Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 208
Értem amit írsz, csak nem jól írod szvsz (nem hjól hangsúlyozod): Te azellen "tiltakozol", hogy méterre pontosan követni lehet valamennyi készenlétben lévő PHONE-tot. Ez a nyilvánvalóan felesleges erőforráshazsnálat miatt eleve hülyeség is lenne.
De azt nem jelentheted ki, hogy abszolúte nem követi a rendszer a GSM PHONE-t(márpedig eddig mintha ez jött volna le).

Azt hiszem a korábban (de időben)a most hivatkozott hsz-od után!) leírtakat is vállalhatom "ahhoz képest" alapon is ;-)

Üdv!
Rabi
Előzmény: Aksi (203)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 207
Alapesetben, amikor a hívott fél kicseng, a hívó fél minden adata ott van a központban (megfigyelés esetén a szakszolgálatnál). Az elektromechanikus központokban is lehetett olyant kérni, hogy "tartás, amíg a hívott fél le nem tesz," a központban a relék fennakadtak és meg lehetett találni a hívót, ehhez sem kellett 30 másodpercen át beszélni. Annak meg, amit a régi filmekben lehetett látni, hogy ballonkabátos emberek rohannak végig lázasan a szekrénysorok között, zseblámpával keresve az aktív hívásokat, semmi értelme, egy közepes központban is többtucat egyidejű hívás él, nem lehet "real-time" zseblámpával megtalálni (több perc alatt sem) hogy egy konkrét hívás honnan érkezett.

Szóval ez egy kacsamadár, de -- gondolom -- hasznos lehetett a pitiáner bűnözők lenyomozásában.
Előzmény: Törölt nick (205)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 206
Ezt a lekövetés-ellenes szakmai hangulatot ;-D elvileg kívánnám eloszlatni: SZERINTETEK ha egy hívás érkezik egy PHONE irányába, akkor - amennyiben nem tarja nyilván a GSM forgalom-vezérlő rendszer, hogy ki hol van, legalább +/1 "oldal-cella" pontossággal, azaz így max 10-30 cella jöhet számításba - és kötelítően valósághűen (ez nem jelent log-olást is!), akkor a célállomás helyének beazonosításához milyen legkisebb számu cellavezérlőt (BTS-t) kellene megszólítania (~broadcast!), hogy egyetlen végberendezést beazonosítson? Ez mennyi időbe kerül és adott esetben menyire küldi torlódásba a hívásokat?

Szvsz kevertek két fogalmat: a forgalomtechnikai vezérlés elveit a megfigyelés elveivel.
Első esetben csak a rendszer számára fontos az infó, a második esetben egy harmadik félnek is ki kel azt szolgáltatni: ez utóbbi eleve korlátos.
Hogy aztána szolgáltatók milyen log-okat és milyen idő- vagy térbeli felbontással készítenek és tárolnak, és főleg meddig és miként, valamint kinek szolgáltatják ki, arra ott az Eht., a Btk, Rendőrségi Tv. a NB tv, a BE tv és az Ügyészségekről és a bíróságokról szóló törvények...

A legjobbakat!
Maus Robi
Előzmény: Aksi (196)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 205
Ez a 30 (korábban 60) secundumos ügy szvsz az elektromechanikus időkből ("A Keselyű három napja" Milos Forman-tól, ha nem tévedek..) származik szvsz.

Ugyanis ezt nem csak mobilok esetében hallani.

Amúgy, ha az átlagos ember-gép kapcsolatból (kezelőfelületek, paraméterezés miegymás) eredő időigényt nézzük valósidejű lekövetésnél, akor ez a 30 sec azért reális is lehet.

R.
Előzmény: elemes (193)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 204
Ez, így, ebben a formában, nem igaz ;-)

A BTS-PHONE kapcsolat (erről valakitől sokkal korábban, de itt, volt ár szó megfelelő szakmaisággal és precizitással!) a mozgó PHONE esetében, bizonyos időzítésekkel ugyan (az erőforrások ésszerű kihasználása érdekében), de rendszeresen "felülíródó" és a szabványban válalt mozgási sebességhatárok mellett egy nem-beszéd-állapotú PHONE pillanatyni hálózati helyzetét (de legalább az előző helyzetet) ismernie kell(ene) a rendszernek.

Annyiban lehet igaz amit írsz, hogy a suolgáltatók rendszerei megfelelően kihasználtak (finoman szólva is) és így a nem aktív (beszédkapcsolatban nem lévő) de mozgó PHONE esetében az időzítéseket olyan mértékben nyújtják meg - ha nem tennék, torlódások keletkeznének a közös erőforrás-hazsmálat során! -, hogy alkalmasint valóban fingja sincs a PHONE valódi vagy akár közelítőleges helyzetéről sem a rendszernek. Érzésem szerint ilyenkor fordul elő, hogy egy (akkor) cella-stabil és térerő-stabil helyzetű PHONE meghívására hangposta jön be (tapasztalataim szerint jellemzően PGSM esetében, bár a T-Mobile ügyeiben is hallottam már ilyeneket) ;-D

Üdv!
Robi
Előzmény: elemes (192)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 203
Mint írtam lentebb akárhogy csűritek csavarjátok, elemes fórumtárs jól mondta: nem tudja még a "mögötte álló rendszervezérlő" kütyü-csoda sem. Ugyanis nem ez a feladata, mivel NINCS RÁ SZÜKSÉGE.
Előzmény: Törölt nick (200)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 202
a gombnyomásos simamikrofon puskamikrofonná avanzsálódik dolgon már meg sem lepődtél? :)
Előzmény: Törölt nick (199)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 201
Persze csak a 2 órát felejtsd már el légyszi :)
(nem akarok minden félinformációt kijavítani itt a topikban, próbálok a lényegre koncentrálni azért. Az általad említett "2 órás" a periódikus regisztráció, ez egy szabadon állítható paraméter egy hálózatban ami lehet több is és kevesebb is)
Előzmény: elemes (198)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 200
Pontatlan megfogalmazást kritizáltál szvsz: nem a BTS tudja, hanem a mögötte álló rendszervezérlő (nem ez a szakterületem, így nem fogok tudni rövidítésekkel tündökölni ;-D) - de ha zsargonként olvasod, akkor önmagában nem feltétlenül helytelen állítás.

R.
Előzmény: elemes (188)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 199
Kedves Boci69!

(off)
Kollégám!
Becsüljük meg Hertz papát azzal, hogy a tiszteletére elnevezett SI mértékegységet NAHY H kis z azaz Hz fromában írod le - habár sajnos látom, hogy ez egy "trendi" írásmód, de szakmabeliektől talán stílusos lehet elvárni.
Remélem nem vetted kötöszködésnek (ti. ez az egyik "heppem").
Üdvözöl
Maus Robi (1967 ;-D)
(on)

185-ösödhöz: nem igen értem a gyakorlatból: 3210/3310-eseimben mind 2000-2001-es SIM-ek vannak (PGSM és Vodafone pre-paid), és 20-30 másodpercen belül megvan a BTS kapcsolat. Mondjuk azt sosem állítottam magamról, hogy a hírközlés GSM vonalán ász volnék, sőt ;-DDD --- azonban az, hogy kikapcsolom akészüléket és elszundítom a végfokot, attól, önmagában, hogy más SIM lenne is benne, a telefon FW-jének megfelelő módosítása nélkül szvsz nem is kapcsolhat be a a végfokozat, de még a vevőfokozatok sem... Persze a 2001 után (!) gyártott telefonok esetében már nem tudom, mi lehet a hazugság ;-DDD

186-os hsz-odhoz: az a 15 nem méter lenne? Mert egyirányban (beavatkozó -> készülék) még megérteném a "lefedést", de fordítva?...


Üdv!
Robi
Előzmény: Törölt nick (187)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 198
Preparált készülékkel, persze, bármit, csak addig nem könnyű eljutni.
Előzmény: Aksi (195)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 197
Viszont a központból követtetni egy specifikus mobilt azt lehet, ha akarják.

Ha két óránál gyakrabban hallom a PC hangszóróból a percegést, mindjárt tudni fogom, hogy követni próbálnak, és a titkos szolgák már le is buktak.
Előzmény: Aksi (196)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 196
De nem ám, jobb dolga is van mint mezei előfizetőkkel tartsa hobbiból a kapcsolatot - mivel technikailag rohadtul nincs rá szükség.
Viszont a központból követtetni egy specifikus mobilt azt lehet, ha akarják.
Előzmény: elemes (188)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 195
Érdemes elolvasni az eredeti ZDNetes cikket, sehol sincs benne az egészben, hogy TÁVOLról telepítettek egy szoftvert ami aktiválhatja a készüléket kívülről, ha a lehallgató úgy kívánja.
http://news.zdnet.com/2100-1035_22-6140191.html

Nem tartom továbbra sem lehetetlennek az eljárást, de fenntartásaim vannak az ügyben - az idősebb készülékekkel mindenképpen (az FBI-os jelentés egy 2003-as ügy amiről a cikk szól, az is ez a kategória). Viszont ha hozzáfértek a telefonhoz, az tiszta sor hogy preparált szoftvert le lehett bele tölteni, vagy poloskát beletenni - ahogy hasonlóan a magánnyomozó is fogalmaz.
Előzmény: elemes (174)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 194
de ezen a sacc vonalon is csak akkor van kommunikáció, ha a telefon éppen beszélget a bázisállomással. készenléti állapotban nincs ilyen izé, karbantartás.
Előzmény: Törölt nick (190)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 193
Amerikai filmekben gyakran előforduló momentum, hogy a hívó fél helyének azonosításához legalább 30 másodpercig fenn kell tartani a beszélgetést. A mission impossible c filmben a főszereplő egyenesen a 29. másodpercben teszi le a feletont, hogy ne tudják kideríteni, honnan hívott.

Arra gyanaxom, a kormányzat utasításba adta a filmgyáraknak, a négerkvóta és a nőkvóta mellett azt is, hogy ilyen fals információkkal zavarják meg a genxtereket. A mobiltelefon mint poloska hasonló fals információ lehet, mert ha ez a tévhit elterjed, akkor a genxterek nem merik magukkal kordani a telcsit és így nehezebben tudnak egymással kommunikálni.
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 192
Ez oké, a telefon sok mindent tud(hat), meg akár tárolhat is, de a hálózat alapvetően nem tudja, hogy a mobil merre jár. nem beszélnek egymással, a bekapcsolt mobil kb kétóránként szól be a leközelebbi bázisállomásnak (lehet hallani a PC hanxóróján), közben oda viszed, ahová akarod.

A bázisállomás távolságának kiszámítása már harcosabb feladat, azt passzívan (kétirányú kommunikáció nélkül) a telefon nem tudja.
Előzmény: Törölt nick (190)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 191
SACCH: Lassú társított vezérlőcsatorna. Benne található az sdcch, és az fach is többek között.
sdcch: önálló dedikált vezérlőcsatorna (pl. handover)
facch: gyors társított vezérlőcsatorna (pl. handover)
handover: cellaváltás. Ami ma nem feltétlenül cellát jelent!!!
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 190
Vezérlő csatornák kiosztása, adaptív időzítéz: A mobil bejelentkezési Random Acces Burstje alapján a bázisállomás számolja, ami 6 bites érték. FOLYAMATOSAN KARBANTARTJÁK AZ SACCH SEGÍTSÉGÉVEL!!!!!!!
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 189
A mai modern technológia vívmánya, hogy a SIM-re mindent elment, nagyjából 10 másodpercenként. Így azt is, hogy merre jársz.
A háromszögelési elv ,már a múlté, mert a tornyokon kívül már jelerősítök, továbbítók, stb.. vannak elhelyezve. A cellular phonnak már csak a neve az.
Előzmény: elemes (188)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 188
Magyarul, ha kikapcsolod a telefonodat, akkor is tudja a torony, hogy merre jársz.

Még bekapcsolt mobilnál sem tudja...
Előzmény: Törölt nick (185)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 187
A GSM-ről meg annyit, hogy az igazi GSM 850Mhz-en kommunikál, a manapság elfogadott 900Mhz, az EGSM, az 1800 a PCS, az 1900 meg PCS.
CDMA kódolást használnak, amine REED - SOLOMON az alapja. Azt mondják nagyon bonyolult visszafejteni. Valahogy a telo a kezedben mégis pillanatok alatt tud kódolni is, és dekódolni is. A számítógépek processzorainak szintén REED - SOLOMON az alapja. Ők is tudnak kódolni is, és dekódolni is. Valahogy össze kell rakni a kettőt, (mondjuk valami kiszuperált telót, meg egy számítógépet, meg egy finom hangolót), és ráállni pl. páros kiusztású frekvenciákra. (amúgy a nagyok pont ezt csinálják).
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 186
Bluetooth puska. Pontosan. Ha van bluetooth a telodon, akkor ezzel 15 km-es körzeten belül aktivizálni tudja a BT-t úgy, hogy te észre sem veszed. Jobban mondva észreveszed, amikor kezedbe kapod a számlát. Le volt írva az is, hogy milyen telefonok vannak veszélyben, de csak a Nokiát jegyeztem meg. /6310i/.
Sonny Ericsson-ból úgy öt fajta, a többi gyártótól pedig az összes.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 185
Ha a nem ment a SIM cellainformációt, akkor legalább 1-2 perc kell ahhoz, hogy felálljon a telefon.(ld. Nokia 5110). Magyarul, ha kikapcsolod a telefonodat, akkor is tudja a torony, hogy merre jársz.(ld. mátrix, stb...)
Ha bekapcsolod az ébresztőórát, utána kikapcsolod a telefont. A kérdéses időben bekapcsol az LCD, világít, kíír valamit, és csipog. Ugyanígy kommunikál a toronnyal is, csak nem tudsz róla, mert a működése nem publikus.

Szűz telo alatt azt értettem, amin nincs felhasználói software, csak a feltétlen működéshez szükséges (op. rendszer). Ilyenkor TEST MODE, ill. LOCAL MODE van, semmi más, és specko progikkal tesztelheted a telód, jig-en, és közben méréseket is végezhetsz.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 184
Tavaly év elején, még gyártottuk a mátrix II-t, és az volt a hardware frissítés, hogy az új SIM-ek miatt egy plussz SIM-felhúzó ellenállást kellet belerakni. Ami azért kell, mert a SIM-nek nagyobb lett a memóriája. Ámde nem csak az a memóriája lett nagyobb, amit a felhasználó használ!!!
Előzmény: elemes (183)
elemes Creative Commons License 2006.12.02 0 0 183
boci69

Miért cseréltették le a simkártyákat a szolgáltatók az elmúlt évben?

Szerintem régebben, inkább 2-3 éve volt SIM-kártya-csere. A régi típusú SIM kátyákról ki lehetett olvasni azt a kódot, amellyel a telefon azonosítja az előfizetőt a bázisállomás felé, és így le lehetett gyártani az eredeti SIM-kártya klónját. Az új kártyákból ezt a kódot nem lehet kiolvasni.

A SIMkártya viszont elmenti azt is, hogy mikor mekyik cellába voltál.

Bármi lehetséges, de SIM kártya csak akkor tudja elmenteni a cellainformációt, ha a telefon ezt beleírja a kártyába.

Bluetooth puskáról hallotatok?

Azzal lehet bluetooth-ot kilőni...?
Előzmény: Törölt nick (179)
elemes Creative Commons License 2006.12.02 0 0 182
Szerintem meg nem lehet megcsinálni. A GSM nem egy kormányösszeesküvés a magánszféra átvilágítására, hanem egy nyílt szabványokon alapuló rendszer, több tucat gyártó készít telefonokat és hálózati berendezéseket...
Előzmény: OPi (180)
elemes Creative Commons License 2006.12.02 0 0 181
nem az a kérdés, hogy szűz a telefon avagy sem, hanem hogy be van kapcsolva avagy nincsen. ha nincs bekapcsolva, akkor csak az órája működik.
Előzmény: Törölt nick (179)
OPi Creative Commons License 2006.12.02 0 0 180
szvsz simán meg lehet csinálni itthon is (és szintén szvsz csinálják is)
Előzmény: elemes (176)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.02 0 0 179
Szerintem meg lehet csinálni. Ha egy szűz telefont, amin csak az alapsoftware van, jig-re teszel, akkor lehet mérni egy bizonyos jelet, amn a telo kommunikál.
A microfonok meg már olyanok, hogy 1 gombnyomásra a sima mikrofonból puskamikrofon lesz.
Miért cseréltették le a simkártyákat a szolgáltatók az elmúlt évben?
Az indo az volt, hogy nagyobb kapacításuk miatt több mindent lehet rajta tárolni. De ha neven, és telszámon kívül, bármilyen paramétert is megadsz, akkor csak a telo memóriájába tudsz menteni. A SIMkártya viszont elmenti azt is, hogy mikor mekyik cellába voltál.
Bluetooth puskáról hallotatok?
Előzmény: elemes (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!