Keresés

Részletes keresés

Elayne Creative Commons License 2002.01.10 0 0 278
nufi,

szaraz huvelyeseket, mint a bab, nalunk 9 honapos kortol ajanlanak jol megfozve, es pepesen vagy villaval osszetorve.
Kaposztat csak 1.5 eves kor utan, mivel nagyon nehezen emesztheto. Ide tartozik meg a kukorica es az uborka is.

Agallis Creative Commons License 2002.01.09 0 0 277
Moncaberta,

Jól kifelejtettem, hogy 10 hónaposan már szabad ennie. De mindenképpen teszteld le az esetleges allergia miatt.

Előzmény: Agallis (276)
Agallis Creative Commons License 2002.01.09 0 0 276
A tojást főzd keményre, és úgy vedd ki a sárgáját, vagy tükörtojásból is ki lehet szedni. A lényeg, hogy fehérje ne kerüljön bele, és jól át legyen sütve, a salmonella baci nem bírja a hőt. Gyakorlatilag MINDENBE belekeverheted, amit el bírsz képzelni. Aznap húsfélét már nem kell adni, a sárgájában rengeteg a vas!!!
Sütőtök tojássárgájával, esetleg kicsi mézzel naggggyon finom...

Agallis

Előzmény: moncaberta (275)
moncaberta Creative Commons License 2002.01.09 0 0 275
Nufi,
bébiételben lehet kapni paradicsomos krumplit sajttal ill. anélkül. Zsuzsi imádja!! Konzervben én még nem adnék, nem tudom van e abban tartósítószer stb.

Nem tudom volt e már ról aszó: tojássárgáját már lehet adni egy majd tíz hónapos nagylánynak, ugye? De milyen formában? Tudtok valami egyszeru tojasos kaját?
Elore is köszi!
M

nufi Creative Commons License 2002.01.09 0 0 274
Sziasztok!
Még mindig egy kicsit félve mondom, de zokszó nélkül eszi a tápszert.
Primera! Én is Beba2-t és Beba2+-t adok Gergőnek, de én mindig betartom az adagokat. Rá is írták a dobozra, hogy csak az előírás szerint szabad adagolni. Én biztos nem tennék bele többet.
Mennyi idős kortól lehet sárgaborsót, babot és káposztát adni a babáknak? És mi a helyzet a konzerv paradicsompürével? Azt mertek ti adni nekik? Vagy házilag eltett paradicsomot? Abban mondjuk van szalicil, az mennyire „bababarát”?
nufi
Csucsuka Creative Commons License 2002.01.09 0 0 273
Halihó Mindenkinek!

Nem írtam még ide, 'csak' olvasgatok csendesen. Dani fiam 6,5 hónapos.

Védőnéninél voltunk ma és érdekes dolgokat mondott - még szerencse, hogy a doki bácsink jó. Szerinte - mármint a néni szerint - adhatok a pocoknak nyugodtan sóskát, mézet (cukor helyett), narancsot, vaniliás krémtúrót, hogy csak néhány vitatott dolgot említsek. Mikor mondtam, hogy a paradicsomot szüneteltetem, mivel meghajtotta és piros lett a popója tőle, azt mondta, hogy vastagabban kenjem be a popsiját popsikenőccsel és adjam nyugodtan. És adjak a pocoknak tejpépet fürcsi előtt - jelenleg este 8-kor szopizik és reggel 1/2 8 - 8 -ig durmol. Én szépen mosolyogva bólogattam és magamban örültem, hogy Dani még nem tud értelmesen beszélni:))

Pusszantás!

fecs Creative Commons License 2002.01.09 0 0 272
efamily!

A januári Kismamában tök-jó receptek vannak süt?tökre! Változatos is, egyszer? ?ket elkészíteni is, és azt hiszem, semmi olyan alapanyag nem kell, amit még az adott korban szívünk szerint nem adnánk!
fecs

Előzmény: efamily (247)
Agallis Creative Commons License 2002.01.09 0 0 271
Szia Dalia, köszönöm a pontos körülhatárolást! Most már csak azt nem értem, hogyha mondjuk tápi helyett a zöldség-gyümiket helyezem előtérbe, az miért jobb, ill. mégcsak nem is olcsóbb, mint a táp. De mindegy ezen nem érdemes kínlódni, van ilyen vélemény is és kész.
Még1x: nehogy azt hidd, hogy most téged itt letámadtalak vagy ilyesmi, csak megdöbbentő volt olvasni.....

Agallis

Előzmény: dalia (269)
mosomasa Creative Commons License 2002.01.09 0 0 270
Amin én elcsodálkoztam az az, hogy a mi védőnénik pl. már kifejezetten javasolta a kivit, csak a magokat kellene kihagyni. A magas c vitamin tartalma miatt lenne télen kimondottan jó. Máshol meg mindig azt hallottam, hogy a kivi allergizál.

Naranccsal, mandarinnal, illetve minden olyannal, amiben ez benne van eddig nekünk nem jó élményeink vannak. Ferkónak mindig annyira megfájdult a hasa tőle, hogy pár órával utána csak ordított :-( Régen ezt az őszibarackkal csinálta, de az már megy. Pedig Ferkó már mindjárt 8 hónapos. Szóval, én tiltólistára helyeztem a citrusféléket nálunk.

mosomasa

Előzmény: buboka (267)
dalia Creative Commons License 2002.01.09 0 0 269
[sejtettem én, hogy vihart kavarok a véleményemmel...]

A forrás: Geday-Geday Babakonyha című könyve
A könyv többszörösen kihangsúlyozza, hoyg egy éves korig a cscsemők elsődleges megfelelő tápláléka az anyatej, illetve a tápszer. Minden egyéb csak kiegészítő lehet. A kérdés úgy hangzott el, hogy mit lehet adni, milyen korban. E szerint
1 hónapos kór után: alma, citrom, narancs
3 hónaposan: banán, körte, meggy, őszibarack, ribizli, sütőtök, burgonya, cékla, édeskömény, fehérrépa, paradicsom, sárgarépa, fejes saláta

Én a könyvet egy olyan barátnőmtől kaptam, aki örökbefogadott egy pár napos kisfiút, kaptak anyatejet, de nem sokáig, ezért náluk mihamarabb át kellett állni egyéb élelmiszerekre. A kisfiú ma két éves és makk egészséges, nincs semmilyen allergiája

Az én kislányom 4 hónapos, kizárólag szoptatom, inkább a "játék kedvéért" kap néha egy kis almát, sütőtököt, tegnap óta banánt. Hogy szokja a kanalat, az új ízeket.
Természetesen nagyon körültekintően járok el, ha új ételt kap akkor egy-két nap szünetet tartok, figyelem a székletét, a hasfájását és ha nincs semmi gond akkor folytatom.

Babab táplálkozás kérdésben annyi eltérő véleményt lehet hallani. Én a fentivel értek egyet, DE elfogadom, hogy másnak más elv tünik követendőnek. Én hiszek az új ízek, a világ felfedezésének örömében ezért tetszik ez a "próbáljuk ki!" elv.

d.

simine Creative Commons License 2002.01.09 0 0 268
Buboka!

HAt ez megint erdekes:)) En itt vigyorogva olvasom a "kedves" vedonenikrol szolo sztorikat, aztan ha majd hazakoltozunk es hozzam is jarni fognak, akkor nem tudom mit csinalok veluk. De biztos, hogy utalni fognak ezt mar tudom.

simine

Előzmény: buboka (267)
buboka Creative Commons License 2002.01.08 0 0 267
Sziasztok!
A mi védőnönk szerint a citrusféléket 8-10 hónapos korig kerülni kell az allergén hatásuk miatt, de ő a déli gyümiktől is tiltani próbált. Mikor Bendegúz 6 hónapos volt, megsértődve vette tudomásul, hogy mi már esszük a banánt.
buboka
Agallis Creative Commons License 2002.01.08 0 0 266
Nufi: Hiába nincs még foga, olyan kemény az ínyük, hogy képesek elmajszolni az almát is, kenyérhéjat is, vagyis elnyammogják lenne a helyes kifejezés:)) Én is meglepődtem, hogy az egyfogú lányom miket nem képes megenni....
Kívánom, hogy így maradjon az étvágya mint ma!

Dália, mikori kiadású az a könyv???:) Vagy tényleg vannak még olyanok, akik képesek ezt leírni a szuper tápszerek korában?? Gondolom a vitaminok miatt ajánlja a gyümiket, de azok a legsimább tápszerben is benne vannak. Vagy mi a magyarázat? Télleg kíváncsi vagyok, nem kötözködésből kérdezem. Még az eredeti Spock könyv is 3 hónapi kizárólagos szopit ajánl!
Agallis

Ágibági Creative Commons License 2002.01.08 0 0 265
Sziasztok, Szia Primera!

Nagyon kis aranyos aggódós vagy, olvastam a másik topikban is, hogy megszeppentél az elválasztódás miatt. Jaj, Primera, hogy örülnék én annak, ha az én babám 9 nhónaposan akarna elválasztódni!!! (Sajnos ui. nem vagyok egy nagy szoptató, bárhogy is igyekszem)
Szerintem ez a 9 hónap szoptatási időszak több, mint szuper, akárhogy is nézzük, úgyhogy boldog és elégedett lehetsz vele! Tudod hány kismamát hallottam már panaszkodni, mert a babája az istennek sem akart leválasztódni? Az is jókora gond tud ám lenni! Örülj neki, hogy a Tiéd már ilyen önálló kisember és nem kell vele harcolnod. Mellesleg az én kölkeim ilyen idős korukban már szinte mindent ettek, anyatejet viszont már -sajnos- régen nem kaptak, mégis nagyon klassz, stramm kis srácokká váltak! :o)

Tápszer ügyben pedig én azt javasolnám, hogy add neki az ELŐÍRT adagolás szerint ezt a fajtát, ebben is rengeteg minden megvan, semmi-de semmi baja nem lesz tőle, sőt! Ha elfogy, majd veszel neki másik fajtát. Azt olvastam ui., hogy a tápszer-túladagolás (pl. ha többet teszel bele) kiszáradáshoz vezethet (naná, hiszen a folyadék ugyanannyi), a tápszer-higítás pedig megvonhatja a szükséges anyagokat.

Üdv Nektek : Ági

Előzmény: primera (264)
primera Creative Commons License 2002.01.08 0 0 264
Sziasztok!
Nekünk a doktor bácsink 6 hónapos korában a manómnak azt mondta, hogy elkezdhetjük a narancs, mandarin adását. Én adtam is neki, /nagyon szereti/. Ezek szerint örülhetek, hogy nem lett semmi gond. Hát, ezredszerre is igaz, hogy ahány doki, majndem annyit félét is mond. :)

Lenne egy kérdésem, pár hete tápszerezünk csak /9 hónapos/, Bebe2+ vettem neki és elsőre el is találtam, mert ízlik neki. Viszont most nem kaptam sehol nálunk a városban és kénytelen voltam sima Bebe2-t venni. De ebben sokkal kisebb az adagolókanál is, és gondolom kevesebb a vitamin és tápanyagértéke. Készítsem úgy, hogy ezeket ne nézzem, vagy rakjak több kanállal tápszert, vagy mit gondoltok erről?
primera

Elayne Creative Commons License 2002.01.08 0 0 263
A citrusfelekkel nekunk is meggyult a bajunk, en Floranak 10.5 honaposan adtam eloszor narancslet es iszonyu hasmenese lett tole. Aztan 13 honaposan ujra probaltam es akkor mar rendben volt.
Persze ez is gyereke valogatja. :)
simine Creative Commons License 2002.01.08 0 0 262
Hat ez a citrom, narancs erdekes, mert a dokim azt mondja, hogy ne surgessem ezeket. 1 eves kor elott ha lehet ne adjam, mert allergizalhatnak.
Es a narancsrol mar tobb helyen olvastam szulok tapasztalatat, ami tobb esetben valoban negativ volt, igy en csak most kezdem adni Emesenek. Elmult 11 honapos.

simine

Előzmény: dalia (260)
Ágibági Creative Commons License 2002.01.08 0 0 261
Szia Katus27!

Sajna az én első két babámnál szintén át kellett állnunk tápszerre úgy két hónapos kor körül, így ebben van némi tapasztalatom.
Szóval, a gyümölcsök bevezetésével kell kezdeni, az már mehet szerintem 3 hónapos kortól. Alma, banán, sütőtök, mert olvastam már olyat, hogy a citrusfélék allergizálhatnak, hát jobb nem reszkírozni. Aztán általában igyekeznek kiváltani a tápszer-adagokat főzelékfélékkel (krumpli+zőccség, a főzővízzel összeturmixolva). Ezt olyan 4-5 hónapos kortól szokták ajánlani, de nálunk pl. képzeld már 3 hónapostól is. Na mondjuk szerintem ez egy nagy hülyeség, mert az én masszív kicsi fiam egyszerűen emésztetlenül "eresztette át" magán ezeket sokáig, így SZVSZ várd ki velük min. a 4, de inkább az 5 hónapot.
Hát ennyi jutott most az eszembe, de ha van valami, csak kérdezz nyugodtan!

Á.

Előzmény: Katus27 (258)
dalia Creative Commons License 2002.01.08 0 0 260
Nekem van egy babaszakácskönyvem ami szerint
citrom, narancs, alma 1 hónapos kortól
répa, banán, sütötök, őszibarack 3 hónapos kortól adható.

(a legtöbb gyümölcsös bébiételen/italon 4 hónapos kór szerepel, doktornénink szerint azért van rajta egy hónappal több, mert a gyártók biztosra akarnak menni neghogy beperelje őket valaki, pedig a 3 hónapos gyerek szervezete már kész a gyümölcsök nagy részének feldolgozására)

ez persze csak EGY vélemény, sok ellentét van a szakirodalomban is.

d.

Előzmény: Katus27 (258)
simine Creative Commons License 2002.01.08 0 0 259
Katus!

Orvostol fugg, ki mit mond, de itt azt mondjak 4-5 honapos kortol.

simine

Előzmény: Katus27 (258)
Katus27 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 258
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem hozzátok (bár a kicsim még csak két hónapos).
Szerintetek egy nem szoptatott babának mikortól lehet elkezdeni a tápin kívűl mást is adni?

Sziasztok
Katus

nufi Creative Commons License 2002.01.07 0 0 257
Sziasztok!
Hát, kopp-kopp-kopp ma nem volt semmi gond, evett mint a kisangyal, csak el ne kiabáljam.
Agallis! Az almát reszelve adom neki, mert még csak 1 hete bújt ki a második két foga, így harapni és rágni még rendesen nem tud. A főzelékét kezdem darabosabbra csinálni, krumplinyomón nyomom át, a nagyobb lyukú betéten.
Remélem, most már nem lesz semmi gond, és ez is csak valami olyasmi lehetett nála, mint amikor néhány napig sírt a fürdőkádban.
Még egyszer köszönöm a segítségéteket.
nufi
Agallis Creative Commons License 2002.01.07 0 0 256
Nufi!
Nem lehet, hogy unja a teljesen sima kajákat, és esetleg vmivel darabosabbra vágyik? Az almát hogy adod? reszelve, vagy ő majszolja? Hogy szereti? Főzeléket adhatsz bármennyit átmenetileg, ha kecsketejjel higítod az nem édes és ehetik a babák!!!Talán kicsit darabosabbra csináld. Én krumplival főztem össze, és a krumplit csak villával szétnyomkodtam, a főzit passzíroztam, összekevertem és kész. A krumpli főzőlevével higítottam. (nem bírtam kecsketejet felhajtani)Ki kellett kísérletezni mennyire hígan szereti a lányom.

Agallis

nufi Creative Commons License 2002.01.06 0 0 255
Sziasztok!
Köszönöm, hogy itt vagytok, és megpróbáltok segíteni. Azért nem aggódom ám agyon magamat, inkább az foglalkoztat, hogy mi lehet az oka a viselkedésének, és hogy lehetne rajta segíteni. Reggel először nem kellett neki a tápszer cumisüvegből, aztán 10 perc múlva mind megitta. Most az apja eteti, bent voltam nála amikor odaadta neki, egyből rábukott. Ki érti ezt? Kíváncsi vagyok, mi lesz este. Egyébként a napi étrendje a következő szokott lenni (amikor még normális volt; mármint nem a gyerek, hanem az étrendje): tápszer-főzelék-tápszer-főzelék-tápszer. A főzelék helyett van, hogy tejpépet vagy tejberizspépet adok neki, illetve egyszer kap még gyümölcsöt, általában délelőtt. Lehet, hogy igazad van simine a tápszeres főzeléket illetően, úgyhogy maradok a natúr ízeknél. A szívószál a férjemnek is eszébe jutott, de én el nem tudtam képzelni, hogy egy ekkora gyerek tud szívószállal inni. Moncaberta, aranyos lehetett a kislányod, amikor úgy ivott. Ezek szerint nem szabad őket lebecsülni? Na majd megpróbáljuk, ha van itthon. A csőrös pohár max. néhány korty erejéig működik. Hát jelenleg így állunk, azt hiszem, ha nem kell neki tápszer, majd felváltva gyümölccsel, tejpéppel, vagy főzelékkel pótolom, esetleg kicsit hígabbra csinálom majd, a folyadékpótlás miatt.
Már megint jó hosszú lettem. Majd még jövök, és beszámolok a fejleményekről.
nufi
fecs Creative Commons License 2002.01.06 0 0 254
efamily!

Ezen már én is sokat gondolkodtam, én is a Kismamában keresgélek, amikor valami új, izgalmas kajcsit akarok csinálni. Ilyenkor - ha nem vagyok biztos a dolgomban - akkor ált. maradnak a jól bevált kaják, és mégsem újítok. Bár mi most már szerencsére jobb helyzetben vagyunk mert Gréti elmúlt 1 éves, úgyhogy új ízek elött nyílt meg az út. A te babád mennyi idös?
Túrót én általában banánnal összetörve adok neki, ill. fözelékbe (pl. spenótba szereti). Tojássárgáját szintén fözelékbe, de mi most már fehérjével is próbálkoztunk; úgy t?nik, nem okoz semmi gondot.
Azért ha valakinek van ötlete a Kismamás receptekre, én is kíváncsi vagyok!!!
fecs

Előzmény: efamily (247)
moncaberta Creative Commons License 2002.01.06 0 0 253
Jaj, még eszembe jutott: csörös pohár bevált egy barátnomnel.
Előzmény: moncaberta (252)
moncaberta Creative Commons License 2002.01.06 0 0 252
Szia Nufi,
Zsuzsinak is vannak ilyen periódusai, szerintem a fogzás okozza. Mi ilyenkor szívószállal adjuk neki a tápit (emlékszem amikor még szoptattam, akkor is volt ilyen, akkor fejtem és azt pohárból adtam, mert ilyenkor szopni sem tudott. De jobb a szívószál, nagyon ügyesen kiszörcsöli, szinte semmi nem megy mellé.) Probáljátok ki, hátha...
Ha végképp nem enné meg a tápszert, esetleg megpróbálnék naponta egyszer tejpépet adni neki, hogy legyen tejes étel is, ha ilyet nem szívesen adsz, (bocs nem emlékszem adsz-e)akkor jöhet a jól bevált SINLAC (rizs és kukoricalisztb?l készült tápszerpép, no tejfehérje, no glutén.) Azt -bár az el?írt arány szerint híg lesz- egyszer egyszer szerintem meg lehet csinálni surubbre, és kanállal oda lehet adni neki.
De ha pár napig fozeléket kap, szerintem attol se lesz semmi baja. Esetleg banánt? Az tápláló is, laktató is.
Ne aggódj, írd meg mit csináltál és mi lett.
Előzmény: nufi (250)
simine Creative Commons License 2002.01.06 0 0 251
efamily!

Turot en siman magaban is adom (bocs itt a turo is mas, olyan mintha tejfollel lenne keverve, szoval nem szaraz), vagy nagyon fincsi gyumolccsel osszeturmixolva. Tojassargajat kemenyre fozve lehet a fozelekbe keverni.

nufi!

Szerintem 3 nap meg nem a vilag. Probalj kicsit megnyugodni es varni meg 1-2 napot hatha rendezodik. Szerintem ha szomjas, akkor ugyis iszik majd valamit. Szerintem megprobalhatod napkozben tobbszor is megkinalni a tapszerrel. Ha Emese reggel nem iszik tapszert (van hogy O sem keri)akkor a nap folyaman szepen megitatom vele a reggeli adagjat. HA pedig este lefekveskor nem keri, akkor kicsit kesobb, mikor felalomban felsir akkor odaadjuk es megissza mindet.
Egyebkent mikor Emesenek mar nem kellett a cici, a tapszert pedig meg nem fogadta el, legalabb egy hetig vizes almalevel aludt el estenkent.
Nem tudom hanyszor adsz neki fozeleket, de ha az megnyugtat, akkor szerintem ebben az atmeneti idoszakban adhatsz neki tobbszor is. NEm hinnem, hogy baja lenne tole. En nem kevernek tapszert a fozelekbe, mert az edesiti es esetleg kesobb majd nem kell neki a natur zoldseg ize.
Hu de hosszura nyultam.
Sziasztok
simine

nufi Creative Commons License 2002.01.05 0 0 250
Sziasztok!
Persze, hogy megint akkor jövök, amikor segítségre lenne szükségem. Az én drága kisfiam most feladta a leckét, de rendesen. Három napja teljesen kiszámíthatatlan a tápszert illetően. Néha megissza, néha nem. Néha pohárból jöhet, néha nem. Egy alkalommal sikerült belekanalazni 2 decit (tudom, hogy nem vagyok normális), de ma már ez sem jött be. Reggel megitta szépen cumisüvegből, délután és este nem. Sehogy sem. De a gyümölcslevet sem issza. Először azt hittem, hogy megunta a tápszert, ezért vettem másikat. Azt sem itta meg cumisüvegből, de pohárból igen. Most bújt ki pár napja a felső két foga, azt hittük, esetleg ezért nem tetszik neki a cumisüveg (megjegyzem, cumizni továbbra is cumizik). Szóval most teljes tanácstalanságban vagyunk. Ma is almát vacsorázott, azt persze bezabálta rendesen. Alig ivott ma folyadékot, meg azért csak-csak szüksége lenne néhány dologra a tápszerből, nem? Még arra gondoltam, hogy a főzelékét nem a főzővízével, hanem tápszerrel higítom majd. De mégsem ehet napjában ötször főzeléket egy 9 és fél hónapos gyerek, vagy igen? Soha nem volt komolyabb gondom az evésével, hogy ez most mi nála? Ráadásul eddig a délutáni és az esti elalvást is megoldotta a cumisüveg, most meg még azzal is szívunk. Most is még itt nyüglődik az apja mellett az ágyban. Bár lekopogom, délután elaludt egyedül.
Epekedve várom válaszaitokat, előre is köszönöm,
nufi
efamily Creative Commons License 2002.01.05 0 0 249
Andi!

Ja, az örök téma! nagy kajás a gyerek, tudod!

Előzmény: Andimama (248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!