Keresés

Részletes keresés

HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 24
CáPeti:
Nászútra tényleg a legmegfelelőbb Maldív.
Csak nehogy úgy járjatok, mint ez egyik legjobb barátom Sanyi, aki jobban tette volna ha inkább NewYorka- megy nászútra.:-) Mikor kimentem értük a reptérre azt mesélték, hogy a tv-jük és a kaja tetszett a legjobban!:-))) Ja és nem mentek bele a vízbe, mert tele vol hallal!:-)))
Ráadásul: Két héétel hazaérkezésük után voltak megnézni a tropikáliumot, és nagy örömmel mesélte "Képzeld mekkora cápát láttunk!":-))))
Kár volt kidobniuk a pénzüket nem?
Na szóval ezt azért mondtam el, mert nem fontos milliomosként menni Maldívra. Nem kell feltétlenül légkondi a szobába, és nem is szükséges 3 csillagosnál magasabb szintű szállás.
Maldívin úgynevezett szigetszállodák vannak, így nem csak a szállást tükrözi a besorolás, hanem a szigetet is. Sokan azt hisszük, hogy a ** egyenlő a silány kajával, és csótányok a szobában. Nagy tévedés. Én voltam sok szigeten, számszerint 4-en.
Volt köztük 5, ill 2 csillagos. Én az utóbbin éreztem magam a legjobban. A két csillag egyenlő a családias, csöndes, egyszerű, és a természethez közeli szállással. De ha valaki szinestévét internetet akar persze megfizetheti, de akkor nem sok értelme van egy trópusi koralzátonynak.
Tehát az árán kívül rengeteg előnye van az alacsony kategóriás szállásoknak.
A víz tényleg nagyon drága. De nem kell megvenni, illetve nem feltétlenül fontos. Ugyanis amit az idaganvezető mond "Ne igyanak a csapvízböl mert hasmenést okoz" Igaz! De szerencsére nem a víz baktériumszintje miatt, henem pont ellenkezőleg. Túl tiszta, vagyis desztilláltvíz. Emberi fogysztásra ebben a formában nem alkalmas. De ha viszel egy pár pezsgőtablettát, (calcium, vas, C-vitamin) Ami nem is nagy teher a poggyászban, tízezerforintokat takaríthatsz meg.
Szóval van sok kis okosság amivel ezt a nagynak tűnő összeget le lehet elviselhetővé lehet tenni.
Remélem nem fárasztottam le senkit!
Laci!
Előzmény: CáPeti (10)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 23
Ha gondoljátok, létrehozhatnánk egy levéllistát, és akkor cserélgethetnénk fotókat is.
Sajnos most nem nagyon van időm, így nem tudok hasonló kisregényeket írni, pedig lenne mit mesélni.
Utazásaim során mindkétszer videófilmet is készítettem, sőt az utóbbit össze is vágtam, így
egy egész szép kis 45 perces utifilm lett belőle.
Ha valakit érdekel, szivesen megmutatom.

HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 22
Hu...:-))
Ezt nevezem! Szép kis irományok...:-)
CinnnKa gratula az utazásodhoz.
Kívánom, hogy minél hamarabb visszatérhess!
Remélhetőleg nem lessz nagyon drága, és esetleg ennél jóval olcsóbban is el tudsz utazni legközelebb.
Én azon a szigeten ahol te még nem jártam. Sőt!
Érdekes módon nem is hallottam róla.:-)
Szivesen venném, ha privátban küldenél egy pár fotót.
Előzmény: csinnnKA (15)
Lokator Creative Commons License 2002.02.01 0 0 21
Preccosok! Gyertek ide!
Lokator Creative Commons License 2002.02.01 0 0 20
off
Atalakulunk preccos topikka... :-)))
Preccos csapat elegge szetszeledt, neha 1-1 emil csordogal, de nem jellemzo. :-(( Sajnalom, jo tarsasag volt.
on

A kepeket varom!! :-))

CáPeti Creative Commons License 2002.02.01 0 0 19
Hogyhamáígyszóbajött:

Üdv minden "volt" preccósnak !

CáPeti
alias Tine

Előzmény: csinnnKA (18)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.01 0 0 18
Néddamá, a Totya... Lokátornak öltözve! :-)))))))))******
Hogy vagy? Mi van a többiekkel? Egyáltalán, megvan még a régi banda?!
Na jó, nem offolok tovább. :-)

Szóval... képek vannak párszázan (of course), nem úgy nekem szkenner, sajnos még munkahelyen sem, úgyhogy pár kedvenc kép épp most szombaton vándorol majd el egy baráthoz, aki beszkenneli, mivel férj munkahelyi szkennere történetesen szintén agonizál, még müxik, de amit csinál, az inkább okádék, mint "szép kép". :-(
Úgyhogy "türelem maldív képeket terem"! ;-D

Előzmény: Lokator (17)
Lokator Creative Commons License 2002.01.31 0 0 17
Megyek. :-)))
CsinnnKa draga, fotokat esetleg lathatunk?

csok: L. (alias Totya from precco ;-))) )

csinnnKA Creative Commons License 2002.01.31 0 0 16
Még egy kis hangulatkeltés! ;-)
csinnnKA Creative Commons License 2002.01.31 0 0 15
Jesszusom, csak győzzek válaszolni! :-)))))))))))))))
(Bár hazudnék, ha nem vallanám be, hogy boldogan mesélek róla, olyan jó felidézni ezeket a szép emlékeket.)

"Sok magyar volt? "
Nem tudom, mi nem találkoztunk eggyel sem, igaz, mi éppúgy angolul beszéltünk az étteremben, mint esetleg ők (ha egyáltalán össze is futottunk magyarokkal). Egyedül a repülőgépen volt szintén egy párocska, akiknél meghallottuk, hogy magyarul szólnak egymáshoz. De egyébként Ruwan, az omlettes fiú, akivel egész komolyan összehaverkodtunk, elmesélte, hogy szinte minden turnusban van egy-egy magyar pár vagy család, szóval azért képviselve vagyunk. Pl. Malén, a fővárosban az idegenvezetőnkről kiderült egy rövid kis privát beszélgetés során, hogy pontosan tudja, hol van Magyarország. (Közölte, hogy Ausztria és Oroszország között... bezomány!) Sőt, még azt is tudta, hogy nálunk sokáig oroszul tanultak az iskolában. Megcsillogtatva brilliáns nyelvtudását, néhány mondatot oroszul is gagyogott, de aztán mosolyogva azt javasoltuk, hogy maradjunk az angolnál. :-)

"Veszélyes állatok nem voltak? "
De! A homokban az "úton" gyakorta fellelhető fekete százlábú (valami nagy fekete hernyóféleséget képzelj el) csípése kifejezetten veszélyes (ezt szerencsére csak elméletből tudtuk meg, mezitlábaskodás közben azért a lábunk elé néztünk), viszont engem pl. csúnyán megcsípett egy hangya. Azt azonban tudnod kell, hogy ezek nem kis apró mezei hangyák, hanem feketék és kb. 2 cm-esek (és csaknem elpusztíthatatlanok!). Szóval ez a méret hangyából bazinagy, nekem elhiheted, a szobában történt ez a szörnyű atrocitás, "klassz" volt korareggel erre ébredni. Érzésre kb. olyan, mint egy átlagnál valamivel fájdalmasabb méhcsípés. Jól bedagadt, bekeményedett, tűz forró volt, és iszonyúan égett, szegény hitvesem folyton a tarkómat kenegette a hűsítő géllel. Másnap már nem fájt, harmadnapra pedig a pukli is elmúlt, s már csak halványan látszott. Szóval ezek a hangyák (napi 2-3 db) a szobában is előfordulnak, ez speckó hajnalban alvás közben csípett meg, tehát frankón bemászott az ágyikómba. Én ezek után -sejtheted- egyszerűen csak "kannibál hangyáknak" hívtam őket. De aztán mindegyiket kinyírtam, volt ám vendetta rendesen! Különös ismertetőjelük, hogy agyoncsapod a papucsoddal, ő látszólag megdöglik (hangya ugyi pókokhoz hasonlóan összekucorogva döglik meg). Aztán negyedóra-félóra múlva azt láttuk, hogy elkezdi nyújtogatni a lábát, s mint aki mély álomból ébred, teljesen magához tért, s néha egész csonkán, de tök erősen vonszolta magát tovább, egészen elképesztő és hihetetlen látvány volt. Embör mondta is, hogy "Te, ezek nem kannibál hangyák, hanem terminátor hangyák!" :-)))
Nos, tudtommal ez a két kis lény tud legtöbbet ártani, bár a mélyebbre búvárkodóktól hallottuk, hogy lent a mélyben (mármint a vízben ugyi) létezik egy "stonefish" (kőhal) nevű lény, amit ha tényleg kőnek nézel és rálépsz, garantáltan kivon pár napra a forgalomból. De persze ez sem végzetes. Szóval az ember látszólag a cápáktól és rájáktól tartana leginkább, de egy hangya több veszélyt rejt magában... legalábbis ez az én tapasztalatom! :-)

"Milyenek a helyiek? "
Hihetetlenül kedvesek és barátságosak. Ami döbbenet volt számomra, hogy szünet nélkül mosolyognak. De nem úgy, mint a japánok, olyan udvarias és kényszeredett mosollyal (miközben esetleg üzletileg épp tönkretenni készülnek), hanem őszinte kedvességgel. Az üdülőszigeten is, meg a halászfalvakban, fővárosban mindenütt rádmosolyognak, tök idegenek rádköszönnek, és mindenki megkérdezi tőled, hogy "How are you?", még az is, aki azt sem tudja, mit jelent! :-DDD
Malén mondjuk volt annyi negatív élményünk, hogy az első shopban ránkragadt egy pióca, aki nem szállt le rólunk, és mindenáron el akart vinni az ő shopjába, ami persze nagyon olcsó, nagyon szép, nagyon sok portéka van benne, és talán mondanom sem kell, hogy amit Te akarsz venni szuvenírt, az épp náluk a legolcsóbb és legszebb. Na, 10 ilyen ürgéből egyetlen tapadt ránk, mint a vákum, és lehetetlenség volt lerázni, a végén már kicsit kellemetlen volt, hogy testőrként/árnyékként követett, és egyfolytában győzködött. Persze mi ellenálltunk, így egy idő után mégiscsak lekopott. Igaziból ez volt az egyetlen negatív élmény, meg persze egy kis szomorúság: hazafelé a reptéren elvették a manikűr-készletemet a félelmetes szúrófegyverekként nyilván halálos fegyvert jelentő kisollóim miatt. Párizsban még ellenőriztettük, hogy megvan, és fel is tették a Ferihegyre induló Malév gépre, aztán itthon valakinek enyvesebb volt a keze a kelleténél. Ez apró kis bosszúság, de azért a kedvenc értékes (több ezer forintos) Solingen ollóim hiányoznak! :-(
De összességében és arányaiban ez a két eset alig tett ki 10 %-ot a többi pozitív 90 mellett.

"Mennyi idő volt az út? "
Kb 9 óra.
Kicsit nehéz kiszámolni, mivel +4 óra az időeltolódás Maldív és Magyarország között.
Odafelé este 7-kor szálltunk fel Zürichből és reggel 8-1/2 9 körül érkeztünk meg Maléra (vagyis Hulhulé repülőtér-szigetre). De ugye ha ebből levonod a 4 órát, akkor valójában még csak hajnali 4 volt, tehát kijön a kb. 9 óra.
Visszafelé jobb volt, mert korareggel indultunk a szigetünkről, és este 9-kor már Ferihegyen voltunk, egy párizsi átszállással (belevéve ott a 2 órás várakozási időt is).
Egyébként a SRI LANKAN járat fantasztikus élmény volt. Egyrészt hatalmas gép, tehát a fel- és leszállást szinte meg sem érezted. Másrészt az ülések háttámlájába saját tévéd van, távirányítóval, amit meg úgysem használsz, mert a monitort megérintve tudod aktiválni a menü programot, hogy aztán eldöntsd, hogy mit akarsz: csatornát váltogatni, vagy felhangosítani stb. 15 mozicsatorna volt (köztük 2 világpremieres filmekkel), a 16-os csatornán pedig egy térképen mutatták az útvonalat, s azt, hogy most éppen hol járunk. Emellett folyamatosan nyomatták az információkat: eddig megtett út hossza, repülési magasság, sebesség, hőmérséklet, szélerősség stb. és a megérkezésig hátralévő idő, ami elég fontos információ volt. De ez még mind semmi: a 17-es és 18-as csati pedig egy-egy a gépen elhelyezett kameraállás volt, az egyik a pilótafülkéből mutatta, hogy mit látnak a pilóták, mi van a gép előtt, a másik pedig egy alsó kameraállás, ami az alattad lévő képet mutatta. Fantasztikus volt! :-)

Előzmény: TOMMY (14)
TOMMY Creative Commons License 2002.01.31 0 0 14
Még, még, még..
Ez olyan szép! Gratulálok!
Sok magyar volt?
Veszélyes állatok nem voltak?
Milyenek a helyiek?
Mennyi idő volt az út?

Tommy

Előzmény: csinnnKA (13)
csinnnKA Creative Commons License 2002.01.30 0 0 13
"milyen az ellátás ?"
Mi félpanzióval kértük, alapesetben ezt kínálják. Nem bántuk meg. 1/2 8-1/2 10 között lehetett reggelizni is és vacsizni is (nem mondom, vacsi-időpontnak ezt kicsit késeinek találtuk). Reggel 9-körül mentünk, addig ugyi alvás, és derekasan-bőségesen bereggeliztünk. Választék: különféle műzlik, gyümölcslevek, margarin-jam-méz-felvágott-sajt kombináció, ketchupos bab, sültvirsli, tükörtojás vagy omlett: gombával/paradicsommal/hagymával/zöld friss chili-paprikával/sajttal stb., nagy választékú péksütemény, magos kenyerek, sajtos kifli stb., német kuchen-típusú sütemények a reggeli kávédhoz, végül 2-3 féle gyümölcs, általában görögdinnye, mézédes mangó és hihetetlenül zamatos és mézédes ananász.
Ezek után sejtheted, hogy kibírtuk "csak vizen" vacsoráig, ami nemzetközi svédasztalos volt, hihetetlenül nagy választékkal, levessel és többféle előétellel, isteni lasagne-val és milánói makarónival, a kedvencemmel: a kínai zöldségestésztával, többféle currys rizs-variációval, minden nap máshogyan elkészített krumpli-körettel s ezekhez marhahús, sertés, csirke és páratlanul gazdag hal-ételek, finom szószokkal, sokféle finom salátával, pudingok, krémek, sütemények és megint csak egzotikus gyümölcsökkel zárva. Annyi, hogy a vacsihoz semmiféle ital nincs beleszámolva (reggel ugye ingyen friss gyümölcslé, akármennyi, plusz kávé-tea(rum-bum). Tehát a vacsorához elfogyasztott bármilyen italt felszámolják. (Lepődj meg, mi vizet ittunk.)
Választhatsz természetesen "all inclusive" full-extrát, de ez csak annak éri meg (napi 9e Ft felár), aki mondjuk naponta megiszik legalább 5-6 sört és este 2-3 koktélt, hisz gondold csak el, hogy a 30 $-ba hány 3 $-os kóla vagy sör stb. fér bele! Nagyon sok!

"milyen fakultatív programok vannak ?"
Kapásból néhány:
HAJÓKRIÁNDULÁS: katamaránnal / hatalmas vitorlással / dhonival (ez alakra majdnem olyasmi hajó, mint a velencei gondolák, csak nagyobb).
SUNSET PUNCH: naplemente nézegetése a nyílt óceánon, egy kellemes puncs kíséretében.
SZIGETLÁTOGATÓS KIRÁNDULÁSOK: ez többféle variációban is játszik. Nálunk volt olyan, hogy csak a szomszédos halászfalu-sziget meglátogatása (mint legegyszerűbb változat), aztán volt 3 és 4 szigetes, amiben luxus-üdülősziget is volt, meg direkt bevásárló-sziget, meg halászfalu, meg lakatlan sziget stb.stb.
MALE: aki ottjár, szinte mindenki ellátogat a főváros-szigetre, és mondom: nagyon érdemes!!! Mecsetek, Szultánpark, régi Temető, Elnöki rezidencia, halpiac, gyümölcspiac stb. klassz program.
HIDROPLÁN: edzett gyomrúak körberöpködhetik a szigetüket, elég érdekes, bár drága és akin nem a halálfélelem tört ki, azon a "mindjárt-elhányom-magam" érzés. :-))))))
TENGERALATTJÁRÓ: drága és rövid (120 $/fő), az oldalán a repülőgépekéhez hasonló ablakok, előtte padsorok, onnan sasolhatod a mélység birodalmát.
ÉJSZAKAI HORGÁSZAT, hajnali horgászat, mittoménmégmilyen horgászat... pecásoknak!
DELFIN-TRIP: erről keveset tudok, azok közül, akikkel beszélgettünk a szigeten, senki nem volt. Ha szerencséd van, úgyis találkozol delfinnel jövet-menet... mondhatni: ingyér!
MALDÍV EST: a miénk szuper volt, szerintem minden szigeten van, ez pl. ingyenes program.
RÁKFUTTATÁS: mi "rákderby"-nek hívtuk. Ez is ingyenes volt, nagyon élveztük... pláne, hogy a "mi" rákunk nyert! :-)
DISCO: a mi szigetünkön minden este volt a Kakuni bárban olyankor, ha nem volt egyéb program.
Tuti, hogy legalább 3-4-féle dolgot kihagytam, de szerintem ízelítőül éppen elég. :-)

"nem okoz-e bezártság érzetet a szigetek mérete ?"
Egyáltalán nem. Meeru, ahol mi voltunk (lásd: www.meeru.com) egy kifejezetten nagyobb méretű sziget, s már majdnem akkora volt, mint a fele Margit-sziget. Tudd: minél kisebb egy sziget, annál drágább. Meerufenfushi olcsó volt, s pont akkora, hogy kb. másfél-két óra alatt körbe tudtad sétálni. Mert persze ha verseny lenne, akkor gyors-menéssel vagy kocogással kb. fél óra alatt az egészet körbe tudnád futni, de mivel másodpercenként megállsz rácsodálkozni valami csudaklassz dologra, így azért sokkal tovább tart. Például a sziget belsejében az út telis-tele van az épp hogy csak kinyílt, de máris lehullott hibiszkuszokkal, szinte virágszőnyegen mész a homokban. Aztán folyton fürge kis gyíkok rohangálnak előtted a fák irányában. De nem csak a szokásos kis mezei gyík, hanem olyan mini-dinoszaurusz féle, aminek az egész háta cikk-cakkos "tüskés", formára-méretre átmenet a gyerekek kis gumi mini-dínója és egy törpe-krokodil között. Csuda jópofák, egyet-kettőt sikerült lekapni videóval + fényképezőgéppel. Aztán még beljebb, ahol egyre dúsabb a vegetáció, a fákon repülő rókák lógtak (más néven: gyümölcsevő denevér). Kb. 30-40 centis nagy barna állatok voltak, komolyan, mint egy macska, akkora, még világosban is világított a szemük, és jóízűen csócsálgatták a gyümölcsöket, a magokat meg oldalvást kiköpték. Aztán van a koel madár, amit mindenütt csak hallassz, de sosem látod, mert elbuvik a fák között. Aztán van a "sziget madara" kategória, ami szürke gém és rém barátságos, pózol, hogy fényképezd le, néha a sekély vízben halászik, s ha fog egy halat, rád néz, hogy "Na mi van, mikor exponálsz már, mit gondolsz, meddig fogom a csőrömben tartogatni a kedvedért ezt a halat?". S amint elkattant a gomb, ő hamm, bekapja a zsákmányát. Csuda pofa! :-)
Reggel meg az étterem párkányáig is elmerészkedett, s várta, hogy kenyér- és sütemény-darabokat hajigáljunk ki neki. Imádtuk! :-)
A homokban pedig különböző színű és méretű rákocskák rohangáltak, a 2 cm-es fehér, "láthatatlan"-tól kezdve a 12-14 centis színpompás, mintás tarisznyarákokig, mindenféle. A halfaj-, méret- és színgazdagságot nem ecsetelem, képzelheted. De érdekesség a sok rája, amikre majdnem rája-lépsz, meg a tök szelid bébicápa (vagy törpecápa?), ami mellesleg ott úszik el melletted békésen, én első alkalommal sikítva menekültem ki a vízből, ahogy illik, ahogy azt az összes cápafilmben láttam. A vízben lévő 1-2 ember meg úgy nézett rám, mint a hülyére, hogy most meg mit kell úgy befofni egy kis cápától, hisz nembááááánt! :-)
Úgyhogy bezártság érzésed aztán végképp nincs, unatkozni nem tudsz, én pl. a 2 hét alatt egyetlen egyszer sem napoztam (szó szerint vedd), mert sosem értem rá! Mégis csokin jöttem haza, mert pl. 3 napig pólóban úszkáltunk (sokaktól láttuk), aztán 4. nap annyira "borús" idő volt, hogy végre "csak fürdőruciban" is bemerészkedtünk a vízbe. Egész nap egy grammnyi napsütés nem volt, estére mégis főtt rákká pirultunk a napozószerek ellenére. A 6 óra tájban hirtelen ránkzuhanó estéken pedig mindig az apályt és a naplementét néztük, majd sötétedés után a bungalónkban rákészültünk a vacsira, és útban az étterem felé megszámoltuk, hogy melyik bungalón hány gekkó van a kivilágított teraszon. :-)

Előzmény: CáPeti (12)
CáPeti Creative Commons License 2002.01.30 0 0 12
Hűűűű, ez aztán a gyorsaság!
Eddig szinte havonta volt 1-2 hozzászólás a topicban, most meg szinte egyből válaszoltál is. Köszönöm szépen, a részletes leírást. Van persze még egy csomó kérdésem:

milyen az ellátás ?
milyen fakultatív programok vannak ?
nem okoz-e bezártság érzetet a szigetek mérete ?

a többit majd mail-ben.

csinnnKA Creative Commons License 2002.01.30 0 0 11
Laci kétszer volt, tehát neki kétszerannyi a tapasztalata (információja), gondolom, ő is leírja majd neked az övéit, de akkor megpróbálom röviden összefoglalni az enyéimet:

Mi a WINAIR Utazási Irodával mentünk, ami a német Der Tour rangosan híres utazási irodának a magyarországi képviselője. Hogy miért épp velük? Mert egy ismerősöm már utazott velük és nagyon elégedett volt, korrekt, rendes társaság. Ráadásul ez egy általános viszonylatban olcsó út volt, 160e Ft körül volt a repjegy és 18.000 Ft/éj/fő a szállás. "Standard room"-ban laktunk, ami általában az olcsóbb típusú szálláslehetőség. Itthon úgy gondoltuk, hogy ha nagyon gáz, vagy lényegesen jobb a magasabb fokozatú, akkor upgrade-delünk, ami mellesleg kb. 50 %-kal drágább volt, a landvilla-k már 27e Ft körül jöttek, a vizivillák pedig 35e Ft/nap/fő, tehát elég húzósak az árkategória-ugrások. Az egyetlen minőségi különbség, hogy a mi bungalónk olyan volt, mint egy kis sorház, tehát 4 "lakás" volt összenőve, egy épületben. Viszont mindegyiknek külön terasza volt, jópofa, homokos terasz, természetesen tengerre néző! A szobák berendezése csaknem egyforma, a miénkben is volt légkondi is, plusz plafon-ventilátor, széf, fridzsider, telefon, minden. A magasabb fokozatok egy CD-lejátszóval gazdagabbak. Úgy döntöttünk, hogy nem fizetünk napi 9e Ft-ot egy CD-lejátszóért, ez a szállás maximálisan megfelel az igényeinknek.
Úgyhogy az utazási iroda "szervezése" abban merült ki, hogy foglalt nekünk repjegyet és szállást.
Hulhulén, a repülőtéren (ami egy olyan külön sziget, amin a világon semmi nincs, csakis maga a repülőtér) minden szigetnek van egy kis standja, sőt, a kirendeltségek képviselői maguk előtt tartott táblácskákkal már ott nyomultak a kijáratnál, hogy levadásszák a saját vendégeiket. Név szerint vártak minket, tudták, hogy azzal a géppel 8 emberke érkezik. Hurcolászták a csomagjainkat, elvitték a hajóra, mi megvártuk, amíg minden utastársunk előkerül, aztán nyomás a hajóhoz, ami vitt a szigetre. A sziget körül elképesztően türkiz színű volt a víz, egyszerűen káprázatos! A magas páratartalom nem volt zavaró, mert végig fújt egy gyenge kis szél, tehát nem volt melegünk, pedig a víz is és a levegő is egyaránt 28 fokos volt. Útközben delfinek, repülőhalak... hmmm... nem fájdítom a szíveteket, de csodás volt!
A szigeten várt a Der Tour utazási iroda ottani képviselője, németül-angolul mindenütt beszélnek, tehát ha valamelyik nyelven beszélsz, akkor nem fogtok elveszni. Elmond minden tudnivalót, a fiúk közben elviszik a cuccaitokat a bungalótokba stb.stb. Minden kirándulásra a recepciónál lehetett feliratkozni, gondolom, ez más szigeteken is így van. Nálunk ki volt függesztve a faliújságra minden fakultatív kirándulási lehetőség, az is, hogy a hét melyik napján szokott lenni, meg néhány információ, illetve hogy mennyibe kerül. Feliratkoztunk és passz! :-)
Mi egy Male-ra, a fővárosba szervezett félnapos kirándulásra mentünk, ott is már várt ránk egy idegenvezető, aki körbevitt a picuri fővárosban és megmutogatta azt a néhány látnivalót, amit egyébként tényleg érdemes megnézni, és utána még shoppingolni és jutott idő hazaindulás előtt. (Tanács: maldívról szóló könyveket mindenképpen Malén érdemes megvenni, van néhány jó hely, ahol kb. feleannyiba kerül, mint az üdülőszigeteken lévő ajándékboltokban!) Mi pl. mindenkinek egy ilyen szép albumot hoztunk ajándékba (hadd csurogjon a nyáluk), a szigeten 27 $ volt, mi megvettük Malén egy -nem vicc- KERÉKPÁR-üzletben ugyanezt 10 $-ért, de pl. ugyanabban az utcában láttuk ugyanezt 19 $-ért. Szóval figyelni kell! :-)
(Egyébként maldív rúfiával egyedül a fővárosban találkoztunk, de csak futólag, mert egyébként ott is mindenütt $-ral fizettünk.)

SNORKING: Meeru ebből a szempontból (is!!!) szerencsés és csodálatos sziget volt, mert legalább három-négy olyan hely volt, ahová akár gyalog is begázolhattál a vízbe egészen a korallszirtekig, ahol snorkingolhattál (de szép szó!). De emellett naponta 2x lehetőséged volt arra is, hogy ha feliratkozol, akkor hajóval kivisznek olyan távolabbi helyre, ahol talán még szebb korallok és meg több hal van... én azonban gyenge úszó vagyok, és a nyílt óceánon a nagy hullámokban egyszerűen "nem merek" úszni, tehát tudom, hogy görcsös lettem volna, itt meg a sziget körül a pocsolyában, az alig 2-3 méteres tükörsima vízben nem féltem. Szóval ééén nem mentem ki a "nagy vízre", csak a sziget köré, de így is csodákat láttam! :-)

IDŐJÁRÁS: az ismerősöm, akit említettem, épp október végén volt kint, azt mondta, akkortól már tutira "jó idő" van, az egész álló nap szakadó eső és tomboló szélvihar általában a nyári hónapokra esik.

Aztán például nekem nagyon tetszett, hogy a szigeten nem volt semmi készpénzforgalom. Nem tudom, hogy ez általános dolog-e, gondolom, igen, mert praktikus. Tehát ha a vízben eluszikáltam a sziget egyik csücskétől a másikig, és ott kijöttem a vízből, akkor a hótvizes fürdőrucimban is leülhettem az első utamba akadó székre (ami tutira egy bárhoz tartozott), pár perc múlva megjelent a pincér, hogy mit kérek, és ha megittam az italomat, akkor csak egy aláírás+szobaszám, és hozzáírták a számlánkhoz. Utolsó este pedig megkaptuk a számítógépből kiprintelt számlaösszesítőt, még becsatolva az összes-összes számlát (éttermi, bár, suvenir-shop, telefon, frigódban lévő mini-bár, kirándulások stb.stb.). Szóval nem kell magaddal pénzt hurcolásznod, s főként nem kell borravalót adnod. Csak elutazás előtt a szobafiúnak (aki naponta kétszer takarítja a szobát) és a saját pincérednek, kb. napi 1$-t, tehát a két hétre 15$-t szokás adni.

Arra azért készülj fel, hogy a szigeteken nem olcsó az élet: 4 $ egy üveg ásványvíz, 3 egy pohár kóla vagy sör, 8 $ egy koktél, 6 az alkoholmentes... a kirándulások általában 36 $ körül mennek, bár a hidroplános és a tengeralattjárós kirándulás 100 $ fölött volt, és a masszázsok is jó drágák, de szinte kihagyhatatlanok. ;-)

Nem tudom, mi érdekel még, kérdezz! :-)

Előzmény: CáPeti (10)
CáPeti Creative Commons License 2002.01.30 0 0 10
Szia CsinnnKA !

Örülök, hogy jól sikerült a nyaralásod !

Mivel mi is tervezünk egy komolyabb utazást (nászút) ami valamikor szeptember-október
környékén lesz aktuális, és elsődlegesen Maldív a cél, ezért amennyiben lehetséges,
minden típusú információt szeretnék összegyűjteni a területről.
És mindezt olyanoktól, mint ti, akik már meg is tapasztalták e csodát.

Milyen szervezésben, milyen irodával célszerű menni ?
Milyen szállás/ellátás a megfizethető vagy kifizetődő ?
Egyénileg van-e mód búvárkodásra, és kb mennyiért ?
Az őszi időszak milyen időjárási viszonyokat rejt ?

Köszönök minden infót !
CáPeti

Előzmény: csinnnKA (9)
csinnnKA Creative Commons License 2002.01.29 0 0 9
Visszatértem! Csodálatos volt! Életem lexebb nyaralásán vagyok túl! :-)

Béla!
Köszönöm az e-mailt, egyelőre technikai okok miatt nem tudok válaszolni rá.

Laci!
Érdekes, amit írtál erről a májusról. Meeru-n, ahol én voltam, pl. május végén bezár a bazár, és csak augusztusban "nyitnak ki", mivel az időjárás -őszerintük- elviselhetetlenül pocsék. Ezer fokos kánikula, ami gyakorlatilag teljességgel élvezhetetlenné teszi az ott-tartózkodást, ráadásul hatalmas viharok tombolnak.
Szóval hogy is van ez?! Érdekelnének a tapasztalataid.

Egyébként nagyon csábító ez az ár, mert sajnos extra-olcsón is majdnem 400-ra jött ki a két hét. De amúgy sem tudok olcsónak nevezni egy olyan helyet, ahol egy liter víz 4 USA dollárba kerül. Persze azért az első döbbenet után az ember hozzászokik az ottani árakhoz, és tényleg nem szabad törődni ilyesmivel.
A klíma pedig annyira csodálatos volt, hogy nem tudtam betelni vele. (Víz is és a levegő is 28 fokos. A "snorkingolás" pedig fantasztikus élmény!)
Legszívesebben akár már a jövő héten visszamennék, de a realitások talaján maradva talán még egyszer az életben lesz annyi pénzünk, hogy nekifussunk... de nem valószínű, hogy 5 éven belül erre sor kerülhet (természetesen kizárólag financiális okok miatt).

HA-SLN Creative Commons License 2002.01.02 0 0 8
Szia!
Nem! Nem sáskajárás....:-)))
Asszem valahogy úgy van, hogy a nyáriszünet előtt senki nem akar utazni. Akinek szándékában áll, az megvárja, hogy a gyerekek is tudjanak vele menni.
Amúgy tényleg akkor van a monszun ideje is, de ez az én tapasztalataim szerint semmi hátránnyal nem járnak! Hisz az egyenlítő amúgy is a mindennapos esők öve nem?:-)
Naés a nyár amúgysem szezon náluk. Inkább a téli hónapokban vannak dugig a képek ami érthető is. Ha itt európában jó az idő, nem nagy poén Maldív!
Sajonos ezek a leárazások azért nem menetrendszerűek.:-(
Laci!
Előzmény: digitális pillangó (7)
digitális pillangó Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7
Engem érdekel.
Mi történik májusban, hogy akkor van leárazva? Sáskajárás vagy monszun?
Előzmény: HA-SLN (6)
HA-SLN Creative Commons License 2001.12.26 0 0 6
Sziasztok!

Na végre.... már azthittem nwűem is érdekel csak engem ez a téma.
Én már mint írtam jártam ott kétszer is, és ha gondoljátok szivesen írok élménybeszámoló leveleket, persze csak ha érdekel benneteket.
És ha van kérdésetek, hát én szivesen segítek ha tudok.

Hogy Maldív kinek a pénztárcájához van mérve?
Sajnos tény, hogy egyenlőre a félmilliós árajánlatok elég rémisztőek. De, nem kell csüggedni, mivel azért akadnak átlag ember számára is elérhető ajánlatok.
Én pédául az első utamon 99-ben 139.000-ért voltam, ami ha figyelembevesszük, hogy 2 hét, félpanzióval cseppet sem drága.
Egy év mulva megint voltam, de akkor már 189.000-be került, de ez sem rossz szerintem.
Persze nem egy Ibusz irodába mentem be és érdeklődtem, hogy van e valami jó ajánlatuk.:-)
Májusban szoktak leárazott jegyek lenni, azt érdemes kihasználni.
Nem akarok beképzeltnek tünni, de elég jártas vagyok Maldív-Srilanka utazásszervezésben.
Ha valaki gondolja szivesen segítek összeállítani egy viszonylagosan baráti árú utat. Ráadásul mivel láttam ott egy pár szigetet, azt is tudom hová érdemes menni.

Ja!
Boldog karácsonyt mindenkinek!
Laci!

tbotnick Creative Commons License 2001.12.23 0 0 5
ajánlom figyelmetekbe: a www.fourseasons.com Maldives Kuda Huraa -t

csinnnKA Creative Commons License 2001.12.13 0 0 4
Felhozom... abban reménykedve, hogy talán épp most bukkan rá e topicra egy maldívos! :-)
TOMMY Creative Commons License 2001.12.12 0 0 3
OK De remélem azért hamarabb összejön, mint neked. Valahogy 10 év az nagyon messze van. De addig is azok a szerencsések, akik már eljutottak oda mesélhetnének nekünk egyet s mást...
T.
Előzmény: csinnnKA (2)
csinnnKA Creative Commons License 2001.12.12 0 0 2
Mi 4 évig elég masszívan spóroltunk rá, de mindvégig eldöntött fix tény volt, hogy amint összejön rá a zsozsó, utazunk! :-)
Úgyhogy ne is add fel, össze fog jönni, csak az a baj, hogy ez nem a mi (mármint "mi" alatt a "mi, átlagemberek"-et értem) pénztárcánknak való! Viszont nem is elérhetetlen, csak türelem kérdése.

Naaaa... szóljon már hozzá valaki, aki járt ott, plíz-plíz-plíííííz! Nekem kéne egy csomó infó + praktikus tanács! :-)

Előzmény: TOMMY (1)
TOMMY Creative Commons License 2001.12.12 0 0 1
Nagyon jó! Felveszem a kedvencekbe. Bár még soha nem jutottam el oda, már elég sokat olvastam róla. Itt az indexben csináltak kedvet hozzá. Egy gyöngyszem az a hely. De sajnos nem az én pénztárcámhoz mérték. :(( De nem adom fel!
T.
Előzmény: HA-SLN (-)
csinnnKA Creative Commons License 2001.12.12 0 0 0
Én is Maldív rajongó vagyok, kb. 10 éve várom és vágyom arra, hogy ott lehessek. Majdnem oda mentünk nászútra, de amikor már befizettük volna az utat, egy fantasztikus jó lakáslehetőség közbejött, amit "sajnos" egyszerűen nem lehetett kihagyni, így a nászútunk elmaradt, mert kellett minden vicek-vacak kis milliócska! :-)
Akkor viszont megfogadtuk, hogy max. az 5. házassági évfordulónkig eljutunk a nászútunkra. Úgy tűnik, január 7-én megvalósul az álom, ha nem is az áhított Fun Islandre megyünk, de "beérjük" a jóval olcsóbb Meeru Szigettel is. :-)

Egyelőre érdemi dolgokat nem tudok, viszont - csatlakozva hozzád - én is szívesen vennék bármilyen Maldív-szigetekről szóló információt. Neked pedig, kedves Topicgazda, megígérem, hogy ha megjöttünk, megosztom veled a fontosabb, közérdeklődésre számot tartható élményeimet! :-)

Előzmény: HA-SLN (-)
HA-SLN Creative Commons License 2001.11.14 -1 0 topiknyitó
Sziasztok!
Gondoltam csinálok egy témát! Én Maldív rajongó vagyok, és szeretnék találkozni hozzám hasonlóan ott járt emberekkel.
Jó lenne megvitatni az élményeket, esetleg tippeket trükköket cserélni a minél gazdaságosabb utazásokról. Sajnos nem vagyok egy miliomos, és elsősorban anyagi kérdés mikor tudok menni.
Készítek épp a szigetekről egy utifilmet, amit 1998-99 ben felvett anyagok alapján állítok össze.
Szivesen venném ha valaki tudna segíteni nekem digitalizálásban, és egyéb tanácsokkal.
Várom leveleket.
Laci!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!