Keresés

Részletes keresés

gcs750908 Creative Commons License 2002.07.05 0 0 181
Namegegyszer:

lanize

repter

Tobbszor nem probalom, igerem!

Előzmény: gcs750908 (180)
gcs750908 Creative Commons License 2002.07.05 0 0 180
Hello,

En meg sosem voltam a Maldiv-szigeteken, de ha eletem soran nem jutok el, abba fogok belehalni az biztos!!!
Addig probalok linkelni egyet:
Veligandhu, ha minden igaz

Lankonfinolhu, vagymi

Ez a repter

KillerB Creative Commons License 2002.07.02 0 0 179
Sziasztok Maldivfanok!

Egy joideje mar olvasgatom a topicot, mivel egy ideje mar en is kiszurtam magamnak a szigetet, mint almaim netovabbjat... Talan okulhattam volna az elottem levok hozzaszolasaibol, de ha nem haragszotok lenne egy par kerdesem, mert megnyugtatna ha konkretan az en esetemre valaszolnatok.

Szo: kineztem egy utat a TPG TRAVEL szervezeseben.
A baratnommel mennenk augusztus masodik feleben. Az uticel Fun Island lenne. Az arak:
2 agyas szoba: 13900/fo/nap
rept. illetek: 14000/fo
kilepesi illetek: 10$/fo
transzfer: 30000/fo
Ez kettonknek 288600 Ft lenne felpanzioval, repjegy nelkul...
-Szerintetek milyenek ezek az arak ( marmint a szallas )???
-Lehetne ebbol valahogy faragni?
-Mennyibe kerulne a repjegy, es hol erdemes megvenni?
-Mennyi koltopenzt erdemes vinni?
-Augusztusban minden okes a Maldivokon?

Nezzetek el ha esetleg faraszto, ismetelt kerdeseket is tettem fel, es elore is koszonom.

Udv: Tommy

Bogyó-2 Creative Commons License 2002.06.20 0 0 178

Hogy valamit hozzátegyünk az eddigiekhez ! Nem tudom felfedezi-e más is ezt a fórumot, jó volna ha minél több Maldívot megjárt mesélgetne itt.
Én még nem tudtam eldönteni melyik szigetet válasszam, ezért is javaslom, hogy osszuk meg azokat az információkat, amik többek a prospektusokban találhatóknál. CsinnKa és Laci jóvoltából Meeru-t és Lohifushit egészen jól megismertük, de hát van még egy pár sziget.
Addig én is közzéteszem az eddig az internetről, könyvből stb. „összelopkodott” írásokból amit tudok, hadd legyen egy helyen, talán más nem találkozott vele, de mégis érdekli.

És akkor először ízelítőül egy, amit a neten találtam nem t’om kitől:

„Vihamanafushi azaz Kurumba village
Odajutás: repülővel: Budapest-London-Colombo (Sri Lanka - Air Lanka légitársaság, a legszebb egzotikus légikisasszonyokkal, akiket valaha láttam, haspólóban) - Malé (Maldív főváros), majd 10 perc csónakút Kurumbáig. A reptéren elszedték tőlünk a visszaút repülőjegyeit, amitől kétségbe estünk, de később kiderült, hogy itt ez a szokás. Hazafelé visszakaptuk.
2 hét láblógatásból álló nyaralástól kissé fáztam az elején, mivel a 20 perc alatt körbejárható szigeten a ping -pong, röplapda, fizetett tenisz és billiárd nem tűnt gazdag programnak. De mindez kiegészítő alakformálás lett a napom nagyrészét kitevő, felejthetetlen felszíni búvárkodás mellett, hiszen hosszas tanulmányozás után épp azért esett Kurumbára a választásom (a Maldív- szigetek messze földön híres búvárparadicsom), mivel jól kiépített "házi zátonnyal" (angolban "house reef" ) rendelkezik, ami megtöri az Indiai óceán hullámait és erőlködés nélkül , könnyedén lebegve lehet a víz alatti jószágokkal barátkozni.Persze a zátony mögé is ki lehet úszni, ahol a "nagy kékségből" a korallsziget pereménél rendszeresen adrenalin növelő lények érkeznek, mint pl. barracuda (acélos, min. 70 cm-es ragadozó halacska), gyáva macskacápa, lelkes teknősök és ráják (főként Spotted eagle ray-Aetobatus narinari). A tisztaság egyébként keletre nem jellemzően óriási (jobb, mint itthon-törlköző napi kétszer cserélve), a csapvízzel még fogat is lehet mosni, és egész nap szöszmötölnek a lombseprők, akik néha hozzádvágnak egy sajátmachétájúlag megtisztított kókuszdiót - ki pénzért, ki a szép szemedért.
Mellesleg a giccs mindenütt szemenszúrt, de erről inkább semmit, meg lehet szokni, meg röhögni a gipszből kiöntött, barnára festett, fatörzs alakú postaládán... Apropó, fák: a szigeten klasszikus értelemben csak pálmák nőnek, de a kertészhadsereg által rengeteg munkával fenntartott növényzet bujasága a sziget igazi vonzereje. Az illatok hatása pedig még Magyarország népszaporulatát is megdobná...
Helyi asszonysággal mindössze kettővel sikerült találkozni, őket a recepciónál alkalmazták. Az iszlám előírását a fátyolviselésre nem egészen iráni mintával oldották meg, de alapos vizsgálódás után sikerült megtalálni rajtuk : hajzuhatagukba , hátul , beleakasztanak egy, a ruha színével egyező, keskeny kendődarabkát. Természetesen tetőtől talpig zárt a ruhájuk, csak éppen mindenütt domborodik,ahol kívánatos.
Az egész szigeten zömmel fiatal, rendkívül szolgálatkész és kedves férfiak dolgoztak. Az éttermekben ( 7db.: Kínai, indiai, barbecue, a többi európai-helyi vegyes) még a felügyelőre is jutott felügyelő, olcsó lehet a munkaerő.
Törzshelyünkön, a Vihamana étteremben, a legjobb az volt, hogy nem kellett kiöltözni a reggelihez, be lehetett grasszálni strandpapucsban és tunikában, és nem nézett rád ferde szemmel a kifinomult észak-európai közönség (maximum a taiwaniak... :)”

Nos, egy ilyen kis írás már ad valamiféle támpontot.
Tényleg!
Laci !
Azt írtad négy szigeten is jártál már, és Lohifushi volt a legjobb, azt ismertetted részletesen, a többiről csak annyit tudunk, hogy az egyik Kuramathi volt. Jó volna a többiről is tudni valamit, azok miért tetszettek kevésbé ? Másnak lehet, hogy az jönne be, hiszen ízlések és…
Anno a gimiben is azt magyaráztuk az irodalomtanárnőnknek, hogy olvassunk és elemezzünk már giccses és fércműveket is, hogy értékelhessük a különbséget, mitől olyan remekmű ez, és miért nem a másik. A negatívumok is segítik az embert a döntésben. Nem azt mondom, hogy indítsunk egy „Miért volt sz@r a Maldív-szigeteken?” című listát, de az a jó, ha mindkét oldalt látjuk. Mert ha nem, a végén még tényleg az lesz. Egyelőre csak annyit, hogy volt aki bankkártyát vitt magával, de azon a szigeten ezzel nem foglalkoztak, ha nem lett volna aranytartalék készpénzük…, van aki csalódik, hogy a bungi előtt a gátaktól nem tud fürödni, hanem föl kell pakolnia és mászkálni egy ideig, stb.

csinnnKA Creative Commons License 2002.06.17 0 0 177
Upppsz! Most látom, hogy a Fun Island-re vonatkozó kérdésedre elfelejtettem válaszolni. :-)
Szóval:
semmi különös, tulajdonképpen csak képek alapján választottam ki, és mi tagadás, engem is a két kis lakatlan sziget(re való gyalogos átmászkálás) fogott meg. Ennyi. Amikor megtudtam, hogy másfélszer annyiba kerülne, mint Meerufenfushi, azonnal letettem róla. Így aztán nem tudtam meg, hogy valójában milyen is a kinézett (és áhított) sziget, csak azt tudom mondani, hogy nem bántam meg Meerut sem! :-)
Előzmény: Bogyó-2 (166)
csinnnKA Creative Commons License 2002.06.17 0 0 176
Szóval miattad nem lett belőle semmi... mert Te folyton csak jelentkezgetsz! :-DDD
Előzmény: BlueBird (175)
BlueBird Creative Commons License 2002.06.14 0 0 175
Én itt mindég jelentkezgetek, aztán nem lesz belőle semmi. Mármint a Taliból.
Előzmény: csinnnKA (174)
csinnnKA Creative Commons License 2002.06.14 0 0 174
Meg kell, hogy mondjam, hogy ez a Lacifiú az én fejemet is alaposan megzavarta ezzel a "monszunhoz való pozitív hozzáállással", ugyanis én csak a pincérünk -általad is idézett- mondatára hagyatkoztam: "május végén bezárnak és csak augusztus végén nyitnak ki". Aztán mint kiderült, ez persze azt jelenti, hogy egy nagyon halovány egyharmad-gőzzel azért üzemelnek, mivel a június-július-augusztus mátémátikailag (is) három hónap, ők meg szegények egész évben csupán egy hónap szabadságot kapnak, tehát ez azt jelenti, hogy nyaranta is van néhány vendég, meg gondolom, ilyenkor végzik az (esetleges) rekonstrukciós munkálatokat.
Az biztos, hogy az időjárásban jelentős változásnak kell lennie, ha a nyári ár fele a téli árnak, mert bár az igaz, hogy a téli felár azért is lehet, mert sokan (pl. a sznobok, illetve mindazok, akik megtehetik) december vagy január-februárban akarnak villogni a trópusi nyaralással, de azért legyünk őszinték: a legtöbb ember a munkája-munkahelye-hülyefőnöke miatt azért mégiscsak nyáron tud elmenni 2-3 hétnyi szabadságra. Ily módon a nyári szezon is erőteljesen kapós lenne... hacsak valami miatt nem rosszabbak a körülmények. S ez a valami -szerintem- csakis az időjárás lehet. Nem tudom. Nem merem kimondani, mert nekem nincs ilyen irányú tapasztalatom. Az az eső, amit én láttam és éltem át, rövid volt és csodálatos... a páratartalom meg így is úgy is 80-90 %-os, tök mindegy, hogy esett-e előtte vagy sem. Azonkívül tényleg rövid volt ez a viharos eső, és látványra is csodálatos! Úgyhogy én személy szerint úgy fogtam fel, mint valami egzotikus trópusi látványosságot. De az tuti, hogy még "vacak kis" 150e Ft-ért sem szeretnék _végig_ilyen_időjárásban "nyaralni", bár ha minden áldott nap este egy fél órácskát vagy egy órácskát az eső, az tutira nem zavarna. Mint ahogy az a 2 nap totálisan felhős, borult idő sem zavart egy szemernyit sem, amit megéltünk. Ugyanúgy és ugyanannyit fürödtünk és búvárkodtunk, max. a tenger alatti világ nem volt annyira világos és színpompás, mint a betűző napsütésnél.

Mindenesetre, ahogy az árakról beszélgettetek, eszembe jutott, hogy Baján a Sugovica hotelben 11.000 Ft volt egyetlen éjszaka egy olyan szállodában, ahol olcsó pvc borította a szobánkhoz tartozó fürdőszoba falát. Nagyon gagyi! Tényleg az volt, nem is sok kedvem volt egy ilyen fürdőszobában fürdeni. Gondoljátok el, csempe helyett pvc... a falon!!! És akkor 18e Ft-ért a légkondis, naponta 2x takarított, gyönyörű kis egzotikus szobácskámban pihizhettem... a Maldív szigeteken... szóval ez is jelent valamit, nem?
(A balatoni árakkal már össze sem merem vetni, mert hamar kiderülne, hogy csak a csórók járnak Maldívra, a gazdagok a méregdrága balatoni hotelekben bosszankodnak a néhol-olykor balkáni kiszolgálás miatt.)

Te Laci!
Azért ha összejön az a Maldív Utazási Iroda, akkor feltétlenül értesíts, mert
1. lehet, hogy ezzel-azzal (tapasztalattal-fotóanyaggal stb.-vel) beszállnánk,
2. jópénzért (tisztességes jutalékért) felhajtanék neked sok-sok vendéget,
3. csak! :-)

Tali?
Nyáron?
Vmikor?
Egyáltalán?

Előzmény: Bogyó-2 (168)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.05.31 0 0 173
Nagyon szépen köszönöm a meghívást. A barátom ugyan csak néhány éve él ott, de abban biztos vagyok, hogy odatalálnánk. Nem biztos, hogy most elmegyek, de mivel gyakran járok arra, egyszer azért be fogok nézni. Mellesleg, ezért egyébként sem sajnálnék 100 km-t autózni.

Abban teljesen igazad van, hogy többen is megtehetnék, hogy elutazzanak a Maldív-szigetekre, mert, hogy vannak alacsonyabb árak is. Mivel mi sem vagyunk gazdagok, nekünk is sokáig kell gyűjtenünk arra, hogy elmehessünk. Ráadásul az utazáson kívül másra is tudnánk költeni. Csak hát ezt is nagyon szeretnénk. Ezért gyűjtögetem az információkat, de amit sikerül találnom azt én is szívesen megosztom. És hát szívesen veszem én is a segítséget.

Ha nem jeleztek vissza akiknek segítettél, az nagyon szomorú. Én viszont segítség nélkül is tudatnék magamról, és nem pont azért, mert én olyan baromi rendes vagyok, hanem mert hozzátok hasonlóan én is szeretem megosztani az élményeimet, ahogy ezt csinnKa is leírta. Leginkább egy ilyen topicban, mert sok más is felszedhet információkat innen, akkor is ha nem lép be, ahogy én is voltam így ezzel más topicokban.
Ha tudnék én is segítenék, de még nem igen vagyok ebben a helyzetben. Mindenesetre, ha az én még igencsak odébblévő utam megvalósul, és még él ez a topic, jelentkezni fogok. Addig meg én is igyekszem életben tartani. Sőt utána is.

Most meg elmegyek szedek egy kis szamócát a haveroméknak.

Egyébként meg a franciákat megverték a szenegáliak ! Bocs...

Zsolt

Előzmény: HA-SLN (171)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.05.31 0 0 172
Annyiban korrigálnám magam, hogy a teletexten én is láttam a For-2-nél 149 E-ért egy, 199 E-ért két hetet június 3-i indulással. De ez csak reggelivel. A Neckermann (Sommer 2002) katalógusban én Kandoománál ( 63.oldal) a legolcsóbb ár amit találtam egy hétre is 1037 Eu 3 személyes standardban.
Zsolt
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.30 0 0 171
:-))
Szivesen látlak, ha betévedsz hozzám is!
Talán lenne alkalmam megmutatni az én katalógusomat, amiben januárban 5000.- egy nap.
Az ismerősöd, tuti tudja, hogy ki vagyok!
Pap László, akié az üvegvisszaváltó, és a HÉV!
Gyere be!
Előzmény: Bogyó-2 (166)
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.30 0 0 170
"Amit az árakról szoktál írni, az mindig felcsigáz, és valóban nem találtam még annál jobbat, sőt olyat se igen. Egyedül a csinnKa által ajánlott Winair az ami hasonló árakat ír, de ő is csak Meeru és Kandooma szigetekre. Meeru májustól július közepéig 8480 Ft, ami ugye 28$ vagy 34 Euró."

Neckermann katalógusban (német) nem tom hanyadik oldalon, de a Kandooma szigeten fél panzió 17Euró. Ma néztam nagy unalmamban, mikor nem volt vevő a boltban. És ha jól emlékszem ezekből még van kedvezmény a májusi időszakra.
De ezt már ha jól tudom leírtam. Nem felcsigázni akarok mindenkit, hanem segíteni.
Másrészt lehet nem menne tönkre tényleg Görögország turizmusa. Kicsit belátom túlzó voltam, de azt be kell látnotok, hogy az álltalam említett árak révén, egy szélesebb társadalmi kö is megengedhetné magának ezeket az utazásokat.

egyébként már egy csomó embernek világosan leírtam, hogy mit hol, és mennyiből lehet megúszni, és hogy hová kell menni, és kit kell keresni. Természetesen ezeket csak emailben írtam le, de még arra sem méltatott szinte senki, hogy visszaküldjön csak annyit, hogy "Köszi!"!

Előzmény: Bogyó-2 (167)
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.30 0 0 169
Nos van egy jó hírem!!!!
Asszem tudok egy szupi ajánlatot.
Maldív 3* félpanzió egy hét, Lauda Air, és csak 149.900.- két hét 199.900.-
Iroda nevet nem írok, mert reklám.
Hívjatok fel, és máris mondom. emailra nincs idő, ha valaki tényleg szereten most a kivételes lehetőséggel élni!
Számom:06-30-263-15-01
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.05.29 0 0 168
Monszunügyben: Nem fárasztani akarlak, csak mint leendő utazó próbálom összegezni az eddigieket. Ugyanis, ha valaki több százezer Ft-ot költ el két hétre, akkor azért szereti kivesézni, hogy mi is várható majd akkor. Te írod, hogy „Monszun: Egy nagyon heves esőzés, amit rendszerint viharos szél kisér, és eltarthat pár hónapig, de hetekig tuti, anélkül, hogy csitulna.” S ugye minden a Maldív-szigetek éghajlatával foglalkozó írás nagyjából abban megegyezik, hogy”A májustól szeptemberig tartó esős időszakban a délkeleti monszun hatására nagy mennyiségű csapadék hullik.” Tehát május és szeptember netán október között. Kérdés, hogy ez mit jelent. Ha csak délutánonként jön egy zuhi, aztán folytatótdhat a buli, akkor szerintem a többséget ez nem zavarja túlságosan, de az hogy két héten át a heves esőzés és a viharos szél miatt (ami ugye a monszun) csak bent kucorogjon az ember a kis bungalójában, hogy el ne repüljön, hát ez nem az amit úgy igazán elképzel az ember a trópusi nyaralásról, még akkor sem ha nem ijed meg egy kis esőtől. Nos én továbbra is augusztusra tervezek, azt ugyanis nehezem tudom elhinni, hogy májustól szeptemberig csak néha-néha áll meg a tombolás. Ha van is ilyen, úgy tudom a legvészesebb a május-június. Ha ennyire tragikus lenne a helyzet, szerintem nem volna ember, aki 9 órákat repülne Európából ide, holott nemcsak télen szerveznek ide utakat, hanem nyáron is. És ez már évtizedek óta így van. Ráadásul olcsóbb,igaz, de azért nem annyival. Persze most nem az akciókról, hanem az előre meghirdetett árakról beszélek. Tehát lehet, hogy vannak ilyen napok, de hogy általános legyen azt nem tudom elhinni akkor sem, ha még nem voltam ott. Valószínűbbnek tartom, hogy ahogy írod is, a mindennapos esők öve, ami viszont azt is kell, hogy jelentse, hogy mindennap van, amikor nem esik, sőt szerintem ez a több. Ebben az is megerősít, hogy a Világútlevél című könyv szerint a Maldív-szigeteken:
„ A csapadék jellegzetes napi járást mutat: A délelőttök naposak, szárazak, a délutánok – különösen az október és május közötti időszakban – esősek. Előfordulhatnak trópusi ciklonok is.”
Biztos, hogy télen a legjobb, de ha néha esik, vagy borús, attól még jól érezheti magát az ember. CsinnKára hivatkoznék, aki azt írta:
„akik még nem voltak Maldívon, azoknak a vihar és a szakadó eső az európai viharokat jelenti, a balatonit, amikor tök hideg van, meg szél, meg pocsék idő, és el van rontva az egész nyaralásod. Az én nyaralásom alatt egyetlen egyszer esett az eső, de olyan rövid ideig, hogy csak a legvégét "észleltük". Amúgy felhős időben is majdnem ugyanolyan volt a nyaralás, mint szikrázó napsütésben, hiszen ugyanúgy 28 fokos volt a levegő is meg a víz is, mintha sütne a nap, ugyanúgy tudtunk búvárkodni (snorkelingre gondolok), sokat úszni, pancsolni, sétálgatni a szigeten, szóval semmiben nem korlátozott. :-)”
Szóval ha a vihar, vagy a monszun a két hét nagy részében csak így nyilvánul meg nyáron is, akkor semmi gond. Bár azt is CsinnKa írta, hogy azt mesélték neki:
„az egész álló nap szakadó eső és tomboló szélvihar általában a nyári hónapokra esik.”
Vagy:
„Meeru-n, ahol én voltam, pl. május végén bezár a bazár, és csak augusztusban "nyitnak ki", mivel az időjárás -őszerintük- elviselhetetlenül pocsék. Ezer fokos kánikula, ami gyakorlatilag teljességgel élvezhetetlenné teszi az ott-tartózkodást, ráadásul hatalmas viharok tombolnak.”

Nos, az ezer fokos kánikula rendkívül nehezen hihető, hiszen abban szinte minden könyv, internetes oldal, stb. megegyezik, hogy az éves hőingadozás nem haladja meg a 2-3 fokot. A csapadékmennyiségnél már jelentős eltéréseket tapasztaltam, de persze januárban azért senki szerint nem esik több eső mint májusban. Az én általam kitűzött augusztusnál már jelentős eltérések vannak. De az árak magasabbak mint május-júniusban, kisebbek mint télen. Jó persze tudom, hogy augusztus az iskolai szünetek és a nyári szabadságok ideje, de tomboló viharok miatt azért nem utaznának ide. Néha előfordul, oké. Ennyi belefér. De a lényeg, hogy ne vegye el az idő jelentős részét. Mellesleg az eső mennyisége sem minden, mert az sem mindegy, hogy az hogyan esik le. Én szívesebben kiegyeznék egy félóráig tartó viharos, vízesésszerű, ömlő esővel, mint az órákig tartó csöpögős, de erősen szelessel. Hiszen ez előbbi egyrészt olyan „trópusi”, másrészt nyilván kevesebb ideig tartva, kevésbé zavar az ottlét élvezetében. Pedig lehet, hogy a félóra alatt sokkal több csapadék esik le.
Úgyhogy jó volna olyanokra akadni, akik tényleg voltak már nyáron. Tényleg ! Te, Laci, írod, hogy monszunidőszakban voltál, de ez melyik hónapot jelenti? Mert ezen belül sem mindegy. Gondolom én. Persze tudom, hogy változóban az időjárás mindenhol, de mégis?
Remélem azért nem akasztunk ki teljesen monszunügyben, de nekünk akik még nem voltunk, tényleg nem mindegy. Nem a kis esőtől félünk. De az a hetekig tartó, viharos, na az nem. Írtam, hogy én sem hiszek benne,látatlanban én is "elégedett" vagyok az időjárással de azért egy kis megerősítés egy nyáron ottjárttól nem volna mindegy.

Üdv minden maldívosnak !

Zsolt

Előzmény: HA-SLN (165)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.05.29 0 0 167
Laci !

Amit az árakról szoktál írni, az mindig felcsigáz, és valóban nem találtam még annál jobbat, sőt olyat se igen. Egyedül a csinnKa által ajánlott Winair az ami hasonló árakat ír, de ő is csak Meeru és Kandooma szigetekre. Meeru májustól július közepéig 8480 Ft, ami ugye 28$ vagy 34 Euró. Ahogy írtad ez már számodra is „versenyképes”. A többi sziget ára belesimul az átlagba.. És csinnKa azt írja, hogy szerinte itthon árban verhetetlenek. Egyelőre én sem tudok jobbat. Igaz, a For-2 vagy a Meiers árait nem ismerem (a teletext nagyon szűkszavú), mert még korántsem térképeztem fel a terepet, de egy bizonyos fokú tájékozottságra már szert tettem, annyira mindenképpen, hogy megtudjam ítélni egy ajánlatról, hogy jó árban van-e. Te is azt írtad, hogy ha 250 Ezerből ki tudod hozni, akkor az már jó. Hát szerintem is. A Neckermannál 350 körül kezdődik Kandooma. (természetesen két hét), igaz augusztus, és teljes panzió. Ha egy ugyanilyen Winair-es ajánlatot nézek Meeru-ra, akkor 11 130 Ft-tal számolva 156 E + repülőjegy, ami összesen szintén túl van a 300 E ft-on, és akkor még a transzfer stb. És ez tök olcsónak számít. A többi irodával amit idáig néztem, ez drágább. Persze neolab és te is azt írtad, hogy a német-osztrák irodák az olcsók, s őket még nem néztem. Csak a Neckermannt, de ott nem ez a helyzet. Neolab azt írta, hogy „egy all inclusive 4 csillagos 14 napos ut 1100 euro (cirka 250e ft)”. Nos megnézném én is ezt a katalógust, sőt a csillagokból is lehet elég volna kevesebb, és az all inclusive sem létszükséglet. De egyelőre még valóban csinnKa árai a legjobbak, amiket találtam. Ha valamit jobbat is sikerül megtudni, én közzéteszem. Hiszen ezek is olyan dolgok, amelyek miatt szeretjük bámulni a monitort.

Más:
„ha sokan tisztában lennének vele, hogy pl. Srilankán van szállás félpanzióval 1.700.- forintért félpanzióval, lehet Görögország forgalma megcsappanna.” „remélem lesz is kereslet egy jól informált, és gyakorlatiasan gondolkodó utazási irodára”
Én Görögországot nem féltem. Ha Srí Lankán ingyen van a szállás, a repülőjegy árából akkor is akár 3 db egyhetes Korfu is kijön repülővel. És lehet, hogy valakit kevésbé érdekel Srí Lanka. Abban persze nyilván igazad van, hogy eltúlzottan drágának hiszik az emberek az Európán kívüli utakat, s ha messzire mennek, akkor úgy gondolják, a szállásnak is drágának kell lennie. Ez valóban nincs így, csak hát van ennek egy másik oka. Európán kívül a szállodák minősége, higiéniája nem igazán vethető össze az európaiakkal, az ún. drágább helyeken ezek biztosabban vannak meg, és a más éghajlatra és körülményekre tekintettel fokozottabban is kell figyelni erre. A hasmenések nem a svájci körutazásokon a jellemzőek, s védőoltásokat se Franciaországba utazva kell beadatni. Az emberek ezeket a tapasztalatokat sokszor általánosítják, azt már talán tudják, hogy azért nem Japán vagy Ausztrália fenyeget ilyen szempontból, de a többség India vagy a Maldív-szigetek között nem látja első ránézésre a különbséget. És ugye azért ti is értekeztetek a csapvíz ihatóságáról, hasmenésekről, mégha ennek nem is a higiéniai hiányosságok az okai. Sok ember mindezek miatt egyszerűen nem is vágyik ezekbe az országokba. Nekem is vannak ismerőseim akik meséltek az egyszerűbb indiai vagy egyiptomi szállodákról, ezek sajnos néha már „túlságosan természetesek”. Szóval meggondolnám én is, hogy hol aludnék, no de persze azért elmennék. De sokan nem. Lehetnek Görögországban is szutykos helyek, és Srí Lankán is tiszták, sőt ugye itt Indiához képest azért jelentős különbségek vannak. De az emberek többsége nem így gondolkozik, nem olvas ilyen topicokat, és nem vágyik különösebben jobban Srí Lankára, mint Görögországra. Nem vállalnák a kényelmetlenségeket (sokba kerül, hosszú repülőút, hasmenés-veszély, leégés, monszun stb), mert nem is nyújtanak nekik ezek a dolgok olyan élményeket( „túl sok a hal a vízben”), s ezért nem is hajlandóak mindezekért megtenni azt, amit esetleg mi. A Bounty reklámot elnézve hipp-hopp jó volna nekik ott lenni, de azért ez mégsem olyan fontos. Ugyhogy szerintem csak egy hatalmas reklámdömping és a megfelelő körülmények széles körű ismertetése esetén csappanhatna meg Görögország forgalma, de én még ebben sem lennék biztos. Szerintem is szükséges lenne némi változás a téren, mert van egy nem elhanyagolható réteg, akit érdekel India, Srí Lanka vagy a Maldív-szigetek, de mégis számít, hogy olcsón ússza ezt meg, s nem igényel luxuskörülményeket. Azt hiszem ezek volnánk mi ! Rájuk, ránk alapozva szerintem is jó volna, he lenne egy ezt a rést betöltő szervezet, iroda vagy valami ilyesmi. De nagy tömegben az emberek gondolkodása még egy 1700 Ft-os Srí Lanka-i szállás esetén sem fog megváltozni rövid időn belül, és hát a közlekedési költségek azért megmaradnak, és ezek jelentősek.
Szóval szerintem is érdemes belevágni, de túl sokat se lehet ettől várni, szerintem a Maldív-szigetek sose lesz tömeges úti cél, de Srí Lanka sem. Most már csak az a kérdés, hogy ez baj-e? Nem biztos.

Előzmény: HA-SLN (162)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.05.29 0 0 166
CsinnKa !

Örülök, hogy ismét jelen vagytok, és hogy reagáltok. A gratulációt tényleg komolyan gondoltam, mert a nyilván nem jelentéktelen látnivalók leírását még fűszerezted az egyéni humoros stílusoddal, amit én nagyon bírtam. Főleg egy nőtől. Ezt nem ledegradálásképpen mondom, de a nők a tapasztalataim szerint ritkábban írnak így, szerencsére úgy tűnik, ez már egyre kevésbé lesz igaz. Olvastam férfiak által írt beszámolókat is Maldívról, de tényleg ez tetszett a legjobban. Nem akarom az általam már említett Máté Erzsébet féle könyvet bántani, mert egy átlagos útikönyvnek megfelel és egy Maldívra készülőnek érdemes elolvasnia, de én biztosan a te „Meeru útikönyvedre” szavaznék. No, nem akarlak itt tovább ajnározni, de már nem én vagyok az első gratuláló (neolab,145 ; HA-SLN,22).

A Meiers katalógussal kapcsolatos információt köszi. Ha Pesten járok, megpróbálom beszerezni. Egyébként mostanában hetente megfordulok Pesten, pl. most szombaton is megyek, s, este nem jövünk haza, hanem (minő véletelen !) egy Alsónémediben lakó barátomnál alszunk, aki megmutatja az őszi ausztráliai útjukon készült felvételeit.
De elmesélem, hogy általában szombatonként megyek, s ilyenkor a legtöbb iroda nincs nyitva. A West Endben lévő Neckermann iroda az igen, de a Neckermann nyári katalógusában nincs Maldív-út, csak a német nyelvűben. Abból viszont csak egy van amit meg lehet nézegetni, de elvinni nem. Mivel nem volt kedvem hosszasan üldögélni egy olyan út miatt ott, ami még több mint egy év múlva esedékes, ezért lemondtam a lehetőségről. A kecskeméti irodában ugyanígy jártam azzal a különbséggel, hogy ott egy napra megkaptam volna a katalógust, ha becsszóra visszahozom, de akkor épp nagy rohanásban voltam. A már említett pünkösdi utunk alatt a székesfehérvári irodában történtek pedig teljesen megegyeztek a Kecskeméten történtekkel első nekifutásra. Az ünnep végéig, becsszó stb. De mivel vidékiek, tehát nem fehérváriak vagyunk, nem tudtuk volna visszavinni, a lelkiismeretünk meg nem engedte, hogy visszaéljünk az egyébként kedves és a többiekhez képest tájékozottabb ügyintéző által nyújtott lehetőséggel. De pár szó után kiderült, hogy az árkatalógusukból van kettő is, így az egyiket megkaptuk, és nekünk ez elég is volt, mert a már lejárt téli katalógust, a képeset, már korábban megszereztük. Mindezt csak azért írtam le, hogy bizony nem mindig egyszerű ezeket a katalógusokat megszerezni, s ha a Neckermann-katalógus ilyen nehezen lett meg három Neckermann Irodában, kíváncsi leszek a Meiersre.
Furcsa ez, amikor sok kis iroda, legalább fekete-fehér A4-es lapokon közzéteszi az ajánlatok lényegét, itt meg tulajdonképpen majdnem ők tesznek szívességet, ha informálnak az útjaikról. Ezért is gondolom, hogy igaza van Lacinak, amikor azt írja, hogy itt még mindig jelentős űrök tátonganak a megfelelő utaztatás, kiszolgálás stb. területén.

Az utatokkal kapcsolatosan ( ami ugye idén januárban volt)azt írtad, hogy 18 E Ft/éj/fő volt a szállás a Winairnél. Nem tudom, van-e rá ötleted, hogy akkor a honlapjukon miért írják, hogy 2002.01.04-2002.03.28.-ig Meerun a félpanziós standard room 12 990 Ft/éj/fő. Benneteket vertek át, vagy utólag már kozmetikázzák e lement szezonok árait? A honlapot ugyanis csak mostanában néztem meg, nem tudom ilyen volt-e akkor is. Bár én is úgy gondolom,a 18 E Ft jónak mondható januárban. Vagy van valami egyéb is, amit beleszámoltál? Kiváncsi vagyok mit gondolsz erről (lehet, hogy én nem tudok valamit), mert azt írtad korrektek voltak és elégedett vagy velük utólag is.

És akkor még egy kérdés. Miért volt a Fun Island annyira „áhított”? Én csak annyit tudok, hogy két kis lakatlan szigetre át lehet róla gyalogolni, de ezt minden prospektusban leírják. Na jó, azt is tudom merre van. De aztán ennyi...

Zsolt

Előzmény: csinnnKA (161)
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.28 0 0 165
Örülnék ha valaki észrevenné, hogy min fáradozom.
Azt mondogatom sok levélen át, hogy én meg vagyok elégedve az időjárással, és úgy kell elfogadni, ahogy van. Ezért ez a kritika nem hiszem, hogy engem illet.
A kioktató stílus pedig azért van, mert unalmas, hogy minden 10-dik levél arról szól, hogy jön a monszun. De a trópusokon esik, vagyis ha valaki oda utazik, hát ez az amivel számolnia kell, vagyis az esővel.
Remélem, most értehetőbb volt, amit írtam.
Másrészt nem tehetsz róla, hogy abban az időszakban voltam, vagyis a monszun időszkaban. Persze! Én azt mondta, hogy nyoma sem volt a monszunnak, sőt szárasság volt. Lehet rosszul értelmezted amit írtam.
Előzmény: HóGoLYó (163)
BlueBird Creative Commons License 2002.05.28 0 0 164
Drága Csinnnka!

Nagyon köszönöm : )

Előzmény: csinnnKA (161)
HóGoLYó Creative Commons License 2002.05.27 0 0 163
Kedves HA-SLN !
Nem értem mire jó ez a kioktató stílus.Tudtommal az élményeinkről számolunk be.Bocsi, hogy nem azt éltem át amit Te. Azért mert Ti a monszun eső idején voltatok és 2 napot esett az eső, az nem jelenti azt, hogy mindenkinek csak ilyen időjárásban lehet része. Én nem panaszkodtam!!!! Különben pedig minden időjárásnak megvan a maga szépsége, még akkor is, ha cigány gyerekek potyognak az égből. Aki a szépséget nem találja meg az magára vessen.
Előzmény: HA-SLN (158)
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.27 0 0 162
Köszi az utazási iroda ajánlatot CinnnKA!:-)
Remélem nem telik bele fél év, és engem fogsz ajánlani. Egyébként szerintem azoknál az áraknál amit én mondtam senki nem tudhat jobbat. Ha visszanézel pár levéllel előrébb írtam pár konkrét árat, és azt is, hogy ezeknek az árakat miféle feltételek mellett lehet megkapni.
ell kell oszlatni azokat a tévhiteket, hgy Magyarország a világ közepe, és innen távolodva egyre drágább minden. Vagyis ha sokan tisztában lennének vele, hogy pl. Srilankán van szállás félpanzióval 1.700.- forintért félpanzióval, lehet Görögország forgalma megcsappanna.
Sajnos ithon ha érdeklődök azt tapasztalom, hogy ez a jelmondta: "Maldívra akar menni, vagyis baromira gazdag, és akkor baromira sokat kell, hogy fizessen!" És ez egy óriási baromság.
Nemegyszer megkérdezték már tőlem: "Uram ön tudja hogy Maldív hol van?" :-))
Aztán felhúzom a pulcsimat, és láthatja, hogy Lohifushi Maldives felirat díszeleg rajta. És nem hisziok, hogy 30.000.- alatt kijöhet egy nap, mert az 11.000 kilóméterre van.
Szóval ezzel a gyakorlattal szakítani kell, és remélem lesz is kereslet egy jól informált, és gyakorlatiasan gondolkodó utazási irodára.
Előzmény: csinnnKA (161)
csinnnKA Creative Commons License 2002.05.27 0 0 161
Laci! (a legutóbbihoz)
Én bátran ajánlom neked a WINAIR utazási irodát (Bajcsy Zs. út ??? szám), azon belül Bodó Krisztina irodavezetőt. Nagyon helyes csajszi, készséges, tök rendi, meg minden, pl. minket lebeszélt az ALL EXCLUSIVE-ről, mert azt mondta, hogy az csak a nagyivóknak való, és milyen jól tette, mert a napi 9.000 Ft-nyi többlet-költséget képtelenek lettünk volna leinni-leenni, annyira meg nem megy jól, hogy az ablakon szórjuk ki a pénzt. Ajánlom a WINAIR-t, én nagyon alapos keresés után jutottam hozzájuk, maximálisan elégedett voltam velük, korrekt társaság, semmi átverés, minden oké, gyakorlatilag ők a német Der Tour utazási iroda magyarországi képviselői... árban szerintem verhetetlenek! :-)
Az "esős"-kérdések miatt meg ne "dühöngj", mert akik még nem voltak Maldívon, azoknak a vihar és a szakadó eső az európai viharokat jelenti, a balatonit, amikor tök hideg van, meg szél, meg pocsék idő, és el van rontva az egész nyaralásod. Az én nyaralásom alatt egyetlen egyszer esett az eső, de olyan rövid ideig, hogy csak a legvégét "észleltük". Amúgy felhős időben is majdnem ugyanolyan volt a nyaralás, mint szikrázó napsütésben, hiszen ugyanúgy 28 fokos volt a levegő is meg a víz is, mintha sütne a nap, ugyanúgy tudtunk búvárkodni (snorkelingre gondolok), sokat úszni, pancsolni, sétálgatni a szigeten, szóval semmiben nem korlátozott. :-)

Kutrincza!
"Köszönjük", hogy a társaságodhoz tartozó sznob barátaid szintjére degradáltad a topiclátogatókat. Annál is inkább, mert vélhetőleg nekik (mármint a sznob barátaidnak) az egész internetezés nagyon snassz lenne, úgyhogy nem hiszem, hogy túl sok nagyarcú sznob pofa lenne "köztünk", ők biztosan nem törzsasztaloznak, az nem elég elegáns és flancos dolog... bár most már hamarosan olyan sokba fog kerülni, hogy akár még "sikk" is lehet!
A többiekhez csatlakozva szintén nem magyarázkodásképpen, de
1. Sacc/kb. 5 évig spóroltunk arra, hogy eljussunk az eredetileg nászútra tervezett Maldív szigetekre, álmaink helyére,
2. Tavaly ugyan voltunk pár helyen külföldön (Párizs, Velence, Bécs), de ezek különböző időpontban pár napos utak voltak. Előtte 6 vagy 7 évig nem voltam külföldön, szóval nem a "Most Mexikóba megyünk, jövő héten Máltára, utána egyenesen Balira" típusú emberek vagyunk.
3. A Magyarországon töltött "nyaralásaink" alatt pl. tavalyelőtt kirándulgatásokkal bejártuk a Mátrát és a Bükköt, a Szalajka völgyét, Lillafüredet, Aggteleket, Jósvafőt stb.stb., rengeteg gyönyörűszép magyar tájat, és válaszolva kérdésedre: igen, jártam már Szabolcsban! És nem volt ciki "csak Magyarországon" nyaralni, de azt sem szégyenlem (miért? szégyellnem kéne?), hogy jártam a Maldív szigeteken. Nem összeloptam rá a pénzt, hanem összegyűjtöttem. Vágytam rá, és megvalósítottam egy régi-régi álmomat, erre pedig egyenesen büszke vagyok, mert sok nyifi-nyafi embert ismerek, akik egy egész rohadt élet alatt nem lennének képesek 800e Ft-ot kiadni egy nyaralásra, bár már a harmadik kétmilliós autót veszik, csak éppen Maldív nem látszik, azzal nem lehet hivalkodni, meg villogni (igaz, nem lehet ellopni sem, az az élmény örökre a tiéd). Maldív pedig életem legcsodálatosabb nyaralási élménye volt!!!
4. Bluebird-öt pedig nem engedem bántani: egyrészt, mert az ő jóhiszeműségéről maximálisan meg vagyok győződve (más topicokból már régóta ismerem), másrészt -már ne is haragudj- az aprócska kis kérdésed igenis agresszív volt és annyira sértő, hogy érthető módon indulatokat generált.
Ajánlom, járj másmilyen társaságba, ha a mostaninak zavar a sznobsága!
Azt írod, "tényleg csak kiváncsiságképpen tettem fel a kérdést". Lehet, hogy nem kéne ennyit (vagy legalábbis nem ilyen formában) kiváncsiskodnod, mert azt kevesen szeretik, hogy szociológiai vagy pszichológiai teszthez használják fel alanyként, tudtuk és beleegyezésük nélkül.

Bogyó-2, aki Zsolt!
Köszönöm a nekem szóló gratulációt, én a magam részéről örömmel osztottam meg veletek a tapasztalataimat, egyrészt azért, mert nekem is jól jött a magyarok segítsége, véleménye, tanácsai stb., másrészt mert olyan piszok jó érzés visszaemlékezni és Maldívról mesélni!!! :-)))
Örülök, hogy felvetted a kapcsolatot a WINAIR-rel, én kicsit féltem tőlük, mivel nem egy bejáratott monstre-cég, de nekem is úgy ajánlották, olyanok, akik velük mentek és elégedettek voltak.
Ugyan Lacinak címezted, de Meiers katalógust több nagy utazási irodában is be tudsz szerezni, pl. a Szent István körúton (a Nyugatihoz közel) a sarkon lévő Neckermann irodában.

HA-SLN Creative Commons License 2002.05.25 0 0 160
"Miért különbözik egy sziget napi ára két irodánál ennyire? Én ezt már nem tudom kibogozni… Van aki igen ?"
Hát tényleg nem egy egyszerű dolog elmenni az árakon. De mivel kereskedő vagyok én is, elárulok nektek egy titkot: A kereslet szabályozza az árat, vagyis a népszerűbb szigetek drágábbak, és természetesen a favorit szigetek irodánként változóak. Másrészt van eltérés kis, és nagy utazási iroda közt is bőségesen. A nagy irodák óriási kedvezményeket kapnak, és ezt ha nem is teljesen, de monopól helyzetük kialakítására való törekvésként, átruházzák az ügyfelekre. természetesen a "kis" irodák árulják ezeket az utakat kis jutalékért, de vannak saját szervezésű útjaik is, rendszerint azokra a szigetkre, amikre a szerződött "nagy" partnerük nem kínál utat.
Kedvezményeket pedig úgy lakítják ki, hogy megnézik előző évi statisztikájukat, vagyis ha megnézel egy katalógust, rendszerint találkozhatsz vele, hogy a kedvezményes időszakok, nem mindegyik hotelnél egyeznek meg egymással. Aligha hiszem, hogy időjárás előrejelzésük különbözne. Maldív egy speciális eset, ahol az utazási irodán kívül, + a hotel is ad kedvezményt, ha épp úgy látják, arra az időszakra nincs elég jelentkezőjük, sőt a hotelek, és néhány esetben az irodák is, százalékos kedvezményt adnak, ha valaki egy adott idővel utazása előtt egyösszegben kifizeti a hotel árát. Így ugye előre látják mi is fog történni, és nem kényszerülnek utolsó pillanatokban "ultralastminute" utakat leárazva eladni. ennek köszönhetően zárul kicsit az olló, a lastminute utak, és az eredeti út ára közt. Én régen kb 4 éve 139.000.- ért voltam egy fél milliós úton, és ma már örülnék annak is, ha 250-ért meg lehetne kaparintani.
A repjegyekről asszem már írtam egy kisregényt, így arra nem térnék most ki. Mindenesetre ajánlomk mindenkinek az olcsóbb akciós utakat, persze csak abban az esetben, ha tényleg leárazásról van szó, és nem egy úgynevezett túlélőcsomagról, mivel már sajnos kialakulóban van a rossz minőségű utak szervezése, akciós jelmondattal árúsítva. Meg kell gondolni kivel, de mindenképp megéri. ezek az én tapasztalataim.
Előzmény: Bogyó-2 (156)
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.25 0 0 159
"Ők azok akiknek lakóhelyük van, de nincs hazájuk."
Lehet furin hangzik, és én sem hittem volna, hogy a hazaérkezés az egyik legszebb érzés az utazásban. Legalábbis számomra nagyon maradandó élményt nyujtott, mikor hazafelé a Schwehat-i reptérre tarva átrepültünk hazánk felett.
2 hét nem túl nagy idő, de mikor beértünk a légtérbe, egy kicsit meghatódtam, és legszivesebben kiugrottam volna egy ejtőernyővel, csak már érjek haza. Végig az ablakra voltam tapadva, szinte cuppant a fejem, mikor ki kellett szállni a gépből. Vagyis minden országot, vidéket alaposan szemügyre vettem madártávlatból. Kezdve Maldívval,aztán Omán, Egyesült Arab Emirátus, Irán, Törökország, Bulgária, Románia, és végül a legyszebb kishazánk volt. Maldívon soka víz, aztán sivatag, és Romániánál már élhetőnek tünt a vidék, de a legszebb az volt, hogy jobboldalon Budapestünk, és baloldalon a Balaton látszódott egyszerre. Nem vagyok egy nagyon nagy hazafi, de az tuti, hogy épp csak nem csordult ki a könnyem.
Bocsi, ha fárasztottam valakit....
laci!
Előzmény: Bogyó-2 (156)
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.25 0 0 158
Na mostmár fel fogom kapni a vizet!
"Tudtommal április 1-én köszönt be a monszun.Így is volt szó szerint."
Valszeg ez ott is pont úgy mükszik, mint nálunk a december elsejétől induló hóesés.:-))
"Ez megismétlődött úgy 3-4 naponta."
Ezen ki vagyok akadva!
Egy kis oktatás:
Monszun: Egy nagyon heves esőzés, amit rendszerint viharos szél kisér, és eltarthat pár hónapig, de hetekig tuti, anélkül, hogy csitulna.
Trópusok: Ha kinyitjuk a térképet, látható, hogy Maldív a trópusi éghajlat övébe tartozik. Én környezetismeret órán úgy tanultam, hogy az a mindennapos esők öve. Vagyis ha napi egy két zivatarfelhő közlekedik a légtérben állandó jelleggel, az akár a szárazabb évszak is lehet.
Mint ahogy mindenki tudja, sajnos a földünk éghajlata, időjárása gyökeresen megváltozott egy rövid idő alatt, és már nem kiszámítható, hogy mikor mi fog történni. Szörnyű, de mi a monszun időszak alatt (naptárilag) 2 esőt lkáttunk utoljára, azaz szárasság volt a javából.
A passzátszelek sem arra fujnak már amerre kellene, és ha megfigyelitek kis hazánk felett is igen érdekes időjárás van már évek óta.
Ha valaki Maldívra készül, számolnia kell, hogy melegbe, párás környezetbe, és esős vidékre fog utazni. Ha valakinek ,ez nem jön be, hát talál magának esetleg más vidéket, ami hasonlóan szép, de a mediterrán éghajlati övbe tartozik. Ott lehet számítani hetekig tartó napsütésre.
Remélem nem volt kemény ez a kioktató stílus, de már tényleg unalmas, hogy minden levelem után változatlanul az esőre panaszkodtok.
Laci!
Előzmény: HóGoLYó (149)
HA-SLN Creative Commons License 2002.05.25 0 0 157
Sziasztok!
Ej ha!:-))
Sikerült kicsit felgyorsítanod a topikot...

Válaszolván az előző kérdésedre, nem csak ott jártam, hanem szinte mindenütt kis hazánk területén. Jelenleg egy kerékpártúrát szervezünk a Balaton megkerülése céljából. Vagyis nem csak a "nagy lóvés" utakat tudom becsülni. Sőt!
Persze sajnos egy nagyon nagy részben igazad van!
Az én saját tapasztalataim is azt muatatják, hogy rengeteg sznob, és újgazdag jut el csak efféle egzotikus országokba, mint például Maldív is. A maldívos talival kapcsolatban is fentartásaim vannak, és legszivesebben beírnám, hogy "sznobok" ne is jelentkezzenek.
Mint írtam már jóval előbb, nekem van egy jó barátom, és nekik a Maldív szigeteken a Tv-jük tetszett a legjobban, és nem mentek bele a vízbe, mert sok volt benne a hal.
Amikor ezt hallottam....:-( De nem szabad általánosítnai.

Előzmény: kutrincza (154)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.05.25 0 0 156
Fiúk ! (vagy lányok ?!), nem is tudom. Szóval ne dühöngjetek ! Kutrincza provokálni akart minket egy kicsit, mint írja kiváncsi volt a reagálásokra. Nem baj ez ! És nem is kell komolyan venni, meg felhúzni rajta magunkat ! Nem tudom átolvasta-e az egész topicot (gyanítom, hogy nem), mert ott kiderült volna számára, hogy itt egyáltalán nem a szállodák csillagait számolgató társaságról van szó. Elég, ha csak a topicot indító HA-SLN írásaira utalok, ahol a korallzátony állapotáról ír, vagy csinnKára, akinek megfelelt a standard room is Cd-lejátszó nélkül. Én úgy látom, hogy ők a táj,a tenger,és az élővilág szerelmesei. (lásd a fotókat, ahol nem a szálloda csillagai szerepelnek)
Szóval én ajánlom kutrinczának is, hogy olvassa végig ! Talán változik a véleménye. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a jelenség amit leír, létezik. Vannak ilyen társaságok, és én is megvetem ezt a fajta felfogást. De leginkább sajnálom őket ! Ők azok akiknek lakóhelyük van, de nincs hazájuk.( Ez jól hangzik, de nem én találtam ki) Tudjuk, hogy a Szalajka-völgyben a vízesés nem fogható a Niagarához, de az egyiket csodáljuk, a másikat is, de azt talán inkább szeretjük. Egy kis egészséges és nem a realitásérzékét elvesztett elfogultság kell, hogy legyen az emberben a hazája iránt. És ez legyen így más nemzeteknél is.De akik így látják a világot, mindent csak kézzelfogható előnyökben és hátrányokban mérnek, azok gyakran pont azokról a dolgokról maradnak le, amiről itt is lehet olvasni, mert ők itt is mást keresnének.( a diszkót, a CD-t (!), a koktélokat, a medencét stb., ezektől függenek a csillagok) Egyébként ezek nem rossz dolgok, csak ezért szerintem se kell a Maldív-szigetekre utazni. Ha van ilyen ott, az jó, de ha lehet választani, akkor inkább tovább maradnék egyszerűbb körülmények között. Sőt, most jut eszembe Laci pont azt írta, hogy szerinte a két-három csillagos szállások nagyobb élményt nyújtanak, tehát kutrincza nézd csak át ! Nem állítom, hogy itt lehet a legtöbb kulturális élményt fölszedni, de a búvárok és a tengerbiológusok biztosan ismerik ezt a helyet. És nem véletlenül.
Bevallom, nekem is voltak, és még talán vannak is kicsit fenntartásaim az „üdülőszigetekkel” kapcsolatban. Egy pár hónapja döntöttük el, hogy jövőre (ez is házassági évforduló lesz), megpróbálunk egy trópusi szigetet. Szeretünk szigetekre menni, a nászutunk is ott volt, de a trópusokon még nem jártunk. Nem tudom miért, de a karib-tengeriek kevésbé vonzanak, a csendes-óceániak szerintem nem jobbak annyival, mint amennyire messzebb vannak és így drágábbak.
Tehát Indiai-Óceán !
Mauritius, Seychelles, Réunion, Zanzibár vagy Maldív ? A Seychelles-szigetek nagyon tetszettek. Főleg az, hogy nemzeti parkok és a világörökséghez tartozó részek is vannak, ráadásul lakott szigetek, ( legalábbis a három legfontosabb Mahé, Praslin és La Digue), tehát nem egy mesterséges üdülőparadicsomba csöppennénk bele. Egyes részein persze ilyen, de nem mindenhol. Csakhát az árak nagyon súlyosak ! Találtam jó árakat is.De az fenn volt egy hegyoldalban, vagy túl messze volt a tengertől, vagy egy böhöm nagy szálloda x. emeletén. Mi azonban most egy lazább, kötetlenebb, nem túrás, nem körutazásos, nem túl „mély”, nászutas jellegű , „csak kilépek a küszöbön és ott a tenger” típusú útra vágytunk. És az ilyen szállások nagyon húzósak !
Maldív viszont ezt tökéletesen nyújtja, úgy tudom, hogy itt olyan nagyon nem tud messze lenni a tenger, emeletes szállodák sincsenek. És az árak nem rosszabbak, a repülőjegy is érezhetően olcsóbb.
De tartottam attól, hogy mi a fenét csinálnék két hétig egy mesterségesen üzemeltetett üdülőszigeten, minden nyugi iránti vágy mellet, azért néha-néha látni is kéne valamit. Ne kelljen hozzá túrabakancs, de valami azért történjen. Nos, a tenger világáról leírtak meggyőztek arról, hogy nem unatkoznék, és a tenger, a homok, a pálmák, a korallok, de legfőképpen a delfinek, cápák, a sok fajta színes hal mind igazi! Ráadásul ugye néha el lehet jutni más, lakott szigetekre, amelyeket szintén lehet, hogy „megcsináltak” a turistáknak, de Male, a főváros már nem lehet teljesen mesterséges, úgyhogy azt biztosan nem hagyom ki, holott volt, aki azt írta, hogy csalódás volt. Jó lenne itt is szépeket látni ( és van, aki szerint meg nagyon is vannak ilyenek), de legfőképpen a kíváncsiságomat szeretném kielégíteni. És ez már így jónak, nagyon jónak tűnik ! Gyönyörű tengeri élővilág, embertömeg nélkül, de egy valódi, élő várossal fűszerezve, s mindez ötvözve a kényelemmel. Így már valóban úgy érezném, hogy az üdülés mellett sikerülne megismerni is egy másik országot ha csak részben is, ha csak kicsit is. Mégis egy nyugis két hétről lenne szó !
Tehát ezért a Maldív-szigetek.
És ha már témánál vagyunk. Javaslom, maradjunk is ennél hiszen ez a cím. Úgy tűnik, a Maldívot megjártak mostanában elmaradoznak. Élményekről én beszámolni még nem tudok, de legalább megpróbálok feldobni egy-két dolgot, amiről lehetne beszélni.
Szóval most én információgyűjtő állapotban vagyok, figyelem azt, ami a témával kapcsolatos.
Nem tudom láttátok-e a Spektrumon a szigetekről szóló útifilmet ? Ha minden, igaz nekem rögzítették, mert nálunk nincs Spektrum, de én még nem láttam. Ha ti igen, mi a véleményetek ? Ugyanezt kérdezném Máté Erzsébet Maldívra magyar ! című könyvéről, amely egy Sun szigeti útról szól. Más magyar nyelvű útleírást még nem találtam, csupán az interneten 1-2 élménybeszámolót.
Más. Szerintetek mi lehet az oka annak, hogy Meeru a Winair Travelnél januárban is 13 E Ft, ez augusztusra lemegy 11 130-ra, míg Fun Island 23 E Ft, a nyári árat nem,tudom. CsinnKa írta is, hogy az „áhított Fun Island” helyett mentek Meeru-ra. Ugyanakkor a Coral Toursnál Meeru 27 500 Ft januárban, s ez ( nem vicc !) felmegy augusztusban 30 500-ra . Ugyanolyan szoba, ugyanúgy teljes panzió. Fun Island viszont kicsit kevesebb, mint a Winairnél, 21 E Ft, s ez nyáron csak 16 E Ft. Miért különbözik egy sziget napi ára két irodánál ennyire, holott egy másiké meg nem igazán, de ráadásul ahol az egyik sziget olcsóbb, ugyanott a másik sziget drágább. Az augusztusi áremelkedés januárhoz képest, (de ez is csak az egyik irodánál) még meglepőbb. S mindezt érdemes összevetni CsinnKa e témájú írásával. Én ezt már nem tudom kibogozni… Van aki igen ?

Na jól elírkáltam az időt, most már muszáj lesz aludni is. Remélem holnap is olvashatunk egymásról.
Jó éjszakát !
Zsolt

BlueBird Creative Commons License 2002.05.24 0 0 155
Erre csak azt tudom válaszolni, hogy amilyen a felvetés, olyan a reagálás. Bocs, de a Te rövid kérdésedről nekem az jutott eszembe elsőre, hogy kötözködni szeretnél, ezért is nem válaszoltam azonnal, mert nem akartam nagyon durva lenni.

Tudod mit? Nem magyarázkodom tovább, cseszek rá mit gondolsz.

BlueBird.szar.hangulatom.van.az.sem.lelkesít.hogy.jön.a.hétvége

Előzmény: kutrincza (154)
kutrincza Creative Commons License 2002.05.24 0 0 154
Látom, sikerült felkorbácsolnom az indulatokat egy aprócska kérdéssel. Nem tudom mi alapján ítélted meg az én "szintemet", hogy az a Tiédnél sokkal lejjebb van, anélkül, hogy ismernél.
Bogyó értette, miről van szó.
Tudni kell az előzményeket, hogy egy nagyobb társaságban szóba került a Maldív szigetek és páran közölték, hogy ők már jártak ott. Néhányan meg mondták, hogy Szabolcsba készülnek, mert nagyon szép látnivalók vannak ott is. Szó szót követett, és vita kezdett kialakulni. Kiderült, hogy a Maldívot megjárt csapat nemhogy Szabolcsot, de a fél országot nem látta, de nem is volt rá kíváncsi. Mert, - idézem - "Mit nézzek ezen a leputtyant országon"
Ugyanilyen degradálás követte a volt szoc. országokat is. Valami ráció volt a dologban, mert ami érveket hoztak, azok tényleg tények voltak, mint pl. hogy nincs meg az infrastruktúra a turizmushoz meg hasonlók. Én próbáltam magyarázni, hogy nem attól érdekes egy tájegység, hogy mennyi a csillagok száma a szállodán, de egy ilyen sznob társaságot nem sikerült meggyőznöm. És tény, hogy a fiatalon távoli országokba utazók többsége tényleg ebből a körből kerül ki. Nem akarok ebbe mélyen belefolyni, neveltetési meg gazdasági okokra hívatkozni, tényleg csak kíváncsiságképpen tettem fel a kérdést a topikban. Hogy ki hogyan reagálja le ...
Előzmény: BlueBird (153)
BlueBird Creative Commons License 2002.05.24 0 0 153
Köszi, Bogyó-2, én sokkal kultúrálatlanabbul feleltem volna. Igazad van, ne menjünk le az ő szintjére, csak elönti a gőz az agyamat, mikor ilyen emberekkel találkozom és nekem kell bizonygatnom, hogy igenis járom szeretett hazámat, külföldre meg egy évben max. 2 hétre jutok el.
Előzmény: Bogyó-2 (152)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.05.23 0 0 152
Bár nem igazán idevágó a kérdés, de a magam nevében azért válaszolok rá, igen én már láttam. Nem tudom sok-e ilyen szempontból az alig több mint 30 év, amit idáig leéltem, de azt elmondhatom, hogy Magyarország minden megyéjében jártam már,így Szabolcs-Szatmárban is, ahol egyébként van egy Bereg nevű rész is. Ennek én a túloldali, azaz az Ukrajnához tartozó részén is jártam, ugyanis Beregszász mellett Vári nevű faluban (talán az árvizekről ismerős)lakott egy barátom. Vele megnéztük Kárpátalja egy jelentős részét,(Beregszász,Nagyszőlős,Técső,Rahó,Munkács Huszt,stb.) csupán Ungvár és környéke maradt ki. Láttam Nyíregyházát,voltam egyszer Záhonyban, és egyszer megcsodáltam a nyírbátori református templomot. Sőt egy volt iskolatársam nem messze, egy borsodi faluban él, és vele voltunk Kisvárdán is. Cigánd és Dombrád között mentünk át a Tiszán,akkor még nem volt kész a mostani új híd, mert történetesen éppen tavaly is voltam ennél az iskolatársamnál és Dombrádon most is voltunk. Persze ez korántsem teljes,sőt, de remélem, hogy lesz még idő a többire is. ( Pl. Huszt után Szatmárcsekére is el kellene jutni Kölcsey okán. Egyébként a 90-es évek Szabolcsáról jó képet ad a Rózsák vére című film is, Nagy-Kálózy Eszter, Gáspár Sándor stb.)
No persze ez a topic nem igazán erről szól,de sejtem én, hogy mi rejlik a kérdésed mögött. Nyilván mi messzi országokba, idegen helyekre vágyakozunk és gondolod, hogy nem ismerjük a saját szülőföldünket. A többiek nevében nem nyilatkozhatom,(bár idáig úgy gondolom ők se mondhatóak ilyen sznobnak, csinnKa írt is valamit erről) de én úgy gondolom, hogy nem baj az, ha valaki el akar menni a Maldív-szigetekre és esetleg el is megy. Az se baj, ha esetleg még nem is járt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az már szerintem is baj, ha azt se tudja merre van és soha nem is akarja megnézni. Mind a kettőt meg kell nézni, a sorrend mindegy. Persze valamit ismerjen azért Magyarországról aki más országba megy nyaralni, de nem kell először leltárszerűen minden magyar települést bejárni és csak azután külföldre merészkedni, mert ha ezt az ember így csinálná, akkor 50 éves koráig nem is kéne útlevelet kérnie. Szerintem ebből is egy kicsit és abból is kell egy kicsit. Én is úgy gondolom nevetséges, ha valaki jobban ismeri az amerikai városokat vagy uram bocsá' a Maldív-szigeteket, mint Magyarországot, de az se helyes, ha valakit ez utóbbiak és más ország sem érdekel, csak az ami magyar. Hiszen így lát az ember olyat, amit itthon Zalától Szabolcsig nem, (mert bármily fájó azért van ilyen, és sajnos ezek néha igen szép és jó dolgok is tudnak lenni) és lesz összehasonlítási alapja, jobban látja a helyünket a világban, jobban látja az értékeinket ( hiszen nekünk is vannak ), és azt is amire esetleg nem lehetünk büszkék.
Szóval én ezt a filozófiát követem, és hogy mindjárt megint magammal példálózzak, tavaly Horvátországban nyaraltunk, de most a pünkösdi 3 szabadnapot Vas megyében töltöttük. Emellet megnéztük az útbaeső Öskü középkori gomba alakú templomát, Herendet, de a már "unásig" ismert Veszprémbe és Székesfehérvérra is bekukkantottunk, mert úgy gondoltuk érdemes. A nyárra pedig egy Fertő-tavi körutat tervezek. Szóval mi járjuk az országot, és ehhez külön jó, hogy Bács-Kiskun megyeiek vagyunk.(tehát nem azért jártunk Szabolcsban mert szabolcsiak vagyunk)
Jövőre viszont a cél a Maldív-szigetek.Eddig csak arról írtam, hogy augusztusban mennénk, de az az igazság, hogy csak jövőre. Az egyik fontos oka ennek, hogy csak addigra lesz meg rá a pénzünk,(ha meglesz)de más szempontból is akkor lesz ennek aktualitása. Legalább idén megnézem, hogy alakulnak a last minute utak augusztusban.
És hogy talán kérdezzek is megint. Laci rendkívül felkeltette az érdeklődésemet az árakkal kapcsolatosan, már jónéhány prospektust átnéztem, és az interneten is találtam több ajánlatot is. Olyan jót azonban nem. Meeru-t találtam 10 E Ft/nap körül, Fun Island-t 16 E Ft. Ezek teljes panziós ellátásra és augusztusi időpontra vonatkoznak. Átnéztem a Neckermann német nyelvű katalógusát, ott Kandooma a legolcsóbb, de ez is 350 E Ft körül jön ki. (két hét)A kérdésem, hogy a Laci és neolab által mondott kedvező árak csak a legesősebbnek mondott májusi, júniusi időszakban
érvényesek, vagy máskor is van ilyen ? A 300 E Ft körüli árral már kiegyeznék, igaz én legalább két szigeten szeretném a két hetet eltölteni.
A másik. A Neckermann osztrák iroda. Ki a fene megy velük, ha más osztrák/német "nagy irodák" is jóval olcsóbbak ?
Laci! A Meiers katalógust hol lehet megszerezni ? Az interneten árakat nem találtam !
CsinnKának köszi a tippet, az egyik kedvező árajánlatot a Winair-től szereztem be !

Én bízom abban hogy tovább él a topic, szerintem mindig lehet új kérdéseket, új válaszokat, új infókat leírni. Ha tényleg lesz, köszi !

Zsolt

Előzmény: kutrincza (151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!