Keresés

Részletes keresés

tulipánfa Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2247
Sziasztok!

Tegnap este egy ilyen pókot találtunk a nappali közepén:

http://www.hlasek.com/trochosa_robusta_6101.html

Ha jól tudom, ez is cselőpók, de a magyar nevét nem találtam pontosan.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit kell tudni róla, kell-e félni tőle? Főként a másfél éves fiam miatt érdekelne, ugyanis az ő játszósarka környékén tanyázott.
Elképzelhető, hogy ő itt benn élt a lakásban? Vagy inkább csak betévedt az ajtón? Lehetnek többen is? (Ez egyébként szerintem kifejlett példány volt, maga a teste kb. akkora mint egy mandula) Kertes házban lakunk a Bükk lábánál, de nem erdő vagy mező szélén...

Előre is köszönöm a segítségeteket!
tere Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2246
Bár elég félelmetes jószág, és harap is :), az imádkozó sáskát én is szeretem. Olyan kecsesen elegáns, vagy nem is tudom, hogy fogalmazzam meg... szóval gyönyörű teremtmény. Eszembe nem jutna megölni! Ha lakásban találtam, mindig óvatosan kitettem a szűrét. :)
Stavsjö Creative Commons License 2009.09.09 0 0 2245
Döbbenetes. Valamiért nem látom az új hozzászólásokat, mintha le lennék tiltva errôl a topic-ról.
Stavsjö Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2244

Szia!

 

Én is örülök, hogy idetévedtem. Elôször a dajkapókra kerestem rá az interneten és kidobott egy csomó index-es hozzászólást. Úgyhogy gyorsan beregisztráltam újra.

Jó látni, hogy vannak még emberek, fiatalok (én is az vagyok, de ez úgy hangzott, mint valami sok évet megért bölcs szövege :)), akiket érdekelnek az igazi értékek (merthogy a természet, és benne található élôlények azok, akikre vigyázni kell).

Hányan vannak, akik teljesen más iránt érdeklôdnek. Pl. más topikokban elég sok értéktelen dologgal foglalkoznak. Inkább nem nevezném meg ôket.

Nagynéném elmesélte, hogy talált a kertjében egy Imádkozó Sáskát, és hogy tiporta agyon szerencsétlent. Mondtam is neki: "Jó nagy hülye vagy! Nem tudtad, hogy védett?".

Én ha találok párat (augusztusban szinte mindig) fôleg fûnyírás közben, akkor rámászatom ôket a kezemre, tenyeremre és arrébviszem ôket egy bokorra, azon a területen, ahol már lenyírtam a füvet. Egyszer tapostam el egyet, mert a fûnyíróval akaratlanul csúnyán megsebesítettem. Egyszerûen nem bírtam nézni, ahogy szenved szegény. Amúgy a kedvenc rovarom. A pókokat sem bántom, bár nagyon félek tôlük. :) Hiába, arachnofóbiám van, minden bizonnyal. A kisebb pókoktól, meg a pókbébiktôl sosem féltem, ha netán rám másztak. De a nagyobb pókokat inkább nem venném a kezembe. Testvérem is ebben szenved. Egyszer szóltunk neki, hogy vigyázzon, mert egy nagy pók van a hátán, mindjárt letessékeljük onnan. Szegényem sírvafakadt és még percekig shockos állapotban volt. Honnan ered ez az arachnofóbia?

 

A rovaroktól soha nem féltem. Szarvasbogarat többször tettem vissza kézzel egy magas fára, ahonnan a fránya kölkök bottal lepiszkálták. Nem egyszer hagytam, hogy megharapjon. :) A nôstényt nem javaslom senkinek :). Szóval érthetetlen, hogy a rovarokat bármikor hajlandó vagyok megérinteni, de a pókoktól meg félek.

Jobban mondva: félelemmel vagyes írtózattal csodálom ôket.

 

Előzmény: pardosa (2241)
fatumdoki Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2243
Szerintem tuti nem ismerjük egymást. Egy ilyen pókásztalálkán meg tuti kilógnék a sok kropesszor közül, bár láttam képeket a neten - ilyenek PÓKÁSZOK, mit mondhatnék. Régen madárpók találkozókra/börzékre jártam évekig. De csalódtam a madárpókos milijőben. Ha jobban megnézte valaki, akkor kiderült, hogy mindenki csak pénzt lát szerencsétlen dögökben, és csak teszi az agyát. Őszinte tiszteletem a kivételeknek,akikből akadt egy pár és a mai napig megkülönböztetem őket a többségtől, de a jelentős hányaduk az ott megfordultaknak tirpák volt. És ez évről évre csak romlott. Szóval szerintem az üzlet tönkretette az egészet.
Úgyhogy mostanság csak itt partizánkodom, örülök ha látok valami újat a természetben (élőben!) és örülök hogy akik ide találnak azok érdeklődnek.
Előzmény: pardosa (2238)
fatumdoki Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2242
Ja igen ezt elfelejtettem.
Nem én nem vagyok biológus, csak az általánosban volt a kedvenc tantárgyam a biosz. Utána műszaki vonal, majd tanári, most meg versenyszféra ezerrel. Mondjuk a pedagógia szakdolimat a fővárosi zoo-ban írtam - na mindegy.
Szóval van egy dzsungelvadász gyerek énem és imádom a természetet. Molnár Gábor könyvek oda vissza, meg minden.
Nekem kicsit sok amikor két pókász arról vitatkozik, hogy ha megnézem két pók nemiszervét mikroszkóppal és az egyiknek 2vel több szőrszál van rajta, akkor az most két külön faj-e, viszont azért az átlagnál kicsit jobban beleástam magam az ízeltlábúak világába, különösen a pókokéba. Az előbbi nekem már magastudomány. Szóval én is inkább műkedvelőnek mondanám magam mint szakértőnek. Nekem is lehet újat mondani.
Előzmény: Stavsjö (2236)
pardosa Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2241
Talán most sikerül beszúrnom azt a képet, amit akartam...
közönséges állaspók
Előzmény: pardosa (2238)
fatumdoki Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2240
Éni is gyűjtöttem őket, és bánom! Azóta amit nem muszáj nem bántok - kivéve szúnyog, kullancs és minden parazita ami az életemre akar törni és terveket sző a kiirtásomra.
Előzmény: Stavsjö (2236)
fatumdoki Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2239
Éni is gyűjtöttem őket, és bánom! Azóta amit nem muszáj nem bántok - kivéve szúnyog, kullancs és minden parazita ami az életemre akar törni és terveket sző a kiirtásomra.
Előzmény: Stavsjö (2236)
pardosa Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2238
Ahoj!

F: Köszi! Csak nemrég fedeztem fel ezt a fórumot tök véletlenül, és örülök, hogy mesélhetek szépeket és jókat a pókokról, így is érdemtelenül nagy az ellenszenv irányukban! Nem jössz véletlenül a X. Magyar Pókásztalálkozóra? Az is eszembe jutott, hogy lehet, ismerjük is egymást a civil életben...:-) Vicces lenne!
Azt én sem mondtam kerek perec, hogy a cselőpók nem agresszív, sőt írtam is, hogy tőlük is kitelik egy-egy csípés! Van is ismerősöm, akit meg is mart egy! Csak azért nem olyan vaddisznó, mint pl. a dajkapók. De igazad van, hogy nem egy kezesbárány és hamar felmegy benne a pumpa!

S: Én speciel tényleg biológus vagyok, a diplomám szerint ökológus. A szakdolimat pókokból írtam és jelenleg a PhD-mon dolgozom, szintén pókokból.
Nem is arról van szó, hogy a nagy csáprágósak harapósabbak, inkább azt mondanám, ők fizikálisan képesebbek rá, hogy beléd tudjanak marni. Aztán van közöttük szelídebb és agresszívabb egyaránt. Az, hogy egy póknak nagy a csáprágója önmagában nem jelenti azt, hogy agresszív is. Példának okáért én is belinkelek egy nagy csáprágójú állaspókot, amitől aztán tényleg nem kell tartani. De az általad belinkelt fajokról sem tudok "rosszat mondani". Sőt, a torzpók életmódja egyenesen lenyűgöző! Érdemes utánaolvasni, ha még nem tetted meg! A fojtópóknak meg főleg azért akkora a csáprágója, mert többnyire ászkákkal táplálkozik és azokat át kell tudni fogni.
Amúgy örülök, hogy ilyen a hozzáállásod a pókokhoz és az egyéb jószágokhoz!

Üdv
Előzmény: Stavsjö (2236)
Stavsjö Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2237

Az egyik képet a neten való barangolásaim során (1), a másodikat a "Rovarok, bogarak, pókok" topicban találtam (2). Remélem, nem haragszik meg a hozzászóló, hogy itt citálom az általa feltöltött képet.

 

1. Tölgyes torzpók

 

 

Tölgyes torzpók

 

2. Fojtópók

 

Fojtópók
Előzmény: Stavsjö (2236)
Stavsjö Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2236

Sziasztok!

 

Köszönöm mindkettôtöknek a minden kérdést kimerítô és gyors választ. Mindenképpen elkirándulok a Pardosa által javasolt lelôhelyekre. Akár még messzebbre is a lakóhelyemtôl.

Korábban azt hittem, hogy csak Mérges Dajkapók barátunknak van ilyen nagy csáprágója. Rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Rábukkantam egy fotóra, amin egy Fojtópók volt. Nem mondom, legalább olyan ijesztô, mint a Mérges Dajka.

A másik, aminek látványától kisebb shockot :) kaptam az a Tölgyes Torzpók volt.

Nekem mindig volt egy olyan elképzelésem, hogy azok a pókok, amelyeknek nagy csáprágójuk van, azok "harapósak". Ez mennyire igaz? Jó, persze, tudjuk, hogy a Mérges Dajkapók az egyetlen veszélyes jószág, de én - megmondom ôszintén - kihagynám a többiek harapását is. :) Csípjen meg méh, darázs stb, kibírom. De egy pók harapásától biztosan shockot kapnék.

 

Nagyon köszönöm kedvességeteket. Rendszeres látogatója leszek ennek a topicnak. Magam, csak olyan mûkedvelô természetbúvár vagyok. Sok fajt ismerek, de nem tudományos névvel. Régebben gyûjtöttem a rovarokat, ma már úgy gondolom, hogy halálos vétek volt. Szebbek ôk szabadon, élôhelyükön. Kár megölni ôket. Egy szép fotó talán értékesebb is.

Ti biológusok vagytok? Gondolom, mert ilyen szákértelme nem lehet másnak. :)

 

Van egy biológus barátom, aki azt mondta, hogy a Darázspók is elôszeretettel harapdál.

Előzmény: fatumdoki (2235)
fatumdoki Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2235
Na hellósztok.
Király a hozzászólás és csak abban az egyben nem értek egyet, hogy a cselőpók nem agresszív. Persze példánya válogatja - az emberek sem egyformák.
Nekem volt olyan, hogy csak rámoltam a terkó körül, ez meg meredezett és szó szerint csorgott a méregváladék a csáprágóiból.
Én személy szerint nem támogatom a nagyobb, harapni képes pókok kézen sétáltatását, mivel az mindig magában hordozza a csípés kockázatát. Szerencsére itthon a legtöbb csípést el lehet intézni annyival hogy "na és akkor mi van?" vagy "hehehe ez megcsípett", feltéve hogy nem allergiás valaki ilyesmire.
Szóval szerintem a fűszál a pókász legjobb barátja!
S! - Ne hülyéskedj már! tök jók a kérdések, gyere máskor is és terjeszd az igét.
P!- Neked meg csak annyit, hogy még már rég akartam mondani, hogy kösz hogy te is hozzájárulsz itt a szakértelemhez. Értékelem, hogy te is szakítasz időt és energiát erre a topicra (főleg mer ' nekem mostanság ritkábban jut belőle). ; )

Előzmény: pardosa (2234)
pardosa Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2234
Szia!

Sajnos annyira nem vagyok ismerős felétek, bár régebben párszor megfordultam a Mecsekben. Elvileg ott is eltudnám képzelni, de nagyobb esélyt látnék rá valahol a Dráva mellett, vagy valahol ahol van pl. kékperjés vagy vérfüves rét, ahol a növényzet legalább térdig ér. Te lehet, hogy jobban ismersz ilyen helyeket.
Ivarérett példányokat jobbára a nyár második felében lehet látni. A hímek ilyenkor keresik fel a nőstényeket, mászkálnak mindenfelé (nemritkán lakott területeken is). Párzás után nemsokkal el is pusztulnak, ezért nem sok esélyt látok arra, hogy találkozz velük, de azért lehet rá némi sansz. Nőstények azonban még vannak szeptemberben, persze a jellegzetes harang alakú szövedékben. Kereséskor is nyilván ezeket a szövedékeket érdemes nézni. Más jószág is készít hasonló búvóhelyet (pl. nádi keresztespók, vagy a keresett faj kistestvére a csíkos dajkapók), ezért óvatosan meg kell vizsgálni a szövedéket. Fotózni is úgy tudod legjobban, ha kicsit megbontod a szövedéket és megpiszkálod a pókot egy hosszú fűszállal, hogy előmásszon. Mivel védi a petecsomóját, valszeg nem szívesen fog előmászni ezért kellhet kicsit noszogatni. Nem kell félned, nem hinném hogy rád ugrana! Csak kézzel ne piszkáld! :-)
Nem tudok csecsemőt ért marásról, de el tudom képzelni, hogy adott esetben halálos is lehet, főleg ha pl. a nyakán csípi meg. Brrrrr...bele gondolni is rossz!
Vannak kimondottan agresszív pókfajok (pl. a dél-amerikai Phoneutria fajok, a Pterinochilus nembe tartozó madárpókok vagy a hírhedt ausztráliai Sydney tölcsérhálós pók), de hálistennek nem nálunk. Itt a mérges dajka a leggázosabb. Még a szongáriai vagy pokoli cselőpók, melyektől kitelik egy-egy csípés, de ezek csak akkor marnak, ha kellően felidegesítik őket, és különben sem túl veszélyesek. Cselőpókot többször is mászattam a kezemen, teljesen szelídek voltak, általában akkor vágták csak magukat támadó állásba, amikor fényképezéshez próbáltam meg- ill. beállítani őket és sokáig buzeráltam. A búvárpókra tényleg mondják, hogy erős a mérge, de marásról nem hallottam. Mondjuk elég ritka is, a hínár közt él, oda meg amúgy sem szívesen megy senki.
A kersztespókoktól és egyéb farkaspókoktól nálunk nem kell tartani egyáltalán.
A dajka az egyetlen gázos fajunk, de az sem ugrik az ember nyakába, hogy megharapja. Csak akkor mar, ha b@sztatják vagy veszélyben érzi magát.


Előzmény: Stavsjö (2233)
Stavsjö Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2233

Szia Pardosa!

 

Köszönöm gyors válaszod! Pécsi vagyok. Szeretek kirándulgatni erre-arra. Ha tudsz javasolni valami jó lelôhelyet Pécs közélében, azt nagyon megköszönöm.

Úgy tudom, hogy a nôstények a nagyobbak. Ha így van, akkor én nem bánom, hogy hímet nem tudok fotózni. Majd talán jövôre. A hímek mikor láthatók? Korábban? Mikor párzanak ezek?

Bocs, ha baromságokat kérdezek, de nem tudtam minden egyes hozzászólást elolvasni.

Azt mindenesetre olvastam már, hogy elég agresszív és még ugrik is. Megpróbálom majd úgy lefotózni, hogy ne kerüljön erre sor. Hogy ne mérgesítsem fel. :)

Olvastam többektôl, hogy milyen keserves kínokat okoz a harapása. Bele sem merek gondolni, mi történne, ha egy kisbabát, csecsemôt harapna meg. Akkor talán még halálos is lehet?

Ahogy írtam korábban is, csak egyszer akadtam vele össze. Komolyan mondom, hogy én még ennyire ijesztô pókot nem láttam.

 

Egy másik kérdés. A többi pókfaj mennyire agresszív? Olvastam még régebben, hogy a Búvárpók, meg a Szongáriai Cselôpók lehet még "veszélyes". Ez mennyire igaz? Ezek mennyire támadnak? Gondolom ezeknek a harapása nem dönti ágynak az embert. Keresztespókok, farkaspókok mennyire "harapósak"?

Vagy egyáltalán, melyik pókok harapnak még a Mérges Dajkapókon kívül Magyarországon?

 

Előzmény: pardosa (2232)
pardosa Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2232
Szia!

Hímek nem biztos, hogy még vannak, de a nőstények kb. most őrzik a petéket és talán már frissen kikelt fiatalokat is tudsz fotózni!
Ugye a lentebbi írásokból kiderül, hogy pl. a Sárréten van, én a Kis-Kunságban, Dabason és pl. az Őrségben is fotóztam őket. Magas füvű üde réteken (pl. láp és mocsárrétek, hegyi kaszálók) érdemes keresni őket.
Merrefelé laksz? Hátha tudok javasolni dajkapókos területet arrafelé.

Üdv
Előzmény: Stavsjö (2231)
Stavsjö Creative Commons License 2009.08.30 0 0 2231

Sziasztok!

 

Nagy örömmel fedeztem fel, hogy van egy ilyen jó "pókos" topic. Magam részérôl én nagyon félek a pókoktól. Érdekes módon a többi csúszómászótol nem. Annak ellenére, hogy arachnofóbiám van, szívesen olvasok ezekrôl a bizarr külsejû állatokról.

A legjobban a mérges dajkapók keltette fel az érdeklôdésemet. Ezzel a pókkal mindössze egyszer találkoztam, amikor még kissrác voltam. Egy viszonylag érintetlen, erdô közeli mezôn sétáltunk. Amikor egy gabona tábla mellett haladtunk el, hirtelen figyelmesek lettünk egy elég nagy, rozsdavörös fejtorú, zöldessárgás potrohú, meglehetôsen ijesztô küllemû pókra, amint egy gabonaszálon lefelé futott. Elég gyorsan mozgott. Emlékszem a harang alakú hálóra is a gabonaszálak kalászain. Hatalmas, hegyes csáprágói voltak. Azóta sokat olvastam és biztosan tudom, hogy egy mérges dajkapók volt.

Csak elképzelésem van, hogyan mélyeszti a hatalmas csáprágóit az ember bôrébe. Egy biztos, én ott helyben elájulnék a látványtól.

 

Az interneten elég kevés jó fotót találtam róla. Bár lehet, hogy én kerestem rosszul.

A legjobb fotókat ebben a topicban láttam.

Olvastam, hogy sokan küzületek nagyon sokat tudnak a pókokról. Azt szeretném kérdezni, hol fordul elô a mérges dajkapók. Ugyanis szeretnék egy-két jó fotót készíteni a dajkapókról, amelyeket természetesen közzé teszek ebben a topicban.

Köszönöm válaszotokat.

 

Swit Creative Commons License 2009.08.28 0 0 2230
Köszönöm :) Rákerestem a neten, és találtam néhány képet, ami alapján valóban arról a pókról lehet szó. :D
pardosa Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2229
ja, és emberre nem veszélyes
Előzmény: pardosa (2228)
pardosa Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2228
Szia!

Az biztos, hogy valamelyik zugpók (Agelenidae), mivel jól látszanak a családra jellemző hosszú fonószemölcsök. Biztosat nem merek rá mondani, de ha muszáj, illó tölcsérpókot (Agelena labyrintica) mondanék a mintázat alapján.
Fatumdoki, szerinted?
Előzmény: swit. (2227)
swit. Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2227
A link lemaradt, bocsánat:

http://kepfeltoltes.hu/090824/PICT1219_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
swit. Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2226
Üdv! Nyár végén mindig találunk néhányat ebből a pókból a házunkban, ezt például a szobámban fényképeztem. Meg tudná valaki mondani, mi ez, és mennyire veszélyes?

max1075 Creative Commons License 2009.08.22 0 0 2225
Ja, simán lehet, hogy nem az volt. De jobb dolog beazonosítottnak vélni, mint nem tudni mi az. Nem vagyok pókász. Nem azért mert kemény vagyok, lehet hogy tökre kiütve feküdtem mulatozásoktól és akkor csípett meg az anyja, aztán később lettek kicsinyei. De lehet hogy semmi összefüggés köztük. Akkor viszont elég véletlen a két kicsi nyargalászása a lábamon. És kössz a hozzászólást!
Üdv, M.
Előzmény: fatumdoki (2224)
fatumdoki Creative Commons License 2009.08.22 0 0 2224
Hát nem tudom.......
A milliméteres valamik nem lehettek, mert azok még csak át sem tudnák szúrni a bőrt.
Nekik ez kábé olyan mintha te egy focilabdába akarnál beleharapni.

Más pók? Ha egy nagy mérges dajkapók belédharap azt tuti megérzed, akármilyen kemény is vagy. Olvasd csak el azok hozzászólásait, akik már megéltek egy ilyen találkozást. (Nekik ezúton is nagyon köszönöm, hogy megosztották az értékes tapasztalataikat!!!)
Hegedűpók meg ugye elvileg nem lehet mert az nem él nálunk. Bár amilyen helyeken megél, és amilyen helyekre behurcolták őket a nem is túl távoli múltban...szerintem csak idő kérdése. hhhehhhhahahahahehhaha-ez sátáni kacaj volt.

Kösz a képet. Ezek mindig fontos pluszinfót közölnek. Érdmes lenne a tettesről is képet feltenni -tudom hogy ez nem mindig egyszerű feladat.

Bocs hogy a végére ezt mondom, de nem tudom mennyire vagy jártas a pókvilágban. Ezért azt tanácsolom hogy ne parázd túl a dolgot és mérlegelj más lehetőségeket is. Lehet hogy valami más fajta ízeltlábú csípett meg, de az is lehet hogy ez egyáltalán nem is csípés csak véletlen egybeesés.

Kösz hogy írtál.

Többi pókász? Nagyon eltűntetek!
Előzmény: max1075 (2221)
max1075 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2223
A konklúzióm előzménye a csípések intenzitása és hogy ké sárga kis pók mászott a lábamon nemsokkal a csípések után. Persze attól még lehet hogy más pók csinálta, de más nem ilyen sebeket ejt, valamint a klinikán a főorvos is ezt mondta.
Előzmény: max1075 (2222)
max1075 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2222
Ja és ezek a milliméteres pókok lehettek... nem a nagy dög.
Előzmény: max1075 (2221)
max1075 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2221
Hello,

az történt, hogy a lábamon keletkeztek a semmiből olyan sebek, melyek mintha fekély lenne fáj, viszket, elhalt bőrrel, közben folyik belőle valami. 34 éves rendes normális bp-i, belvárosi ember vagyok, sportolok rendszeresen, szóval még nem jártam így.

Ülök itthon a számítógép előtt és érzem, hogy a lábamon, mintha mászna valami. Nézem, azt hittem először, hogy halucinálok, mint a Kamera által homályosan c. filmben, ha látta valaki, szóval mászik rajta két eszméletlen kicsi sárga valami. Akkor születhettek, sárga dajkapókok voltak. Így utólag derült ki. Olyanok voltak, mint milliméteres kis valamik, alig bírtam őket megölni. Nagyon szívósak.

Na másnap bementem a SOTE Bőrklinikájára. Ott a doki, hogy nem csípett meg valami? Mondom, fogalmam sincs, elég magas az ingerküszöböm, nem vettem észre. Mert hogy elég ronda így 1 nappal később. Meg kétszer akkora is lett a lábam, mint volt. Na hazajöttem és akkor esett le, hogy ezek a dögök lehettek, amikor egy haverom utána nézett, és hasonló képeket talált mint e pók tevékenységének maradványa. Valamint össze is futottam velük.

Az a jó, hogy most is itt vannak a lakásban az anyapók meg a rengetek kispók valahol, de most nem keresgetem már őket. Nagyon rossz érzés. A sebek egyáltalán nem gyógyulnak, pedig van jól működő immunrendszerem, rohadtul undorító, és tényleg elhal ott a bőr, simán kiesnek belőle a szőrszálak. Majd remélem normálisan meggyógyul.

Minden jót! Márk

Sárga dajkapók csípése
fatumdoki Creative Commons License 2009.08.17 0 0 2220
Hello,

Gratulálok és örülök ha örülsz.
Namost ha a kép nem a tied, akkor nem tudom megmondani, hogy az ami nálatok volt fiú volt e vagy lány - ez tiszta sor ugye?
NADE - abból ítélve hogy azt mondtad hogy bemászott szerintem fiú lehetett és valószínűleg csajozni akart már. Mingyáááá itt a tél ugyebár. Ja a lányok meg alig hagyják el az üreget - legalábbis a könyvek szerint (remélem ezt ők is tudják).

Na fgyu! Abból tudod megállapítani a legegyszerűbben hogy egy pók fiú e vagy lány, hogy megnézed a csáprágók mellett lévő tapogatólábakat. Ha az úgy néz ki mintha (előre is bocs hogy folyton magamat ismétlem) boxkesztyűt viselne, vagyis duzzadt a vége, akkor fiú. Ha olyan sima mint amilyen lenni szokott, akkor meg lány.
Namost, a dolog hátulütője, hogy ez a különbség csak az ivarérési vedlés után jön ki, vagyis akkor amikor a pókok ivaréretté válnak. A hímeknek ez életük utolsó szakaszát jelenti, mert ezután már nem vedlenek többet, hanem a tél beköszöntével szépen elpusztulnak és visszatérnek a Nagyszellemhez (vagy valami ilyesmi - attól függ honnan nézzük). Persze lehet hogy hamarabb bevégzik és felfalja őket a nő (szóval vigyázz a nőkkel!!!).
Persze hamarabb is meg lehet állapítani, hogy egy pók fiú e vagy lány. A madárpókoknál a potroh alsó részét szokták megnézni és kellő gyakorlattal egész jól meg lehet állapítani a különbséget viszonylag fiatal egyedeknél is. Mondjuk a madárpókok elég nagyok egy ilyen szabadszemes vizsgálathoz.

Na most ennyi jut eszembe. Ha szerinted valamit kifelejtettem, kérdezzzzzZZZZZZZZ.
Előzmény: Pyro55 (2219)
Pyro55 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 2219

Fatum megvolt a nagy találkozás ;);) pedig nem is kerestem ,bemászott a kertből.

Jövök fel a kertből,hát elállt a lélegzetem :)

ilyen volt,szinte teljesen (bár nem az enyém a kép)

 

http://members.chello.hu/bandt.kft/pok.jpg

 

Ez hím?

 

Aztán nagy nehézségek árán kitessékeltem,nem volt egyszerű,elhiheted  :) úgy szaladt mint a szél..

 

 

 

Szirti Morc Creative Commons License 2009.08.12 0 0 2218
A Balaton északi partján Aszófő - Örvényes között többször láttam, a teraszra is minden évben bemászik egy-egy.
Előzmény: babarózsa (2215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!