Keresés

Részletes keresés

RontóPál Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8325
ő is olyan, mint a kulcsos stúdiós...
Előzmény: fistic (8324)
fistic Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8324
ezek nem jogi szakismeret kérdése. Láttad mi volt leírva nem ?
Előzmény: Reb1 (8322)
RontóPál Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8323
biber majd "megvédi" magát, ha akarja, de nem volt - szvsz - felháborodva, csak arra utalt, h a szerződés egy kétoldalú, kölcsönös akarat kinyilvánítás, amely aláírás után kötelez.
Előzmény: Reb1 (8322)
Reb1 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8322
Tisztelt Válaszadó!

Köszönöm "kedves" válaszát. Nem igazán értem felháborodását, hiszen ha szaktekintély lennék pénzügyi és jogi kérdésekben, akkor nem írtam volna a fórumra, ezért történhetett meg hogy aláírtam a szerződést. De azt hiszem talán mégsem értette meg a kérdés lényegét, mely nem arra vonatkozott, hogy miért kell Euro alapon bérleti díjat fizetnem, hanem arra, hogy törvényes-e, tisztességes-e üzleti szempontból, amikor Euro alapon fizetem a bérleti díjat, Euro inflációra hivatkozni, és ezt kiszámlázni.

Hogy megvilágítsam Ön előtt a helyzetet, álljon itt egy tájékoztatás az internetről: „A bérbeadók jelentős része igyekszik az infláció hatását kivédeni oly módon, hogy a bérleti díj összegét pl. euróban állapítja meg. Amennyiben viszont forint alapú az elszámolás, úgy érdemes kikötni a szerződésben az évente esedékes inflációs korrekció lehetőségét.”

Nem tudom, most már érti-e, hogy mit nem értettem.

További szép napot kívánva maradok tisztelettel: Reb1

 

Előzmény: bibercalmero (8320)
lacikevagyok Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8321
sziasztok

a kérdésem az lenne, hogy külföldi nyelvtanuláson vettem részt egy akkreditált nyelviskolában (katedra), és igénybe szeretném venni az SZJA kedvezményt.
Eddig működött pl. egy főiskolai másoddiplomás képzés esetében, hogy édesapám nevére kértem az igazolást, amit ö vissza is igényelhetett, de itt azt mondták, hogy ez nyelvtanulás esetében nem így van.
Igaz ez? Vagy csak tájékozatlan volt az ügyintéző?

Köszönettel
L
bibercalmero Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8320
Te valasztottad, te irtad ala. Kepzeld, rengeteg ember euro alapu hitelt vett fel, torleszteskor euro alapon kell fizetniuk, pedig a beveteleik forintban vannak es hiaba is vinnenek a bankba eurot torlesztes gyanant, azt nem fogadjak el csak kettos konverzio utan!
Előzmény: Reb1 (8319)
Reb1 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8319

Tisztelt Válaszadó!

Az alábbi jogi problémám lenne.

Budapesten ingatlan bérelek, melynek havi bérleti díját EURO-ban állapította meg a bérbeadó (az inflációs hatások elkerülésének érdekében.) Ennek ellenére év végén inflációs korrekció címszó alatt az egész éves bérleti díjat visszamenőleg "korrigálja" (az európai uniós inflációra hivatkozva.) Sajnos ez benne is van a szerződésben.

Egyik kérdésem az, hogy ez jogos-e egyáltalán, nem a századik bőrt akarják lehúzni a bérlőről, aki amúgy is drágán megfizet, hiszen bevételei forintban vannak, mégis euro-alapon kell bérleti díjat fizetnie? És ha ezt még meg is értenénk, van-e alapja ezen túlmenően a bérbeadónak "eurós inflációs korrekciót" is pluszban felszámolni? Nem meríti-e ez ki a tisztességtelen üzleti magatartás fogalmát?

Másik kérdésem, hogy a bérbeadó egy olyan indexre hivatkozik (MUICP), mely az euro-övezetre, és nem az EU-ra vonatkozik. Ez alapján számolhat-e korrekciót egy magyarországi bérlemény esetében, hiszen Mo. nem az Euro-zónába tartozik?

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Reb1

Cersz Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8318
Helló!

Kell az eredeti forgalmi engedély, vagy egy USA-ben hitelesített másolat, valamint egy adás-vételi szerződés, amely tartalmazza a jármű lehető legtöbb adatát. Erre azért is szükség van, mert ezzel tudod igazolni, hogy a jármű nem bűncselekményből származik, valamint ha később forgalomba akarja helyezni valaki, akkor szükség lesz ezekre az okmányokra és adatokra. (alvázszám, esetleg motorszám, vagy motorkód, hengerűrtartam, teljesítmény, súlyadatok stb.)

A továbbiak attól függnek, hogy esetleg később OT-s rendszámot akarsz-e. Jobb most felkészülni, mert ha mégis el akarod adni az új tulaj pedig szeretné levizsgáztatni. Ha még nem elég idős a jármű és forgalomba akarod helyezni, akkor pedig meg kell feleljen az Uniós előírásoknak és a forgalomba helyezés feltételeinek. Jó ha elkéred a jármű szervízkönyvét és ha megvan akkor kezelési, műszaki útmutatót. Ezzel sokat segítesz egy esetleges forgalomba helyezéskor.

Üdv: Cersz!
Előzmény: V8 traktor (8317)
V8 traktor Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8317
Sziasztok!
Tud valaki segíteni??Amerikai autót USA rendszámosat szeretnék venni hobbi célra/közlekedésben nem vesz részt,forgalomba nem lesz helyezve/.Milyen papírt,okmányokat írassak ,írjunk az eladóval./Elég egy adás-vételi??,ezzel tudom igazolni hogy az autó a tulajdonomat képezi??,vagy még valamilyen okmányt kell írnunk.Kérlek segítsetek? Kössz...
petike23 Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8316
Szeruvsztok,

(az előbb rosz topicba küldtem :(

Van rá esély/lehetőség, hogy a BKV sztrájk miatti kieső 5 nap árát visszatérítsék a havi/éves bérlet árából ?
Nem az az 1500 forint, de fordított esetben (ha én nem teljesítem a szerződésben foglalt kötelességemet) ennyit már eladják a követelést behajtócégnek..

Üdv; Péter
_lala_ Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8315
Esetlg a meggondolatlan kulcsmásoló papát?

vagy a saját szüleidet, hogy el merészeltek utazni. vagy hogy ilyen öcsikét gyártottak...
Előzmény: stakypot (8310)
_lala_ Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8314
A lakásom földszinti és a közös költség legnagyobb tétele a lift és költségei. köteles vagyok fizetni a liftért még ha áttételesen is? Mert én soha nem szeretném használni.

A háznak ettől függetlenül szükséges tartozéka, úgyanúgy mint a tető, az alap, a külső falak, meg a bejárati kapu. Ezek nélkül nem létezhetne a ház, tehát ezek az elemek közösek. A lift is ilyen alkatrész, ugyanis a ház nem épülhetett volna fel, ha nem raknak bele liftet (tegyük fel, hogy olyan házról van szó, amibe kötelező volt rakni; amibe nem kötelező, abba ugyanis szinte sosem építenek, mert baromi drága dolog, tehát feltételezzük, hogy azért van, mert elő volt írva).

Ugyanígy nem mondhatod földszintiként, hogy neked a tető is fölösleges, mert te úgy sem áznál, hiszen van fölötted még N emelet...
Előzmény: komorkoma (8304)
_lala_ Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8313
Ebből a nyilvántartásból ezt sosem törlik, tehát 20-30-50 év múlva is nyoma lesz még, hogy szabályt sértettem?

Azt nem tudom, hogy a nyilvántartást meddig őrzik meg, de alapvetően a benne levő információ felhasználhatóságáig szokásos.

Szabálysértési eljárásban emlékeim szerint az elmúlt 2 év dolgait nézik, tehát ennyi ideig biztosan.

Azt nem tudom, hogy bűntetőügy esetén régebbi szabálysértéseket is néznek-e, vagy szintén csak az elmúlt 2 év dolgait.

Minden esetre nem lepődnék meg, hogy ha 10-15 év után selejteznék csak az információt.
Előzmény: sz (8301)
_lala_ Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8312
majd másfél évvel később ír egy levelet, hogy sajnálatos technikai problémák miatt mégse volt túlfizetés és követeli az összeget?

Nincs valami olyan szabály, hogy csak fél évig követelhetik?

Ptk: 324. § (1) A követelések öt év alatt elévülnek, ha jogszabály másként nem rendelkezik.

Másként rendelkezik :)

2003. évi C. törvény
az elektronikus hírközlésről

143. § (2) Az előfizetői szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el, amelyet az (1) bekezdés szerinti esetekben a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani.

Szóval ha másfél év után ébredtek fel, akkor "így jártak", kell írni nekik levelet, hogy a követelésük a hírközlési törvény szerint elévült.
Előzmény: twiaj (8303)
RontóPál Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8311

Há, vazze, esetleg nem az öcséd a hibás?! Szted tudta a kulcsmásoló, h az öcséd betör majd lop? Ha igen , akkor esetleg...

 

Megáll az eszem...

Előzmény: stakypot (8310)
stakypot Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8310

Üdvözlök mindenkit.

 

Egy kicsit furcsa kérdéssel fordulok hozzátok. Szüleimmel közös háztartásban élek. A házban fenntartok egy amatőr hangstúdiót. A stúdió szobája zárható, csak én léphetek be, illetve az általam felhatalmazott személyek. Eléggé borsos árú készülékek találhatóak a szobában. Jópárat én magam építettem szintén borsos árú alkatrészekből, melyekhez külföldi aukciós oldalakon jutottam hozzá.

Ezért ha valami tönkremegy nagyon nehezen és drágán pótolható.

Két héttel ezelőtt történt, hogy szüleim elutaztak pár napra. Mivel én Debrecenben tanulok az öcsém egyedül maradt otthon.
Hétvégén ámulva léptem be a szobába, ugyanis két készülék hiányzott, illetve nem volt a helyén. Az öcsémet kérdőre vontam. Kis huzakodás után elárulta hogy zenekari próba volt és mivel nincsenek igazán jó felszereléseik ezért "kölcsön vették tőlem". Elmondta, a szobába úgy jutottak be, hogy a kulcsom száma alapján, az egyik osztálytársa édesapja, aki kulcsmásolással foglalkozik, adott nekik egy azonos számú kulcsot. A kulcsom számát az egyik hétvégén leste le, amikoris azt kinthagytam az asztalon.

 

A kár:
-két darab Fender gitárhangszóró -cca 30 éves, vintage darab-
-elektroncsöves erősítő szervízelése, új végcsövek és   kimenőtranszformátorok tekercselése
-egy darab STUDER A80-VU MASTER 2 szalagos stúdiómagnetofon szervízelése

 

Ez cca 200.000-230.000 HUF költséget jelent.

 

Kit lehet felelősségre vonni?
Esetlg a meggondolatlan kulcsmásoló papát?

RontóPál Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8309
nagyon-nagyon 1etértek! A lexomorúbb, h színtiszta igazság...
Előzmény: fistic (8308)
fistic Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8308
nem mertem megszólalni mert csúnyán elkezdtem volna káromkodni. Mi magyarok szánalmasak vagyunk.


Nemrég vettem egy cipőt...Romaniaban. Remek csuka, nagyon kényelmes de meglepetten tapasztaltam, hogy elég ha csak nedves a föld és átázik. Pedig magas-szárú, átmeneti cipőnek kinéző cucc. Megnézem a címkét, látom xxx gmbh. Google, email, megküldöm neki fejfájásom pár képpel...3 oraval kesobb ott tartunk hogy igen, ez egy kézzel készített model, es mivel nincs benne ragasztás valóban van ilyen hatranya, de adjam meg a számom és a magyar brand-manager felhiv és becserélhetem másikra itt Pesten. Ennyi a sztori.

A lényeg a német mentalitás: Az emberek teszik a dolgukat, ha valami gebasz van nem a szomszédot keresik, hogy rámutogathassanak hanem ráerősítenek a problémára.

Ezért van az hogy ez a náció a II Világháború után úgy állt talpra ahogy. És ezért van az hogy mi, egy lapát semmi vagyunk. A széthúzás és az átmutogatás magasiskolája. Mint amikor az oviban megkérdik ki borította fel az asztalt, kórusban megszólal mindeni, hogy "nem én voltam."

Na ennyit mára.
Előzmény: twiaj (8307)
twiaj Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8307
A lakásom földszinti és a közös költség legnagyobb tétele a lift és költségei. köteles vagyok fizetni a liftért még ha áttételesen is? Mert én soha nem szeretném használni.

Elnézést, de felháborító a gondolkodásmódod, az ilyen hozzáállás miatt vannak ma Magyarországon nagyrészt működésképtelen társasházak...

A 10. emeleti lakó meg majd nem fizet az előkert-felújításért, mert azt ő nem is látja a tizedikről, ugye?
Előzmény: komorkoma (8304)
caterina3 Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8306
Köszönöm szépen!
Előzmény: fistic (8305)
fistic Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8305
Előzmény: caterina3 (8299)
komorkoma Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8304

Érdeklödnék egy érdekes problémárol

Örököltem egy lakást.

A lényeg köteles vagyok az örökséggel együtt pl. a régi szerzödéseket is átvenni?

Jelesül van jogi lehetőség a távfütést lemondani? A fütést én sokkal olcsóbban is megtudom oldani. A biztosítást, telefont és tv-t már sikerült átkötnöm más jobb kondicióju feltételekkel.

A másik a közös költség

A lakásom földszinti és a közös költség legnagyobb tétele a lift és költségei. köteles vagyok fizetni a liftért még ha áttételesen is? Mert én soha nem szeretném használni.

A kk. kb 12 ezer ebböl a lift üzemeltetése és felujitás költsége több mint 6500.

Egy másik érdekeség a szemétledobó.

A jelenlegi szabályoknak nem felel meg. Az emeleti  tulajdonosok korlátlan ideig használhatják felujitás nélkül?

kösz elöre is a válaszokat.

 

twiaj Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8303
Ptk: 324. § (1) A követelések öt év alatt elévülnek, ha jogszabály másként nem rendelkezik.
Előzmény: caterina3 (8302)
caterina3 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8302
Nincs valami olyan szabály, hogy csak fél évig követelhetik?
Előzmény: sz (8301)
sz Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8301
Sziasztok!

Mi a teendő akkor, ha egy (kábeltv) szolgáltató küld 3-4 nullás számlát (az szerepel rajta, hogy túlfizetés miatt a fizetendő összeg 0 forint, egyébként a szolgáltatás ára x ezer forint), majd másfél évvel később ír egy levelet, hogy sajnálatos technikai problémák miatt mégse volt túlfizetés és követeli az összeget?

Megspórolható az összeg ("ez a hajó elment, talán nem másfél év múlva kéne megtalálni a bugot a számlázóban") vagy érdemes inkább kifizetni?
caterina3 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8299
Nem találom azon belül. Pontosabban hol keressem?
Előzmény: fistic (8296)
caterina3 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8298
Ez a Nemzeti Hírközlési Hatóság (vagy mi a neve), ugye? Köszönöm!
Előzmény: fistic (8296)
caterina3 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8297
Valóban, ez is egy lehetőség... bár a hölgyike azt mondta, valaki megadta a számom, és úgy hallottam, a Zepternél ez valóban gyakorlat a bemutatóikon, hogy kérnek két ismerőst a jelenlévőktől, így lehet, hogy igaz.
Előzmény: Lacivill (8295)
fistic Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8296
NHH oldalán mindent megtalálsz. Magánszemélyt nem lehet direktmarketingel csesztetni...
Előzmény: caterina3 (8294)
Lacivill Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8295

Egy ismerösöm dolgozott egy marketinges telefonos cégnél, és ő mesélte, hogy náluk a hivás egy PC végzi. Ő egy gombot megnyom, és a gép véletlenszerüen generál hivást egyszerre 3-at. Aki előbb felveszi azzal beszél a másik kettőt "eldobja". Lehet itt is így volt.....

Előzmény: caterina3 (8294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!