Keresés

Részletes keresés

Danchy bácsi Creative Commons License 2004.06.23 0 0 112
Drága LucziFerenc barátom: 1.köszi szépen az infokat. De tényleg.
2. a nagy helyzet az, hogy leírtam, momentán mi áll előttem. Érettségi után, esetleg ha minden jól megy, akkor fősuli után én is szeretném letenni a rádiós vizsgát. Utána. Egy szóval nem mondtam, h.azért kell nekem a CB,mert szarok a rádiós vizsgára. Azért kell, hogy mire oda jutok, addigra legyen vmi halvány picike kis fingom arról, mi hogy van ebben a témában.
Előzmény: LUCzI FERencz (111)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2004.06.23 0 0 111
Na most egy kicsit tobb idom van, de masik geprol irvan,nincs ekezetem.

silvius:
1. ami a nickemet illeti: Az Indexen nem szokas egymas nickjet kritizalni, foleg nem egy olyan szemelyet, aki meg az internettos idokben kezdte, es benne van az elso ezerben, ezren feluli hozzaszolasszammal.

Na de mindegy, ez csak az en bajom, hogy ilyen ven vagyok, es nem affele "majd en megmondom a frankot" stilusu ifju titan, tojashejjal a seggemen.
2. Idoben nem sok kell hozza. Ha erre nincs idod, akkor radiozni hogy van?
3. Nehany _esszeru_ szabaly betartasa eseten a kutya sem szol bele abba, hogy mit es hogyan kellene csinalnod.
4. Vannak bizonyos szabalyok, amik nem megnehezitik, hanem elviselhetove teszik az eletet, es ezt most nem csak a radiozasra ertem.
5. Hol irtam en olyat, hogy kiszurtak velem a vizsgan? En csak olyat irtam, hogy nem tudom/tudtam megtanulni a morzet, enyhe foku mozgaskoordinacios problemabol eredoleg igen rossz a ritmuserzekem.
6. Egyebkent meg az a velemenyem, hogy az igazan szep dolgokat RH-n igenis taviron (morse) lehet csinalni. Sokkal kisebb teljesitmenyekkel, es sokkal zajosabb, tavoli adasokat is meg lehet csipni. Ld. taviron 3 dB jel-zaj viszonyu adas meg ertelmezheto, fullel leveheto, mig ahhoz, hogy egy foniat jol erthetoen vegyel, 10-12 dB jel-zaj viszony szukseges.
7. Ha meg a freebandban latsz nagyobb fantaziat, akkor nem ismered a lehetosegeket. Pl. a 28 MHz-nek egeszen masok a terjedesi tulajdonsagai, mint pl. a 3,5-nek. Emiatt egy olyan allomas, akit zajhataron veszel pl. 10 m-en, lehet, hogy 80 m-en meg duborogve fog jonni. Arrol nem is beszelve, hogy a 11 m-es sav tlkp. szemet sav, es itt sokkal tobb zavarral talalkozol, mint a klasszikus RH amatorsavokban.
8. A QSL nem baromsag, nem folosleges, elavult idetlenseg, hanem "trofea"
Ha ezt a nezopontodat folytatjuk, es egy kicsit kisarkitjuk, akkor tulajdonkeppen ez az egesz CB radiozas egy folosleges elavult idetlenseg, mert milyen jo eloszavas csevegoprogramok vannak a halon, es ha egy kicsit keresgelsz, akar itt is talalsz tavoli partnert.

Előzmény: silvius (95)
silvius Creative Commons License 2004.06.23 0 0 110
Jut eszembe. Melyik is a mi csatornánk? Ahol egymást keresgetjük az éterben?
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.23 0 0 109
Úgy tudom, hogy a HIF (illetve NHH) mint vizsgáztató hatóság közli ezeket a weblapján (www.hif.hu), és a vizsgák és az engedélykiadás rendjét is leírja. Azzal viszont nem foglalkozik, hogy ki honnan sajátítja el az ismereteket - akár meg is álmodhatja. Vannak könyvek, és régebbi Rádiótechnika újságok, amiből össze lehet szedni az anyagot, illetve ma már az internetről is. A www.mrasz.hu oldalon van egy menüpont "vizsga_segédlet", amiben gyakorlatilag mindent megtalálsz (egy sűrített -zip - fájlt kell letölteni). A vizsgatémák köre: műszaki, forgalmazási, jogi és balesetmegelőzési ismeretek.
Előzmény: transit (107)
silvius Creative Commons License 2004.06.23 0 0 108
Igazatok van a vizsgákkal kapcsolatban és a morze nélküliség is jól hangzik. Valahogy mindig biztos voltam benne, hogy egyszer még levizsgázom, de kb. nyugdíjaskoromra tettem ezt az időpontot, félek a jogsimmal is ez lesz a helyzet, arra sincs időm.

Viszontag. Kicsit zavar az, hogy olyan dolgokat is meg kell tanulnom egy vizsgára, amihez nem értek, úgy érzem nagyon távol áll tőlem és a rádiózásról alkotott képemtől. Csököttagyú bölcsész hülyegyerek vagyok. A hullámterjedés, az antennaépítés, a forgalmazás nagyon érdekel, de ha valami melegszik, kiég, nem működik, beragad, akkor szerelő. Nem tudok forrasztani, nem ismerem a diódák színkódolását sem és fogalmam sincs, hogy épül fel egy kristály oszcillátor, meg hogy az mire jó.

Nézegettem ezt a kiváló linket már soxor:
http://www.ha5kfu.hu/ és arra jutottam, hogy a műszaki részen tutira elbucskáznék.

Ráadásul engem az RH része érdekel inkább a dolognak. Főleg a 10méter...azért elgondolkodtam a dolgon.

Tegnap este igen szaftos kis terjengés volt 11 méteren. Két francia QSO-m össze is jött Lyon és környékéről, már 121 összeköttetésem volt nemzetközi szinteken. Éjfél felé hollandokat hallottam a 27.555 USB-n, valamint a közép frekiken is sok beszélgetést hollandul FM üzemmódban. Szépen fade-ingeltek be az adások, igazi ionoszférikus terjedés volt.

keresek megvételre elfogadható áron President Lincoln típusú rádiót. Ha tudtok valakit, aki megválik tőle, értesítsetek.

Előzmény: transit (107)
transit Creative Commons License 2004.06.23 0 0 107
Még egy kérdésem volna hozzád,ha nem tartalak fel nagyon.Az amatőr vizsgához mi kell pontosan,ill miből lehet arra tanulni,készülni?
Előzmény: Törölt nick (103)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2004.06.23 0 0 106
Na szóval, hogy segítsek, ne fikázzak:
Az antennának méretezettnek, hangoltnak kell lennie, tehát nem megoldás, hogy végigéri a padlásteret.

Igaz, hogy a rádiózás hőskorában volt egy olyan alapigazság, hogy az antenna minél hosszabb, annál jobb, de akkor még a long wire tip. antennákat használták, és nyoma sem volt TV-rádió zavarnak.

A mai készülékek leginkább alkalmatlanok erre, csak kihangolt, illesztett antennát lehet használni hozzájuk. Legföljebb, ha tudnál találni valamilyen antennaillesztő (matcher) készüléket, csakhogy ez kompromisszumos megoldás.

Az antennát két okból kell méretezni, hangolni.

1. Az adókészülék kimenő impedanciájához kell illeszteni, részint, hogy a lehető max. teljesítmény jöjjön ki belőle, részint, hogy ne terhelje túl a végfokot.

Hogy erre egy egyszerű hasonlatot mondjak:
van egy szivattyúd. A szivattyúra nem mindegy, milyen átmérőjű csővel cstlakozol, mert, ha túl vékony, nem jön ki az a vízmennyiség, amit ki tudna nyomni magából, benne marad, és túlterheli.
Ha pedig túl vastag csövet teszel rá, akkor lehet, hogy nem tölti ki teljesen, levegős lesz, lassabban folyik.

2. Nem elég az adó impedanciájához illeszteni, de az antennának olyannak kell lennie, hogy pontosan az adási frekvencián rezegjen, mivel a saját frekvenciáján "erősíti" a rezgéseket.

Gondolj arra a fizikai hullámtani kísérletre, amikor egy üveghengerbe töltött víz fölött mozgatnak egy hangvillát. A hang egy bizonyos magasságban jól hallhatóan felerősödik. Ez a hullámhossz.

Az antenna általában a hullámhossz felére van méretezve, csak bizonyos elektromos illesztési problémák miatt, melyet most idő hiányában nem részleteznék, készül negyedes ill. 5/8-as hosszban.

Emiatt nagyon nem mindegy, milyen méretű az antenna.

HG0KW

Előzmény: Danchy bácsi (105)
Danchy bácsi Creative Commons License 2004.06.23 0 0 105
Tényleg, a szimpla 4Wattal van értelme annak, hogy ha a padlástérbe földobok egy antennát, ami végigéri a 10méteres padlásteret oda-vissza?

Egyébként a rajtaütésszerű beméréstől nálunk még egy db-ig nem kel félni, mert 2500fős falu, és sose történik semmi. Mondjuk 10km-re van Siófok, ott már jobban vár6óak ilyenek.

Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.23 0 0 104
Gyakorlatilag nem mérnek be, csak akkor ha valaki panaszt tesz és rádszállnak. 100W-al már képes vagy a szomszéd vacak TV-jét becsíkozni, de létezik olyan ember is, aki már az antenna láttán is akadékoskodik, hogy a "sugárzástól rákot kap", és ugyebár egy rajtaütés-szerű helyi mérésnél nemigen lehet a 100W-os CB-t kimagyarázni. Egy másik dolog, hogy Magyarországon most van kiépítés alatt egy mérőrendszer, amely tán 10 vagy 13 (?) tornyot tartalmaz, és automatikusan figyeli a spektrumot, melyet központi adatgyüjtő szoftver értékel. Nem tartom kizártnak, hogy feltűnik ha Budapesten és Szolnokon és Győrben is vehető egyszerre egy állomás, bár eddig nemigen foglalkoztak ilyen csekélységgel. Úgy tudom, hogy Szolnokon már üzemel a torony, Miskolcon talán ősszel indul(?). Leginkább talán majd a "FreeBand" jellegű frekvenciákkal lehet csúnyán rá...faragni, különösen 30 MHz felett és ha igaz híreket kaptam, akkor a bírságok a százezres nagyságrendtől indulnak felfelé.
Előzmény: Danchy bácsi (102)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.23 0 0 103
De! Az panelház erkélyére felszerelt antenna esetén kifejezett irányító hatás érezhető, tehát az épület irányából (hátulról) gyengébben vesz - sőt amit vesz, azt inkább reflexióból. De hát valamit valamiért - ez egy szükségmegoldás, és nekem pont nem zavaró - sőt előny -, mert az ellenállomás is az erkélyoldal irányában van. Lakótelepen lakom, és a sok vasbeton panel nagyon érdekes dolgokat tud produkálni, főleg magasabb frekvenciákon - 145 MHz-en például egy keleti irányba mutató yagi egészen jó vételt produkál a nyugatra fekvő átjátszókról is... a keleti irányban lévő házak reflektálnak rendesen. No persze CB-n a legjobb egy penetrátor a tetőn.
Előzmény: transit (100)
Danchy bácsi Creative Commons License 2004.06.23 0 0 102
Kamionos haverom mondta, hogy a 4Wattal nem sok ló**szt lehet elérni, de belenyúlva lehet belőle 40-et csinálni, meg ha még melléteszel egy 100as erősítőt, már dumál6sz is Moszkvával. Ez mind szép és jó, csak ha bemérnek, rábaltázol. Ez a bemérés-dolog hogy működik? A hullámok erősségéből állapítják meg? Vagy hogyan?
Előzmény: J.Zoli (101)
J.Zoli Creative Commons License 2004.06.23 0 0 101
Magnat
Haveromnál régebben lakótelepi ablakban figyelt a 2m-es Dagger, 45 fokban kihajtva a faltól.Merevebb drótból kis radiálok (kb 30-40cm) voltak elhelyezve az antennatalp alján (föld). Elég jól be lehetett lőni az antennát SWR ügyben.Vagy ha nem akarsz variálni igy, lehet kapni balkonantennát az Elnök u-ban, az is elég jó, sőt jobb, mert az teljes negyedhullámú, nem ugy mint a Dagger, ami röviditett.Ja, a ház nyilván árnyékol, ezért "hátra" kevésbé jó az adásvétel.

Danchy Bácsi
Senki nem néz le és nem fikáz.
Talán csak LUCzI FERencz #87-es üzenetében véltem némi furcsa hangnemet felfedezni irányodban.Egyébként ha tudok segitek, kérdezz nyugodtan.

Előzmény: Magnat (98)
transit Creative Commons License 2004.06.23 0 0 100
Bocs a tudatlanságomért,de ha az erkélyre van felszerelve a dagger akkor a mögötte lévő falfelület az nem árnyékol? illetve nem lesz ezáltal az adás irányított? Azért kérdezek ilyeneket,mert én régen csak munkára használtam a CB-t,így csak mobilos tapasztalataim (taxi A39) vannak.
Üdv. Zé
Előzmény: Törölt nick (99)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.23 0 0 99
Nekem úgy van az erkélyen antennám, hogy egy másfél méteres konzol kinyúlik, és annak végén van az antenna. Ellensúlyok (vízszintes "radiálok" is szükségesek (kb 1 méteresek).
Előzmény: Magnat (98)
Magnat Creative Commons License 2004.06.22 0 0 98
Sziasztok,

nekem is van egy szerkentyűm, (Stalker) meg 2 antenna, egy penetrátor, meg egy 2.2-es Dagger. Előbbit macera loenne feltenni (első emeleten lakom egy 4 emeletes házban, a tetőn még sosem voltam), ezért szereztem be a Daggert indulásnak, de állítólag nem lehet behangolni, ha előtte ott van az erkély korlátja. Arra meg nem tudom tenni, mert akkor nem fér el a fölöttem lakó erkélyétől. Nem tudtok javasolni valami megoldást?

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.22 0 0 97
Nem szép tőled, hogy más nicknevét cikized, de egyébként jó híreim vannak:

1. ha nincs időd most, még lehet később elegendő (1 nap kell a vizsgához, és egész életedre szól)

2. kutya sem szól bele a forgalmazásodba (hallgass bele egy átjátszóba!), mindössze van néhány szabály, ami a sávhasználók érdekét védi ... és nem is kell fizetni (gondolom nem az engedély 2000Ft-os okirati illetéke az nehézséged).

FreeBand - az izlések különböznek, mindenesetre az amatőrsávok nemzetközileg vannak kijelölve, ami azt is jelenti, hogy profi szolgálatok nem zavarnak be (ill nem annyira:-))), és az amatőr sem zavarja azokat.
Azt magam is nagyon sajnálom, hogy a hivatalosan szabad "tébolyda" sávok száma igen csekély (CB,PMR) és az üzemmódok is nagyon kötöttek - ha én lennék a király, több lehetőséget adnék a "szabadúszóknak".

Morze - ez évtől nemzetközileg már nem kötelező, és ha a magyar hatóság nem túl vaskalapos, talán hamarosan (még az idén!) nálunk is változás lesz, ugyanis nemzeti hatáskörbe van utalva a szabályozás.

QSL lapot az amatőrök sem mindig küldenek (van aki soha), viszont ha kifejezetten kérik akkor mindössze illendő, és ez viszonossági alapon is működik. Nyugodtan lehet email-ban is küldeni, ha tudod a címet, a régi "lap" eljárás nyilvánvalóan az 50 évvel ezelőtti technikára épült, de van aki nosztalgia okokból kedveli - ehhez joga van. Ha meg valaki nem akar, akkor nem küld.

... szoval az egész hobby nagyságrendekkel egyszerűbb mint gondolnád.

Előzmény: silvius (95)
Danchy bácsi Creative Commons License 2004.06.22 0 0 96
Gyerekek, nem érdekel, mit fogtok gondolni rólam,de én most megmondom a frankót: azért nem teszem le a rádiós vizsgát,mert 16 és fél vagyok, tehát előttem a fakt, a pályaválasztás, az érettségi, a jogsi, meg még 4 ECDL vizsga. Csak ennyi...Várom a fikázásokat...
Előzmény: silvius (95)
silvius Creative Commons License 2004.06.22 0 0 95
Korábbi kérdésedre válaszolva kedves (igenhülyenevű) barátunk én pld azért nem raktam le a rádióamatőr vizsgákat:

1. Mert nincs időm rá
2. Mert nincs kedvem ahhoz, hogy folyamatosan beleszóljanak abba, hogy mit és hogyan kellene csinálnom és ezért még fizessek is.
A freeband-ben nagyobb fantáziát látok.

Látod veled is kiszúrnak az RH vizsgán, pedig a francnak kötelező még a morze. Nem mondom, nem kell kiirtani, mert a rádió hőskorára emlékeztet, de kötelezővé sem kell tenni.

Én pld nem kérek és nem küldök QSL lapot, mert baromságnak, elavult idétlenségnek tartom. Miért nem lehet QSL-t e-mailen kapni és küldeni végre?
Vagy belogolni egy honlapon?

Előzmény: LUCzI FERencz (93)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2004.06.21 0 0 94
Ezelőtt pár évvel, amikor még aktívan rádióztam, hosszú ideig, évekig beszélgettünk 500mW-al 145 MHz-en, szimplexen 25 km-re. Igaz, hogy irányantennával, ill. nyereséges körsugárzóval tettük.

Előzmény: Danchy bácsi (86)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2004.06.21 0 0 93
Mint írtam, rádióamatőr vagyok magam is, igaz, hogy a rövidhullámokig nem jutottam el, mert sajnos némi mozgáskoordinációs problémából eredően képtelen vagyok megtanulni morzézni, és sajnos a RH vizsgához ez kell.

Ennek ellenére, mint elég nagy rádiótechnikai, antennás URH tapasztalattal rendelkező rádiós szakember, (bár már nem ezen a területen dolgozom, -hiába, a piszkos anyagiak) ha kérdésetek van, és éppen erre járok -ha tudok, segítek)

Egyébként nem titok: HG0KW a hívójelem (URH B)

PetyaMűvek Creative Commons License 2004.06.21 -1 0 92
<<Én szintén rádióamatőr vagyok, de itt és most <Szégyenled ?
Előzmény: LUCzI FERencz (87)
J.Zoli Creative Commons License 2004.06.18 0 0 91
Danchy bácsi

..Szóval mondjuk ha olyan van, akkor lehet pl.hogy én a 30wattos rádióval dumálok egy ismerősömmel 50km-re, ő alig hall engem (tegyük fel), Észak-németo.ba meg hallanak&néznek, h. mi a franc van?

Simán.Meg tovább, körbe körbe Olasz Francia stb...

Előzmény: Danchy bácsi (86)
J.Zoli Creative Commons License 2004.06.18 0 0 90
..Kísérleteztek, teljesítményt növeltek, más és más antennát próbáltok ki. Ez már igazi rádióamatőr tevékenység. Akkor miért nem vizsgáztok le, és teszitek ugyanezt a rádióamatőrök népes táborában?

Ott is mívelem. Rólam ez most lepereg.
Danchy bácsi, fogadd meg ezt a legalább 1 jótanácsát Lucifernek.

Előzmény: LUCzI FERencz (88)
J.Zoli Creative Commons License 2004.06.18 0 0 89
LUCzI FERencz

..Ha már ennyire Dx-elni akartok, nem lenne egyszerűbb letenni az amatőrvizsgát, és utána 3,5-30 MHz-ig az amatőrsávokban nyomni?

Nagy tisztelettel közlöm Veled hogy 92-ben letettem az amatőrvizsgát. Ha figyeltél volna, rájöttél volna hogy segitek az illetőnek, válaszolok a kérdéseire.

..Ja, vagy féltek a kihívástól, hogy esteleg valamit, valami kis elemi rádiózási ismereteket, és hullámterjedést tanulnotok kellene?

Ahelyett hogy segitenél, Te Tapasztalt rádióamatőr, ehelyett ilyen jellegü üzenetekre pazarolod az idődet. Hasznosabb lett volna ha
valami értelmesebb dolgot irsz. Te lenézed azt aki most ismerkedik a CB-vel? Egyébként pont némi rádiózási ismereteket gyüjt(ene) ha pl Te is adnál neki ismeretanyagot.

..Én szintén rádióamatőr vagyok, de itt és most nem publikus a hívójelem

Végül is sok hasznos tanácsot adtál az újaknak, köszi, gyere máskor is.

Előzmény: LUCzI FERencz (87)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2004.06.18 0 0 88
Kísérleteztek, teljesítményt növeltek, más és más antennát próbáltok ki. Ez már igazi rádióamatőr tevékenység. Akkor miért nem vizsgáztok le, és teszitek ugyanezt a rádióamatőrök népes táborában?

LUCzI FERencz Creative Commons License 2004.06.18 0 0 87
Ha már ennyire Dx-elni akartok, nem lenne egyszerűbb letenni az amatőrvizsgát, és utána 3,5-30 MHz-ig az amatőrsávokban nyomni?
Sokkal szebb összekötteéseket lehet csinálni, ráadásul nagyobb teljesítménnyel és legálisan..

Arról nem is beszéve, hogy kis átalakítással anagyobb vérű CB-k (pl.Jackson) tudják is a 28 MHz sávot.

Ja, vagy féltek a kihívástól, hogy esteleg valamit, valami kis elemi rádiózási ismereteket, és hullámterjedést tanulnotok kellene?

Persze pampogni, meg ordibálni a CB-n könnyebb...

Én szintén rádióamatőr vagyok, de itt és most nem publikus a hívójelem.

Danchy bácsi Creative Commons License 2004.06.18 0 0 86
Ja, asszem vágom.
Szóval mondjuk ha olyan van, akkor lehet pl.hogy én a 30wattos rádióval dumálok egy ismerősömmel 50km-re, ő alig hall engem (tegyük fel), Észak-németo.ba meg hallanak&néznek, h. mi a franc van?
Előzmény: J.Zoli (85)
J.Zoli Creative Commons License 2004.06.18 0 0 85
Szia
Az első variáció mindig megy, napszaktól függetlenül. Mármint a közvetlen hullámokkal való kapcsolattartás.
Az ionoszférikus hullámterjedés 27 megán (CB) leginkább nappal van, esetleg késő estbe nyúlik.

Mi dönti el? Hát az ionoszféra állapota, ami ebben az esetben a naptól függ.
Van holttér, ez a közvetlen hullámokkal való összeköttetés (később ÖK) megszakadásától az ionoszférikus ÖK kezdetéig tart.Ez a holt tér az adóantennától mérve kb 40-100km-től kezdődik, és az első ionoszférikus visszaverődés földet éréséig tart,ami kb tőlünk Olasz, Francia vagy Német O távolság.

remélem azért érthető valamelyest

Előzmény: Danchy bácsi (84)
Danchy bácsi Creative Commons License 2004.06.18 0 0 84
Kösz az infókat, Zoli! Jó tudni. Azt mondd meg nekem, mi dönti el, hogy melyik módon terjed a jel? Ha "visszapattanós", akkor nincs komolyabb holttér?
Előzmény: J.Zoli (83)
J.Zoli Creative Commons License 2004.06.17 0 0 83
Danchy Bácsi

..Amúgy mesélte egy kamionos ismerősöm, hogy a haverja megspékelte a CB-jét vmi marha nagy antennával, meg 150W-os erősítővel. Németországban hallották, ahogy a srác Görögországban keresi az utat :-)

Helló
Nem akarlak elkeseriteni,de ez abszolút nem ritkaság. Mármint a külföldre való elszólás. Ha van terjedés nem kell hozzá semmi erösitő, sima mezei rádióval is megy a dolog.Ennek a titka az ionoszférikus terjedés.Hogy értsd mi is ez:

2 fő csoportja van a terjedésnek:

1. Közvetlen hullámokkal való összeköttetés
(itt általában magyarországi összeköttetésről beszélünk,mikor az adóantenna által kisugárzott jelet távolsággal arányosan gyengitve veszi a vevőkészülék)

2. Ionoszférikus hullámterjedés
(Az adóantennától hullámok indulnak el a horizont irányába.Valahol ugye megszakad a közvetlen összeköttetés.Viszont nem tünik el a hullám, hanem halad szépen a légkörben, mig a Föld görbülete miatt, a rádióhullám el nem éri az ionoszférát. Az ionoszféra a napsugárzás ill napfolt tevékenység hatására rádiós szempontból /ezen a frekin Cb=27MHz/ tükörként viselkedik, azaz visszaveri a rádióhullámokat. A haverod Görögből egyszeres visszaverődéssel dumált Németországgal. Ebben az esetben Görög és Németo között valahol félúton pattanhatott vissza a rádióhullám az ionoszféráról, azaz lehet hogy éppen felettünk.Az igazi DX-ek, azaz a nagytávolságú összeköttetések többszörös visszaverődéssel jönek létre. Igy sikerült nekem régebben pl Új-Kaledónia vagy Indonézia.

Egyébként frekvenciánként különböző a terjedés, ha a napszakokat nézzük.
Pl:
1.8 MHz és 3.5MHz amatőrsáv:Jellegzetesen éjszakai sáv.Ekkor hallható a legtöbb DX állomás.
7MHz: Vegyes.Amolyan átmeneti az éjjel ill nappal használható freki között.
14MHz és felette: Általában nappal van jó terjedés,ekkor lehet nagyobb távolságú összeköttetésre számitani.

..Amúgy az ipse azt mondta hogy kombájnból a méteres tetőantennával a szántóföldről 50km-re tudott elszólni vele. Az biztos hogy nem 4wattos!

Szerintem egy sima SSB-s rádió volt,ami fel volt húzva max powerre amit tudhatott a rádió. Max kb 18-35W lehetett.Igy müködhet az 50km is, de akkor a másik valószinű stabilban volt nagyantennával.

üdv yoli

Előzmény: Danchy bácsi (82)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!