-Van zöld, meg sötétbarna színű ballon is. A fény árt. Mint minden italnak, a bornak is. Érdemes "50"-est, "25"-öst, "10"-est is beszerezni, hogy mindíg át lehessan fejteni a darabokat. (demijon) Csak amiből bort húzunk az legyen darabban. Ha a "10"-est megkezded, fejtsd ki az egészet boros palackokba. Az üveg, ha nincs védőkosara, csak üres állapotban mozgatható. (tisztítás) Ha kedved van, használj üveglopót. Egy gondja van, hogy nagyon rugalmatlan. Azonban a tömlő is megteszi. Az ötvenes ballonhoz a 2 méteres elég.
Tegnap voltam egy kóstolón, ahol a balatonboglári Katona Borház borait kínálták. A végén kezdem: olyan jó Cabernet Sauvignont (2003) ittam, amilyet még soha! Rendkívül finom, már az illatával is megkapó. Érett, síma, "gömbölyű", zavaró tanninok nélküli, nagyon jó bor! Ott mindenkinek nagyon ízlett, csak hát az ára... 3800 Ft/palack. Azért vettem egyet a nemsokára lévő szülinapomra...
-Szia! Én az ilyen meghatározást nem kedvelem, mert van jó meg kevésbé jó bor. A tartály méretfüggő. Ha egy-két hl akkor jobb az üveg. Ha ennél több érdemes gyártatni. Pl: Faddikor, Kunfehértó. Öt, tíz hl-es tartályokat is gyártanak.
Sziasztok! Lehet, hogy szentségtörök, de én nem szeretem az urak borát, inkább a parasztokét iszom. Lenne egy kérdésem: kapni mostanában mezgaz boltokban rozsdamentes bortároló tartályokat, alól kis csappal. Jó ez? Max. fél-1 évig tárolnám benne a bort. Előre is köszönöm a választ.
Szóval tegnap ittunk Szt István 2003-as pázmándi Cabernet Sauvignont... Direkt ezért vettem egy üveggel. Nos, rossznak nem nevezném, de kevésbé jellegzetes, illatban, zamatban és színben is kissé visszafogott. Utána ittunk egy Szekszárdi CS-t is, a Vináriumnak palackozva, 2002-est. Ég és föld. Eleve sokkal sötétebb, illata és íze is markánsabb, jellegzetesebb. A Szt István max. 5-600 Ft-ra jó nálam. Akkor már sokkal inkább a Thummerer Bertram cuvée. Az Auchanokban többnyire 600 Ft körül kapható (Budaörs, Soroksár, Dunakeszi - a Solymáriban kicsit, a Savoya parkiban sokkal drágább). 1000 Ft alatt nem sok versenytársa van!
Két különböző borról van szó. A Budai Cuvée Chardonnay-Irsai (egy évjáratban volt benne Rizlingszilváni is), a Don Oliver Irsai-Chardonay. A Cuvée-ben Chardonnayból van több, a Don Oliverben Irsaiból.
A Nyakas szinte valamennyi bora nagyon jó. Én egyedül a félédes chardonnayjukkal nem vagyok kibékülve, elvi alapon (félédes...). A Don Olivér cuvée-jüket ittad-e már? Irsai-chardonnay.
A Gere-Weninger 2004-est még elég friss korában kóstoltam a Gere olaszrizlinggel és a portugiserrel együtt. Messze a rosé volt a leggyengébb. Érdekes. Nekem nagyon bejön a Teleki Framboise Cuvée, Günzer Zoltán roséja, valamint a Gere Tamásé is nagyon jó volt.
Én egyszer ittam, az a palack éppen dugós volt... :( Ettől persze még lehet jó. Azért kóstold meg Thummerer Bertram Cuvée-jét is, az Auchanokban 600 körül is kapható. 1000 alatt jó még a nagyrédeiek (Szőlőskert Rt.) Mátra Hill Cabernet Franc Barrique-ja is.
-Az apró trükkben szerintem az is benne van, hogy el kell fogyni egy év alatt. Azért vannak kivételek. Ki kell próbálni. Ha rátalál valahol az ember. Én biztosan nem fogom két évig tartogatni a kontroll kedvéért. Nincs más, el kell menni a gazdához és ha van neki ilyen megnézni. A saját tapasztalatom szerint a le nem palackozott tételt KOR-tartályban, hűtve, kis szédioxid túlnyomás alatt el lehet tartani.
Ez ok , köszi , ismertem , de azt nem tudom elképzelni , hogy a rozé még 2 évesen is olyan , mint frissen ! Én pont az üde friss , gyümölcsös íz - illat hatást keresem egy rozéban ! Kíváncsi lennék ugyanazon borász friss és két évvel öregebb borára !
-Természetesen János nem árulta el a titkot, de mint nemrégen még jómagam is gyakorló borász lévén néhány tippem van. Az erjesztésre szánt tétel egy részét lassan, hűtve kell kierjeszteni az illat megőrzése végett. Másik részét a test és és beltartalom fokozására. Azután márciusban sok próbaházasítás alapján összeállítjuk a tételt. Meg sok apró trükk. Így azután a rozé csak fejlődik míg el nem fogy. Addigra viszont ott a következő.
ez engem is érdekelne...... az általam kedvelt rozék egy év után már jelentősen veszítenek a gyümölcsösségükből ...... ahogy elkezdenek hagymahéj szinűvé válni ...
-Ha 2002-ben jártál arra akkor tényleg rémületes.(hehehe, bár ezt nem gondolom) Igaz, hogy a rozé műfaj más mint a beaujoulais. Ezt erősíti meg a ma délelőtti soltvadkerti tapasztalatom is, aholis Frittmann János mutatta meg az egy évnél hosszabb életű rozék példáját.
Malya Ernőt én is a Nyakason keresztül ismertem meg .... Gonda Jánosról nem hallottam még , bár egy tavaszi napon végigjártam fél Hajóst.... ott rémültem meg igazán , ahol a 2002es rozéját ajánlgatta a gazda ....
-Szép sorozat. Látszik az irányultság is. Meg még kosárlabda is. Én Szöllősy Mihály(Neszmély), Malya Ernő(Buda), Frittmann János(Kunság), Gonda János(Hajós) borait kedvelem.
-Nyugodtan bevallhatom, én mindenivó vagyok. Egy dolgot tartok szem előtt. (Kállay prof.-tól hallottam) Az élet túl rövid ahhoz, hogy minden szir-szart összeigyunk. Amúgy inkább a könnyebbeket kedvelem. (Kékfrankos rozé Gyula barátomtól)
Persze , nagy kedvencem , a lepalackozott 260 ból szerintem egy karton már az én keringésemet javítja!
Már várom , hogy megjelenjen a 2003 as !
Fehérbort ritkán iszom , de a Nyakast én is kedvelem . Mondjuk én a Budai Cuvée-t szeretm , vagy nemrég jelent meg a Béres féle 2005 ös száraz sárgamuskotály , na az még a nagy kedvenc.... általában a rozét iszom , vörösbort csak esténként , aféle gondolkodós borként .....
a viccet értem , Solus-t életemben csak kétszer ittam , a Bock Syrahból pedig még csak hordóminta van (2004) de nekem az is fantasztikus nagy élmény volt ...