Kedves Tündi! kösz a választ, de mi veszük a szőlőt, így sajnos a tőkén nem tudjuk befolyásolni a dolgokat. Az erjesztéssel vannak gondjaim valószínüleg. Régebben is(csak kistérségi) próbálkoztunk borversenyeken és a Merlot csak ezüstre volt jó, mert világosnak találták. ez a gondom. üdv. gertibor
Mi nagyon visszavágjuk a szőlőt, ezáltal csersavas és koncentrált,szép,testes borokat tudunk készíteni. Az erjesztés sem utolsó szempont persze,és az érlelés sem. De fajta függő is.
Kedves lalá! a technológia ősi, házi. 4 hl-es üvegszálas kádban tartjuk a cefrét már 8 éve és mivel hál I... nem mindig melegszik fel a cefre, így gondolom nem a káddal van a baj. Tavaly pl. este még minden rendben volt, másnap délig férjuram nyomkodta le a törkölyt, mert én nem értem rá (sajnos ő nem veszi észre) és kora du. mikor már megláttam tudtam, hogy baj van. Más megoldást nem tudtam, mint rögtön préselni.
Valószínűleg előző nap kellett volna, de mivel szeretnék sötét, testes bort készíteni ezért kérem segítségeteket. üdv. gertibor
Jóskabácsi, ha meg tudok menteni legalább egy üveggel jövőre, akkor megírom, hogy a szine ugyanolyan-e. Most 1 évesen a pilisi régiós borversenyen (Piliscséven) aranyérmes lett a zweigelt rosém. Gyönyörű és finom, csak egy baja van, hogy már alig van belőle. Van Merlot sillerem is (az a rosé és a vörösbor között van) az ezüstöt kapott, ha sikerül eltennem, annak a színére is kiváncsi leszek. Azelőtt csak vörösbort készítettem, de lehet, hogy átnyargalok a roséra, legalább is azt is akarok készíteni. Tavaly sajnos egy kicsit felmelegedett a cefrém, ha valaki jó tanáccsal tud szolgálni, hogy hogyan lehet kivédeni, kérem írja meg. üdv. minden borbarátnak
Nemrég vettem egy chilei cabernet sauvignont. Harmónikus íz, semmi tannit-túltengés, mondhatni korrekt termék igen kedvező áron - semmi illattal. Ez sem lesz a kedvencem, az biztos.
Volt persze - magyar borral, fentit csak kíváncsiságból teszteltem, egy borbarát legyen kíváncsi ! - ellenkező tapasztalatom, száraz vörössel. Intenzív, de kellemes, gyümölcsös illat, önmagában élményt nyújtó. Majd egy korty... na ebből sem lopták ki a csersavat ... Szóval azért az íz-illat nem mindig járnak kézenfogva.
Nem vagyok nagy borszakértő, csak szeretem a finom borokat, ( itt Szekszárdon azért akad), de nem értek egyet veled, szerintem sokat elárul a bor finomságáról, hogy milyen az illata, milyen koronája van. (remélem jól írtam) Igazán ezt akkor értettem meg, mikkor a tavalyi szüreti fesztiválon elmenetem egy-két bórkóstolóra, ahol 10 díjnyertes bórt mutattak be, és még azok között is nagy különbségek voltak, és érdekes, de én, mint laikus is találtam összefüggést az illat és íz között. Lehet, hogy sznob vagyok?
Gyerekkoromban volt szerencsém a Kecel - Császártöltés közötti, 54-es útra dűlő szőlőpásztában kapál(óz)ni, s A szőlőművelés nehézségi fokozataival megismerkedni: az' óta is tisztelem a nem pancs, tiszta borokat, és készítőiket!
Szülői ágon ezt volt szerencsém életre szólóan megtanulni!:-)))
-Jó Neked! Nekem már nagyon fáj a derekam. Bizony az élet minden könyvnél nagyobb tárháza a tudásnak. Én már lassan azt is tudom, hogy mit nem tudok. Bizonyítanod meg pláne nem kell. ( hihi, most és csak a Te kedvedért, utoljára :-)) )