Keresés

Részletes keresés

Synthe Creative Commons License 2006.11.16 0 0 198

off

 

Kedves Mikimaus!

 

Örömmel látom, hogy más okból, de hozzám hasonló módon (emlékezhetsz) felkaptad a vizet, de Te is lehiggadtál. Részemről nem írok, csak olvasok a fórumon - de most miattad kivételt kellett tennem.

 

on

 

Ez a 21-es topic halódik. Nem csoda, hiszen maga a számmező sem igazán jött be idáig egy szolgáltatónak sem, a felhasználókról nem is beszélve. Tetszik vagy sem (nekem nem), de a szolgáltatók vélt vagy valós érdekei erősebbek a "versenyről" és a "technológia fejlődésével nyíló új lehetőségekről" szóló szlogeneknél. A 21-es számmező nem fogja megváltani a világot - de más sem.

Ami a vezetékes szolgáltatókat illeti, ott három viszonylag új "homokozó" van. Az egyik az IPTV, a másik a kisebb-nagyobb CATV-k egyre élénkebb megjelenése a távbeszélő és az internet piacon, a harmadik pedig az új Vodafone Homezone ajánlat, amihez vezetékes szám (is) jár. 

Előzmény: Törölt nick (197)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 197
(off)
Mindekinek!
A moderátorokra vonatkozó két, általánosító és alaptalan jelzőt természetesen visszaszívom.
Ha nem zavarok, maradok ;-)
Köszönöm a megértést!
Robi
(on)
andrewpetre Creative Commons License 2006.10.13 0 0 195

Sziasztok, régen topikoltam... :(

 

Ha valaki hardveres telefont keres akkor látogassa meg a www.iptelefon.lap.hu oldalt. Most már van sok wi-fi és Dect rendszerű VoIP teló is a listákban.

 

Aki pl: telefonközpont elé keres VoIP adaptert annak ajánlom a www.voipadapter.lap.hu oldalt.

 

Ha valaki a két link után még nem unta el magát és új szolgáltatót akar felfedezni annak ajánlom a www.voipszolgaltato.lap.hu oldalt.

 

Baráti üdvözlettel Petre András, a fenti lapok szerkesztője.

 

ui.:

Már GSM-en is lehet VoIP-olni! Keressétek a www.voip.lap.hu oldalon a "saját GSM VoIP átjáró" linket.

 

Sok sikert a keresgéléshez. :)

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.08 0 0 194
ÜDV!

Megmagyarázná nekem - mint a hírközlés eme ágához tudatosan nem közelítő telefonos szakembernek - bármelyikötötök, hogy a MODEM hogy lehet így vagy úgy duplex, miközben a DSL modem vonali kódolása igenis valósan duplex, az Ethernet oldalra ugyanúgy szabványt találtak ki, és ha általános (átlagos) jellemzőiben (beleértve és megengedve az bármely oldali buffereléssel történő eliminálását az esetleg valóban félduplex "belső" adatátvitelnek) a DSL modem <- > hálókártya kapcsolat esetén MEGVALÓSULÓ 10/10-es vagy 10/100-as elvi sebesség a gyakorlatban is megvalósul, akkor mi a túró gondja, vagy egyáltalán jelentősége adódhat a legalább 20-50 ms késleltetéssel működő VoIP kapcsolatok esetében ennek az állítólagos félduplex modellnek?!


Már ha azt nézem, hogy ha az üzenetváltás irányváltási sebessége nagyobb, mint az átvidendő sávszélesség (nem kódolva!), akkor sem lehet elméletileg sem hatása önmagában ennek a bezsédátvitel bármely jellemzőjére.

Ehhez képest (tudtommal) a TCP/IP alapú DSL kapcsolat (melyet az (A)DSL szolgáltatók többsége megvalósít előfizetői oldalon!) eleve félduplex üzemmódú (vagy ha már, hát átlapolásos).

És ráadásul: a beszédátvitel általában nem minősíthető valódi duplex hírközlési működésnek, mivel pl. nem jellemző (értelmetlen) az egyidejű beszéd, de még a VoIOP-ben értelmezhető alapsávi fax kapcsolat esetében is kevéssé számít az egyidejű "beszéd" tényleges megvalósítása (lévén kézfogásos üzemmódról van szó és a vivő folyamatos átvitelére szvsz a VoIP-be csomagolva úgysem kerül sor)...


Ha ellenvetés érkezik és jogos, én fogok először fejet hajtani előtte.


Üdvözlettel
Maus Robi

Előzmény: rainman (193)
rainman Creative Commons License 2006.10.08 0 0 193

mennyi is az átviendő frekvencia? 300-3400Hz.

Az PCM kódolással 64 kilobit/sec. fullduplex.

Ha halfot veszünk, akkor 128 kilobit/seces kapcsolat kell, hogy oda-vissza meglegyen a 64k.

 

A leggagyibb hálókártya is 1-2 megával kapcsolódik a modem felé. Ebbe nem férne bele az a kétszer 64k?

Mellesleg szar ügy lehet olyan vájt füllel élni, ami a "halfságot" meghallja, de az egyébb tömörítésből adódó veszteséget nem.

Előzmény: kiberiáda (192)
kiberiáda Creative Commons License 2006.10.07 0 0 192
Bocs, kicsit lemaradtam.

Fogadjunk, hogy neked sem mindegy, hogy milyen a hangminőség, amit átmegy/átmehet egy ADSL vonalon.

Ha half-duplex a modem, akkor garantált az ingadozó minőség.

Előzmény: Hippocampus (179)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.29 0 0 191
Igen!!!

Most már nekem is volt időm, és a "cégünbkről" impresszum-oldalon ott az ÁSZF link is.

Az megint más kérdés, hogy a 21-es számsíkra átdolgozott (bővített) ÁSZF nem tartalmazza a neophoneX díjakat.

És azt a kifejezett állítást sem, hogy 21-es - 21-es NeophoneX szám közötti hívás ingyenes (vagy: nem lesz nem ingyenes!)...

No meg azt sem tartalmazza, hogy december 15. után mennyibe kerül (vagy nem kerül) a 21-es számok regisztrációja (és az, hogy az ellenkezőjét (mennyibe nem kerül) sem tartalmazza, nem ad jogbiztonságot - persze jogi szemmel nézve ;-)


Egyébként én néztem el - mea culpa -, hogy ti. a régi, megszűnt 6 jegyű azonosítóra érkező hívásoknak az új 21-es számokra való átirányítását (az ingyenességét december 15-ig..) kiterjesztettem úgy, mintha a "hálózaton belüli" 21-esek közötti hívásokra is igaz lenne a "kétes" megállapítás.


Üdv!
Robi

Előzmény: unclegame (190)
unclegame Creative Commons License 2006.09.29 0 0 190
Mivel a Neophonex szolgáltatást az Euroweb nyújtja, ezért az ÁSZF az Euroweb honlapján található.
Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.28 0 0 189
Már megbocsáss, de az ÁSZF-ben köteles minden hírközlési szolgáltató (is) a díjakat és feltételeket közölni. Nem kellene ezért seehol sem kérdezősködni, és ezért nemis teszem. Az, hogy xy ügyfeles vagy bárki más telefonon mit mond, méga T-Com esetében is csak akkor jelent előnyt az efinek, ha valami miatt az ő javára mond butaságot vagy olyan rossz infót ad ami alapján később pl. kötbérfizetési kötelezettséget lehet vitatni.

Az ÁSZF épp arra szolgál, hogy a szolgáltató felelőssége elvitathattalan legyen. Hivatkozási pont!

A december 15. utáni állapotra pedig a szolgáltató hivatalos közléséből lehet KÖVETKEZTETNI: ha valaminek az ingyenességét december 15.-ig biztosítják, abból egyenesen következHET annak az egyoldalú lépésnek a lehetősége, hogy utána díjért nyújtanak bizonyos irányokba szolgálatot!

Úgy vélem, hogy ennekaz akár rossz kommunikáécióból eredhető, akár félreértésnek a feloldását azzal, hogy az ÁSZF-et kezdtem kutatni, mint előfizető maximálisan eleget teszek.

Eredeti kérdésem, hogy ti. VAN-E ÁSZF VALAKI SZERINT a honlapjukon, épp azért tettem fel, hogy ne a saját "vakságom" miatti esetleges hibás következtetés legyen, hogy nincs, ergo az egész jogszabályellenesen működik pillanatnyilag, és nem bízom bennük. Azaz ép mert nem akarok prejudikálni.


De december 15.-ig még van időm (felkutatni a jogi részleteket), viszont ha Te gondolod, és felhívod őket, szívesen veszem (vesszük itt), ha megosztod velünk amit mondanak.


Üdvözöl szeretettel
Maus Róbert
Robi
Előzmény: reno1 (188)
reno1 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 188
Honnan veszed és sokan veled együtt többen is, hogy dec. 15-e után fizetősdi kezdődik?Egyáltalán nem biztos.A legegyszerűbb az lenne ha a Neo-tól megkérdezné végre valaki mi ez a bűvös dec. 15? 
Előzmény: Törölt nick (187)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.25 0 0 187

Lenne egy frappáns kérdées:

LÁTJA valaki, hogy a Neophone
HONLAPJÁN hol lehet megtekinteni
az ÁSZF-et?!

Ugyanis szép, hogy adnak 21-es számot, és december 15.-ig imgyen,és addig ingyen hívhatod az utána is HÁLÓZATON BELÜLI hívásként megvalósuló hívással a másik Neo számokat, akár 21-es is.

DE: mi lesz december 15. után?!

Mennyi lesz (ha lesz) a számbérlet?

Mennyi és ha nem 0,- forint, akkor miért nem, a hálózaton belüli hívásnak számító Neo-21x .. Neo-21x között felépülő hívás díjazása?
Vessétek össze, hogy a jelen szabályozás alapján tilos megkülönböztetni, hogy egy "helyi" számot helyi számmal vagy 06-körzetszám-helyi szám formával hívsz meg - és a 21-es síkban a "helyi"-nek a hálózaton belüli felel meg!


És nem utolsó sorban: LE LEHET-E mondani a 21-es számról és visszaregiszrálni (?) a régi 70x-es számra?!
Ezzel összefüggésben mik az egyenlegvezstések és egyéb "szankciók" kimenetelei?!


Ugyanis ha valamit pl. 2006. 12. 15.-ig adok ingyen, akkor már ott kel llegyen az ez utáni feltételrendszer is, különben csalás történne..



Üdv mindenkinek és előre is
köszönöm szppen az E-MAIL-BEN elküldött linkeket!

Maus Robi


PS: természeteten rövidesen megnézem az NHH honlapján, de előfordulhat, hogy még nem került közlésre, de már bejelenetett és így hatályos..

shabbarulez Creative Commons License 2006.09.23 0 0 186
iNTi Creative Commons License 2006.09.21 0 0 185
Köszi! Akkor nem értem. :) Ez sem ma volt utoljára töltve, az oldal szerint idén még nem volt (ezt mondjuk nem tudtam), de ezekszerint ez nem kizáró ok.
Előzmény: szvl (184)
szvl Creative Commons License 2006.09.21 0 0 184
Nem hiszem, hogy az egyenlegeddel összefüggne. Én három NeophoneX telefonszámot is átváltottam ma délben már 21-es körszetszámra (egyet én használok, a másik kettőt idősebb rokonok). Az egyik átváltott szám soha nem volt feltültve egyetlen fillérrel sem, mert csak minket hívnak arról a telefonszámról.
Előzmény: iNTi (183)
iNTi Creative Commons License 2006.09.21 0 0 183
Nekem menüpontok csak ezek vannak: Információk, Hívásrészletező, Egyenleglekérés, Adatmódosítás, Telefonszám, Jelszócsere, Egyenlegfeltöltés Bankkártyával, ugyanez Neokártyával, Kijelentkezés.

Semmi olyan nincs, hogy váltás. :( Ez összefüghet az egyenlegemmel ? (Mivel most nincs feltöltve)
Előzmény: szvl (182)
szvl Creative Commons License 2006.09.21 0 0 182
Az elején valóban nem lehetett átváltani 21-es körzetszámra, mert hiányzott a belépés után a link. Most viszont már működik: ha belépsz akkor megjelent egy 21-es körzetszámra váltás menüpont az eddigi Információk, Hívásrészletező, Egyenleglekérés, Adatmódosítás, Jelszócsere, Egyenlegfeltöltés, Kijelentkezés menüpontok között.
Előzmény: iNTi (181)
iNTi Creative Commons License 2006.09.21 0 0 181
Ez mind nagyon szép, és nagyon jó. De hol tudok átváltani 21-es körzetszámra ? Aszondta kövessem az instrukciókat, ha belépek. Beléptem, és semmi... Pedig töltős ClassIP vagy mi a túróm van. :(
Előzmény: szvl (180)
szvl Creative Commons License 2006.09.21 0 0 180
Mától a NeophoneX is belépett a 21-es körzetszámú szolgáltatók sorába. Vannak még tisztázatlan kérdés. Pl.
- mekkora lesz a 21-es hívószám havidíja (dec. 15-ig ingyenes)
- milyen szolgáltatóktól lehet felhívni
- mikor lehet ténylegesen 21-es hívószámot igényelni, mert momentán a technika ördöge nem engedi
Hippocampus Creative Commons License 2006.09.07 0 0 179
Neked olyan gyors az ADSL-ed, hogy a half-duplex nem elég? :o
Előzmény: kiberiáda (175)
mallecka Creative Commons License 2006.09.02 0 0 178
Én már annak is örülnék, ha mindegyik szolgáltató 21-es körzetű száma mindenhonnan hívható lenne. Addig ez az egész nem ér egy kalap...
Előzmény: kiberiáda (177)
kiberiáda Creative Commons License 2006.09.02 0 0 177
És talán meglépik azt is amit a hazai hagyományos távközlési vállalatok eddig nem: ENUM regisztrációt is adnak az ügyfeleiknek.
Előzmény: shabbarulez (176)
shabbarulez Creative Commons License 2006.08.30 0 0 176
Megalakult az IP Telefon Szolgáltatók Érdekvédelmi Szövetsége

"A szövetség legfontosabb feladatai között található: mielőbb etikai kódex megalkotása; BVX (Budapest Voice Exchange) kicserélő központ létrehozása, amelyben az ITÉSZ a BIX mintájára tervezi felépíteni a ki- és bemenő hívások cseréjét, mérését; műszaki ajánlások kidolgozása Magyarország és az EU szakhatóságainak; tanulmány kiadása az ITÉSZ-tagok által bevizsgált eszközökről; tanúsítvány (ITÉSZ-certificate) kiadása"

Itt is megtalálható az amit a topic legelején írtam hogy a költségek csökkentésének alapja az IP alapú adatcsere megvalósítása SIP-IX kialakításával. Anno linkeltem példát hogy mely országok nagy IX-ei végeznek ezzel kapcsolatban tesztelést(ez még anno év elején volt).
kiberiáda Creative Commons License 2006.07.20 0 0 175
Half-duplex ADSL,

Egy cimborámtól hallottam, hogy a Magyar Telekom által alkalmazott Siemens Xpresslink modemek csak half-duplex módon képesek működni.

Azért, ha valaki nagyon rámenős, képes elérni, hogy a Magyar Telekom kicserélje. :)



mallecka Creative Commons License 2006.06.22 0 0 174
Sajnos a magyar VoIP szolgáltatók zöme - én még nem láttam mást - bezárja magát és nem enged VoIP hívást a saját hálózatába be.

Valószínűleg a saját hálózatukat kívülről hívni nem engedő szolgáltatók abban a hiszemben élnek, hogy ezáltal több ügyfelet szereznek. Hiszen ha a szomszéd Józsi is xy-nál ügyfél, akkor én is inkább oda megyek, mert akkor ingyen tudjuk hívni egymást.

Igaz, amíg az átlag VOIP felhasználó nem is hallott mondjuk arról, hogy vannak olyan ingyenes szolgáltatók, amelyek engedik a forgalmat kifele és befele is, addig még meg lehet őket etetni. pl. www.freeworlddialup.com (Amihez az általad említett MyLine-éknak külön előhívójuk is van, ami nagyon pozitív.)
Pedig mennyire egyszerű: vezetékes számokat attól a szolgáltatótól hívom, ahonnan nekem a legjobban megéri, a haverok meg hívhatnak az fwd-s számomon. Így a vezetékes irányokba szolgáltatókat úgy váltogathatom, mint az alsóneműt, míg a haverok továbbra is ugyanúgy elérhetnek ugyanazon a számon. De ez csak a legegyszerűbb példa.

Haladóbb usereknek meg ugye itt van a lenti két helyen is magyarázott jóféle megoldás (működik, én is megcsináltam):
Egyik link
Masik link

Valóban úgy tűnik, hogy van egy áthághatatlan kerítés az egyes szolgáltatók hálózatai között. De valójában csak önmagukat kerítik be, mert ezt a kerítést nem is kell megpróbálni átugrani. Elegendő egyszerűen megkerülni.
Számomra csak szánalmas erőlködésnek tűnik, ahogy a szolgáltatók zárva tartják a hálózataikat.

Előzmény: Discovery_VoIP (173)
Discovery_VoIP Creative Commons License 2006.06.22 0 0 173
Sziasztok,
 
Sokat kutattam ebben a témában magam is, és találtam szolgáltatót, aki pre-paid is ossza a 21-es számokat és nem KLIP. Már én is vártam erre a szolgáltatásra és nekem nem tűnik rossznak az árpolitikájuk, bár inkább az tetszik, hogy nyitott VoIP rendszer, tehát végre egy VoIP szolgáltató, akit NEM CSAK 21-es számon lehet elérni, hanem a VoIP ügyfelek a SIP protokolon keresztül is hívhatják, természetesen ingyen.
 
Sajnos a magyar VoIP szolgáltatók zöme - én még nem láttam mást - bezárja magát és nem enged VoIP hívást a saját hálózatába be. Ezzel gyakorlatilag megakadályozva azt, hogy egy olyan ügyfél, aki más cég VoIP szolgáltatását használja, ingyen hívja fel őket, noha az egész SIP rendszer erre lett kitalálva. Nézzétek meg ti is, íme egy úttörő, aki szemmel láthatóan másként gondolja. www.mlg.hu
Előzmény: szvl (104)
Discovery_VoIP Creative Commons License 2006.06.22 0 0 172

Sziasztok,

 

Sokat kutattam ebben a témában magam is, és találtam szolgáltatót, aki pre-paid is ossza a 21-es számokat és nem KLIP. Már én is vártam erre a szolgáltatásra és nekem nem tűnik rossznak az árpolitikájuk, bár inkább az tetszik, hogy nyitott VoIP rendszer, tehát végre egy VoIP szolgáltató, akit NEM CSAK 21-es számon lehet elérni, hanem a VoIP ügyfelek a SIP protokolon keresztül is hívhatják, természetesen ingyen.

 

Sajnos a magyar VoIP szolgáltatók zöme - én még nem láttam mást - bezárja magát és nem enged VoIP hívást a saját hálózatába be. Ezzel gyakorlatilag megakadályozva azt, hogy egy olyan ügyfél, aki más cég VoIP szolgáltatását használja, ingyen hívja fel őket, noha az egész SIP rendszer erre lett kitalálva. Nézzétek meg ti is, íme egy úttörő, aki szemmel láthatóan másként gondolja.

Előzmény: szvl (104)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.20 0 0 171

 

   Szervusz, kedves Synthe!

 

 

Igan, igazad van - én is "csak" azért "értékeltem le" az NHH-t, mert túlzott elvárást éreztem Kiberiáda hsz-ában.

 

Amit a piac-felügyeletről, bírságokról írsz, az - amellett, hogy jogos - akkor lenne az igazi, ha valóban feszegetné is a jogi korlátokat (azaz a jogértelmezés és  az Általad megfogalmazott "jogalkotás" közötti vékony határvonalat át is lépné, vagy sokkal következetesebben).

 

Én alapvetően jóhiszemű és "bizalmas" (bizakodó) emberke vagyok, ennek ellenére (vagy épp emiatt ;-D) csak akkor szontyolodtam el, amikor következetesen végigolvastam az elmúlt 2 év piac-felügyeleti határozatait (miközben már a hatósági közlés elemi formai hibái is gátolják, sokszor már, az érthetőséget is..) és azt kellett látnom, nem feltétlenül következetesek a határozatok (pl. igen érezhető a különbség a Hivatal Miskolci Igazgatósága és a Budapesti Igazgatósága között eleve az aktivitásban - és a közlési sebességben, hmm.. - de akár az ügyek közös része szerinti elbírásálban vagy épp az alkalmazott intézkedés irányában és mértékében).

Ezekre rakódik még a korábban (itt vagy máshol?) általam legalábbis kritizált bírság-tételek (T-Com!) és ama  "szabadon értelmezhető" kitétel tényleg  ;-D igen szabad alkalmazása is, mint a 'fokozatosság elve', amikor pl. bő egy éven át nem emelkedett (5 millióról) a sokszorosan (!) ismétlődő jogsértések ellenére a kiszabott bírság a 30 napot indokolatlanul és indokolhatatlanul meghaladó számlapanasz-megválaszolási esetekben.

 

Igen rossz "szakmai alap" az én olvasatomban a hatóság részéről akként nyilatkozni mindegyik ilyen ügyben, hogy egyrészt az (önmagam!) nem hat ki az előfizetők jelentős részére, és az elkövetett jogsértés piaci hatása valamint az egyedi károkozás is "elhanyagolható" --- eközben a hivatalnak éppúgy kellene tudnia extrapolálni, miszerint az érintett efik igen jelentéktelen hányada fordul hozzájuk (itt bejön aképbe a HJFK-je, ahol több hónapig megválaszolatlanul hagynak egyedi ügyekben naívan - és igaz: hibásan, de ez a PR hibája is! - hozzájuk forduló efiket, ahelyett, hogy postafordultával az illetékes NHHH Igazgatósághozz küldjék, ahogy ezt egyébiránt a törvény betűje szerint kell is; no és az HJFK-jétől származó átiratokban sincs tapasztalatom szerint sok köszönet!), tehát önmagában az a "tény(?!)", hogy kevés esetben látnak egyedileg ilyen szolgáltatói hanyagságot teljesülni, még nem jelenti azt, hogy ez nem sérti az előfizetők nagy számát (elvileg és feltételezhetően sérti!) és nincs káros piaci hatása (hmm..).

 

Példaképp a legutóbbi ilyen határozatban 2006. áprilisban (!) a Pécsi Igazgatóság (itt a területi különbség az alakiságban és a tartalomban és a nyilvános közlés korrket - nem túlzó - fiktivizálásánál egyaránt: ez egy igyen szép munka, szó szerint kilóg a sorból, pozitívan értem persze!)

( http://www.hif.hu/menu4/m4_4/2006/elsofoku/pecs_20060510_10.pdf)

eljáró szakembere összeszedte a korábbi határozatokat és ki is emeli, hogy az első (1 milliós) 2004-es PP-s határozat kötelezési határideje 2004. 05. 14. VOLT.

Ezután felsorol még összesen 6 (hat) darab határozatot 2004-2005 és 2006-os évekből 5-5 milliós bírságokkal!

Majd MINDENNEK ELLENÉRE a mostani határozatban is CSAK 5 millióra bírságol - és még ezt is megtámadta a Magyar Telekom "kiváló" jogásza azon a címen, hogy nem úgy szól az Eht. ahogy az eljáró hatóság értelmezi!

Ismétlem: összesen 7 darab jogerős határozat és bírság után tette ezt! - ami szvsz önmagában kimeríti a joggal való visszaélés (rosszhiszeműség) cselekményét!

 

Hol van itt a fokozatosság- frdítva: hány évig fogja a hatóság az egyértelmű jogszabályi kötelezettség betartatását reálértéken épp csökkenő azonos összegű bírsággal sújtani és végülis mit vár ettől?

 

 

 

A Pantel-es (és jogos az Általad tet kiigazítás: az egyéb szolgáltatókat is érinti a MARUO és változása - csak az egyéb szolgáltatók nemigen jeleskednek a hurokátengedési versenyben ;-D) ügyben valóban 1 hónap körüli távlatban gyakorlatilag kisesémentes szolgáltatóváltást sikerült a hatóságnak (is) kiharcolnia, de szvsz ezt azért már hamarabb kellett volna elérniük, hogy úgy mondjam: előrelátóan.

 

És mivel az előrelátást - amellett, hogy nagyon becsülöm az NHH összes emberét, köztük volt kollégáimat is persze  ;-D - lenne az alapja az Általad hozzágondolt "jogalokotási" szerepnek, azért az ilyen "bakik" kapcsán elgondolkodom, hogy vajon valóban megfelelően vannak-e leosztva itt a kártyák a hivatal-szolgáltatók-minisztérium( brr!)-jogalkotás(=OGY) négyszögben? ;-)

 

 

Amellett - sajnos - én úgy érzem, hogy épp nem terjeszkedhetnek túl a jog által engedélyezett kereteken amikor elbírálnak: akár tevékenységet - piacfelügyelet -, akár szerződést - referencia ajánlatok, egyedi szolgáltatói szerződések, műszaki paraméterek etc. - és EZT hazsnálja ki elég szemtelenül pl. a Magyar Telekom, de akár pl. a Vodafone.

 

 

A 21-es "számsík" szolgáltatói közötti korrekt árakat pedig - ha nem is hivatalból, de - végülis az egymás elleni bejelentések (a lenyúlások miatti besokallások esetében..) során csak képesek lesznek, esteleg állásfoglalásokkal befolyásolni.

 

A jelen pillanatban azt sem tudom azonban eldönteni, hogy az - általam nem tanulmányozott - európai joganyagoknak, iránymutatásoknak egyáltalán megfelel-e a 21-es számsík bevezetéséről szóló inkább kártékony mint jótékony fecni-rendelet!

 

 

Remélem nem "mentem át" bonyolultba nagyon, és üdvözöllek

Robi

Előzmény: Synthe (170)
Synthe Creative Commons License 2006.06.16 0 0 170

Hááát... Az NHH ugyan elvileg valóban csak jogalkalmazó, de a piachatározataival és az azokban kiróható/kirótt kötelezettségekkel, illetve a referenciaajánlatok elbírálása során a gyakorlatban "jogalkotóként" jelenik meg a távközlésben.

Mellesleg a JPE-ség nem vonatkozik a 21-es mezőre, tehát ma az NHH semmilyen módon nem tudja szabályozni a 21-es mezők díjait.

Ami a hurokátengedésre vonatkozó referenciaajánlatokat (T-Com, Invitel, Hungarotel, Monortel, Emitel) illeti, azok most vannak megújítás alatt már a többedik körben.

Az NHH nyomást próbál gyakorolni a szolgáltatókra az árak csökkenése érdekében, de a lehetőségei viszonylag korlátozottak, mivel csak a szolgáltatók által beadott költségmodelleket nézheti és kritizálhatja - azokban pedig jócskán vannak ellenőrizhetetlen elemek.

A várható eredmény annyi, hogy a helyi hurkok ára (a szolgáltatók közötti "nagykereskedelemben") lejjebb megy és talán kicsit egyszerűsödnek az eljárások.   

Előzmény: Törölt nick (169)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.16 0 0 169
Szia!

Az NHH nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó.
Van ugyan jogalkotásban "véleményformáló" szerepe, de..

Ha ismered, mennyiben lett rosszabb az Eht. annál amit eredetileg terveztek, miközben szó szerint szétlobbizta egyebek közt az akkor még Matáv (de a többit és főképp a GSM szolgáltatókat sem kell félteni), akkor elhiheted, hogy az NHH minor szerepe is ebből is következik.

A PanTel mostani teljes szolgáltatóváltásos akciójának esetében az NHH-nak hivatalból kellene - egészséges esetben - fellépnie, de a T-Com hurokátengedéses referencia ajánlatát (az én e tekintetben nem naprakész információim szerint) egy hatékonyabb törvényi háttérrel lehetne csak az ORSZÁG hasznára hivatalból módosítani...

Üdv!
Robi
Előzmény: kiberiáda (167)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.16 0 0 168
Szoa OPLAB!

Kösz, ezeket az infókat fogom tudni hazsnálni, ha NHHH-hoz kerülne az ügy!

BBS-ről: örülök, mert jó és szép emlékeim fűződnek "Hozzád" (lehet, hogy nmég ma is üzemel?!) -- amúgy rpmaus-ként szerepeltem, ha megvannak még esetleg a log-jaid ;-D

Üdv és még egyszer köszönöm!
Robi
Előzmény: oplab (166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!