Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2006.12.20 0 0 241
"Sok párolt zöldség lesz, főtt vagy párolt soványhús, és gyümölcsök!"

Aha, szóval pont az az étrend, ami egyszer már nagyon nem vált be és ami mellett sokat hízott? (Valszeg házon kívüli nassolással, mert otthon túlságosan csökkentetted a bevitelt; de még így is elég kevés lehetett ahhoz, hogy éhínség-üzemmódba kapcsoljon a szervezete és tartalékolásra törekedjen mindenekfölött.) A szakértők szerint egyetlen makronutriens-csoportot sem szabad teljesen kizárni, a szénhidrátot és a zsírokat-olajokat sem; épp csak meg kell keresni a "jó" változataikat és mértékkel fgyasztani.

"Hízlaló kaja, sütikék meg nasikák pedig nem lesznek otthon. Mert nem veszek!"

Eddig azt a benyomást keltetted, hogy már régóta nincsenek... Próbáltatok már egy-két hétig (persze átlaghéten, nem karácsonykor!) kajanaplót vezetni, ami tartalmazna kivétel nélkül mindent, amit eszik, pontos mennyiségekkel? Egy ilyennek a birtokában már pontosabb képe lenne az orvosnak v. dietetikusnak, hiszen valszeg az összes elhízottól azt hallja, hogy hiszen ő nagyon keveset eszik, és ez többnyire nem lehet igaz. (Anyósom -- 140 fölött -- is ezt állítja magáról, de ha nála vagyunk, csak nézünk, mennyi mindent kap be gyorsan és számolatlanul.)

Elnézést a közhelyért, de ezt a tanácsot azért ismétlik olyan sokszor, mert valóban hatásos: egy pontos kajanapló birtokában már meg lehet tervezni a fokozatos és hosszan fenntartható fogyáshoz szükséges energiadeficitet, ami kb. 500 kcal/nap. Az egyensúlyi állapothoz képest kihúzol 250 kcal-nyi élelmiszert (ez kb. egy pohár gyümölcsjoghurt és egy dobozos kóla) és hozzáadsz 250 kcal-nyi mozgást (nagyon testsúly/stb./-függő, nekem pl. 20 perc a sífutógépen, jelentősen elhízottnak jóval kevesebb). De tényleg az úszással és egyéb vízben űzhető mozgásokkal kellene kezdenie, az kímélőbb az izületekre és gerincre, mint bármi, amit a szárazon csinálhat, a TV-nézést is beleértve! (Ugye, nem olvastad el a linket, amit betettem tegnap?) A víz jó barát!

Ha nem mutattak ki szívizom-problémát, a vizesedés elleni hagyományos eljárásnak működnie kellene: nátriumszegény étkezés, plusz bőséges vízivás. Gondolom, a doki is ezt ajánlhatta nektek.


Előzmény: F.S.ancsi (239)
F.S.ancsi Creative Commons License 2006.12.20 0 0 240
Köszi! Igen olvastam itt a fórumon erről a ballonról. Utánanézünk ennek is , aztán majd meglátjuk! Ünnepek után találkozik a dokival, és megbeszélik, hogy mit lehet tenni!
Majd aztán jövök és mesélek! Kár, hogy Ducika így eltűnt! Érdekelne, hogy van szegény!
Előzmény: Peszti 689 (238)
F.S.ancsi Creative Commons License 2006.12.20 0 0 239
Akkor úgy látszik félreértettelek :-)! De pont az lenne a lényeg, hogy esetleg ülve is tudjon mozogni valamit, mert mióta így vizesedik a hasa nagyon fáj a háta! Pár hónappal ezelőttig nem volt gond a sétával, de mivel a víz nehezebb mint a háj, sokkal jobban húzza a hátát! Legalábbis szerintem.
Olvastam ducika hozzászólásait, pont ezért tartok ettől a gyűrűtől. Félő, hogy sok kellemetlen procedúrának teszi ki magát fölöslegesen! No meg nem is olcsó mulatság! Egyébként felovastam neki is, miket írt Ducika, úgyhogy tudja, hogy így sem lesz sétagalopp, de talán annyival könnyebb, hogy egy rossz pillanatában nem tudja magát teleenni. Hízlaló kaja, sütikék meg nasikák pedig nem lesznek otthon. Mert nem veszek! Akkor sem ha megsértődik! Nem lesz és kész. Vagy elsétál saját maga a boltba! De ahhoz viszont túl lusta! :-) Sok párolt zöldség lesz, főtt vagy párolt soványhús, és gyümölcsök! És ma vettem neki búzakorpát is! :-)
Előzmény: Lefogyok (237)
Peszti 689 Creative Commons License 2006.12.20 0 0 238
Szia!
Nem tudom, mennyire jó ötlet, de nézzetek utána a gyomorballonnak is! Nem akkora műtét, olcsóbb, egyszerűbb, talán nem olyan szenvedés mint a gyűrű, nekem személy szerint jobban tetszik.
Előzmény: F.S.ancsi (236)
Lefogyok Creative Commons License 2006.12.20 0 0 237
Mondjuk én nem ülve gondoltam :))) Hát igen, valóban csak magára számíthat, más nem tud helyette lefogyni. A gyűrű legfeljebb segíthet ebben. Ha segít! Olvasd el duccika hozzászólásait. Ő szegény folyamatosan éhezik vele, ráadásul elköltött rá egy csomó pénzt. Az édesség meg így is simán lemegy. Meg folyékony, pépes dolgokkal is be lehet vinni rengeteg felesleges kalóriát, szóval nem biztos, hogy van értelme. Milyen diétát tud hosszútávon tartani?
Előzmény: F.S.ancsi (236)
F.S.ancsi Creative Commons License 2006.12.19 0 0 236
Ez a szivacsdolog nagyon jó ötlet, így ülve is tudna gyalogolni! Kipróbáljuk! Egyébként most ő is ezt mondja, hogy nincs mese diétáznia kell! Csak kár, hogy ennyi üres kört kellett futnunk, és a helyzet folyamatosan romlott. Az elején nagyon elkeserítette az orvosok lekezelése, és teljesen elhagyta magát. De most végre belátta, hogy csak magára számíthat. Amúgy elég nagy az akaratereje, úgyhogy remélem menni fog neki! Bár úgy néz ki, hogy ezt a gyomomrgyűrűt meg akarja próbálni (sajnos). Köszi a bíztatást :-)!
Előzmény: Lefogyok (235)
Lefogyok Creative Commons License 2006.12.19 0 0 235
Nem gondoltam, hogy ekkora a gond, de azért az jó, hogy legalább mozogni tud valamennyire. Ha ilyen ügyes, hogy fogyott már ötven kilót is, akkor újra menni fog! Egészen alacsony szénhidráttartalmú diétát nem próbáltatok? Az ilyen nagy súlyfeleslegnél sokaknak segít, meg a víz is könnyebben ürül a segítségével. Persze jó lenne az orvosi felügyelet, bár ha ennyire nem működnek együtt... S esetleg próbáljatok ki valamit mozgásügyileg, lehet, hogy elsőre mókásan hangzik, de segíthet. Vékony, de rugalmas szivacs a földre leragasztva/szögelve, s kezdjen el szépen, óvatosan helybenjárni. Első héten akár napi öt perccel kezdve. Fokozatosan emelni az időtartamot, akár percről-percre, akár pihenőkkel is. Később már vígan gyalogol odakint is. Ez a vízhajtásban is segít. Csak ne hagyja, hogy még jobban elhatalmasodjon rajta, mert egyre nehezebb lesz. Szurkolok!
Előzmény: F.S.ancsi (234)
F.S.ancsi Creative Commons License 2006.12.19 0 0 234

Hát sosem volt nádszál alkat, elég vastag a csontozata is. 195cm magas, amíg volt ideje a rendszeres mozgásra tartotta a 100 kilót. Akkor nagyon jól nézett ki, nem volt rajta semmi fölösleg. Aztán szép apránként felszedett 20-30 kilót, bár igazából ez még nem okozott semmi problémát, simán végigdolgozta állva az egész napot. Aztán úgy kb 3 éve úgy gondolta le kéne adni pár kilót. Elkezdtünk diétázni: sok zöldségleves és főzelék soványan elkészítve, hús csak főzve vagy párolva és sok gyümölcs. Ekkor kb 1-2 hónap alatt felugrott rá úgy 30 kiló (a diéta alatt!!) és azóta is szépen fokozatosan hízik. A zsíros kajákat nem szereti, egyedül az édesség a gyengéje, de azt sem eszik rendszeresen, csak hébe-hóba. Fogyott ő már 50 kilót, tudja mit lehet és mit nem. A legnagyobb probléma most a vizesedés. Mióta a lábát fáslizzuk az szépen javul, viszont megáll a víz a hasfalában, és szinte napról-napra láthatóan növekszik a hasa. A vízhajtó sem segít ezen, és nem tudnak rá semmi megoldást javasolni, csak annyit mondanak, hogy fogynia kéne, akkor talán a víz is jobban el tudna vezetődni. De ez egy ördögi kör. Mióta így vizesedik a hasa, nagyon fáj a dereka, pár méter után úgy érzi majd beszakad, ergó egyre kevesebbet mozog, így nyílván a hízás is gyorsabb.

Szóval ezalatt a 3 év alatt rengeteg orvosnál jártunk, de állítólag minden rendben van, minden lelete normális. 3 év után most mérték meg a súlyát, eléggé le is döbbentem. Én úgy 180-nak saccoltam, de a mérleg 265-öt mutatott!

Előzmény: Lefogyok (233)
Lefogyok Creative Commons License 2006.12.19 0 0 233
Nekem is ez tűnt fel, hogy elküldi a nőt, de azért gyomorgyűrűt javasol, holott nem is ismeri a beteg étkezési szokásait. Ha a párod tényleg nem eszik sokat, akkor biztos, hogy nem a gyűrű a megoldás szerintem. Leírnád, hogy általában miket és mennyit eszik? Mekkora súlyról van szó és milyen magas?
Előzmény: F.S.ancsi (232)
F.S.ancsi Creative Commons License 2006.12.19 0 0 232
Persze, voltunk ott is! 2 vagy 3 éve járunk orvostól orvosig, de senki nem tud segíteni. Sőt legelőször az endokrinológus javasolta a gyűrűt, csak az nem tetszett, hogy meg sem várta a vizsgálatok eredményét, és már ezt akarta "ráerőltetni". Többnyire nem veszik komolyan, azt hiszik, hogy rengeteget eszik. Pedig nem így van. De a legszomorúbb az, hogy sok orvos kifejezetten lekezelően bánt vele. Sőt volt egy doki , aki azt mondta menjen el futni! Amikor már a járás is nehezen megy neki! Hát ennyit az orvosokról!
Előzmény: H_G (230)
H_G Creative Commons License 2006.12.19 0 0 231
Egy fickó, aki 270 kilóról fogyott le csak természetes módszerekkel:

http://www.myfooddiary.com/Charles/

Amikor elkezdte, minden, amire képes volt, 20 perc gyaloglás volt egy medencében. Ezt növelte naponta egy perccel, később már kocogni is tudott a vízben; most meg már változatos módokon tornázik, 5x2 órát minden héten.

H_G Creative Commons License 2006.12.19 0 0 230
Attól, ha a lipid-osztályon nem értik a hormon-problámáját, még az endokrinológián lehet, vagy már ott is voltatok?
Előzmény: F.S.ancsi (228)
Lefogyok Creative Commons License 2006.12.19 0 0 229
Sziasztok, A múlt héten volt a Fókuszban egy riport egy azt hiszem, 260 kilós nővel. Nagy nehezen bejutott a kórházba, ahonnan Pados hazaküldte, mivel nem fért volna el a kórházi ágyon. Azt mondta neki, hogy kezdjen diétázni. Végül a tűzoltók vitték fel a második emeleti lakásába, mert nem bírt felmenni a saját lábán. Azért elég furcsa, hogy egy ilyen beteget elküldenek, szerintem az csoda, hogy kibírta a szíve a hazautat. Ennek is gyomorgyűrűt javasolt, de csak azután, hogy már fogyott valamit. Gondolom, ha képes lenne saját erőből fogyni, már megtette volna. Szerintem simán indokolt lett volna abban a pillanatban befektetni egy ilyen embert nem?
F.S.ancsi Creative Commons License 2006.12.18 0 0 228

Sziasztok!

Ma reggel fekerekedtünk a párommal, hogy befekszik 1 hétre a Szent Imre kórházba, a lipid-osztályra. Nagyon bíztam benne, hogy ott végre majd jól kivizsgálják, és megmondják, hogyan tudna lefogyni. Annyi történt, hogy megnézték a korábbi leleteit, és mivel azok teljesen normális eredményt mutattak azt mondták, hogy ennyi. Látszik ugyan rajta, hogy genetikailag is hajlamos a hízásra, és biztos van hormonproblémája is, de azt nem lehet kimutatni, hogy pontosan mi, és így kezelni sem lehet. Mivel ráadásul nagyon nagy a túlsúly, nem is javasolná a 600 kalórás diétát, amit ott csinálnak. Tehát menjen inkább haza, és próbálja meg elintézni, hogy berakják neki a gyomorgyűrűt. Ezt mondta az orvos! Bár nem értem mi a különbség, hogy nem eszik, vagy nem TUD enni. Egyébként sem eszik sokat, és nem is szarokat! Én tartok attól, hogy a gyomorgyűrű nem lesz megoldás!

Ducika mivan veled? Sikerült már fogynod valamit? Mesélj egy kicsit kérlek, én nagyon félek ettől a gyűrűtől!

Affiliate Creative Commons License 2006.12.12 0 0 227

amikor a doki emésztési pőroblémákra a szotyizást ajánlotta.

 

Hát ez kurva szomorú vazze, hogy csak szotyizást tud ajánlani, mást nem is tud. Sajnos a dokik abszolút hülyék táplálkozásból. Fingjuk sincs az egészről.  Csak megkérdezik mi a bajod, megmondod, nyomban fölírják a gyógyszert. Ehhez értenek csak sajnos.....Ebben  éppenséggel nem a dokik hibásak, hiszen egyetemen ezeket tanulták, helyes táplálkozásról lófaszt se.

 

Persze azt hozzáteszem, tisztelet a kivételnek. De ez olyan ritka, mint teveszar az Antarktiszon.

Előzmény: Törölt nick (226)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 226
Anyukám 25 kilót hízott fél év alatt, amikor a doki emésztési pőroblémákra a szotyizást ajánlotta. Nem evett többet, csak napi egy-két marék szotyival próbált segíteni a gondján.
Nehogy elhidd, hogy az aki folyamatosan rágicsálja, az nem fog meghízni tőle.
lzleo Creative Commons License 2006.12.12 0 0 225
"Tessék leszokni a folyamatos rágcsálásról, főleg a szotyiról meg a tökmagról, mert azok aztán baromira hízlalnak."
"Egyrészről a szotyiban és tökmagban mi a rossz? Hogy olajos magvak és teli van esszenciális zsírsavakkal? Ezek jó kaják, persze ami szar, cukrozott, hízlaló termékek, röhögve megeszitek." - Részben egyetértek veled, én sem osztom egészen a fenti véleményt. Szerintem ezek a magvak azért jók, mert az éhség általában hullámokban tör elő, tehát időnként jönnek olyan holtpontok, amikor az ember már nehezen bírja. Ezeken a holtpontokon egy marék tökmag könnyen átsegít, viszont mivel elég lassan fogyasztható, így a bevitt kalóriamennyiség sem számottevő. Persze az viszont igaz, hogy a folyamatos olajosmag-rágcsálás tényleg hízáshoz vezethet.
Előzmény: kiralycobra (218)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 224
Helló! Kardot ki:)))
Előzmény: Peszti 689 (223)
Peszti 689 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 223
Tudod, akik itt panaszkodnak és szenvednek a kilókkal, azoknak van elég bajuk, nem hiányzik a te lenéző, kioktató stílusod!
Örülj neki, ha nem jársz hasonló cipőben, és ne durrogjál itt!
Előzmény: kiralycobra (222)
kiralycobra Creative Commons License 2006.12.11 0 0 222
Az első pár mondat szólt neked. De gratulálok, hogy a tökmag hízlal :)
Ez nem agresszivitás, itt mindenki magábafordul ha nem nyálasan magyarázik vki?

Az, hogy hogyan mondom a tényen nem változtat egy cseppet sem.
Előzmény: Törölt nick (220)
TamásD Creative Commons License 2006.12.11 0 0 221
Hihi, ezt eltaláltad. Aki gyomorgyűrű beültetésre adja fejét (és a hivatalos utat követi), az előbb hosszas procedúrán esik át, megjárja a belgyógyász anyagcsere szakrendelését, itt először diétával majd gyógyszerekkel próbálják lefogyasztani, többször jár pszichiáternél, és csak ha ezek egyike sem használ, illetve a beteg megfelel a "ducisági" kritériumoknak, illetve úgy tűnik, akkor kerülhet sor a műtétre. Persze aki nagyon akarja, az megkerülheti a hivatlos sorrendet.

TamásD
Előzmény: Törölt nick (217)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 220
Na ne legyen már ekkora arcod ember. Miért nekem címezted a leveled? Nekem nincs gyomorgyűrűm, mert nem szorulok rá.
Ha agresszív kedvedben vagy, menj el a barátaidhoz és azokkal szívózz drága!
Előzmény: kiralycobra (218)
emmy4 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 219
Nekem NINCSEN gyűrűm, és pont hogy segíteni szeretnénk neki... Nem tudom lejött-e neked. Duccikának azért nem kéne rágcsálnia, mert állandóan rágcsál nem érted? Akkora súlynál mint neki van nem lehet elkezdeni mozogni, először a kajálását kéne rendbe raknia ebben egyetértünk. Jó hogy így osztod az észt, de ha hiszed ha nem én utánna néztem a dolgoknak. Igen jóminőségű kaja és sok mozgás, és én ezt meg is tudom csinálni mert 10 kiló plusszal küzdök és nem 50-nel. De meg kéne már érteni, hogy van akinek kell ilyen segítség, és ha ez használ valakinek akkor ez is egy megoldás. Van akinek, valamiért ( te nem tudhatod, hogy miért) félrecsúsztak az evési szokásai, rossz beidegződéssé vált valami, ha így segíteni tudnak rajta akkor oké, nem? A gyűrű egy ideiglenes megoldás ki lehet venni, ha normalizálódik a dolog. A beleszólásról meg annyit, hogy ha ennyire undorodsz az akaratgyenge embrektől, akkor miért írsz be ide?
Előzmény: kiralycobra (218)
kiralycobra Creative Commons License 2006.12.11 0 0 218
"Tessék leszokni a folyamatos rágcsálásról, főleg a szotyiról meg a tökmagról, mert azok aztán baromira hízlalnak."

Eddig csak olvasgattam és ráncoltam a homlokom, meg néha beájultam, de ez amit műveltek...

Egyrészről a szotyiban és tökmagban mi a rossz? Hogy olajos magvak és teli van esszenciális zsírsavakkal? Ezek jó kaják, persze ami szar, cukrozott, hízlaló termékek, röhögve megeszitek.

Agyban kellene egy kicsit rákoncentrálni. Meg talán nem összevissza enni. A fő idiotizmus pedig ha vki gyomorgyűrűt csináltat. Igazad van, "beszűkíttetem, hogy vízen kivül más ne tudjon lemenni!!", legalább utána nem lesz több gondod. Minden teher majd a családodra terhelődik.
"néha egy kis ropit vagy pirítóst rágcsálok", talán ezek nem kellenének. Miért is nem lehet normálisan enni? Túl rossz? Túl természetes?

Amikor elkezdted felszedni a kilókat, nem gondolkádtál mitől is lehet? Vagy hogy tenni kellene ellene? Most már mindegy, elrontottad! Betettél vmi szart, aztán attól várod a megoldást, miközben ugyanolyan szarul zabálsz.

Szerinted a szervezetednek a koplalás kell? Miből fog felépülni a szervezeted, ha nem adod meg neki ami kell? Ezért vagy beteg, ezért vagy hájas! Fájó szavak? A szervezeted most mindent visszaad amit évtizedeken keresztül tőled kapott! Most visszaadja 10xeres áron, mint a mesében!

Tényleg szeretnél fogyni, vagy csak idejössz, hoyg sajnáljanak és tömöd magadba a ropikát? Mert az aztán tényleg kell neked! Nehogy értelmeset egyél! Hiába eszel sokat, ha a minőségi tartalma nulla, 0! Az emberek jórésze alultáplált bármennyit eszik is, mert szemét minőségű. Szemét kajától semmire sem fogsz menni. Gyenge vagy, beteg, hájas, fáj a fejed, derekaf, szívproblémák, ez kell neked?

Amig akaratgyenge vagy semmire sem fogsz menni. Talán talpra kéne állni, nem gondolod? Lehet, esetleg lefogysz ettől a szartól, de még mindig alultáplált leszel. Sőt, mivel kevesebbet tudsz enni. Nem gond, majd 50 évesen beledöglezs és a gyerekeid majd nem tudják megmutatni az unokájukat! Ezt akarod? Vagy azt, hogy midnenki sürögjön forogjon melletted és várják kivánságodat, mert olyan beteg vagy hogy az ágyból nem tudsz kikászálódni? Ez aztán az élet! Jó úton haladsz, gratulálok az akaratgyengeségednek! Tudod, hogy baj van, de mégjobban tönkre teszed magad!

És aki nem tudja mit beszél, az inkább ne ajánlgasson és tiltson semmit, mert mégrosszabbat művel, mintha csöndbe maradt volna. Utána kéne nézni, hogy miről beszélünk, ez az internet mindent megtaláltok! De inkább sirtok helyette, hogy nem megy! Minden csak rajtatok áll, más nem segíthet, még ilyen szar sem!

Ez ám az ember az evolúció csúcsa, az állatvilágban egyediek vagyunk! Csak mi tudjuk tönkretenni a szervezetünket ennyire dúrván!
Előzmény: Törölt nick (214)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.10 0 0 217
igen! ha én lennék aki ezeket a gyűrűket beülteti, minden jelentkezőt előbb alapos pszichológiai vizsgálatnak vetnék alá.Szerintem ez a gyűrű nem lehet megoldás egy depressziós, vagy egy kényszerevő számára.
Előzmény: emmy4 (216)
emmy4 Creative Commons License 2006.12.10 0 0 216
Jó de ha meg valóban pszichológiai problémája van akkor nem sokat tudunk neki segíteni, max tanácsolni, hogy gondoljon nézzen utánna. Szerintem a gyomorgyűrűs orvosnak több felelősége lenne ebben.
Előzmény: Törölt nick (214)
emmy4 Creative Commons License 2006.12.10 0 0 215
Hát igen, én is gondoltam rá hogy lehet hogy nem ártana 1 pszichomókus, de nem mertem javasolni. De szerintem is valami egyéb probléma lehet...
Előzmény: Törölt nick (214)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.09 0 0 214
Na figyelj ide duccika! Lehet, hogy Neked is mint sokunknak, a se..berúgás hiányzik.
Akkor most én képletesen se..berúglak!
Ha így folytatod, nem hogy az unokáidat, de a gyermekeidet sem fogod sokáig látni.
Tessék leszokni a folyamatos rágcsálásról, főleg a szotyiról meg a tökmagról, mert azok aztán baromira hízlalnak.
Abban sem vagyok biztos, hogy nincs egy kis pszichólógiai gondod. Gondoltál már arrra, hogy felkeress egy szakorvost? Mert szerintem a kényszeres evés simán ráillik arra, amit leírsz magadról.
Ugye nem akarsz 450 kilósan, ágyhozkötötten "élni"?????????
Nos minden szem szotyi előtt amit bekapnál, gondolj arra, hogy van valaki, aki most megrótt a zabálásért! duccika! Ne egyél egész nap! Saját magad teszed tönkre!!!!
emmy4 Creative Commons License 2006.12.09 0 0 213
Próbáltál iszogatni, eszegetés helyett? Pl.: teát, ízesített vizet, ha nagyon ég a gyomrod tejet? Mikor éhesnek érzed magad, igyál egy pohár valamit, attól tuti elindul a fogyásod.
Előzmény: duccika (212)
duccika Creative Commons License 2006.12.08 0 0 212
  Csokiról szoktatom le magam, ezért napközben szotyit meg tökmagot eszegetek ha rámjön, amúgy  néha egy kis ropit vagy pirítóst rágcsálok, nem lehet hú de zabálni, nem megy le...
Előzmény: emmy4 (211)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!