Keresés

Részletes keresés

korfolyoso Creative Commons License 2004.09.14 0 0 5
Bordó muskátli az ablakban:
korfolyoso Creative Commons License 2004.09.09 0 0 4

Hoppá!

 

http://www.hhrf.org/hargitanepe/2003/nov/hn031108.htm

 

Legismertebb virágunk, a muskátli

Legelterjedtebb és leghálásabb növényeink egyike az Afrika déli részéről, Fokföldről századokkal ezelőtt hozzánk került muskátli. A Földközi-tenger mellékén, ahol nincsenek fagyok, közönséges gyomnövény. Virágai fehérek, pirosak vagy rózsaszínűek, egész nyáron gazdagon virágzó színfoltjai az ablakoknak, teraszoknak, kerteknek. Tűri a napsütést, port, füstöt, kedvességén kívül ez teszi még igen népszerűvé. Mivel évszázadok óta meghonosodott nálunk, a kertészeknek volt idejük a muskátliváltozatok tömegét előállítani.

Gondozása, szaporítása egyszerű, de mivel dél-afrikai eredetű növény, nem bírja a túlöntözést. Levelei molyhosak, ezért megáll rajtuk a víz, ami rothadást von maga után. Öntözéskor csak a földre juttassuk a vizet, oda is csak akkor, ha a felszíne száraz.

Szaporítása egyszerű, dugványozással történik. A levágott szárat egy napig ne ültessük el, hagyjuk fonnyadni, mert különben könnyen megrothad. A kifejlett muskátlikat ne tegyük 13 cm-nél nagyobb átmérőjű cserépbe, a nagyobb edények ugyanis a levelek túlburjánzását segítik elő virágzás rovására.

A muskátli egyedüli hátránya, hogy nem bírja a fagyot, ezért a mostani időszakban legnagyobb gond az átteleltetés. Ne locsoljuk a növényeket, hagyjuk, hogy a levelek maguktól elfonnyadjanak. A fakuló leveleket szedjük le a szárról. Csak annyira öntözzük, hogy a föld ne száradjon ki teljesen. Másik módszer, hogy kiszedjük gyökerestül a földből, nejlonzsákokba vagy papírba csavarjuk, és lógassuk őket fejjel lefelé.

Tavasszal locsoljuk meg alaposan, a szárát vágjuk vissza 5–6 cm-re, amiből dús hajtásrendszer fejlődik ki.

Hasonlóan hálás, bőven virágzó a kúszómuskátli is, de földből kiszedve, pincében, kamrában nem telel át, elpusztul. Cserépben teleltessük át.

 

POMJÁNEK BÉLA

Előzmény: Törölt nick (2)
korfolyoso Creative Commons License 2004.09.09 0 0 3

Hmmmm??

Szerintem azért eléggé vízigényes is az istenadta, amellett, hogy nagyon szereti a napfényt.

 

OFF

A Bánffy-trilógia nem rossz, különösen a harmadik rész teccett.

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 2
Pár napja hallgattam Bánffy Miklós (gróf-író) rég Marokkóban élő idős lányát, aki meglepetésemre elmondta, hogy odaérkezésekor (1948 körül) az út mellett többszáz (ezernyi?) muskátli virágzott az országút mellett. Ez lehet?
korfolyoso Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1

A szélfogó:

előtérben a virág nélküli (valaki így mondta "kan-") -muskátlik.

Erről valami infó?

Előzmény: korfolyoso (-)
korfolyoso Creative Commons License 2004.09.09 0 0 0

Szintén tavaszi kép:

 

Előzmény: korfolyoso (-)
korfolyoso Creative Commons License 2004.09.09 0 0 topiknyitó

Hiánypótló muskátli-topic.

 

Ahogyan elnéztem sokaknál a képeket a kertekről, soxor meg is ütötte a szememet néhány kósza muskátli kép is. Ide akár önálló fotók is jöhetnek, meg persze tanácsok, ötletek, panaszok.

 

Még tavasszal készült kép a bordóról:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!