Keresés

Részletes keresés

venuto Creative Commons License 2010.02.05 0 0 574
http://www.youtube.com/watch?v=kRl9rclCVR0


na, ezek még a RevoxPopuli szivét is meglágyítanák . . .
sapirico
venuto Creative Commons License 2010.02.01 0 0 573
http://www.youtube.com/watch?v=6F2da6l1MhI
venuto Creative Commons License 2010.01.30 0 0 572
Hellóka .
Van egy hifialisten Vác mellett , nála lefényképeztem a 4 (!) Hypermaxát ( akkor eladni akarta őket , szerinTEm kimehetsz hozzá meghallgatni őket , hátha elad 2-t , mert annyi hangfala van , hogy a fal nem látszik már ). Majd mutatok itt róluk fotókat ( ezt a rovatkát is úgy csináltam , mint amilyen a másik itteni rovatkám , a Ritka Lengyel Autók Klubja ( R.I.L.A.K. ), vagyis gyűjtőjellegű , nincs offolás ). Fogsz 1 képen 32 drivert látni . . . .
Sapirico , a rovatalapító , aki szereti a farmotoros R5-ösöket
Előzmény: R5GTLésALPINET (571)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.26 0 0 571

Szia!

Róla van szó. Ahogy a mondás szól, jól és olcsón dolgozik ...

Hypermaxról csak a H2000 fórumban és a Sztereo rádiók szervízkönyvében olvastam eddig.

Én "csak" kis-, semi-slim toronnyal meg Merkury-val rendelkezem az Unitra mezőnyből.

Az egyik régi Renault alpine turbo márkatársnál még volt a régebbi, talán WSH ??? elemekből álló torony. Anno azt is nézegettem de végül csak kb 1,5 autónyi alpine turbo alkatrészt hoztam el végül, a torony maradt.

Üdv.

Előzmény: venuto (569)
venuto Creative Commons License 2010.01.26 0 0 570
Barátom .
Az Unitra Merkuryt nem kell tesztelni . Ahogy egy Rollszit sem . Nálam meg lehet hallgatni , de előtTE körzetorvosi igazolást kell hozni , hogy nem vagy-é szentimentális , mert akkor lehet , hogy könnyek fognak a valaha a spacc Mester tulajdonát képező , de utána nékem ajándékozott Merkuryt hallva , fojni le orcádon , a hangninőség oly jó . KeresheTEd te azt az erőlködőt , ami az emberi hangot íly semlegesen tudja adni vissza , közben meg annyira klasszikus zenerészletező is . Valaha írta ide Valaki , hogy miért jó a Merkury , mert mi amcsi benne , és megvett licensz , s nem japán tolvajlás , átrakomadíszlécetésakkormármitaláltukkinemafolxvágen . Nékem a lengyelek , amikor a lengyel veterán mikróbuszomba az ő teszveszükön ( a teszveszt is ők találták ki , ezzel először spekulálva ki a módszert , hogy miképp is lehet az etikus embereknek az előfordulási arányát növelni az allegro.pl--jükkel ) keresztül lelőttem egy hangfalpárt , egy pasi elautózott Lengyelország belsejében egy Szombathely--Nyíregyháza távot , hogy a hangfalak ne karcolódjanak a magyarnak , utána elautózott még a Szombathely--Svájc távolsággal egy veterán lengyel motorkerékpár-találkozóra , csakmert én ott méltóztattam lenni , s mikor kivette a kocsijából , s megkérdeztem , hogy mivel is tartozok , akkor elsápadt . Nálam azért vannak lengyel tárgyak , hogy ha ( bár a családi életem rendezett ) mégis magányosnak érzem magam , akkor ezekre a lengyel tárgyakra gondolok , kicsit gondolatban megsimogatom ezeket a Diorákat , Roksanakat és egyéb Danieleket , és akkor kicsit rendbejön az éleTEm ( magyaroktól kaptam őket ajándékba , ahogy én a lengyeleket mindig szilvafacsemetékkel büntetem ).
A Merkuryt ne vedd meg . Hadd legyen a másé . Néked
meg hadd maradjon meg a Vágy , ami még a tárgyaknál is több , hogy majd egyszer szülinapodra valaki le fogja Néked eccer szállítani .
Előzmény: gaborka8X8 (562)
venuto Creative Commons License 2010.01.26 0 0 569
Szióka .
A "shala" a Shalafi ? Mert ha igen , akkor nagyon örülök , hogy említésbe került
Ő ,
mivel nagyon klassz munkát végzett bemérés téren ingyen nékem , amikor a Videoton Hypermaxomba , az átalakításhoz kértem egy bemérést . A munka remek lett , még az őáltala kifizetett postaköltséget sem volt hajlandó elfogadni . Ritka ma a keresztény szellemben tevő .
sapirikócska
Előzmény: R5GTLésALPINET (558)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.22 0 0 568

Szia!

Az áthangoláshoz három dolog kell, áthangolandó készülék, hozzáértés és megfelelő műszerek. Ebből a háromból én csak az elsővel rendelkezem. A másik kettővel csak a szakemberek rendelkeznek.

Ha esetleg tudnál ajánlani valakit, aki ezt hajlandó normálisan megcsinálni emberi áron akkor azt megköszönném.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (567)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.22 0 0 567
A Merkury receiver FM rész áthangolása viszonylag egyszerűen megoldható.
Négy hangolt körös tuner van benne, szembekapcsolt varicap diódákkal van megoldva a hangolása. Valószínűleg az eredeti kapcsolás CCIR sávra lett tervezve, így első lépésként a hangolt körök párhuzamos fix kapacitásait célszerű eltávolítani,illetve csökkenteni, majd újra hangolni a tunert a CCIR sávnak megfelelően.(A skála frekvencia kijelzése sajnos ettől még nem változik meg).
Egy gyenge pontja van a vevőnek gyárilag, mégpedig a frekvencia mászása, elhangolódás. Ennek az oka a hangolófeszültséget előállító tápfesz, illetve a varicap diódák kapacitás változása a hőmérséklet változás hatására.
Különben elég korrekt, korszerű vevőt csináltak a lengyelek abban az időben. Az FM kf erősítő és demodulátor(szorzódemodulátor) két tranzisztorral és egy Hitachi gyártmányú HA1137W IC-vel van megvalósítva.
A sztereó dekódolást egy Hitachi HA1156W típusú IC végzi.
A hangfrekvenciás modifikációt el lehet és érdemes végezni a HFM. leírása alapján.( HFM 11.szám, 1983/1)
Előzmény: R5GTLésALPINET (564)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.22 0 0 566

Ez már kicsit OFF, mert nem Unitra, de receiver.

Az igazán jó "szocialista" (Dán/Magyar) receiver a Dansk 3F-T3535  a TUNGSRAM-tól.  De ez már nem is a 80-as évek, hanem még 1979.

 

R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.22 0 0 565

Mivel a HFmM CD mindig alejátszóban van Unitra Merkury:

 

11. Bemutatjuk

    A  várva-várt  Orion  torony, váratlanul érkezett új hangszedők és egy
    váratlanul jó receiver.

 

HiFi Magazin 5. 1981/1.
 
 
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.22 0 0 564

Szia!

Közben írtál te is. Nos akkor valóban vadássz kis Unitrára.

HB-1 is más kategória mint az én hangfalaim. A HFM CD-n a bemutatjuk rovatokat pörgesd végig, mert én is csak onnan tudnám megmondani melyik számban van. A Merkury volt elsőként (???), később a  mini unitra (12 szám 1983/2) és a Semi-slim (Hifi mozaik 4 1988/1).

 

A Merkury már nem receiver, mert keleti sávos volt és nem igázán hangolták azokat át anno, így már csak erősítő, kicsit kevés bemenettel. :-)))

 

Arra azért figyelj, hogy eredeti STK 077-es végfokok legyenek benne, mert azt már jó ideje nem gyártják és esetleg mással pótolhatták.

Nekem még eredetivel javított van (kb. 20 évig hevertek egy fiókban beépítésre várva) és sikerült egy tartalék párt is szerezni hozzá, viszont az áthangolása nálam sem az igazi a rádiórésznek sajnos.

Üdv.

Előzmény: gaborka8X8 (562)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.22 0 0 563

Szia!

Nem akartam belekötni az értékelésedbe.

Magamat idézve:

"Szerintem a hang alapvetően a hangfalakon múlik és a nálam működő hangfalak talán még nem azok a kategóriák, ahol az erősítők eltérései nagyon megmutatkoznak."

 

Nekem nincs lehetőségem más hangfalakon összehasonlítani, így nálam "szűkebb keresztmetszet" a hangfal a rendszerben ezért nem is hallom az eltéréseket.

 

Nálad viszont már más a helyzet, a kategóriákkal jobb hangfalak miatt az erősítők eltérései is észlelhetők a rendszerben. Ott már olyan eltérések is észlelhetők amiket nálam képtelenség észrevenni és az én fülem sem olyan már mint régen.

 

A minihifi az nem "tesco gazdaságos ÜBERGAGYI", talán 99-ben még nem is nagyon volt TESCO.  Hanem egy már nem létező SONY szalonban vásárolt a kategóriájában viszonylag tisztességesen megcsinált termék 1999-ből. Kicsit magasabb árkategóriával és 11 éve gond nélkül működik mindene. Viszont paraméterei miatt, a korlátai gyorsan kiütköztek az ifjúkori "álomkészülékek" beszerzése és hallgatása során, így mára már háttérbe szorult.

Üdv.

 

Visszatérve a hozzászóló eredeti kérdéséhez.

Kérdés, hogy milyen hangfalakhoz (és rendszerhez) lesz az erősítő. Mert a nálam lévő "egyenszilárdságú", azaz hasonlóan kommersz hifi kategória :-)))) termékekből összerakott rendszer esetén az eltérések nem lesznek számottevőek SZVSZ.

De minden csak a lehetőségek függvénye, gondolom a Revox és a Studer alapesetben nálad sem Unitra erősítővel megy. ;-)

Üdv.

 

 

 

Előzmény: newnikk (560)
gaborka8X8 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 562

Nagyon köszönöm!

Nem Budapesten lakom, ezért a saját füllel való összevetés nem jön számításba.
Kis Orionom, és kis Unitrám nekem is volt (nem egy időben ugyan), én ellenben tapasztaltam köztük különbséget, mind HS-280-assal, mind HB-1-el hallgatva.
Pont ez miatt a különbség miatt keresem most a kis Unitra erősítőt, mert engem akkor (habár tudjuk, az emlékezet nagyon csalóka), ez jobban emlékeztetett a "menőmanó" hangjára.
Az Unitra nagy toronyban lévő erősítőt nem ismerem, de, amint az itteni hozzászólásokból is kiderült, az inkább felejtős.
Bevallom, nem emlékszem, hogy a Mercury-t hallottam-e valaha is, de nem hiszem, mert én, valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, mindig idegenkedtem a receiver-ektől, és inkább a külön tuner, külön erősítő megoldásokat részesítettem előnyben,(Lehet, hogy felül kellene bírálnom ezt a nézetemet.), de, most, hogy felmerült a gondolat, lehet, hogy mégiscsak megpróbálok meghallgatni egy ilyen Mercury-t.
A HFM CD-m már régóta meg van, sőt jó pár HFM (sajnos nem az összes) pihen szépen bedobozolva a pincében arra várva, hogy egyszer nagyobb lakásba költözzünk, ahol nekik is jut valami őket jobban megillető hely.
Ellenben, addig is megköszönném, ha megírná, hogy a HFM melyik számában tesztelték, a Mercury-t, illetve, melyik számában vetették össze a nagy és kis Unitrát.

Előzmény: R5GTLésALPINET (558)
newnikk Creative Commons License 2010.01.22 0 0 561

Abban igazad van, h a tesco gazdaságos, raklapos, kályhaezüsttel "díszített" műanyag "hifi" nem rúg labdába egyik mellett sem. Azokat egy 50 éves mono csöves rádió (Pacsirta) is megszégyeníti, lényegesen hallgathatóbb.

Előzmény: R5GTLésALPINET (559)
newnikk Creative Commons License 2010.01.22 0 0 560

Az általam említett 3 erősítőt én ugyanazon a hangdobozon, egy ReVox Forum B MkII.-n hallgattam meg a hangszínszabályozók középállásában, jó minőségű orsós magnóval (Studer) hajtva meg, és ugyanabban a szobában. Egy HS9-el és a konyhában nyilván rosszabbul szerepelt volna bármelyik.

Előzmény: R5GTLésALPINET (559)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.22 0 0 559

Szia!

Akkor már csak röviden idézem magamat válaszként :-)))

"Itt jön képbe az ízlések és pofonok kérdésköre,"

 

Tény, én leragadtam a 80-as évek készülékeinél, de pl. még az RFT is jobban zenél, mint a "bohó ifjú fejjel" első jutalmamból megvásárolt távvirányítós LG "mini-hifi" torony. Azóta rájöttem, hogy az ébresztésre kiváló, nézni is jó volt egy ideig, de zenehallgatásra a régiek sokkal jobbak.  Viszont itt is a leggyengébb láncszemek a minidobozok. Ha valamelyik "csúcsdobozomat" kötném rá, biztosan jobban teljesítene ez a mini hifi is (és nem kellene a 2 lépcsős mélyhangkiemelést bekapcsolni rajta). 

Na ez megint hosszú lett.

Visszatérve az Unitrákhoz, szerintem ár-érték arányban ez egyik legjobban megvásárolható régi készülékek az ifjúkori "nyálcsorgatós, kirakatnézős" korszakból. A hazaiak kissé túlárazottak. De már mind kihalóban van sajnos, ezért most kell vadászni rájuk.

Üdv.   

Előzmény: newnikk (557)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.22 0 0 558

Szia!

Szerintem a hang alapvetően a hangfalakon múlik és a nálam működő hangfalak talán még nem azok a kategóriák, ahol az erősítők eltérései nagyon megmutatkoznak.

Én nem hallom gyengébbnek a nagy erősítőt, mondjuk az van előnyösebb helyzetben, mert két Shala által át/újjá épített Videoton DC párt hajt (2050-2550)

A kicsinek meg a semi-slim torony gyári dobozpárja maradt az étkezőben kissé előnytelen elrendezésben (a doboz már nem teljesen gyári, mert kapott egy kis csillapítást az üres belsejébe). de azért ez is jobb mint a gyári alu kisdobozok.

Ha Bp-i vagy akkor a saját füleddel is összevetheted, ha akarod és akkor majd csak magadat okolhatod a választásért :-))).

Orionból én se1025-öt birtokolok (ez még az IC-s), de az most némi bezajosodás miatt szerelőhöz fog menni. Az az irodában zenélt HS 280-on és szerintem ez a rendszer is kb azon aszinten volt mint a többi. De ehez biztos kell az én botfülem is, és a HS 280-as is ami azért mást nyújt mint a vidik, vagynaz Unitra dobozok (nem jobb, csak más karakter). A kis orion torony teljesen máskép zenél pl. a gyári HS-9-es párral mint a 280-párral. Középtartománya erőteljesebb, de a szélek kevesebbek, a 280-as pedig mintha középen lenne kevés kicsit)

Ha "független értékelő kell", akkor szerezz HFM CD-t mert ők is tesztelték anno a kicsi és a nagy Unitra tornyot is.

Viszont ha azt végigolvasod, akkor Unitra Merkury-t fogsz venni, mert szerintuk az még a nagy orion erősítőnél is jobb :-)))

Nekem pl .még az RFT B3010 HIFI dobozok is tetszenek, amit ők nem is teszteltek, mert "nem hifi". Az igaz, hogy erőteljesen csalnak a dobozok, de szerintem kellemesen teszik.

Itt jön képbe az ízlések és pofonok kérdésköre, de ez már így is túl hosszú lett. 

Üdv.

Előzmény: gaborka8X8 (556)
newnikk Creative Commons License 2010.01.21 0 0 557
Sztem a kis orion vs. mini unitra erősítők abban különböznek, h az orion neutrálisabb, míg az unitra színez ugyan, de kellemes módon. Hosszútávon az unitra hallgathatóbb. Az unitra slim torony erősítője gyengébb eresztés mindkettőnél.
Előzmény: gaborka8X8 (556)
gaborka8X8 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 556

Nagyon köszönöm!

A Vaterát én magam is nézegetem már egy ideje, de valóban csak az Unitra nagy torony, illetve annak egyes elemei szoktak feltűnni, de én azt nem ismerem.
Mennyiben különbözik a hangja a nagy torony erősítőjének a kis torony erősítőjéhez képest?

Ui.: Én nem vagyok benne biztos (pedig nekem volt elég sokáig), hogy az Orion minitoronyjának az erősítője jobb, csak abban, hogy más.

Előzmény: R5GTLésALPINET (555)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2010.01.18 0 0 555

Szia!

Jó választás lenne, ha lenne ilyen eladó, de már nagyon régen láttam. A vaterán a nagyobb testvér található csak a semi-slim toronyból (rádióval csatoltan), esetleg egy Merkury. Viszont a kis tornyok erősítői közül max. drágább (és jobb?) orion, illetve a gyengécske  RFT szokott előfordulni. De a nagyobb Unitrát is merem ajánlani, mert olyanom is van a kicsi mellett.

de ha nagy a szerelem, akkor ne add fel, idővel csak akad eladó kicsi erősítő is. Nekem is anno ki kellett várni a találkozást a megfelelővel.

Üdv.

Előzmény: gaborka8X8 (554)
gaborka8X8 Creative Commons License 2010.01.18 0 0 554

"Lengyel szerelembe" esnék egy Unitra minitorony erősítőjével, amennyiben valaki reális áron megválna jó műszaki állapotú "kedvesétől".
Email-em ugyan publikus, de azért itt is közzétenném: gaborka8x8@freemai.hu

Üdv.: gaborka8x8 (Ex Kaporka.Microstudio)

venuto Creative Commons License 2010.01.03 0 0 553

Kedves Spacc .

Ne haragudj , hogy új deaktiválódtam , de  történTEk  dolgok .  Azért  az  a  Jó , hohy  Tik  :  vagytok  . . .A  kiejtés : veszolihh sviont dlá vsisztkihh .

És  még  : Szczęœliwego Nowego Roku !

barátod , Szapi . . .

newnikk Creative Commons License 2009.12.26 0 0 552
Kérdezd bigit, ő a lengyel szakértőnk.
Előzmény: spacc (549)
dzogcsen Creative Commons License 2009.12.26 0 0 551
Mit kellett megérnünk... ha ez így megy tovább...
Előzmény: AudiJo (550)
AudiJo Creative Commons License 2009.12.26 0 0 550

Na nehogy azt mond már, hogy ezt még TE sem tudod?:))))

AJ

Előzmény: spacc (549)
spacc Creative Commons License 2009.12.25 0 0 549

Viszon kívánjuk néked kedves sapirico!

 

ps. leírnád fonetikusan, hogy hogy is kell ezt kimondani?

Előzmény: venuto (548)
venuto Creative Commons License 2009.12.24 0 0 548

Wesolych swiat dla wszystkich  !

 

sapirico , a rovatkaalapító

Előzmény: JaqA (547)
JaqA Creative Commons License 2009.12.23 0 0 547
Boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánok!
venuto Creative Commons License 2009.12.21 0 0 546
Baloldalt van ánglius meg dajcsi verzió is ezen ólengyel rádiókról :

http://www.muzeum-techniki.waw.pl/educd/index.php?page=ekspozycje/stale/radiotechnika

Másfelôl mindenkinek kegyelemTEljes Szentestét kívánok .
( jóvannna , Azoknak is , akiknek nincs otthol valami kis lengyel akuszTIka ).
Sapiricotok
spacc Creative Commons License 2009.12.08 0 0 545
Nu, akko' most ixok egyt a medvének az bőrire.... naon szívesen!   :DDDDD
Előzmény: Sutherland (544)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!