Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2024.01.19 0 0 113330

25 év után még újra is akarnék indítani úgy, hogy a szereplők egy része már nem is él. 

Előzmény: janderka (113328)
janderka Creative Commons License 2024.01.19 -1 0 113329

A szereplők a sorozat hibáiról közvetve nem tehettek. Indokolatlan lett volna elővenni őket emiatt. Horváth viszont meghalt, ahogy Bujtor is. Az egykori dramaturgokról és segédírókról meg nem tudunk - de meglehet, közülük sem élnek már sokan. Maradt tehát Bujtás. Akit itt ízekre szedni viszont már felesleges lett volna. Pláne, hogy még az sem kizárt, hogy az ő hívószavára volt hajlandó egyáltalán a brigádból Gulyás kamerája elé ülni Nemcsák, Frajt és Ivancsics. 

Előzmény: Babetta anyo (113327)
janderka Creative Commons License 2024.01.19 -1 0 113328

Én viszont azon csodálkozom, hogy majd' negyed évszázaddal a beszántás után hogy lehet még téma ez a sorozat ekkora mértékben?! Nem csak a rajongóknak (és a mitosz életbentartásában érdekelt alkotóknak), hanem külős (pláne a forgatás idején még nem, vagy csak alig élt) újságíróknak, filmesztétáknak. Mit kell akár pro akár kontra azon polemizálni, hogy mennyire volt ez bármikor is kordokumentum. Ilyen alapon azon is pöröghetne a fél ország, hogy mennyire volt kordokumentum a Nyolc évszak, a Kisváros, vagy a Szórád ház...

Annyiban mind az volt, hogy külső valós helyszíneken forpgtak. Az akkori magyar tárgyi valóság kulisszáiban. Ezek közül a Szomszédok talán egy kicsivel naplószerűbb lehetett persze, mert a megírt történet keretein belül jobban fókuszált a mindennapi társadalmi kérdésekre. De azt mégiscsak fikciós keretek között tette - igencsak alávetve magát az alaptörténet törvényeinek (senki ne akarjon és tudjon kitörni a panelszomszédi lakótelepi életformából, mert akkor oda az egész asorozat). Ezzel viszont máris ellene dolgozott annak, hogy valódi kordukumentum lehessen.

Ennél már egyszerűbb volna elővenni az MTV egykori híradóit vagy magazinműsorait. Azok valóban kordokumentumok lehetnének. 

Előzmény: Babetta anyo (113325)
Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.19 0 0 113327

Nem vagyok egy műsorszerkesztési szakember, de valahogy azért talán össze lehetett volna fésülni a kettőt. Azt értem, hogy kell a nézettség és erre jó is volt ez a műsor (bár, nem igazán tudok napirendre térni, hogy ezek szerint abban a korosztályban is ennyire hívószó, akik nem is élték meg a kort, amiben játszódott), de épp ezért kellett volna kihasználni egy kis tabudöngetésre is. 

Ha csak a szakértők beszélnek, az meg könnyen egy újabb "beszélő fejek" műsor lett volna, amit az sem néz meg, akit amúgy a téma érdekel. 

Nem tudom tényleg, hogy hogyan kellett volna megoldani (talán buborékokkal? :-DDDDD), de hát erre van a szerkesztő meg a műsorvezető, hogy úgy vezesse a műsor folyamatát, hogy valami olyan süljön ki, amit ő akar. Abban nincs semmi kihívás, hogy meghívod a Pásztor Erzsin kívül frusztrált mellőzötteket és hagyod őket nosztalgiázni (mondjuk PE is annyiban a csapat tagja, hogy elfogadta, hogy hiába játszott tényleg mindent is karrierje során, ha ez kell a népeknek és ezért hívják 80+ évesen szerepelni -neki meg kell a nyugdíjkiegészítés, mint megtudtuk- akkor ezzel fog pénzt keresni (és lehet, hoyg amúgy is szívesen adomázik róla, mert amúgy egy nagyon hálás szerep volt)

Előzmény: funfun111 (113326)
funfun111 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 113326

Én sem láttam, csak egy rövid részt, ha abból volt: Pásztor Erzsivel nézték az italozós részeket. Viszont védve a nem látott műsor szerkesztési elveit, el tudom képzelni, valami lazább műsort akart karácsonyra. Viszont a volt szereplők nosztalgikus hangulata, az akkori „sztárság” utáni mellőzöttségből fakadó frusztráltság miatt sem fért volna össze szerintem az összeeresztésük a szakértőkkel. Kábé mintha nagy tekintélyű szakorvosok és a betegek vizsgálnák a betegség okait, klinikai kezelhetőségét, hatásait a más szervekre. Utóbbiak maximum azt tudják nagyon szubjektíven elmondani, mióta fáj, milyen borzasztó, de a szakorvosok a betegséget minden együtthatójával látják, láttatják. Jó példa lehet akár az alkesznek bemutatott Janka néni és az alkoholt tényleg csak nagyon ritkán fogyasztó Pásztor Erzsi. A színésznő mit tud az alkoholizmusról, annak egészségügyi, szociológiai hatásairól, azon kívül, hogy remekül, pardon, pompásan eljátssza a karaktert?

Persze tényleg érdekes lenne egy műsor (akár Marcinál) az Opusról, Mester emelt szintű valóságáról, de véleményem szerint akkor csak a korszak és a műfaj hozzáértőivel.

Amúgy ez a kordokumentum úgy beakadt mindenkibe, még okosnak tartott műfaji szakértőkbe, hogy nehéz abból kijönni. Mikor Mester meghalt, Bárdos András is kordokumentumként hivatkozott az Opusra. Oké, nem fikázunk egy életművet a temetés apropóján, de a témát ki is kerülhette volna, minősítés nélkül. Pl. nézők milliói látták a Szomszédokat…

Előzmény: Babetta anyo (113325)
Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.18 0 1 113325

A stílust nem szeretném megvédeni (tény, hogy a saját maga kiválóságának fittogtatásán túl eléggé kontraindikált ilyen hangnemben olvasói levelet írni egy lapnak, mert ezen még filmesztéták is bealszanak). Ellenben azzal (anélkül, hogy láttam volna a Partizános videót) ír, nagyjából egyet tudok érteni.

Egyrészt, nekem nem feltétlen fér bele a Partizán imidzsébe a színtiszta Szomszédok nosztalgia, főleg mindenféle kritikai hang megjelentetése nélkül. (persze, mivel nem láttam, így csak a beszámolókból gondolom, hogy ilyen volt...szóval az is lehet, hogy tök hülyeségeket írok)

Ha valakiből ki lehetett nézni, hogy mindenféle ájult tisztelet, sőt, egyáltalán tisztelet nélkül nyúljon a témához, az pont Gulyás és a Partizán. Hogy kit kellett volna még meghívni a tudottan örömmel és minden kritika nélkül nosztalgiázó színészek, készítők mellé, azt nem tudom, azt meg pláne nem, mi lett volna jó a műsornak. Szvsz Ungváry pl. ha nem is Janka néni italozási szokásait vesézhette volna ki (nem is értem, mi köze hozzá), hanem pont azt, amit a szerző sem tudhat, hogy valóban kordokumentumot látunk-e, aka ilyen volt-e a késő Kádár éra.

Igenis, meg nem is: biztos, hogy voltak ilyen vegetáló emberek, akiknek kellemesen langy meleg volt a rendszer és kockázatok nélkül el lehetett vegetálni benne, ennek ára meg tényleg csak annyi volt, hogy ne legyen véleménye.... Nem lehetett Lada féltengelyt kapni, pont, ahogy benne van a sorozatban...ugyanakkor az már nincs, hogy azért ezzel a magyar emberek nagy része igen jól megbirkózott... igen, pont úgy, amit a főszereplők lenéznek: vállalkozott, pezsgett, kihasználta a kiskapukat. Itt nyilván lehetne arról beszélni, már nem történésznek, hanem valami filmes szakembernek, hogy jó módszer-e, hogy ezt a langy meleg, undorodó semmit sem tevést piedesztálra emelte, mint követendő példa (szerintem nem), illetve itt rákapcsolódhat a történész, hogy ez mennyiben szolgálta a rendszer céljait (szerintem nagyon)

Másrészt a partizánban mindenki kapott eddig kellemetlenkedő, kekec kérdéseket, azaz egészen biztosan még szakértők nélkül is lehetett volna ebbe az irányba elmennni. Szvsz fel kellett volna készülni jobban, de rákérdezni keményen, hogy ha ennyire minőségi, akkor hogy maradhattak benne az itt is ezerszer kitárgyalt bakik a rosszul mondott privát- és karakternevektől, a bámuló járókelőkön keresztül a semmit festő festőig... Hogy mennyire nem volt élethő Julcsi karaktere, mint kamasz- és fiatal lány... és ha Sümeghy karaktere megváltozhatott a színész kérésére, akkor miért pont Ábelnek nem hitte el Horváth, hogy a fiatalok nem olyanok, mint amilyennek ő képzeli őket (még úgy sem, hogy nyilván itt is példát akar mutatni a nézőknek)

Meg hogy miért álságos karakter Lenke és Etus, akik soha semmibe nem szólnak bele, mégis mindenkit úgy ugráltatnak, ahogy akarnak. Na, de ezt mindenki tudja folytatni, nem is akartam belemenni a konkrétumokba, tényleg csak annyit mondani, hogy a cikk szerzője szerintem nagyjából jót ír, csak nem jól... ami azért szomorú, mert a stílus sokakat elijeszt a cikk végigolvasásától és végiggondolásától, ami meg elvezethetne ahhoz, hogy többen lássák csak egy kicsit árnyaltabban a szent Szomszédok legendát.

Előzmény: funfun111 (113324)
funfun111 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 113324

https://hang.hu/vendegoldal/szomszedok-rendszervaltas-partizan-kadar-rendszer-gulyas-marton-160846

 

A "vállalhatatlanul egyoldalúra sikeredett műsort" kritizálja vállalhatatlanul egyoldalúra sikeredett cikkben a szerző, aki (ha ő az) mindenhez is értő polihisztor a wiki szerint. "Pétervári Zsolt (Veszprém, 1983–) magyar közgazdász, politológus, publicista, író, szerkesztő." Bizonyára sok személyes élménye van nagycsoportosként vagy kis elsősként a késői Kádár korból és az Opus arra az időszakra eső évadairól, ezért nem fél kinyilatkoztatni meglátásait.

 

A nyilatkozókról (egykori szereplőkről) ezt írja csodálatosan többszörösen összetetten bővített mondatában: "Akik elfogult résztvevők gyanánt nyilván alkalmatlanok voltak arra, hogy tágabb kontextusba helyezzék a Kádár-éra végnapjaiban is az állampárt főkorifeusai által kézivezérelt tömegtájékoztatás vezérkarának hatalmi döntése folytán útjára indított és csaknem egy emberöltőn keresztül műsoron tartott Szomszédok sorozatot. Így nem tértek ki a „teleregény” korabeli manipulációs és dezinformációs funkciójára sem." Kár, hogy nem derül ki, mire is gondolt a Szerző.

 

Akadémiai székfoglalók szókincsét imitáló Művében (mondhatni Opusában) lerántja a leplet a nosztalgiázó műfaj(ok) "hiátusáról": "Gulyás Márton tudatosan nem szándékozott meginvitálni a riportalanyok közé a korszak tömegtájékoztatási viszonyait és populáris kultúráját behatóan ismerő esztétákat, történészeket, filmkritikusokat." Pedig milyen érdekes lett volna, ahogy Pásztor Erzsi Sík Endrével és Ungváry Krisztiánnal vesézi ki Janka néni italozási és potyázási szokásait.

 

Ez a mondattöredék se kutya: "a passzivitás szociál-pszichológiai mintáira visszaszocializálva az utca emberét hozzájárult annak korai kudarcához"

 

De száz szónak is egy a vége: "a teleregény az egzisztenciális érdekeik mentén a jobb sorsra érdemes rendszerváltó fordulatot vakvágányra vezető késő kádárista médiaelitek és az azokkal ezer szálon összefonódó gazdasági körök korabeli destruktív tevékenységének korhű lenyomata."

Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.13 0 2 113323

Pardon, elobb irtam, aztan olvastam, de mondjuk sejthettem volna, higy ugyanarrol irnak.

Amugy, Bujtas mit pattog most ennyire? Tiszta folytatnam a Szomszedokat reklamkampanyt tart, kezdte ugye Bujtorral (szeencsejere a Bujtor fiu valazolt, igy o is ment meg egy kort), most ez.

Mondjuk, annal abszurdabb, h a Netflix erdeklodott a sorozat irant, nem tudok elkepzelni.

Bujtas Navrasics baberjaira vagyik, aki szerint mindjart itt a megegyezes az EU-val?

Amugy meg nyilvan minden tevecsatorna annyira hulye, hogy ugyan milliok vagynak a sorozat folytatasara, de ok csak azert se folytatjak 🤪

Előzmény: Mazsola0070 (113320)
Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.13 -2 0 113322

https://telex.hu/belfold/2024/01/13/szomszedok-ujraforgatas-folytatas-kormany-engedely-mtva

 

Azert ez akkor is inkabb onfenyezesnek tunik, pedig tenyleg mindent el tudok kepzelni.

Maskeppen: nem tudom, mitol felt volna a kormany abbol, ami a regi sorozat volt, különös tekintettel arra, hogy pont ugyanaz a torekves van egy csomo teren, amit a sorozat szereploi vagynak es ahitanak, azaz a jo es eros kormanyzat megoldja, megoltalmazza az allampolgart, az csak ne torodjon semmivel, csak fogyasszon es kussoljon, ne legyen velemenye, ne vagyjon nagyra, huzza meg magat es melegedjen a posvanyban az uveg kobanyaijaval.

janderka Creative Commons License 2024.01.13 -1 1 113321

Ez a magyar sajtó színvonala. A félnótás Blikk - beindulva a Partizán szilveszteri sikerére - és talán az ennek hatására ismét vérszemet kapó Bujtás nógatására - rittyent százhuszadik bőrlerángatási céllal ír egy konkrétumokat alig se tartalmazó, érdeklődés fenntartó hangulatcikkecskét a témáról, amit aztán vagy hat országos olvasottságú online oldal saját produktumként tálalva egy az egyben átvesz és  újraközöl. Mi meg elolvassuk ugyanazt a 18 sort újra és újra, a címek alapján naivan azt gondolva, hogy valamivel talán előrébb juthaunk általuk a témában, ha már ennyien és ennyire ütik ezt a langymeleg vasat. De persze nem. Bujtás tovbbra is álmdozik kezével a biliben, a mesteséges unintelligencia meg szakmányban tolja a képernyőkre a hírnek álcázott vizuálverbális semmit.

 

Előzmény: Mazsola0070 (113320)
Mazsola0070 Creative Commons License 2024.01.13 0 1 113320

Aki azt hiszi, hogy a mai Index cikkben van bármi újdonság a Szomszédok folytatásával kapcsolatban, az téved, a sok éves téma lett - számomra nem derült ki, hogy most pontosan milyen apropóból - felmelegítve. (Illetve annyi, hogy bár semmi nem történt az ügyben, de Bujtás almester* továbbra is  bizakodik...mint ahogy én is, hogy jövő héten végre megnyerem a lottóötöst...)

 

Ami kicsit furcsa, hogy a szokásos bulvár "napiszomszédok" cikk nyomán az Index is szükségesnek látta, hogy kiemelt helyen foglalkozzon a témával.

 

https://index.hu/kultur/2024/01/13/szomszedok-sorozat-bujtas-janos-folytatas/

 

*Ha jól emlékszem Bujtás technikai rendezőként szerepelt a stáblistán, amikor az aktuális fejezetet a Mester rendezte, erre Pásztor Erzsi lazán le segédrendezőzte (már pedig ő csak tudja....:)

Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.09 0 0 113319

Szerintem, ha valos is ez a befolyas vagy meg inkabb alan tisztelet (nem tudom, annyi alapja van, mint annak, h a Szomszedok pompas minodegben letrejott kordokumentum), szerintem a donteshozok is lattak, h nem igazan kepes az uj idok, uj szeleinek megfeleloen produkciot letre hozni. Plane ahhoz kepest, aminek o hitte magat, azaz irt, rendezett es menedzselt... Magyaran ha meg is szavazta neki valaki, hogy jo rendezo volt (????), elmultak azok az idok, amikor annyi penzbol es ugy lehetett forgatni, mint a Szomszedok fenykoraban. Meg minden (egy) kezben tartani es nem ismerni a csapatmunkat.
Hogy profan hasonlatot hozzak: mint egy regi Skoda Octavia is gyonyoru auto, de megsem vennem meg a mostani atom HELYETT, hogy nap, mint nap azzal jarjak. Es itt nem is vagyok biztos abban, h a Mester egy Skoda Octavia-e vagy csak kozmegegyezessel mindenki ugy tesz, hogy az.

Előzmény: Mazsola0070 (113318)
Mazsola0070 Creative Commons License 2024.01.09 0 0 113318

"Nem ezt rendelte tole a teve."

 

És a Mesternek ne lett volna még akkora befolyása tévés berkekben ebben az időben és politikai viszonyok között (az Életképek Medgyessy és az őt "házon belül" megpuccsoló Gyurcsány kormányai alatt készült), hogy a köztévé azt rendelje tőle, amit ő szeretne megcsinálni?

 

Szerintem ha akarta volna folytatni a Szomszédokot, folytathatta volna.

Előzmény: Babetta anyo (113312)
Mazsola0070 Creative Commons License 2024.01.09 0 1 113317

"Na de! Mi van akkor, ha Mester önkritikát gyakorolt és belátta, az Óopusz mégsem olyan Nemzeti Televíziózási Alapmű, mint azt addig vélte és vélette?"

 

Hogy mi van????? A Mester önkritikát gyakorolt???????????

 

Remélem annyi mentséged van, hogy fenti megdöbbentő, eretnek gondolatot nagy mennyiségű tömény elfogyasztása után írtad le....:))))))))))

 

De komolyra fordítva: az Ópuszt a mai napig is Alapműnek állítják be mind a tartalomkitöltés-ipari munkások, mind a korábbi szereplők (a sorozat ezen topicban ezerszer elemzett bakijai - melyet a Mester nem tartott szükségesnek újravenni - még csak viccból sem jelennek meg sehol*), pont a Mester gyakorolt volna önkritikát alig 4 évvel a Szomszédok megszüntetése után?

 

*Érdekesség, hogy a hivatalos Szomszédok baki összeállításban nem jelenik meg sem a faltól 30 cm-re történő festés, sem az egyes szereplők IRL nevükön szólítása, sem a kamerába belebámuló járókelők/szereplők, úgyhogy akkor ezek nem is voltak bakik, ez így volt természetes.... 

 

Megjegyzem, a "nem hivatalos Szomszédok folytatásba" - ha lehet - még a Szomszédoknál is nagyobb értelmezhetetlen dolgok voltak, úgyhogy nem tudom, az mennyivel volt színvonalabb a Szomszédoknál. 

Előzmény: funfun111 (113311)
F1 Hierro Creative Commons License 2024.01.08 0 0 113316

B. Tóthnak is volt huzavonája a Calypso név használata körül, miután eljött a Magyar Rádiótól.

Előzmény: Alpári Gnác (113314)
DJ Szegecs Creative Commons License 2024.01.08 0 0 113315

Nem kellett volna Almácskát lepattintani...

Alpári Gnác Creative Commons License 2024.01.08 0 1 113314

Könnyen lehet, hogy a Szomszédok jogai a zűrzavar közepette ehhez a Mahir-izé céghez kerültek, így nem is folytathatta volna.

 

Vannak példák ilyesmire, például amikor Bolgár Györgyöt kirúgták a Magyar Rádiótól és átment a Klubrádióba, akkor a Beszéljük meg című műsort, ami ő talált ki, csak Megbeszéljük címen folytathatta.

Előzmény: Babetta anyo (113312)
funfun111 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 113313

Igen, a Lantos utca 8. lakásai valószínűleg már magántulajdonba kerültek. Viszont lett volna alkalom bemutatni, a kihagyott évek alatt a "fiatalok" jutottak egyről a kettőre. Jutka rájött, az büfé-ruhatár ének-rajz szakos főiskolai diplomája nem sokat ér, és elvégzett mondjuk egy kiegészítő szakot, és már középiskolában tanít, Kosári Éva kolléganője. Feri sok keccsölése révén pedig sikerült annyit félretenni, hogy otthagyhatták a panelt. Nagy Fehér Mágen és Szívemegyetlenkirálynője pedig a magánszektorban olyan sikeresen boldogultak, hogy házat tudtak venni a Rózsadombon, ehhez persze Etuskó lazán piacra dobott pár cserepet, hogy támogassa a gyerekeket. Julcsibe külföldre költözött (mivel Ábel Anitát kiírták a sorozatból), Olaszországba, ahol már szótár nélkül boldogul, időnként póóóóstai levélben számol be a vele történő mód felett érdekfeszítő eseményekről, melyet családi körben olvasnak fel. Bajusz főőőőőmérnök úrból meg erdészeti igazgató lett, ők is megengedhették maguknak Almával, hogy a kisszobából egy tisztes polgári otthonba költözzenek. Az "öregek" időnként látogatják őket, mikor a nehéz járású Lenke nénit sikerül odatranszportálni. Szóval valahogy megoldható lett volna a megszokott lakások hiányának megmagyarázása. Aztán Mester nyomathatta volna low budget-ben is.

 

"a sorozat vegevel privatizalta azojat a remek darabokat, amiben Etus mindig annyira csinos volt"

 

Gondolom, a remek helyett valójában pompást akartál írni...

Előzmény: Babetta anyo (113312)
Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.08 0 0 113312

Lsd. 113309,

Nem ezt rendelte tole a teve.

Hogy miert nem, az mas teszta, de amennyireaz Eletkepekre emlekszem, igen low budget dolog volt (ebben is az egykor volt Csaladi korre hajazott, mert ott is csak egy-egy jelenetet vittek szinre, amit a szakertok aztan elemeztek, nem kellettsok szereplo, sok diszlet)

Illetve valami interjuban elmeseltek, h az a keves diszlet is a szereplok sajatja, pl. Gati Oszi sajat lakasaban lakott a karaktere, a sorozat eleji nogyogyasz jelenet meg a Szabadsag teri mtv epuletben forgott, valamint sajat ruhakban jatszottak (Csuros pl. nem egy Szomszedokban viselt cuccot is villantott, kerdes, h ott sajat volt-e  -ahigy Abel Anitat oltoztettek, nem hinnem...- vagy a sorozat vegevel privatizalta azojat aremek darabokat, amiben Etus mindig annyira csinos volt 😗)

Előzmény: funfun111 (113311)
funfun111 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 113311

"a Mester 2004-ben miért nem a Szomszédokot folytatta"

 

Érdekes felvetés. Hiszen tény, akkor már vooolt pééééénz újabb Remekművet/Mesterművet/Opust alkotni. És valóban, a Szomszédok "sztárjai" is jórészt elérhetők lettek volna, lehetőség lett volna az emelt szintű valóságot még magasabb szintre emelni, leporolni, fiatalítani, azaz a szerethető öregek helyett a "fiatalokat", pl. az akkor 40-50-es korosztályú Alma-Főőőőmérnök párost előtérbe tolni. Vágásiék, Nagy Fehérék eleve ott voltak, de felnövekvőben volt az ifjabb generáció, Mágenheim Flóra körül is megjelenhettek volna a lovagok, akikkel disco-ba jár. Presszókba fagylaltozni egyelőre nem, csak ha már elég idős az ilyesmihez.

 

Na de! Mi van akkor, ha Mester önkritikát gyakorolt és belátta, az Óopusz mégsem olyan Nemzeti Televíziózási Alapmű, mint azt addig vélte és vélette? Alant a kommentekben igazából két indok is volt Bujtoron kívül, amiért a Szomszédok abbamaradt: niiiincs péééénz és Mester egészségi állapota. De mindkettőre rácáfoltak a későbbiek: lett pénz és Mester is boldogan élt és alkotott tovább.

 

Viszont annyira nem volt önkritikus, ha az volt egyáltalán, hogy 1. Mesternét ne tegye be megint a bölcs és mindenki által ájultan tisztelt, egyedülálló (!) értelmiségi szerepébe, 2. egyéb szereplők között is szép számmal voltak egyedülállók (Laci professzor, Viola), 3. gyerekek és fiatalok életidegen megnyilvánulásait mellőzze, 4. szíííínműűűűvészek és szereplők névazonosságát kerülje (dr. Csűri Karolina, dr. Szalvay László aka Laci professzor, Nagylaki János stb.). A két Opus közötti kényszerpihenő alkotói szabadság alatt pedig valószínűleg sok brazil szappanoperát nézhetett, ezek az élmények köszönhetnek vissza a családi kapcsolatok váratlan változásaival (Viola).

Előzmény: Mazsola0070 (113308)
Generic Jingle Creative Commons License 2024.01.07 0 0 113310

A Tudom mit tettél tavaly a lépcsőházban cím jobb lenne.

Előzmény: Babetta anyo (113307)
Generic Jingle Creative Commons License 2024.01.07 0 0 113309

Az Életképek nem Szomszédok, hanem a "Családi kör" folytatása lett volna, minden rész után szakértőkkel való beszélgetéssel, csak aztán pár részt követően kikopott a beszélgetős rész, és maradt csak a Szomszédképek.

Előzmény: Mazsola0070 (113308)
Mazsola0070 Creative Commons License 2024.01.07 0 0 113308

Beszéltünk már erről az évek során sokszor a topicban, de én azt nem értem továbbra sem (és nem is emlékszem erre vonatkozó magyarázatra), hogy a Mester 2004-ben miért nem a Szomszédokot folytatta, miért egy (egyébként a Szomszédok nem hivatalos folytatásaként beharagozott) új sorozatot gründolt.

 

Ezek szerint ekkor már pénz és megbízás egy sorozatra a köztv-től volt újra a Mesternek, szerintem Ábelen kívül valószínűleg az összes, még az egészségi állapotára figyelemmel szerepelni tudó volt Szomszédok szereplő vállalta volna (mint ahogy Kulka és sok más korábbi Szomszédok szereplő a "nem hivatalos folytatásban" is vállalt szerepet) és szerintem az új helyszíneket és új szereplőket is meg lehetett volna magyarázni dramaturgiailag.

 

Úgyhogy szerintem az Életképek mehetett volna a Szomszédok valós folytatásaként is, mint ahogy sokan ezt is várták tőle, szerintem sokkal nagyobb lett volna úgy a nézettsége.

 

 

Előzmény: Babetta anyo (113294)
Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.07 0 1 113307

Vagy a Tíz kicsi gazdagréti címmel krimit is lehetett volna csinálni belőle.

(kiderül, hogy Mágent műhbiba miatt teszi fel a titokzatos gyilkos a listára, Juli is végzetes allergiás reakciót okozott vm pakolásával, Jutka halálra szekálta egy tanítványát, Etus alkoholistává tett valakit, mert folyton itatta pálinkával -nem Ernő bácsit- , Feri ráejtett egy zongorát egy idős hölgyre, aki meghalt, Alma, mikor eldobta a kézigránátot kinyírt egy teljes arra sétáló ált.iskolai osztályt, János meg lelökött valakit egy építkezésen az emeletről -a zuhanásról ugye film is van-, hogy ellehetetlenítse a szép építésznőt, Lenke lejárt húsokkal okozott végzetes bélfertőzést, Taki pedig lassú hajtással súlyos balesetet okozott, amiben hárman is meghaltak)

Előzmény: Generic Jingle (113301)
Babetta anyo Creative Commons License 2024.01.07 0 0 113306

A buborékokkal több baj is volt:

- aki kitalálta, abszolút nem döntötte el, mit akar. Az ifjabb nézőknek, akik nem éltek a sorozat irl idején kvázi tudományos (történelmi) magyarázattal szolgálni egyes jelenetekhez? Vagy inkább vicces megjegyzésekkel és rajzokkal kiröhögni és kiröhögtetni? A kettő nehezen fér meg egymás mellett..

- eldönteni, kire számíthatnak közönségként? Azaz, kik fogják a legtöbben nézni? Mind a magyarázó, mind a vicces buborék az akkor mondjuk  évnél fiatalabbaknak lehetett egyáltalán érdekes... de vélhetőleg belőlük volt a legkevesebb (eleve, ez attól még, hogy modernizálni akarták egy kicsit, azért egy régi, lassú, uncsi és rohadt hosszú magyar sorozat volt, ráadásul egy olyan csatornán, amit aztán pláne nem nagyon nézett ez a korosztály már akkor sem) Minden más korosztálynak inkább zavaró volt, hiszen nekik meg nem kellett magyarázó buborék, a vicces bubi meg nem mindig volt vicces

 

Persze erre találtam választ is:

"A műsor egyébként felkeltette a fiatalabb nézők érdeklődését is, a 18-49 éves korosztályból 1,5 millió néző volt legalább egy percre kíváncsi az m1 programjára a Szomszédok retro alatt."

Ami tök vicces, mert ugye egy  300+ részes sorozatról van szó... nem látom nagyon, hogy felmérték, hogy nem az első párat kell csak buborékozni, hanem mindet? Illetve hát, hogy legalább 1 percet látott az adott korosztály... na sokkal többet nem nagyon bírt azért, pont mert ha az újdonság varázsa elillant, maradt csak az, hogy egy igazából elég kínos régi sorozatot nézzen a menő kertévés vagy a már akkor is letölthető, netesek helyett. Magyarán, ez kb. az, mikor valaki egy darab szart akar eladhatóvá redizájnolni azzal, hogy kis színes szalagokkal díszíti, meg parfümöt fúj rá és díszcsomagolásba teszi... az még attól egy darab szar lesz és ha valaki nem vevő amúgy rá, még egy egész percig, kitartóbbak akár egy pár teljes fejezetig el is szórakzotatnak rajta jobb híján, de ez 331 rész!

 

(amúgy a beszúrt linken kb. egyetért azzal a Mester, amit írsz, hogy magyarázó feliratok lehetnek, ő a vicceskedést ítélte meg úgy, mintha ezzel megszentségtelenítenék a művét... ami függetlenül attól, hogy a minőségét tekintve nem vagyok vele egy platformon, tök igaz... ha megcsinálják a teljes 331 részt ilyenre, a kiröhögéssel már nem az lett volna, amit ő akart, sőt, igazából az ő és a szent tehene kárára viccelődtek)

Előzmény: Törölt nick (113304)
Generic Jingle Creative Commons License 2024.01.07 0 0 113305

Ennyi erővel minden filmet buborékokkal kellene ellátni. Abban kivételesen igaza volt a McMesternek.

Előzmény: Törölt nick (113304)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.07 0 0 113304

Még a buborékos magyarázatokat is letiltatta, ami segíthetett volna jelenkorban vetítésnél, hogy megértsék a nézők mi miért történik. 

Előzmény: Generic Jingle (113299)
Generic Jingle Creative Commons License 2024.01.06 0 0 113303

Nem egyszer hivatkozott magára emberünk Fábry 2.0-ként, nagyon olyan akar lenni. Kezdetben amúgy jó volt a műsor, de ez is elfáradt, mint a Szomsza.

Előzmény: janderka (113297)
Generic Jingle Creative Commons License 2024.01.06 0 0 113302

A terrorsta és túsz példa találó, nem sok kellett a McMesternek, hogy előadjon egy ilyet.

Előzmény: Babetta anyo (113295)
Generic Jingle Creative Commons License 2024.01.06 0 0 113301

Ha úgy vesszük, a McMester találta fel a valóságsót: adott színész halálával egyre kevesebb szereplő volt, érdekes lett volna megvárni, hogy ki marada végére a villában panelházban.

Előzmény: Babetta anyo (113295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!