Keresés

Részletes keresés

hamvasat Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14562

Omosimama!

 

Köszönöm Neked is.

Előzmény: Omosimama (14557)
Logiser Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14561

Kedves Fürjfürkész !

Én kíváncsi lennek a fürjvágóhidadra!

Logiser Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14560

Sziasztok!
Ti mennyire részesítitek előnyben a szabad tartást? 

fürjfürkész Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14559

Szia Mama.

Ismered azt a mondást miszerint : Könnyű Katit táncba vinni ....

Láttam a fogékonyságot , ezért nem szánom - bánom tettemet, annál is inkább mert úgy látom örömmel lettek fogadva és maradnak - is jó időre.

Közben annyi történt hogy a második keltetést is kiraktam ketrecbe, ismét egy kicsit több lett hálégnek a jérce mint a kakas.

Az első kelésből lett kakasokat kivágtuk. Apropó vágás....valaki írta hogy nem tudja hogyan fogja őket vágni. Ha érdekli valakit hogy oldom meg gyorsan és viszonylag stressz mentesen az én " fürjvágóhídamon " amit újrahasznosított anyagból 5 perces munkával létre lehet hozni, esetleg leírhatom.Amúgy szivesen megnézném mások módszereit - is.

 

 

Előzmény: Omosimama (14557)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14558

Igen ezt elfelejtettem mondani, de az agresszívek elkülönitése jó dolog, 1 nap után visszarakhatod őket. többet ne várj mert utánna idegenként fogadják, és azért lesz ismét ribillió.

A csőrkurtítást kipróbálhatod, habár én még nem csináltam, hagyom hagy rendezzék le amit le akarnak.

Amúgy a két renitens nem kakas ?

Az hogy egyet vettél még nem biztos hogy annyit is kaptál.

Én a másfél éves tyúkok között találtam minap egy " rejtőzködő " kakast........ment is a levesbe

Sok sikert !

 

Előzmény: hamvasat (14556)
Omosimama Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14557

Köszönöm a részletes választ! Tényleg jó helye van a madaraidnak. Annak külön örülök, hogy Fürkész tudott segíteni és béke van a jószágok közt.

A "tanácsaim" valójában találgatás szintjén vannak, hiszen nekem is az idén van először fürjem. (Fürkész a "hibás", ő csinált kedvet.)

Előzmény: hamvasat (14555)
hamvasat Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14556

Üdv Fürjfürkész!

 

Az lesz, amit mondasz, Budai Attila is ezt mondta, beszéltem vele nemrég. 

 

Kifigyeltem őket, kiszedtem a kèt agresszort vödörbe, azóta csend van a ketrecben. A többieket úgy kifárasztották, hogy evés közben elaludtak.

 

Mi legyen a két renitenssel. Rakjam vissza őket és majd lenyugszanak? Esetleg kicsit reszeljem tompára a csőrüket?

 

Köszi, üdv: hamvasat

Előzmény: fürjfürkész (14554)
hamvasat Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14555

Omosimama!

 

A tojótápban is benne vannak ezek elvileg (kukorica, búza). Nem sok zöldet kapnak, csak változatosan. Plusz almaecetes víz, jolovitos víz néha.

 

25 férőhelyes fürjketrecben vannak 16-an. A ketrec majdnem fele homokos, másik fele rácsos. Egy 80 m2-es szuterén helyiségben  vannak, légviszonyok rendben, fény 4 ablakból jön, de szórt fény.

 

Több fény? Attól ingerültebbek állítólag, mert a félhomályban szeretnek rejtőzködni.

 

Csak egy példàny kopaszodott, de az sem hiánytünet miatt,  hanem mert kitépkedték neki a többiek.

 

Köszönöm.

Előzmény: Omosimama (14553)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.07.13 0 1 14554

Üdvözöllek.

Ha tisztán tojótápot kapnak felgyorsul a fejlődésük, és mint írod lassan 5-hetesek, tehát nemsokára megjelenik a tojás. Ezért ők elkezdik kialakítani a rangsort maguk között. Ezt látod most, mert ez  " verekedésben " is megnyilvánul. Vegyesdarát is adj nekik a táphoz.

Szerintem ez az oka a viselkedésüknek, és ha nem tévedek, rövidesen megnyugszanak ha kialakult a csapaton belüli rangsor.

Előzmény: hamvasat (14552)
Omosimama Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14553

Van elég nagy helyük, ami kényelmes? A tápot csak kiegészítésnek szoktuk adni, az alap kukorica-búza-stb dara. A zöldet se kell túlzásba vinni. Viszont nagyon vízigényesek, testtömegükhöz képest jóval többet isznak, mint a tyúk.

Lehet, hogy több fény kellene? (Napfény, hiszen nyár van, persze árnyékos hely is legyen, mert nagyon melegek a nappalok.) Porfürdő lehetőség? Valami zug vagy ilyesmi, ahol el tudnak húzódni? Szellőzés, levegő? A kopaszodás ellen Papi halat, halas macskaeledelt javasolt.

Összefoglalva: Vizsgáld meg az életkörülményeiket (stressz), és ne csak tápot adj nekik.

Az információid alapján (ami elég kevés) ennyi ötletem van.

Írj, hogy mi történik!

Előzmény: hamvasat (14552)
hamvasat Creative Commons License 2017.07.13 0 0 14552

Sziasztok!

 

Tanácstalan vagyok. Lassan két hete vannak meg a fürjeim. 15 tojó és 1 kakas. Ma 44 naposak. Eddig béke volt. Van egy sánta, aki szépen eszik-iszik. Pár napja megfigyeltem, hogy egyre kevesebb a tolla. Néha belecsíp a többi. 

 

Ma reggelre viszont meghülyültek, folyamatos a perpatvar, verekedés. Úgy tűnik, hogy a nagyobbak verik a többit.

 

Nincs erős fény.

 

Tápláléknak kapnak Agrofeed tojótápot, minden nap valami zöldet ( tyúkhúr, porcsin, sárgabarack, dinnye, uborka, cukkini, répa, saláta stb).

 

Néha egy-egy pajor, kukac, giliszta.

 

Több állati fehérje kéne vagy nem ez az oka? Brutálisan dulakodnak...

Omosimama Creative Commons License 2017.07.11 0 1 14551

Szia Papi!

Nem eresztetted hosszú lére, mert mindig van valami új amit használni lehet. Most leginkább a halas macskakaja tűnik megvalósíthatónak és a szomszéd is hord át vegyes zöldet (leveles gaz, karalábé lapu stb), meg én is szelektíven gazolok a kertben (négykézláb meg fenéken csúszva a gerincem védelmében, no meg a hajolgatás se megy hosszú távon), a szálasat nem adom még a tyúkoknak sem és a takarmányrépa levele is nagy kedvenc.

Úgyhogy fehérjének majd megy a kissé megszáradt túró, foszfornak meg a macskakaja. Köszi!

Az idei fürjeim még mindig nem tojnak, de lehet, hogy az extenzív tartás miatt később kezdik. Pedig a kakaskák már rikoltoznak és néha bepróbálkoznak a tojóknál. No de nem sürgős, kivárom mert így is sok örömem van bennük.

Előzmény: japipapi (14550)
japipapi Creative Commons License 2017.07.11 0 0 14550

Szia .......mami!

Általában, ha a takarmány egyoldalú, a felkopaszodás elkerülhetetlen. Nekem is olt. Kikezeltem. Az tudtam, hogy valószínű foszfor hiányuk  lehet, kutattam mibe van emészthető foszfor. A legtöbb a halban és a napraforgóban. Daráltam halas macskatápot és kajájukba belekeverte. Szedegették,lassan kitollasodtak. Apróra vágott halhúst is csipegették, nyers, te kuka is nyers! 😀 Most érik a sárgabarack, a férgest megkapják, veszettül szeretik. Most eszik  görögdinnyét, árpával érő körtét. 

Ezt csak azért írom, hogy gondoljunk bele, mit ennének szabadon? Mindenből egy kicsit, így minden ásvány anyaghoz hozz jutnak többnyire. Az állat ösztönösen tudja mi kell neki és mennyi. Ha nincs változatosság, pl. csak reszelt sárgarépát ehet, fosnak. Szóval a mérték a fontos. 

Én támogatom a tyúk tojó tápot, persze csak hígítva alapvető gabona magokkal. Az én madaraim immáron 3 telet vészetek át, szabadban, ketrecben. Sokszor vizük hó volt és kibírták. Igyekszem természetesen tartani. Igaz, ma már csak két családom van, azért napi 3-4 tojást adnak, gy gyógyszerként. Talán ezzel is dög rákom fékezi. 

Bocs, hogy hosszú lére eresztettem.

 

 

 

Előzmény: Omosimama (14548)
Omosimama Creative Commons License 2017.07.10 0 0 14549

A sebeke kezeld (ultraszeptil por, betadin stb), a széklet színe táplálkozási problémára utal. Javaslat (ami lehet, hogy nem sül, mert kevés az információ): kevesebb zöld, kicsike almaecet a vizükbe, egy kis fokhagymapor (boltokban a fűszereknél keresd) belekeverve a kajájukba. Ha nincs pozitív változás: állatorvos.

Előzmény: Venzo Lupe (14543)
Omosimama Creative Commons License 2017.07.10 0 0 14548

Nyugi van.

Amelyik fürjeket kaptam, azoknak is kopasz a háta, bár talán már tokosodik. A kakas hátán is van kopasz folt, tehát a tojókról nem ő hántja le. Egy év körüliek, kapnak búza-, kukorica darát, kevés tojótápot (nem akarom túlerőltetni őket), kevés fénymagot és zöldet időnként. Szemmel láthatóan nem zavarja őket a tollatlan hátuk, elevenek és szépen tojogatnak. Talán kevés fehérjét és meszet kapnak, de talán már lesz rá erőm, hogy összerakjam a diétájukat. Ők ketrecben vannak, de homokon és széna is van betéve. Az idei kelés van szabadtartásban, rajtuk még nem látok kopaszodást, de lehet, hogy idővel náluk is előjön. Szóval, ha csak kopasz de nem sebes, akkor csak esztétikai probléma is lehet, ha elég változatos az étrendjük.

Légy szives, ne kezdj marakodni! Attól még hogy fölhúztad magad, gondold többször végig, hogy mit írsz le (én is azt teszem, mert hajlamos vagyok én is a gorombaságra). Tudod: Hallgatni arany.

Amúgy ha csak egy kicsit is visszaolvastál volna, látnád, hogy Papi tudna válaszolni, csak néha az ő türelme is elfogy, mikor sokadszorra kéne ugyanarra a kérdésre válaszolni.

A jóhiszeműségedben nem kételkedem, de sajnos nincs kész recept az állattartásra, olyan sok a változó.

 

Előzmény: Venzo Lupe (14547)
Venzo Lupe Creative Commons License 2017.07.10 -1 0 14547

Köszönöm a kioktatást. Azt hittem itt segítenek az emberek a másiknak nem nagyképűsködnek. Amíg az okoskodásodat leírtad addig válaszolni is tudtál volna. Ja nem tudsz, akkor gondolkodj a mondáson miszerint hallgatni arany.

Igen könyebb megkérdezni, mint több ezer hozzászólást elolvasni.

Bánom hogy jóhiszeműen megkérdeztem.

 

Előzmény: japipapi (14546)
japipapi Creative Commons License 2017.07.10 0 0 14546

 "hát azt kapnak amennyit szeretnánek."

Honnan tudod, ha eddig nem tartottál? Ismered, hogy hol van eredeti élettere? Mondom, olvass, van bőven itt is leírt tapasztalt, de ne kívánd, hogy állandóan ismételjünk, mert könnyebb kérdezni, mint keresni?

 

 

Ott van baloldalt a "Keresés", használd. Mindenki, aki már tud, nem született ismeretekkel, megdolgozott érte.

 

 

Természetesen, segítek én is, ha több ezer hszbe kérésedre nincs válasz. Itt sem repkednek sült galambok.

Előzmény: Venzo Lupe (14545)
Venzo Lupe Creative Commons License 2017.07.10 0 0 14545

Írtam, hogy nem a kakas a gond mert nincs.

Így vettem őket. Akitől vettem azt mondja, hogy egy idő után mindnek kopasz lesz a háta. Nála akkor helyen voltak, hogy éppen csak elfértek. Nálam szalafgálni is tudnak. Tyúk tojótápot mondott, hogy adjak neki, hát azt kapnak amennyit szeretnánek. Nem sajnálom. 

Előzmény: japipapi (14544)
japipapi Creative Commons License 2017.07.09 0 0 14544

Sok az aktív kakas, zsúfoltság, takarmányozási hiba, rossz almozás, stb, de leginkább hozzáértés hiba. Olvasgass vissza, minden le van írva!

 

Előzmény: Venzo Lupe (14543)
Venzo Lupe Creative Commons License 2017.07.09 0 0 14543

Sziasztok, érdeklődnék, hogy nem tudja e nekem valaki megmondani, hogy egyes fürj egyedeknek miért nincs a hátán toll és miért van a háta közepén minden tollnélkülinek seb?

Valamint néhány folyékony citromsárgát ürít. Van a kettőnek egymáshoz köze?

Nincsenek kakasok köztük egyébként.

Omosimama Creative Commons License 2017.07.08 0 0 14542

Szia!

Tulajdonképpen a fürjek lakhelye egy teljes ketrec, csak jó nagy. Be tudok sétálni kiegyenesedve. A kiscsirkék helyéről lett leválasztva és ráerősítve. Amúgy a környéken annyi az elhanyagolt porta, hogy talán nem jár vissza mindig hozzám, ahol állandó zaklatásnak van kitéve.

Amúgy a "márványpadló" eddig bevált (mindig Caligula lova jut eszembe róla).

Egyébként arra gondoltam - nevessetek ki nyugodtan -, hogy ezután ami "termelést" a fiam a pöttyös vadász alomjából lehord (egyenlőre szobacica a lelkem, bár nem tudom később mi lesz, mert baromi nagyra fog nőni), azt beszórom az ól mögé, hátha nem kedveli a patkány a macska szagot. A szomszédnak meg mindegy, mert embermagasságú gazt termel.

Előzmény: fürjfürkész (14541)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.07.07 0 0 14541

Üdv !

Igen a háló ha elég kis szemű jó megoldásnak látszódik, csak félek hogy ha őkelme alulról nem támadhat mást talál ki--oldalról, felülről -- .

Ráadásul nappal történt az első kártétel, tehát nyeregben érzi magát a mocsok.

Sok sikert !

Előzmény: Omosimama (14540)
Omosimama Creative Commons License 2017.07.07 0 0 14540

Szia!

Örülök, hogy ez az állományod is szép!

Tegnap este még kiraktam márványdarabokkal az udvaruk felét (a fiamnak még volt valahonnan elspajzolva néhány törött lap), reggel nem láttam lukat, aztán a Papa (a férjem) kitalálta a tutit. Leterítünk az udvarukra egy dróthálót (nem egy nagy hely), arra mennek a kövek meg föld,homok stb. Azon nem tud átfúrni és mégis földön vannak a verebek.Remélem beválik!

Előzmény: fürjfürkész (14539)
fürjfürkész Creative Commons License 2017.07.06 0 0 14539

Üdvözöllek Mama !

Nagyon szépek a madarak, láthatóan nagyon jól érzik magukat szabadtartásban. Az viszont nem jó hír hogy patkány / a lyukbahúzásos fejrágás egyértelműen arra utal / megjelent nálad, vigyázz mert makacsul oda tud szokni ahol prédát lát ! Bízzunk benne hogy Jumurdzsák aktivizálja magát.

Hirtelen nem tudom hány hetesek, de már lassan tojniuk kéne - nem ?

Az én növendékeim már nem kapnak lámpát, lassan látni hogy melyik a kakas. Megvan mind, nem volt elhullás - hálégnek !

Üdv.

Előzmény: Omosimama (14538)
Omosimama Creative Commons License 2017.07.06 0 0 14538

Van néhány új képem. Bár dühös vagyok, mert fényes reggel egy .... patkány behúzta a lyukba az egyik fürjet és lerágta a fejét abban a fél órában míg bejöttem reggelit adni az unokáknak. Majd kitalálok valamit.

     

 

Omosimama Creative Commons License 2017.07.04 0 0 14537

Sajnos én is jártam így. Az idén keltek közül, szabadtartásban stb. egy gyönyörű nagy állatka volt pár napja a kifutóban az itató mellett kinyúlva. Egy másik viszont sánta, az egyik lábacskája véres volt (beszorulhatott valahova?), de ő még küzd, sántikál és mivel még nagyon tiltakozik, ha megfogom, hát gondolom eszik-iszik mikor nem látom. Nagyon titokzatos dolgok ezek.

Előzmény: lagoon79 (14535)
nagyharang67 Creative Commons License 2017.07.04 0 0 14536

Persze, hogy létezik. A fürj egy ideggyenge állat. Egyik pillanatról a másikra csak simán bepörög. Valószínűleg, hogy neked is ez történt.

Előzmény: lagoon79 (14535)
lagoon79 Creative Commons License 2017.07.04 0 0 14535

Sziasztok, régen jártam erre és sajnos most sem kellemes kérdéssel fordulnék Hozzátok: fürjeim most kb. olyan másfél évesek és az elmúlt két hónapban kettő is megadta magát. Látszólag minden előzmény nélkül, egyik napról a másikra. Az elsőt már döglötten találtam, a második haláltusáját még láttam. Felkelni már nem bírt, csak verdesett a szárnyával, lábai hátrafelé nyújtva. Gondolom tapasztaltabb fürjesek már sok ilyet láttak, de engem eléggé elkeserített a dolog. 

 

Kérdés: létezik, h teljesen természetes tartás (nincs mesterséges világítás, fűtés) és változatos táplálás (gyógyszermentes tojó mellett kapnak zöldet, almát, egyéb magokat, jolovit és almaecet) mellett is csak 1-2 évig élnek? 

hamvasat Creative Commons License 2017.07.04 0 0 14534

Jópofa verebek :-)

Előzmény: Omosimama (14533)
Omosimama Creative Commons License 2017.07.03 0 0 14533

Csináltam néhány képet a fürjekről. Nem ketrec, földön vannak, és ha néhol beázik, még sárban is tapicskolhatnak. 

     

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!