Keresés

Részletes keresés

Colmar Creative Commons License 2010.05.16 0 0 18008

Volt hogy elajándékoztam növendék korában az ismeretségi körön belül. Soha nem teljesen idegennek, csak ha ismerős hozza a gazdijelöltet. Én vittem oda hogy lássam hol hagyom. Megmutattam a tk-et, de nem adtam oda.  És nagyon -nagyon körültekintő vagyok, volt egy olyan aki látszólag elfogadta hogy én nem tartom alkalmasnak a kutyát pl.kiállításra, ezért kap némi engedményt az árból és nem kapja meg a tk-et. Nem kellett neki tk.nélkül.

 

Minden tenyészetben előfordul ilyen eset, és mindig esete válogatja hogy hogyan oldjuk meg. Mindenesetre én minden kutyának kiváltom a tk-et, és ha van olyan közöttük aki miatt kétségeim vannak, akkor inkább én nevelem egy darabig, mert előfordulhat hogy a legrútabb kiskutya is kinövi magát úgy hogy ICH lesz belőle.

 

Előzmény: originkerub (18006)
originkerub Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18007
Hát igen....szép:-)
Előzmény: Colmar (18004)
originkerub Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18006
Csak egy kérdés még.- Vett már Ön ki a szaporulatból ebet, mert nem felelt meg valamilyen kritériumnak? Amennyiben igen, akkor mi lett a sorsa a kutyának?
Egyébként találtunk egy kutyust most, nyomozunk picit, aztán beszámolnék róla, ha érdekes lehet:-) "nem csak nekünk társnak, hanem a meglévő vizslánk mellé társnak is szeretnénk, azaz nem kedvencnek"
Előzmény: Colmar (18003)
proudwarrior Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18005
nem csoda, pofás kiskutyus!! :))
Előzmény: Colmar (18004)
Colmar Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18004
Ő a ritka kivétel kiállításra kérték.
Colmar Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18003

És az meg mindegy egyébként hogy milyen életminősége lesz a társnak, illetve milyen életet lehet vele élni társként.

 

Én annak nagyon örülök hogy tiszteled a tenyésztők munkáját, de a tenyésztő nem magának tenyészt hanem azért hogy a fajtáját tartani akarók megbízható, jó minőségű kutyával élhessenek. Ez a KUTYA, illetve az adott fajta érdeke és ugyanígy a leendő gazdájáé is. Az emberek a legritkább esetben jönnek azzal hogy ők tenyésztésre akarnak vásárolni. Mindenki kedvencnek, társnak keres kutyát. Az együttélés pedig akkor jó egy fajtával, ha a gazda éppen azt kapta amire számított, nem pedig egy örökké betegeskedő (ideges, diszpláziás, mindenre fokozottan érzékeny, a fajtajelleget nem hordozó, az egyébként 13-15 évig élő fajta 5-6 éves kori halála) kutyát.

 

Bocs, tényleg nem akarlak bántani, de ez, hogy nekünk "csak" kedvencnek, társnak kell a kutya, mindig kiakaszt.

Előzmény: originkerub (17999)
Mikolt Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18002

nem azert magas a kutya ara, mert kiallitasra kell, hanem azert, mert egyszeruen ahhoz, hogy a beltenyeszet-mentes, betegsegmentes, jo idegrendszeru kiskutyat megkapd,  addig a tenyesztonek ennyit kell ra koltenie. 

 

a 30 ezres kiskutya eladoja mit csinal? szerez egy kant meg egy szukat. nem hordja oket kiallitasra (ami ahhoz kell, hogy bizonyitsd a szulo "josagat", "szepseget"). nem vizsgalja, hogy a szuka meg a kan parosithatok-e, van-e kozos felmenojuk, es az mennyire kozeli. nem fordit gondot az oltasaikra, egeszsegugyi szuresukre, foglalkoztatasra. az elerheto legolcsobb botranyos minosegu etrenden, konyhai maradekon, szemeten tartja oket. nem futi, nem vilagitja, nem takaritja a kutyak kornyezetet. ez mind penz. nem oltatja, nem fereghajtja, nem csippelteti a kutyakat. ugyanattol a szukatol es kantol addig hozza le az almokat, amig a szuka bele nem doglik (mig a tenyesztok altalaban vagy olcsobban eladjak ivartalanitva a "kimerult" szukajukat, vagy tartjak hazikedvenckent halalaig), majd elviteti a kolykoket 6-8 hetes koruk kozott, amikor meg az anyjuk mellett lenne a helyuk. arrolnem is beszelve, hogy egy tenyesztotol soha nem kapod meg a hibas kolykot anelkul, hogy errol ne szolnanak kulon, vagy nem direkt te kered.

 

csak igy lehet biztositani azt, hogy valaki 30e-t kerjen egy kiskutyaert, mert rendesen tartva meg magara a kolyokre is tobbet kolt 8-12 hetes koraig egy tenyeszto, mint harmincezer, nemhogy az egesz munkajara a szulokkel kapcsolatban.

 

szerintem az lenne a legjobb, ha menhelyrol valasztanal megunt snacit, az joval olcsobb.

Előzmény: originkerub (17999)
Colmar Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18001
jaj.........
Előzmény: Silsen (18000)
Silsen Creative Commons License 2010.05.15 0 0 18000
...jaj...
originkerub Creative Commons License 2010.05.15 0 0 17999
A jó vérvonal alatt, a beltenyészet mentes almot értem! / genetikai betegségektől mentes/
Mint azt írtam a tenyésztők munkáját is nagyon tisztelem, de nekünk sosem és most sem kiállításra, tenyésztésre..stb. kell az eb, hanem társnak! Szerintem nincs zavar:-)
Előzmény: Colmar (17998)
Colmar Creative Commons License 2010.05.15 0 0 17998

Egy kis zavar: Ha ugy gondolod hogy kell a jó vérvonal de az értékhatárt ennyire alacsonyan húzod meg, hogy leszel biztos abban a jó vérvonalban?

Aztán,  a kiskutyákban lévő 50% az amit a tartással, neveléssel a gazdája tesz bele.

De 50% a tenyésztőnél megy bele, ugyanis az egészség, a jellem, stb a tenyésztőnél alapozódik meg még a kölyök megszületése előtt a szülők kiválasztásával, azok tartásával, a vemhes szuka helyes tartásával, majd a megszületett kölyök helyes "irányba állításával".

Tarthatod Te bármilyen ideális módon a 30 ezres, felelőtlenül szaporított kutyát, vagy lesz belőle kutya vagy nem. Akkor inkább menhelyről vagy fajtamentőktől szerezz be, és akkor még azt a 30-at sem kell kiadni érte.

 

Én azt hiszem, hogy sokan azt gondolják hogy az a tenyésztő aki elkéri a minőségi kölyök árát, az lenyúlja a vevőt, ebből akar meggazdagodni pedig nem csinál semmit a pénzért. Összeereszti a szülőket, aztán leellik az anya, az szoptat, majd eladja a kölyköket. Tehát egyszerűen nem értik meg, hogy mi a tenyésztés.

És sokszor látom hogy nem hiszik el hogy éppen a szaporító az aki ezt csinálja. Csak azt értik hogy a harmadát-negyedét kéri, és ez a lényeg.

 

Előzmény: originkerub (17997)
originkerub Creative Commons License 2010.05.15 0 0 17997
Én, Colmar hozzászólásának a végéhez tartozom:-) Azt gondolom kell a jó vérvonal, de véleményem szerint, tartás és gazdafüggő minden kiskutyának a növekedése, jelleme, egészsége! A blog is ezért került elő, hogy láthatóbbak és megérthetőbbek legyenek az általam itt leírt hozzászólások! Egyébként minden hozzászólóval egyet kell hogy értsek! A párom nevében is köszönöm a bloghoz fűzött dicséretet és köszönöm a válaszokat is!
proudwarrior Creative Commons License 2010.05.15 0 0 17996

köszi, szerintem is kiskirályfi (most még). aztán jövő hétre tuti megint kis koszfészek lesz... hihihi...

emilben elküldenéd a képeket? anszika@gmail.com

előre is kösz!

Előzmény: mazsooca (17995)
mazsooca Creative Commons License 2010.05.15 0 0 17995
Zazu egy tündérke! :)) Nagyon tetszett, hogy olyan nyugalommal viselte a kozmetikát, mint egy igazi profi:) Remek kis törpe!
Nálam is készült pár kép a kis királyfiról :))

Előzmény: proudwarrior (17994)
proudwarrior Creative Commons License 2010.05.15 0 0 17994

Esik ez a nyamvadt eső, a francba, minden csupa sár, az ebeket is beleértve, bár most csak a nagy van kint dagonyázni, mivel délelőtt a zsebpiszokkal megcsíííínosodtunk. :)) Ezer hála Melindának!

 

 

 

 

 

mazsooca Creative Commons License 2010.05.15 0 0 17993
Csak egy gondolat a kutyáért mennyit témához.
Ha a gazdijelölt úgy érzi, hogy nem kíván az általa választott fajtáért mondjuk 100ezer forintot fizetni, akkor talán újra kell magában fogalmazza a kutyavásárlás dolgot. Tényleg szeretne egy ilyen fajtájú kutyát? Tényleg meg tudja finanszírozni a későbbiekben felmerülő kutyával kapcsolatos tételeket? (gyakran tud nagyon sokba kerülni egy kutya, teszem azt csonttörés...)
Persze ez nem csupán a 100ezres kutyákra igaz, hanem a menhelyről befogadott négylábúakra is, hiszen ők is lehetnek betegek, velük is történhet baleset. Az ilyenkor előálló költségeknek gyakran csak a csillagos ég szabhat határt.
Ezelőtt 14-15 évvel fizettem egy lábműtétért (párhuzamos oldali két láb törése) 25ezret. Simán megsaccolható mibe fáj ez ma...
És ez csak a jéghegy csúcsa.
Mert az olyan mindennapos dolog mint a takarmányozás, is sokba tud ám kerülni.
Napi szinten foglalkozom kutyatulajdonosok táplálással kapcsolatos
felvilágosításával, tanácsadással, és elképesztő, hogy mennyire nehéz alap dolgokat megmagyarázni... Ezért is tartom valahol meddő dolognak, hogy elmagyarázzuk miért annyi a minőségi kölyök amennyi. Mennyi anyagi, és időbeni ráfordítással jár a lelkiismeretes tenyésztőnek, hogy egy minden téren egészséges állományt hozzon létre, tartson fenn, és ezek mellet, még eredményeket is prezentáljon. (persze sokszor hallani olyan kifogást gazda jelölttől, hogy miért kellene őt érdekelje, hogy a tenyésztő kiállításra jár, hisz ez az ő dolga nem? ) Tetszik, nem tetszik a kiállítás bizony a tenyésztés szerves része. Egy olyan seregszemle, ahol a tenyésztő évtizedes munkája megmérettetik, értékeltetik. Szóval szükséges, hasznos, és nem utolsó sorban akár lehet szórakoztató program is, ahol nagyközönség megismerheti a fajták sokszínűségét. Ezt szerintem nem is kellene magyarázni, hiszen átlátható. Pont annyira, mint az, hogy feletetett eleség minősége nagyban hozzájárul a kutya egészségének milyenségéhez...
Mikolt Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17992
en fizettem nagyon sokat kutyaert, amikor a dogot vettuk, viszont 3 honapra ra ervenyesitettuk is a garanciat, mert a tenyeszto fizette az 55e forintos szemmutetjet.
Előzmény: Colmar (17991)
Colmar Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17991

Az a helyzet hogy igen furcsán gondolkodik az ember. Egyben kifizetni 100 ezret - ez sokakat kiakaszt. Fel sem fogja, hiába magyarázzuk hogy mit áldozunk mi azért hogy ő a lehető legbiztonságosabban vásárolhasson. Nem tudatosul hogy a folyamatos lelkiismeretes tartás ehhez képest mennyi és mennyi lehet ha "gagyi"helyről barátin vásárol. Amikor erre rákérdezek akkor elmondja, hogyan tartja a már meglévő, vagy az előző kutyáját. És jól csinálja. De nem veszi észre mert 5-10-20 ezrenként fizeti.

 

De olyan is van aki azt mondja, hogy az ő értékrendjébe nem fér bele, ő úgy határozza meg magának hogy egy kutya nem ér neki többet 30-nál.

 

Előzmény: Silsen (17983)
Mikolt Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17990
ha snaciban gondolkodsz, az szazezer forint koruli. megallapodas kerdese a tenyesztovel, de a nagysagrend ennyi.
Előzmény: originkerub (17985)
Silsen Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17989
nagyon csinos  a blog, gratulálok, a képek pedig egyenesen profik!!
Előzmény: originkerub (17986)
Silsen Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17988
 kívánok hozzá sok  örömöt!!
Előzmény: originkerub (17985)
proudwarrior Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17987

szerintem 40-ért minőségi törpét is nehezen, nemhogy minőségi közepet... sorry...

bár én könnyen írogatok, "csak" gazdi vagyok, nem tenyésztő :)))

Előzmény: originkerub (17985)
originkerub Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17986
Ja igen, és aki mellé szeretnénk:-)
http://zsivla.blog.hu/
Előzmény: originkerub (17985)
originkerub Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17985
Értem....
Naszóval, természetesen nem schnauzer-re gondoltam kimondottan, a fajtatiszta eb áránál a 40,000,- tal. Hogy érthető legyen az előző, naivságot éreztető,- kérdésem, a gondolataim következőek voltak:
- szeretnénk mi is ebet a meglévő "megmaradt" eb mellé /közepes schnauzert/
- tenyésztővel még nem vettük fel kapcsolatot
- csak elhagyott, elárvult kutyákat láttunk és néztünk ezidáig
Mindezek után, nem tudtunk érdemi információt a schnauzer árakról ám, most talán betekintést nyerhetek itt....gondoltam...
k.laci91-nek adott válaszok alapján pedig arra gondoltam, hogy nagy valószínűséggel nehéz lesz találni jó egészségű, génállományú ebet itthon, mert talán túlzott a beltenyésztése és valószínűsíthető, hogy a jó ebeknek borsos:-) az ára.
Az ebtartás (jó minőségben) áraival, költségeivel tisztában vagyok!
Köszönöm a válaszokat! Bízom benne, hogy azért 40-en körül találunk mi is egyet és beszámolhatunk a tapasztalatainkról Önöknek, Nektek!
Isten áldását és a legjobbakat....:-)
proudwarrior Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17984

Fajtatiszta kutyust (kicsit-nagyot, még sajna snacit is), akit "csak családi kedvencnek" szán a gazdijelölt, bőséggel lehet találni a menhelyeken. Azok a kutyusok is aranyosak-szeretnivalók, imádják (imádnák) a gazdit, és nem kell őket megvásárolni pénzért, csak befogadni, tartani és szeretni.

 

Aki tenyésztői garanciával-tanácsokkal akar fajtatiszta kutyát, úgy, hogy akár éjjel 2-kor is zargathatom a kutyám "szülőjét" ha kínom van, mert figyel rám és a kutyámra míg csak vagyunk a világon, ráadásul megmutatja a kiskutya anyját-apját, felmenőit, azok eredményeit, szóval aki ilyen kutyust akar, az ne nyivákoljon amiatt, hogy mennyi az annyi. Pont. Sejtheti, hogy nem 20ezer... ha meg nem sejti, akkor naggggyon naiv és/vagy fogalma sincs arról, mivel jár egy kutya tartása, gondozása. Kettő vagy több ebről már nem is beszélek... :))

 

Amúgy meg ha valaki óriás schnauzert szeretne (de a közép is bőven ide sorolható szerintem), az ne akarjon azon spórolni, hogy "csak házikedvenc" lesz a kutya, és nagyon szeretjük majd, de ennyi. Az az óriás, amelyik nem "dolgozhat" előbb-utóbb mehet a levesbe, mert életunt és kedélybeteg lesz. Ezeknek életük a meló, a gazdi mozgatása, a folyamatos okosodás-ügyesedés. Én látom a saját óriásomon, hogy amikor megyünk "melóba" akkor szinte szárnyal, ki van cserélve, és szinte követeli, hogy még-még-még, már a földön lóg a nyelve, de akkor is csinálja. És ez a kutya egész életére szól! Nem csak megtanítjuk szépen ülni meg pitizni, aztán milyen aranyos... Egy tisztességes kiképzés sem 5 forint, a ráfordított időről - amit a családtól vesz el az ember - nem is beszélve...

 

Persze a kis galád terrorista törpe sem boldog, ha nem foglalkoznak vele, csak kanapékutyának tartják. Hiába zsebpiszok, attól még ő is schnauzer, az összes 6-7 kilójával, bizonyám! :))

 

Mellesleg a fent leírtak minden fajta kutyára vonatkoznak... szerintem...

Silsen Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17983

akkor fűzöm tovább a gondolatot........

nekem alapvetően nincs bajom  a "csak aranyos, kedvencnek szertnénk a kutyát, de legyen mégis fajtatiszta"

Én pedig azt szoktam mondani, hogy én adom az 50%-ot, de a másik 50-et a gazdinak kell beletenni.....

A költségek sajnos nem egzakt tényezők. Ez attől függ, hogy melyik tenyésztő mit áldoz be (minőség) előre az alomba. Nyilván egy törpe és egy óriás tenyészállat éves tartási költsége nem egyforma. Nem mindegy az sem, hogy az alom téli vagy nyári-e..gondolok itt az energiára. Egy téli almot fűteni kell, stb.

Egy kiskutya költsége nam csak abból tevődik össze, hogy mennyit evett, hány oltása van, törzskönyv, chip ára az eladás időpontjáig. Arról nem is beszélve, hogy megetethetem 100,-ft-os , de 1000,-ft-os táppal is. Beoltathatom 300,- ft-os, de 1500,- ft-os vakcinával is, márha inam-ángyom az állatorvos. Ha nem, akkor bukta, mert Pesten és környékén dupla/tripla árakon mozog az állatorvos költsége mint pl. vidéken. Sorolhatnám tovább ( a kan kiválasztása, a vemhes táplálás, minőségben tartás, az ellés és körülményei, a kölyöknevelés) Ha egy tenyésztő nem szeretné, hogy a kiskutya gazdája fikázza a nevét, akkor erre odafigyel, mert hiszen hamár bíbelődik vele az ember, akkor legyen az a kutya életképes, használható, örömforrása az új család megelégedésére. És akkor még nem is igértem meg, hogy ilyen-olyan győztes lesz belőle...Osztán idetartozik még a különböző orvosi szűrések, (óriásnál pláne) amelyeket a "jó gazda gondosságával" elvégeztet egy tenyésztő mindkét szülőnél csak azért, hogy a leendő gazdinak ezzel ne legyen remélhetőleg gondja. És persze itt is, ha a spec.doktor nem a családom tagja, bizony röpködnek a 10-20 ezrek/ kutya. No ez fér bele a baráti ár és a kommersz kiskutya fogalmába véleményem szerint. Az biztos,hogy a hús és a híg leves közhely a kutyatenysztésben nagyon műkszik. Egyébként szokott az is működni, hogy összetesznek két fajtaazonos kant és szukát, aztán majd megellik, majd megmarad, majd eladjuk, de "ne tessék többet vele zaklatni" is. Ha szerncséje van a gazdinak, tényleg nincs gond, ha mégis, hát akkor így járt. Nem gondolkodhatunk más fejével.

Most csak a "hasamra csaptam," mert csak érintettem a témát..................

Előzmény: Arkovári schnauzer (17981)
Mikolt Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17982

a kutya 80.000-100.000 forintos vetele a legkevesebb szerintem a buliban. ezert az arert cserebe kapok egy garancias kutyat, tartasi tanacsokat, a tenyeszto telefonszamat, azzal, hogy barmikor barmivel keressem (kerestem is, de mas tenyesztok is szo nelkul ingyen segitettek), biztos lehetek abban, hogy a kutya tenyleg megkapta a beigertoltasokat es fereghajtast.

 

emelle vettunk neki boxot (ez a kutyahaza), kajat (Friskies, Chappi es tarsai SZERINTEM tonkreteszik az allatot). kapja evente a vedooltasokat (veszettseges kombinaltoltas, kennelkohoges elleni, lyme kor elleni megmeg valami), kapja a kullancsirtast, bolhairtast, kapja a kozmetikat maximum 3 havonta, fogkoleszedes, karomreszeles, allatorvosi ellenorzes 6 havonta, kutyaiskolaba jar.

 

es  akkor meg nem emlitettem a raforditott energiat. egy kozmetika oriasnal  3-4 ora is lehet, szinten a setanak napi tobb orat kell kitennie. enni nem tudom mennyit eszik, de a 80 kilos nemet dogom kereken 1000 gramm tapot es 500 gramm Greti Mixet eszik naponta.

 

szoval gondold meg, hogy valoban sok-e az a penz egy kutyaert, mert eves szinten joval tobbet koltesz ra.

Arkovári schnauzer Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17981
Valóban egy "fajtatiszta" kutyát lehet vásárolni 40.000-ért pl. a gyáli piacon is. Csak aztán ne várja senki, hogy világgyőztes lesz belőle:)) Sajnos viszont sokan azt szeretnék:)
Árat senki nem fog itt mondani.
Nekem elég nagy a tapasztalatom / állatorvosi rendelő, állateledel a megélhetésünk:)/, mindig azt szoktam mondani: halat lehet venni akár 60 FT-ért is, de a hozzá való felszerelés..... Szóval a kutyánál is így van. Egy kozmetikás, urambocsá nagytestű kutyánál az ember fia, mármint a körültekintő, igyekszik a vásárláskor arra törekedni, később ne legyen drága az ócsított kutya... Nekem törpéim vannak. Sokan ismerik a történetet. Telefon, vegyem vissza a kutyát, mert drága a tartása!!!! Egy törpe schnauzer! Pedig "csak" kozmetikázni kellett, kullancs ellen védeni, ill. oltatni. A sors fintora: kennelem egyik legjobb kutyája lett, 18 CACIB címmel. Pedig nem kiállításra vitték, csak kedvencnek.... A tanulság: én sem voltam körültekintő. Ilyen embernek nem szabad kutyát adni!
Előzmény: originkerub (17979)
Colmar Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17980

Anika drága

 

hát max 30, mert az asszony a 40-et már sokallja.  Nekem mondta ezt egy szintén elijesztett (általam) schnauzer-barát.

 

 

Előzmény: Silsen (17978)
originkerub Creative Commons License 2010.05.14 0 0 17979
Tiszteletem!
Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy az előzőekben felsorolt tenyésztői alaposságok mivel járnak anyagilag kb.!? Gondolok itt arra, hogy egy fajtatiszta kutyát, megfelelő oltásokkal stb. baráti áron 40,000,- -ig bezárólag lehet vásárolni. Csak egy hasraütöt" árra vagyok kíváncsi, tehát nem konkrétumra. A válaszokat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!