Azt hiszem kezd neki kevés lenni már a tejem, meert idáig nem fogadott el semmit sem szpi után, de most már igen. Csak az a gond, hogy leginkábbaz anyatej ízlik neki....Ja, és a sütőtök. Azt imádja, csak hát azt mondta a védőnőnk, hogy ne adjak neki azt túl sokat,mert megszínezi a bőrét.
Nálam a gyerekorvost sajna nem érdekli igazán mit eszik mit nem eszik a lány, bár a gyümölcsöt ő mondta.
Viszont, mondd a rizspehelyben van cukor? /Még nem néztem meg alaposan./ Te milyen márkájút szoktál venni?
NAlunk a gyerekorvos ragaszkodott hozza, hogy rizspehellyel kezdjuk a szilard kajat. Azt mondta 2 hetig rizspehely es ha nincs gond, johet mas is. Ebbol kifolyolag mi a kezdetektol fogva fogyasztjuk. Ahany haz (esetemben ahany orszag)annyi szokas.
Cincoka!
Koszi! Eddig tenyleg nem hallottam arrol, hogy a tejszint fel lehet (vagy kell, esetleg erdemes) fozni. Akkor mar ertem miert olyan furcsak a cukraszsutik tejszinhabjai. Megmondom oszinten nem izlenek, nagyon vajasnak tunnek. De ez mar csak izles dolga:)
Ha szopik eleget és nem jelez hamar,hogy éhes,nem adnék.Akkor tértem ezekre a gezemicékre,mikor nem lakott jól a tejemmel.Szivesen és nagy mennyiséget szopott,de nagyon hamar éhes lett megint.Viszont a rizsnyákok tényleg annyira izlettek neki,hogy utána hamarosan nem is akart már szopni,inkább éhen kivárta,mig hajlandó voltam felkelni pépet keverni...szerintem várj még vele.
Ha szopik eleget és nem jelez hamar,hogy éhes,nem adnék.Akkor tértem ezekre a gezemicékre,mikor nem lakott jól a tejemmel.Szivesen és nagy mennyiséget szopott,de nagyon hamar éhes lett megint.Viszont a rizsnyákok tényleg annyira izlettek neki,hogy utána hamarosan nem is akart már szopni,inkább éhen kivárta,mig hajlandó voltam felkelni pépet keverni...szerintem várj még vele.
A babám 7 hónapos anyatejes "jószág". Vakamikor 5 hónaposan kapott gyümölcsöt, most már főzelélkezünk is, természetesen mindent csak szopi után. Mindenfelé lehet kapni tejpépeket, rizsnyákot, amit állítólag a babák nagyon szeretnek. Ti mertek a babitoknak ilyesmit adni? Tehéntej alapúak is, meg cukor is van bennük, de az is lehet én vagyok túl óvatos, annak ellenére, hogy a családban nincs ételallergia .
Okos konyhások azt mondják,szebb és tartósabb hab lesz a tejszinböl,ha elöbb felforralod(csak egyet buggyan),majd jól lehütöd(hütöben,akár másnapig) és utána vered fel.
Valamint ha különbözö krémeket csinálnak tejszinnel, azokat is összefözik.(csoki,kávé).A növényibe a csokit megolvasztod és amikor nem forró,hozzáöntöd,vagy csak belereszeled,a kávékrém:lefött kávét hozzáöntöd,vagy capuccinoport keversz bele és már habosithatod is,sokkal egyszerübb.Több benne az E adalék,mint a bocitejszinben,de tejfehérjeallergiát nem okoz.
Nem reklámozom,csak egy lehetséges alternativa.
"nem ugy müködik,mint az állati,hogy fel kell fözni,kihüteni és utána felverni"
Lehet, hogy en vagyok a hulye, de nem ertem. En meg soha az eletben nem foztem fel tejszint, pedig vertem mar fel nehanyat. Te milyen tejszinrol beszelsz?
zzel nem teljesen értek egyet. Gondolj bele, hogy milyen hamar öregszenek (igaz annak más oka is van), eleve a déliek közül több az aki eleve tejallergiás, így gondolom ők nem is nagyon isznak (ez csak feltételezés, nem tudom, de tény, hogy ők eredetileg délről származnak és minél délebbi valaki, annál kevsbé valószínű, hogy meg tudja emészteni a tejet. Nálunk ez csak azért alakult ki, mert itt északon kevés a napfény és a tejjel pótoljuk a d vitamint). Meg minél szegényebb sorsú egy gyerek, általában annál inkább tele van mindenféle kiütésekkel (ezt az utcán járva meg a boltokban vettem észre és gondolkodtam, hogy mitől lehet). Tuti ez is allergia miatt van. Csak nem törődnek vele. Aztán elkönyvelik, hogy nem szereti ezt-azt a kaját és nem adnak neki.
Ezzel nem azt mondom, hogy túlzásba kell vinni, az én lányom is mindenféle tortát kapott az első szülinapjára.
Sziasztok,
egyetértek Timeával, lehet, hogy sokszor túlságosan is óvatosak vagyunk az ételek adagolásával. Gondoljátok, hogy a kisebbségiek törődnek ilyenekkel, hogy mit esznek szoptatás alatt, meg mit mikor adnak a gyereknek? Mégis olyan szívósak, hogy ihaj. Egyébként egy barátomék fia egyéves születésnapján lúdlábtortát kapott, és nem lett semmi baja.
Még valami eszembe jutott:aki nem mer adni állati tejszint adn a babának,vagy allergiás rá,az használhat növényi tejszint,nagyobb bevásárlóközpontokban kapható Hulala néven.Ez csak hidegen használható,ugy értem,nem ugy müködik,mint az állati,hogy fel kell fözni,kihüteni és utána felverni,hanem egyböl,könnyedén kemény habbá verhetö.A cukrászok is növényit használnak a sütikhez,mert nem esik össze,könnyebb vele dolgozni.Van már fözötejszin változata is,annak nem ismerem a nevét. Maga a hulala töményebb állagu,mint a szokásos tejszin,majdnem olyan,mint a vajkrémek, igy ahelyett is használható kis cukorral édesitve na és megspórolható a margarin kutyulgatása a cukorral,könnyebb hab érdekében meg higitható tejjel,szörppel.Azóta tudok csak habos sütiket csinálni,mióta ez kapható.Pontosabban azóta sem tudok,de ez nem a hab hibája,hanem sütési tökéletlenségem.:-)
Timea,nem tudom.Nagy része szódabikarbóna,nem? Meg liszt..kell benne lenni foszfátnak is...valószinüleg nem csak a sütit puffasztja, hanem az érzékeny gyomrot is.Nekem bajom nincs töle,inkább csak az izét nem szeretem a sütikben.
Hát állati enyv,csontból nyerik ki.Aki komoly vegetáriánus,az nem is használ zselatint,helyette agar-agar a menö náluk.Na, én meg attól vagyok rosszul, a laborban táptalajfözéshez használtuk,a baciknak:-)
Szintzen, kedves, a döntés joga a Te kezedben van :-))) Megmondom őszintén, én nem csináltam nagy ügyet abból, hogy valamilyen kajában van pl. liszt, tej, stb. Előbb-utóbb úgyis el kell kezdeni megkóstoltatni velük. Egy éves kor után már minden átlagos süti hozzávalója adható a babának. Akkor meg miért nem lehet elkezdeni egy éves kor körül?! Nem hiszem, hogy van egy "óra" a babákban, hogy katt, egy éves elmúltam, most már nem leszek allergiás erre-arra :-))) A joghurttorta szerintem mehet nyugodtan, én csak azért írtam a tejszínről, amit írtam, mert előtte már volt kérdés, hogy legyen-e a kajában tej... A nagyikám anno mindig maga "csinálta" a tejszínt: vett háztól bocitejet, megvárta míg a színe feljön a tetejére, és az a tejszín. (Ahogy a neve is mutatja...) Semmi hókuszpókusz nem kell(ene) ahhoz, hogy tejszínt nyerjen az ember. Persze a mai homogénezett, agyonizélt tejeknél ez már szóba sem jöhet!
Ha azon izgulsz, hogy lisztérzékenyek lesznek a manócskáid, csinálj olyan piskótát, amibe rizslisztet teszel. Mondjuk tojásfehérje nélkül az sem jön föl, tehát kell bele valami puffasztó anyag, sütőpor, vagy szalakáli. Előbbire sokan érzékenyek (én is), utóbbi baromi büdös, amíg sül a tészta :-))) Ja, igen! A tojásban a fehérje allergizál, a sárgája nem (annyira).
Habszegfű, kérdezd meg nyugodtan a védőnénit, de ha pesti, nem biztos, hogy tudja honnan lesz a tejszín :-))) (Pestre jártam gimibe, és az egyik gimis barátnőm eljött hozzánk látogatóba, elvittük a nagyimhoz, és ott látott életében először hús-vér tehenet...)
Más: régebben már írtam róla a Kismamában, hogy van egy barátném, aki megrögzött "egészségmániás" (mindenféle bioizék, meditálás, jóga, stb.) A terhessége idején pláne mindenre figyelt, hogy mit eszik, a 8. hónapban még fejenállt, mert az jó a babának... Most van egy 3 éves és egy 10 hónapos kisfia, mindkettő tejérzékeny, a nagyobbik annyira allergiás a fehérje tartalmú dolgokra, hogy szójaszármazékokat sem kaphat. Nem tudom van-e összefüggés a mama terhesség alatti táplálkozása, és az "eredmény" között, mindenesetre elég érdekes, nem?
Tímea
Ui: A joghurttorta nagyon finom, és gyorsan kész van. Nem egy elhanyagolható szempont :-))) És trutyizni is jól lehet :-))) Bár, a zselatinazén szememben nem túl bababarát táplálék (tudjátok miből készül?), de Dalma is evett már, és nem volt tőle baja.
Habszegfű, Lovi:
Nagyon köszönöm a receptet, de akkor szerintetek most adhatom a joghurtcuccot, vagy nem?????????
Vagy magunknak megcsinálom, aztán majd kunyiznak belőle, mikor esszük. Fagyit is így ettek nyáron :o)))))) Abba pedig kevés dolog van, ami nekik kifejezetten ajánlott! Persze az csak egy nyalat volt.
Már bocsánat, de a tejszín nem olyan típusú tejtermék, mint a kefír vagy a joghurt, amik spéci bacik, hőkezelés, stb. hatására egyfajta átalakuláson mennek keresztül, és ezért könnyebben emészthetővé válnak. A tejszín sokkal töményebb formában tartalmazza a zsírt (hiszen a tejnek a "színe-java", vagyis eredetileg a frissen fejt tej felszínére felemelkedő zsírréteg), és pont ugyanúgy benne van a tejnek minden olyan tartalma, amire egy baba allergiás lehet. Szóval ha féltek tejet adni a babátoknak, akkor a tejszínt se adjátok.
Én nem igazán értem ma sem mi ez a nagy bocitej ellenesség, meg parázás körülötte. Dalma szopik még ugyan, de már iszik bocitejet is (13 és fél hónapos), és semmi baja. A két nagyobb gyerekemnek sem volt soha bajuk tőle, pedig akkor még sokkal korábban kaphatták a babák.
Kriza receptjét én is ismerem, abban viszont sütőpor van, ami viszont tényleg nem ajánlott egy egy éves körüli babának. (Kevesen tudják, de a sütőporra sokkal többen allergiásak, mint a tejre pl.)
Andimama!
Az orizafőzet az Oriza nevű rizsnyákból készül. Régebben ezzel kellett (volna) készíteni a babáknak a tejet, hogy táplálóbb legyen. Ma már nem divat. Az Oriza simán tejjel készítve erősen hasfogó, ezért nekünk a két nagynál hasmars esetére volt itthon. Elkészítés közben undorító ragacsos, boááááá, de utáltam csinálni. Hála az égnek ritkán kellett :-)))
Kriza régebben, még Jakus szülinapja körül beírt egy joghurttorta receptet. (Kismama-kisbaba 1.0, 4906. hozzászólás) Idemásolom:
Szóval: kistepsinyi sütihez:
(mindig ugyanazzal a pohárral mérve)
1 pohár joghurt, 2 pohár liszt, 1/2 pohár olaj (ill. kevesebb picivel), 2 db tojás, 1 csom. sütőpor, 1 csom. vaniliás cukor, 1/2 pohár kristálycukor, tetszés szerint meggy, málna, eper, alma, barack, ribizli (én fagyasztott erdei mixet használtam)
A cukrot kikevered a tojással, beleöntöd a joghurtot és olajat. Lisztet összekevered sütőporral, bele a masszába, utána vaniliáscukrot is beleteszed. Tésztát kivajazott tepsibe öntöd, bele szórod a gyümölcsöket. Addig sütöd előmelegített sütőben, közepes lángon, míg aranybarna lesz a teteje.
Jakus teljesen a szabályok szerint kapott enni, tej csak egy éves kora után, normál kaja is akkortól, de ezzel a sütivel se elfogyasztásilag, se kiütésileg (de szépen írok magyarul!) nem volt gondunk.
Remélem, Nektek is beválik. Most elküldöm mielőtt ismét elszáll...
Nekem sem jön be mindig a babapont.hu,néha szeged webrádio van helyette:-) szerintem rossz a progijuk.Sima netscape néha jobban behozza.Próbálkozz naponta többször.Esetleg átküldöm,ha sikerül csatolnom.