Keresés

Részletes keresés

FRODO Creative Commons License 2005.03.01 0 0 618
Megkaptam, köszönöm!
Ciklámenek megmentője. :)
Előzmény: Kiskertész (617)
Kiskertész Creative Commons License 2005.03.01 0 0 617

FRODO!

Mail ment. Azért így küldöm el, mert ezek bescannelt lapok, és ha akkorára lekicsinyítem ,hogy itt is átjöjjön, nem biztos, hogy el lehet olvasni.

Előzmény: FRODO (616)
FRODO Creative Commons License 2005.03.01 0 0 616
Megkaphatnám én is azt a ciklámenes levelet?
Nekem meg pont az a bajom, hogy szerintem a virágboltban nagyon megöntözték. Tocsog a víztől, sárgulnak a levelei, és kókadnak a virágok. :(
Előzmény: Kiskertész (614)
_chela Creative Commons License 2005.02.28 0 0 615

Kiskertész!

 

Nagyon szépen köszönöm, megkaptam a mailt!

 

Sokat segítettél!

 

Még1x köszi! :))))

Előzmény: Kiskertész (614)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.28 0 0 614
Mail ment
Előzmény: _chela (612)
borzimorzi Creative Commons License 2005.02.28 0 0 613

Upsz, kedves Kertészboy, akkor nekem nem jár a köszönet, mert nem néztem a dátumot és azt hittem, a most jövő hét egyik napján kell marketingből vizsgáznod. Úgyhogy a drukkolással elkéstem, de ahogy elnézem, majd még bepótol6juk, van másik.

 

Kösz az infót, még habozok. Ugyanis a tárolásra használt helyiségben úgy 14-17 fok biztos volt, márpedig az nem elég hideg. Alighanem azért még most szerdáig várok, aztán kipakkantom őket az erkélyre. Nem baj, ha a gyökerek gyenguszok, legfeljebb majd megtámasztom a virágokat, csak legyenek. Így viszont, vagyis fagyás nélkül,  biztosan csalódom, mert ilyen már volt, hogy nem fagytak át az enyhe hűvösben, és csak leveleket hajtottak, virág nem volt. Most vasárnap még megöntöztem őket egy kis tápos oldattal, de az felszívódik szerdára és akkor aztán Szibéria lesz nekik... :)

 

Csót:

b

Előzmény: kertészboy (611)
_chela Creative Commons License 2005.02.28 0 0 612

Kedves Szakertok! :)

 

Ferjuramtol kaptam egy gyonyoruszep nagyviragu ciklament ajandekba... Sok bimbo van rajta es szepen virit, es nem szeretnem, ha hamar lekokadna, igy szeretnem megkerdezni, hogy van e itt profi a ciklamen-gondozasban?

 

Hogyan kell ontozni? Ugyanis azt tapasztaltam, hogy egy kicsit kiszaradt, es egybol kezdtek elhasalni a viragszarak... Ha elviragzik, mit kell vele csinalni? A gumoival foleg? No meg - mivel gyenge porozus viragbolti foldben van, at kell e ultetni es mikor, mert hogy ugye most roskad a viragtol, viszont ezzel a folddel ugy tunik, hamar kiszarad.

 

Nagyon megkoszonnem a segitseget.

 

Chela :)

kertészboy Creative Commons License 2005.02.28 0 0 611
Elfelejtettem írni, hogy négyes lett a marketing vizsgám. Köszönöm Mindenkinek, aki szorított! Ezen a héten már megint lesz még egy vizsám, mégpedig üzemtanból csütörtökön. Hát azt hiszem arra is elkélne egy kis szorítás! :-))) Most már így lesz ez egy darabig, ilyen ez a vizsgaidőszak!
kertészboy Creative Commons License 2005.02.28 0 0 610

Kedves borzimorzi!

 

Nem biztos, hogy a két hét elegnedő nekik. Továbbá kérdés, hogy hány fokon voltak a hagymák ültetésig? Ha elültetés nélkül is hűvösben voltak, így is megkaphatták a virágzáshoz szükséges hideget. Ilyenkor el kell ültetni, és továbbra is hűvősben, lehetőleg azon a hőfokon kell tartani, majd néhány héttel később lehet melegebbre vinni, de fontos a tök sötét takarás.

Csilla Creative Commons License 2005.02.28 0 0 609
Bocsi, a képek lemaradtak:
Csilla Creative Commons License 2005.02.28 0 0 608

Sziasztok!

Rég nem jártam erre, most jöttem megmutatni, azt ami eddig kinyilt. Még van egy rakás tulipán meg nárcisz ami nem csinált eddig semmit, de lesz valami majd azt is megmutatom. Most krókuszokat és gyöngyikéket hoztam ebben a nagy télben:

tryxus Creative Commons License 2005.02.27 0 0 607
jaja!!! Tényleg én szorítottam, csak elfelejtettem megkérdezni, hogy hogy sikreült... Nos milyen lett????

Borzimorzi: Hááát, nemtudom, én nem vinném ki őket a fagyba.... legfeljebb hűtőbe tenném... félteném, hogy megfagynak a hagymák.. meghát ugye a 20 fokos szobából kikerülnének a -X fokba... nemtudom, hogy kibírnák-e.... sztem hűtő...

Persze én nem vagyok profi... ;)

Kérdezzük azt, akinek ez a szakmája!!! Szóval kertészboy??? Mit mondasz???



Ui.: Megjegyzem a hajtatott hagymáim olyan hosszú szárat növesztettek így, hogy meg kellett támasztani őket.. nem bírták a nagy virágok súlyát... Azok, amik nem voltak szétnyílva amikor kitakartam őket, azok normális hosszúságúak lettek... Sajna most már igencsak száradoznak.... :((( a többi hagymát nem hoztam be, gondoltam most nyíljanak csak odakint, úgyis mindjárt jön a tavasz.. :) Majd jövőre... pl a hagymatálban :D

Üdv mindenkinek!
Előzmény: borzimorzi (606)
borzimorzi Creative Commons License 2005.02.27 0 0 606

Azt hiszem, kedves Kertészboy, itt mindenki szorítani fog Neked, mivel annál disznóbb dolog nincs, mint mikor az ember azt sem tudhatja pár nappal előre, hogy mégis, pontosan mikorra hozza magát csúcsformába.

 

Csót:

b

Előzmény: kertészboy (604)
borzimorzi Creative Commons License 2005.02.27 0 0 605

Kedves Olvtársak!

 

A szobában várakozva kihajtott hagymettáimnak már két hetük volt rá, hogy begyökeresedjenek, de ezek irdatlan ütemben elkezdték a hajtásaikat növelni. Hogy a gyökerek is így fejlődtek-e, nem tudom, nem túrtam ki őket. Mi a véleményetek arról, hogy a jövő hét végén, amikor még valószínűleg fagyni fog, kiviszem őket letakarva az erkélyre, hgy megkapják a fagyhatást, aztán a hűtőbe (4-5 fok pluszban) mennek egy-két hétre, végül pedig a hűvös szobába (14-16 fok). Akkor aztán eltávolítom a takarást és lesz belőlük, ami lesz. Mellesleg tegnap találtam még maradék krókuszhagymákat, s azokat elültettem az erkélyládába. Hátha kihajtanak. Szerintetek? Megint pofára esek?

 

Csót:

b

kertészboy Creative Commons License 2005.02.21 0 0 604

Kedves tryxus!

 

Örülök, hogy sikerült a hajtatásod! Gratula! Ugye milyen nagy öröm éri az embert, ha sikerül saját maga virágoztatni? Minnél hűvösebben vannak, annál tovább fognak nyílni! Elvirágzás után is gondozzad őket világos helyen, tápoldatot is adhatsz nekik.

 

Ha elkezd a levelük sárgulni, akkor abbahagyhatod az öntözést. Várd majd meg, míg teljesen leszárad a levelük, aztán tedd hűvös és száraz helyre őket. Szeptemberben ültesd ki ezeket a kertbe, így évről évre ott fognak majd nyílni.

 

A tavaszi tálhoz majd ősszel adok egy-két tippet. Gratula még egyszer! Üzeneted jobb kedvre derített, mert mostanság elég borús világom van, plusz még ez a takony idő! Ígérd meg, hogy csütörtökön vagy pénteken szorítasz nekem, mert akkor vizsgázom kertészeti marketingből! Még nem tudom melyik napon megyek.

 

 

Előzmény: tryxus (603)
tryxus Creative Commons License 2005.02.21 0 0 603
Szia Kertészboy!!!

A jácintjaim olyan, de olyan szépek lettek, hogy azt nem lehet szavakba önteni!!!!!! Óriási bugás(ha lehet ezt mondani) virágjaik lettek!!!!! És az az illat!!!! Köszönöm neked!!!!

Kitaláltam, hogy jövőre csinálok egy "hagyma-tálat". Úgy képzelem, hogy veszek egy 15-20 cm mély tálat, aminek az alját vagy kifúratom a párommal, vagy eleve olyat veszünk, ami lyukas, és mindenféle tavaszi hagymással teleültetem: krókusz, nárcisz, jácint... ha van még ötlet, szívesen fogadom!! :) Majd ősszel így az egészet lerakom kint a földbe, majd amikor már elég sok hideghatás érte őket, akkor behozom őket, és remélem sokáig fognak nekem virágozni!!!! (Hűtőbe is rakhatom őket????) No és ugye oda kell figyelnem, hogy melyik hagymának kell a legtöbb hideghatás, és addig hagyjam kint majd őket, igaz????? Végülis mind1, úgyis majd csak jövőre lesz aktuális!!!

Ja! És képzeld!!!! Az egyik jácintom már olyan erős hagymát nevelt, hogy az is virágzott!!!!!!!!!!! Teljesen el voltam hűlve! Pedig amikor földbe raktam őket, mindegyik csak 1 hagyma volt!!!! Nem volt kicsije!!!! :D Szóval nagyon boldog vagyok!!! Köszi mégegyszer!!


Puszi
Larnaka Creative Commons License 2005.02.17 0 0 602
Szia Kertészboy!

Köszönöm a tanácsokat! Elég hideg lesz, mert teljesen különálló, fűtetlen a helyiség. Remélem, szépek lesznek!

Larnaka
Előzmény: kertészboy (601)
kertészboy Creative Commons License 2005.02.17 0 0 601

Szia Larnaka!

 

Nem baj, hogy nagyon kevés fény van. De nagyon fontos, hogy hűvös legyen abban a garázsban, 8-10 C-nál nem kellene nagyobbnak lennie!

Előzmény: Larnaka (600)
Larnaka Creative Commons License 2005.02.16 0 0 600
Köszönöm a gyors választ! Képzeljétek, kihajtottak a hagymák!!! Alig vártam, hogy hazaérjek és megnézhessem! Majdnem mindnek van hajtása. Szombaton elültetem őket cserepekbe, aztán mennek a sufniba egy hónapra, ahogy írtad. Igyekszem betartatani, amiket tanácsoltatok. Még egy kérdés: az baj, hogy sötét van a sufniban? Vagyis van valamennyi fény, de jóval kevesebb, mint a kertben. Bocsánat a kérdésekért, de első tavaszom (felnőttként) kertes házban.... és teljesen kezdő vagyok.

Most már csak azt szeretném tudni, hogy hova tettem azt a hat jácinthagymát, ami nincs a többi mellett...., de azt hiszem, hogy ez olyan kérdés, amire még Ti sem tudjátok a választ... :)
Előzmény: kertészboy (599)
kertészboy Creative Commons License 2005.02.16 0 0 599
Szerintem előbb a garázsba (kb. 1 hónapig), aztán a kertbe.
Előzmény: Larnaka (598)
Larnaka Creative Commons License 2005.02.16 0 0 598
Mielőtt megint elrontanám... ha a félig elásott cserepeset választom, akkor a cserepet lehet már most a földbe rakni, vagy rakjam előtte garázsba, aztán márciusba cserepestől a földbe?
Előzmény: kertészboy (596)
Larnaka Creative Commons License 2005.02.16 0 0 597
Köszönöm a válaszokat! Helyhiány miatt a félig földbe süllyesztett cserepet fogom választani, azt hiszem az a legmegfelelőbb... Kint voltak a teraszon, ami üvegezett, tehát valamivel melegebb van, mint a kertben, de szerintem ott is volt fagyott, amikor nagy hideg volt. Egy próbát megér, hátha legalább egy része kivirágzik! Ha sikerül, megírom az eredményt!
Előzmény: kertészboy (596)
kertészboy Creative Commons License 2005.02.15 0 0 596

Szia Larnaka!

 

Talán semmi baj nem lesz velük. Lényeg, hogy mielőbb el kellene őket ültetni cserépbe, vagy üres balkonládába. Hol voltak eddig ezek a hagymák? Ha melegben, akkor nem estek át a hideghatáson, és nem biztos hogy fognak nyílni. Csinálhatod azt, ha elültetted, akkor vid hűvösre az edényeket amikbe ültettél, de ne legyen fagypont alatt, és 8-10 fok felett!!! Pl. egy fűtetlen garázsba. Mindig legyenek enyhén nyirkosan. Nah, itt egészen sokáig lehetnek, mert kell, hogy jól begyökeresedjenek. Március tájékán már a kertbe is kiteheted, de jó gyógymód, ha mondjuk félig kisüllyeszted a földbe a cserepet. Ha minden klappol, akkor valszeg kinyílnak. Virágzás után is neveled tovább! Ne feledkezz meg az öntözésükről, adhatsz tápoldatot is nekik. A hagymák behúzódását majd a levelek sárgulása fogja jelezni. Ekkor fejezd majd be az öntözést, hagyd kiszáradn a földet és vidd hűvösre az edényt. Szeptemberben kiszedheted a hagymákat az edényekből, és elültetheted a kertbe.

Előzmény: Larnaka (593)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.15 0 0 595
Tavaly átrendezés miatt kiástam egy csomó mindenféle hagymát. Nárcisz, törpeírisz, tulipán, fürtösgyöngyike, meg tőzike. Szétosztottam az ismerőseimnek, de egy negyed vödörnyi még így is maradt. Leborítottam egy kupacba, hogy majd lesz vele valami. A napokban megnéztem. Hát mindegyik kihajtott:)) Csak úgy. Pedig -20 fokok is voltak, és nem is volt rajtuk hó, mert egy kis tető alatt voltak. Most már sajnálom kidobni őket, inkább beültetem cserépbe.
Előzmény: mézontófű (594)
mézontófű Creative Commons License 2005.02.15 0 0 594

Na, én is beléptem az ott felejtett hagyma klubba!

:-)))

Tegnap találtam a kamrában (7 Co) egy adag írisz hagymát, már hajtott, tegnap cserépbe ültettem, úgy, hogy a jó 1/3-a kint legyen a hagymának.

Ma így nézett ki:

 

 

 

Íriszek

 

Szerintem holnapra már virág lesz.

Csak úgy volt, se föld, se semmi, eredeti zacskóba.

Borzimorzi! Nem kellett volna tavaly azt az amerikai tudományos oldalt néznem; ezek szerint elég ha nem veszem be a Cavintot!:-))))

Larnaka Creative Commons License 2005.02.15 0 0 593
Sziasztok! Tavaly ősszel vettünk rengeteg virághagymát, de nem mindet ültettük el. Jácint, nárcisz, tulipán, írisz, krókusz, azt hiszem ezek vannak. Mit lehet vele kezdeni? Szeretném, ha már idén is virágoznának, illetve nem szeretném, ha tönkre mennének. (amit valószínűleg nem vennék észre, mert nagyon kezdő vagyok) Igazából olyan tanácsot várok, ami kis helyen is kivitelezhető, mert nagyon kicsi a lakásunk, a kert viszont nagy. Van egy fészerünk is, ami szélvédett, de nincs benne sok fény. Előre is köszönöm.
borzimorzi Creative Commons License 2005.02.15 0 0 592

GRATULAAAAA!

 

Kedves Freesleep, remélem, sok örömöd lesz bennük!

 

Csót:

b

Előzmény: freesleep (589)
kertészboy Creative Commons License 2005.02.11 0 0 591

Hi freesleep!

 

Csak simán voltak a hagymák csupaszon a hűtőben? Jó lenne tudni, hogy kb. mennyi időt? Ha csupaszon, akkor egyetértek mézontófűvel, hogy ültesd el cserépbe, de én javasolnám, hogy még így is tedd hűvösre, pl. a spájzba a kőre, ahol valszeg olyan max. 10 fok lehet, de mindenképp max ekkora hőfokra. Ha elülteted, és egyből melegre viszed, akkor még jobban elkezd hajtani, de a gyökér növekedése nem fog lépést tartani, és nem tudja elegendő nedvességgel ellátni majd a fejlődő hajtást, a hagymát. Meg fog rekedni a hajtás növekedése, de a virágzat szinte tuti, hogy besül, elszárad. Én nem látom értelmét még bimbózáskor a tápoldatozásnak, csak jóval később, amikor már elegendő mennyiségű és nagyságú levél fejlődik, és persze megfelelő fényt kap, a sötétítésnek azonban igen, de az tényleg tök sötét legyen, ahogy korábbi hozzászólásaimban írtam! Ha csak valami kis papírzacsit húzunk rá, azon keresztül még elég erős fény jut keresztül. A hűtőben szinte mindig sötét van, kivéve amikor kajcsit veszünk ki belőle. Korábbi hozzászólásban lehet látni egy fotón a hűtőben üldögélő jácintjaimat, és én ezekre sem teszek sötétítést, csak hajtatáskor, amikor melegre viszem. Ezt pedig a konyhaszekrényben teszem, itt is sötét van, kivéve, ha tényért veszek ki, de azt is csak egy kis időre!

mézontófű Creative Commons License 2005.02.11 0 0 590

Én a helyedben cserépbe tenném, úgy, hogy a hagyma 1/3-a kint legyen a földből, s ráhúznék egy papírzacsit pár napra/hétre, locsolnám, s amikor a bimbók megjelnnek, akkor kitenném az ablakpárkányra.

És elrejteném magam borzimorzi elől, mert tavaly nagyon sokat szenvedett azért, hogy ezt az eredményt elérje, ami Neked íly egyszerűen sikerült!:-))

Sok sikert hozzá!

:-))

Ja! S amikor a bimbók jönnek, akkor bőven adj nekik tápot (mármint többször, nem 1x-re sokat!)

Előzmény: freesleep (589)
freesleep Creative Commons License 2005.02.11 0 0 589

help!!

Valamilyen növények - vagy korai tulipánok, vagy gyöngyikék, vagy törpe íriszek - bújtak ki a hűtőmben. Kb. fél centis,egy centis hajtások. Mit kell velük csinálni? Mikor vegyem ki őket?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!