Keresés

Részletes keresés

Cincoka Creative Commons License 2001.11.23 0 0 188
Csak nyugi! Nem hiszem,hogy kell tanitani.Ebben az idöben még én is azt hittem,sosem tanul meg rágni a gyerek,keseregtem is Lencsinek,hogy itt fog éhen halni:-) (még foga sem volt nyolchónaposan:-) )de nem kell cidrizni,várd ki a saját tempóját.Máté sem ette meg még az igen apró darabkás ételt sem.Ami bevált:saját fözésü krumpliból pár kiskanál a kedvenc sima állagu bébipempöjébe csempészve,a darabosabb,sürübb bébikaját jégkockatartóban fagyasztottam,ebböl egyet-egyet belekevertem a sima,négy-öthónaposaknak való ételbe,reggelire a barackos mildi tejpépet kapta,amiben kis pelyhek vannak,meg a csokidarabosat,igy mostmár kevésbé öklendez,ha rágnivaló akad.Mindjárt egyéves és még csak most kezdi elfogadni a vajas kenyérkét is.Ö is kér saját kanalat,de nem forszirozza,hogy bele is mártsa az ételbe,csak vezényel:-) Babapiskótát adhatsz már neki,nem?persze,akkor,amikor mellette vagy.Igaz,hogy eleinte csak morzsálgatja...
A nestlével meg lehet,hogy nem a korhatár a baja,hanem hogy nagyon rossz izü...szerintem...
Előzmény: moncaberta (187)
moncaberta Creative Commons License 2001.11.22 0 0 187
Sziasztok!

Hogyan lehet (kell?) a gyereket megtanítani rágni? A lányom nyolc hónapos, két kis foga van alul, de ha picit is darabosabb cuccot probálok adni neki, nem bírja lenyelni (pl főtt rizs megtörve, főtt krumpli törve, nem turmixolva). Eddig főleg bébiételt ettünk, ha kicsit sűrűbb a pempő az nem zavarja, de pl a Nestle hét hónaposoknak való kajáját már nem fogadja el.
Nem akarom egy éves korára átszoktatni a mindenevésre, de az sem a célom, hogy még másfél évesen is mindent turmixoljak. Valahol a kettő között lenne szerintem ideális. Szerintetek hogy kezdjem a darabosabb kaja adását? (Ja és állatira enne egyedül, dehát a kanalat még kicsit érdekesen kezeli, csipegetnivalót meg még nem merek adni neki, mert végül is nincs még elég foga.).
Hogy lehet ezt az átmeneti időszakot áthidalni? Meddig egyen löttyöket?
Köszi előre is ,
Moni

szklara Creative Commons License 2001.11.22 0 0 186
Kedves Sznéra,
Marci épp hét hónapos volt, amikor először kipróbáltunk egy tejpépet, (Hipp gyümölcsös), ami olyan csalánkiütést okozott, hogy na.
Vártam vele egyéves koráig, mostmár semmi gond.
Lehet kapni (fel is lehet íratni, azt hiszem, úgy olcsóbb) hipoallergén tejpépet is.

Most akadtam ki a kecskeméti bébiételekre (nem először)..ugyan miért tesznek a négyhónapos kortól adható őszibarack bébidesszertbe zsíros tejport? És az alma-sütőtökbe? Mással nem tudják sűríteni? Pont azok, amiket először adunk...
Klári

Elayne Creative Commons License 2001.11.22 0 0 185
Sziasztok!

Az olajos magvak allergizalnak, de ha nincs ilyen allergia a csaladban, akkor daralva mar 8 honapos kortol adhato. Darabosan csak akkor, ha mar biztosan megragja.

Cincoka Creative Commons License 2001.11.22 0 0 184
lencsi,a lányod már kétéves!!! Szerintem ilyenkor már szinte mindent kaphat-azért ne alkohollal kezdjétek:-)azt én is olvastam,hogy csonthéjasokat egy-másféléves korig nem nagyon ajánlják,de miért?? talán az illóolaj allergizálhat,esetleg nehezen emészthetö számukra? Darált diót biztos ehet már...
Gyerekkoromban nagyon vékony,étvágytalan kis leányzó voltam, dokibácsi receptre irta fel anyunak,hogy darált diót mézzel keverjen és minden nap enni kellett belöle...vitamin meg immunrendszer miatt.Na,egészen felnött koromig uuutáltam a diót,pedig nagyon is finom volt az a pempö,csak hát,ugye...ami kötelezö...:-)
Előzmény: Lencsi (183)
Lencsi Creative Commons License 2001.11.21 0 0 183
Sziasztok
Mi a helyzet a darált dióval? Azt mikortól lehet? Ma diós csigát sütöttem, de a darált diót még át is szitáltam, nehogy darabok maradjanak benne. Vagy így sem szabad sokat adni?
Mondjuk a karácsonyi bejglit nem én csinálom, az biztos darabosabb lesz.
Lencsi
Cincoka Creative Commons License 2001.11.21 0 0 182
Sznéra,keverheted,az én fiam sem eszi-issza a tápszert magában.Tejpépbe,rizspépbe keverek pár kanállal,amig csak a pépet kapta,nem aludta át az éjszakát,éhes volt,a tápos pép viszont nagyon bevált.A Mildipépek simábbak, a Nestlében egész puffasztott rizsszemek vannak.Ja és igen,cukor,bocitej van mindegyikben.
Előzmény: Sznéra (181)
Sznéra Creative Commons License 2001.11.21 0 0 181
Simine!
Azért kösz. Szerinted keverhetném neki tépszerrel a rizst? Ő még nem evett azt sem. arr pedig nem hiszem, hogy elég lenne a tejem, hogy még főzzek is belőle....

Andi

Mososmasa!

Megígérem ésszel adom neki a sutotokot, mert egy narancsszinu kolyok éredkes lenne:)))))))))))

Előzmény: simine (180)
simine Creative Commons License 2001.11.21 0 0 180
Sznera!

NEm biztos, hogy sokat tudok segiteni, mivel jelenleg az USA-ban elek. De amit tudok leirom.
Van teljesen natur, izetlen rizspehely, ezt anyatejjel adtam az elejen Emesenek. Ebbol a fajtabol a Gerber markajut vettem. Aztan van olyan, ami tapszeres, tehat csak viz kell bele es olyan izu mint a tapszer csak suru, kanalazhato. Ebbol az Enfamil-t hasznalom, de ebbol is van pl. Gerber vagy Nestle (legalabbis itt).
Kesobb pl. az izetlent osszekevertem gyumolccsel, az is finom volt. Ja es kesobb mar nem csak a rizs, hanem pl. zabpehely es egyeb kevert gabonapehely is adhato. En most is adom ezeket Emesenek, leginkabb a vas es egyeb fontos vitaminok, nyomelemek miatt, mert ezeket is tartalmazzak.

Szia,
simine

Előzmény: Sznéra (177)
mosomasa Creative Commons License 2001.11.20 0 0 179
Sznéra,
az én fiam is a sütőtököt kajálja legjobban és még nem lett színesebb a bőre :-)))
Ha ízlik neki adjál, persze nem ész nélkül.

mosomasa

Előzmény: Sznéra (178)
Sznéra Creative Commons License 2001.11.20 0 0 178
Cincoka!

Azt hiszem kezd neki kevés lenni már a tejem, meert idáig nem fogadott el semmit sem szpi után, de most már igen. Csak az a gond, hogy leginkábbaz anyatej ízlik neki....Ja, és a sütőtök. Azt imádja, csak hát azt mondta a védőnőnk, hogy ne adjak neki azt túl sokat,mert megszínezi a bőrét.

A.

Előzmény: Cincoka (175)
Sznéra Creative Commons License 2001.11.20 0 0 177
Simine!

Nálam a gyerekorvost sajna nem érdekli igazán mit eszik mit nem eszik a lány, bár a gyümölcsöt ő mondta.
Viszont, mondd a rizspehelyben van cukor? /Még nem néztem meg alaposan./ Te milyen márkájút szoktál venni?

Andi

Előzmény: simine (176)
simine Creative Commons License 2001.11.20 0 0 176
Sznera!

NAlunk a gyerekorvos ragaszkodott hozza, hogy rizspehellyel kezdjuk a szilard kajat. Azt mondta 2 hetig rizspehely es ha nincs gond, johet mas is. Ebbol kifolyolag mi a kezdetektol fogva fogyasztjuk. Ahany haz (esetemben ahany orszag)annyi szokas.

Cincoka!

Koszi! Eddig tenyleg nem hallottam arrol, hogy a tejszint fel lehet (vagy kell, esetleg erdemes) fozni. Akkor mar ertem miert olyan furcsak a cukraszsutik tejszinhabjai. Megmondom oszinten nem izlenek, nagyon vajasnak tunnek. De ez mar csak izles dolga:)

Sziasztok,
simine

Előzmény: Sznéra (173)
Cincoka Creative Commons License 2001.11.19 0 0 175
Ha szopik eleget és nem jelez hamar,hogy éhes,nem adnék.Akkor tértem ezekre a gezemicékre,mikor nem lakott jól a tejemmel.Szivesen és nagy mennyiséget szopott,de nagyon hamar éhes lett megint.Viszont a rizsnyákok tényleg annyira izlettek neki,hogy utána hamarosan nem is akart már szopni,inkább éhen kivárta,mig hajlandó voltam felkelni pépet keverni...szerintem várj még vele.
Előzmény: Sznéra (173)
Cincoka Creative Commons License 2001.11.19 0 0 174
Ha szopik eleget és nem jelez hamar,hogy éhes,nem adnék.Akkor tértem ezekre a gezemicékre,mikor nem lakott jól a tejemmel.Szivesen és nagy mennyiséget szopott,de nagyon hamar éhes lett megint.Viszont a rizsnyákok tényleg annyira izlettek neki,hogy utána hamarosan nem is akart már szopni,inkább éhen kivárta,mig hajlandó voltam felkelni pépet keverni...szerintem várj még vele.
Előzmény: Sznéra (173)
Sznéra Creative Commons License 2001.11.19 0 0 173
Sziasztok!

Kíváncsi lennék a véleményetekre:

A babám 7 hónapos anyatejes "jószág". Vakamikor 5 hónaposan kapott gyümölcsöt, most már főzelélkezünk is, természetesen mindent csak szopi után. Mindenfelé lehet kapni tejpépeket, rizsnyákot, amit állítólag a babák nagyon szeretnek. Ti mertek a babitoknak ilyesmit adni? Tehéntej alapúak is, meg cukor is van bennük, de az is lehet én vagyok túl óvatos, annak ellenére, hogy a családban nincs ételallergia .

Köszi

Andi

Cincoka Creative Commons License 2001.11.19 0 0 172
Okos konyhások azt mondják,szebb és tartósabb hab lesz a tejszinböl,ha elöbb felforralod(csak egyet buggyan),majd jól lehütöd(hütöben,akár másnapig) és utána vered fel.
Valamint ha különbözö krémeket csinálnak tejszinnel, azokat is összefözik.(csoki,kávé).A növényibe a csokit megolvasztod és amikor nem forró,hozzáöntöd,vagy csak belereszeled,a kávékrém:lefött kávét hozzáöntöd,vagy capuccinoport keversz bele és már habosithatod is,sokkal egyszerübb.Több benne az E adalék,mint a bocitejszinben,de tejfehérjeallergiát nem okoz.
Nem reklámozom,csak egy lehetséges alternativa.
Előzmény: simine (171)
simine Creative Commons License 2001.11.19 0 0 171
Cincoka!

"nem ugy müködik,mint az állati,hogy fel kell fözni,kihüteni és utána felverni"

Lehet, hogy en vagyok a hulye, de nem ertem. En meg soha az eletben nem foztem fel tejszint, pedig vertem mar fel nehanyat. Te milyen tejszinrol beszelsz?

simine

Lencsi Creative Commons License 2001.11.18 0 0 170
zzel nem teljesen értek egyet. Gondolj bele, hogy milyen hamar öregszenek (igaz annak más oka is van), eleve a déliek közül több az aki eleve tejallergiás, így gondolom ők nem is nagyon isznak (ez csak feltételezés, nem tudom, de tény, hogy ők eredetileg délről származnak és minél délebbi valaki, annál kevsbé valószínű, hogy meg tudja emészteni a tejet. Nálunk ez csak azért alakult ki, mert itt északon kevés a napfény és a tejjel pótoljuk a d vitamint). Meg minél szegényebb sorsú egy gyerek, általában annál inkább tele van mindenféle kiütésekkel (ezt az utcán járva meg a boltokban vettem észre és gondolkodtam, hogy mitől lehet). Tuti ez is allergia miatt van. Csak nem törődnek vele. Aztán elkönyvelik, hogy nem szereti ezt-azt a kaját és nem adnak neki.
Ezzel nem azt mondom, hogy túlzásba kell vinni, az én lányom is mindenféle tortát kapott az első szülinapjára.
Előzmény: habszegfu (169)
habszegfu Creative Commons License 2001.11.17 0 0 169
Sziasztok,
egyetértek Timeával, lehet, hogy sokszor túlságosan is óvatosak vagyunk az ételek adagolásával. Gondoljátok, hogy a kisebbségiek törődnek ilyenekkel, hogy mit esznek szoptatás alatt, meg mit mikor adnak a gyereknek? Mégis olyan szívósak, hogy ihaj. Egyébként egy barátomék fia egyéves születésnapján lúdlábtortát kapott, és nem lett semmi baja.
Cincoka Creative Commons License 2001.11.16 0 0 168
Még valami eszembe jutott:aki nem mer adni állati tejszint adn a babának,vagy allergiás rá,az használhat növényi tejszint,nagyobb bevásárlóközpontokban kapható Hulala néven.Ez csak hidegen használható,ugy értem,nem ugy müködik,mint az állati,hogy fel kell fözni,kihüteni és utána felverni,hanem egyböl,könnyedén kemény habbá verhetö.A cukrászok is növényit használnak a sütikhez,mert nem esik össze,könnyebb vele dolgozni.Van már fözötejszin változata is,annak nem ismerem a nevét. Maga a hulala töményebb állagu,mint a szokásos tejszin,majdnem olyan,mint a vajkrémek, igy ahelyett is használható kis cukorral édesitve na és megspórolható a margarin kutyulgatása a cukorral,könnyebb hab érdekében meg higitható tejjel,szörppel.Azóta tudok csak habos sütiket csinálni,mióta ez kapható.Pontosabban azóta sem tudok,de ez nem a hab hibája,hanem sütési tökéletlenségem.:-)
Cincoka Creative Commons License 2001.11.16 0 0 167
Timea,nem tudom.Nagy része szódabikarbóna,nem? Meg liszt..kell benne lenni foszfátnak is...valószinüleg nem csak a sütit puffasztja, hanem az érzékeny gyomrot is.Nekem bajom nincs töle,inkább csak az izét nem szeretem a sütikben.
Előzmény: Lovászi (166)
Lovászi Creative Commons License 2001.11.16 0 0 166
Cincoka megelőzött :-))) Én is ezt akartam írni :-)))
Cinc, nincs valami sejtésed arról, hogy a sütőporos sütiktől miért vannak sokan rosszul?

Tímea

Előzmény: Cincoka (165)
Cincoka Creative Commons License 2001.11.16 0 0 165
Hát állati enyv,csontból nyerik ki.Aki komoly vegetáriánus,az nem is használ zselatint,helyette agar-agar a menö náluk.Na, én meg attól vagyok rosszul, a laborban táptalajfözéshez használtuk,a baciknak:-)
Előzmény: moncaberta (164)
moncaberta Creative Commons License 2001.11.15 0 0 164
Tímea,
ne csigázz. Moből készül a zselatin? (Vagy nagyon hülye vagyok ? :-) )

Moni

Lovászi Creative Commons License 2001.11.15 0 0 163
Szintzen, kedves, a döntés joga a Te kezedben van :-))) Megmondom őszintén, én nem csináltam nagy ügyet abból, hogy valamilyen kajában van pl. liszt, tej, stb. Előbb-utóbb úgyis el kell kezdeni megkóstoltatni velük. Egy éves kor után már minden átlagos süti hozzávalója adható a babának. Akkor meg miért nem lehet elkezdeni egy éves kor körül?! Nem hiszem, hogy van egy "óra" a babákban, hogy katt, egy éves elmúltam, most már nem leszek allergiás erre-arra :-))) A joghurttorta szerintem mehet nyugodtan, én csak azért írtam a tejszínről, amit írtam, mert előtte már volt kérdés, hogy legyen-e a kajában tej... A nagyikám anno mindig maga "csinálta" a tejszínt: vett háztól bocitejet, megvárta míg a színe feljön a tetejére, és az a tejszín. (Ahogy a neve is mutatja...) Semmi hókuszpókusz nem kell(ene) ahhoz, hogy tejszínt nyerjen az ember. Persze a mai homogénezett, agyonizélt tejeknél ez már szóba sem jöhet!
Ha azon izgulsz, hogy lisztérzékenyek lesznek a manócskáid, csinálj olyan piskótát, amibe rizslisztet teszel. Mondjuk tojásfehérje nélkül az sem jön föl, tehát kell bele valami puffasztó anyag, sütőpor, vagy szalakáli. Előbbire sokan érzékenyek (én is), utóbbi baromi büdös, amíg sül a tészta :-))) Ja, igen! A tojásban a fehérje allergizál, a sárgája nem (annyira).
Habszegfű, kérdezd meg nyugodtan a védőnénit, de ha pesti, nem biztos, hogy tudja honnan lesz a tejszín :-))) (Pestre jártam gimibe, és az egyik gimis barátnőm eljött hozzánk látogatóba, elvittük a nagyimhoz, és ott látott életében először hús-vér tehenet...)

Más: régebben már írtam róla a Kismamában, hogy van egy barátném, aki megrögzött "egészségmániás" (mindenféle bioizék, meditálás, jóga, stb.) A terhessége idején pláne mindenre figyelt, hogy mit eszik, a 8. hónapban még fejenállt, mert az jó a babának... Most van egy 3 éves és egy 10 hónapos kisfia, mindkettő tejérzékeny, a nagyobbik annyira allergiás a fehérje tartalmú dolgokra, hogy szójaszármazékokat sem kaphat. Nem tudom van-e összefüggés a mama terhesség alatti táplálkozása, és az "eredmény" között, mindenesetre elég érdekes, nem?

Tímea

Ui: A joghurttorta nagyon finom, és gyorsan kész van. Nem egy elhanyagolható szempont :-))) És trutyizni is jól lehet :-))) Bár, a zselatinazén szememben nem túl bababarát táplálék (tudjátok miből készül?), de Dalma is evett már, és nem volt tőle baja.

habszegfu Creative Commons License 2001.11.14 0 0 162
Sziasztok!

Timea, lehet, hogy igazad van tejszín ügyben, majd kifaggatom a védőnőmet. Végülis ki is lehet hagyni belőle, nem nagy tragédia.

Elli, ügyes vagy :-).

Veronika már evett almát, banánt és körtét. Egyiktől se lett semmi baja :-).

elli Creative Commons License 2001.11.13 0 0 161
Megcsináltam a joghurttortát, az aljára tettem tejbe mártott babapiskótát, nagyon finom volt! Eperjoghurtból, szederrel csináltam.
Előzmény: habszegfu (156)
szinténzenész Creative Commons License 2001.11.11 0 0 160
Habszegfű, Lovi:
Nagyon köszönöm a receptet, de akkor szerintetek most adhatom a joghurtcuccot, vagy nem?????????
Vagy magunknak megcsinálom, aztán majd kunyiznak belőle, mikor esszük. Fagyit is így ettek nyáron :o)))))) Abba pedig kevés dolog van, ami nekik kifejezetten ajánlott! Persze az csak egy nyalat volt.
Lovászi Creative Commons License 2001.11.11 0 0 159
Már bocsánat, de a tejszín nem olyan típusú tejtermék, mint a kefír vagy a joghurt, amik spéci bacik, hőkezelés, stb. hatására egyfajta átalakuláson mennek keresztül, és ezért könnyebben emészthetővé válnak. A tejszín sokkal töményebb formában tartalmazza a zsírt (hiszen a tejnek a "színe-java", vagyis eredetileg a frissen fejt tej felszínére felemelkedő zsírréteg), és pont ugyanúgy benne van a tejnek minden olyan tartalma, amire egy baba allergiás lehet. Szóval ha féltek tejet adni a babátoknak, akkor a tejszínt se adjátok.
Én nem igazán értem ma sem mi ez a nagy bocitej ellenesség, meg parázás körülötte. Dalma szopik még ugyan, de már iszik bocitejet is (13 és fél hónapos), és semmi baja. A két nagyobb gyerekemnek sem volt soha bajuk tőle, pedig akkor még sokkal korábban kaphatták a babák.
Kriza receptjét én is ismerem, abban viszont sütőpor van, ami viszont tényleg nem ajánlott egy egy éves körüli babának. (Kevesen tudják, de a sütőporra sokkal többen allergiásak, mint a tejre pl.)

Andimama!
Az orizafőzet az Oriza nevű rizsnyákból készül. Régebben ezzel kellett (volna) készíteni a babáknak a tejet, hogy táplálóbb legyen. Ma már nem divat. Az Oriza simán tejjel készítve erősen hasfogó, ezért nekünk a két nagynál hasmars esetére volt itthon. Elkészítés közben undorító ragacsos, boááááá, de utáltam csinálni. Hála az égnek ritkán kellett :-)))

Sziasztok!

Tímea

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!