Köszi a tippet , ha esetleg van valami elérhetősége , vagy támpont , hogy merrefele keressem azt megköszönném , ha nem , az sem gáz , nem akkora város Szekszárd , hogy ne találjam meg!
Hű, de régen jártam erre, de kezd beindulni a topic.
Próbáld meg talán Sebestyén Csabát. Igaz, hogy nála nem tudsz megszállni, de kb 400 méterre tőle van egy egész jó vendégház, a Csabi segíthet, mert jól ismeri őket. A közvetlen vendégházas pincékkel szembem van egy nagy előnye, jó borai vannak.
Ugyanazon a környéken van Vida Péter, na Ő is meg ér egy misét, hidd el.
Nemzetközi botránytól tartanak hazai borászati szakértők amiatt, hogy egy borhamisításért megbüntetett társaság is részt vehet az agrártárca tulajdonában lévő Agrármarketing Centrum (AMC) Kht. közösségi standján a vasárnap kezdődő, Prowein elnevezésű düsseldorfi szakkiállításon.
Az Országos Borminősítő Intézet (OBI) kedden hozta nyilvánosságra, hogy a szigetcsépi Szigetvin Kft.-t 9,8 millió forintos minőségvédelmi bírsággal sújtotta, mert hamisított bort állított elő, és azt forgalomba hozatali szándékkal birtokolta. A cég szerepel a német rendezvényre utazó vállalkozások listáján.
INDEX
Az ország különböző pontjain lefülelt hamisítókról szóló határozatait ma ismertette a minősítő intézet, melyben egy egri vállalkozóra, egy kiskőrösi és egy szigetcsépi, valamint két soltvadkerti vállalkozásra szabott ki összesen több mint 13 millió forint minőségvédelmi bírságot.
Az ellenőrzés során a legkülönfélébb hamisítási módszerekkel találkoztak a szakemberek. Volt, aki mesterséges édesítőszerrel, répacukor hozzáadásával hamisított, de olyan termelőre is bukkantak, ahol etil-acetát-szagú, gyümölcsbor és citromsav hozzáadásával állítottak elő bornak látszó italokat, és hozták, illetve szándékozták azokat forgalomba hozni. A legnagyobb, több mint 9 milliós, bírságot arra a szigetcsépi cégre szabták ki, amely a bortörvény szerint hamisított bornak minősített italokat állított elő és tárolt nagy mennyiségben értékesítési céllal.
Segítségeteket kérném. Szeretném alaposabban megismerni a Csongrádi borvidéket. Tud valaki ajánlani termelőt, akit pincelátogatás, borkóstolás címen meg lehetne látogatni. Szállás is érdekelne. Köszi
-Én meg nem vagyok portói szakértő. Ezt a néhány palackot még kintről hoztam. Ott tanácsolták, hogy fiatalabbat kell venni viszonylag olcsón és szépen eltenni. Évjáratonként. Azért a jó tokajival nem cserélem el, ha csemegeborra szottyan kedvem. Nemcsak azért, mert magyar, hanem azért is mert természetes. (megbízható forrás kell)
Koszi, akkor nem paraztatom magam ezen tovabb. Kaptam egy uveg kekfrankost, kivancsi vagyok, milyen. Sajnos abszolut amator vagyok a temaban, csak kivancsiskodom es kostolgatok.
"3/4-ed palack portói hatodik éve áll a hűtőszekrényben" :) Pont egy portoit szeretnek legkozelebb venni. Tegnap neztem is, csak elbizonytalanitott az ara. A neten vagy 2400 vagy 10000 HUF- az ara. Ez utobbi kb 10 eves vagy diszcsomagolt, de miert ennyivel olcsobb a masik?
-Ha nekem marad egy fél palack(0,75l-es) bor, a dugót óvatosan visszahelyezem, vagy ha baleset érte, akkor egy csatosüveglezáráshoz hasonló eszközt helyezek bele, és a hűtőszekrényben gond nélkül megáll másod-harmad napig. Ennél tovább nem hagyom magára a bort. Természetesen vannak jó kondíciójú borok melyek ennél többet kell, hogy bírjanak. (csak megjegyzem, hogy a levegőpróba 10 napos) A levegőt kiszívni nehéz, ezért a legegyszerűbb széndioxidot rétegezni a bor felszínére. Vannak szerkentyűk, de én a fentiek miatt nem tervezem használni őket. Más szélsőség: egy 3/4-ed palack portói hatodik éve áll a hűtőszekrényben. Nem romlott, sőt, mintha.(nem fogy mert nagyon édes) Szóval mindig gazdaságosan. A vörös és csemegeborok jobban bírják, az illatos fehérek kevésbé. Egs.
Sziasztok! Kis tanacsra lenne szuksegem. Nagy valoszinuseggel nem birunk (es nem is akarunk) meginni egy uveg bort egyszerre. Hogyan lehet elerni, hogy megse menjen tonkre felbontas utan? Egyaltalan meddig lehet utana tarolni es hogyan? Valahol lattam egy eszkozt, amivel ki lehet "szivni" a levegot a palackbol. Talan ez a megoldas? De egy uzletben sem lattam, hogy arulnak.
nagyon koszonom a tippet.... kiprobaltam, hagytam hosszabb ideig levegozni az egyik felnyitott palackot. tenyleg hasznalt. szinte eltunt a dugoiz!!!! koszonom megegyszer.
na, hogy egy kicsit meg dicsekedjek:-)) 94' Rheingau Riesling ,.... baro Langwerth von Simmern boraszatbol! ( Guiness Book rekorder!! mint a legregebbi folyamatos "uzemelesu" boraszat. 1464-tol) es tokeletes allapotban, isteni zamat, aranyszinure erlelodott nedu, semmi dugoiz!! hogy mennyiert jutok hozza ezekhez a borokhoz, el sem merem mondani.:-)
csak el kellett egy kicsit mennem. szoval, kisse alaposabban kivesezve szvsz a "dugoiz" is egy bizonyos fajta peneszedes egyhebb kovetkezmenye. hosszu idon keresztul erintkezik a bor a dugo belso feluletevel es ott letrejon egy "penesz"reteg. hogy miert es hogy miert van az, hogy egyiknel igen...a masiknal nem? nem tudom igazabol. lehet a dugo elokezelese? a bor sav tartalma? kierleltsege? az allitva tarolt palackoknal nem lesz "dugoiz":-)) az idejekoran kiszarad es levegot kap, megbuggyan. :-)
olyan nagyon nem merem oket "levegoztetni" neha attoltom masik-tiszta- palackba, tiszta szaraz "uj" dugoval. de az erosebben dugoizuek akkor is megorzik. :-(
".....de ugye nem az enyhén penészes "dugohibás" izről beszélsz ?)..."
hat .... nehez a hatart megvonni....de olyan is akad:-(
hehe...en becsulgetem oket szorgalmasan:-)) neha sikerul kedvezo aron hozzajutnom ilyen bordisztributorok pincesarkaiban felejtett palackokhoz, amik ilyen vagy olyan okokbol ... de forgalomba mar nem hozhatok. azzal kezdem, hogy kivalogatom a zavaros, levegot kapott, befelhosodott borokat....azt kidobom, a tobbit meg bezsakmanyolom. :-)) eddig a legoregebb elvezheto zsakmanyanyag par lada (egyenkent selyempapirba csomagolt es faladakban levegosen fektetett) Reserva 1980 Gran Viňa Sol nevu spanyol szaraz feher Miguel Torres pinceszetbol. a cimke aranyozott betui porlodtak es maszatolodtak el az ido folyaman, de a bor tip-top elvezheto( van meg belole:-)) ) persze elofordul pofaraeses is: latszatra tiszta es jo allagu palackot( pl. 88'as Bernkasteler Graben Riesling Spatlese... minosegi koblenzi bor) kinyitok es lon....olyan dohos, kezdodo ecetes ize van, hogy forralt bornak sem jo.
elnezest T. topictarsak, de lenne egy kerdesem,..... mivel megint kerult hozzam nehany palack 86' es 94' kozotti evjaratu es palackozasu-zomevel Mosel es Rajna volgyi riesling. legtobbjenek gyengebb-erosebb dugoize van. mit lehetne tenni a dugoiz eltuntetesere vagy tompitasara?