Keresés

Részletes keresés

Alex Raps Creative Commons License 2022.12.23 0 0 38771

Nem működnek ezek a klisék. :) Akarsz hallgatni valami lossless-t. Előkapod a hitelkártyádat, kattintasz hetet majd le is jön online a gépedre (most az tök mindegy hogy PC v. valami überkafa médialejátszó mert a protokoll mindkét esetben azonos). Ebben a folyamatban nincsen választásod, mert a tengerentúlról (de Szlovákiából, sőt Debrecenből is) elsődlegesen optikai hálózaton keresztül jön a cucc. Annyi csak a különbség hogy az USA-ból kb. 20-30 ezer km kábelen, Debrecenből pedig 300-400 km kábelen érkezik. Ezen az úton hol optikai szál, hol pedig réz kábel viszi a file-t (ha úgy tetszik tartalmat), mert a router az általában olyan, hogy előtte van egy médiakonverter, abból réz kábelen halad tovább az adat, majd az útválasztóból kijövet újra réz és ismét optikai konverter következik majd optikai háló. Persze lehet ez másként is hiszen ismerünk optikai routereket is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az előbbi protokollt használja a legtöbb szolgáltató. Nekem sosem fogod tudni eladni azt, hogy meghallod ennek a file-nak a meghallgatása közben a kábelen megtett úton összeszedett meghallhatatlant. És az sem fog működni, hogy megy a ködösítés az árnyékolás nem árnyékolás hókamókában, mert ha szar a rézkábel és vagy akár csak a réz kábel árnyékolása akkor nincs meg a végponton az előfizetett adatátviteli sebesség. Már pedig meg van. ..és ahhoz hogy ne legyen meg az is elég ha csak az utolsó 8 méteren használsz a szabványostól eltérő minőséget. :) Szóval megy már megint a vetítés arról ami valójában nincs. A tengerentúlon megveszed a lossless meghallgatásának jogdíját és pontosan ugyanazt hallgatott itt butapesten, mint Joe Washigton-ban. Ha a műszaki feltételek azonosak akkor nincs (nem lehet) különbség. Illetve lehet hiszen a hangcuccod' a nappalidban lehet sokkal pengébb mint Joe-é.  

Előzmény: manta-z (38770)
manta-z Creative Commons License 2022.12.23 0 0 38770

Az optikai kábel alapban rossz koncepció hifi szempontjából.

A csatlakozóknál az adó és vevő oldalon fellépő reflexió elég érdekes dolgokat tud csinálni .

És ez nem akkor probléma ha éppen arról jön net, hanem amikor időzítéspecifikussá válik az átvitel pl egy lejátszó és egy dac között. 

Előzmény: Alex Raps (38769)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.23 0 0 38769

Az optikai kábelen mi a seggemet árnyékoljunk? :D 

Előzmény: Patreides (38766)
btamas70 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 38768

"Másnak pedig jogában áll az, hogy higgyen ebben"

Mióta hitkérdés, amiről kb. tízezerszer, százféleképpen meggyőződtünk? (Használható tapasztalattal nem rendelkező kibicek, elemi oskolás fizikatudással okoskodó "virtuális hifisták" és egyéb bádogfülek számára számára nyilvánvalóan az.)

Előzmény: AudiJo (38762)
btamas70 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 38767

"Kivéve, ha az egér rágja a kábelt..."

Eddig fogalmam sem volt, mitől olyan cincogós a Furuizé, de most már tutira nem halok meg hülén;))

Előzmény: Patreides (38765)
Patreides Creative Commons License 2022.12.21 0 0 38766

"A lakáson belül pedig nehezen képzelhető el olyan kábel"

 

.

Kivéve, ha nincs rendesen árnyékolva. De ki használna olyan kábelt ilyen célra, ami mellékesen befogja a Kossuth rádiót is?

Előzmény: Patreides (38765)
Patreides Creative Commons License 2022.12.21 0 1 38765

"Arról meggyőzni, hogy Te racionális gondolkodásod szerint felesleges a kábel-mizéria (még ha esetleg ez Nálad csak a digitális kábelekre igaz) úgy sem tudod azt, aki szerint ez elengedhetetlen! Persze a kábel-fetisiszta sem tud meggyőzni Téged az saját igazáról és ez sztem így helyes! Legyen már annyira színes világ, hogy mindenki úgy éljen (és hallgasson zenét), ahogy az az Ő elvei szerint helyes és szükséges! Amíg ezzel másnak nem árt, addig ezt el kell fogadni!

A Kácsára pedig elég lesz akkor haragudnod, ha kényszerítenek arra, hogy drága pénzért vedd meg a cuccukat! Amíg ez nem történik meg, addig meg tekintsd inkább úgy, hogy milyen sok pénzt sikerült megspórolnod azáltal, hogy Neked nincs szükséged a 100e forintos patch-kábelre!:) 

A "csak 0-ák és 1-ek" relációban gondolkodásról - ott csúszik meg a gondolat, hogy matematikailag ezek tényleg csak 0-ák és 1-ek, viszont ezek fizikai megjelenése az elvileg hozzárendelt 0V illetve 5V, ami viszont a gyakorlatban a legritkább esetben annyi és nyugodtan lehet ez az érték fél Volt is vagy épp 4,5V is, nem beszélve a 0-1átmenet tranziens értékéről. A másik megcsúszás pedig ott van, hogy ezek a 0-ák és 1-ek ráadásul nem csak önmagukban létező diszkrét értékek, hanem még csoportba is rendeződnek és, hogy megfelelően elkülöníthetőek legyenek szükséges az időzítésük is! Ez viszont újabb hiba lehetőségeket hordoz! Tehát ami a matematika nyelvére lefordítva 0-ák és 1-ek sorozata, az az elektronika szintjén kb. -0,5V-5,5V között változó fesz.értékek sorozata, ahol a diszkrét értékek elkülönítését valamilyen órajel diktálta időzítés biztosítja! Ezekről a diszkrét értékekről egyből kiderül, hogy nem is annyira diszkrétek, hanem bizony sok egyéb elektronikai behatás által befolyásolt hullámforma!  "

 

.

Interneten az információ csomagokba tördelve érkezik, ellenőrzéssel és újraküldéssel.

A lakáson belül pedig nehezen képzelhető el olyan kábel, ami annyira hibás lenne, hogy az analóg/digitális értelmezésnél ilyen Volt értékeknél ne lehessen eldönteni, hogy az 1-es vagy 0.

Kivéve, ha az egér rágja a kábelt... De akkor ott nagyobb bajok is vannak.

A megfelelő méretű cache pedig nyilván kihúzza bármilyen időzítési hiba méregfogát, ha lenne is ilyesmi.

 

Előzmény: AudiJo (38762)
Mono SE Creative Commons License 2022.12.21 -3 0 38764

Pontosan ugyanerről beszélt ma délután egy nagyon régi cimborám, akit nem láttam kb. 30 éve, mióta elköltözött innen a szomszéd uccából. Akivel nagyon sok időt töltöttem együtt, főleg zenehallgatással + erősítőépítéssel fűszerezve, és akinek a műszerparkja (és szaktudása!) sokszorosát érte és éri, mint a legtöbb botfülű hifistának az élete highendje... Pedig az első erősítéjét még a Csontossal - Isten nyugosztalja - vették meg Bécs külvárosában, amit nem dugdostak, csak lazán bedobták a gyári dobozában a csomagtartóba, hogy Csonti a legnagyobb közönnyel és fapofával azt mondhassa a vámosnak, aki szigorú tekintettel behajolt a határnál: "Van elvámolni való?!", hogy "Nincs." ;Đ

 

Konkrétan egy Naim erősítőt emlegetett most, amiben potit cserélt valakinek nemrég, és amit szanaszéjjel méricskélt és hallgatott utána, mert nem jött rá, hogy miaretkesfasztól szólhat ennyire jól, pedig se a kapcsolási rajzában, se a tök hétköznapi építettségében, se az egyes alkatrészek típusában, tulajdonságaiban nincs semmi, de tényleg semmi, amitől jól vagy kicsit is jobban kellene szólnia, mint bármilyen más negyedannyiba kerülő kommersz kínai cuccnak. De jobban szól, sőt nagyon-nagyon jól szól!

Én is régóta tudom, hogy az az igazán vérforralóan idegesítő, ha valamiről kiderül, hogy nagyon jól szól, de semmi sem indokolja ezt, ÉS NEM TUDJUK, ÉS NEM IS JÖVÜNK RÁ SOHA, HOGY MITŐL!!!

Előzmény: manta-z (38763)
manta-z Creative Commons License 2022.12.21 -1 0 38763

Mi nem gondolkodunk ezen, hanem hallgatjuk és sajnos befojásolja a hangot. Amíg nem tapasztaltam ezt meg, ugyanazt a rizsát löktem amit te, főleg, hogy nekem ezt iskolában is tanították. Az ottani tananyagot felhasználva el is lehet jutni a multik polcán található (lo-fi) készülékek hangminőségéig, de sajnos nem tovább. Nem megyek bele most a miértekbe. És pontos műszaki magyarázatot sem tudok adni, hogy pl egy digitális SPDIF kábel és ugyanaz analóg interkonnektnek használva kb. ugyanolyan irányba viszi/befolyásolja a hangzást. Sőt az áramkörökben használt kondenzátoroknál is hasonló a jelenség analóg és digitális részben felhasználva? Miért? Igazából pontosan a fene tudja, de hallható és alkalmazható. Ezt ne próbáld megfejteni műszaki alapon. Az az 5 ember aki pontosan tudja hallgat róla mint a sír. A többi meg marketingszar amivel vastagon lehet keresni. Ez ugyanolyan mint a torzítás. Egyrészt milliárdokat költöttek arra meg marketingra, hogy műszaki paraméterek nagyon jók legyenek mert az mérhető és leírható egy színes szagos katalógusba. Az, hogy ócskául szól az nem számít. Két féle Ultra high-end gyártó van. Azért írom ezt, mert a high-end már elcsépelt lett gyakorlatilag kommersz szar hifikre aggatják már ezt a jelzőt. A kicsik nem tehetik meg, hogy feltüntetik a torzítás meg egyéb paraméterek jó részét mert a kommersz hifiben csilliárdokat áldoztak agymosó marketingre a paraméterek tekintetében ezekkel szemben mind hulladék lenne és nem eladható. A nagy múltú neveknek már van olyan húzóereje ahol néha ki merik írni az adatokat, hiába műszakilag rosszabbak mint egy 12 csatornás 400 ezerbe kerülő házimozi erősítőé amit a műszereknek terveztek. 

Előzmény: Alex Raps (38755)
AudiJo Creative Commons License 2022.12.21 -5 1 38762

Neked jogodban áll, hogy ne higgy abban, hogy a kábel (is) - akár digitális, akár analóg - befolyásolhatja a hangzást!

Másnak pedig jogában áll az, hogy higgyen ebben és szükségét érezze annak a zenehallgatáshoz! Arról meggyőzni, hogy Te racionális gondolkodásod szerint felesleges a kábel-mizéria (még ha esetleg ez Nálad csak a digitális kábelekre igaz) úgy sem tudod azt, aki szerint ez elengedhetetlen! Persze a kábel-fetisiszta sem tud meggyőzni Téged az saját igazáról és ez sztem így helyes! Legyen már annyira színes világ, hogy mindenki úgy éljen (és hallgasson zenét), ahogy az az Ő elvei szerint helyes és szükséges! Amíg ezzel másnak nem árt, addig ezt el kell fogadni!

A Kácsára pedig elég lesz akkor haragudnod, ha kényszerítenek arra, hogy drága pénzért vedd meg a cuccukat! Amíg ez nem történik meg, addig meg tekintsd inkább úgy, hogy milyen sok pénzt sikerült megspórolnod azáltal, hogy Neked nincs szükséged a 100e forintos patch-kábelre!:) 

A "csak 0-ák és 1-ek" relációban gondolkodásról - ott csúszik meg a gondolat, hogy matematikailag ezek tényleg csak 0-ák és 1-ek, viszont ezek fizikai megjelenése az elvileg hozzárendelt 0V illetve 5V, ami viszont a gyakorlatban a legritkább esetben annyi és nyugodtan lehet ez az érték fél Volt is vagy épp 4,5V is, nem beszélve a 0-1átmenet tranziens értékéről. A másik megcsúszás pedig ott van, hogy ezek a 0-ák és 1-ek ráadásul nem csak önmagukban létező diszkrét értékek, hanem még csoportba is rendeződnek és, hogy megfelelően elkülöníthetőek legyenek szükséges az időzítésük is! Ez viszont újabb hiba lehetőségeket hordoz! Tehát ami a matematika nyelvére lefordítva 0-ák és 1-ek sorozata, az az elektronika szintjén kb. -0,5V-5,5V között változó fesz.értékek sorozata, ahol a diszkrét értékek elkülönítését valamilyen órajel diktálta időzítés biztosítja! Ezekről a diszkrét értékekről egyből kiderül, hogy nem is annyira diszkrétek, hanem bizony sok egyéb elektronikai behatás által befolyásolt hullámforma!   

AJ    

Előzmény: Alex Raps (38760)
Mono SE Creative Commons License 2022.12.21 -4 1 38761

racionális gondolkodással sose tudod meg, mialófaszért tengődnünk ezen a sárgolyón, úgyhogy tanulmányozd csak a hatodikos fizikát;)

Előzmény: Alex Raps (38760)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.20 -2 5 38760

Nem idegesítem fel magamat csak racionálisan gondolkodok. A KáCsa féle patch kábel beárazás volt az ami felidegesített, mert az emberi butaságra építve* árazták be a cuccot és nem ilyennek ismertem meg őket.

 

*hatodikban kellett volna figyelni picit a fizikaórán

Előzmény: Mono SE (38756)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.20 -2 1 38759

Lehet így is. Nem komplex módon értelmezed a mondanivalót, hanem kiragadsz egy hibás részletet és azon rugózol. :) 

Előzmény: btamas70 (38757)
Patreides Creative Commons License 2022.12.20 -1 1 38758

De az se jelentene semmit önmagában, ha a youtube-on lenne lossless formátum. Mert ha szahart töltenek föl belé, az csak annyit jelentene, hogy veszteségmentesen, a maga teljességében lesz szahar.

Előzmény: tibtiborkaba_new (38752)
btamas70 Creative Commons License 2022.12.20 -1 0 38757

"Nincs olyan hogy a digitális jel jobban vagy rosszabbul szól"

 

Melyik Alien hallgat itt direktben digit. jelfolyamot?:):))

Előzmény: Alex Raps (38755)
Mono SE Creative Commons License 2022.12.20 -4 0 38756

ugorgyunk - jobb, ha nem idegesíted fel magad minden faxságon

Előzmény: Alex Raps (38755)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.20 -2 5 38755

Tisztázzuk ezt le. Nincs olyan hogy a digitális jel jobban vagy rosszabbul szól attól függő módon, hogy milyen kábelen érkezik a készülékedbe, mert az csak egy kikódolásra váró nagy csomó egyes vagy nulla halmaza. Már korábban is céloztam rá de akkor sem reagáltál rá, hogy amikor lossless-t töltesz le a bolygó túlfeléről (kb. 40 ezer km optikai és rézkábelen keresztül a gépedbe csakis abból a célból, hogy abban egy kikódolást követően random időpontban felhasználd) sosem fogod meghallani azokat a képzeletbeli torzításokat, amelyeket az eltérő anyagú és szerkezetű kábelek az út során az adatokban okoztak. Hogy miért nem? Mert az adatkábel nem okoz semmit. A letöltött file változatlan formában - ha úgy tetszik veszteségmentesen lesz föllelhető a meghajtódon. Márpedig ha ez így van akkor a további 1,5 méter sem számíthat. :) A digitalizáció az ilyen. Letöltést követően csak az a kérdés hogy van-e értelmezhető tartalom a meghajtódon v. nincs. Ha van akkor "csak" azon múlik a minőség, hogy a tartalom veszteségmentes v. sem, a mintavételezése megfelel-e az általad elvárt minőségnek v. sem és az eszköz, amelynek segítségével hangot (képet hanggal) csinálsz belőle, milyen minőségű komponensekből áll. A digitalizációban ha meglenne az a kábelmizéria (én csak köldöknézésnek hívom :D) ami körül részben forog az audiofil közösség lelkivilága akkor a file által megtett 20-40000 km megtett utat is ki kellene hallanod belőle amikor kikódolod. De nem hallod meg és azt aggályosnak látom, hogy ezen el sem gondolkodtok. :) 

Előzmény: btamas70 (38754)
btamas70 Creative Commons License 2022.12.20 -2 1 38754

A "0/1" (tisztességes nevén bit) a digitális adat építőköve. A jelfolyam már kicsit összetettebb és macerásabb állatfajta, mivel a D/A átalakítás során annak időtényező-pontatlansága (audio értelmezés szerinti jittere) is játszik.

 

Persze ebből sem következik semmi a digitális kábel hangkarakterét illetően, ahogy az analóg interkonnektekére sem ismert paraméterekből. (Pl. az amplitúdótorzításaik vagy ezerszer maradnak a normál hangerőnél kihallható küszöb alatt...)

Előzmény: Alex Raps (38748)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.20 -1 0 38753

Attól még jól szól. Többnyire kielégítően jól.

Előzmény: tibtiborkaba_new (38752)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2022.12.19 -1 1 38752

A youtube-on nem található lossless tartalom, csak szólok. A youtube AAC-t használ, jellemzően 384 kbps, a HD videók alatt is...

Előzmény: Alex Raps (38750)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.19 -1 0 38751
Előzmény: Alex Raps (38750)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.19 -2 0 38750

Mert a CAT6 kábel (azért csak ez mert 1 gigabit az adatátviteli sebesség és ennél jobbra soha nem lesz szükség erre a célra, még akkor sem ha 8K videojel utazik a 11.2 hangcsatorna mellett) 8 eres és ebből 4 szállítja az adatot és a másik 4 pedig a végponti eszköz energiaellátását biztosíthatja/biztosíthatja... ...és ez tökéletesen alkalmassá teszi arra hogy a hangfalig szállítsa el a digitalizált jelet, majd abban alakítsa át a minőségi D/A konverter analóg jellé és a hangszóróba szerelt A osztályú erősítő hajtsa meg az eszközt. Igaz ez amit itt leírtam ITT istenkáromlás számba megy, hiszen a kaszt hagyományos köldöknézésén a kábelek és a megszokott LP-erőlködő-stb. már messze túlmutat, valamint az erősítő egységei - mivel nem egymás mellett egy egységen belül találhatóak - nem is zavarhatják majd egymást, stb. és ez bizony sarkalatos bűn éppen úgy mint (poe)switch-et emlegetni (mert hova is kerülhetnének a hangfalból kiálló kábelek végén található RJ45 dugók túlsó végei máshova?) - és mivel adat alapú innentől fogva az egész még az is hab a tortán, hogy szoftveres alkalmazások működtetik az eddig jól bevált audiofil csicsamicsa miskulancia helyett? :) Igaz hogy jelenlegi valószínűleg csak hiányos ismeretem szerint ez még nem működik, de van rá egy ezresem hogy már gőzerővel fejlesztik. :)

Tudod mi a bajom a youtube-on található lossless tartalmak zömével? Nem. Nem a minőség, hanem az hogy olyasvalakik töltögetik fel akik (régi fajta) audiaofilnek gondolják magukat és mivel a technológia ismerete csak félig-meddig megy nekik, ezért a képi anyag szinte mindig statikus és az tönkreb@ssza az OLED készülékeket*. :D

 

 

*meg a LED-et is csak azt némileg később.     

Előzmény: Alex Raps (38749)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.19 -1 1 38749

A hifibuheristák közös jellemzője az hogy mivel nem tekintik a digitalizált jelet az igazi zene részének, ezért a terület ezen részével nem is igazán vannak képben. 😁

Előzmény: Mono SE (38747)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.19 -1 1 38748

Ez adatkábel, vagyis digitalizált jelek szállítására való és ezt erősíti az is hogy Rj45 csatlakozó van mindkét végén. A digit jel meg olyan hogy egyes meg nulla és az a tömör réz szerkezetétől sem egyenesebb egyes sem pedig gömbölyűbb nulla sem lesz a kábel túlsó végén. Persze ettől függetlenül kábíthatjkl egymást ha gondolod…viszon én sokkal nagyobb problémának látom, hogy a zene és a film világában szükséges sávszélességen ez a kábel minimum 40-szer túlmutat (ha nem 400-szor). 😂😂😂

Előzmény: btamas70 (38746)
Mono SE Creative Commons License 2022.12.19 -3 0 38747

ráadásul 2 x 5 métert kell venni, mert mint a hifibuheristák hirdetik, a CAT kábel a legjobb hangfalkábel (is)

Előzmény: btamas70 (38746)
btamas70 Creative Commons License 2022.12.19 -1 0 38746

A furutech árazása azért is problematikus, mert köszönöviszonyban sincs a hangminőségével. Ebben az ársávban semleges tónusú termékeket illene kínálni, nem pedig rossz értelemben vett japános-csilingelőset.

Előzmény: Alex Raps (38745)
Alex Raps Creative Commons License 2022.12.19 0 0 38745

https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/furutech-lan-8-ncf-cat-8-ethernet-kabel-5-m

 

Egy jó szó van erre: komolytalan. ..de a lehúzás is jó lenne. Ez egy bruttóban 10 eFt-os kábel a drágább informatikai kereskedésekben. Jah! Hogy az nem lila hanem szürke és nincs rajta kígyóbőr? Ki nem szarja le? Csak azok a műszaki tulajdonságok fontosak, amelyekkel az audiofil világban nem is találkozunk, mert 40 GB-os végpontok nincsenek max a szerverközpontokban. Köldöknézés. :D 

dollerakos Creative Commons License 2022.12.15 -1 0 38744

:-)) Van itt már nálam minden isten egere, úgyhogy köszi, de nem veszek most már semmit :-)) "Csak" 17 pár hangfalam van, a többit inkább le se írom. Egy házba költözés folyamata tart épp. Legalább el tudok mindent pakolni, de nem a lakásba, hanem tárolókba, melléképületekbe, stb...

Előzmény: btamas70 (38743)
btamas70 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 38743

Meghallgatás: van a sufniban két ilyen ovál közepem, olcsón megszámítom. Gondolom érdekel, ha annyira kedveled a hangját...:):))

Előzmény: dollerakos (38742)
dollerakos Creative Commons License 2022.12.15 -1 0 38742

Ha már kérdésre és válaszra méltattál, akkor természetesen reagálok. Amit nyertem: a mérések és a meghallgatás igazolták.

Előzmény: btamas70 (38741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!