Keresés

Részletes keresés

RogerWilco Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5490

Finnair :-)

Előzmény: osszilány (5485)
ulrika Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5489

Air Baltic vagy Norwegian. Sajnos mindkettő átszállásos megoldás.

Előzmény: osszilány (5488)
osszilány Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5488

Köszi! Már nézem is hogy tudna hazajönni. 

RadiX Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5487

lufthansa münchen-en át kb 300 EUR (egy hét tartózkodással), CSA-t és LOT-ot lehet még érdemes megnézni

Előzmény: osszilány (5485)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5486

Wizzel Stockholmig, onnan komp?

Előzmény: osszilány (5485)
osszilány Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5485

Sziasztok!

Párom két és fél hónap után jövőhét szombaton szeretett volna hazautazni,de sajnos a malév csődbe menetele miatt nem tud.Valakinek ötlete esetleg? Wizzair-nél érdeklődtem,nem indul Helsinkiből járat,csak Turkuból áprilisban.

Elaphus Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5484

Sziasztok!

 

Köszönjük szépen a válaszokat, DE mivel ma reggel a Malév megadta magát, úgy csinálok, mint a GPS "újratervezés".

Az utazás, szállás, autó, hatékonyság kombináció eredőjeként új ötletem támadt. Van egy Seat Inca-nk, vágatok bele egy vastag szivacsot, felszerelem, elmegyünk azzal, kilőve a problémák többsége. A kockázat nagyobb, de jobban szét tudunk nézni útközben. Sajnos úgy tűnik, időnk az lesz bőven......

 

Most első mérgemben írtam ezt, holnap lesz időm visszaolvasni, mit írtatok a Finnországba történő autós utazásról.

 

Üdv mindenkinek, fűtsetek, mert az idő lassan olyan lesz mint odakint, de legalább akklimatizálódunk (már aki ki akar jönni).

 

brucelandia Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5483

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy mekkora sanszom van munkát találni Finnországban, de inkább az elején kezdem.
A nejem és jómagam ez év ősszel ki szándékozunk menni Finnországba. Ő is és én is a tamperei főiskolára fogunk járni (nem Finn nyelvű képzésre). Ő kint végzi a master diplomáját, én pedig alapképzésre jelentkeztem az itthoni diplomám mellé.
A mennyiben a felvételi nem sikerülne, a számomra milyen eséllyel pályázhatok kint munkára. Középfokon beszélem az angolt. Tanultam a Spanyolt valamint az Oroszt és a nejemtől most tanulom a Finn nyelvet, mert ő már éveket élt és dolgozott ott, valamint járt kint főiskolára is.
Szóval, ha nem sikerülne most a felvételim, akkor dolgozni szeretnék, de mit?
Sok évig katona voltam, majd lassan tíz éve a vagyonvédelemben dolgozom.  Tud valaki valami ötletet?

 

 

Sok köszönettel!!!!!!!!!!!!

pertsi Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5482

igaz az hogy ha már korábban dolgoztál Finnországban ,magasabb adót vonnak?

 

Ezt így, ebben a formában kizártnak tartom. Talán bizonyos speciális esetekben elöfordulhatott, hogy nem vonták a nyugdijjárulékot+munkanélküli akármit, ami most kb 5.5%, ez okozhat ilyen benyomást. Az adó az adott évben kapott jövedelemtöl függ. Megint nagyon speciális esetben függhet az elözö pár év bevételétöl, de ez adott esetben adócsökkenést jelent. Olyan lehet még hogy ha ismert hogy az itteni munkaviszony kevesebb mint fél év, akkor fix 35% körüli az adó.

 

Sokan írják hogy nem akarnak kint magyarokkal találkozni,de mi szeretnénk ha egyszer sikerül kimenni.

 

Magánvélemény: a hangos kisebbség ír ilyeneket :)

Előzmény: osszilány (5481)
osszilány Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5481

Sziasztok!

Mint ahogy már korábban írtam,nyáron szeretnénk kimenni Kuopio-ba.Tanuljuk a finn nyelvet,de szerintem fél év tanulás kevés lesz hozzá.Nem lakik valaki közületek Kuopio-ban? Sokan írják hogy nem akarnak kint magyarokkal találkozni,de mi szeretnénk ha egyszer sikerül kimenni.

Másik kérdésem az lenne,hogy tényleg igaz az hogy ha már korábban dolgoztál Finnországban ,magasabb adót vonnak? Mert pároméknál ez   a helyzet.Nekem ez egy kicsit furcsa.Persze lehet hogy így van.Válaszotokat köszönöm!

Ivan66 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5480

Nagyon köszi!Megspóroltál nekem vagy 20E Ft.-ot:-) A finnel igyekszem....nincs véletlenül valami elküldhető anyagod,hogy "kollégád" lehessek,még ha nem is HKL a célom:-))

Előzmény: Törölt nick (5479)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5479

Járok-járok. :)

Szinte biztos, hogy nem fogadják el. Például azért sem, mert - ez hülyén hangzik - mások a vezetési, udvariassági szokások, de már az is elég lehet, hogy mások lehetnek.

Vagy ami még kézenfekvőbb: a finnországi utasszállításhoz szükséges a finn tudás, és ezt is biztosítja egy finn vizsga letétele. Ebben van logika, hiszen az utasok finnül fognak érdeklődni erről-arról, vagy a külvilágnak, ahol vezetsz, megvannak a finn sajátosságai. Valamennyire még a finn kresz is más, mint a magyar, de ez a "szakmai vizsgában" nem szerepel. Ez a szakmai vizsga információim szerint 2013-tól lesz itt kötelező.

Előzmény: Ivan66 (5478)
Ivan66 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5478

D.Józsi jársz még erre?Megszeretném kérdezni Tőled... (ha jól gondolom,buszt vezetsz),itthon a belföldi személyszállító papirt felváltotta a GKI kártya,csak ezzel lehet itthon menetrendszerint közlekedő autóbuszt vezetni.Ezt a kártyát elfogadják-e Finnországban?Vagy haggyam,mert semmi szükség rá, estleg ott más kell????Köszi előre is!!

Előzmény: Törölt nick (5450)
Mandevilla Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5477

Sziasztok! Gdanskon keresztül nem megy valaki február végén?

dn_bacsi Creative Commons License 2012.01.30 0 0 5476

Nyilván nem én fogom neked megmagyarázni, hogy az internet tele van idiótákkal.

 

Hozzászólásaid alapján úgy vélem, hogy bizonytalan helyzetben vagy, meg vagy ijedve. Feszült vagy, mert belecsöppentél egy teljesen ismeretlen állapotba és próbáltál barátkozni, mert ha találsz rokon lelkűeket, az nagyon megnyugtató hatású szokott lenni.

Ne törődj a beszólásokkal. Nyugi van. Vannak lehetőségeid, élj velük. Tanfolyam, munka, barátkozás a helyiekkel. 

 

Ha már törölted a nick-edet, nem számít, mert szerintem vissza fogsz ide nézni külsősként is, majd idővel újra regisztrálsz. Ezt a hozzászólást is el fogod olvasni.

 

Aki privátban gyalázkodik, azokon csak mosolyogni szokás, mert egyértelműen a saját sikertelen kis életük keservét akarják tovább osztani, hogy nekik ne fájjon annyira. Őket csak sajnálni lehet.

 

Ne reagálj ilyenekre. Húzd ki magad, járj egyenesen, mosolyogj az emberekre és 2-4 hét alatt úgy beleszoksz az ottani életbe, hogy mindenki irigyelni fog :)

Előzmény: Törölt nick (5474)
RogerWilco Creative Commons License 2012.01.30 0 0 5475

Van tapasztalatotok az autóbérléssel kapcsolatban? A Sixt- nél írnak egy "önerő" összeget, amit "elkülönítenek" ez hogyan működik? A Hertznél nincs ilyen.

 

Én ugyan nagyon hüséges Sixt kuncsaft vagyok, mindenféle nemesfém színü kártyával, de Finno-ban mégis kihagynám őket a következő miatt.

 

Normál esetben ugye lehúzzák a hitelkártyádat, azaz zárolnak egy összeget, amit a kocsi leadásakor feloldanak és megterhelik a kártyát a tényleges összeggel.

 

A Sixt Finno-ban ezzel szemben előre ráterheli a teljes összeget a kártyára, ami akkor igen kellemetlen, ha pl. korábban leadod, mint ahogy tervezted. Nekem pont ilyen esetem volt, azt mondták visszaterhelik mínuszban (azaz jóváíratják) a kártyára a különbséget. Nos, 2 hónapi csatározásomba telt, mire a különbség visszajött. A Sixt azt mondta, hogy ők jóváíratták, onnantól az Amex sara, az Amex meg azt, hogy semmi nem jött a Sixt-től. Végül az segített, hogy az Amexnél az egész terhelést fraudulent-nek (azaz csalás) jelentettem le, erre megindították a maguk gépezetét és aztán elég gyorsan lerendeződött.

Előzmény: Elaphus (5471)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.30 0 0 5474

 kedves mindenki!

 

most torolni fogom az indexes nevemet, sajnos nem voltam hosszu eletu. mielott viszont ezt megteszem szeretnem ezt megindokolni, mert meg sem illik csak ugy lelepni, meg akkor se, ha senkit nem erdekel a tavozasom, illetve netes kornyzetben mozgunk. en mar csak ilyen maradi vagyok. amint megadtam a mail cimem a forumon megjelent az elso "orult" az eletemben. elhordott mindennek, hogy en megis mit kepzelek magamrol, ugy se fogok bejutni, gyakorlatilag egy kis fos vagyok. gondoltam vannak ilyenek, nem miattuk jovok fel, kuldott 1,2,3,4 levelet az eleinte meg valaszolgattam,aztan nem,most csak egyszeruen letiltottam. erdekes itt meg nem mert hozzam szolni,nyugodtan megteheti,foleg, hogy most mar nem fogom olvasni ezt a rovatot:D. igaz azt kertem a mail cimemre kuldjetek levelet,pont mert nem tudok mindig gepnel lenni,illetve nem is akarok. egyreszt mert faj a fejem, ha sokaig vagyok itt, masreszt en a tanulasra koncentralok, nincs idom egesz nap itt ulni. ezt ki akartam emelni, mert kepbe jott a masodik illeto, akitol ma kaptam egy levelet, hogy en nem a tanulasra koncentralok, folosleges itt sirankoznom a forumon, es a finn egyetemekre nincs protekcio, ugyhogy ebredjek fel,de meg csak fizetos vonal sincs(ideztem az o szavait). nem mintha magyarazkodni akarnek, mert pont nem egy ilyen vagy ketto ilyen ember velemenye erdekel, de ha mar itt tartunk, akkor protekciora nekem sose volt szuksegem, ez tipikus magyar mentalitas. mint emlitettem en mar felvetelt nyertem egy orvosi egyetemre, es ott teljesitettem is egy evet, nekem a szakmai resz mar nem ugy, csak a nyelvet kell tanulnom. tudom, hogy nincs fizetos vonal, ha lenne lehetseges,hogy kitudnam fizetni, de en meg sosem tanultam penzert, es ezutan se tervezem. a masodik illeto leirta itt, hogy mikor kell angol mikor sved nyelv...ezt en is tudom, de nem fejtettem ki itt melyebben,mindenki utana jar aki komolyan gondolja. eloszor azt gondoltam, hogy bemasolom ugy ahogy van legalabb a masodik illeto levelet nevvel egyutt, bar kerdes, hogy itt is ugyanazt a nevet hasznalja e. aztan rajottem, hogy engem megiscsak megneveltek a szuleim, ezert ez pofatlansag lenne. az elso ragalmazo levelei meg enyhen szolva is csunya szavakat tartalmaztak. hogy miert ide irom most ezt? egyreszt, mert elsoket letiltottam, a masodiknak meg nem voltam hajlando hosszabb lelegzeto levelet irni. valoszinuleg naponta olvassa a forumot,majd itt megkapja o is, es azok is akik esetleg meg erre keszultek, igy egy helyen jut el mindenkihez az informacio. a forumra azert jottem, mert kivancsi voltam ki,hogy elte meg az ittletet, milyen jo tanacsokkal tud szamomra szolgalni, es termeszetesen oda-vissza gondoltam ezt. valamint ha valaki most keszul ki, talan segitseg szamara, ha olvashatja az en csetlesem,botlasaim,ertetlenkedeseim. ugy ereztem neha jo lenne magyarul beszelgetni, es talan itt a magyarok is normalisabbak, gondoltam is,hogy keresek majd itteni magyar csoportokat, hatha vannak kozos programok stb. bar az elozo orszagban nagyon negativ tapasztalatokkal voltam a magyarokrol,gondoltam majd itt...hat nem. sajnos a magyarok tobbsege egy onzo,irigy,pofatlan alak. akinek nem inge ne vegye magara, viszont a kiveteleket,akikkel talalkoztam 1 kezemen meg tudom szamolni. fogalmam nincs, hogy kiknek a  tetszeset nem nyertem el itt, igazabol nem is erdekel. csak szeretnem megjegyezni, hogyha orvosok akkor igazan remelem, hogy sose fogok a kezeik koze kerulni, ha meg nem azok, akkor megis honnan veszik a batorsagot a belepofazasra? bocsanat, szebben nem tudtam leirni. masodik teged ebben a pillanatban tiltottalak le,ugyhogy ne faradj az ujabb level irassal.

 

 

sok lett, nagy kezdubetu nelkuli, de semmi esetre se sajnaltatom onmagam. lehet vannak itt a forumon normalis emberek, de igazabol mar ez sem erdekel. oszinten tudok minden ilyen melyen gonosz embert sajnalni es megvetni. leveluk cseppet sem figyelemet felviho votl arra, hogy tanuljak,plane az elso "holgye", hanem.....inkabb nem is meltatnam. masfelol meg senki ne pofazzon bele az eletembe, tehat meg ne mondja mar nekem, hogy hova irhatok, meg hova nem. most csinalhatnam azt, hogy itt maradok, es azert is irogatok, hogy lassak pont nem erdekel a velemenyuk. ezt se fogom tenni, mert abszolut nem erdekel, hogy most itt elkonyvelnek onsajnaltatokent, vagy harcoskent vagy akarmikent. ami biztos,hogy en ott leszek az egyetemen, fiatal vagyok meg, ha nem elsore, akkor masodjara,harmadjara. de nekem menni fog elsore, mert en magammal foglalkozom es azzal, hogy hogy fejlodhetnek meg jobban, esetleg neha segitek masoknak, de semmi esetre se osztom masoknak az eszt.

 

agyo.

sadepisara Creative Commons License 2012.01.30 0 0 5473
Előzmény: Elaphus (5471)
pertsi Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5472

szállás: pl. eurohostel.eu stadionhostel.fi ezektöl olcsobb nem nagyon van. ha jobb kell, akkor 40euro/fö/ejszaka körul vannak hotelek

autóbérlés: lekötnek egy nagyobb összeget a hitelkártyádról, vagy ha készpénzzel fizetsz akkor ezt pluszba be kell fizetni, amikor visszaviszed az autót akkor visszaadják. mivel önerö néven van az összeg valoszinuleg pontosan annyi amennyi önerö a biztositashoz tartozik (pl. 400 euro, ekkor ha totalkarosra törik az auto, akkor 400 eurot kell befizetni es a biztosito fizeti a kar többi reszet).

 

szerintem gondoljatok at hogy kell-e nektek auto, Helsinkiben nagyon jol el lehet lenni tömegközlekedessel hacsak nem akartok olyan helyekre menni ahol a madar se jar.

Előzmény: Elaphus (5471)
Elaphus Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5471

Sziasztok!

 

Továbbra is tervezzük a finnországi kirándulást, azonban találtunk akciós Malév jegyeket, amik jó vételnek tűnnek. Viszont így Helsinkiben keresnénk szállást, de ott is igen magasak az árak. Tudnátok segíteni olcsóbb szálláshely ügyben? Csak aludni kell, hiszen úton leszünk egész nap. Van tapasztalatotok az autóbérléssel kapcsolatban? A Sixt- nél írnak egy "önerő" összeget, amit "elkülönítenek" ez hogyan működik? A Hertznél nincs ilyen.

 

Köszönettel

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5470

Gondoltam reagalnek, ha mar feljottem mailt nezni.

En ugy tudom, hogy a finneknek se kotelezo az erettsegit bemutatni, azaz egy szakmunkas is felvetelizhet az orvosira, de utolag be kell potolnia, nekunk meg ezt irta a holgy,mert mi is kommunikaltunk az egyetemekkel(az osszessel:D). Ezt viszont folosleges talan boncolgatnunk, hisz ha jol latom itt mindenkinek van erettsegije, ugyhogy ezen problema minket nem erint. Ami viszont erinthet az az,hogy mi minek szamitunk most? Ezt is majd megfogjuk kerdezni, meg is irom majd, ha szeretnetek. elvileg finnbol is kell nyelvvizsga, amit az egyetemen kell megejteni.(angolbol es svedbol nem kell,viszont elvileg ezeket tudni kell, vagy legalabbis intenziv tempoban bepotolni az egyetemi evek alatt,kinek hogy tetszik) aztan itt mar mas kerdes, ha itt elsz legalabb 1 eve (legtobb orszagban igy van) akkor most kerik e vagy sem. es akkor hivatalosan kulfoldiek vagyunk e(mert nem vagyunk finn anyanyelvuek) vagy sem (mert ugye itt elunk). szerintem inkabb ezen kellene filozgatnunk, de lehet valaki tolem okosabb es erre mar tudja a valaszt. nekem mar van tapasztalatom a nyelvvizsgazgatasbol otthon es kulfoldon is. amit tudok, hogy igen ritkan van koze a nyelvtudashoz. arrol szolnak,hogy kepes volt e az illeto bizonyos feladatokra megfelelo valaszokat bemagolni vagy sem. amennyiben nem ugy sajnaljuk...nem tudom Finnorszagban ez hogy van,lehet ott nem a tipusfeladatokat istenitik. mindenesetre az orvosin nalunk ugy volt, hogy ez a nyelvvizsga a teszt utan jott, ami total megegyezett a finn verzioval csak mas nyelven. nos a teszten akik atmentek, azoknak kb a fele megbukott a nyelvvizsgan:D igy felvetelt nyertek, de meg se tudtak elkezdeni az evet, szep dolog is ez...ha valaki irni szeretne nekem tovabbra is az mail cimemre tegye. lehet itt leszek 1-2 nap mulva,lehet csak 1 honap mulva. agyo.

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5469

igazad lehet,

az erettsegi központot, az opetushallitust (?)  vegighivogattam ez ugyben, vegul, miutan egzakt infot sehol nem kaptam, az egyetemre iranyitottak, es az ottani ugyintezö irta ezt.

 

valoszinuleg ez a kulföldsegem miatt lehetett a legegyszerubb.

köszi a pontositast.

 

off

roger, menni fog...

:)

Előzmény: ulrika (5467)
RogerWilco Creative Commons License 2012.01.29 0 0 5468

OFF

 

Hali, ha lehet, inkább ne használj az á helyett å-t. Jobban olvasható akár simán ékezet nélkül (sokan így írnak az indexre) de az "å" betü helyett könnyen tudsz "á"-t írni, ha először lenyomod az jobb felső billentyüt (a 0 és a + jel utánit)  és utána az "a"-t. Hasonló módon az é, i, ó is muxik.

 

Még egyszer, nem beszólás, csak a könnyebb olvashatóság érdekében

Előzmény: Törölt nick (5464)
ulrika Creative Commons License 2012.01.28 0 0 5467

Pontosabban (bocsánat, csak finnül van, most lusta vagyok lefordítani)

 

3.1 HAKUKELPOISUUS

 

Yliopistossa suoritettavaan alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon on kelpoinen hakemaan:

 

1) ylioppilas, joka on suorittanut jonkin seuraavista tutkinnoista:

- suomalainen ylioppilastutkinto

- International Baccalaureate -tutkinto (IB)

- Eurooppalainen ylioppilastutkinto(EB)

- Reifeprüfung-tutkinto (RP)

 

tai

 

2) henkilö, joka on suorittanut

• AICE-tutkinnon (Cambridge Advanced International Certificate of Education)

• vähintään kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot

• ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon

• alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon

• ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin

• tai henkilö, jolla on dekaanin tai kanslerin myöntämä erivapauspäätös joltain aiemmalta vuodelta

 

(Forrás: Helsinki Egyetem orvostudományi kar 2012-es tájékoztatója: http://www.med.helsinki.fi/peruskoulutus/docs/opiskelijaksi/HAKUOPAS_2012_julkaistu_7.11.2011.pdf )

Előzmény: ulrika (5466)
ulrika Creative Commons License 2012.01.28 0 0 5466

Lehet, ez külföldiekre vonatkozik, pontosabban olyanokra, akik nem Finnországban tanultak előtte. Pl. unokatesóm férje orvos, pedig egy napig sem ült gimiben. Nálunk több út van az általános iskolától a főiskoláig/egyetemig.

Előzmény: Törölt nick (5465)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5465

levelben igy irta a neni: korkeakoulukelpoisuuden edellytys on EU maassa suoritettu ylioppilastutkinto.

 

Előzmény: ulrika (5463)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5464

nem elöfeltetel. viszont a mentesseget megkaphatod nyelvböl, es ez kihasznålando, sejtve az utemtervet.

de simån kezdhetö az egyetemen is.

Előzmény: Törölt nick (5462)
ulrika Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5463

Érettségi vagy gimi végbizonyítványa (mert az kettő külön bizonyitvány) nem feltétel még orvosin sem, de az az út jóval bonyolultabb, mint érettségi után.

Előzmény: Törölt nick (5460)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5462

mar ha ugy eretted, hogy a sved elofeltetel a bejutashoz, ha nem, akkor nem szoltam.

 

na minden jot nektek,elteszem magam.

Előzmény: Törölt nick (5461)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5461

Szia!

 

Nezd en ezt total mashogy tudom, ezt is az egyetemen mondtak, de ebbe most nem megyek bele. Rohadtul faj a labam (be van gipszelve) es a fejem is, ugy latszik en nem tudom fel oranal tobbet a gepnel ulni, mert egyszeruen szetmegy a fejem,ha itt ulok. Azt hiszem forumozast felfuggesztem, mert keptelen vagyok a gepnel ulni, az email cimemen mindenki eler. Kerlek titeket oda irjatok, ha valaszolni akartok nekem, vagy kerdezo tolem. Koszonom, hogy valaszoltal, remelem talalkozunk majd az egyetemen.Bocsi gyerekek, erre mondtam, hogy nem vagyok nagy forumozo, eloben olyan jol elbeszelgetnek,de valahogy nem birom a gep kozelseget. Azert neha meg felnezek, nem tunok csak el ugy, de naponta nem fogok ide ulni, mert lecsap ram a letargia es a fejfajas. Latjatok milyen pozitiv nevet sikerult kitalalnom a gep mellett ulve.:D

Előzmény: Törölt nick (5460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!