Gratulálok!!!! Hallottam az eredményeket ma hazafele a kocsiban. Jó dolog lehet a vitorlázás....néha (sajnos csak néha) én is szoktam vitorlázni,általában Alsóörsön.
Ilyenkor nyáron legjobb a rozé,vagy egy jó fröccs,bár záróképp mondjuk én inkább koccintottam volna szívesebben egy Chateau Figeac-al,vagy egy Gaja Barbaresco '98-assal. Ezek mondjuk elég nehéz borok,attól függ,hogy illuminált állapotban akarsz-e lenni,mert mondjuk ahhoz bőven elég egy olcsó Varga féle is.....amit leemelsz a Tesco polcairól...
Kedves lalá! kösz a választ. mivel a tavalyi rosé és siller borom nagyon jól sikerült, így én is gondolkodtam, hogy leveszek belőle, s akkor a többi sötétebb lesz. a melegedés sajnos tényleges volt, mert a kezemnek kissé melegnek tünt és a saját hőmérsékletem közel a 37 fokhoz van. azonkívül olyan, kissé acetonos illata volt. az eltünt ugyan, de gondolom nem túl jó, hogy ilyen volt. német oldalakon utána néztem, ők ragasztó illatnak nevezik és azt írják, hogy a szőlőt, ha van közte 1-1 rohadt szem, megtámadhatja az ecetbaktérium és ettől lesz ilyen illata. ennek függvényében kérem a tanácsod. üdv. gertibor
-Kezdem azzal az okossággal, hogy csak annyi színt lehet a szőlőből kivenni amennyi ténylegesen benne van. Az egészséges szőlőnél egy erősebb kénezés segíthet a színanyag kilúgozásánál. Nagyon jó enzimkészítmények is vannak. Az almasavbontás(ph emelkedés) is mélyíti az árnyalatot. Azután lehet a színlevet csökkenteni ( néhány óra után kivenni valamennyit ~50%-ot), így lesz rozé és a másik rész jobb vörös. Én szeretem a szép mély siller színű borokat is, ha azok harmonikusak. Sajnos sok borbíráló szemében a "tentaszínű" a követelmény. De hát a csirke is a szép sárga kukoricaszemet kapkodja fel előbb. -A melegedéssel ilyen volumennél nem hiszem, hogy problema lenne. Különben is az erjedés vége felé jó a magasabb( 26-28 fokC ) a már fent említett almasavbomlás miatt.
Kedves Tündi! kösz a választ, de mi veszük a szőlőt, így sajnos a tőkén nem tudjuk befolyásolni a dolgokat. Az erjesztéssel vannak gondjaim valószínüleg. Régebben is(csak kistérségi) próbálkoztunk borversenyeken és a Merlot csak ezüstre volt jó, mert világosnak találták. ez a gondom. üdv. gertibor
Mi nagyon visszavágjuk a szőlőt, ezáltal csersavas és koncentrált,szép,testes borokat tudunk készíteni. Az erjesztés sem utolsó szempont persze,és az érlelés sem. De fajta függő is.
Kedves lalá! a technológia ősi, házi. 4 hl-es üvegszálas kádban tartjuk a cefrét már 8 éve és mivel hál I... nem mindig melegszik fel a cefre, így gondolom nem a káddal van a baj. Tavaly pl. este még minden rendben volt, másnap délig férjuram nyomkodta le a törkölyt, mert én nem értem rá (sajnos ő nem veszi észre) és kora du. mikor már megláttam tudtam, hogy baj van. Más megoldást nem tudtam, mint rögtön préselni.
Valószínűleg előző nap kellett volna, de mivel szeretnék sötét, testes bort készíteni ezért kérem segítségeteket. üdv. gertibor
Jóskabácsi, ha meg tudok menteni legalább egy üveggel jövőre, akkor megírom, hogy a szine ugyanolyan-e. Most 1 évesen a pilisi régiós borversenyen (Piliscséven) aranyérmes lett a zweigelt rosém. Gyönyörű és finom, csak egy baja van, hogy már alig van belőle. Van Merlot sillerem is (az a rosé és a vörösbor között van) az ezüstöt kapott, ha sikerül eltennem, annak a színére is kiváncsi leszek. Azelőtt csak vörösbort készítettem, de lehet, hogy átnyargalok a roséra, legalább is azt is akarok készíteni. Tavaly sajnos egy kicsit felmelegedett a cefrém, ha valaki jó tanáccsal tud szolgálni, hogy hogyan lehet kivédeni, kérem írja meg. üdv. minden borbarátnak
Nemrég vettem egy chilei cabernet sauvignont. Harmónikus íz, semmi tannit-túltengés, mondhatni korrekt termék igen kedvező áron - semmi illattal. Ez sem lesz a kedvencem, az biztos.
Volt persze - magyar borral, fentit csak kíváncsiságból teszteltem, egy borbarát legyen kíváncsi ! - ellenkező tapasztalatom, száraz vörössel. Intenzív, de kellemes, gyümölcsös illat, önmagában élményt nyújtó. Majd egy korty... na ebből sem lopták ki a csersavat ... Szóval azért az íz-illat nem mindig járnak kézenfogva.