Keresés

Részletes keresés

Yfel Creative Commons License 1999.08.16 0 0 11
Ja nekem mondtak, hogy egyszer kiprobalom a Linuxot, akkor a Winnel mar csak szenvedni fogok... nem hittem el mert azt konnyu hasznalni... mostmar latom, hogy a rebootra gondoltak :) Negyedannyi ido alatt fel lehet egy Linuxot rendesen rakni mint egy Win98-at :)
A masik: Tud valaki nekem ajanlani olyan office-csomagot amelyik elszalad az en konfigommal is? Mert a SO nekem nagyon nem jon be, le is szedtem.
spreadshit mar van, meg text-editor, mar csak beszamolokeszito kellene, meg valami olyasmi ami kompatibilis a suliban az Office97-el... elore is kosz.
En talaltam dolgokat, de azok kozul mindegyik fizetos volt, en pedig szegeny diak vagyok :)

Yfel

TaXiN Creative Commons License 1999.08.16 0 0 10
Ja a StarOffice-nak kell 40 MB, de 64 MB-on mar eleg gyors. Asszem az a baj, hogy olyan fejlesztoi rendszert hasznalnak ami nem az eroforrasminimalizalasra, hanem a hordozhatosagra megy ra.
Rol Creative Commons License 1999.08.16 0 0 9
Yfel!

Lassú a SO 5.1: a P100-as notebookomon is baromi lassú (abban is 32 mega RAM van). Sajnos nem tudom, hogy lehetne felpörgetni (P II-n 128 mega RAM-mal már egész jó ;-)

Programfejlesztés: vannak IDE-k, érdemes megnézni pl. az xwpe-t, xcoral-t (az előbbi nekem jobban tetszett).

Virus: Linuxos vírusok nemigen léteznek. Ennek egyik oka az, hogy a Linux ügyel a biztonságra: minden programot elszigetelten futtat egymástól, nem enged pl. a filerendszerhez hozzápiszkálni, nem lehet a rendszerfileokat manipulálni, stb. Persze, ha root jogokkal dolgozik az ember, bármit elkövethet, pl: a az összes file törlése egy jól irányzott parancs: cd /; rm -rf * Ezt ne próbáld ki :)

Win* reboot: ugye milyen röhejes? Főnököm, mikor az NT alá telepít valamit, mindig rebootulnia kell, míg én naponta min. 5 progit felteszek és leszedek minden baj és reboot nélkül :), ráadásul az NT 1-2 óra alatt indul el (PII 400, 128 mega RAM). Ugyanolyan gépem van és nagyságrendekkel gyorsabban jön bé a Linux. Na mind1!

BYe
Rol&

Yfel Creative Commons License 1999.08.15 0 0 8
Koszi szepen, tenyleg sokat segitettetek a SO 5.1 telepiteseben :)
Problemam mar csak a futo programmal van: Olyan lassu, hogy az mar idegesito. Legalabb 3 perc mire betolti a desktopot (idegesito meg, hogy nagyon Win feelingje, van, de legalabb egesz jo) es utana ha onnan akarom borzolni a netet, akkor rohejesen lassu...
A konfigom: P210 32MBram (ez utobbiban lehet a gond...)

A masik az, hogy rajottem a fejlesztesre: egy texteditorban kell beirnom a programot, es utana a gcc-vel leforditani... ez volt nekem annyira fura... hogy nem olyan volt, hogy beirom, hogy gcc, es bejon egy olyan compiler, mint mondjuk a Winben a Borland C++ Nincsen egyebkent valami ilyesmi is? Mert nekem ez a TextEditoros otlet nem tetszik annyira... bar van ertelme mert legalabb addig sem foglal egy rohadt nagy compiler annyi eroforrast... :) ez nalam foleg eleg fontos egy ilyen gagyi geppel :)
Na szoval a lenyeg, hogy kezdek belejonni a dologba, csak hat kerem minden kezdet nehez... de ez meg annal is nehezebb volt... kezdek beleszokni, hogy el kell olvasni a Readme filet telepites elott, mert nem ugyanaz mindegyik mint a Winben.

Mas: Van-e szuksegem virusirto programra? Irnak e egyaltalan virusokat Linuxra? Ha nem akkor miert nem?

Koszi
Yfel

Ui.: Tegnap felraktam egy Win98-at, de eleg szanalmas volt, hogy minden telepites utan ujra kellett inditani.... inkabb le is toroltem... jo lesz az a hely meg valami ertelmesre is :)))

HaZe Creative Commons License 1999.08.12 0 0 7
Nos, igen, ez a pakolosdi dolog egy kicsit szokatlan lehet a win platformhoz szokott embereknek. Szoval, az RPM csomagokban levo file-okat a rendszer szetszorja: minden a helyere, a doksikat a doksi konyvtarbe (/usr/doc), a programkonyvtarakat a tobbi melle (/usr/lib), a futtathatokat meg a bin konyvtarakba: /usr/bin, /usr/sbin, /bin, /sbin, /usr/local/bin, /opt/x/bin, szoval nagy a kaosz, de ezek a konytarak benne vannak a PATH-ban, tehat nem kell odamenni elinditani a progikat, csak beirod a nevuket. Ha Suse-d van, akkor a Yast-al, ha RH-d, akkor a glint-el lekerdezve a csomagokat, kiderul, melyik az indithato file-juk (azok, melyek valamilyen /bin helyre kerulnek). Ha forraskodbol csinalsz progit, te allithatod be, hova keruljenek. Ha ez nem menne, ne csinalj 'make install'-t, hanem a letrejott file-okat masold be egy altalad letrehozott konytarba (az esetek 80%-ban mukodik, a tobbiben azert nem, mert a forrasban voltak elore beallitott konytarak).
Hegylako Creative Commons License 1999.08.12 0 0 6
Helló !

A StarOffice file-jait az /opt/Office50 alatt találhatod. A csomag telepítése után az soffice (/opt/Office50/bin) paranccsal tudod indítani a telepítést. Utána ugyanerre már maga a program indul. Legalábbis nálam így működött (SuSE 6.1). A C fejlesztői kérdésre nem tudom a választ, én magam nem fejlesztek (még :), de alaphelyzetben miden csomaghoz van egy alapértelmezett hely, ahova telepíti magát. Ezt a kicsomagoláskor ki is írja. Talán onnan megtudható, hogy hova pakolta fel.

Remélem segítettem.

Hegylakó

Yfel Creative Commons License 1999.08.12 0 0 5
Ok, akkor mostmar az install megy, akkor most megint van egy kis gond: Szoval kicsit szokatlan, hogy nem csinal nekem programkonyvtarakat, es nem tudom, hogy a StarOffice-nak a file-jait hova tette... alapesetben ez nem is erdekelne, ha legalabb tudnam, hogy mi a neve a SO5 programfilejainak, hogy legalabb el tudjam inditani. Valaki tudna segiteni nekem ebben?
Es az, hogy hol talalom meg az indithato file-oknak a neveit, mert szeretnem hasznalni a C fejlesztoi programomat, de nem tudom azt sem, hogy mivel tudnam elinditani....

Remelem meg nem vagytok faradtak segiteni :)

Yfel

HaZe Creative Commons License 1999.08.10 0 0 4
Kedves Yfel

Aszongya, hogy (valószínűleg) egy forráskóddal van dolgod, s azt nem egyszerűen felinstalálni kell, de le is kell előtte fordítani. Általában szokott benne lenni egy INSTALL vagy egy README file, abban leirják a pontos menetét. De ha nem lenne, vagy nem tudnád elolvasni, úgy szokott menni a dolog, hogy:

./configure v. setup
ez beállítja a dolgokat úgymint oprendszer, stb...
./make
ez lefordítja a cuccost
./make install
ertelemszerűen...
(esetleg még ./make clean , ez letisztázza a forrást)

Sok szerencsét

Yfel Creative Commons License 1999.08.09 0 0 3
Koszi szepen... akkor mostmar kezdem erteni... eddig ugyanis azt hallottam, hogy a Linux kicsit gazdasagosabban banik a memoriaval mint a Win, es kicsit meglepodtem, hogy lazan felzabalta az egeszet.... :)))
Ja mondtam mar, hogy baromira tetszik, csak egyszeruen keptelen vagyok felinstallalni meg mindig az icq-t? Eljutottam a kitomoritesig hala az elso segitsegnek, de onnantol kezdve megintcsak meg vagyok love.... :) Asszem van meg mit tanulni, de ez a rendszer legalabb tecc...

Yfel

Legba 8-) Creative Commons License 1999.08.09 0 0 2
Netscape, Menuben: Edit->Preferences...->Appearance->Fonts
Itt megoldhatod a problemadat.
Memoria: a gnome sokat fogyaszt belole. masreszt a rendszer cache-nek allokalja az osszes szabadot, es a mikor szukseg van ra, akkor dinamikusan visszaveszi tole.
Yfel Creative Commons License 1999.08.09 0 0 1
Koszi a segitseget. A NetScape-es problemamra nem tudsz veletlen valami megoldast?

Akkor van itt egy masik is: Megpedig az, hogy 32MB ram van a gepemben, ami tudom, hogy nem tul sok, de amikor megneztem a system info-ban a memory reszt, akkor elegge ledobbentem, hogy semmi programot nem hasznaltam es a rendszer mar megevett 98%-ot a ramombol es 13%-ot a swap file-bol... es fogalmam sincs, hogy miert? Normalis dolog ez, vagy csak nagyon elszurtam valamit?

Yfel

Rol Creative Commons License 1999.08.09 0 0 0
Hi!

A gnomeicu-0.63.tar.gz:
Ez egy gzip-pel tömörített file. Menj be a /usr/local/src könyvtárba és add ki a "tar xvfz /utvonal/gnomeicu-0.63.tar.gz" parancsot. Ezzel kitömöríted a filet. Ezután biztos találsz valami README filet, amiben leírják hogy kell telepíteni (pár lépés csak).

BYe
Rol&

Yfel Creative Commons License 1999.08.09 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Tegnap felraktam a RedHat Linux 6-ot, es rogton lenne is vele ketto darab problemam. Nezzetek el nekem, hogy nagyon nem tudok semmit, de most valtottam Win98-rol :)

Szoval az egyik problemam az lenne, hogy hogyan lehet a NetScape-ben a fontok meretet megvaltoztatni, mert nem igazan tudom olvasni a forumokat, a masik pedig, hogy letoltottem egy icq-klont ( gnomeicu-0.63.tar.gz ) Es amikor azt mondom a gnorpm-nek, hogy adja hozza az install-listahoz, akkor azt a hibauzenetet kapom, hogy gnomeicu-0.63.tar.gz doesn't appear to be a RPM package

Mit csinaljak, hogy fel tudjam rakni? Ugyanis workstation class install-al tettem fel a rendszert, hogy minimalizaljam az installal jaro fejfajast. Ha ez szamit valamit, akkor GNOME-Enlightment van rajta mint default.

Ha valaki tudna nekem segiteni, akkor nagyon megkoszonnem! Nagyon surgos lenne, foleg az ICQ install!!!

Koszi megegyszer.... ha meg lesz valami bajom akkor eletben tartom ezt a forumot :)

Yfel

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!