Keresés

Részletes keresés

belagyi Creative Commons License 2004.10.20 0 0 17
én leszek itt az ügyeletes hülye. oké? :) mivel szerintem nem éri meg (persze ahol van villany, gáz, csatorna)
korzo Creative Commons License 2004.10.20 0 0 16

Nem-nem. Nem a házon belül keringeted a levegőt, hanem .... ááá inkább egy konkrét példa:

 

Tehát létezik olyan levegőcső, aminek valami kerámia van a belsejében.

1. fázisban kifele szívjuk rajta a levegőt a házból a szabadba (persze ilyenkor egy másikon meg befele), és a házból kimenő meleg levegő felmelegíti a kerámiát.

2. fázisban megfordul az áramlás, és akkor a kintről beszívott hideg levegőt a csőbenlevő kerámia felmelegíti.

 

Ezekkel a rendszerekkel kb 2 óránként illik kicserélni a ház teljes levegőjét.

Előzmény: FLA (12)
belagyi Creative Commons License 2004.10.20 0 0 15
arról nem is beszélve, hogy milyen zsilip kell a ki-be jutáshoz? :))))
Előzmény: FLA (12)
belagyi Creative Commons License 2004.10.20 0 0 14

villanybojler nincs. a melegviz is gázos :)))

 

este megnézem. de rendes megtérülési számítást akarok! :)))))))

Előzmény: vikiviki (4)
korzo Creative Commons License 2004.10.20 0 0 13

Helyes helyes :-)

 

Bővítsünk az Autonóm házzakkal is, de ne mossuk össze feltétlenül a kettőt.

 

Saját dolog: Tehát adott a ház B30ból lepukkant nyílászárókkal, semmi normális hőszigeteléssel. Első lépés, mivel a belső elrendezés se jó, a teljes belső szétverése. Tehát mondhatni, a kész falaktól, meg tetőszerkezettől indul a móka. Mivel ha hőszigetelés ígyis-úgyis (no ezt hogy kell leírni? 8-) csinálni kell, akkor már nem feltétlenül kerül (remélem!) sokkal többe megcélozni a k=0,2-t. És akkor... :-))))))

Előzmény: vikiviki (9)
FLA Creative Commons License 2004.10.20 0 0 12

Egy kérdésem van: az oxigénháztartásról mit tudnál mondani?

Mert az egy dolog, hogy házon belül cirkuláltatsz és így kvázi hőt takarítasz meg, de botanikus kertet kell csinálni a házból, hogy az O2-t szinten tartsd?

Előzmény: korzo (7)
Begyus1973 Creative Commons License 2004.10.20 0 0 11

igen-igen-igen!

most várok, mert mindig akkor születnek a válaszok, mikor írok!

 

Előzmény: vikiviki (9)
Begyus1973 Creative Commons License 2004.10.20 0 0 10

Viki!

teljesen igazad van a passzívházakkal: valószínű én csaptam le a témára az én szemszögömből, de miért nem lehetne összekötni a kettőt?!

Amúgy a 13 M elég jól hangzik, pláne ekkora házra! Mesélnél kicsit még róla? Puritán vagy kényelmes-luxusos? (nekem tetszenek a puritánok is, csak az ára miatt kérdezem!) Vagy ha olyan segítőkész-mutogatós a tulaj ,(és miért ne lenne az?), akkor ő tudna segíteni konkrétumokkal? Van címed-telefonod?

A napcellák gyártási szennyeződésében biztos van igazság...(és még szánom-bánom de eszembe sem jutott!)  Ez olyan vitás kérdés lehet a zöldek között is, mint az eldobható, de újrahasznosított műanyagpalack kontra üvegpalack kérdés.

A szélgépeket nem szeretem, mert még rondák is, ráadásul szeles helyen kell lakni hozzá! A napkollektorokról mi a véleményed?

Előzmény: vikiviki (5)
vikiviki Creative Commons License 2004.10.20 0 0 9
én meg környezetmérnök vagyok:)

akkor tehát:
autonóm ház: amiben én voltam. ami független a közművektől.
passzív ház: amiről korzó beszél. Én azt tanultam, hogy ilyen Közép Európai klímán k=0,2 alatt kell lenni, hogy passzív házról beszélhessünk.

de szerintem itt passzív házon a többiek az autónomot értik... Szerintem beszéljünk mind a kettőről:)

Az a baj, hogy egy meglévő ház átalakítása igen nagy költség, és úgy szokták a technológiákat ("öko" meg hagyományos) összehasonlítani. Pedig úgy lenne jobb, hogy mennyibe kerül egy ilyet meg mennyibe egy olyat felépíteni és utána fenttartani. Pl: egy passzív háznál többe kerülhet jóval a hőszigetelés (erre is van megoldás, hogy ne kerüljön többe), viszont ugye nem vagy alig kell kiépíteni a fűtést. Tehát lehet, hogy félmillióval többe kerül, utána viszont nincsenek ebből adódóan havi költségek.
Előzmény: korzo (7)
korzo Creative Commons License 2004.10.20 0 0 8
Köszi a tippet! Akkor Zöld András "zöldkönyve" az ajánlott irodalom (c:
Előzmény: Hülyesamu (2)
korzo Creative Commons License 2004.10.20 0 0 7

Örülök, hogy van érdeklődés a téma iránt :-D

Szóval pont ez a kérdés, hogy mit is értünk passzív ház alatt. Én nagyjábol a következőt tanultam az egyetemen:

 

A passzív ház lényege, hogy lehetőleg minden a házon belül keletkezett hőt azon belül tartsunk. Ennek legnagyobb elensége a szellőzetetés, mert akkor a hőt tulajdonképpen kiengedjük az ablakon. Ezért a passzív házat nem ablakon keresztül szellőzetetjük, hanem egy aktív (elektromos ventillátor) légcserélővel cseréljük ki alevegöt a házban úgy, hogy a kiszívott levegővel felmelegítjük a bemenő levegőt. Mivel a szellőzés aktív, így a háznak tulajdonképpen légmentesen zárónak kell lenni. További probléma még, ami a passzív ház irányába mozdítja a dolgokat, hogy általában a jó hőszigetelő falaknak nagyon kicsi a hőtároló képességük (cserépkályha effektus), ezért nagyon hamar kihülnének egy szellőztetés alatt.

 

Az egy következő kérdés, hogy magát az energiafelhasználást/gazdálkodást honnan és hogyan oldja meg az ember. Pl a nyári meleg elszívott levegővel előmelegíteni a boilernek a vizet, ami ezután mehet a tetőn elhelyezett kolletorokba stb-stb-stb...

 

Ezért látok (mint amatőr) némi esélyt arra, hogy utólak megoldható egy ház aktív szellőzésűre alakítása (a megfelelő hőcserélőkkel, ventillátorokkal), de ez csak elmélet. A gyakorlatról sajnos fogalmam sincs 8-)

 

ps.: Félreértés ne essék, én sem értek igazából hozzá, tehát könnyen lehet, hogy ez sem korrekt megfogalmazás. Gépészmérnök lennék vagy mi, környezettechnika meg járműtechnika szakkal...

 

 

Előzmény: vikiviki (4)
Begyus1973 Creative Commons License 2004.10.20 0 0 6

Samu (hülyesamu?)!

Na, te a tapasztaltak közül vagy? Hipp-hipp hurrá!

Nagyon jók az ilyen könyvek (megszerzem!) -ötletek. Még jobb: ha elmesélnéd, hogy ezen ötletek mennyire gazdaságosak, hogy az áruk egy szimpla rendszerhez képest mennyivel több! Mert én nagyon szeretnék zöld(ebb) lenni, de sajnos nem tehetem meg sok termék esetében, hogy a környezetbarátot válasszam, az ára miatt. Persze tudom, hogy egy napcella is előbb-utóbb megtérül, és 10 év után ingyenárammal nézed a tévét, de ha nekem nincs pénzem előre kifizetni a következő évek villanyszámláját, akkor csak javasolhatom - a nálam tehetősebbeknek!  Szóval tudom, hogy az összes környezetbarát beruházás egyszerre gazdaságos is, csak nem biztos, hogy rövidtávon. És persze egy ház élete az nem rövidtáv (remélhetőleg), de sajnos nem elég a lelkesedésem, ezért úgy örülnék, ha valaki már összegyűjtötte volna, hogy mi mennyi.

És persze az ötletek helye is lehetne ez a fórum, mert hátha valaki megvalósítja őket! Nekiállok, és én is összeszedem a régi címeimet (hátha nekem is kellenek majd), aztán majd jelentkezem.

Begyus

 

Előzmény: Hülyesamu (2)
vikiviki Creative Commons License 2004.10.20 0 0 5
én foglalkoztam anno napkollektorral(ami meleg vizet csinál). Napelemmel meg szélgéppek(amik villanyt csinálnak:) ) jóval kevésbé, pedig azokra is volt pályázat. Az ok: a napelem nem egy nagyon környezetbarát megoldás, mert amíg legyártják, addig igen sokat szennyez. Elég drága is. Tényleg ilyen Isten háta mögötti helyekre jó. Szélgép jobb is, meg olcsóbb is, csak egy kicsit hangos. Meg nyilván városba az se jó:)

Az a passzív ház, amiben voltam, az 13.000.000 Ft-ért készült el. Villany, víz, csatorna, gáz nincs a környéken. Az egyetlen közművül a telefon. Ők kútból szívják a vizet szivattyúval, napkollektorral és villanybojlerrel melegítik fel, aztán nádgyökérzónás tisztitójuk van, előülepítővel. A Wc komposztNWC. Villany napelemből (1,3 millió volt a rendszer. de oda kivezetni valószínüleg majdnem annyi lett volna). Szalma szigetelésű a ház, majdnem tudja a passzív ház értékeit (magyarán alig kell fűteni), argongázas ablakok vannak. Ha jól láttam, faelgázosító kazánjuk van, ez nem biztos. Csak az, hogy 2naponta kell megrakni télen, és az kifűti a házat. (120 nm, ha jól tévedek, kb 3,5 m belmagasság). Röviden ennyi:) Egy 3-4 órát voltunk ott.
Előzmény: Begyus1973 (3)
vikiviki Creative Commons License 2004.10.20 0 0 4
Egy kicsit szerintem tisztázzuk a kifejeztéseket:)
Ti most úgy gondoltok a passzív házra, mint ami független a közművektől, vagy úgy, mint az olyan ház, amit nem kell fűteni, mert hőcserélőkkel és egyebekkel van megoldva?
Gondolom az előbbire... Ilyenben tegnapelött voltam.

Belo: amúgy neked miből jön ki a 22.000es villanyszámla? Hűtő, mosógép, számítógép, világítás, villanybojler és?
Ja, és mennyi KWh van ráírva a számlalevélre? Úgy egy kicsit könnyebb lenne számolni, mint úgy, hogy "22.000"... Nem kekeckedni akarok, de most már engem is érdekel.
Előzmény: Begyus1973 (3)
Begyus1973 Creative Commons License 2004.10.20 0 0 3

Sziasztok!

Szerintem nagyon érdekes téma! Remélem tapasztaltak is beszállnak!

Nekem tapasztalatom az nincs, érdeklődésem, elhivatottságom az sok. Mostanság gondolkodunk házépítésen, és lehet, hogy istenhátamögötti telek lesz, közművesítés nélkül. Lehet, hogy így nekem még anyagilag is megéri majd valami passzív-öko házat tervezni, azon túl, hogy "zöldszívű" vagyok.

Az áramellátásról: én anno 2 éve merültem jobban bele a témába: akkor egy napcella-gyártó cég 1 millió körül ajánlott egy egész ház áramellátására képes rendszert... Bár a közművesítés sem olcsó, de ezt ő is csak olyan helyekre ajánlotta, ahol kivitelezhetetlen v. iszonytatóan drága a vezetéképítés (vadászház pl.) Ma már biztos többen is gyártanak ilyent, tehát olcsóbb, de azóta eltelt 2-3 év, a gyártái költség pedig csak növekedett azóta. Ha tudtok újabbat, nosza!

Nagyon sok környezetvédő szervezet foglakozik tanácsadással, vannak jó honlapjaikis, ők szinte mindenre tudnak ötletet,  és gyártó cégeket is mondani. Remélem ide vetődik valamelyik!

Én sajnos csak buzgó kérdező lehetek (még egy ideig).

Begyus

Előzmény: korzo (-)
Hülyesamu Creative Commons License 2004.10.20 0 0 2
Háát, a passzív ház az nem az egyébként abszolut jó B30 után kezdődik, hanem a tervezés legeslegelső pillanatában. Egyébként az energiatudatos építészetről Zöld Andrásnak van egy könyve, most nem látom a gerincét :) ,A/4 formárumú, zöld a könyv is, és CD is van kozzá, úgy 2000 Ft magasságában megkapod.
belagyi Creative Commons License 2004.10.20 0 0 1
jut eszembe: autóm nekem is van :)))))))))
Előzmény: belagyi (0)
belagyi Creative Commons License 2004.10.20 0 0 0

jó téma. éppen tegnap vitatkoztam erről valakivel..

 

én havi 22 ezret fizetek villanyra (fűtés, főzés gázzal megy)..

érdekelne, hogy ezt az energiamennyiséget mi a franccal lehet pótólni..

úgy hogy nyugalmi állapot éjféltől reggel fél hatig tart (ekkor csak a hűtők és

a fűtés elektromos részei mennek)..

 

gondolom napelem és akku szükséges. ezek költsége, amortizációs ideje érdekes (azon felül ,hogy ennyi energiával képes ellátni engem)

 

Belo

Előzmény: korzo (-)
korzo Creative Commons License 2004.10.20 0 0 topiknyitó

Mivel az itteni keresővel nem találtam a Passzív házakra utaló nyomokat, gondoltam indítok egy topic-ot ezzel kapcsolatban, hogy itt összefoglalhassuk (összefoglalhassátok ;) a jelenlegi magyar helyzetet, és (remélem) tapasztalatokat.

 

Az apropó az lenne, hogy vettem egy házat, amit teljesen át kell építenem. A szerkezet ép, tehát a tehervisdelő falak maradnak, de ezen kívül szinte minden cserére szorul. A falak a átkos B30-asok, tehát komoly hőszigetelésre mindenképpen szükség lesz, egyetemben a nyílászárókkal. Felmerült bennem a kérdés, hogy az átépítés során nem lehetne-e megvalósítani egy passzív házat.

 

Ha gondoljátok, hogy életképes a téma, akkor nosza' vágjunk bele, ha már valahol ezt részletesen kitárgyaltátok akkor kérlek irányítsatok oda.

 

Üdv:

korzo, egy autós akarom mondani saabos ;)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!