Keresés

Részletes keresés

tyutyus Creative Commons License 2001.03.23 0 0 89
Nem mondok mást! VAN sok éhbérért nyomorgó, gyerekekre figyeló tanító. Csak ki kell tunni fogni az aranyhalacskát :-)
Előzmény: Mámi (88)
Mámi Creative Commons License 2001.03.23 0 0 88
A szerencséért is meg kell ám dolgozni: az ovival, az az egyetlen szerencsénk, hogy közel van hozzánk. Miután óvodát (leginkább ovónénit) is úgy választottunk, hogy megnéztük hova járjon a gyerek, és kihez, nem benyomtuk a körzetibe. (amúgy az, hogy pont a körzeti ovi az, amelyikre esett a választás..., no ez a szerencsénk).
Az hogy gyerekem milyen, mennyire van vele mázlim az pedig ugye rajta kívül tőlem, és Apától függ.
Van különleges elvárásom, ezért nem W-ba adom. (nem bántási, meg sértegetősi céllal írtam ezt, hanem mert így érzem)

A waldorfos pedagógusok mennyire vannak megfizetve? Ők nem éhbérért nyomorognak? Mennyit keresnek? Tudja ezt itt valaki? Mert ha jól meg vannak fizetve, akkor mennyire valós az ő elhivatottságuk? Ha meg az államihoz hasonló éhbérért csinálják, akkor talán ott is ki kell fogni? Pont, hogy az állami éhbéresek vajon miért maradnak pályán? Lehet, hogy mégsem olyan ritka a gyereket szerető, egyénileg rá figyelő tanító néni? Nemtudom, még csak ovi szinten van (jó) tapasztalatom.

Előzmény: tyutyus (85)
tyutyus Creative Commons License 2001.03.23 0 0 87
Várhatóan nem versenyeztetik a Waldorfosokat :-) Merthogy nem arról szól az egész... szval jól döntöttél, ha így gondolkozol! Bár hosszú távon télleg nem tunni... HA az otthoni motiváció erős, és ha a gyerek akar valamit... :-)

(Ha minőségbiztosítást akarsz, garantálnod köll, hogy az előírásoknak megfelelően ölég kockafejű az utód... :-)))

Előzmény: Vajk (86)
Vajk Creative Commons License 2001.03.23 0 0 86
ez jo:)
Vegul is mi alapjan dontenek,hogy valakit felvesznek-e a W-iskolaba vagy sem?

Igazabol meg most sem kaptam valaszt arra, amit regebben kerdeztem: hogyan oldjak meg a W iskolakban a gyengebb tanulok felzarkoztatasat? Hogyan tud a tanito kulon foglalkozni a gyerekkel?
Hogyan figyel ra oda, mikor ott van a tobbi srac is, aki bizony nincs lemaradva (vagy eppen le vannak, a lenyeg az eltero szintu gyerekekkel valo foglalkozas mikentjen van) A W ezt hirdeti magarol, es szeretnem tudni, hogy mikeppen oldja meg.(Iskola teren nincs tapasztalatom, most lesz elsos a leanykam--varhatoan nem W-ban.)

Dinomanusz
Te hogy latod, mennyire vagytok masok, mint a korosztalyodbeliek? Itt foleg a merheto dolgokra gondolok, pl versenyeken indultok-e es milyen eredmennyel. Ossze tudod-e hasonlitani (mivel mashova is jartal) az elsajatitott dolgok minoseget es mennyiseget mas, nem W iskolaban tanulo gyerekekevel?

Előzmény: Mámi (84)
tyutyus Creative Commons License 2001.03.23 0 0 85
Na most mondhatnám, hogy mázlid van a gyerekeddel, de gonoszkodhatnék is, mert 1 óvodástól még nem különleges, ha a szüleihze jobban ragaszkodik és úúúútálja az óvodát :-) Persze, ha nincs különleges elvárásod, válaszd nyugodtan a bármilyen iskolát. Hátha mázlid lesz, mint az óvónénikkel is :-) Van ilyen... Mármint sok éhbérért nyomorgó, gyerekekre egyénileg is figyelő tantónéni...
Előzmény: Mámi (84)
Mámi Creative Commons License 2001.03.23 0 0 84
Sziasztok!

Én a NEM Waldorf-rajongók (hívők) körébe tartozom, de nem kötözködni, meg ellenkezni jöttem ide. Iskola választás előtt állunk gyerekemmel, ezért olvastam a topikot, meg gondoltam hátha találok W-ban valami szimpatikusat.
Egy dolog azonban kikívánkozik belőlem, és pedig: Az én gyerekem tök "normális" oviba jár, ahova nagyon szívesen jár, szereti a társait, rajong az ovónénijéért. Nem tudok olyan időpontban menni érte, mikor azt ne mondaná, hogy aanyuúú, túl korán jöttél már megint értem. Ovi után szervezi a társait, hogy ki jöjjön hozzánk, vagy ő kihez mehet át még játszani. Hétvégén dettó, sok közös programot szervezünk a szülőkkel. Nem szeret beteg sem lenni, s ha nem lázas, vagy fertőző, akkor, ha tehetjük beugrunk egy kicsit a kívánságára, csak hogy játszhasson egy kicsit a többiekkel. Tehát ezek a jellemzők abszolút nem a waldorfság tünetei!! Ezt ovi, ovónéni, gyereke válogatja.
S még valami, az óvoda 4 évfolyamos, van aki csak 3-at jár, ez lehet az 1.-3, vagy a 2-4-ig (természetesen kis-, kisközépső-, nagyközépső- és nagycsoportot jelent), Így van aki nagyközépsőből megy iskolába, velük bizony külön foglalkoznak az ovónénik, míg a többiek játszanak.

No, aztán ha már ilyen hosszúra nyúlok, volna egy kérdésem is:
Mi az,hogy: "az osztálytanító, maga dönti el, kit vesz fel az osztályába, mert Ő TUDJA, KIKKEL TUD EGYÜTT DOLGOZNI! Tehát odafigyel, hogy harmonikus legyen az arány pl. fiú-lány, mozgékony-álmodozó, stb."????
És akkor mi a szöveg azok részére, akiket nem vesznek fel:
1.) Kedves szülő, az ön sete-suta gyereke baromi ellenszenves számomra, ezért nem tudok helyet biztosítani a csoportomban számára.
2.) Kedves szülő, a gyerekkel még csak nem lenne gond, de hogy vehet fel kedves anyuka körömcipőhöz fehér frotír zoknit? Sajnos mi a szülőkkel is együtt dolgozunk, így gyereke nem nyert felvételt iskolánkba.
3.) Kedves szülő, az ön gyermeke bizony ismeri a betűket és a számokat. Olyan gyanúm támadt, hogy még tv-t is néz, meg talán számítógépes játékkal is játszott már, így az első á osztályba nem tudom jelentkezését elfogadni, próbálkozzon a negyedikes tanítónál.

No jó, ez vicc volt, de komolyra fordítva, ahol túljelentkezés van, ott valami alapján csak kell dönteni. Namármost: egy tornatagozatos iskolába, valószínűleg az ügyesebben mozgó, dobó, úszó.... gyerekeket részesítik előnyben, egy matek tagozaton azokat, akiknek a logikai gondolkodó képességük tűnik erősebbnek, egy ének-zenei, vagy nyelvi iskolában pedig ritmus érzék ....stb, stb... Szóval akikkel az ottani tanító néni jobban TUD EGYÜTT DOLGOZNI.

Egyelőre ennyi, de van még a tarsolyomban:)))

Minden jót!

tyutyus Creative Commons License 2001.03.23 0 0 83
:-) Kössssz Dino! Az összes alternatív nevében! :-)
Az én lányom Freinet un. "szabadiskolában" töltötte első 6 iskolai évét és most jött haza a NASA-tól nemrég. És hajtja magát (!) és istenbocsá szeret tanulni... :-) na, nem a jegyekért, de azok is jönnek, ahogy ill. (mer itt délvidéken nincsen választék, marad a hagyományos gimi)
Előzmény: Dinomanusz (81)
e-papi Creative Commons License 2001.03.23 0 0 82
Hát azért nem nélkülöz minden alapot a dolog. :o)
Persze tanára válogatja, hogy mennyit enged meg a nebulónak, de ez a normál állami iskolákban is így van. Mindenesetre a Waldorf iskolában azért nagyobb a szabadság.
Előzmény: Dinomanusz (81)
Dinomanusz Creative Commons License 2001.03.23 0 0 81
Én az Óbudai Waldorfba járok...
Sok mindent hallottam, (furcsa, pont az utóbbi napokban) a waldorf "felnőtt megközelítési" oldaláról, de azt tapasztalom, hogy nagyon nagy tévhitben vannak az emberek a Waldorffal kapcsolatban. Azt hiszik, teljesen el vagyunk engedve, csakmert hallották azt a szlogent, hogy "szabadságra nevelés".

Dino

Előzmény: e-papi (80)
e-papi Creative Commons License 2001.03.23 0 0 80
Sziasztok!
Dinomanusz: Melyik Waldorf iskolaba jarsz?

donna: A pesthidegkuti Waldorf iskolaban ismerek egy osztalyba jaro ikreket, most 10-esek.

Az en gyermekeim is oda jarnak, az egyik 11.-es, a masik 9.-es, es vegig odajartak, ugyhogy uttoroknek szamitunk. A lanyom meg Solymaron, a paplak pincejeben kialakitott teremben kezdte, majd a Muv.haz zenetermeben tanultak egy fel evig.
En nem vagyok se pedagogus, se antropozofus, nekem ez az egesz dolog nagyon elvont, de megbizom a nejem velemenyeben, aki jaratosabb ezekben a dolgokban. O elvegezte a Waldorf ovonokepzot is, de vegul (szerintem) onbizalomhiany miatt meg nem valtoztatott palyat. Na ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy en nem igazan tudok valaszolni a kerdeseitekre.
Ami teny, iden erettsegizik az elso Waldorf osztaly, ok kb. 5.-6. kornyeken indultak, foleg a mar odajaro gyerekek nagyobb testvereibol verbuvalodtak ossze. Jovore erik meg az elso olyan osztaly, amelyik 1.-tol kezdve Waldorfos.
Na ahhoz kepest, hogy csak Dinomanuszt akartam megkerdezni, egesz hosszu lettem!

Dinomanusz Creative Commons License 2001.03.23 0 0 79
Sziasztok!

Én Waldorfos vagyok mostmár 8-adik éve, jártam más suliba is, most indult a gimim, szóval, ha akartok kérdezni, ittvagyok.

Dino

Ui:ja, és Gyöngyi fiát is ismerem :-)

donna Creative Commons License 2001.03.20 0 0 78
Sziasztok!
Minket most legyintett meg a Waldorf szele. Kicsit későn, így nagyjából lemaradtunk a tájékoztató előadásokról. Azért igyekeztem utánajárni sokmindennek - lássátok, ezt a topicot is végigböngésztem. A jelentkezést meg már beadtuk.
Szóval kérdés! Van valaki itt a berkekben, akinek két csemetéje jár ugyanabba az osztályba? Ezt a hagyományos vonalon nemigen díjazzák manapság, szeretik az ikereket is külön osztályba irányítani.
A másik. A legtöbbet mégiscsak azon morfondírozunk, mennyit tanulnak meg tulajdonképpen itt, illetve azon, hogy mit tesznek az átlagosnál okosabb csemetékkel? Mert ugye egymáshoz igazítják őket... Azt, akiről kiderül, hogy mondjuk jóval többre is képes, motiválják-e valahogyan?
Köszi!
donna
dcsh Creative Commons License 2001.03.04 0 0 77
Kedves Rapsonné!
IGEN!!!!
Előzmény: Rapsonné (76)
Rapsonné Creative Commons License 2001.03.01 0 0 76
Kedves dcsh!
Belédkössek? :-)))))

(bocs, offoltam, ezt csak ő érti)

Előzmény: dcsh (74)
TITIKE Creative Commons License 2001.03.01 0 0 75
Akartam szólni, hogy nálunk Kispesten is most kezdődött ez a bemutatkozó előadás-sorozat, még négy héten át lesz, általában csütörtökönként. (Egyszer valamikor kedden). Akit érdekel, az személyesen nézze meg, amit hall és lát úgyis vagy azonnal messzire elriasztja (nem cél a szülők "behálózása", őszintén elhangzik az összes risztó dolog), vagy ottragad. Ez nálunk az ovira is vonatkozik, azt is meg lehet nézni, meg az óvónénik is bemutatkoznak.
Antropozófiáról annyit, hogy a napi tanításban nem nagyon érezhető, hacsak annyiban nem, hogy a gyerek a fontos és az ő életkorhoz szabott intellektuális és érzelmi szükségletei. A szülők meg ha kedvük van, önképzőköri alapon foglalkoznak vele, ha akarnak, de egyáltalán NEM MUSZÁLY!
Nagyon sok hívő (akármilyen vallású) család is idehozza a gyerekét, az otthoni hitéletet egyáltalán nem zavarja az, ami a suliban folyik.
De ismétlem: el kell menni és megnézni!
dcsh Creative Commons License 2001.03.01 0 0 74
Fölösleges statisztikákat keresni, mert egy W. iskola nem vethető össze mondjuk egy Fazekassal, ahova csak azok kerülnek, akiknak az intellektuális képességeik kimagaslóak. Egy W. osztályba nem ezen képességek alapján válogatják a gyerekeket, így valszeg a kimenőket sem lehet összevetni.
Az alapkérdés az, hogy ki mit vár egy iskolától? Ha valaki azt várja, hogy tömjék tele a gyerek fejét, hogy dresszírozzák kezdettől fogva a 12 év múlva esedékes (esetleges) felvételire, az ne adja oda a gyerekét. Esetleg elgondolkodhat azon, hogy az iskolának vajon csak ez-e a szerepe, ő mi akart lenni elsős korában, és az lett-e belőle, esetleg már ma tudja-e, hogy mit fog csinálni 12 év múlva, és arra vajon nap mint nap kemény 8 órát edzi-e magát?...
Vekerdy kedvenc hasonlata, hogy ha egy virágot, növényt nevelsz, és szeretnéd, ha erős, edzett növénnyé váljon, akkor vajon kezdettől fogva rideg fagyos körülmények között tartod, vagy eleinte fólia alatt ápolgatod, aztán lassan szoktatod a zord külvilághoz?
Az antropozófia? Nekem is kérdés, de ez nem akadályoz meg abban, hogy kémiát tanítsak W. iskolában.
Lehet siránkozni azon, hogy milyen borzasztó, hogy nem tanulnak meg olvasni, a tantárgyakat olyan jó lenne integráltan tanítani, aztán lehet úgy tenni, mintha lenne valami integráció, de azért mégis gyakorlatilag ugyanaz az megtanulhatatlan adathalmaz marad. És lehet jól csinálni, mint a waldorfos kémia mondjuk.
Amúgy meg el kell menni, meg kell nézni, elképzelni úgysem lehet.
Gabeszka Creative Commons License 2001.02.28 0 0 73
És Waldorf-óvodáról mit tudtok mondani?
Az is van Hidegkúton?
Lujza71 Creative Commons License 2001.02.24 0 0 72
Sos
Úgy tudom hétfön lessz az emlitett előadás 2 része
Hol?
Mikor?
Kivel?
köszi
Lujza
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.24 0 0 71
Szóval az antropozofia.
Miért agyrém? Halálunk után a bennünk lévő asztáltestek kiszabadulnak (végre-valahára)és felszabadultan kavarnak a nagy büdös kozmoszban.
Ez szintiszta spiritizmus.
Mármost, ha ez Neked nem agyrém, akkor mi a fene?
Persze hihet mindenki, amiben akar, ezért akár harcolnék is, de ne akarja hülyiteni a gyerekemet (mert azért is harcolok).
Ja! Nem vagyok W. ellenes, sőt, csak tisztán szeretnék látni ebben a kérdésben.
És mégegy. A tájékoztató szerint keresztény nevelést ad a W., de mivel a szentek tisztelete kizárólag a romkat.-ban létezik, így a kereszténység többi ága ugrott, és maradt a katolikus vallás...

Ki hogyan látja ezeket?

Előzmény: karhu (51)
TITIKE Creative Commons License 2001.02.16 0 0 70
Haho, elfelejtettem a költségeket is említeni. Fizetős, de hallottam rémisztőbb összegeket is. Nálunk 9000 / gyerek/ hó, adóból jól leírhatóóóó, főleg ha sok gyereked van. (Vannak akik mind a négy!!! gyereküket idejáratják, és ehhez naponta kétszer átrándulnak a XI.kerből!)
Számítástechnika az áltisiben nincs, talán a gimnáziumban. Nálunk még csak 6. osztály a legnagyobb osztály.
Ha komolyan érdekel, írj emilbe, és beviszlek egy nyílt tanításra, mondjuk az elsőbe. Ez minden hónapban van, nem csak a leendő elsősöket becsábítandó! Döbbenetes élmény, látni kell!
Ja, ebéd. Ez is iskolája válogatja. Nálunk még nincs, Hidegkúton úgy tudom, van. Ha lesz ebéd, akkor sem a Junior fogja szállítani, ez tuti, mert sok a vegetáriánus család, meg a nem vegák, de tudatosan kajálók is. Szóval mi döntjük el (meg a pénztárcánk) mit esznek.
Viszont rossz hír: nincs napközi.
Viszont a jó: nincs házi feladat, legalábbis elsőben és részben másodikban. (A mi másodikosaink kikövetelték a tantónénitől a mindennapi leckét!)
Bocsi a hosszúlé miatt, de én nagyon W párti vagyok, és tudom, miért!
Bilbó/TITIKE
Előzmény: Lujza71 (67)
Mr. Bilbo Creative Commons License 2001.02.16 0 0 69
Haho, elfelejtettem a költségeket is említeni. Fizetős, de hallottam rémisztőbb összegeket is. Nálunk 9000 / gyerek/ hó, adóból jól leírhatóóóó, főleg ha sok gyereked van. (Vannak akik mind a négy!!! gyereküket idejáratják, és ehhez naponta kétszer átrándulnak a XI.kerből!)
Számítástechnika az áltisiben nincs, talán a gimnáziumban. Nálunk még csak 6. osztály a legnagyobb osztály.
Ha komolyan érdekel, írj emilbe, és beviszlek egy nyílt tanításra, mondjuk az elsőbe. Ez minden hónapban van, nem csak a leendő elsősöket becsábítandó! Döbbenetes élmény, látni kell!
Ja, ebéd. Ez is iskolája válogatja. Nálunk még nincs, Hidegkúton úgy tudom, van. Ha lesz ebéd, akkor sem a Junior fogja szállítani, ez tuti, mert sok a vegetáriánus család, meg a nem vegák, de tudatosan kajálók is. Szóval mi döntjük el (meg a pénztárcánk) mit esznek.
Viszont rossz hír: nincs napközi.
Viszont a jó: nincs házi feladat, legalábbis elsőben és részben másodikban. (A mi másodikosaink kikövetelték a tantónénitől a mindennapi leckét!)
Bocsi a hosszúlé miatt, de én nagyon W párti vagyok, és tudom, miért!
Bilbó
Előzmény: Lujza71 (67)
Lujza71 Creative Commons License 2001.02.16 0 0 68
Haho
Lujza71 Creative Commons License 2001.02.16 0 0 67
Köszönöm a választ.

Számitástecnika oktatás?
Kaja otthonról vagy jó az ebéd a lányom elég válogatos?

Lujzi

Előzmény: Mr. Bilbo (65)
tyutyus Creative Commons License 2001.02.15 0 0 66
Bocsi, télleg félreérthető voltam! Nem ellened akartam szólni! De ha te nem találtad meg az utat, hogy beláttasd a környezeteddel, hogy jobban is lehet csinálni, akkor jobb, ha kiléptél! És a további zseniális életutad jelzi, hogy bölcs döntés volt! :-)
Előzmény: stewe (64)
Mr. Bilbo Creative Commons License 2001.02.15 0 0 65
Kedves Lujza, (meg mindenki, akit érdekel)!
Én duplán is Waldorfos szülő vagyok, mindkét srác a kispesti suliba jár, van egy másodikos és egy elsős. A többi isit sajnos csak hírből ismerem, így a mienkről írhatok, de mivel ez egy tényleg egyedi szerveződés (ahogy nincs két egyforma ember, úgy nem lehet két egyforma iskola sem, de még annyira sem, mint a hagyományosaknál).
Kérdéseidre:
-az osztálylétszám 20-24 fő. Erre van egy osztálytanító, aki maga dönti el, kit vesz fel az osztályába, mert Ő TUDJA, KIKKEL TUD EGYÜTT DOLGOZNI! Tehát odafigyel, hogy harmonikus legyen az arány pl. fiú-lány, mozgékony-álmodozó, stb.
-Elsőtől van német és angol, de ahogy fentebb (lentebb olvashatod) nincs könyv, csak verseket és dalokat, játékokat tanulnak, mindent sok mozgással és "interaktívan" (hogy adjunk a modern világ követelményeinek).Valszeg nyolcadikra nem lesz cambridge-i nyelvvizsgájuk, de egy nagyon stabil, belülről jövő alapot kapnak a későbbiekre.
-túljelntekezés van, de sokan visszariadnak, éppen a topicban is tapasztalható sok rosszindulatú rágalom miatt. Mindig a tanár dönti el, kit vesz fel! És nem az észbeli képességek döntenek (Teszt vagy pláne felvételi!)
PS: az enyémek sem hajlandóak délutánonként hazajönni, a problémát úgy hidaljuk át, hogy valamely osztálytárs nálunk alszik (vagy fordítva)
Csak harminckilenc fokos lázzal tudtam itthon tartani a múlthéten. Hétfőn azzal fogadta a tanító néni: De jó, hogy itt vagy, már úgy vártunk!
PS2: Kérdezz!
Előzmény: Lujza71 (56)
stewe Creative Commons License 2001.02.15 0 0 64
nasejtettem, hogy le leszek...-))))
úgy köll nekem...egy tyutyval kezdeni..-))
Előzmény: tyutyus (63)
tyutyus Creative Commons License 2001.02.15 0 0 63
Sztivikém Gordon a Carl Rogers-féle személyközpontú pszichológiai megközelítésű terápiát dolgozta ki. Erre próbálnak építeni iskolát, ami elég kemény dió. Onnan is ismerek egészen kiváló egyéniségeket, akik körül rend van! :-))) Az esetedből is látszik, ha valaki attitűdjében messze áll, az jobb is, ha nem marad. Az valóban nem olyan kidolgozott és tapasztalatokon nyugvó, mint a Waldorf, melynek tanárai spéci W. főiskolát végeznek és valóban nagyon igényes munkát végeznek.
stewe Creative Commons License 2001.02.15 0 0 62
bocsánat, hogy egy pályaelhagyó ped beleszól4

az alternatívnak(mondjuk így) nevezett módszerekkel szembeni előitéletek egyik forrása a néhány valóban megkérdőjelezhető verzió(persze-persze, tudom: ki kérdőjelezi meg és milyen alapon..)
én pl megtapasztaltam a Gordon módszer(remélem jól emléxem) hátulütőit, amikor majdnem ig. lettem ott kb. egy évtizede(nem tom azóta vannak-é, akkor még a mezei ped.sarj, Horn Gábor volt az egyik fő támogató).
Egy példa: amikor végre sikerült szereznie a sulinak egy bértornatermet, de a tesi tanár nem vitte át a gyerekeket, akkor azt ezt nehezményezőnek a válasz: értem a problémádat, de ...
vagy amikor értetlenül nézgéltek rám, mert kifogásoltam a kertben szétszórt kiflivégeket, akkor azért kezdett elborulni az agyam
Persze nem akartam általánosítani, meg különösen az általam is nagyrabecsült w módszerre utalni, csak illusztrálni szerettem volna az ellenérzések eredőjét.
stewe, az exped

tyutyus Creative Commons License 2001.02.15 0 0 61
:-) Bocs...
antropozófia helyesen
Előzmény: tyutyus (60)
tyutyus Creative Commons License 2001.02.15 0 0 60
Ha az antropofózia érdekel, olvasd el Rudolf Steiner: A szabadság filozófiája című könyvét (Édesvíz, '96). Török Sándor, Márai, Weöres és számos gondolkodó került a hatása alá, persze Vekerdy is. A Waldorfban tanítók természetesen magukévá teszik a gondolatiságát, de nem tanítják "vallásként", nem erőltetik rá tanítványaikra.
(Miért mondod valamiről, hogy agyrém, ha nem is ismered? :-)
Előzmény: karhu (51)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!