Keresés

Részletes keresés

konaking Creative Commons License 2006.06.15 0 0 228
Nem vagyok nagy borszakértő, csak szeretem a finom borokat, ( itt Szekszárdon azért akad), de nem értek egyet veled, szerintem sokat elárul a bor finomságáról, hogy milyen az illata, milyen koronája van. (remélem jól írtam) Igazán ezt akkor értettem meg, mikkor a tavalyi szüreti fesztiválon elmenetem egy-két bórkóstolóra, ahol 10 díjnyertes bórt mutattak be, és még azok között is nagy különbségek voltak, és érdekes, de én, mint laikus is találtam összefüggést az illat és íz között. Lehet, hogy sznob vagyok?  

Előzmény: comad (213)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.15 0 0 227
De jó,hogy "látlak"!!
Igen...beszéltük!!
De azért várlak,bármelyik nap is jösz!!
Örülök,hogy "megismertelek"!!!!
Előzmény: kulináris kóstológia (225)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.15 0 0 226
lalá...miről beszélsz?
Előzmény: lalá (224)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.06.14 0 0 225

Szia, Tisztelt Tündi Borbarát!

 

Gyerekkoromban volt szerencsém a Kecel - Császártöltés közötti, 54-es útra dűlő szőlőpásztában kapál(óz)ni, s szőlőművelés nehézségi fokozataival megismerkedni: az' óta is tisztelem a nem pancs, tiszta borokat, és készítőiket!

Szülői ágon ezt volt szerencsém életre szólóan megtanulni!:-)))

Köszönöm kedves megkeresésedet!

Üdvözöllek: kulináris

Előzmény: Tündi29 (223)
lalá Creative Commons License 2006.06.14 0 0 224
-Jó Neked! Nekem már nagyon fáj a derekam. Bizony az élet minden könyvnél nagyobb tárháza a tudásnak. Én már lassan azt is tudom, hogy mit nem tudok. Bizonyítanod meg pláne nem kell. ( hihi, most és csak a Te kedvedért, utoljára :-)) )
Előzmény: Tündi29 (222)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.14 0 0 223
Tisztelt Borbarát!

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Kosuti Borfesztivál.

A főváros pesti oldalán kíván olyan meghitt és kulturált hangulatot teremteni,amely már számtalan helyen bizonyította,hogy a borkóstolás művészete az emberi kapcsolatok jó megteremtője.

Szeretettel várok mindenkit saját standomon,ahol közel 40 féle olasz borral ismerkedhetnek és kóstolhatnak meg.

Belépő nincs,a vendégek kóstoló jegyekkel fizethetnek.

Helyszín: Budapest,XX. Pesterzsébeti városközpont sétáló utcája,korzója.
Időpont: 2006.június 15-18. 10.00-23.00-ig
Elérhetőség: Erdei Tünde 06/209512575 tunde_erdei@velvet.hu

MINDENKIT SZERETETTEL VÁROK!

Borbaráti üdvözlettel, Erdei Tündi
borszakértő
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.14 0 0 222
lalá....én is szoktam kapálni,hidd el...nem csak könyvekből van tudásom!!
bizonyítani kell Neked??
Előzmény: lalá (212)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.14 0 0 221
Sajnos telefonról készült ez a kép rólam...
De minden további nélkül,...persze,hogy készíthetsz.Örömmel veszem!!
Előzmény: joskabacsi (220)
joskabacsi Creative Commons License 2006.06.13 0 0 220

Ha elmegyek - csinálhatok jobb képet rólad ennél?

 

:-)

Előzmény: Tündi29 (219)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 219
A héten csütörtöktől-vasárnapig I.KOSUTI Borfesztivál lesz a XX.kerületben Pesterzsébeten,a városközpont sétáló utcájában és környékén.

Én is kiállítok, 40 féle olasz borral,mindegyikből lehet decire kóstolni.

Ha kiváncsiak vagytok a részletekre,netán a kiállított borokra, e-mailben elértek!!

MINDEN BORBARÁTOT SZERETETTEL VÁROK!!!

lalá Creative Commons License 2006.06.13 0 0 218
-Vannak ilyen zsenik! Tőlük szoktam szaktanácst kérni. (hihi)
-Meg vannak a szépüvegbenjószagúborcsúcsdizájnnal.
Előzmény: Törölt nick (217)
fan_fan Creative Commons License 2006.06.13 0 0 216
A sznobokat én sem kedvelem. (Különben a fő ismérvük, hogy a bor áráért rajonganak főképp :-) ) Azzal azonban vitába szállok, hogy az illat nem számít. Igenis számít. Minden ital sőt étel esetében. Úgyhogy aki "szagolgat" az még nem feltétlen sznob. Én is fogok ma délután. :-))
Előzmény: comad (213)
lalá Creative Commons License 2006.06.12 0 0 215
-Tudod, én meg csak azokat a sznobokat utálom akik majmolnak. Forgatják, szagolgatják, de amúgy lila f...juk nincs a borról. Én néha még a vizet is megszagolom, majd vigyorgok egyet a szakmai ártalmon. Azért biztatnálak arra, hogy egy formás, testhezálló pohárban próbálgasd forgatni, nézegetni, szagolgatni., kortyolgatni. Az sem baj, ha az első kortyot lenyeled minden hókusz-pókusz nélkül (nehogy szomjan halj!), majd utánna veszed vizsgálat alá a bort.
Előzmény: comad (213)
joskabacsi Creative Commons License 2006.06.12 0 0 214

Miért kapnál ?

A bor mindenkinek mást jelent , más örömet talál benne .

Ha neked az íz hozza ezt a boldogságot , idd és ne figyelj semmi másra !

 

Én azok közé a sznobok közé tartozom akik lötyögetik , forgatják a pohárban , mert úgy jönnek elő az illatok amik nekem az élményt adják. Ahogy melegszik a bor , ahogy érintkezik a levegőből és fokozatosan mutatja más-más oldalát úgy találsz egyre több ízt egyre több harmóniát a jó borban ....

Előzmény: comad (213)
comad Creative Commons License 2006.06.12 0 0 213
Asszem most kapni fogok hideget-meleget. De! Engem a bornak csak az íze érdekel. Látom a sok sznobot, ahogy lötyögtetik, nézegetik, szagolgatják a bort, szerintem ez hülyeség. Finom, vagy nem! Kész.
lalá Creative Commons License 2006.06.12 0 0 212
-Szia! Biztosíthatlak, hogy itt is csak borszakértők vannak! Mégpedig a legkiválóbbak! Vigyázz, néha kapálni is kell!! Van aki már harminc éve tanulja a szakmát mégsem tudja.(hihi; nálam ez a szmájli)
Előzmény: Tündi29 (211)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.11 0 0 211
Sziasztok!!
Borszakértő vagyok,szívesen eszmét cserélnék bárkivel,akár szakmabeli,
vagy csak borkedvelő!! Kérdésekre is szívesen válaszolok! Üdw,T.
zsandár Creative Commons License 2006.06.03 0 0 210
Persze.Vagy 6-8 szor váltott hideg-forró víz.dagasztás,stb.
Előzmény: lalá (209)
lalá Creative Commons License 2006.06.02 0 0 209
-De ugye úgy gondoljátok, hogy első a dagasztás. Sűrűn cserélt hideg vízzel, hogy bele ne dohosodjon. Utánna a többi. Egy a lényeg: -Akkor kész, ha a kifolyó vizet meg lehet inni.
Előzmény: comad (206)
lalá Creative Commons License 2006.06.02 0 0 208
-A diófapácot javasolnám, nemcsak azért, mert ez a tradicionális, de egy olajos külsejű hordóra sok minden ráragad. Azután avasodhat, miegyéb. Gittbe való az olaj. A levegőtől való elzárásra lakkot ajánlanék.
Előzmény: zsandár (205)
zsandár Creative Commons License 2006.05.29 0 0 207
Persze,az új hordót be kell avatni hideg-forró víz,trisó,gőzölés,dagasztás.Elég nyögvenyelős .Először én is mustot teszek majd bele . 
Előzmény: comad (206)
comad Creative Commons License 2006.05.29 0 0 206
Üdv! Jómagam a borkultúrából csak az iváshoz értek, de ismerősöm szerint lenolajjal be lehet kenni. Hátránya, hogy lassan érik benne az újbor, ezért az így kezelt hordóban inkább csak kész bort tárolj.

Ja! És az új hordót gőzöld-forrázd ki, mert különben faízű lesz a borod. Az első évben még így is csak mustot, újbort tegyél bele.

Felelősséget nem vállalok, de logikusan hangzik.
Előzmény: zsandár (205)
zsandár Creative Commons License 2006.05.29 0 0 205

Csináltattam egy boroshordót tölgyfából.Szerintetek a külsejét érdemes beereszteni valamivel/olivaolaj,diófapác, stb/,vagy hagyjam meg natúrnak.

A dongák 3 cm vastagok,azon gondolom egy vékony réteg olivaolaj nem hatol át,vagy az később beavasodhat?Vegyi alapú pácot ,festéket semmi esetre nem akarok használni.Előre is kösz.

lalá Creative Commons License 2006.05.26 0 0 204
-Természetesen.
Előzmény: zsandár (201)
comad Creative Commons License 2006.05.26 0 0 203
A francba! Hogy buktam le? :-)
Előzmény: zsandár (202)
zsandár Creative Commons License 2006.05.26 0 0 202
A bor megacéloz,a sör léhává tesz.
Előzmény: comad (199)
zsandár Creative Commons License 2006.05.26 0 0 201
Szerintem az se legyen darabban amit épp iszunk...ha van 10-12 db 2 literes üveged megoldható,hogy semmi ne legyen darabban,de mindig legyen kéznél a borból.
Előzmény: lalá (196)
lalá Creative Commons License 2006.05.25 0 0 200
A borozó.

Gondűző borocska mellett
Vígan illan életem;
Gondűző borocska mellett,
Sors, hatalmad nevetem...
Előzmény: comad (199)
comad Creative Commons License 2006.05.25 0 0 199
Borocskát dicsérő ájtatos szavak

Gyomorgyógyító
csupaíz borocska,
úgy szívom magamba belőled
most a szentlélek tüzét,
mint ájtatos lélek a
nyugalmat ima után.
E meleg nyári napon,
mikor ömlik a veríték rólam
a bő ebéd közben, csupán te
csillapítod állati szomjúságom,
te hűtöd izzadt homlokom,
te segíted a boldog emésztést
nyelvet pezsdítő ízed által.
Érzem máris, mily vidám
és könnyű leszek mind testben,
mind lélekben, csupa irgalom
a világ iránt, - olyan, ki
mindenkinek megbocsát.
Csak csöndes borozó, élvező
barát dicsérhet ily állhatatosan téged:
légy mindig velem, asztalomon
te légy a legünnepibb ékesség
s ha meghalok egykor,
koporsómba egy hordócskára
valót kérek belőled vigasztalónak,
hogy a feltámadáskor legyen mivel
majd koccintani, ha a jókedvű Isten
az asztalához ültetne netán.

Egészségetekre!
Előzmény: lalá (198)
lalá Creative Commons License 2006.05.25 0 0 198
-Egészségünkre!
Előzmény: comad (197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!