Keresés

Részletes keresés

Tündi29 Creative Commons License 2006.07.10 0 0 259
Igen.
Előzmény: Törölt nick (258)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.10 0 0 257
Gratulálok!!!!
Hallottam az eredményeket ma hazafele a kocsiban.
Jó dolog lehet a vitorlázás....néha (sajnos csak néha) én is szoktam vitorlázni,általában Alsóörsön.

Ilyenkor nyáron legjobb a rozé,vagy egy jó fröccs,bár záróképp mondjuk én inkább koccintottam volna szívesebben egy Chateau Figeac-al,vagy egy Gaja Barbaresco '98-assal. Ezek mondjuk elég nehéz borok,attól függ,hogy illuminált állapotban akarsz-e lenni,mert mondjuk ahhoz bőven elég egy olcsó Varga féle is.....amit leemelsz a Tesco polcairól...

hajrá magyarok!!! (széles sávban)
Előzmény: joskabacsi (256)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.09 0 0 256

Hahó !

Most jöttem meg , nem nyaraltam , hanem a Kékszalagon indultunk .

Meg is nyertük a "hedonista" kategóriát!

(az első nap megittunk ketten egy Bock rozét , egy Müller rozét , egy Lisicza cserszegit és egy ugyanilyen sauvignon -t)

 

.... csoda hogy Tihanynál már nem találtuk a "csövet?"

 

:-)

Előzmény: Tündi29 (252)
gertibor Creative Commons License 2006.07.08 0 0 255
Kedves lalá! kösz a választ. mivel a tavalyi rosé és siller borom nagyon jól sikerült, így én is gondolkodtam, hogy leveszek belőle, s akkor a többi sötétebb lesz. a melegedés sajnos tényleges volt, mert a kezemnek kissé melegnek tünt és a saját hőmérsékletem közel a 37 fokhoz van. azonkívül olyan, kissé acetonos illata volt. az eltünt ugyan, de gondolom nem túl jó, hogy ilyen volt. német oldalakon utána néztem, ők ragasztó illatnak nevezik és azt írják, hogy a szőlőt, ha van közte 1-1 rohadt szem, megtámadhatja az ecetbaktérium és ettől lesz ilyen illata. ennek függvényében kérem a tanácsod. üdv. gertibor
Előzmény: lalá (254)
lalá Creative Commons License 2006.07.07 0 0 254
-Kezdem azzal az okossággal, hogy csak annyi színt lehet a szőlőből kivenni amennyi ténylegesen benne van. Az egészséges szőlőnél egy erősebb kénezés segíthet a színanyag kilúgozásánál. Nagyon jó enzimkészítmények is vannak. Az almasavbontás(ph emelkedés) is mélyíti az árnyalatot. Azután lehet a színlevet csökkenteni ( néhány óra után kivenni valamennyit ~50%-ot), így lesz rozé és a másik rész jobb vörös. Én szeretem a szép mély siller színű borokat is, ha azok harmonikusak. Sajnos sok borbíráló szemében a "tentaszínű"
a követelmény. De hát a csirke is a szép sárga kukoricaszemet kapkodja fel előbb.
-A melegedéssel ilyen volumennél nem hiszem, hogy problema lenne. Különben is az erjedés vége felé jó a magasabb( 26-28 fokC ) a már fent említett almasavbomlás miatt.
Előzmény: gertibor (244)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.07 0 0 253
BB Cabernet Sauvignon. Aki nem sznob, annak ajánlom. 800 Ft (nálunk) annyit bizti megér. Finom íz, semmi tannit-túltengés.
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.07 0 0 252
Hahó!!!
joskabácsi...mennyi ideig nyaralsz??
Előzmény: Tündi29 (243)
gertibor Creative Commons License 2006.07.05 0 0 251
Köszi. üdv. gertibor
Előzmény: comad (248)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.02 0 0 250
látod,...látod!!!!! :))
Előzmény: joskabacsi (249)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.01 0 0 249
ajaj , ezt korábban kellett volna olvasnom ......
Előzmény: Tündi29 (243)
comad Creative Commons License 2006.06.30 0 0 248
Parancsolj egy hasonló, ezt szoktam mondani pohárköszöntőként:

Teremjen testünk-lelkünk
örömére valót a te szerény
szőlőbirtokocskád, hogy állandó
virágzásban élhessünk itallal
telt hordóid áldása által. Amen.
Előzmény: gertibor (238)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 247
Hol van a szőlő? Milyen fajták vannak?
Előzmény: gertibor (246)
gertibor Creative Commons License 2006.06.28 0 0 246
Kedves Tündi! kösz a választ, de mi veszük a szőlőt, így sajnos a tőkén nem tudjuk befolyásolni a dolgokat. Az erjesztéssel vannak gondjaim valószínüleg. Régebben is(csak kistérségi) próbálkoztunk borversenyeken és a Merlot csak ezüstre volt jó, mert világosnak találták. ez a gondom. üdv. gertibor
Előzmény: Tündi29 (245)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.28 0 0 245

Hozamkorlátozás!!!

 

Mi nagyon visszavágjuk a szőlőt, ezáltal  csersavas és koncentrált,szép,testes borokat tudunk készíteni. Az erjesztés sem utolsó szempont persze,és az érlelés sem. De fajta függő is.

 

Előzmény: gertibor (244)
gertibor Creative Commons License 2006.06.28 0 0 244

Kedves lalá! a technológia ősi, házi. 4 hl-es üvegszálas kádban tartjuk a cefrét már 8 éve és mivel hál I... nem mindig melegszik fel a cefre, így gondolom nem a káddal van a baj. Tavaly pl. este még minden rendben volt, másnap délig férjuram nyomkodta le a törkölyt, mert én nem értem rá (sajnos ő nem veszi észre) és kora du. mikor már megláttam tudtam, hogy baj van. Más megoldást nem tudtam, mint rögtön préselni.

Valószínűleg előző nap kellett volna, de mivel szeretnék sötét, testes bort készíteni ezért kérem segítségeteket. üdv. gertibor

Előzmény: lalá (240)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 243
Az nem baj....most nekem is jól jönne egy kis vízpart..... :))
Előzmény: joskabacsi (242)
joskabacsi Creative Commons License 2006.06.26 0 0 242

Az egy kókler ........ egy utolsó hedonista ...... képes elmenni hétvégére vitorlázni ahelyett hogy az olasz borokat kóstolgatná !

 

:-)

Előzmény: Tündi29 (241)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.24 0 0 241
És ki az a joskabacsi?  :)
Előzmény: SanCapri (239)
lalá Creative Commons License 2006.06.24 0 0 240
-Ha írnál a technológiádról, erjesztőtartályról, talán könnyebb lenne konzultálni hűtésügyben. És különben is, mennyi az a sok?
Előzmény: gertibor (237)
SanCapri Creative Commons License 2006.06.24 0 0 239
A kép elkészült. Tényleg jobb lett ennél, de az élő képet semmi sem kárpótolta. :-))))
Előzmény: joskabacsi (220)
gertibor Creative Commons License 2006.06.24 0 0 238

Nemrég az ecserin árultak egy zománcos táblácskát, mivel drágáltam, így leírtam, mert megtetszett. Egy jó pincemondóka:

Ó TE ÁLDOTT PINCE

TELE JÓ BOROKKAL

ELJÖTTÜNK MI HOZZÁD

KISZÁRADT TOROKKAL.

S ITT EGYMÁSNAK ÖNTÜNK

MI JÓ BARÁTOK,

S RÓZSASZÍNBEN LÁTJUK

E CUDAR VILÁGOT

üdv. gertibor

gertibor Creative Commons License 2006.06.24 0 0 237
Jóskabácsi, ha meg tudok menteni legalább egy üveggel jövőre, akkor megírom, hogy a szine ugyanolyan-e. Most 1 évesen a pilisi régiós borversenyen (Piliscséven) aranyérmes lett a zweigelt rosém. Gyönyörű és finom, csak egy baja van, hogy már alig van belőle. Van Merlot sillerem is (az a rosé és a vörösbor között van) az ezüstöt kapott, ha sikerül eltennem, annak a színére is kiváncsi leszek. Azelőtt csak vörösbort készítettem, de lehet, hogy átnyargalok a roséra, legalább is azt is akarok készíteni. Tavaly sajnos egy kicsit felmelegedett a cefrém, ha valaki jó tanáccsal tud szolgálni, hogy hogyan lehet kivédeni, kérem írja meg. üdv. minden borbarátnak
Előzmény: joskabacsi (182)
Tündi29 Creative Commons License 2006.06.23 0 0 236

Sajnálom,hogy nem tudtál kijönni!  :(

Jó volt a fesztivál,és jók voltak a borok is!!

Majd legközelebb!!  :)

Előzmény: joskabacsi (232)
lalá Creative Commons License 2006.06.23 0 0 235
-Más:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=104702
joskabacsi Creative Commons License 2006.06.20 0 0 234
főként , ha az az illat fél óra szellőzés után már nyomokban sincs a borban ...  
Előzmény: lalá (233)
lalá Creative Commons License 2006.06.16 0 0 233
-A túl intenzív illatú vörösborokkal (ha az nem Cabernet, Merlot, Medoc) mindíg óvatos vagyok kicsit.
Előzmény: fan_fan (231)
joskabacsi Creative Commons License 2006.06.16 0 0 232

Bocs , sajnos nem jön össze a fotó - vitorlázni megyek a Balatonra !

 

:-(

Előzmény: Tündi29 (221)
fan_fan Creative Commons License 2006.06.15 0 0 231

Hasonlóképp látom a dolgot.

 

Nemrég vettem egy chilei cabernet sauvignont. Harmónikus íz, semmi tannit-túltengés, mondhatni korrekt termék igen kedvező áron - semmi illattal. Ez sem lesz a kedvencem, az biztos.

 

Volt persze - magyar borral, fentit csak kíváncsiságból teszteltem, egy borbarát legyen kíváncsi ! - ellenkező tapasztalatom, száraz vörössel. Intenzív, de kellemes, gyümölcsös illat, önmagában élményt nyújtó. Majd egy korty... na ebből sem lopták ki a csersavat ... Szóval azért az íz-illat nem mindig járnak kézenfogva.

Előzmény: konaking (228)
lalá Creative Commons License 2006.06.15 0 0 230
-Az utolsó mondatot nyugodtan elfelejtheted. Hajrá Szegzárd!
Előzmény: konaking (228)
lalá Creative Commons License 2006.06.15 0 0 229
-Magamról. Tudod én már csak ilyen ""egoista"" vagyok.
Előzmény: Tündi29 (226)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!