Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.24 0 0 5430

Kedves Jozsi!

 

Koszonom valaszod. A vesembe latsz! Tenyleg bizonyitani szeretnek, a felsofok szamomra is olyan "magasnak" hangzik, pusztan azert irtam igy, mert talan meg igy lehet a legjobban megerteni, hogy mit szeretnek. Tehat nem kell tokeletesen beszelnem, viszont olyan szinten igen, hogy szakszovegeket is megtudjak erteni, erdemben el tudjam kezdeni tanulni a szakmam nyelvet, hogy sikeres felvetelit nyerjek. A tizenvalahany honapot is csak azert irtam, mert vagy ugy csinalom, vagy tobb, mint 2 evet varok a felvetelivel, ha elsore nem megy, es az bevallom, nekem mar tul sok lenne. Mivel szakmam nincs, eddig csak egyetemista voltam, ezert erdemben dolgozni se tudnek, es igy mar eleg meresz, talan emiatt is panikolok. Jovo nyaron be kell bizonyitanom egy tobb lepcsos vizsga kereteben,hogy en kepesek leszek itt folytatni a tanulmanyaim, ez alatt meg kell tanulnom alaposan a nyelvtant,tarsalognom kell tudni, es meg hozza jonnek a szakszavak,es rengeteg konyv bemagolasa emiatt.:S  Igyekszem neha napjan elfelejteni, hogy tanulnom kell, bar mindennap lelkiismeretfurdalasom van az az igazsag. Itthon tanulok kb 4 orat, igaz azt szunetek nelkul(nekem nem megy szunetekkel,mert kozben elusstulok). Aztan ott a tanfolyam, fogalmam nincs 8 orat, hogy fogok kibirni, anno Magyarorszagon csak 5 orasak voltak a tanfolyamok egy masik nyelvbol,de mar az is tobb, mint sok volt nekem, a 3. ora utan en mar csak testben voltam ott. Igaz ott is utaztam elotte 2 orat, mire beertem mar ki votlam merulve. Az egyetemen sokkal egyszerubb, mert ugye valtozatosabbak az orak, nem mellesleg ott ertem, hogy mit mondanak.

 

Na igen, ez meg egy nagy felelem reszemrol, hogy a tanfolyamon a nyelvtant eroltetik, ami nem gond, csak hat pont ez az egyetlen, amit itthon is megtudok tanulni egyedul, a kommunikacio egyedul az ami jo egy ilyen tanfolyamban. Az egyetemen is azt mondtak, hogy napi 8-10 ora lenne az idealis, es akkor nem lesz gondom jovore.:O Es ha az embernek nincs mas dolga ez eleg egyszerunek hangzik,de nekem meg 1 nap se sikerult ezt megoldani. Orulnek meg tanacsoknak a tanulassal kapcsolatban, mert nem vagyok lusta, csak nem tudom elkepzelni, hogy hogy valosithatom meg ezt a napi 8-10 orat, ha egyszeruen 4 ora utan az agyam mar K.O., ferjem tom vitaminokkal, napi 1-2 orat intenziven sportolunk, de valahogy megis ilyen hamar kifulladok. Bizom benne, hogy ez csak kezdeti nehezseg. A tanfolyam is olyan,hogy az ottani 5 ora, az kevesebbel er fel,legalabbis Magyarorszagon ezt ereztem, a tanar is azt mondta, hogy a kijelolt cel csak ugy teljesitheto,ha otthon meg 3 orat intenzivebben foglalkozunk az anyaggal,mint a tanfolyamon. Hisz ott hallod egyszer, de nem ismetelgeted magadban,nem rogzul, csak "ismerkedtek" a dolgokkal, ami persze konnyebb kozosen, de az ra tanulas nelkul hamarabb illan el,mint amivel otthon egyedul megszenvedtel.

 

Hanyadik oldal korul talalom a leirasod a tanfolyamrol?:D Ne haragudj, hogy megkerdezem,de gondolom nem kell ecsetelnem,hogy miert, bar vegig szerettem volna olvasni a forumot, meg csak par oldalig jutottam el, eleg hosszu.:)

Előzmény: Törölt nick (5429)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.24 0 0 5429

Szia, kedves csak egy user, üdv erre. Ha szabad megjegyeznem, valóban tanácstalannak, kissé görcsösnek tűnsz, és emellett olyan érzésem van, hogy sietsz valahová, bizonyítani szeretnél. Nyugi. (Ha nem így van, akkor azonnal elnézét kérek, de előtte azért nézz mélyen  magadba.)

Véleményem szerint nyugodtan használd ki az ingyenes tanfolyamot, utazás mellett is. Használd ki a lehetőségeidet, tévé, net - az előttem szólók parádés segítségeket hoztak fel - és közben ne felejts el szünetet tartani. Nem szabad huszonnégy órában tanulni, mert néhány hét után belebolondulsz. Legyenek napjaid, amikor elfelejted a finnt, hogy aztán másnap újult erővel tudj belevágni! Különben állandó stresszben fogsz élni, hogy miért nem tudom én ezt még mindig?

A legtöbbünknek a tanulás soha nem áll meg, a 15 hónap alatt felsőfokú - ezt is érdemes elfelejtened. Teljesen és maximálisan elegendő, ha eljutsz az egy és egynegyed év alatt odáig, ameddig folyamatos tanulással sikerül. Félreértés ne essék: tizenpár hónapnyi folyamatos és lelkiismeretes tanulással igen jó szintre el lehet jutni. Talán az áhított felső fokra is, ezt nem tudom: én nem tartok ott, Téged meg nem ismerlek. Egyébként is, ez a "mindent", illetve "felsőfok" amolyan megfoghatatlan dolgok.

Mindenki finn makogással kezdte, és ide a rozsdás bökőt, hogy mindenki vétett olyan hibákat, amin ma fejet fogva nevetünk.

 

Egyébként én jártam ingyenes tanfolyamra, nagyjából egy iskolaévig tartott heti két alkalommal, késő délután másfél óra hosszáig. Aki fórumozik, annak már valószínűleg unalmas, annyit emlegettem már. Szinte csak nyelvtan volt, sokszor a felét sem értettem, nem láttam át a logikáját, belezavarodtam. Viszont mindent leírtam, később fellapoztam, megértettem. Cseppet sem bántam meg.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (5428)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.24 0 0 5428

Szia!

 

Koszi! Latszik, hogy nem vagyok nagy forumozo, igyekszem tagolni, meg rovidebben is irni, ha kepes vagyok ra.:D  

Orulok,hogy irtal, vegre valaki, aki volt tanfolyamon is. Hat igen, ettol is tartok, a tavolsag csak amiatt problema, mert felek, hogyha beszelnem kell nem fogok tudni, es nem fogok tudni par honapig, amig egy eros alap szintre el nem erek. A masik felelmem az,hogy lassu, en nem kerulhetek lassu csoportba, mert azt mondtak 8 oras lesz a tanfolyam(elvileg csak ilyenek vannak) +2-3 ora utazas, es akkor otthon en mar nem nagyon fogok ra max 1 oracskat tanulni, ami akkor segit, ha egesznap haladtunk ezerrel, mert ha nem kerulok vissza elsore az egyetemre, akkor tuti meghulyulok.Igen, cserfes a neni, csak mindig elfelejti, hogy en nem tudok finnul, mert csak beszel es beszel es beszel, az en fejemben meg csak a kerdojelek korvonalazodnak.:D

 

Milyen nemzetiseguekkel voltal tobbnyire? Nem mintha mervado lenne,csak kivancsisag. Jol kijottel veluk? Tehat szamodra a tanfolyamon nem sokat dobott a nyelvtanulason? Persze biztos segit kommunikacio teren, de nekem ezt most tenyleg nagyon meg kell fontolni,bar ugy nez ki jarni fogok, aztan imadkozom, hogy jo csoportot fogjak ki. Ha ti mar nem voltatok kezdok, akkor az is lenyegesen egyszerubb, el nem tudom kepzelni en, hogy fogok x honapig barkivel is kommunikalni ott.:S Egynyelvu tanfolyamon voltal?

 

Mi nagyon eszakon vagyunk, Oulu kornyeken.... Es te?

Előzmény: pertsi (5427)
pertsi Creative Commons License 2012.01.24 0 0 5427

Szerintem használj ki minden lehetöséget nem csak a tanulásra hanem arra is hogy emberek között lehess. Ez a világ végén vagyok szerintem elég rövid ideig romantikus, utána belehülyül az ember. Ha szomszéd néni cserfes és van sok ideje akkor használd ki :) Egyébként merrefelé van az a világ vége?

Én voltam bevándorlók/munkanélküliek részére tartott nyelvtanfolyamon, nekem lassú volt, de fizettek is érte meg addig nem is ültem otthon. Sokan nem tudtak angolul és ez nem igazán volt probléma, igaz ez nem teljesen kezdö csoport volt.

 

(Néha nyomj egy-két enter-t, akkor olvashatóbb a hosszú írásod :) )

 

Előzmény: Törölt nick (5426)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.24 0 0 5426

Szia!

 

Tul vagyok a soron!:D Bocsi, igazad van, en sem latom a kerdeseimet, pedig annak indultak. Azt hiszem a tobb napos alvatlansagom megmutatkozik a soraimban,hat nagy volt a szam mikor kijottem, most kicsit ossze .......magam. Megprobaltam felsorolni a pro es kontra erveket a tanfolyam mellett es ellen, es ennek remenyeben vartam valakit, aki jart oda, es tudna segiteni,hogy igy megeri vagy sem, mert ha a kozelben lenne nem gondolkodnek rajta,de igy elegge stressz helyzetbe kerultem miatta. Kozben tegnap tovabb gondoltuk a ferjemmel, elvileg nagyon korlatozott ferohelyes, szoval lehet foloslegesen gondolkodom:D, de megnyugtatott,hogy en tuti kapok helyet, es ne izguljam tul, szoval, ha lesz helyem,akkor elkezdem, de orulnek tapasztalatoknak. Amit megtudtam eddig, hogy 2 lepcsos jelentkezesi folyamat van ra, es gyakorlatilag csak az kap helyet,akinek abszolut semmi munkaja,viszont a szakmaja mar annyira piackepes,hogy nyelvtudassal mar tuti el tud majd helyezkedni, ami azert erdekes, mert ha valaki abszolut nem dolgozik,akkor hogy tartja itt fenn magat. Nyilvan vannak paran hasonlo helyzetben,mint en, de azert az nem mernem allitani,hogy rajuk szabtak ezt a tanfolyamot. Egyebkent te mikor jossz ki es helyileg hova? Hany eves vagy? Csaladdal jossz? Miert pont ide?? Johetne mar valaki a kozelembe is.:D Itt en helyi latvanyossag lettem, mert kulfoldit max teveben latnak. Na, ez nem azt jelenti, hogy sokan erdeklodnenek irantam,csak olyan furcsan neznek, mondjuk a szomszed neni kifejezetten cserfes.:D Amit kihagytam,hogy a 15honapban mar boven benne van az is, hogy a szakszavakat tudnom kell,tehat joval rovidebb annal, jelenleg itthon tanulok, majd meglatjuk mi lesz.

Előzmény: dn_bacsi (5425)
dn_bacsi Creative Commons License 2012.01.23 0 0 5425

Szia, először is igyál egy sört.

Ne pánikolj, ne görcsölj. Jó helyen vagy, bár én lehetnék ott.

A hozzászólásodból az ijedtséget tudom levenni, meg azt, hogy nem értem, mi a kérdés. 15 hónap elegendő lehet egy jó nyelvtudás elsajátításához. Menj ki emberek közé, mosolyogj, mutogass, próbáld azt a pár kifejezést, amit tudsz és több, mint valószínű, hogy segíteni fognak. Én így csinálnám: otthon az yle puhe-t hallgatnám: http://yle.fi/puhe/ (jobb felső sarokban a "Kuuntele lähetystä" gomb, és szól a jó kis finn rádió, lassan, tanulhatóan), de sokat mászkálnék kint az emberek között, utcán, piacon. Megszólítanék, akit csak lehet. Kérdeznék ügyetlenül, előbb-utóbb bele lehet jönni, senki ne mondja, hogy nem :)

Sok sikert, remélem, hamarosan megyek én is :)

Előzmény: Törölt nick (5423)
dn_bacsi Creative Commons License 2012.01.23 0 0 5424

Ja, én is jócskán A2 alatt vagyok :)

Ööö, lehet, hogy összetévesztesz vkivel, de a gépkezelői stimmel. (A többesszám nem :D  ) Végül is nem kezdtem el, mert nagyon sok kavicsba került volna a tanfolyam és nem is kaptam olyan visszajelzéseket, hogy megéri. A Selektánál van jelentkezésem, várom, hogy jelezzenek, de vaktában kimenni nem merek, mert egy esetleges kudarc csődbe döntené a létemet.

Egyedül indulnék majd, egyelőre M.o.-on vagyok, de már nagyon ég a talaj a lábam alatt. Sok mindennek össze kell még jönnie, remélem, év közepéig sikerül ugrani...

Előzmény: Ivan66 (5421)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.23 0 0 5423

Sziasztok!

 

Azt szeretnem megkerdezni, hogy volt e mar kozuletek valaki a finn munkaugyi kozpont altal meghirdetett/kijelolt nyelvtanfolyamokon? Meg pontosan nem tudom, hogy mukodik ez az egesz, de a ferjem annyinak mar utana jart, hogy elvileg jarhatok ilyesmire ingyenesen, es amig nem dolgozom, addig kaphatok ezert bizonyos juttatast is, illetve talan ismerosokre lelhetnek ez ezert jo otletnek tunik, mert rajta es a csaladjan kivul senkit se ismerek itt. Ha minden igaz jovoheten lesz ideje velem eljonni es akkor tobbet is megtudok errol, de addigis orulnek, ha olvashatnek tapasztalatokat. A nagyon nagyon minimalis szintemrol van 15 honapom felsofokra felfejlodnom,mert az egyetemet itt szeretnem folytatni. Ez szerintetek mennyire realis, ha azt nezem, hogy szinte mas dolgom nincs is csak a finn nyelvet tanulni? A nyelverzekem atlagos, vagy talan egy picit jobb, ha abbol indulok ki, hogy elotte is kulfoldon eltem, es ott hogy boldogultam. A tanfolyammal kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok, mert nem tudom, hogy ezek egyaltalan kulonboznek e azoktol a tanfolyamoktol, amikert komoly osszegeket kell fizetni, vagy szinte semmiben, es tenyleg egy finn ferfi hazastarsa reven ennyivel konnyebben indulok, hogy legalabb fizetni nem kell erte, vagy csak nagyon minimalis osszeget. A masik dolog, amit nem sikerult meg eldontenem, hogy maradjak itthon es a ferjem altal vasarolt konyevekbol-tobb kurzus csomagot is beszerzett- tanuljak, kombinalva tv, radio hallgatasaval, es persze beszelgetni is tudnek a parommal, igy anyanyelvi emberrel tanulhatnek, aki segit, amiben tud. Vagy menjek el a tanfolyamra, ami tobb okbol problemas, egyreszt, mert nem tudok finnul, de meg angolul se (sose tanultam iskolai keretek kozott, de meg azt is az iden bepotolom lesz ra idom), a ferjemmel egy harmadik nyelven kommunikalunk. Mondhatnank, hogy ez nem lenne baj, biztos van egynyelvu tanfolyam, de ha belegondolunk, akkor gyakorlatilag en ott senkivel se fogok tudni kommunikalni, ami elegge frusztralo lehet, fogalmam sincs milyen egy egynyelvu tanfolyam, tehat lehet, hogy nem is haladnek olyan gyorsan, mint itthon, es ami a legjobban aggaszt, az az, hogy meg 4 honapig egy picike falucskaban fogunk lakni, utana megyunk Helszinkibe, tehat muszaj lenne tavolsagi busszal jarnom-kelnem naponta, amit mar 5 evig ateltem anno, akkor se volt kellemes, mivel az utazast nagyon rosszul viselem, rendszeres hanyinger stb, mire oda erek ahova kell, mert epp annyira faradt vagyok, hogy ne tudjak koncentralni, ami meg ugye a nyelvtanulasnal nem art. Bar igy az elejen kenyeskedonek tunhet, de tenyleg egyszeruen nagyon nehezen viselem, ami nagyon rossz, nem a korankeles miatt, hanem magat az utazast nem birom. Igy naponta kb 2-3orat kellene osszesen utaznom, de ami ezt meg megfejeli, az az, hogy mivel semmilyen nyelven nem tudok, amit itt hasznalnak, ha valami bajom lesz, vagy csak szimplan meg kellene ertenem valamit egy varatlan szituacioban, akkor erre keptelen lennek, a parom meg nem szaladgalhat el a munkabol miattam, es mivel angolul se tudok, igy sajnos.... Igazabol ez a fogondom, mert emiatt nagyon felek, viszont masfelol lehet nagyon jo lenne, ezert szeretnek tapasztalatokat olvasni. Magyarorszagon sajnos nekem a ketnyelvu tanfolymok se jottek be, igaz otthon ellustulok, de a tanfolyamokkal folyton az volt a bajom, hogy nem az en tempomban haladunk(vagy tul lassan vagy tul gyorsan), illetve az a tipus vagyok, aki hiaba ul 5 orat ott, valahogy a lenyeges valtozast az otthoni ratanulas mutatta mindig meg. Nem mondom, hogy nem segit a kommunikacio a tobbiekkel, mert segit,kenyszerit a hasznalatra, viszont mivel nekem most idore kell felkeszulnom, ezert tenyleg nem mindegy, hogy napi 5 orat aktivan tanulok es tenylegesen haladok, vagy csak jatekosan tanulgatok lassan valakikkel esetleg egyedul. Jo hosszu lettem, remelem valaki tud adni valami tanacsot, mert elegge ram ferne. Szivesen olvasnam azt is, hogy ki mennyi ido alatt milyen szintre jutott el, napi hany orat tanult, es milyen modszerrel.

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.22 0 0 5422

Szeretném megjegyezni, hogy mindenki, aki nem finn anyanyelvű (ők is, csak még aprótalpúként) A1-es alatti szintről indult.

 

Mindenki.

Előzmény: Ivan66 (5421)
Ivan66 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 5421

Köszi!!

Ezek szerint mi A2// alatt vagyunk:-(... Te-Ti hol tartotok?A gépkezelőit végül megcsináltad?Indulás időpontja??Vagy már ki is jutottatok?

Előzmény: dn_bacsi (5420)
dn_bacsi Creative Commons License 2012.01.22 0 0 5420

Nyelvtudásnak valami besorolási fokozata,  A1 amolyan "makogásszerű kézzel-lábbal", de pl. el lehet indulni erre (oldal 1/3-ánál a táblázat):

http://en.wikipedia.org/wiki/Common_European_Framework_of_Reference_for_Languages

 

 

Előzmény: Ivan66 (5418)
sevra Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5419

Sziasztok, erdeklodni szeretnek van e kozuletek olyan aki Tamperen vagy esetleg Nokiaban lakik? Udv! :)

Ivan66 Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5418

A2....ami nem is tudom,hogy kb mit jelent

Előzmény: pertsi (5417)
pertsi Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5417

Azt írják hogy milyen szintü - nem szakmai - finn nyelvtudás kell a tanfolyamhoz?

Előzmény: Ivan66 (5416)
Ivan66 Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5416

az előbb nem jött össze: szóval:1x Magyarországi konzultáció- nyelvi anyag a szakmai kezdő szinttől a szakmai felsőfokú szintig,-szint felmérő vizsgák szóban és irásban,-az elvégzett szintnek megfelő bizonyitvány.-digitális formában

Előzmény: pertsi (5414)
Ivan66 Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5415

Szia!

Találtam:-) Olyan lehetőség ahol azt irják:

-1 x Magyarországi meghallgatás

Előzmény: pertsi (5414)
pertsi Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5414

Ez milyen nyelvtanfolyam? Interneten megtanulni finnül nekem érdekes vállalkozásnak tünik. Nekem a 990 euró eléggé lehúzás szagú, de attól függ mi van benne.

Előzmény: Ivan66 (5411)
pertsi Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5413

Egyrészt ajánlott visszaolvasni pár hónapnyit a fórumból ha még nem tettétek meg.

Másrészt kicsit kifejthetnétek hogy mit jelent nektek a "Bármilyen lehetőség" és az "elsősorban magyar családhoz mennénk" :) Különösebb képzettség nélkül leginkább takarítói állásra lehet esély, ami nem egy leányálom.

 

Finn nyelvtudás / itteni hiányszakmában képzettség / magyar szemmel nézve nagy pénztartalék megfelelő kombinációja nélkül nehéz lesz.

Előzmény: Tigriscicus (5412)
Tigriscicus Creative Commons License 2012.01.20 0 0 5412

 

Sziasztok!

25 éves Fiatal házaspár keres munkát külföldön. Bármilyen lehetőség érdeklne minket, de elsősorban magyar családhoz mennénk, ha van rá lehetőség. Aki tud valamit az kérem írjon nyugodtan.

Ivan66 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 5411

Szia!

Konkrét kérdés:-szerinted 990 Euró nyelvtanfolyamra (internetes,eü szakmai),mennyire átlagos ár odakint????Van-e valakinek ilyenirányú nyelvtanulási tapasztalata??

Előzmény: Törölt nick (5409)
Harmaa Creative Commons License 2012.01.15 0 0 5410

Sziasztok, egy ismerősöm január 22-én vasárnap, indul Magyarországról vissza Finnországba autóval. Ő egymaga lesz, ezért ha valaki 22-én akar kijönni, akkor vegye fel vele a kapcsolatot. 1 -2 ember + csomag befér a kocsiba. Érdeklődni itt: gorgergo@gmail.com

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.15 0 0 5409

Ertem,hogy mire gondolsz, es nagyon nem is csodalkozom. Marmint azon,hogy szeretnetek mashol elni. Termeszetesen nem ugy erettem,hogy 1 evig csak ugy eldegeljetek itt munka nelkul,en is 1-2 honapra gondoltam, mert mar az is egy kisebb vagyon, ha mindent osszeszamolok. A megelhetes itt nagyon sokba kerul otthoni penztarcaval, mondjuk szerintem nem csak otthonival... Franciaorszagban kb ugyanennyit kap az orvos,mint itt, de ugy osszessegeben kb kicsit tobb,mint fele ennyibol kijon a megelhetesed. Ez szinte majdnem minden szakmanal igaz.  Egy szo, mint szaz,  az teny, hogy a fizetes-ar viszony nem itt a legjobb.

 

Nem tudom meg mi okosat irhatnek, mindenesetre, ha valami erdekel, van konkret kerdesed,akkor megprobalok segiteni.

Előzmény: Ivan66 (5408)
Ivan66 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 5408

Szia!

Közösen olvasgatjuk,mert közös a cél....kint élni és dolgozni hosszútávon!Valamikor a tavasszal szeretnénk neki vágni,pontos célunk még nincs,először valószinű Iván megy,aztán ha már tisztázódtak a viszonyok,a közelébe mennék én is,addig a hátországot biztosítom:-)...Tapasztalatom az akad,lassan 20 év,és pont ebből láthatod,hogy elegem van már abból ami itt zajlott,zajlik most is,és szinte kergetik el innen az embert...Megtakarításunk....ebből a fizetésből??:-)Pár hónapra talán elég,nem nagyok az igényeink.

Előzmény: Törölt nick (5407)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.15 0 0 5407

Szia!

 

Nem tudom, hogy elfogadjak e a kepesitesedet,de egy honositasi probat meger,amennyiben almaid munkaja,es nem csak ideiglenesen szeretnel apolonokent tevekenykedni.

 

Idosek otthonat nem tudom, de tarsalgasi szinten ott is lenned kell finnbol.

 

Mikor jottok ki? Melyik varosba mentek?  Mekkora tapasztalatod van a munkadban? Mert bar nem mindig ez a legfontosabb, karodra nem valik, ha van az biztos. Ha a parodnak lesz munkahelye,vagy van megtakaritott penzetek,akkor neked az egeszsegugyben celszeru lenne itt kint keresgelni. Remelem nem irtam tul homalyosan,mert most Gyongyinek szoltak a soraim, elozo hozzaszolasomban viszont Ivannak, gondolom felvaltva hasznaljatok.

Előzmény: Ivan66 (5404)
Hell1979 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 5406

De jó, hogy az elküldöm gomb megnyomása után eltűnt az irományom :/ De akkor mégegyszer:

 

Kimiről még ezt találtam: http://andrasimelinda.atw.hu/espoo.html

 

Tamperét én is tudom ajánlani, imádom azt a várost.

Amúgy mivel jöttök? Mármint Finnair/Malév vagy Wizzair? Mert ha Turkuba repültök Wizzairrel, akkor nyilván Turkut érdemes megnézni (bár nekem a belváros annyira nem jött be, a szigetvilág biztos szebb). Meg tehettek egy Turku-Tampere-Helsinki kört. Bár én egy 4 napos úton biztos, hogy csak egy vagy max. két városba mennék el (személy szerint Helsinki ésTampere), mert ilyen nagyvárosokat nem lehet fél nap alatt körberohanni. Vagyis lehet, csak nincs sok értelme. De persze ez a ti döntésetek.

Előzmény: babyloo (5402)
Ivan66 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 5405

Ehhhhh,azt még elfelejtettem,hogy szakmából csak 4 és  inkább 5-ös jegyeim voltak:-))

Előzmény: Törölt nick (5401)
Ivan66 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 5404

Köszönöm a gyors és kimerítő választ!!! (kicsit neki is keseredtem),de nem adom fel....sajna én nem diplomás vagyok,érettségim van egészségügyi szakközépben szerezve és OKJ-s felnőtt-szakápoló,intenzív th szakasszisztens és pszichiátriai és mentálhigienés szakápoló,az összes végzettségem.(4+3 év) Nem tudom ezek a végzettségek odakint jelentenek-e valamit. Nyelvet pedig csak a finnt kezdem "ugatni" és valaha az oroszt tanították nekem.....ezzel nem tudom milyen esélyem lehetne,de hátha valamelyik öregekotthonába még foglalkoztatnának.Ha lenne valamilyen ötleted,kérlek oszd meg velem!!!!!Köszi előre is !!!Gyöngyi

Előzmény: Törölt nick (5401)
Ivan66 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 5403

Szia!

Nem erre alapozom a kintlétem,de elgondolkodom melyik-milyen gépre szerezzek meg még jogosítványt.Laptopból nekem nincs szükségem újra,csak a magyar használtcikk vásárlással már fürödtem be,ezért gondolkodtam a kinti vásárláson.

Előzmény: pertsi (5395)
babyloo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 5402

Köszönöm a válaszokat és az ötleteket! Ha valami még esetleg eszetekbe jut, várom!

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.13 0 0 5401

Oh, most jut eszembe, hogy meg ehhez kepest irtam vagy egy oldalt.:S Na se baj, most mennem kell, de leirom gyorsan meg a legfontosabb, aztan majd kerdezel,ha szeretnel.

 

Okj-s vagy foiskolai apolono? Mert nem mind1, elobbit honosittatni kell es kerdes sikerul e, mert kozepfoku vegzettsegeknel ez nem garancia. Akkor is meg kell ezt tenni az esetek tobbsegeben,ha "eu"-s bizonyitvanyrol van szo,mert az csak nalunk eu-s, most nem jut eszembe a neve, de olvastam rola sokat,viszont ha neki az van,te biztos tudod. Ha foiskolai apolono,akkor automatikus az elfogadasa a diplomajanak,igy csak le kell fordittatni,es celszeru egy masolatot hozni magyar es finn kozjegyzotol is. Es a legszebb: Nalunk nem nezik a jegyeket, teljesen mind1 a diploma, vagy akarmilyen papir minositese, a lenyeg,hogy legyen. Nos, itt nem igy van, legalabbis az egeszsegugyben biztos. Nem 1 kollegaval beszeltem,akik fiatal palyakezdok, gyakorlatilag 0 tapasztalattal, es most kettot elobb vettek fel, mint egy 5eves, tapasztalt, 0 muhibaval meggyanusitott szakembert. Az indok egyszeru volt: Jobb jegyekkel rendelkeztek. Egy magyarnak ez lehet megdobbento, de nekem itt azt mondtak,hogy ez megszokott, ez nem jelenti azt, hogy a nem kitunovel vegzett szakemberek mar lehuzhatjak magukat, mert nyilvan akkor a mar emlitett tapasztalt kolleganak se lenne 5 eves munkaviszonya, csak annyit tesz,hogyha nem vagy egy szaktekintely,akkor bizony eloszor a jegyeket nezik es csak masodszor azt, hogy tenylegesen hany evet dolgoztal mar. Tehat, ha akad egy jelentkezo is, akinek szembetunoen jobb jegyei voltak nalad-itt most nem arrol beszelek,ha valaki vegig 4-es volt es 2 publikacioval 10 eves tapasztalattal rendelkezik,akkor elobb veszik fel a 4.6-os atlaggal rendelkezo palyakezdot-akkor valoszinuleg nem teged fognak felvenni,ha csak nincs valami nagy szerencsed.

Előzmény: Törölt nick (5400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!