Keresés

Részletes keresés

ÉnEra Creative Commons License 2017.09.27 0 0 11352

Hmm..bakker nem :) Pedig azt hittem így összejön, hogy egyedül vagyok :)

Előzmény: DasRoberto (11348)
DasRoberto Creative Commons License 2017.09.26 0 0 11351

Ez engem is érdekelne! :) Tipikus magyar? Gondolom csak a segély miatt kellene neki a cím, de otthon akar lenni Magyarországon! Vagy tévedek? 

Előzmény: asx (11350)
asx Creative Commons License 2017.09.26 0 0 11350

Szerinted hogy tudnál kiadni valamit amit te is úgy bérelsz?

Előzmény: Ibiza15 (11346)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2017.09.26 -1 0 11349

Az AK "tehetetlenségére" azért csak most válaszolok, mert haza kellett érni és megkeresni egy cikket. Szerencse a tavaszi újsággyűjteményt nem dobtam ki. Megjelent egy cikk - nem AK lapjában, hanem egy komolyabb sajtóban -, ahol egy estet veséztek ki. Azaz miért kellett ügyvédet fogadnia, miért volt kevés az AK?

 

A cikkben egy munkajogban igen járatos ügyvéd kiemeli azokat a problémákat, amelyekkel az AK egymagában szemben tehetetlen. Csak annyit tud ajánlani forduljon ügyvédhez és a tények szerint megnyeri a pert. Ebben az esetben is így történt. Az AK szerint a munkaszerződés éppen csak elérni a kritériumokat, hasonlóan a felmondáshoz. Viszont egyéb nem dokumentált követelések és indokok már olyanok voltak amikkel az AK egymagában kevés. Tanácsot tudott adni, de igazságot egymagában nem tudott szolgáltatni. A rafináltabb cégek kifizetnek ugyan mindent a végelszámoláskor, de utólagosan mindenféle indokkal próbálnak bizonyos összegeket visszaszerezni. 

 

Ezeknél a mondvacsinált indokoknál, a munkaszerződésben ködösen célozgató kötelezettségekkel szemben lehet vitatkozni és jogilag igazságot tenni. Sok esetben ezekkel diszkriminálva - vagy elriasztva éppen - mint negatív ajánlólevél, kártérítések, stb. egyes munkaadók inkább magukról adnak ki szegénységi bizonyítványt.

pl. az illető valahai munkavállalótól pénzt követeltek bizonyos elmaradt feladatokért, mert kiment trafikba vagy pékségbe néha. De a többi kollega aki ugyan úgy kiment mert dohányozni akartak és ki kellett menni a cég előtti árkádhoz aminek két oldalán volt a trafik meg a pékség. De csak az illetőt "jutalmazták meg" ilyen mondvacsinált követlésekkel. A napi rendszeres és hosszabb ideig kint maradó dohányosok azok csak füstöljenek nyugodtan.
Mert a dohányzásra kijelölt helyet a cégen belül nem, csak kint tudták biztosítani. A munkaszerződésben az ebédszünet, meg munkaközi szünetek voltak definiálva időpontokban. De egyéb szabályozás nem volt.

 

A totál nevetséges számomra a Jahreskarte kérdése volt. Az illető decemberben kezdett és kérdezték van-e neki? Mivel volt neki a titkárnő kitöltetett egy lapot aminek a lényeges a kártya díjának átvállalása volt. Majd két év múlva áprilisban történt a felmondás ami után követelték az év végéig fennmaradó összeget és a ledolgozott idő alatti összeg 50%-át. Egyiket sem értette a delikvens és a cég képiveseletében megjelent a következőkkel indokolta:

 

1. A Jahreskarte egy összegben ki lett kifizetve minden év elején a közlekedési cégnek.
2. A volt munkaadó és idő után motorral kezdett járni. A motor az ügyfél parkolóban elfoglalt egy helyet ami miatt több esetben az ügyfelet ki kellett küldeni az utcára és parkolási díjat fizetni.

 

Bíróság egyik követelést sem fogadta el. Az első pontban a munkaadó veszteségének kell elszámolni az éves díjat. Lehetett volna havonta is fizetni.Másik esetben a volt munkavállaló mobilos fotókkal bizonyította, hogy a volt munkaadó amit mond és követel nem valós. Egy a felmondáskor elhangzott indok szerint az ügyvezető szemét szúrta a motor, valamint pazarlásnak tartotta így munkába járni. Mikor van Jahreskarte, de ezt a felvétel után mondta a titkárnő, hogy céges okok miatt fizetik ki. Egy korábbi dolgozó mint tanú megerősítette: Bár a cégnek voltak/vannak cégautói, de azokat nem minden esetben lehetett használni. Városon belüli feladatok ellátása miatt fizették ki vagy adtak Jahreskartét a dolgozóknak. Arról meg végképp nem tehetett, hogy egy idő után nem volt annyi megbízás amivel a Jahreskarte léte indokolt és kifizetődő. 

 

Ilyen mondvacsinált okok miatt jó, ha a munkaszerződés nem csak a minimumokat tartalmazza, hanem egyéb a munkakört érintő jogokat és kötelezettségeket is. Nincsenek felesleges körök amik a munkavállalás meg a privát élet határait súrolják. A cikk végén a munkajogász javasolva a túl kevés és esetleg tartalmilag kétséges munkaszerződés átnézetését az AK-val. Ez a szolgáltatás ingyenes és sok jövőbeli problémát el lehet kerülni. Azaz tudjaaz ember mire vállalkozik, mit ír alá?

Az meg már nagyon gyanús, ha ott kell aláírni és nem lehet elvinni véleményezésre.

Előzmény: Törölt nick (11344)
DasRoberto Creative Commons License 2017.09.25 0 0 11348

Sikerült? :) 

Előzmény: ÉnEra (11345)
tiva59 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 11347

Sziasztok

Kisebb, alkalmi szerelesi munkakhoz keresnek megbizhato segitseget Salzburg, Tirol es Karinthia kornyeken.

kleintransportvarga@gmail.com

Ibiza15 Creative Commons License 2017.09.23 0 0 11346

Sziasztok!

 

Tud valaki bécsi meldezettel ügyben segíteni? Haupt és nebenwohnzitz is kellene. Esetleg ha bérelnék egy lakást,mennyi az esély rá h folyamatosan ki tudnám adni? Köszi

ÉnEra Creative Commons License 2017.09.22 0 0 11345

annyira bugyuta vagy már ne haragudj, de remélem mindenki magából indul ki :)

Előzmény: DasRoberto (11335)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.17 0 0 11344

Az AK lehet bizonyos esetekben legalább annyira káros is mint hasznos, na meg sok esetben tehetetlen és mégis ügyvédre szorulsz. Cserébe jó sokba kerül. Szerintem is jó dolog, de megértem azt is, hogy van ellenvélemény.

Előzmény: oldmumus_v.2 (11343)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2017.09.16 0 0 11343

Azt nem értem - vagyis bosszant -, hogy AK megnyirbálásából nyert pénzeket NEM értelmetlenebb dolgokra költenék el. AK az utóbbi években elég komoly fejlesztést hajtott végre, több kirendeltséget is nyitottak országszerte. Ha igaz lenne a leépítés akkor majd pl. új építésū iroda majd jó lesz másnak is akár kiadva vagy eladva csak pénz hozzon....

 

Más és más érdekek vannak, de AK 1920 óta túlélt jópár választást és pártot már. Létezését mégis hasznosnak tartották nagyobb negatív átalakítások nélkül. Ha ilyen elven gondolkodnak a kórházba sem kell majd ügyelet mert az drága. Ha van valami majd otthonról hívják be az orvost, a beteg meg várhat akár egy órát is.... 

 

Szóval nem ilyeneken kellene pénzt megtakarítani.

Előzmény: Törölt nick (11342)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.16 0 0 11342

Mit nem értesz? Ami valakinek jó, az másoknak nem jó...

Előzmény: oldmumus_v.2 (11341)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2017.09.16 0 0 11341

Most olvasom az AK aktuálisban, hogy aki FPÖ/Neos-ra szavaz az egyben az AK megnyirbálására is lehetōséget ad. Nem értem egy hasznos szevezetet ami a munkavállalók érdekében van miért kellene ennyire leépíteni?

vörös_pirula Creative Commons License 2017.09.16 0 0 11340

Epoch Times - US Doku: Ein böser Plan? Wie der Untergang der Moral eine ganze Gesellschaft zerstört

 

Érdemes elolvasni, megnézni.

Előzmény: oldmumus_v.2 (11339)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2017.09.16 0 0 11339

Egy tegnapi választási műsor révén még a régmúltat és FALCO-t is előszedték ezen TV-s szereplése miatt:
https://www.youtube.com/watch?v=Vt2hZLmjDuY

oldmumus_v.2 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 11338

Nem tudom ki hogyan emlékszik vissza az előző választási kampányra, de emlékeim szerint nem volt ennyire "agresszív". A politika nem érdekel annyira, de az utóbbi két napban olyanok történtek amire korábban sosem gondoltam volna. Az egy dolog, hogy az ember nagyvárosba járva mindenféle kampányrendezvényekbe és aktivistákba botlik. Ami betette tegnap nálam a poharat, hogy a helyi városi újságot is ellepte a kampány. pl. undorítónak tartom, hogy a rég átadott Hauptbahnhof -ot és az ÖBB újításait teljes bal oldalon reklámozva a jobb oldalon Bundeskanzler Christian Kern a jövő hirdetése van. Ami ma végképp felhúzott, hogy a Posta E-Brief szolgáltatásában a választást elősegítő levelet kaptam, íme:


Már a postát is felhasználják a "választási SPAM" kikézbesítésére? Hiszen ez a szolgáltatás eredetileg azért van, hogy fontos postai küldeményekről értesülhessek. Mentségére legyen a postának felhozható, hogy legalább nem küldték el papír alapon is. Ezzel tovább növelve a költségeket. Remélem az az idő nem jön el, hogy mobilon csengetnek és szalagról jövő kampányszöveg következik :-(

PS: Természetesen jó dolog, ha így is lehet szavazni, de a Kundmachung mellett a faliújságon úgyis ott van minden pl. itt nálunk.

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.06 0 0 11337

Mit akarsz ilyenkor téligumival?

Ha túl hangos a kipufogód, akkor a rendszámod bánhatja. 

Előzmény: Rozinko94 (11336)
Rozinko94 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 11336

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy Ausztriába Zipf környékén milyen az időjárás? Téli gumi elférne az autón?
Mert csütörtökön indulunk ketten egy kocsival nagybátyámmal ezért kellene az infó. És a rendőrök mennyire alergiásak arra ha az autón vagy egy sportdob?
Válaszokat előre is köszönöm!

DasRoberto Creative Commons License 2017.09.05 -1 0 11335

Ha úgy esnél teherbe, hogy otthon sincs?, akkor biztos örülne neki, és neked is!!! :) 

Amúgy a férjed álltal automatikusan megjár neked is a tb! 

Előzmény: ÉnEra (11328)
Skog Creative Commons License 2017.08.17 0 0 11334

Több mint tíz éve torrentezem/ünk itt Ausztriában, külön gép nem árt hozzá, én kétévente veszek egy használt laptopot mondjuk 50-esért, fut rajta egy avast oszt slussz. Oké másra nem nagyon használom a gépet. Hatóság sem itt Felső-Ausztriában, sem Bécsben nem jelentkezett még. Mondjuk nem is nagyon fog, ha az ember nem ipari mértékben tölt fel! Kollégától úgy tudom, hogy letöltésre "razziázni" egyszerűen nincs kapacitás. Én az elmúlt tíz évben kétszer szedtem be "valamit", ebből az egyszer volt kemény, de rendbe lehetett rakni a gépet.

Előzmény: bodoat (11331)
II. Radamesz Creative Commons License 2017.08.14 0 0 11333

Sziasztok!

 

Ide is kiírom, hát ha....

 

Ausztriai munkák érdekelnének, ha esetleg tudtok valamit. Van most három németországi ajánlatom, de inkább Ausztriát választanám. Úgy vélem, nem követek el hibát azzal, ha itt is rákérdezek, soha nem lehet tudni...

 

A német nyelvet több évig tanultam, de már jó ideje nem használtam, így az inkább passzív nyelvtudás. Nyilván kint hamar visszajönnének a dolgok. A múlt héten is volt hívásom német nyelvterületről, és azért elkotyogtam velük.

 

A szakmám nem éppen kétkezi, de ettől függetlenül dolgoztam korábban gazdaságban, gyárban is. Raktári, szállodai, kertészeti munka, agrár terület érdekelne. Tudom, ez nem kívánságműsor, de ha lenne lehetőség, akkor érdekelne.

 

Köszönettel

 

 

Norbert

oldmumus_v.2 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 11332

Nagyon hasonló az osztrák szabályozás a németéhez és a bírságok is. Nem torrenteztem vagy torrentezek, de utána érdeklődtem. Igazából szerintem amúgy is egy költséges és más értelemben is veszélyes játék. Vagy 15 éve egy volt munkatársam foglalkozott ezzel a haverjaival. Egyrészt anno egy combos internet kapcsolat is sokba került. Ha saját gépén futtat valaki ilyent akkor veszélyes lehet a saját adataira a gép teljesítményére. Külön gépet erre venni és fenntartani sem olcsó.

 

Ma már a gyors internet nem akadály és vannak speciális adat tárolók amik kvázi olcsóbban lehetnek mint egy PC és főleg nem fogyaszt annyit. Viszont mérlegelni kell a bírságot a hatóságokkal való konfliktust. Főleg akkor nem éri meg, ha valaki esetleg állampolgár akar lenni. Leumundszeugnis igénylése kell az állampolgársághoz és akkor esetleg ott lehet rajta egy ilyen "tétel" ....

Én sosem értettem meg az ilyen "mániákus" le és feltöltőket. Az említett volt kolléga annyi filmet szedett össze pár év alatt, hogy ha élete végéig mozizna akkor sem tudná az összeset végignézni. Egy talicska pénzt invesztált az adatok eltárolására na meg villanyszámlára.

Előzmény: bodoat (11331)
bodoat Creative Commons License 2017.07.22 0 0 11331

Sziasztok.4éve élünk Ausztriában és szoktam filmet letölteni./torrentezni/ Hallottam hogy Németországban már ez nem túl jó ötlet mert csekk jàr ért.Ha valaki esetleg tud arrol valamit hogy Ausztriában is jàr e büntetés érte légyszives irjon.Köszi!!

ÉnEra Creative Commons License 2017.06.26 0 0 11330

Köszönöm :)

Előzmény: Törölt nick (11329)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.23 0 0 11329
Előzmény: ÉnEra (11328)
ÉnEra Creative Commons License 2017.06.22 0 0 11328

Sziasztok. Olyan témában kérnék segítséget, hogy a férjem szeptemberben kezd Ausztiában(Voralberg) dolgozni. Próbaidőn lesz 3 hónapig, aztán ha minden jól megy határozatlan szerződést kap. Én dolgozom itthon, a férjem után 1-2 hónappal szeretnék utána menni. A kérdésem az lenne, ha időközben teherbe esnék és kimennék utána, nekem mint ott 0 év munkaviszonnyal hogyan lenne eü biztosításom, hogy kismamaként ott vizsgálatokra kell járni stb...  Köszönöm előre is

asx Creative Commons License 2017.06.21 0 0 11327

GWG = Genossenschaftswohnung

Előzmény: rage. (11323)
asx Creative Commons License 2017.06.21 0 0 11326

Sonderfall Beantragung von Arbeitslosengeld unter 25 Jahren:
26 Wochen an arbeitslosenversicherungspflichtiger Beschäftigung innerhalb des letzten Jahres erforderlich (auch bei erstmaliger Beantragung)

 

https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/361/Seite.3610010.html

Előzmény: Tothka14 (11325)
Tothka14 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 11325

Sziasztok

 

 dolgoztam kint 2014-2015 kozott ausztriban es ugy tudom, hogy 25 ev alatt ha tobb mint fel eves munkaviszonyod van akkor jar kint a munkanelkuli. A kerdesem az lenne hogy en haza jottem 2015 marciusaban es azota magyarorszagon dolgozom, de gondolkozom rajta hogy vissza megyek ausztriaba es ha ugy van elnek ezzel a munkanelkuli lehwtoseggel mar a tamogatott nyelvtanfolyam miatt is.

valaki tudna benne segiteni hogy mi ennek a menete, vagy egyaltalan lehetseges-e ez az egesz igy.

koszonom elore is :)

 

vörös_pirula Creative Commons License 2017.06.14 0 0 11324

Ez gondolom WG akar lenni.

Előzmény: rage. (11323)
rage. Creative Commons License 2017.06.11 0 0 11323

Tudna segíteni valaki lakás kérdés ügyben? Szeretnénk egy lakást bérelni ami azt mondják Gwg lakás. Mit jelent ez egy átlagos bérlakáshoz képest?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!