhenkórász kislány,mutasson bármennyit is a mérleg.Szép a pofikája,formás,husos mindenütt,még dülleszteni is tudja a pociját, nemtom,hova akarod hizlalni:-)

Na,egy kérdés:ti adtok marhahusos bébiételt a gyereknek? Eddig melloztem,csak most mellényultam a polcon és almás csirke helyett marhás almát vettem,aztán séta közben annyira rájött pocokra az ehetnék,hogy kéyntelen voltam elovenni s már kibontottam,mire észrevettem a tévedést.Na, akkor már nem lehetett eldugni,gondoltam, pár kiskanállal eszik ugyis,hát hogyne, majdnem az egész üveggel befalta,semmit nem zabált még ilyen mohón.Belenyaltam, finom,édesebb a csirkehusosnál,csakhát…van ez a marhamizéria…
Cinc.

Lencsi Creative Commons License 2001.08.28 0 0 14
Sziasztok
Örülök, higy ilyen szép számban összegyültünk :-))))))))))
Kedves kriszi: irigykedek egy kicsit, bár az első tételnek (hajnali szopi) nem annyira örülnék :-)
Ez a hároméves-kori étvágy változás nincs összefüggésban az ovival? Bár én eddig azt hittem, attól mindenevővé válnak a gyerekek.
Lencsi
mammarosa Creative Commons License 2001.08.28 0 0 13
Sziasztok!

Ha már említve vagyon, hogy 3 éves kor körül elmegy az étvágya a gyereknek, akkor javasolnám, hogy ennek a korcsoportnak a nemtáplálkozásáról is ejtsünk pár sort ebben a topikban, nevezetesen:
miért nem eszik az addig jól evő gyerek, vajon meddig tart ez az állapot, mivel édesgessük (vagy édesgessük-e egyáltalán) közelebb az ételhez.
Az én Milánom 4 éves, de kb. öt alapkaját eszik meg, azt is mértékkel.A paradicsom szósz azért nem kell, mert piros, a sóska azért nem, mert zöld. Az egyik étel nyúlik, a másik ragad, a harmadik fullaszt..meg úgy egyáltalán.

kriszi Creative Commons License 2001.08.28 0 0 12
Szia Lencsi!
Bálint 18 hónapos lesz napokon belül, és íme az ő napi étlapja. Bár rosszul evő babák szüleinek igazság szerint nem ajánlott:
reggel 5-6 között szopi.
8-9 között reggeli: müzli gyümivel, vagy kis szendvicskék: sajt, felvágott, paradicsom stb.) Tea vagy valamilyen tejes ital (utóbbi szigorúan hidegen). + amit mi eszünk, abból nasi.
12 ebéd: főzelék, ha kevés, akkor joghurt v. gyümi. Víz.
15-16 körül (ébredéstől ill. éhségtől függ) uzsonna: gyümölcs, joghurt, néha babapiskóta, sütike. Illetve bármi kaja, amit elfelejtettünk elrakni. + gyümölcslé.
18,30 vacsi: szendvics, vagy tejpép, vagy tejbegríz. Néha főzelék, de az egyre ritkább. Tej.
8 körül esti szopi.
No, ami nincs benne, hogy a gyermek rendszeresen megy ki ölelgetni a hűtőszekrényt, és néha-néha megkönyörülünk rajta napközben is. + bárki eszik, ő is beáll a sorba, otthon, játszón egyaránt.
Mindenesetre egyelőre ledolgozza, egyre kevesebb a hurka rajta. :-)
Szóval ő gyakorlatilag mindenevő, de nem aggódom, hogy így marad, mert ilyen volt a bátyja is, aztán 3 évesen egyik napról a másikra leszokott az evésről. :-(
Előzmény: Lencsi (6)
cicó Creative Commons License 2001.08.28 0 0 11
Sziasztok!
Az én lányomnál(25 hó) 3 menő dolog van ebédügyileg a leveszöldség a spenót és a kecskeméti marhahúsos tökfőzelék.Ez utóbbit szoktam szósznak is használni krumplira öntve.Ezt bármelyik pürés bébiétellel meg lehet tenni ami kedvence a babának és akkor egy üveg akár két étkezésre is elég.
Arra is rájöttem, hogy a spenótot a fokhagyma miatt szereti, úgyhogy a múltkor "hamis" spenótot kapott brokkoliból :-)) Pont úgy nézett ki az íze is ugyanolyan volt...meg is ette... :-)A friss tökfőzeléket azt viszont nem eszi meg.
üdv.cicó
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.27 0 0 10
Lencsi:

Ne izgasd magadat rajta. Az én lányom hasonló. Van hogy szinte nem is eszik.

Piglet

Sica Creative Commons License 2001.08.27 0 0 9
Sziasztok!

Szerintem igenis lehet szomjas éjjel, és ébredehet azért a baba. Nálunk is, mikor ilyen iszonyú meleg van, akkor többször előfordult, hogy éjjelente egyszer felkel Domcsi, iszik, sokszor 2,5 decit is megiszik egyszerre és visszaalszik magától. Én is szomjas vagyok hajnalban, ebben a hőségben, akkor ő is lehet az szvsz.

márkó-bébi Creative Commons License 2001.08.27 0 0 8
Lencsi:Örök hála az ötletért!
simine Creative Commons License 2001.08.27 0 0 7
Lencsi!

Mi meg picik vagyunk, ugyhogy a nagyobb babak etkezesi szokasaiba nem tudok beleszolni. Viszont a vassal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy itt a babak 9 honapos koraban van egy vervetel es pont a vas miatt. Biztos nem viccbol csinaljak, gondolom azert mert gyakran elofordul, hogy a baba vashianyos ezidotajt. Szerintem kerd meg a gyerekorvost, hogy nezzek meg a vasat Patricianal.
Ha az rendben van es O jol erzi magat azzal a keves etellel amit megeszik, szerintem ne aggodj.

MEgprobalom majd, hogy amikor ejjel felebred nem szoptatom Emeset, hanem itatom. Meglatjuk mi lesz. Este gyakorlatilag a cicin alszik el, akkor mar nem tudom itatni.

sziasztok
simine

Előzmény: Lencsi (6)
Lencsi Creative Commons License 2001.08.27 0 0 6
Sziasztok
Köszönöm a hozzászólásokat!

Kedves simine
Nálunk nem volt olyan, hogy az éhség miatt ébredt volna korábban, pedig volt, hogy alig evett vacsorát. Esetleg azt megpróbálhatod, hogy az esti szopi után adsz neki vizet, vagy valami innivalót (ha nem a cicin alszik el :-) ) Esetleg a 3. szilárd kaját lehet későbbre tenni.

Engem az étkezések száma és a mennyiség érdekelne. (aztán majd rátérek a többire :-))
Patrícia 7-9 között reggelizik Utána séta, játszótér (ott nem eszünk) otthon délben eszik valamit (nem ebéd mennyiségű) alszik, délután megint eszik és este vacsora. Ez 4 étkezés. Ötödiket semmiképpen nem tudok beszorítani, mert akkor még kevesebbet enne egyszerre. Étkezések között nassolás nincs, gyümölcsöt leginkább evés után kap. Inni teát szokott kevés cukorral.

15 hónaposan a szopizáson kívül összesen annyi kaját evett, ami befért volna egy bébiételes üvegbe. Elkezdtem adni a Vitacolant, ettől legalább kétszer annyit kezdett enni. Én még ezzel sem vagyok elégedett, bár nem tudom a többi baba mennyit eszik. Hallottam, hogy a vashiánytól lehet étvágytalan: gondolom ezt vérvétellel állapítják meg. Volt valakinél ilyen? Milyen egyéb tünetei vannak? Nekem gyerekkoromban volt vashiányos vérszegénységem, akkor Tardyferont szedtem. Van esetleg olyan multivitamin gyerekeknek, ami tartalmaz vasat? (a Vitacolanban nincsen)

Igazából nem is tudom, hogy problémázzak-e az evéssel, a férjem is nagyon rossz evő és teljesen egészséges. Még náthás se nagyon szokott lenni. Patrícia is egészséges (kop-kop) eddig kétszer volt náthás, az se volt túl komoly (antibiotikumot még sose kapott). Jól néz ki, igaz kifejezetten vékony testalkató, de formás pofija van.
Lencsi

simine Creative Commons License 2001.08.27 0 0 5
Sziasztok!

Emese 7 honapos, mar napi 3 alkalommal kap szilard kajat es kozben meg legalabb 4x szopik. A tej mennyisege sokat csokkent, es meg abbol a kevesbol sem eszi meg mindet. Legalabbis neha ugy erzem, hogy alig szopik valamit.
A gondom az, hogy mostanaban hajnalban ebred 4-5 kozott, szopik es alszik is vissza. Viszont eddig soha nem ebredt 6 elott. Nem szeretnem, ha most szokna ra az ejszakai ill. hajnali evesre. Szerintetek mi lehet a baj? Este mar keves a tej amit megeszik es nem birja ki vele reggelig, vagy szomjas, vagy csak felvett egy rossz szokast? A szomjassagon sokat gondolkodtam, mert en is jol megszomjazom hajnalra, viszont mikor sokkal melegebb volt az ido ejszaka akkor nem kelt fel ilyen rendszeresen.

sziasztok
simine

kriszi Creative Commons License 2001.08.27 0 0 4
Sziasztok!
Be kell vallani, hogy a babakaják kotyvasztása nekem soha nem okozott túl nagy gondot. Bármilyen zöldség + krumpli. Párolom, összeturmixolom, kész. Mehet a fagyasztóba (alapból képtelen vagyok keveset főzni.) Melegítés után megy bele a feltét, pl. a husit mindig külön fagyasztottam. Nagy csak sóval evett, kicsinek mindegy, volt, hogy kifelejtettem, úgyis megette. 10 hónapos korától viszont már kis fűszer is ment mindenbe (nem csípős paprika persze.)
Most a kicsi 18 hónapos, mindent eszik, csak össze kell neki törni, bár már nem köpi ki a darabosat alapból, csak begyűjti, aztán egy idő után.
1 évesen meg nagyon szerette a joghurttal, ill. kefírrel sűrített főzelékeket. Bár még nem találtunk olyan kaját, amit ne szeretne. Majd biztos lesz, egyelőre ebből a szempontból nem átlaggyerek.
Lovászi Creative Commons License 2001.08.27 0 0 3
Sziasztok!

Ügyes vagy, Lencsi, tényleg jó 5let volt ez a topic!

Volt már róla szó itt-ott, de azért leírom, hogy nincs a világon olyan gyerek, még ha baba is, aki azokat az íztelen dolgokat megenné, ami _elvileg_ adni kéne nekik.
Én mind a háromnak tettem egy kicsi sót a főzelékébe, az első perctől kezdve. Nem olyan béna egy anya sem, hogy agyonsózza a picije kajáját, de só nélkül meg nincs íze. (Én alapban nagyon sótlanul főzök, ha más valaki eszik nálunk, mindig utánasóz, de a családom így szokta meg.)
A másik, amitől a falnak megyek, hogy a gyümölcsöt ne édesítsük. Jó, van, amit nem is kell, de amíg csak pürésítve eszi, addig hogyan várjam el egy édes anyatejhez szokott babától, hogy egye meg a gyümölcsöt a la natur... Én raktam egy pici mézet a gyümölcspürékbe, amíg picik voltak. Most Dalmának nem kell, mert csak darabokban eszi meg a gyümölcsöt.

Lencsi, írtad, hogy a kislányod csak gyümölcsöt eszik. Ez egyáltalán nem baj, nekünk azt mondta a dokibácsink, hogy édes mind1, gyümölcs vagy zöldség, csak valamelyiket egyen.

szilvásgombóc!
Én botturmixal pépesítek, bár most olvastam, hogy az nem jó, mert sok levegő kerül a kajába, és fájni fog a baba pocija. Hát aki ezt az okosságot leírta, azt arra kötelezném, hogy nyomjon át szűrőn egy adag babakajához elég zöldborsót, legalább egy héten át minden nap...
Jó még a paradicsompaszírozó néven kapható alkalmatosság is, csak sokkal lassabb, és nehezebb elmosni.
Én is fagyasztottam a kaját, 11 éve azért vettünk nagy fagyasztót, hogy hosszú időre előre le tudjam fagyasztani a megfőzött kajákat a fiamnak.
Én 2-3 dl-es műanyag poharakba teszem az előre elkészített babakaját, amiben már minden benne van, és min. egy fél órával előbb kiteszem, mint ahogy ennénk, mert a pohárból akkor már könnyen bele lehet nyomni az etetőtálkába, és abban melegítem meg a mikróban. Arra nagyon kell vigyázni, hogy melegítés után az egészet át kell alaposan kavarni, hogy ne maradjanak benne rejtett fagyos cseppek. (Bár nem tudom minek írom jelen időben, Dalma kb. egy hónapja a mi kajánkat eszi összetörve.)

Sziasztok!

Tímea

simine Creative Commons License 2001.08.27 0 0 2
Szuper ez az uj topic!

Rengeteg kerdesem lesz es amiben tudok en is szivesen segitek.

De azt hiszem, majd holnap ma mar keson van (legalabbis itt nalunk).

sziasztok
simine

Sica Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1
sziasztok!

Örülök ennek az új topicnak, ez a kérdés mindig érdekelni fogja az új kismamákat. Remélem sok hasznos ötletet tudunk majd összegyűjteni.

Szilvásgombóc,
én anno simán a robotgép mixerével trutyiztam mindent össze. Még gyü,ölcsöt, pl. sárgabarackot is, és le is fagyasztottam adagokat. Úgy több hónapig, akár fél évig is eláll.

szilvasgomboc Creative Commons License 2001.08.26 0 0 0
sziasztok :)

Engem az is érdekelne így elsőre, hogy mivel pépesítetek, és hogyan csináljátok a püréket. A babaszakácskönyvekben többféleképp van leírva. A maradékot lefagyasztjátok? Hűtőben meddig áll el?
A többi kérdésem holnapra hagyom :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!